Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

Stránky: [1] 2 
Techniky suseni a Curing - podpora tvorby THC z pryskyrice - Klikni zde pro originální téma
r-man
Ahoj vsichni

tenhle thread je tu proto, abychom se podelili o ruzne techniky suseni a skoleni ("Curing") po sklizni.

Nevim jestli jsem splepej, ale nikde na foru jsem to nenasel, ale dobre z vlastni zkusenosti vim, ze je to minimalne 50% uspechu jak mit dobry huleni.

toz piste jak to delate vy.....
Morgan
No tak ja treba susim palky zavesene palicema dolu/nic prevratneho myslim/
hlavne bacha aby v cimre nebylo moc vlhko,jinak plisen a nestesti je tu.
r-man
...Zadal jsem tohle forum proto, abych se neco dozvedel, ale koukam, ze se tomu nikdo moc nevenuje...a pritom je to tak dulezity. Kdyz se to dobre ususi, neni to takovy to seno, ale pak to i voni i vypada jak skero...
r-man
Delam to treba tak, ze po 7 dni nakonec tesne pred sklizni necham uz jenom vodu bez hnojiv (pouze upravene PH), pak necham kytky jeden den uplne bez vodu a bez svetla. Po tomhle se pekne osype jeste vic pryskyrici, uplne to zbela. No a pak se to sekne, a cely kytky i s korenama povesim paldama dolu na snuru v mistnosti s nizkou teplotou a bez vlhkosti.
r-man
Jakmile se na omak zdaji palice suche, zabalim to cely tak jak to visi do obrovskyho pytle a nahore zavazu, vypada to tak, ze pytel jakoby visi na te snure...staci to tak nechat par hodin, treba tri. Kdyz se to pak rozbali, je to zas uplne mokry, to jak se voda dostava zase az ke koneckum listu a palic....
r-man
Tenhle postup se da opakovat az do ususeni do takovyho stadia, kdy jsou palice jeste malinko vlhke, pak se to ostriha ze stonku, a samotny palice se nahazi do nejake nadoby, ktera se prikryje vikem, ktery se necha malinko pootevreny. No a k tomu se pak chodi, obcas se to prohrabne a ono to pomalinku doschne. Celej proces trva treba i 14 dni, kdyz se dela spravne.
r-man
Pak ma model...teda pokud je to skunk....tu spravnou barvu i chut i konzistenci, palicky jsou pevny a zabaleny, nezplesnivi to, a nedroli se to jak prasek...
snark
optimální postup: 14 dní až 3 týdny 50% vlhkost (lepší 60 než 40), teplota 15 - 20 stupňů - mírné proudění vzduchu
good luck
s.
r-man
...Snark, zkousel jsi nejakej curing, treba ten s vodou?
Myslim si že 7 dni na detox je dost malo,ja osobne kytky nehnojim dva az tri tydny pred sklizni
r-man
to asi zalezi na tom, jak je hnojish v prbehu kvetu, ja poslednich 14 dni ubiram an polovinu, a pak az 7 dni cistim uplne...
snark
mmm no je fakt že když se po 14 - 20 dnech model zabalí (nejlíp vyvakuuje) tak je dobrý to tak po měsíci na hoďku dvě otevřít - pak to dostane eště trošku novej rozměr
ddt
No ja postupujem asi celkom normalne. Samozrejme,ze pred zberom rastlinky flushujem to snad ani netreba pripominat. Pri suseni pouzivam metodu up side down pricom neoberam ani velke listy. Cely rastlinu zabalim do tmaveho vreca a zavesim s tym, ze tam vytvorim prieduchy pre prudenie vzduchu.
Rastlinu upravvujem a nasledne davam do flias ked je este mierne vlhka. taketo palice natlacim do sklenenyvh poharov, na tmave a chladne miesto. Pravidelne kazdy den vyvetram na chvilocku pohar.
Udrziavam teplotu okolo 5 stupnov.
Material postupne straca svoju skrabavu chut ak taku mal pricom potencia neklesa.
snark
ddt - hele vreco je pytel bych řek žejo (se řikalo místo brouk pytlík - chrobák vreco :)) - ale hadrovej nebo igelitovej - bych se bál zapářky - a to to neostříháš před sušenim???? :eek: a jak dlouho to tam necháš???
bubik
pro opravdové znalce doporučuju nádoby od fy. Zepter (mimochodem pěkně loserská parta, ale tohle maj vychytaný..) ... když vám není osud vaší skvělé úrody lhostejný, tak jistě nebudete litovat mizerných pěti tisícovek za jednu světlotěsnou nádobu, ze které vakuovou pumpou vysajete vzduch a tím tak modelu zajistíte nejoptimálnější podmínky...opravdu profi...
ddt
to Snark: nie ja vobec neobstrihavam pred susenim, len tie listy, ktore su zlte ci inak poskodene inak nechavam vsetko. Tieto listy chrania poklad pod nimi. No nemozem ti povedat presny cas nakolko ako spravny kuchar ti nepovie presne mnozstvo, proste to skontrolujem a vidim. Niekedy su toi 4 dni raz to bolo aj 10 dni. To vies s plene mam vzdy strach ale snazim sa jej predchadzat vetranim vo vrecy, na ktorom vytvorim otvory a mimo to je vrece zo spodu otvorene. Vrece je igelitove ale planujem tento rok latkove, to bude urcite lepsie.
Janxu
Jiz celkem dlouho navstevuji tento server a tak jsem se rozhodl pro Vas/Nas taky neco udelat. Tentokrat to bude preklad clanku od naseho vetsiho bratra http://www.overgrow.com o sklizeni a nasledne manipulaci nasi oblibene rostlinky. Prosim neprispivejte do tohoto fora dokud nebude uplne take sem jenom clovek a preklad neco zabere a nerad bych to tady mel rozkouskovane


