Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Galerie > Konopné Umění

 
Zasychání kořínků v bubbleru - Klikni zde pro originální téma
mott
Mám bubbler s automatickým zavlažováním čerpadlem. Kytky vystrčí kořínky zkrz květník, ale ty, které rostou z boku (červeně) brzy zachnou, neboť asi mají daleko do vody. Ty zespodu jsou OK. Když čerpadlo běží, tak voda samozřejmě stéká po těch spodních a ne bočních. Co s tím?

viridis
To cerpadlo tam mas ponekud navic - na druhe strane, osobne bych zvedl hladinu tak, aby qetinac s keramzitem (a kytkou) byl ponorenej cca 2 cm do roztoku. korinky pak lezou ven jenom tam, kde je vlhko furt - kdyz je to chvilu tak, chvilu jinak, ve vlhku rostou, v suchu uschnou. Kdyz mas cerpadlo [navic], pouzil bych ho na automaticke doplnovani roztoku do bublaku ze spodniho zasobniku (treba trvale), do kyblu dodelat prepad ve vhodne vysce - tak aby se qetinac cvachtal ty 2 cm. Navic to budes mit v pohode na vice dnu....
breeder
- jak psal viridis,
čerpadlo bych tam na zálivku už nepoužíval,
místo toho zajistit pořádnej přísun vzduchu,
ať voda pořádně bublá, tím se u kořenů zvýší vzdušná vlhkost
a porostou líp

- a u menších kytek je dobrý mít květník s kytkou trochu ponořenej do roztoku cca 1-3 cm, dle velikosti,
až budou starší a budou mít pořádnej kořenovej systém, tak už muže být hladina roztoku níž,
oni si ho už sami natáhnou v dostatečným množství,

- a objem bubbleru aspoň 10-15L podle velikosti kytky
mott
Díky díky za rady...

Čerpadlo jsem tam měl kvůli počátečnímu prokořeňování, nechtěl jsem, aby spodek byl permanetně ve vodě, tak jsem to digitálníma hodinama 2-3 denně prolil (cca po 3 min), bylo to pořád prima vlhký a kořínky lezly všude... ale právě pak začaly zasychat na těch bocích...

Na bublání tam mám 2x 15 cm dlouhý kámen, připojeny na Dual Elite, je tam víc bublinek než vody ;-)

Objem je cca 40l, je to na 4 kytky.

viridis - nápad s tím automatickým doplňováním je prima, díky.

Dnes - výsledek - málo dusíku, po brutálním růstu (několikadenním) se to zastavilo, 2 patra vylezly úplně žlutý a uschly. Kytička už týden nejeví snahu růst dál, zárodky listů v kolínkách jsou taky žlutý a do ničeho se jim nechce. Kupuju EC metr...
viridis
Zdar - vypada to takhle moc pekne, ted uz vim, jak jsi to vcera myslel. Libi se mi na tom obrazku hlavne kompaktnost celeho slozeni - to by slo vyrabet jako stavebnice (treba se nekdo chytne a bude to vyrabet.... ;)) - jeste osazeni na te dolni nadobe a nahoru sundavaci dekl (jako skrinka bez dna, se dvirkama z boku, at se to na kontrolu nemusi sundavat uplne) se zabudovanym osvetlenim, rosenim a vetrakem + prislusnou elektronikou ... ehm, to jsem asi ujel ... nebo ne ?

Jestli to mas nakresleny v pomeru, asi budou problemy se zapletanim vetvicek - zespoda pod pletivo bude asi dost spatny pristup. Navic z druhy strany se tam blbe dostanes, tedy pokud nebudes mit dvere z obou stran skrine. S tim maltovnikem asi moc nehnes, bude mit neco k metraku, to uz na noseni nebo vyndavani ze skrine neni.
S tim cistenim to taky vidim dost nalevacku, vylit to ale pujde v pohode - to koleno vlevo na ty zeleny trubce kdyz nahradis T-kusem s ventilem doleva i doprava, tak si muzes v pohode pomoct tim cerpadlem, bude stacit otevrit ten spravnej ventil - a slauch do odpadu tam muzes mit napevno.
Jeste me neco napadlo; kdysi jsem tu chybu udelal taky - mas nakresleno prichyceni ramu s pletivem ke spodni nadobe; to je chyba. Nemohl bys pak jednoduse kytky vyndat bez manipulace se dvema neforemnymi tezkymi predmety (vana[y] s kytkama + ram s pletivem) zaroven, takze by ses neobesel bez pomoci dalsi osoby :(. Ten ram se musi prichytit k vane s kytkama, pac jsou stejne spojeny stonkama a nemelo by se to moc kmrdlat vuci sobe, at ty stonky neposkodis. Jenom takhle pak budes moci vyndat kytky i s ramem za ucelem ev. cisteni nadrze nebo treba odblesovani kytek.

Mas tam nakresleny drip - nevyjde to zbytecne draho ? Napad: (nemusi se Ti libit) protoze to asi chces mit v keramzitu nebo v RW kostakch (trefa ?), proc ten vrch neudelat jako EBB&FLOW (coz je mnou preferovana metoda ;)) ? Jednou za 3-6 hodin zapnes cerpadlo na 15 minut, horni vanicka s prepadem se postara o zaliti/nacucnuti pestebniho substratu (doporucil bych keramzit - nespotrebovava se). Vyrobit by sla ze dvou vedle sebe spojenych truhliku (pocitam, ze na ten maltovnik by vysly na sirku tak dva, mozna i tri) a dovnitr hranaty qetniky vhodneho rozmeru do plna. Usetril bys cely ten drip, ktery neni nejlevnejsi a nemel bys starosti s ucpavanim kapilar, protoze by tam nebyly.
Mam s E&F ty nejlepsi zkusenosti - dokonce si mi libi trochu vic, nez bubler (i kdyz ten je take super - ale je s nim o dost vic prace...

No, to byl jen takovy navrh, rozhodnes si to sam, ze; drzim palce a ozvi se, jak jsi to nakonec vykoumal ! Jo, a nezlob se, ze jsem Ti to dost strhal, ale opravdu me to reseni zaujalo a uz koumam, jak to vylepsit, dik za inspiraci !

P.S. Moc pekny obrazek ! :sun:

[Edited by viridis on 26-09-2002 at 09:07 AM]
viridis
Trefil jsi hlavicku hrebicku: drip je skutecne o prorustani korenu ven do korytka z RW kostky (nebo keramzitu ci kokosu v kosicku) - aspon jsem to tak zkousel, E&F mam reseny v qetinaccich s keramzitem, takze koreny zustavaji uvnitr.
A v tom to je: kdyz koreny rostou ven, tedy i na vzduch, tak proste obcas nejaky se dostane na sucho, pak se navlhci, sucho... vlhko... po case seschne, uhnije a zabordeli zasobnik, protoze je splachnut. V qetinacku to nehrozi, pac nema jak uschnout - na vzduch se nedostane.
Takze se zasobnik udrzuje cistej sam od sebe, zvlaste, kdyz v nem bublas a tim padem ty nejmensi organicky zbytky, ktere se tam prece jen 'nejak' dostanou, rychle zoxiduji a roztok se udruje cistej bez problemu i 3-4 tydny bez vylevani a jakehokoli cisteni.
Jo jo, lenost, to je matka pokroku.... ;)
viridis
Trosku to nakloneny byt musi, ale nechce to moc - ja to mam na 90 cm nakloneny a 2 cm s taci to.
Korenu je v qetinaci docela dost - do qetinacku 12*12*12 cm sypnu trochu keramzitu, ulozim RW kostku o hrane 2 az 3 cm s rizkem, kterymu uz couhaji korinky a zapypu po vrch zase keramzitem. A hotovo. Kytky nechavan rust max. do 40 cm, pak uz se sklizi: qetinac je zcela vyplnen kostkou z korenu a keramzitu, ktera jde v pohode vyklepnout. Je pak mirny problem ten keramzit vymotat pro dalsi pouziti. Kytky si nestezuji, takze si myslim, ze je to v poradku.
nobody4
mno to co psal viridis o tom vatahování tý nádoby (ve dvou či dvoje dveře, se dá vyřešit jednoduše, celý to postavíš na desku co bude mít stejnej půdorys, akorát v každým rohu kolečko. Pak to celý vytáhneš ven z místnosti (skříně) a po ošetření zastrčíš. Je to v celku nenáročný a laciný.
tomx
caute vsetci.
chcem sa vas opytat
1.
chcem rozbehnut hydroponicky bubler ale neviem z coho je to vzduchovadlo aky ma mat vykon a ci sa to da niekde kupit.
2.
kolko minut denne to ma byt zapnute


DIKI
viridis
2 tomx: tady je temer vse

2 MrVoslik: uz to mas hotovy ? Jeste me napadlo, ze kdyz budes delat tu horni desku trochu vetsi, mozna by se tam dokola hodilo pridelat nohy jako u stolu, aby to po event. vyndani na tech nohach mohlo samo stat - na vane by se vznasely o kousek v lufte. Myslim, ze by to mohlo byt docela uzitecny ....


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma