Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Pomuzete legalizaci odbornou kritikou clanku? - Klikni zde pro originální téma
sunset
Ahoj, protoze nechci jen zvatlat, zkousim to po svem. Protoze obcas pisu na server gentleman.cz, sepsal jsme par klasickych argumentu PRO legalizaci, zvlast ve srovnani marihuana versus alkohol.
Pokud mate linky na odborne studie nebo servery, byl bych rad, abyste mi je sem soupli. Taky bych rad privital kritiku argumentu. Zahrajte si na dablova advokata, jen do toho ;)
Taky uvitam jakekoli vecne pripominky.
Prosim, nechte si nesmyslne vykriky typu: "Jen do nich", ale uvazujte, co by mohlo pomoci nasi veci.

Diky moc, sunset


A ted ten clanek:
----------------------------------------------------------
Jsem klidný člověk, máloco mě rozhází. Do obrátek nejvyšších kvalit mě však dostane zcela zaručeně srážka s blbem. Za svou kariéru huliče jsem takových poznal strašnou spoustu. Chtěl bych tu tak trochu vyvrátit některé legendy, mýty a vyložené lži okolo drog.
Nejdříve trocha teorie: droga je podle mé definice látka působící slast výměnou za poškození organizmu, psychiky nebo sociálního statutu uživatele. Jen tak namátkou je drogou čokoláda, nikotin, alkohol, marihuana, káva, čaj, pervitin, heroin, brown, PCP, LSD, Ketamin a spousta dalších. Samozřejmě je možné získat závislost na čemkoli, ať už se jedná o sex, Internet, hrací automaty a podobně.
Závislosti obecně dělíme na dva druhy, psychickou a fyzickou.
Psychická je celkem jasná a dá se přirovnat k patologické lásce. Víte, že vám něco ubližuje a přesto že máte možnost přestat, neustáváte vyhledáváte opakování daného zážitku. Taková závislost je možná prakticky na čemkoli.
Fyzická závislost se projevuje obtížemi těla při vysazení užívání dané látky. Fyzicky návyková NENÍ marihuana, kokain, LSD, Extáze. Ale tento druh závislosti vyvolává mimo jiné i nikotin nebo alkohol a opiáty.

Mýtus 1 - Marihuana je vstupní branou do světa tvrdých drog.
Pokud by tomu tak bylo, tak jsem dnes troska válející se po ulici. Se mnou by se tam válelo cca 70 procent mladé populace. Zkuste se podívat, ale asi na té své ulici neuvidíte ani jednoho. Marihuanu užívá jak spodina, tak střední vrstva a nakonec i vrcholoví manažeři. V Amsterdamu viděl kamarád, jak každé ráno přesně jako hodinky přišli do kofišopu manželé, on v obleku, ona v kostýmku, každý na sobě nesl přibližně sto tisíc. Podávali si na zahrádce jointa a hladce debatovali o tom, co je ten den čeká.

Mýtus 2 – Kdo hulí trávu je feťák.
Několik linků dole vás zavede na fundované články, které jednoznačně dokazují, že marihuana není fyzicky návyková. Na rozdíl od zcela legálního alkoholu a nikotinu. Pro mě je ten, kdo zneužívá alkohol větší feťák než hulič marihuany. Navíc má takový člověk podstatně větší pravděpodobnost vytvoření závislosti, také rychleji zdegeneruje a podobně.
Nemám nic proti lidem, kteří pijí alkohol s mírou. Sám si také dám, ale jednoznačně preferuji konopí. Druhý den mi nikdy nic není, mohu pracovat a fungovat bez problému. Zatímco alkoholu stačí občas jen málo a druhý den mám kocovinu.
Průběžně na jisté nejmenované železné TV ukazují záběry z parties, kde se hulí o sto6. Vysmátí, veselí, tancující, individuální, ujetý a zajímaví lidé, kteří se baví bez násilí a v pohodě. Na stejné TV jsem viděl několikrát také záběry z české hospody. Stejné olezlé ksichty, stejní opilci čtoucí ubrus a stejná „vtipná“ trička vytahaná přes pivní bachor. Vůbec nejdokonalejsí záběry jsou na ty naše „taťky“, jak debatují o politice, Temelínu nebo jakémkoli jiném tématu. Rasizmus, netolerance, násilí. Každý, kdo se odlišuje je nepřítel. Kdo je větší degenerát? Co si mám o takových idiotech myslet než to, že jsem na tom přeci jen lépe. Takže nazdar vy hnusný feťáci co chlastáte alkohol, nejste o nic lepší než já.

Mýtus 3 – Alkohol není droga
Opilost je zde tolerována a většina z nás se poprvé ožrala pod dohledem rodičů. Ale to není známka toho, že se společnost s alkoholem vyrovnala. Každý rok přibývá problémových uživatelů alkoholu. Také každý z nás určitě viděl to, kam nadměrné chlastání vede. Zcela jistě jste někdy zahlédli, jak se zcela mírný člověk pod vlivem mění v tygra. Proč je u nás většina týraných žen zmlácena po návratu manžílka-debílka z hospody?
Kdo někdy viděl zhulence, může mi potvrdit, že takový člověk se nechce ani hádat, natož prát.
Citát ze zprávy Světové zdravotnické organizace, které já osobně věřím víc než TV Nova:
„Máme dobré důvody ke tvrzení, že nebezpečí vyplývající z užívání konopí se bohužel nedá přirovnat k nebezpečím užívání alkoholu nebo tabáku a to i když mnoho lidí užívá konopí obdobně jako jiní pijí alkohol nebo kouří tabák.“
Odkaz najdete dole, celá zpráva (kterou jsem bohužel na www nenašel) vyznívá podstatně lépe pro konopí než pro alkohol!

Mýtus 4 – Společnost ani jednotlivec se nevyrovná s legalizací měkkých drog, aneb proč sem máme zavádět další drogu.
Dámy a pánové, probuďte se. Ta třetí droga tu je podstatně déle nežli alkohol, tabák nebo káva. Nejstarší zmínky o konopí jsou 5000 let staré. Ano, pět tisíc let. Navíc ještě jedna věc. Kdo si myslí, že sem může nějakou drogu zavést je stejný hlupák jako ten, kdo si myslí, že zákonem donutí lidi k větší spotřebě piva. Někde prostě musí skončit hranice, za kterou nás stát bude vodit za ručičku a někde prostě musíme přijmout riziko.
Marihuana tu prostě je! Musíme se s ní znovu učit zacházet a mladá generace se to logicky naučila nejrychleji. Navíc se domnívám, že případnou dekriminalizací nebo legalizací se nezvednou ani počty pravidelných uživatelů marihuany. Ta je to natolik rozšířená, že kdo chce, vždycky si koupí nebo vypěstuje. Třebas předraženou a nekvalitní, ale sežene.
Navíc se už delší dobu mezi huliči profiluje velmi podobná struktura jako mezi těmi, co pijí víno. Kdo umí vypěstovat dobrý model, rád se podělí. Někteří trávu kupují, ale nikdy nepochopí, jaká je krása mít svou vlastní rostlinku, starat se o ni a na konci ji zužitkovat tím nejlepším způsobem. Existuje spousta fíglů, jak pěstovat, sušit a zpotřebovávat marijánku. Každý dobrý pěstitel má své triky, jak zlepšovat kvalitu trávy a podobně. Vy kdo znáte kouzlo vína, jistě mi také potvrdíte, že vztah k vínu také prochází mnoha stádii. Zkrátka a dobře je to velmi podobné a obojí má své.
Tak jako budou vždycky socky, které chlastají čučo neustále, tak budou vždy huliči, kteří hulí cokoli kdekoli. Ale kvůli pitomým opilcům se alkohol vyrábět nepřestane.
Slyšel jsem krásný příklad (blbosti). Prý jako když většina řidičů nerespektuje dokonale vyhlášku a jezdí rychleji, tak jim také nepovolíme větší rychlost. Když někdo fetuje, neznamená to, že mu to dovolíme. Dokonalý nonsens, protože podle tohoto příkladu to je to samé, jako bychom kvůli nezodpovědným řidičům zavřeli silnice a zakázali auta. Myslím si, že bychom měli především dát každému dostatek informací, protože nakonec je rozhodnutí zda si zahulit, dát panáka nebo si šňupnout lajnu na každém z nás. Bohužel informovanost o drogách a hlavně o závislostech u nás je na mizivé úrovni.
Další důsledek dekriminalizace je oddělení uživatelů marihuany a ostatních nelegálních drog.

Mýtus 5 – Nebudu doplácet na léčení feťáků, ti hajzlové si za to můžou sami..
Docela mě rozveseluje, že tento argument užívají lidé, kteří do státního rozpočtu obvykle přispívají několika tisíci korun ročně. Mimochodem: víte, že spotřební daň na alkohol a tabák se nepoužívá k léčení závislých nebo odstraňování škod spojených s jejich uživáním?
Podle doktora Presla z organizace Drop-In k nim za minulý rok přišlo několik desítek huličů, ale nikdo z nich už podruhé nepřišel. K první návštěvě byli většinou dotlačeni rodiči. Takže náklady na jejich „léčení“ jsou minimální. Troufnu si tvrdit, že náklady na léčení závislosti na marihuaně by ani v případě legalizace nebyly větší než malé. Samozřejmě je tu riziko vzniku rakoviny v důsledku kouření, ale prohlédněte si studii, která je uveřejněna dole, hovoří za vše. Zvlášť když si uvědomíte, že průměrný kuřák vykouří dvacet cigaret denně, kdežto průměrný pravidelný hulič vykouří možná tři jointy týdně.

Mýtus 6 – Nerozlišování mezi druhy drog.
Samozřejmě existuje spousta typů drog. Alkohol, marihuana, LSD, pervitin, toluen, heroin. Každé z těchto jmen reprezentuje jednu skupinu a působí jinak. Také se jinak vyrábí, z jiných přísad atd. Bohužel náš zákon a většina lidí nechápe zcela zásadní rozdíly a hází všechny do jednoho pytle. Když potom mladý člověk někde zahulí jointa, copak si asi pomyslí? Že mu vlastně ty drogové předášky a letáky lžou. Pak stačí jen potkat správného dealera a už to jede.

Díky konopí obeplul bílý muž svět, z konopí se vyrábí látky na pytle i oblečení, benzín, rychle rostoucí palivo, papír, lana, přísady do betonu. Drogy užívala spousta uznávaných lidi. Královna Viktorie, Bill Shakespeare, George Washington. Originál ústavy USA je sepsán na konopném papíře.
Zvláštní kapitolou jsou léčivé účinky marihuany. Můžete sami zkusit mast na revmatické bolesti, THC pomáhá ke snížení notroočního tlaku či negativních následků Parkinsonovy nemoci. Také se vyrábí syntetické THC pod názvem Marinol pro větší chuť k jídlu a potlačení negativních účinků rakoviny, chemoterapie, AIDS a Parkinsonovy nemoci. Intenzivně pokračující lékařské výzkumy v této oblasti naznačují, že THC není všelék, ale v určitých oblastech je velmi vhodné jako doplňující a podpůrná léčba, nehledě na psychické účinky, které jsou samozřejmě velmi pozitivní.
Možná byste také měli vědět, že ve vší tichosti zlegalizovala i část států USA marihuanu pro lékařské užití, ale tohle se v našich novinách nepíše. Nebo ani nevíte, že konopí bylo plně legalizováno ve dvou kantonech Švýcarska. Toleruje ho i Německo, kde bude v nejbližší době patrně také legální pro lékařské účely. Konopí je tolerováno v Dánsku a Holandsku.



Relevantní odkazy

Srovnání obsahu škodlivých látek v jointu a cigaretě:
http://home-1.worldonline.cz/~cz460.../jointvscigaro/

Historie nelegálních drog:
http://www.sananim.cz/dis/engine/te...ubs=HIS&prist=1

Aktuální výzkum o nelegálních drogách:
http://www.sananim.cz/dis/engine/te...ubs=VYZ&prist=1

Náznak toho, z jakých sraček se vyrábí heroin – VŘELE DOPORUČUJU TĚM, CO NA NĚJ MAJÍ CHUŤ:
http://www.sananim.cz/dis/engine/te...ubs=PRX&prist=1

Co všechno jste chtěli vědět o chlastu...
http://svet.namodro.cz/go/r-art.asp?id=1010726640

Drug War Facts: Marijuana (anglicky)
http://www.taima.org/drugfacts/mj.htm

Alkohol u závislých na drogách
http://www.plbohnice.cz/index.phtml...bpage=3#Alkohol

Středověk a konopí
http://www.umerkura.cz/categories.p...=20000607191730
----------------------------------------------------------
Seeder
Co dodat??? Sqela prace..... A vypada to, ze bude i ucinna :)



-------------------------------
seeder the ganja user :)
-------------------------------
hnut
slušná práce, chceš udělat korektury /není toho mnoho, spíš málo, ale jestli to má působit opravdu účinně, neměly by tam být žádné/ ?
hnut
sorry, myšleno žádné chyby, samozřejmě.
sunset
Ale nechci odstranit chyby, to udela sefredaktor;) Chci upozorneni na pripadne fakticke chyby nebo na to, co byste doplnili nebo upravili smerem k verejnosti. Budou to cist nehulici, takze bych rad mel superpresne zdroje aby me nekdo nenachytal na svestkach;)
hh-top
Teď jsi na to kápnul. Ti co to budou číst, ti totiž rozumět nechtějí. Jinak to máš sesumírovaný hezky.
livo
Nechci moc rejpat, jsem každopádně pro legalizaci, nebo alespoň pro dekriminalizaci, ale tady máš argumenty proti: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=171 a jak už jsem tady jednou někde psal jsou opravdu IN. Jsou to totiž očitá svědectví, anebo alespoň výplody zhulených mozků - a to jako argument nepřijatelnosti konopí stačí. Jinak naprosto souhlasím s hh-topem
sunset
livo & hh-top: Ja si ctenare pripravuju pravidelnym licenim z tzv. psychonautova dennicku ;) Mohli by me pochopit, mohlo by jim dojit, jak vypada tzv. alternativni domacnost ;) A hlavne to, ze se nechci bat rict svejm rodicum nebo svymu sefovi, ze si obcas po vecerech zahulim trafku. Nechci se bat kazdyho policajta, proste si chci jen v klidku zahulit s dospelejma lidma, ktery jsou fajnovy. Chci se zasmat bez obav, ze me kazdej fizl sebere a zavre do krimu na peknych par let.

Klicove je imho to srovnani kultury vina a kultury ganji. Kdyz se nad tim zamyslite, tak je to zatracena pravda. Je tu hafo lidi, kteri maji radi vino a chapou ho nejen jako "chlast", ale i jako sveho druhu zivotni styl. No a vetsinou takovi ctou Gentleman.cz. Takze snad to nebude mit uplne nulovej efekt. Ja vim, malinka kapka do more, ale kapka ke kapce...

A co se tyce toho threadu, tak proc se nezasmat? Je fakt, ze liceni nekterych prehulu by mohlo aspon nejake mlade pitomecky odradit od poradnyho hukotu. I kdyz nekteri by mohli zapojit aspon znalosti cestiny z pateho roku zakladky...

PS: Diky za chvalu!

[Edited by sunset on 03-10-2001 at 10:26 PM]
hh-top
Snažíš se o dobrou věc, ale bude se jim to muset spíš nějak podstrčit, než to s nimi "vyracionalizovat" jak by řekl nějaký reportér z novy.
Lackyfree
Mno já bych tam přidal něco o Pejřilovy a o jeho snažení, někde tady na GROWERU je uveřejněn jeho Referát. Pokud chceš přesné informace - tak tam je určitě najdeš. Pokud se mi to podaří přes PM ti něco odeslat - možná se ti to bude líbyt. Ale pššššššššt, nech si to pro sebe. Jo a taky můžeš zkusit J.X.Doležala na http://www. koukni.cz teda jen myslím že to tak je. Tam jsou taky zajímavé věcičky.
Hodně zdaru.........

Sorry za text, ale zkoušel jsem svůj vzorek a jsem nadšen. Travička je přesně taková jakou jsem ji chtěl mít.......
livo
Hele, sunsete, díval jsem se na gentleman.cz a jestli jim počítadlo pracuje dobře, tak mají nevalnou návštěvnost - asi nižší než grower.cz. Myslím si proto, že se tvé snažení může minout účinkem. Gentleman (jestli je to ten samej) ovšem docela pravidelně přispívá do Neviditelnýho psa a tam je návštěvnost několik set lidí denně. Možná by stálo za to, ukecat Gentlemana, aby to podstrčil Neffovi, nebo (po korektuře a zkultivování) mu to rovnou poslat. Tyhle noviny (NP) čte dost inteligence, včetně politiků a objevují se tam dost zajímavé názory. Na http://pes.eunet.cz/ např. http://pes.internet.cz/clanky/5578.html

[Edited by livo on 04-10-2001 at 07:14 AM]
sunset
Lackyfree: Jo, pm jsem dostal, prostuduju jen co se mi vrati mozek z chripkoveho opojeni ;) Diky moc!
Jinak koukat.cz sleduju pravidelne, jenze to je ponekud o nicem z odborneho (lekarskeho) hlediska.

livo: Pocitadlo pracovalo fukt blbe, ted je to OK a 334255 neni spatny;) Navic ma Gentleman sloupky v Reflexu.
Vidis, na Neffa jsem totalne zapomel, zkusim se s G domluvit, aby mu to tam "podstrcil". Hezky termin ;) Takovy zaskodnicky :D

Karma pro vas oba, diky!
phmh
zkus see podívat na tyhle zajímavý stránky http://www.crrh.org/
tam jsou trošku víc dopředu
sunset
Diky vsem, clanek uz vysel a najdete ho na adrese:

http://www.gentleman.cz/archiv/01/spol/1101.htm#a



Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma