Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 
Osvětlení matkárny a řízkovny - Klikni zde pro originální téma
Jahudka!
Zdar a silu growers.Chtel bych se zeptat hlavne vas zkusenejsich.Chci mit 2 matky.Nemusej mi produkovat hafo rizku mesicne.V podstate mi staci kdyz budu mit kazdy 3 mesice 6 rezanu z kazdy.Premejslel jsem dat tam 4ks 20w zarivek coolwhite ale zda se mi ze za nima se kytky ponekud tahnou a ty zarivky proste nevyprodukujou dostatek svetla.Navic ty 4 zarivky i s balastem zerou 120w(zmereny).No a premejslel jsem jestli by nebylo lepsi svitit jim proste nejakou vybojkou 70 nebo 100w specialne pro rust.Nejspis nejakym metalhalogenidem.

-Myslite,ze je lepsi pouzit 1x 70-100w Mh vybojku nebo 4ks 20w coolwhite zarivek?
-Je vetsi ucinnost tech 4ks zarivek nebo 70w MH vybojky?
-Pod cim to roste lip?(zajimaj me jen opravdovy zkusenosti)
-Jakou MH by jste mi pripadne doporucili?(Typ)
-Je lepsi pouzit 1 MH nebo 4 zarivky (jde o rovnomernost rozlozeni svetla)
-Vseobecne by me zajimalo jaky svetlo by jste mi proste doporucili


Urcite je toho dost ve FAQ i na groweru a dokonce jsem si to i procital ovsem jednotnej nazor v tom neni.Proto se ptam i tady a tenhle tryd pak trebas smaznu jestli to tu uz nekde je.Ja to ale nenasel.Dik za info.

A - ať to roste :satan:
mcsow
když použiješ MH tak musíš víc chladit, jelikož víc topí než zářivka, to jsou výhody a nevýhody na první pohled, ůčinost těžko říct,
Jahudka!
mcsow-to tak hodne topi MH 70 nebo 100w?Ja bych to mel normalka venku v mistnosti akorat bych nad to povesil ty zarivky nebo vybojku.S teplem by snad az takovej problem tim padem nebyl.Ale je zase fakt ze bych tu vybojku tezko zavesil az nad kytky kdyz dava vetsi teplo nez zarivky a timpadem by kytky dostavaly min svetla.No nevim no.Docela by me zajimala ucinnost wat/lumen ale i to nic moc nevypovida protoze MH vybojka musi bejt dal od kytek.K tomuhle by se mel vyjadrit nekdo kdo zkusil obe metody.
expiry_date1
Jediné,z čím mám osobnú skúsenosť sú coolwhite:dosť sa to pod nimi ťahá,ako keby mali málo svetla,ale to si nemyslím,na malú plochu 3600lumen nie je až tak málo.Skôr si myslím,že im chýba nejaká časť spektra,takže teraz som tam dal ešte nejakú warmwhite,uvidím neskôr.Ale v každom prípade si myslím,že iba coolwhitw nie je dobré riešenie.A ešte sa mi pod tými cool stavali listy na klonoch do zvislej polohy.Myslím,že tento problém tu už niekto mal.IMHO len coolwhite-nie.
Jahudka!
expiry_date1-presne tak.Taha se to jak tejden.Mam 2x coolwhite a 1x floraglo a popravde nic moc.Proto premejslim nad necim lepsim.Asi by to chtelo opravdu zkombinovat.Zatim jsou v rockwoolu ale az je budu presazovat a davat pod sodik tak to abych zahrabnul jeste 3cm stonku.Snad to vadit nebude.
Jahudka!
No koukam ze zatim anketa je v podstate nerozhodne.Zadny reseni neni nejak extra vyzdvihovany.
Dneska jsem se dozvedel ze prej nejlepsi ze zarivek na matkarnu/rizkarnu jsou Phillips TLD 965 nebo Phillips TLD 865.Radil me to jeden znamej ze s nima ma prej vyborny zkusenosti.Asi zkusim koupit tyhle Phillipsky a uvidim.Mate s nima nekdo nejaky zkusenosti?
Jahudka!
mirkoff-pekny svetlo ale buhvi kolik tahle sranda stoji.Zajimavy je ze tam muzes dat 18-80w.Ja jsem jeste trubice dlouhy 60cm s vykonem 80w nevidel.
Ty bys volil do matkarny na rust sodik?To se docela divim protoze vsade se pise ze na rust moc dobrej neni.To bych tam dal uz nejakej ten metalhalogenid 70w a melo by to bejt lepsi.Jak daleko mas kytky od 70w sodiku?
expiry_date1
Takže cena napr.54W svietidla je 4460 Czk bez DPH!(80W-5233Czk)
btw,zhruba toľko stojí 200W Nurturelite 6500K,priamo určená na rast.(No,vlastne v Českom growshope trochu viac,tuším 6000Czk aj s balastom)
indicky-konopi
Jahudka: Cau, mno hele ja ti ty Phillipse muzu taky jen a jen doporučit, na řizkarnu/matkarnu jsou fakt ok! ja mam 4x18w TL'D 865 a pohoda...kdybys tam dal dve 865ky a dve 965ky, taxi myslim ze udelas nejlip...celej kompletek vcetne zarivek te vyde na 500,-, coz si mylim, že je dobra investice:) tak good luck pri vybirani...:D
seba
Lá mám taky jednu 865 a jednu 965 a vpoho. 965 má podle prodejce ůdajně lepší spektrum ale nevím jestli u rostlin se to projeví. Cena ale jasně hovoří pro 865 , ten rozdíl proti 965 za ty prachy nestojí. mám ještě nahradní matkárnu kde mám kombinaci s Aquarele zářivkou a zdají se ty rostliny takové košatějsí ,nevím jaká má sní někdo zkušenosti,docela bych uvítal porovnání někoho
Jahudka!
Tak jsem prohledaval katalog phillipse a vyhrab sem tam spektralni diagram k ty Phillips Tld 965 de luxe pro.Ta zarivka stoji asi 100Kc.Je tam videt ze jde hodne do modra a zbarveni ma 6500K a 1150 Lumen pri 18w.Premejslim ze je zkusim.Zatim jsem nenasel ani jedinou MH vybojku okolo 100w s 6500K.Nekde jsem videl graf fotosyntezy ale uz se nepamatuju kde to bylo abych to moh srovnat s tim co kytka potrebuje.Prikladam ten graf koho by to zajimalo.Trochu na nic je ze hodne sviti v ty zeleny kterou kytky nevidej vubec.Ale ty modry je tam celkem dost.A navic by mela vydrzet nejakejch 20000 hodin coz je 3 roky pri sviceni 18 hodin denne a to neni vubec spatny.Jeste tam byl graf zivotnosti no a asi od 10000 nasvicenejch hodin se pomalinku tyhle zarivce meni spektrum a svitivost ale ne zase tak moc jak by se mohlo zdat.Pri tech 20000 hodinach je to horsi asi jen o 10 procent.

Zadalsi koukam ze anketa je porad nerozhodne.Pokavad budu brat vybojku/zarivky tak vedou o 1/3 zarivky.Vypada ze koupim ty 965 phillipse kdyz to doporucujete.

Fotoz
1 Spektralni graf zarivky Phillips TLD 965 de luxe pro
2 Spektralni graf pozadavku rostliny na ruzne vlnove delky
Frutexx
Cuss Jahudko
Kdybys mel zajem o poradny svetlo do matkarny rizkarny - muzu ti nabidnout 400W metalhalogenid :) - roste to podtim monstrozne :) . .
Thcmh
to Frutexx: A kolik ten metalhalogenid 400W žere el.? Myslím, že na matky a řezy bohatě stačí žářivky a taky je to úspornější :p:
Jahudka!
Frutexx-hehe to je dobrej for:) Verim ze to pod ni roste fajn ale 400w to je hukot do matkarny alespon o 2m3:)
Ja chci mit 2 matky a na to me budou stacit doufam ty 2 zarivky Phillips 965 co jsem uz koupil.
Jinak co mas za metlu?Ja az pojedu dalsi sklizen chci pokusne jet vsechno i s kvetem pod ni.Zatim studuju ruzny spektralni grafy abych vybral tu nejvhodnejsi.Chci dokazat ze pod metlou to pokvete lip.Jeste sem nevidel jedinyho cloveka co by pod ni kvet.Porad se tady vychvaluje sodik ale ten ma naprosto nevhodny spektrum az na tu cervenou.Docela by me zajimalo kdo prisel na to,ze sodik je na kytky a kveteni nejlepsi.:D
Tyhle teorie ja vyvratim a rozdrtim ale potrva to jeste nekolik mesicu:)

Tak ať to roste :satan:


To bych se z toho pos...Ta anketa je porad nerozhodne:D
Frutexx
To thcm:
Mno zere to jako 400W vybojka normalne - ale nadruhou stranu staci kytim 2-3 tejdny na vegetaci . .
Ja odber neresim mam rodinu na energetice kwh za 1,- :D
Rikam kdybys videl jak to roste pod tim ctyrkilem tak na nej nedas taky dopustit ;-) ..
MNo nevim rikam neresim starosti ohledne energie - coz mam asi vyhodu o proti nekterym z Vas.
Pro me je nejdulezitejsi aby to poradne rostlo ;-)
Frutexx
to jahudka:
Mno joooo noooooo :D uz sem to psal thcm ;-)
NA energii me nezalezi :D
MNo a kdybych delal matkarnu se svetlem 400W metal tak by to urcite byla i rizkarna a vubec vegetacni komora :D
Jinak moje metla je:
kolorarc MBI 400/T - vubec sam nevim - tak dyz se dopidis nakejch zajimavejch zaveru a a faktu dej vedet.
Jinac na ty metle me to rostlo temer 8 dni - a normalne . .
Ale jako rozhodne je na kvet vhodnejsi sodik nez metla ;-) . . tj dany
Ale jako kydz se pustis do zkoumani a vymejsleni - drzim ti palce . . treba tu bude zachvili trejd "KVETEME pod Metalhalogenidem" .
Cuss
Thcmh
To mě zase na enrgii zálěží :D Na květ sodík :D
Jahudka!
Takze jsem koupil teda zarivky 2x 18w Phillips tld 965 de luxe pro.Jedna stala cca 120kc.Mely by vydrzet 20000 hodin-pohoda.Tyhle trubice maj 6500K a 1150 lumenu.Svitej hodne domodra a prestoze tam vyrobce uvadi ze jde o denni svetlo tak je videt ze domodra opravdu svitej.Puvodne jsem klicil pod 2x Osram 18w/640 basic coolwhite.Tyhle osramky by mely mit 4000K.Pak jsem pouzil jeste trubici floraglo.Neznam jaky ma presny spektrum ale sviti docervena a ma taky 18w.Pod temahle trema trubicema se neskutecne tahaly to muzete videt v mym threadu.Proste to byla hruza.Stonky mely 7,5cm a tloustku ani ne milimetr.

No a ted k tomu hlavnimu.Utvorim naprosto stejny podminky jako pri prvnim kliceni dodrzim i vzdalenost lampy no a dam tam jenom ty 2 Phillipsky 965 (tudiz budu svitit jenom dvema zarivkama).Potom vezmu jedno semeno ze stejny varky a stejnym zpusobem ho dam naklicit a pak uvidim jak to pod nima poroste.Fotky k porovnani dam sem do tohohle trydu aby kazdej videl jestli je coolwhite jako coolwhite.Jsem presvedcenej uz ted ze to poroste naprosto jinak.


Jo kouknete se na tyhle velice velice zajimavy linky co jsem nasel.Tam je jasne vsechno vysvetleny na co je modra/cervena slozka spektra.Proto chci pristi sklizen jet jenom pod 400w MH i s kvetem.Pod modrym svetlem me porostou megasisky (megapalice) uz rovnou od zeme.Budou to jenom takovy obrovsky a tezky megakusy pryskyrice co budu sklizet.:D


Velice zajimavej link pro toho kdo tomu alespon trosku rozumi

http://chramst.darwiniana.cz/view.p...anku=2004060801

Srovnani spekter ruznejch zarivek

http://chramst.darwiniana.cz/view.p...anku=2004060801
expiry_date1
to Jahudka!som rád,že tu nie som sám,čo experimentuje,ja teraz experimentujem s warmwhite-kami na kvitnutie.Budúci týždeň chcem ešte vylepšiť setup,ale nie o moc,už moc ďalej ísť zatiaľ nemôžem(pri mojej veľkosti skrinky a pri tom,čo sa vyrába).Skús pozrieť môj thread,tiež by som chcel nájsť alternatívny spôsob svietenia na kvet,sodík funguje,ale má veľa nevýhod(teplo,spotreba,spektrum asi teda stačí).No,však uvidíme.
A som rád,že riešiš aj matkáreň,lebo to tiež riešim a 4000K sa mi tiež moc neosvedčilo.
federic
To Jahoda: Jak jsi dopadl s experimentem se zářivkama Phillips tld 965 de luxe pro?
Stavím řízkárnu a chtěl jsem použít Cool White, ale zajímalo by mě jestli jsou Phillipsky lepší.
Jahudka!
federic-no ja to zatim jeste nezkusil.Budu to testovat v nejblizsich dnech mam to vsecko uz pripraveny..Urcite sem dam vedet..
dlouhán
citace:
Původní příspěvek od expiry_date1
Skús pozrieť môj thread,tiež by som chcel nájsť alternatívny spôsob svietenia na kvet,sodík funguje,ale má veľa nevýhod(teplo,spotreba,spektrum asi teda stačí).No,však uvidíme.


:eek: :confused: Covece dyt to jsou presne vlastnosti, pro ktere je sodik jednicka v pesteni pod umelym osvetlenim!

Panove jestli chcete experimentovat, tak zkuste treba lampy Nurturelite (doufam, ze to pisu spravne), protoze to uz je roookuuu, co panove v laboratorich prisli na to, ze sodikova vybojka ma pro tyto ucely bezkonkurencni vlastnosti. Jedinou alternativou v dnesni dobe se zda byt prave lampa nurturelite, o ktere je tady na G rozsahla debata: http://grower.cz/forum/showthr...&threadid=18197
To co resite ted uz (i tady na G) bylo milion-x vyresene ..da se pouzit MH, stejne jako HPS, stejne jako Fluo, zalezi na vasich moznostech a potrebach..
Jahudka!
dlouhán-chapu ze sodik je vyzkousenej.Me jde o to abych videl rozdil co to s kytkama udela jiny spektrum.Jeste nikde jsem nevidel nejakej srovnavaci test.Neni coolwhite jako coolwhite.Jedna ma 6500K a druha 4000K a to je velkej rozdil tak proto to chci zkusit.Pod 4000K zarivkou se to neskutecne taha.Pod 965 by se to tahat nemelo.Cet jsem na tech strankach kam jsem daval odkaz ze modra slouzi k sileni bunek a k rustu a cervena naopak k tahani za svetlem.Tudiz kytky pestovany jen pod modrou by mely bejt teoreticky maly a husty.
expiry_date1
to dlouhan:
Nurturelite 200Wred(vhodná na kvet)-2700K,13000Lumen
Úsporka 25Wred-2700K,1600Lumen(8x25W-12800Lumen)
Vyzerá to podobne,nie?Podľa mňa je Nurturelite len veľká,200W flôrescenčná žiarivka(úsporka).Keďže si nemôžem dovoliť mať 200W lampu a je aj dosť drahá,tak to skúšam pod úsporkami s rovnakými(podľa výrobcov) hodnotami.Bližšie v mojom threade,čo mám v záložke.
btw,myslíte,že to teplo je až tak vhodné na pestovanie?Pokiaľ viem,tak pod prebytkom infračerveného žiarenia sa rastlinky vyťahujú,lebo majú pocit,že sú tienené(pomer:málo svetla-veľa tepla)
dlouhán
citace:
Původní příspěvek od Jahudka!
dlouhán-chapu ze sodik je vyzkousenej.Me jde o to abych videl rozdil co to s kytkama udela jiny spektrum.Jeste nikde jsem nevidel nejakej srovnavaci test.Neni coolwhite jako coolwhite.Jedna ma 6500K a druha 4000K a to je velkej rozdil tak proto to chci zkusit.Pod 4000K zarivkou se to neskutecne taha.Pod 965 by se to tahat nemelo.Cet jsem na tech strankach kam jsem daval odkaz ze modra slouzi k sileni bunek a k rustu a cervena naopak k tahani za svetlem.Tudiz kytky pestovany jen pod modrou by mely bejt teoreticky maly a husty.


v prispevku c. 17 pises, ze nam to vsem ukazes s MH-ckem, jak to pod nim nepokvete:D:D:D stracis cas a zrejme i penize. muzes se tesit na vytahliny s ridkyma palicema, ale kdo chce kam.. hodne zdaru!
ty zarivky budou ok. ja mel 1,5 roku matky pod obyc cool white a pohoda. mel sem tam cistou indiku a vetvila se mi pod tim jak diva. ono totiz asi NEJDE JEN O SVETLO

citace:
Původní příspěvek od expiry_date1
to dlouhan:
Nurturelite 200Wred(vhodná na kvet)-2700K,13000Lumen
Úsporka 25Wred-2700K,1600Lumen(8x25W-12800Lumen)
Vyzerá to podobne,nie?Podľa mňa je Nurturelite len veľká,200W flôrescenčná žiarivka(úsporka).Keďže si nemôžem dovoliť mať 200W lampu a je aj dosť drahá,tak to skúšam pod úsporkami s rovnakými(podľa výrobcov) hodnotami.


- jo vyzera to podobne, ale rozdil tam bude. a ne malej. o tom, ze je to jen velka zarivka neni pochyb, ale ta usporka je delana pro lidske oko, zatimco nurturelite ma upravene spektrum pro rostliny, coz znamena, ze tech 200W vyuzijes temer bez odpadu.
- existuje i 125W verze s integrovanym balastem za prijemnych 16 Lb komplet:)
expiry_date1
to dlouhán:Tak v tom môžeš mať pravdu,spektrum úsporky 2700K warmwhite som fakt nevidel.Ale na druhú stranu,mne to pod tými úsporkami kvitne.Možno slabo,porovnať nemôžem a dosť sa mi pred periódou 12/12 vytiahli(bol som na dovolenke a boli týždeň u kamoša na okne) a tak majú patrá dosť od seba.
to Hollister:No ja mám tie do modra(4000K) a dosť sa mi to pod tým ťahá-nedoporučujem.Tieto by práve mali mať viac modrého spektra,6500K sú viac vyvážené aj s červeným spektrom.Aspoň teda ak som čítal správne informácie.V každom prípade sa 6500K viac približuje(čo sa týka farby svetla)k 2700K warmwhite.Takže na matkáreň podľa mňa buď-6500K,alebo 4000K+2700K(coolwhite+warmwhite)skôr vyvážené modré aj červené spektrum.
btw,skoro denne fičím na "RED DWARF"!
Thcmh
v klasickým elektru mají jen coolwhite obyč. znáte někdo nějakéj link e-shop zářivek? Chtěl bych zlepšit osvětlení matkárny/řízkárny :D

Nejlépe philips tld 965 60cm-100cm :) na jejich strance to moc najit nejde :D
Jahudka!
Thcmh - objednej si je na www.elkas.cz .Ale maj ponekud neprehlednej cenik.Kazdopadne tam je sezenes..
Jahudka!
Jeste bych chtel do tohoto threadu doplnit ze jedu matkarnu/rizkovnu pod zarivkama phillips tld 965 de luxe pro uz asi mesic.Jsou to 2x 18w a mam pod nima 5x matku a k tomu rizky na zakoreneni a parada.Ted uz muzu rict ze se to vetvi,nikam se to netahne a nenakvejtaj.Rizky jsem mel zakoreneny za 8 dnu..doplnim sem jeste nejakej report casem..

Fotky

1 Tady vidite pohled na krasne rozvetveny rizky shora
2 To samy z nadhledu.
3 Rizek ICE - vejska 8,5 cm a ma 5 pater
4 Rizek blueberry - vejska 13 cm a ma 7 pater

Rizky pod temahle zarivkama zakorenovaly 8dni.Od ty doby jsou na 18/6 jejich vysku a vetveni vidite z fotek (jsou 29dni pod temahle zarivkama i se zakorenovanim).18,9 jsem je uriznul z matek a dal je zakorenit.Dneska vidite jak vypadaj na tech fotkach.Pod zarivkama Phillips TLD 965 je mam celkem 29 dni od uriznuti z matek.Jestli to je spatny nebo ne to nevim.Kazdopadne si myslim ze rostou hodne rychle a hlavne se nevytahujou jako kdyz jsem tam mel obycejny coolwhite.
federic
Na matkárně/řízkárně chci vyskoušet Narva Oceanic Color - bylo zde nad nimi polemizováno, celkem v ně věřím. Akorát se hodně blbě shánějí, po proběhání všech akvaristik jsem sehnal 1ks a druhý kus jsem nakonec objednal přímo u Narvy. A děj se vůle boží. Určitě budu průběžně informovat.
To jahoda: už jsi dostal přesný návrh na zářivkový osvit vs. sodík 400W?
Jahudka!
federic - zeus se bohuzel nekam vyparil a nic me nestacil presne popsat.Takze smula.Doufam ze se jeste ukaze abych to mohl vyzkouset.Takhle by to bylo k nicemu.Kazdopadne ted tyhle zarivky zkousi metalsodik..
vata
narva ma metalhalogenidovou 6500k.
metalsodik
Já bych změnil anketu na matkárna a růst , protože zakořeňovat řízky jsem ještě pod MH výbojkou neviděl ,ale třeba to někdo dělá . Světlo je ale na to příliš silné,aspoň myslím ,opravte mně jestli to někdo tak máte ????????????????????????????????
kroskar
Jus: cau to trochu nechapu ty chces mit v jednom indooru 2Matky a zbytek prostoru chces mit kytky ve FAZI KVETU????
protoze to ti pokvetou i ty matky hochu:-)

to ses trochu spletl ne?
To by mne zajimalo jak jim budes svitit jake intervaly 18/6-12/12:-)
:-)
snark
jahoda - ta anketní otázka je blbě položená :D
jasně sou na řízky lepší zářivky - na matku metalhalid
CubE ZerO
moze byt box v ktorom su rizky na zakorenovanie z cireho plexi - teda ten vrch??? je to uplne cire, takze svetlo prechadza, len ci sa nejake spektrum na tom nezachytava...
Jahudka!
snark - no ja mel za to ze je to stejny ne?Matkarna / rizkovna..Tak ted nevim:DKazdopadne to pod tema 965 roste a koreni vsechno OK.Priznavam ale ze jsem jeste nevidel ani matky ani rizky z pod MH.Takze to muze bejt jen muj dojem jak to mam suprove vychytany.Kazdopadne ty 965 jsou s obycejnejma coolwhite nesrovnatelny.To vyzkouseny mam.Oceanic colour ted zkousi metalsodik tak jsem zvedavej na vysledky.

CubE ZerO - nejakou cast svetla zachyti cokoliv cim svetlo prochazi takze i plexi.Kazdopadne mam sklenicek z plexi cca 1mm a kraaasne to v nem koreni i roste.

jus - pod 2 x 18w das tak 2 matky a nejaky rizky.Neni pod nima zase tolik prostoru.Mas plochu jen asi 70 x 50 k dispozici.Tim ze budes mit 4x 18w nezvetsis o moc plochu takze misto pro rust mit moc asi nebudes,ale zvysis tim rychlost rustu a zakorenovani.
Jahudka!
TIME - No proste jedna 18w zere i s balastem okolo 28w.Za to ja nemuzu.Kondik tam je a cely je to original.Mam tam takovy ty komplety jak se montujou treba nad kuchynskou linku a je vsechno origos.Pokud bys pouzil elektronickej balast melo by to zrat podstatne min ale overeny to nemam.
Jahudka!
jus - Nadhernej obrazek:)..Mno pochopils to dobre.2x 18w bude stacit a 4x 18w je lepsi (poroste to rychlejc)..Kdyz to jeste vevnitr vylepis mylarem bude to uplne v pohode.Minimalne to chce bilej nater.

Takze si myslim pokavad nejses vyjimecne sporivej tak bych dal 3x 18w a mas klid.1 zarivku muzes vypnout vzdycky..Taky tam mam 3x 18w a 1 zarivku mam vypnutou.Kdyz ji zapnu tak vidim ze kytky rostou ryhlejc..
Janxu
jus: kdyz tak koukam na ten obrazek a ty miry k nemu, tak premejslim, jak se ti tam na tech sltaflich bude lezt... podle me je urcite 240cm na kytky v qetu zbytecne vysoky.
peace
Jahudka!
TIME - Elektronickej balast je elektronickej predradnik.Takze misto tlumivky,kondiku a starteru je tam desticka s elektronikou.Napriklad je peknej navod v tom threadu jak je vyse link co sem dal jus...Jednou to chci vyzkouset a zmerit abych videl jakej je rozdil mezi normalnim balastem a timhle predradnikem z usporky.Blby je,ze momentalne nemam zadnou 18w usporku na zniceni..

Jinak myslim ze pokud mas misto 240cm na kytky tak na skodu to neni.Nemusis v pripade potreby laborovat s vejskou kvetincu nebo vzdalenosti kytek od lampy a nemusis se bat ze kytky usmazis..Ja bych ted po zkusenostech bral skrin alespon 220cm na vejsku....
snark
240 cm vejšky v growboxu je optimální
Jahudka!
jus - Vyrobce uvadi,ze rozdil mezi 865 a 965 je ve vernosti barevnyho podani..jak ale vidis na grafech je rozdil jeste tech 8 procent..Ja bych ti doporucil 965 protoze jsou proste vyzkouseny..Pod 865 to urcite taky poroste dobre.Vzdyt to spektrum je precijen skoro stejny.No a ted si vem 3 x 8 procent je 24 procent.To mas uz pomalu na pridani dalsi zarivky.Jestli se 120 kc vyplati a nebo ne,at si kazdej posoudi sam.Kazdopadne 965 maj zivotnost podle vyrobce 20000 hodin coz taky neni k zahozeni...Jinak na tech grafech vidim ze ty 865 svitej vic v zelenym spektru ktery kytky proste nevidej.Ja bych koupil 965 a mel proste klidny svedomi.A nebo 2x 965 a 1x 865...
snark
podání barev je charakteristika zdroje světla která popisuje jak přirozeně se v jeho světle jeví okolí - to vyjadřuje obecný index podání barev Ra - pro zjištění Ra8 jsou z okolního prostředí vybrány testovací barvya vystaveny světlu daného zdroje a světlu stadardního testovacího světelného zdroje o stejné teplotě náhradní chromatičnosti - čím menší odchylka od jednotlivých testovacích barev tím lepší index podání barev - nejlepší hodnota Ra je 100 (průměr z 8 testovacích barev)
teplota chromatičnosti je teplota při které má daný zdroj světla stejnou barvu jako černý zářič dané teploty (definovaný fyzikální teorií) pro účely obecného osvětlení se dělí světlo do 3 tříd - teplá bílá do 3300 K, neutrální bílá do 5000 K a chladné denní světlo nad 5000 K
zdroj - philips
good luck
Snarky
Thcmh
Nazdarek, po hledani na www.narva.cz jsem nenasel ty zarivky TL-D 965 :( Nevite nekdo presnejsi link na objednání?

Dík
Jahudka!
Thcmh - Tld 965 jsou Phillipsky tudiz je na narve nenajdes...:)
Thcmh
Jahudka!: spletl jsem se :D Radil jsi mi www.elkas.cz , nevíš kde bych to tam našel? :)
Thcmh
Tak už jsem to našel, ale nemají tam napsáno zda jsou 60cm :( Ty potřebuji :)
Jahudka!
Thcmh - Ja je tam kupoval taky..Maj pekne blbej cenik.Ty 60cm opravdu maj.Uz se fakt nepamatuju pod jakym katalogovym cislem v tom ceniku to bylo.
Thcmh
Tohle jsem našel, ale rozměr tam uvedený vůbec nemají :(
143-519 ZL36W965TLDDELUXEPRO 8,7115E+14 PHILIPS 92,87 Kč
143-520 TLDPRO58W965DELUXE 8,7115E+14 PHILIPS 109,91 Kč
Psal jsem jim e-mail tak snad mi odepíšou :)
Jahudka!
Thcmh - 36w je 120cm a 56w je dlouha myslim 150..Ty hledej 18w.To jsou ty 60cm...Nekde tam musej bejt pokavad je maj..
tgm.amster
Ja si ted jedu 2 dny pod osramem Fluorou 18W (60cm)ze semen, zatim toho neni moc poznat jak si to dava, ale jak byly zluty z klicici krabicky tak zezelenaly asi za 6h a ted se uz pekne tahnou. Asi pridam treti svitidlo:)
Thcmh
Takze po badani jsem zjistil, ze to opravdu na www.elkas.cz maji jenze postou zasilaji velkoodberatelum-to mi bylo zdelono e-mailem z elkasu, takze nevim kde to uz objednat, protoze kamenny obchod siroko daleko mi to taky neumozni :( Mate nekdo typ?
ineken
lidi poradte vhodny typy usporek na riskovani chtel bych pouzit dve poripade pokud nekdo mate info i do jak velky vzdalenosti od rostlin je umistit
kutil
Ja se chci zeptat muže to byt taky osvetleni matkarny a řizku ma to 30W Philips a sviti to dobre
kutil
foto
Hanyz
podle toho, jakou to má barvu, bych řekl, že ne. Pokud zde neuvedeš typové označení zářivky, tak ti asi nikdo lépe neporadí
kutil
nevim tam neni nikde nic napsano jenom Philips 30X 90Cm a vic nic a že sviti modře oceania blue
Jahudka!
kutil - No tezko neco rict bez toho aniz by jsme vedeli co je to presne za typ.Ty phillipsky tld 965 svitej taky do modra ale ne tak hodne jako tohle co chces pouzit ty.Mozna by to pod tim mohlo rust.Proste to chce vyzkouset a nebo koupit to co je uz osvedceny.1ks phillips tld 965 pod kterejma to krasne roste stoji asi 120kc.Mozna bys mel lepsi se na zkouseni vykaslat a spis si koupit to co 100procentne funguje.
Hanyz
To "oceania blue" je napsáno na té zářivce? Na stránkách výrobce jsem nic takového nenašel.

P.S. 2kutil: přečti si PM
kutil
jo ale kde to mám koupit tu zařivku
Jahudka!: 965 sice sviti do modra, ale ze by to byl takovej hardcore, to ne... je to spis takova chladna bila
Jahudka!
kutil - Zadej si do vyhledavace *phillips tld 965* a ono uz ti to snad nejaky obchody vykopne ne?Kazdopadne ja je koupil z www.elkas.cz Jak ale vidis Thcmh s nima v elkasu mel ted uz nejaky problemy a neposilaj uz postou tak nevim kde jinde se daj sehnat..
kutil
Doufám že to tam najdu ale tak ja to skusym pod tim jak to bude rust jestli to pooste pootřeboval bych nejaky řezy pls :afro: :afro: :rocket: :rocket:
Jahudka!
trosca - Mas pravdu svitej bile.Ale jestli je mas,vyzkousej si jit k sodiku,koukej se do toho zlutyho svetla a pak se bez kouknout na tyhle phillipsky a uvidis ze svitej krasne modre.Taky to je videt kdyz vezmes CD a namiris ho na ty rozsviceny zarivky abys videl duhu na tom CD.Uvidis ze v ty duze je opravdu prevazne fialova a modra presne v pomeru jak udava vyrobce ve spektralnim grafu..
Jahudka!: zarivky mam, ale sodik ne-takze to nevyzkousim
a s tim CD, ted sem to zkousel a barvy se mi zdaly normalni-obycejna duha

to ale nemeni nic na tom, ze jsou vhodne pro rizky a matecni rostliny-evidentne se jim pod nimi dari...
kutil
ja mám 70X sodik a tu zařivku 30W philips a jak sem se dival do sodiku tak jak sem se podival pak na zařivku tak sem ji videl bilou
kutil
jo ja se podivam na tu zařivku na www.hydroponieplus.cz
tam je i kamenny obchod ale potřebuju nejaky ty řezy nemate nikdo nic to mi neřikejte nebo semena modra perla nebo tak neco dobryho za přijatelnou cenu :flamer: :flamer: :flamer: :flamer: :flamer:





:vampire: :vampire: :vampire: :vampire: :eek: :eek:
metalsodik
Tak ještě jeden příspěvek k osvětlení matkárny či řízkárny. Mám Philips
865 a 965 a oceanic Colour od Narvy , žádný podstatný rozdíl ve výsledku není, ale nejvíce na oko svítí 865 , mají taky nejvíc Lm. Oceanic colour svítí nejméně ale listy jsou pod něma nejtmavší.
Co je však u zářivek největší problém ? - je to spotřeba na starších balastech , které nemají elektrický předřadník. Mám 3 komplety pro 2*36w ale každý žere 110w jak uvidíte na fotce. 2*18watt je ještě větší katastrofa ,žere to 54w. Máte někdo zkušenosti s elektronickým předřadníkem pro 2*36 watt ,jastli opravdu žere komplet těch 72 w a né 110 tak jako ty staré s tlumivkou ????
Koupil jsem si měřič spotřeby a hned jsem ho v Globuse vyzkoušel , mají tam teď zrovna akci na nejrůznější světla a na panelu mněli krásný leštěny komplet pro 2*36 watt za 549 Kč, ale bez předřadníku,ještě se startérem,tak jsem ho změřil a mněl přesně 72 w což mně překvapilo. Je to dobrá cena protože předřadník 2*36watt stojí u Janči okolo 500 Kč.
1 foto - vlevo zářivka 965 a v pravo 865 - je vidět že 965 je trošku více do modra ikdyž foto zkresluje barevné podání
2 foto spotřeba mého kompletu.
3 - něco podobného jako první foto.

Spotřeba na starých kompletek staví pěstování pod žářivkama do úplně jiného ekonomického světla , má skříň na pokusy s 3*36watt a 2*18 watt ,žere s ventilací stejně jako sodík 250 watt.
Na zářivky vyzkouším předřadník s úsporek ,ale nevím jestli bude stejná svítivost,nezkoušel někdo 18w zářivku na 20w úsporku ????
Budu už raději volit asi 70-150 Metalhalid než investovat do předřadníku pro 2*72watt za 500Kč,za to je skoro celý komplet i s lampou , protože 2zářivky s kompletem Oceanic colour přijdou na 900Kč.
Jahudka!
metalsodik - Chci se te zeptat kdyz pises ze 865 maj nejvic LM..Mohl bys napsat kolik LM ma 865 a kolik 965?


Zadalsi bych sem chtel napsat po zkusenostech za 4 mesice provozu matkarny osazene 2x18w phillips tld 965 ze bych radsi doporucil pouzit 3x 18w.Duvod je ten,ze jednou se mi zdalo ze mi rizky trochu nakvetly.Mohlo to bejt zpusobeny i jinymi vlivy(vypadkem elektriky).V kazdym pripade uz mam matkarnu osazenou 3xphillips tld 965.Myslim ze by ty dve stacily pokud bych to mel zavreny v nejakym boxu.Ja to mam ale volne v mistnosti a tak jsou prilis velke svetelne ztraty.

Zarivka 18w TLD 965 ma 1150Lm..

Moje doporuceni je ted tedy 3x 18w tld 965....

Tak at to roste..
metalsodik
Tak k těm zářivek :
Oceanic Colour má -- 36 Watt / 1800 Lm ...... 18 Watt / 750 Lm
Philips 965 ------------ 36Watt / 2800 Lm ...... 18 watt / 1150 Lm
Philips 865 ------------ 36Watt / 3250 Lm ...... 18 watt / 1300 Lm

Ještě jsem vyfotil 4 zářivky ,mužete porovnat barevné podání,ikdyž fota skreslujou tak se to dá porovnat a celkem to odpovídá. Někde jsem to udělal tmavší abste viděly to barevné podání barev.

Na všech fotkách se jedná o stejné trubice , kr´teré jsou vhodné pro matkárny. Mi se nejvíce osvědčily philips Aqurelle v kombinaci s nějakou studenou , nebo sun glo. Philips 865 a 965 nemám v 18w jen jako 36 w , takže je nemohu s ostatníma porovnat,ale ve větší skříni jso obě 865 a 965 výborné , hlavně pro svou svítivost , Ocaenic svití nejmíň.

Na fotkách vždy z leva v tom to pořadí :
Sun GLO
Sylvania Gro -Lux
Oceanic Colour
Philips Aquarelle - nejvíc v pravo

Všechny jsou 18 w.
metalsodik
Jahůdko - ještě k té matkářně , tady je mé foto nejmenší matkárny z mejch prvopočátku, teď ji používám jen v nouzi ,nebo na klony.
Je vní 2* 18 w osazena Philips Aqua relle , která se mi osvědčila a druhá Sun Glo. Velikost je 28*76 , lepší by byla délka jen 63 cm , konce zářivek moc nesvítí a je tam tak zbytečný prostor. ty dvě na šířku jsou přesně , pokud chce dát někdo 3 kusy tak nevadí ale nikdy to netrpělo nedostatkem světla , nesmí to však být prales , ale přiměrené kytky.
Ješte k spotřebě , dnes začnu vše předělávat na předřadníky z úsporek , tak doufám že to pojede. Mají te 18w úsporky za 49 Kč,ale při měření ukazují menší spotřebu , tak dou fám že to bude správně svítit. Sun glo má 20w tak na ní dám 20w úsporku.
Zkoušel někdo dát na 18w zářivku 20w předřadník ??????????????
Na fotkách je měřena spotřeba 3 18 w zářivek a 2 18w zářivek , tak se můžete podívat na skutečnou spotřebu.
2 žerou45w a 3 81w.
Jahudka!
metalsodik - No tak k tomu snad neni ani co dodavat.Jsou to vyborny prispevky.
Ted teprve jasne vidim jak ty zarivky svitej.Ja mam jeste 1x floraglo a ta sviti taky do cervena.Ty 965 svitej do modra a je to videt i okem.

K tomu predradniku bych potreboval vedet to samy co ty protoze mam presne stejnej problem.Mam predradnik 21w a zarivky 18w.Jinak mozna ses docet,ale kdyz zarivku zapojis na predradnik z usporky tak se nesmi vymenovat zarivka za chodu jinak ten predradnik spalis!To samy se muze stat kdyz se zarivka sama podela.Mam z toho trosku obavy abych nakonec kvuli tomu treba nevyhorel.Takze bacha na to!

Dik za takovy hodnotny prispevky.K+ te urcite nemine...

A - ať to roste :satan:
metalsodik
Já měřil spotřebu úsporky 25watt a ukázovala jen 18 watt.
11 wattová mají jen 9 watt ,tak nevím co je směrodatné,až připojím 18 na 18 w tak to změřím.
http://grower.cz/forum/showthread.p...6230#post306230

dosel jsem k podobnym zaverum
metalsodik
Trosca- chce to změřit luxmetrem svítivost s tlumivkou a pak s předřadníkem ,jestli to s nim svítí stejně nebo míň. Já bohužel už dávno luxmetr vyhodil jako nepotřebnou věc,teď by se hodil.
Jahudka!
trosca - To je dobry,ale podivny!18w zarivka ma mit prikon 18w + predradnik.Pokavad to bere min je logicky ze zakonite neco neni v poradku a predradnik do zarivky pousti mensi proud nez na kterej je zarivka stavena.Znamena to jediny.Ze musi bejt mensi svitivost.Tu muzeme tezko zmerit.Jedine ze by nekdo mel luxmetr.Mozna by to slo zhruba pres expozimetr nebo fotak..

Nekde tady nekdo daval link s el. predradniky a tam byl taky prikon mensi nez vykon coz je samozrejme nesmysl.Nebo at me to teda nekdo vysvetli..Skoda ze ten link nemuzu najit..
ciste teoreticky by elektronicky predradnik mohl lepe vyuzivat prubehu stridaveho proudu, ale je to jenom teorie
metalsodik
tak budem na 18w zářivku přidávat větší hodnoty s úsporek 20-25w a uvidíme co vydrží a kolik bude odběr . trěba na 25w úsporku to bude se zářivkou žrát těch 17 w.
kdyby mi zaručily ve skladu u janči že ten jejich předřadník za 500 Kč pro 4*18w na zářivky opravdu tolik žere a svítí to sním správně tak ho koupím a nemusím řešit nebezpečné pžedřadníky s úsporek. Nikde u dodavatelů ať u narvy nebo philipse jsem nic konkrétního k tomu nenašel.:baby:
metalsodik
Dnes jsem se rozhodl že praštím do těch origoš el předřadníku, bohužel 4*18 watt nebyl , tak jsem vzal 2*36watt. Technic mi ukázal parametky v katalogu a příkon 2*36 w bude 74.5w , tak to zítra prověří. Některé mají skutečně menší příkon , třeba na 2*55w. Docela mám strach používat předřadníky s úsporek a raději připlatím 300Kč a budu mít klid.
Objevil jsem tam zajímavý katalog Firmy wmelekto se Zlína , má prodejnu také v Praze , plánek bude na foto. Prý zavádějí nové MH výbojky , na foto je více z katalogu. Na netu ale nic o tom co se píše v katalogu není. Na mail ještě neodepsali. Parametry 200W jsou jako 250w a životnost o 50% větší , tak nevím. Pokud je někdo ze Zlína nebo z Prahy mohl by to prověřit. Tady je jejich stránka ale tam sem o tom nic nenašel , tak tu je foto článku. http://www.vmelektro.cz/

1 foto předřadníku 2* 36w
2 foto - článek o MH výbojkách
3 foto - plánek skladu v Praze
metalsodik
Co říkáte na ty metalhalidy a jejich parametry z fota č 2 je to vůbec reálné , nebo jde o nějakou elektronickou vychytávku ??? Není někdo ze Zlína nebo Prahy aby to tam omrkl ??????
Jahudka!
metalsodik - Jsem zvedavej az koupis ten predradnik jestli bude zrat opravdu jen 2w.To by bylo opravdu super a sel bych do nej nejspis taky..
Ty vybojky jsou sice hezky a maj paradni parametry,ale nejsou tam bohuzel blizsi udaje.Jako svetelny spektrum atd.Muzou mit sice hodne LM,ale v nevhodnym spektru pro kytky.Chtelo by zjistit presne co je to za vybojky a podle toho dohledat dalsi informace.Pisou tam o srovnani s beznymi vybojkami coz je obvykle.Tezko rict,co je povazovano za beznou vybojku..Mozna se tam zajdu mrknout,ale je fakt ze MH ted nijak nepotrebuju..No a nemaj je ani v tom jejich katalogu a co me sere obvzvlast je,ze jsem se nedostal do ceniku!!

Kolik te bude stat ten predradnik 2x 36w?
Jahudka!
Jinak tady je taky jeden zajimavej link s usporkama.Bohuzel bez blizsich parametru.Kazdopadne jsou tam usporky az 120w coz se = 600w normalni zarovky.Zabarveni svetla je 6500K coz je jako TLD 965.Tezko rict jestli jsou na neco vhodny.Davam to sem spis pro zajimavost.Nekdo muzete vyzkouset..Sezenete je treba na www.elkas.cz

Link na usporny zarovky neco jako nurturelite..
http://www.slavojka.cz/uvod.htm
metalsodik
Předřadník stál 527 Kč s DPH. Má označení Tridonic T8 PRO.
Jinak dělaj také na 3*18 W.
Link na firmu v Německu http://www.tridonicatco.com/kms/static_nav/index.php

ještě z ceníku :
ELEKTRONICKY PREDR.4X18W TRIDONIC KS 512 bez DPH
A spotřeba je 80Watt :jumper:
swam
caute, dnes som zhanal philips tld 965, nikde som nezohnal tak som na na doporucenie predavaca zobral sylvania GroLux. Co myslite je v pohode to spektrum? chcem to na matkarnu aj klonovnu.
metalsodik
965 mají v každém velkoobchodě elektro, v obchodech moc není ,je dost drahá asi 120 Kč , za 50 je ale 865 a ta je taky dobrá. A Silvania Grolux je na růst dobrá , přečti si příspěvek 84 , tam je o zářivkách.
metalsodik
Dnes budu zkoušet elektronické předřadníky pro 18-20W trubice z úsporek a originální předřadník 2*36W z obchodu. Potřeboval bych co nejsíš něco vědět abych mohl pokračovat bez obav z poruch předřadníku.
Ví tady nějaký elektrikář nebo slaboproudář , kolik voltů má bít na kontaktech trubice třeba 18 wattu , jestli je to napětí u všech stejné nehledě na velikost a Wattáž trubic.
Za druhé jestli se dá na mosazné kontakty Zářivek pájet přívodní napětí z předřadníku,abych nemusel používat čokoládu nebo patice?
Halvně jestli při zahřátí kontaktu byť na krátkou dobu nehrozí zničení nebo výbuch???????????????????????????????????????????
Spěchá to !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jestli to někdo čtete a máte někoho známeho kdo by to mohl vědět tak mu prosím zavolejte , potřebuji to vědět abych jednak nebouchl a mohl seriozně měnit předřadníky !!!:bravo:
Jahudka!
metalsodik - Pajet na kontakty muzes.Vevnitr neni nic jinyho nez vlakno.Je to to samy jako bys pajel na zavit objimky u obycejny zarovky.

Kolik voltu tam ma lezt to nevim.Jde to pres tlumivku a muselo by se to zmerit.Treba u vybojky z tlumivky leze jenom 120V (krome startu).U elektronickyho predradniku to muze bejt neco jinyho!Existujou i predradniky vysokofrekvencni a ty ti zarivku zapalej i pri prepalenym vlaknu.Nevim jestli prave tyhle predradnuiky nejsou ty elektronicky a kolik z nich leze nevim.Jedine vyzkouset zmerit kolik skutecne leze na kontakty v usporce.
metalsodik
Včera a dnes jsem dělal pokusy s elektronickými předřadníky ,je to hodně fotek a hlavně nečekané závěry při použití předřadníku z úporek . Budu to postupně zveřejňovat ,dnes nemám už čas ale během soboty a neděle to tu budu postupně dávat.
Teď tu dám stručně dva příspěvky ohledně srovnání starého balastu a nového elektronického předřadníku TRIDONIC ,který je vyfocen v příspěvku č.93.
Takže co nás zajímá je spotřeba , teplota a svítivost .
Spotřeba , ta je na fotu jedna a na elektronickém předřadníku mi to ukázalo při použití dvou trubic 36 W spotřebu 72 Watt , musím ještě podotknout , že nemohu zaručit 100 % přesnost
Měření , protože nemám ocejchované měřáky a přístroj na spotřebu někdy měří divně ,no jak u čeho , žárovky třeba stoprocentně .
Takže spotřeba 72w a proud 0.33.A , to by bylo při násobení momentálního napětí 228V asi
75.24 Watt , vzhledem k ampérům jen na dvě místa dochází k zaokrouhlení a můžou být drobné odchylky. Výrobce udává spotřebu 74.5 Watt , tak si myslím že měření sedí.
Starý balast žere asi 105 Watt , tj. zhruba o 30 Wattů více , myslím že úspora už stojí zato a při svitu denně 18 hod. ušetříte za rok okolo 750 Kč ,takže investice se vrátí brzo , cena je 530Kč s DPH . Technik ve skladu říkal že úspora v tabulkách co mněl je okolo 30 % a to sedí.
Foto 1 – spotřeba na měřáku.
Foto 2 – Tam je porovnán svit na starém balastu ,to je ta zářivka UPROSTŘED a Dvou zářivek s předřadníkem TRIDONIC , zářivky jsou na krajích . Nevím jestli fota jsou průkazná , ale nepoznal jsem nic co by naznačovalo že pro menší spotřebu zářivky svítí méně než na starém balastu . Naštěstí mám 3 Oceanic colour , stejně staré. Tridonic má postupný náběh spotřeby ,která se ustálí asi po 1 minutě a potom se už spotřeba vůbec neměnila ani o chlup.
Super je že zářivky vůbec nekmitají.
Teplota – V porovnání se starým balastem , je to asi takhle , trubice ve středu jsou asi stejně teplé , no spíše jen vlažné , ale na koncích je strašný rozdíl v teplotě , zatím co na starém balastu neudržíte ruku , protože se spálíte ,tak u Tridinicu udržíte ruku ,když je to taky dost teplé , ale rozdíl je velký , měřit teplotu jsem nemohl ,nebylo čím .
Foto 3 - ješte jedno porovnání svitu , ale není v tom žádný rozdíl .

V dalším příspěvku bude porovnání ještě ve svitu oproti 18 watt Oceanicám. .
metalsodik
1 Foto-tady je ješte pro jistotu foto předřadníku .
2 Foto- vlevo jsou dvě zářivky oceanic colour 36 W na Tridonicu a 3 z leva je oceanic 18 watt na starém balastu , čtvrtá je jen do počtu.
Jak můžete vidět tak ty dvě určitě taky nesvítí míň než tá 18w na sterém balastu , spíše ty dvě svítí trochu víc.
Tak zítra o předřadnících z úsporek.
metalsodik
V následujících příspěvcích Vám představím výsledky pokusů s elektronickými předřadníky . Pokusy jsou
dělány na zářivkách 18 W a jedné 20W Sun Glo.
Na fotce č1 jsou úsporné zářivky od firem BEN ELECTRONIC a BROWIE.
Na fotce č 2 jsou parametry .
Před použitím co by předřadníku jsem je zapojil v stolní lampě a změřil watty a proud , bohužel jsem mi nechce moc věřit hodnotám , ale pro mne je hlavně důležitý vizuální pohled který je myslím více než průkazný.
Na fotce č3 je naměřená wattáž 18 W úsporky.
Dále trochu k úsporám , přeskočím trochu výsledky a musím zmínit úsporky Browie.
Už od prvního měrění musím konstatovat že tak hrozné úsporky jsem ještě neměl a už jejich svítivost je katastrofální a barva světla je taky nepřijemná . Bohužel nemám spolehlivý měřák a tak nemohu potvrdit naměřené hodnoty , ale 25W úspora ukázala spotřebu 18W a už od pohledu svítila míň než 18w úspora od firmy BEN ELECTRONIC. Musím říct že také ostatní wattáže od BROWIE nestály za nic. Nutno podotknout že jsem použil jen ty nejlevnější úsporky na trhu ,tak nemohu porovnávat se značkovýma. Úsporky od Ben ELECTRONIC na mně naopak udělaly dojem a musím uznat že svítí parádně a svítivost je i v parametrech impozantní .
18w má 1100 lm a 22W má 1500 lm to jen pro srovnání 25W od BROWIE má jen 1200 lm a
20W o BROWIE jen dokonce 900 lm , taky ta svítivost podle toho dopadá , nemohu je Vám doporučit ani domů je to opravdu katastrofa.
Ale k úsporám od BEN ELECTRONIC ,když jsem potom procházel prodejny s úsporkama tak jsem u žádného výrobce i značkového nenašel takové parametry , jen málo který druh se přiblížil v lumenech.
Tyhle úsporky opravdu doporučuji také pro použítí v domácnosti , vzhledem k ceně jsou super!!!!!!!!!!!!!!!!

V dalším příspěvku už budou první pokusy s předřadníky z úsporek.
metalsodik
První pokus byl proveden s předřadníkem z úsporky od BEN ELECTRONIC o hodnotě 18W.
Trubice jsou 18W oceanic colour. jen krátce k tomu co uvidíte na fotografiích . Platí to co tu většinou každý tvrdí – Zářivky nekmitají , mají okamžitý start a na krajích tak nehřejí. Co si už tady ale nikdo nedal za práci, je ten aby aspoň porovnal svítivost se starým balastem , nebo origoš předřadníkem.
Ale proč tolik nehřejí , většinou je to z důvodu , že předřadník na 18 w nedá takový výkon a tak trubice se samozřejmě nemohou tak zahřívat. Nebudu tu udávat ampéry které tam tečou , protože díky měřáku si nemohu na 100 % stát za měřením , a přístroj na měření spotřebičů mi u těch úsporek nepřipadá důvěryhodný , jiné věci měří přesně , možná že ty hodnoty jsou taky správné ale neumím si to vysvětlit ty rozdíly ve Wattech , ale něco tu uvedu, ale berte to s rezervou.
1. FOTO – Ukazuje svit mezi starým balastem a trubicí která má předřadník s BEN ELECT. Je použit na všech 3 fotkách. Na levé straně je zářivka jen do počtu, uprostřed je oceanic na předřadníku s úsporky 18w a v pravo je na starém balastu.
Vidíte že je velký rozdíl ve svitu ve prospěch starého balastu.
2. FOTO- je detail trubic , které jsou ve stejném pořadí, opět je vidět rozdíl ve svitu.
3. FOTO- Na pravé straně jsou pro lepší porovnání dány zářivky vedle sebe , jsou popsány na fotce.


Podle měření má starý balast 44 Watt a mám dva druhy těch balastů a přístroj naměřil u obou stejnou hodnotu , tady nebyl problém s měřením . U originálních předřadníku je udávána spotřeba pro předřadník pro 4*18W 78-80 Watt , tak si myslím že úspora energie není tak velká ,dva staré balasty žerou 88 W a ty peníze za ten předřadník si musí každý rozmyslet jestli je dá , stojí asi 600 Kč. Má však jiné výhody ,jako menší teplota .
Teď ke spotřebě , kterou ukázal přstroj při měření el.p. s úsporky ,ukazoval spotřebu 14W , proud , který protékal byl ale 0.08A , což když vynásobíme 229V , dostaneme spotřebu 18W která je taky udávaná výrobcem, nevím tedy čemu věřit ,směrodatné je ale pro nás , že prostě nesvítí tak jak na starém balastu.
V dalším příspěvku zapojení na SUN GLO 20 W.
metalsodik
Další v řadě pokusů , které Vám předvedu je jen jedna takové rychlovka s trubicema
SUN – GLO , která má 20Watt a porovnání s Osram. Zajímala mě jedna věc , jestli trubice která má 20W se projeví na spotřebě starého balastu , musím říct , že ano a spotřeba se opravdu zvedla o ty dva Watty. Dále jsem chtěl vědět jak zareaguje předřadník s úsporky určený pro 18W na zářivku 20W. Neprojevilo se to vůbec , předřadník to utáhl a ani se nějak nezahříval. Celkem musím říct , že jsem sice neměl ty zářivky dlouho zapojené ,ale nějaké zahřívání celkově u všech předřadníků nebylo pozorováno. Nejteplejší součástkou byl kondík.

Komentář k foto :
1 FOTO – uprostřed je na 18W předřadníku zapojena zářivka Osram a vlevo 20w SUN glo ,
tak SUN opravdu svítí super , fotka je tmavší , tak to vypadá že je dost žlutá , ale ona ve skutečnosti opravdu pere , nemám zjištěno kolik má lumenů ale j super , doporučuju.
2 FOTO- změnil jsem zářivky a uprostřed je teď ta 20W SUN , zajímalo mne jestli ty dva watty výkonu vynahradí menší výkon předřadníku , ale je vidět , že stejně Osram i když má jen 18 W tak svítí na starém balastu více než 20W SUN na předřadníku.

Další pokus bude porovnání svitu , při použití předřadníku BEN 18W s 22W.
metalsodik
Další pokus je zaměřen na porovnání předřadníků 18w a 22w od stejné firmy BEN ELETRONIC . Taky jsem mněl obavu jestli to předřadník vydrží a jestli bude zářivka s předřadníkem 22 W svítit více.
Musím konstatovat , že zářivka opravdu svítí více , předřadník to vydržel , ale nemohu nikomu garantovat že vydrží svítit 18 h denně a 365 dnů v roce , já to z časových důvodu
nemohl mít zapojeno dlouho, ale k žádnému velkému zahřívání nedošlo, je to jen na vás.
Tady jsou 3 fota na kterých můžete porovnat svit. Jsou na všech fotkách rozmístěny stejně.
Vždy na levé straně je zářivka Oceanic Colour s předřadníkem 22 W a v pravo ta samá zářivka s 18 W předřadníkem.

Pokračování příště - porovnání předřadníku BEN a Browie.
Jahudka!
metalsodik - Jses fakt borec!!!..Mas ode me urcite dalsi K+ za takovy prispevky!!Kdyz by takovy prispevky byly vsechny,hned by grower byl o necem jinem.V podstate zkousis to co jsem chtel zkouset taky,takze velky diky za to:)

Me opravdu zaráží to,ze s kazdym predradnikem kazda zarivka sviti jinak.Z toho pro me vyplyva,ze kazdej predradnik do kazdy zarivky pousti jinej proud-To taky znamena,ze ty LM co vyrobce uvadi na zarivce,jsou asi s predradnikem kterej vyrabi vyrobce ty ktery zarivky.Logicky u kazdyho predradniku musej bejt LM jiny.Ted si dokonce rikam aby nebylo dokonce jiny svetelny spektrum!
Co?
dovolim si oponovat....:)
zkousel jsem take sun-glo.... roste to pekne
ale daleko lepsi je aqua-glo....tam to roste jeste rychleji
metalsodik
Já jsem to nikdy nějak sun glo samostatně nezkoumal , ale \agua glo je něco podobného jako Philips Aguarelle nebo Sylvánia Grolux , ty jsou všechny aspoň myslím kolem 10000 K ,svítí tak fialově , a obzvlášť s Philips jsem byl spokojen , má na pohled taky krásnou svítivoa. Já ale nikdy nemám jeden druh ,vždy používám kombinaci několika druhů , je to navíc tšžko prokszatelné , která je nejlepší , ono velké rozdíly nejsou , dobré jsou i 865+965+ oceaniky, tak detailně už to nebude zkoumat,hlavně když se to pod tím netahá a má to HLAVnĚ husté patra , ty se mi zdají dobré pod Oceanicama , ale má na to samozřelmně vliv taky intenzita osvětlení a spoustu drobností při pěstování , včetně vlhkosti , odrůd atd.
CO :
Já jen říkám že ta SUN glo má 20W a je to na ní znát , že má dobrou intenzitu , pokud to budeš číst , tak najdi někde svítivost v LM , já jsem jen našel , že má 6500K ale jiné hodnoty nemám , tak jestli je máš tak to tu dej i s Aqua glo.:beer:
metalsodik
Prozatím poslední fotky s pokusu s úsporkama .
Na FOTU č.2 2 2 2 2 2 je porovnání 18wattového předřadníku BEN ELETRONIC , je to ten na levé straně a 25W od BROWIE , jak je vidět tak 18 w svítí více než 25 w od BROW. Podle parametrů opravdu mají úsporky BEN daleko nejlepší svítivost a jako jedny z mála se hodí také doma za náhradu žárovek , do 2 minut se úplně dostanou do max. výkonu a svítí dobře.
Browie je to nejhorší co sem kdy viděl , i úsporky 11W které prodává IKEA se mi zdá, že svítí více.
Na fotu č.1 1 1 1 je porovnání 22W předřadníku od BEN , ale ani on se sterému balastu nevyrovná , na fotce je ten výkon vidět , ve skutečnosti už ten rozdíl není tak velký. Mají ještě úsporku BEN 25 w ,ale už se mi nechtělo dávat dalších 90 Kč . Možná že při použití 25w od BEN by už nebyl žádný rozdíl , nebo je nepatrný.
Na fotu č.3 je ještě výřez 22w BEN v porovnání se starým balastem.
Mrzí mně že jsem nemohl poskytnout přesné hodnoty odběru proudu , ale možná to někdy napravím, protože mně to zajímá.
Jak je vidět nenašel jsem žádný předřadník ,který by nahradil starý balast nebo originální předřadník. Pro normální použití domácnosti se dají předřadníky z úsporek použít , ale při pěstování jde o každý Lumen a ta ztráta je těžko nahraditelná.
Já nemám zkušenosti v slaboproudu , sice si umím udělat tišták a něco zapojit ale princip nechápu. Možná že někdo by jen nahradil nějakou součástku a už by to svítilo lépe. Tak pokud tu někdo je , tak ať se o to pokusí , já ale jdu do Originálních předřadníku , ten kdo má starý balast , tak ať si ho nechá , rozdíl ve spotřebě je malý , jen u větších wattáží jako 36-55W je úspora velká a teplota taky je menší.
Ekonomika u náhrady 18W předřadníku je už taky diskutabilní , třeba 4 ůsporky vás stojí od 200 do 380 Kč podle druhu a jeden or. Před. Stojí asi 550-650Kč podle firmy. Je ale zaručena stálost parametrů. Strávil jsem nad tím celý den ,ale musím říct , že takové výsledky jsem nečekal. Jak jsem zapojil zářivku, tak to bylo na pohled super , žádný problém a když to neporovnáte s jinou zářivkou tak Vám nic nepřijde že to může svítit míň,bohužel to tak je !!!
Proto to nemohu nikomu na pěstování rostlin doporučit ,jen kdyby to uměl upravit nebo nějak vylepšit .

Byl bych někomu vděčný kdyby nějakým ocejchovaným ampérmetrem změřil nějakou úsporku , jestli ten odběr úsporky v lampě odpovídá Wattáží ,kterou udává výrobce. Já vždy naměřil přístojem na měření spotřeby vždy menší spotřebu , ale odběr v ampérech , krát napětí dával udávanou spotřebu, tak se někdo obětujte.

Pozor fotky se přehodily tak 18-25 je na 2. fotu !!!!!


Díky za kladné ohlasy , doufám , že vám to pomohlo k rozhodnutí jak dál s předřadníky . Pokusům zdar a trávě zvláště METALSODÍK. :jumper:
metalsodik
Pokud jste už někdo prováděl nějaké měření předřadníku , ohledně hodnot spotřeby úsporek , tak tu dejte odkaz , nebo ještě lépe tu udělejte nějaké shrnutí ,bylo by dobře kdyby to tu mohlo být pohromadě, proto jsem taky nic nového nezakládal, mužete to i přesunout ze svých stránek.

Několikrát to tu aktualizuji , jsem zvědav , jestli má někdo nějaké kokrétní měření spotřeby atd.
inVALIDa
Opravdu nema nikdo zkusenost s MH na malych wattagich ????

__________________
co o nich vite ??? z hlediska parametru a tak ...

je to co do pomeru hodnot zmensene MH 400W ?? asi ne...
____
dik...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma