G-man |
Lidi asi uz dwa tydny shanim recept na tuto mnamku. Neznate ho nekdo?
Mam na mysli tu slunecnicowou werzi (nebo taky sezamowou to je jedno) |
|
|
Dicius |
kamos vedel akurat krupicovu... :D takze ked ho stretnem, tak to nejk skusim zistit... :D |
|
|
bounty_killer |
Taky bych si dal :) |
|
|
chell |
Sezamové semínko, které u nás v poslední době přichází do obliby zvláště u pekařských výrobků, obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu a dalších látek. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo. Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opraženými semínky se sypou okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby atp.
Halva
150 g másla
150 g krupice
ořechy, mandle apod.
100 g cukru
banán
rozinky, sušené ovoce
asi 3-4 dl mléka nebo vody
lžičku vanilkového cukru
Pražíme krupici na másle na mírném plameni až je zlatavě hnědá (Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme dokud všechno nezhoustne. Halva je hotová když se přestane lepit na stěny hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.
Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce. Variace nekonečné...
halva ze sezamovych seminek
Ingredience:
2 hrnky hnědého cukru
2/3 hrnku sezamové pasty Tahini koupené, nebo podle receptu dole °°°
2/3 hrnku mléka
1 vanilkový cukr
Příprava:
Pomalu vařit mléko s cukrem na 110°C, nebo na tz. druhý stupeň. Sundat s ohně a přidat sezamovou pastu a vanilku, ale nemíchat. Rychle zamíchat až po 2 minutách.
Rychle nalít do připravené, úzké podlouhlé formy, vymazané máslem.
halva z orechu a krupice
Ingredience:
Halva:
120g másla, změklého
120g krystalového cukru
na jemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžíce pomerančové šťávy
3 vejce
180g krupice (semolina)
2 lžičky prášku do pečiva
120g pomletých lískových oříšků
Sirup:
350g krystalového cukru
2 celé skořice rozlomené napůl
šťáva z 1 citronu
4 lžíce vody z pomerančových květů (nebo pomerančové šťávy)
50 neoloupaných, na sucho opražených lískových oříšků, posekaných
50g oloupaných, na sucho opražených mandlí, posekaných
na jemné proužký nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
trochu ušlahaná šlehačka, chcete-li na podávání
Příprava:
Předehřát troubu na 220°C. Vymastit 23cm čtverhraný plech.
Lehce našlehat máslo, přidat cukr, pomerančovou kůru a šťávu, vejce jedno po druhém, krupici, prášek do pečiva a lískové oříšky. Našlehat vše do hladka.
Vložit do formy a uhladit povrch. Péct po 20-25min., až je těsto pevné a zlatavé. Nechat vychladnout ve formě.
Sirup:
Vložit cukr a 580ml vody do kastrolku, přidat celou skořici. Za stálého míchání velice pomalu zahřívat, až se cukr úplně rozpustí. Přivéct do varu a prudce vařit po 5min. bez míchání. Odměřit polovinu vařícího syrupu a přidat do něj citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Stejnoměrně nalít na Halvu. Zbytek sirupu nechat v kastrolku.
Nechat halvu na plechu, až vsákne všechen sirup, potom ji vyklopit na servírovací talíř a nakrájet diagonálně na kosodelníky. Povrch posypat ořechy.
Zbytek sirupu povařit, až trochu zhoustne a polít jím Halvu. Nahoru posypat proužky pomerančové kůry.
Podávat s neúplně našlehanou šlehačkou, chcete-li.
halva susenky
Ingredience:
100 g zmekleho masla nebo Hery,
1/2 hrnku cukru krupice,
1 lzicka vanilkoveho extraktu nebo 1 vanilkovy cukr,
1/2 hrnku (140 g) tahini -100% sezamove pasty,
160 g hladke mouky,
1/2 lzicky prasku do peciva,
sparene pulky mandli na ozdobu (nemusi byt)
Příprava:
mixujeme maslo a cukr 2-3 min, az je kremove
pridame vanilku a tahini a mixujeme, dokud se nespoji
pridame prosatou mouku s praskem do peciva a sterkou promichame,
az vznikne hrudkovite testo, ktere se nelepi na ruce (pokud je testo suche, pridame 1-2 lzicky tahini, v opacnem pripade 1-2 lzicky mouky)
rukou tvorime kulicky o prumeru asi 1.5 cm a davame na plech vylozeny pecicim papirem 3 cm od sebe. nakonec jemne vtlacime pulku mandle do kazde kulicky
peceme pri 160°C cca 14 min dokud susenky nezezlatnou
chalva
Ingredience:
salka = 2 dl
1/2 salky sezamovych seminek
2 PL vlasskych orechu, posekanych nadrobno
2 PL hrozinek, pokrajenych nadrobno1 a 1/2 PL medu
Příprava:
Sezamove seminka poprazime nasucho dovonava a po vychladnuti zmixujeme.
Pridame orechy, hrozinky a med.
Vypracujeme na tuhou hmotu, z ktere vytvarujeme kulicky a nechame v lednicce ztuhnut
pomerančová halva (desert)
1 hrnek krupice
1 hrnek cukru
70 g másla
2 hrnky mléka
1 pomeranč
¼ čajové lžičky mletého kardamonu (dle volby)
½ čajové lžičky vanilkového cukru
rozinky a vlašské ořechy
V tlustostěnném hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme krupici a pozvolna pražíme minimálně 10 minut.
V druhém hrnci necháme zkaramelizovat polovinu cukru, pak přilijeme mléko, přidáme druhou polovinu cukru a necháme projít varem.
Rozinky spolu s vyloupanými a nahrubo nakrájenými ořechy necháme namočit v horké vodě, aby změkly.
Půlku pomeranče vymačkáme, druhou rozkrájíme na malé kousky.
Až bude krupice upražená, přilijeme opatrně mléko s cukrem a zamícháme (pozor na hrudky). Dáme znovu vařit na silný hořák, až se jednotlivá zrnka krupice začnou od sebe oddělovat (pokud by halva byla moc suchá, je možno dolít vodu). Přidáme rozinky a koření a sundáme z plamene. Nakonec jemně vmícháme pomeranče a pomerančovou šťávu.
Je možno servírovat teplé (kopečky vytvořené zmrzlinářskými kleštěmi jsou obzvláště pěkné), ozdobené šlehačkou a kousky ovoce.
SLUNEČNICOVÁ HALVA
20 dkg slunečnicového semínka, 2 dcl mléka, rozinky, kokos, oříšky, cukr nebo med, lžička másla a špetka kardamomu
V mléku rozmixujeme slunečnicové semínko, směs přendáme do hrnce a na mírném ohni vaříme. Halva postupně houstne a teprve když je všechno mléko vyvařené, přidáme rozinky, kokos, oříšky, cukr, máslo a kardamom.
MUNGOVÁ HALVA
2O dkg mungu-zelené čočky, 12 dkg másla, hrozinky.
Mung namočíme přes noc, rozmixujeme, na pánev dáme rozehřát máslo, přidáme mung, rozinky a pražíme na mírném ohni za stálého míchání. Když začne mung vonět, zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Nakonec dochutíme např.kokosem, mandlemi a podle potřeby přidáme trochu vody nebo mléka a cukr. |
|
|
Webstr |
To je na ne moc složití. |
|
|
psilos |
Já tomu říkám asi blbe "chalva" a je to super věc. Někde jí ale mají na prd. Nejvíc mi chutná ze Zeleniny na náměstí v Blatný, fakt super..
to chell: super návod, zkusim to!!! |
|
|
FlickerBird |
code: |
Gaura-Nitái Halva
- 2 hrnky hrubé krupice
- 3 hrnky přírodního cukru
- 1 hrnek másla
- 6 - 6 1/2 hrnků vody
- 1/2 hrnku rozinek, propláchnutých vodou
- podle chuti sezónní ovoce
- silnostěnný hrnec postavte na střední plamen, nasypte do ěnj cukr a občas zamíchejte. až cukr začne karamelizovat, zrychlete míchání a až je asi polovina rozpuštěná, přilejte horkou vodu s rozinkami a rozpustěte zbylý cukr
- v dalším silnostěnném hrnci rozpusttě máslo a na něm pražte krupici až získá hnědou barvu a oříškovou vůni
- pod krupicí znižte plamen nebo hrnec odstavte a opatrně přilejte karamelový sirup (bacha aby pára krupici nerozhodila)
- důkladně zamíchejte, vařte dokud směs nezačne houstnout a přikryjte poklicí... občas promíchejte,m dokud se veškerá voda nevstřebá do krupice. +/- 5 minut před koncem můžete přidat ovoce
čerpáno z časopisu Apetit, 7/'05
|
viděl bych to na přidání haše nebo jemně drcených šišek do skoro hotové krupice aby to mělo říz ;) |
|
|
G-man |
Diky vam vsem. Nejak sem se sem dlouho nedostal. :-( |
|
|
mettatron |
halva a chalva jsou dve ruzny veci, pozor....ale obe dobry, kdyz sou dobre udelany
halva - pochazi z indie, delaj to tu hlavne krsnaci a jejich odrudy...a umeji naprosto neuveritelny pochoutky, byl jsem na jejich hlavnim svatku a tam se roznaseli nejruznejsi halvy s doslova nebeskymi chutemi :). jinak zakladni surovina je vzdy krupice.
chalva - je odnekud z blizkeho vychodu a zaklad je jsou sezamovy seminka, taky dobry ale hodne sladky a clovek toho nesni tolika jako halvy
chell...ty recepty si zkusila? pak mas moji uctu :) |
|
|
|
:D já neměla odvahu to sníst. Je to těžký, rozbalim to, nějaký divný vlhký, nebo mastný. Fuj. Hold jsem si neměla rozsvěcet tu lampičku, když jsem si chtěla kousnout. |
|
|
whatever |
vood : rozhodne do toho jdi!!! akorat se togho neda snist moc lebo je to strasne sladky :) |
|
|
|