Spravne sklizeci postupy jsou nezbytnou soucasti pestovani marihuany mozna stejne dulezite jako pestovani palic samotne. Pokud pouzijeme spravne techniky muzeme si byt jisti ze se nam nase uroda bude s postupnym vekem zlepsovat a chut a vune bude zachovana. K tomu aby byla chut lepsi je zapotreby dobre uskladneni a take zrani (cure). Jestli jste jeste nezkouseli nechavat vasi urodicku zrat urcite Vas mile prekvapi vysledky az to zkusite. Protoze stejne jako dobre vino i dobra marihuana potrebuje cas k tomu aby zrala.

Sklizeci postupy se meni pestitel od pestitele takze v tomto clanku budou popsany tremi ruznymi pestitely, z kterych kazdy ma jinaci velikost pestirny a styl pesteni. BigIslandBud nam ted popise a vysvetli vic o zrani a nacasovani sklizne tak jak to dela on.



Tak jste to prece dokazali, co nejlepe jste se starali o Vase rostlinky ,blizi se cas sklizne a ted premyslite jak a kdy sklidit a ususit ty (v lepsim pripade ) krasne palicky. Doufam ze Vam budu schopen poradit jak to co nejlepe udelat. Respektive Vam poradim co delat/nedelat k tomu aby se to co nejlepe povedlo. Nejdrive se podivame jak sklizet.

Nacasovani sklizne je extreme dulezite ! Sklizet
pri maximalni zralosti je klic k uspechu. Podle mojich zkusenosti je pet az sedm dni kdy kytky budou na vrcholu zralosti. Aby jste toto obdoby spravne rozpoznali budete potrebovat klenotnickou lupu nebo mikroskop. Osobne bych doporucil pri nejmensim triceti nasobne zvetseni. Cim vetsi bude zvetseni tim snadneji uvidime zbarveni kapicek pryskyrice.


Barva pryskyrice se bude menit podle zralosti, nejdrive bude pruzracna pozdeji mlecna a nakonec se zmeni v jantarove zlutou. Muzou vsak byt nejake vyjimky jako modra rodina (blueberry, blue moon, powerberry atd.) a blackberry. Ty mivaji tmavsi, nekdy i fialovovou pryskyrici. Ale vseobecne tyto tri barvy zrani existuji u vetsiny odrud ktere jsou momentalne na trhu. Prvni stadium to znamena pruhledna pryskyrice bude mit spis energeticke a vesele high (cerebral) a velmy malo vlivu na vase telo (unava,atd...) Bohuzel sklizeni v teto fazy muze byt velmi zradne. Sklidime li velmi brzo nadherna kytka nemusi mit mnoho psychoaktivnich ucinku. THC musi zrat aby jeho psychoaktivni ucinky byly pro kuraka znatelne. To je duvod proc doporucuju sklizet kdyz je 50%pryskyricnych kapek v druhem stadiu, to je ze maji mlecnou az kremovou barvu. V tento moment budete mit urcite kytku ktera ukaze jeji geneticky potencial.

Mlecna pryskyrice neco z cerebral zhulenosti a neco z fyzicke zhulensti. Posledni stadium, to je kdyz je pryskyrice jantarove zluta prinasi sedativni typ high(vykydlost). Jestli to je co hledate doporucil bych vam sativa/indica (powerberry, flo, juicy fruit) krizence nebo dominantni indiku (afghany, blueberry, atd...) Pokud mame sativu a nechame kytku dozrat do tretiho stadia high upada. Tato fotka je dobrym prikladem zrale rostliny minimum 50% pryskyricnych kapek je mlecnych par nejake sou ciste a trocha jich je jantarove zluta. Tato kytka byla sklizena o dva dny pozdeji.


Mnohokrat si muzeme precist od neskusenych pestitelu ze 50% procent chloupku na jejich palicich je uz hnedych nebo cervenych a ze uz asi prisel cas jejich sklizne. Zmena barvy chloupku a vadnuti chkoupku jsou dve ruzne veci. Az povadnou tak jsou tak zrale jak jen mohou byt . Ale jenom zmena barvy vubec neznamena ze rostlina je uz dozrala. Zmena chloupku jenom znaci ze kytka uz zraje nikoliv ze uz je zrala. Sklizel sem kdyz 60% chloupku na indikach bylo hnedych a 90% chloupku bylo hnedych na sativach a palice byli zrovna v nejlepsim zrani. Barva pryskyrice je jediny skutecny ukazatel zralosti.
Jako vlastni typ bych vsem doprucil pred sklizni jejich urody aby byla kytka prolivana (flushing) destilovanou vodou a to minimalne dva tydny pred sklizni. Jakekoliv chemikalie a prebytecne hnojivo bude vyplachnuto z hliny kdyz budeme alespon 10 dnu delat flushing.


Vlhkost rostliny rozhodujici o sklizni
Predtim nez sklidime je rozumne nechat hlinu poradne vyschnout . Ne natolik aby to rostline ublizilo ale aby byla hlina pripravena na dalsi zalivku. Zjistil jsem ze rostlina sklizena timhle zpusobem schne rychleji nez rostlina ktera byla nedavno zalita.

24 hodin tmy
Kdyz jsou rostliny pripravene na sklizen rad jim dopravam 24 hodin tmy k tvorbe pryskyrice. Jelikoz kytka ma nejmensi potencial uprostred dne za plneho slunce a tepla. Tma by mela dovolit rostline ukazat jeji potencial. Nektere odrudy , specialne z bile rodiny (white widow, white russian, atd...) to maji obzvlaste rady a nevidim na tom nic co by mohlo zpusobit jakoukoliv skodu, jen dalsi cestu k maximalnimu potencialu.. Jak bych rekl poleva na dortiku

Seseknuti, manikura a suseni
Tak tedka prichazi vesela cast sklizne aneb cas na to aby sme trochu zalepily nuzky . Budeme potrebovat takove nuzky ktere budou mit dostatecne male cepele na to aby sme prostrihali listky u palicek a zaroven mely dost pohodlne drzaky na to aby sme do rukou nedostali krec. Na suseni by nam mela stacit mala komurka pokud vsak jedeme vetsi grow bude potreba mozna krapet vic. Rozhodne by jsme si meli poridit dost provazu na rozveseni palic a velmi dobre je upevnit na obou stranach nechceme preci aby se nase krasne palicky valely po zemi.

Teplota
Teplota v nami vybrane komurce by mela byt v rozmezi od 21 do 27 stupnu Celsia. Ale spise by se mela pohybovat u nizsi az stredni hodnoty. Rozhodne by tam mela byt tma protoze v tuto dobu jsou teplo a UV zareni dva nejvetsi nepratele thc aktivnich latek v nasich palickach. Dalsi nezbytnosti je maly otocny vetrak a pokud hodlame susit ve sklepe nebo v tropickych klimatech tak i vlhkomer , protoze prilisna vlhkost prodlouzi cas suseni a dokonce muze zpusobit plesniveni nasi urody.


Seseknuti
Na zaklade stylu pesteni : nezastipnute, stipane, fim stipane atd.... muzem kytku sklidit ruznymy zpusoby. Nekteri lide uriznou celou rostlinu a pote ostrihaji jenom velke listy. Jini zas preferuji narezat jednotlive vetve, a nekteri rezou rostlinu na spodni a vrchni cast. Ja uprednostuji narezat jednotlive vetve pokud se jedna o mensi sklizen i kdyz nekdy rezu kytky na spodni a vrchni cast. Pokud narezeme jednotlive vetve a ostrihame male listky bude suseni nejrychlejsi. Po tom co useknu vetev hnedka udelam kompletni manikuru i kdyz nekteri lide preferuji zanechat vetsi listy jako ochranu pryskyrice pri manipulaci nebo proto ze se jim uz nechce strihat , ja to nemam rad protoze suche listy pak delaji velky neporadek. A take proto ze palice pak schnou rychleji

Pohyb vzduchu
Pokud vlhkost nepresahuje 50% vetsinou nechavam palice susit jeden den bez jakehokoliv pohybu vzduchu, delam to jako opatreni proti tomu aby vyschly moc rychle. Prilis suchy vzduch tj. 30% a mene vlhkosti muze zpusobit ze palice vyschnou prilis rychle, budou krehke a krupave. Druhy den po zaveseni prepnu vetrak na nejslabsi rezim a ujistim se ze nefouka primo na palice a vetve. Vlkhost mezi 45-55 % je idealni a obcas ruzne prohazuju zavesene vetve tak aby vsechny byli ovyvany prutokem vzduchu.

Suseni pred tim nez nechame urodu zrat(cure)
Pred tim nez se pustime do dalsiho stadia zpracovani nasi sklizne tj. zrani (cure) palice museji byt suche. Prilis vlhkosti v palicich po tom co je umistime do zavarovacich sklenic muze zpusobit plesniveni a vsechna prace co jsme az dosud udelali by byla zhacena. Takze jak pozname ze sou akorat suche?

Vseobecne by melo stacit 5 az 7 dnu pokud jsme dodrzeli vsechny postupy popsane v tomto foru k tomu aby jsme mohli palice umistit do zavarovacich sklenic. Na to aby jsme se ujistily mame nasledujci testik. Nezne avsak pevne zkuste zlomit stonek na kterem je palice pokud pritom uslysite krupave prasknuti palice by meli byt pripraveny. Ja osobne bych doporucil zkouset to par dnu po zacatku suseni a potom kazdy den uz jenom pro ten pocit ze nam to schne. Takze az nam palice trochu vytvrdnou, a stonek bude krupave praskat budete pripraveni na dalsi krok: prendani do zavarovacich sklenic.



Proces zrani
Ke kratkodobemu zrani tj az rok od sklizne, bych doporucil zakoupit a pouzit zavarovaci sklenice s gumovym tesnenim, ktere sou dostupne v obchodakach po celem svete.

Ustrihnete palicku ze stonku pomoci nuzek a umistete ji uvnitr sklenice. Snazte se byt pri manipulaci co nejopatenejsi, nechcete prece prijit o prilis vzacne priskyrice. Jemne vyskladejte palice do sklenice hlavne je tam nasilym nelisujte. Az budou sklenice plne uzavrete a umistete je v temnem miste s teplotou 18.5 az 24 stupnu celsia. Nezapomente svetlo a teplo jsou dva nejvetsi nepratele thc aktivnich latek. Kazdy den po dalsich pet dnu, uplne otviram sklenice na 15 minut aby se palice zbavily prebytecne vlhkosti. Po tomto uz jenom nechavam palice zrat az do te doby nez jsou pripraveny ke koureni. Muzete je kourit uz nyni ale urcite jeste nebudou na vrcholu ucinosti a chuti. Ucinost chut a jemnost se zlepsuji postupem casu pokud jsou sklenice uskladneny v temnem a chladnem miste. I kdyz jsou nejake vyjimky vseobecne receno po dvou mesicich by meli byt uz palice pripraveny ke koureni. Pokud jste to vydrzeli az do te doby uzijte si spoustu nadhernych chvil s Vasi sklizni

ZDROJ NETUSIM!!! tento preklad neni moje prace!!!
chemtech
1 znamy to udelal tak, ze mu to sklidili rodice (ani mu to neostrihali) a povesili na snuru v chalupe, kde teplota v zime mohla byt tak okolo nuly (sklizel okolo rijna) a pak jsme to chutnali nejak pred vanocema - nadherne voneli....
Outdoor bych letos chtel sklidit tak, ze ostriham velke listy a pak celou kytku strcim do igelitu a polozim to tak na dva az tri dny na slunicko (Fermentace). No a pak cast strcim do mrazaku (vymrazeni) a cast necham akorat nekde ve tme pomalu dosusit.
Tou fermentaci se vyrazne zjemni chut a snizi se i davka ostatnich splodin (benzen, nitrosaminy,...). Navic podle nekterych zdroju ma dochazet k premene CBN na THC (ale buhvi co je natom pravdy). Kazdopadne se to musi hlidat, aby to nezacalo hnit, ale kdyz se to vychyta tak je to uplne skvely.
Taker
4 Janxu
Jo tohle bejval na Groweru asi nejlepší thread kterej řešil tyhle sklízecí manévry (dokonce byl na můj popud zcela zaslouženě zařazen do Síně slávy :)). Tenhle perfektní překlad byl od Weedofa - škoda těch foteček (možná se daji dohledat na OG).
Ale i tak posílám K+ žes to ještě někde dokázal vyhrabat :punk:
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od chemtech
celou kytku strcim do igelitu a polozim to tak na dva az tri dny na slunicko (Fermentace).


Manm pocit ze fermentace se musi dit bez pristupu svetla. Ale mozna jsi myslel cerny igelit.
chemtech
to sinuhet: mno na kazdem sprochu pravdy trochu, tak ja to zkusim dat i do toho cerneho, ale zase napr. u vina to kdyz probiha kvaseni, tak klidne i na svetle...
No a kdyz se podivam do obecne mikrobiologie, tak ani jedno kvaseni neni vylozene zavisle na svetle, rozhodujici je mikrobiologicka flora, teplo a vlhkost....
Kazdopadne to neni kritika a zkusim to taky.... fakt je, ze za svetla se rozklada urcite % THC....
CubE ZerO
Ja to sprvim tak, že 3 tyzdne pred skliznou prestanem hnojit - cista voda, potom jeden den nepolejem a potom jeden den necham zhasnute svetlo, potom to vytiahnem zo zeme /korene ocistim/ a cele to zavesim dolu hlavou, ked to uschne, tak ze to bude na dotyk suche /ale nebude sa to drobit na prach/ tak to nastriham /neviem, ci sa to ako velka siska bali alebo len tie male sisticky/, napcham do poharov, uzavriem vikom a vsetko to napcham do mrazaku - este do tych poharov nacpem trocha pomarancovych a mandarinkovych supiek - da to tomu taku zaujimavu aromu/ pohare potom vyberam uz len podla potreby vyberam z mrazaku......

Prosim napiste mi co najviac co si o tom myslite... Dakujem
Dude
Time - myslish water curing ?
jumpp
zdravim all:frog: ,
diky Janxu;) , ja si pamtuju ze sem to uz nekdy cetl a proto zahrabu do svych starych veci stazenych z G. a snad to najdu drive sem mel totiz pevnou linku takze sem si stahoval cele weby do compu.... tak snad si vzpomenu a najdu to........
jinac kazdy rok neco zkusim a tenhle rok chci zase neco otestnout tak pak sem hodim nejkaej postup, treba:D zatim cuu:slizoun:
r-man
Jo, ryze funguje, nicmene to mrazeni bude stejne na skladovani nejlepsi...
fukokuko
oplaty sa to susit v sklenici v mrazaku alebo klasicky dole hlavu?
varan
Podle mě asi úplně nejvychytanější způsob sušení.
Uříznu celé rostliny bez kořenů. Uštípu velké listy pověsím v chladné místnosti se slabým prouděním vzduchu, nechám tam paldy 48 hodin pak otrhám paldy ze stonků (stonky a listy využívám jinak). Všechny palice narvu do obrovské dozy. Dám k ní asi ještě 200 gramů silica gelu. Sehnal jsem horko těžko takovej obrovskej pytlík. Hulení taky proložím takovýma těma sáčkama se silica gelem. Otevírám tak jednou za dva dny. Tohle pálo je naprosto plastický, vemete paličku a mezi palcem a ukazováčkem z ní vyrolujete požadovaný tvar. Chutná jako to nejlepší skéro a vůbec neškrábe. Taky jsme si rozdělili duno na půlky, já měl půlku a kámoš měl půlku. Když jsem to srovnal, tak to kámošovo bylo jakoby přesušený, úplně vyschlý a smrdělo po senu.kdežto to moje voní tak, jak jsme ho sklízeli, taková až parfémová vůně, pamatuji si jak mě ty ruce tenkrát voněly. Silica gel rulez.
Kdo nevyzkouší, neví, Silica gel absorbuje pouze vlhkost, obsah thc je zachován v plné výši.
kamil
zdravim
důležitý je mit travku uloženou v mrazáku, nebo ve sklenici. Absolutně nedoporučuju skladovat v krabicích a dalších nádobách z papíru, protože dochází k nadměrnému vyschnutí. Přesušená tráva je to nejhorší......
Mr. Figaro
Teď sem na něco narazil - Jak to je s tim flushningem? Měla by se použít destilovaná nebo prostě jenom čistá(bez hnojek)???:eek:
Sinuhet
ASi je lepsi destilovana, ale pochybuji ze to pri koureni poznas.
Jahudka!
Ja zkousim ted flushing s destilkou a necham tu kytku tak dlouho flushovat az uvidim,ze ma nedostatek zivin (zacne zloutnout).Pak ji setnu a budu porovnavat s kytkou ktera jela na hnojkach az do konce.Takze dam vedet jak to dopadlo a jestli to je nejak vyrazne poznat na chuti/sile.

No jinak urcite destilka je lepsi a je to i logicky.V detsilce by memely byt zadne mineraly atd.dyz budes provadet flushing napriklad vodou ze studny,muze to byt pomalu to samy jako bys nevysadil vubec hnojiva.bejva to obycejne hodne tvrda voda se spoustou mineralu.Destilka je cista,mekka voda,nic jinyho nemuze bejt pro flushing lepsi..
Mr. Figaro
no ale jinak, je docela rozdíl mezi destilovanou a čistou vodou. Podle mě je ta destilka čistě na proplachování hlíny, nejsou v ní žádný živiny, který by si kytka mohla vzít, a tak nic nevstřebá, ale ta druhá varianta s tou čistou vodou(bez hnojek) je podle mýho lepší, protože kytka z tý vody taky něco vstřebává a tím se vlastně proplachuje(kytka)...no nemám pravdu?:)
Sinuhet
Nemas pravdu. Proplachuje se vodou a ne temi mineraly prece. Vodu pije i destilovanou a naopak se v ni pak rozpousteji ty naukladane mineraly z hnojiv.
Mr. Figaro
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Nemas pravdu. Proplachuje se vodou a ne temi mineraly prece. Vodu pije i destilovanou a naopak se v ni pak rozpousteji ty naukladane mineraly z hnojiv.


Já právě myslel že Destilku pít nemůže vždyť je to jenom holá tekutina bez jakýchkoliv prvků, který by kytí chtělo, takže vlastně tu vodu nemá proč pít....
Hm díky......... sem čekal že se v destlice nic nerozpouští:)
Jahudka!
Sinuhet - Mozna mas pravdu,ale podle me ty mineraly jsou prave ruzny rozpusteny prvky v ty ktery vode a pokud jsou ve forme,ze je rostlina je schopna prijimat tak je to jako bys kytku dal hnojil.Kazdopadne v destilce nic takovyho neni,takze by mela bejt i nejlepsi.Jinak zkousim flushing s obycejnou vodovodni vodou a s destilkou,pozoruju rozdily a zatim zadnej rozdil videt neni.Uvidim jaka kytka zacne zloutnout driv.Z toho bude jasne videt jestli kytky i z obycejny vody nejaky ziviny prijima.
moe finta spociva v co nejdelsim suseni.Susim ve skrini v chladne mistnosti,2x za den poradne zamavam dvirky skrine at to ma trochu vzduchu.Tak po mesici suseni to ma ty spravne grady,to co zbude az do 60 dne suseni dam do vzduchosvetlotesnych plechovek a dam bud do spajzu nebo do lednicky.Ceny material nemrazim a ani nijak nezaparuju behem suseni.
Pred setnutim kytky flusuju 3 tydny pouze vodou se snizenym ph.Posledni dve zalivky uz jen odstata voda a mensi mnozstvi.
A chutna to dobre:D
jahudka:myslim,ze driv ti zezloutne ta s destilkou.Nevim tedy jak kytky,ale zkousel jsem dat pit destilku ziznivemu psovi a ani si nelizl:-)
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od Jahudka!
Sinuhet - Mozna mas pravdu,ale podle me ty mineraly jsou prave ruzny rozpusteny prvky v ty ktery vode a pokud jsou ve forme,ze je rostlina je schopna prijimat tak je to jako bys kytku dal hnojil.


V tom pripade neni treba kupovat hnojiva, kdyz hnojeni je zalevani cistou vodou. :-) Slo mi o to ze na chuti to podle me nebude poznat. Pristroje by treba rozeznaly ze to s destilkou je cistejsi, ale ja pestuji pro sebe a ne pro pristroje.

citace:
Kazdopadne v destilce nic takovyho neni,takze by mela bejt i nejlepsi.


Ano, souhlas. Take si to myslim.

citace:

Jinak zkousim flushing s obycejnou vodovodni vodou a s destilkou,pozoruju rozdily a zatim zadnej rozdil videt neni.Uvidim jaka kytka zacne zloutnout driv.Z toho bude jasne videt jestli kytky i z obycejny vody nejaky ziviny prijima.


Zrovna na dusicnany prece mame prisne limity pro pitnou vodu, takze dusiku by i v nedestilovane melo byt minimum.
Jahudka!
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet


Zrovna na dusicnany prece mame prisne limity pro pitnou vodu, takze dusiku by i v nedestilovane melo byt minimum.



Jasny,to je pravda.Nevim jaky jsou limity pro vodovodni vodu,ale je to logicky.
Sinuhet
Jde o ostmotickou rovnovahu. Zajimave ze u nas se dosud jako pry jedne z mala zemi piti destliovane vody nedoporucuje, zatimco ve svete se prodavaji domaci pristroje na vyrobu destilovane vody prave na piti. Ale pravda, ze clovek dostane mineraly odjinud, kdezto kytka ma jen zalivku.

Jde o to ze kdyz mame bunku ktera samozrejme obsahuje ruzne mineraly a prvky ktere potrebuje pro svou funkci a kolem ni je destilovana voda ktera mineraly nema, zacnou mineraly z prostredi kde jsou ve vysoke koncentraci prechazet do prostredi kde jsou v koncentraci nizke. Takze destlika by z bunky vytahla mineraly ktere bunka potrebuje pro svuj zivot. Jenomze ono to neni tak jednoduche, protoze bunka umi regulovat prave prustup ruznych latek skrz svouj povrch. Pouziva k tomu ruzne polopropustne membrany. Takze celkovy vysledek se musi zkusit. Predpokladam, ze to tak nekdo uz leta dela, takze vylozene praskani bunek nehrozi. Ja destilku zavrhuji protoze si myslim ze rozdil ve vysledku nestoji za tu cenu co destilka stoji. Samozrejme kdo ma pristup k destilovane vode zdarma, muze to videt jinak.
urcite ne,destova voda byla za starych casu ta nejlepsi voda
Mr. Figaro
Kdepak dešťovka je normál voda....kdežto destilka je bez minerálů a všelijakých jiných přísad.....prostě jenom voda. Možný je že je nevhodná pro pití(dešťovka) je tím že ve vzduchu(v atmosféře) sou toxický plyny a proto i ta voda je vlastně toxická, protože je určitou dobu jako pára která de do mraků, v tom momentu na sebe váže kotel sraček.(viz. kyselý deště, atd.....).
Jahudka!
h'assassin - Destova voda je mekka.Pouzivaj ji treba akvaristi pro vyter ryb,ale dneska je hodne kysela kvuli ruznejm siricitanum v ovzdusi.No a asi uplne jako destilka to nebude,ale urcite je v ni obsazenejch min mineralu nez ve vodovodni vode.Takze by mohla bejt vhodna i na flushing misto destilky.Ph by mela snad mit okolo 5 ,ale je to jak kdy a jak kde.Akvaristi dokonce pouzivaj snih pro svoje rybky.To je jeste lepsi nez ta destovka.

No,je to jako s hydrem.Cim mensi EC ta ktera voda ma (coz je vlastne obsah rozpustenejch soli) tim vic hnojiva do ni muzes narvat a pokud ja vim,destovka a mekky vody obecne maj ec nizky.
Jahudka!
Kdyz by nebyla postizena civilizaci mela by bejt skoro jako destilka.Tu stejnou vodu ma kazdej v mrazaku primrzlou na stenach.Vyzkousej si zmerit jeji PH a EC a uvidis.
Pokavad chces ziskat mekkou vodu tak vem kybl,prdni ho do mrazaku a pockej az to zpulky zmrzne.Tu nezmrzlou pulku vylej a ten zbytek co nechas rozmrznout je skoro jak destilka.
No jeste chci rict,ze jsem to s tim mrazakem a kyblem nezkousel,ale delaj to akvaristi a nekde jsem to cetl.Tam jde taky jako nam o PH a EC.
Mr. Figaro
to Jahudka!
To neni možný aby byla dešťovka jako destilka........To jako podle tebe prší destilovaná voda?:eek:
Sinuhet
Proces destilace zahrnuje odpareni vody a opetovne srazeni onech vodnich par. Je vcelku jedno zda se odparuje z jezera a srazi v mracich, nebo zda se odparuje z kadinky a srazi v chemickem chladici. PRoces destilace je tentyz. Takze ano, destova voda je destilovana, ale diky tomu ze nejakou dobu zije v nasem vzduchu ve kterem byvaji ruzne sracky, muze byt ruzne znecistena. Zalezi dost na tom kde ji zachytavas. Na horach bude mozna pitna. V Ostrave uz bych se bal.
citace:
Původní příspěvek od h'assassin
to Jahůdka : já myslel ideální dešťovku, nepostiženou civilizacii



takhle jsem to myslel i ja(to urcite ne) jako ze mezi destovkou a destilkou je rozdil:D
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Proces destilace zahrnuje odpareni vody a opetovne srazeni onech vodnich par. Je vcelku jedno zda se odparuje z jezera a srazi v mracich, nebo zda se odparuje z kadinky a srazi v chemickem chladici. PRoces destilace je tentyz. Takze ano, destova voda je destilovana, ale diky tomu ze nejakou dobu zije v nasem vzduchu ve kterem byvaji ruzne sracky, muze byt ruzne znecistena. Zalezi dost na tom kde ji zachytavas. Na horach bude mozna pitna. V Ostrave uz bych se bal.


ja doufam,ze nejen sracky,ale taky nejake ty dulezite prvky,ty ktere v tom sklenenem heblu ve kterem se destiluje nabrat nemaji sanci.
ddt
Pri samotnom odpareni, ano jedna sa o destilovanu vodu, teda v tom ponati ako ju chapeme. No ta sa este pred tym ako dopadne na zem v podobe zrazok obohati o rozne primesi a teda straca cistotu povodnej destilovanej, teda cistej vody. Na vytvorenie zrazok je samozrejme dolezita urcita vlhkost vzduchu prezentovana stupňom nasitenia molekulami vody na jednotku objemu vzduchu, no navyše je dôležitým predpokladom aj prítomnosť tzv. kondenzačných jadier na ktorých sa táto voda vyzráža a následne po dosiahnutí určitého objemu a teda aj hmotnosti (dana problematika je samozrejme zlozitejsia) dopadá na zem v podobe zrázok. Takze uz v samotnom formovaní dazdovej vody, teda ak berieme dazdovu vodu ako vodu nachádzajúcu sa vo forme zrázok, dochádza k jej znecisteniu a teda je nesprávne ju dalej nazývat destilovanou vodou.
S usmevom na tvari si spominam ako kedysi davno este na strednej skole spoluziak po vyliati destilovanej vody zo skumavky sa ma spytal ci danu skumavku ma umyt vodou (myslel vodou z vodovodu ak by bol niekto tak bohaty a zaobstaral si zbytocne dlhy kablik vedenia) :)
Sinuhet
A outdoor flushing touto formou provadis proto, ze to v tom outdooru intenzivne hnojis?
Sinuhet
Takze smyslem tveho flushingu neni vyplavit z rostliny hnojiva, ale nacucat ji vodou.
FlickerBird
hlavně když je kytka v takových podmínkách tak se snaží dokončit co může (tvorbu semen) a tak spotřebovává nižší sacharidy jako jednoduchý zdroj energie, a odstranění cukrů je přece jeden z cílů curingu
ddt
citace:
Původní příspěvek od Panjabahhh
Já pěstuju out,přímo v zemi a myslim ,že tam je flushing teoreticky neproveditelnej,proto kytku pokud to situace dovoluje doporučuju vytrhnout i s kořeny a dva až tři dny namočit kořeny do čisté, odstáté vody v kýblu a potom klasika do tmy a chladna(sucha) pověsit kořeny dolů.


Ok no myslel som to asi takto: podla tohto prispevku je jasne,ze tak ako si to napisal logicky to dava vzniknut terorii ako som napisal ja. Slovo proto to vsetko robi.
A s tou tvorbou zivice a aj danym nacucavanim vody. No, nemozem ti samozrejme povedat presne ako sa vec lebo som to tak este nerobil a tak pisem cio sa domnievam. Na to aby prebiehal kompletny metabolizmus rastliny potrebujes to co ho sposobuje, samozrejme nie kazdy proces potrebuje vsetko, ale casti zucastnene na nom potrebuje zas nasledne a pavucina suvislosti sa rozrasta ak ma chapes.
Osobne sa mi tato metoda nezda. Rastlinu vyrves z hliny, poskodis jej korene, to ,ze budes mat na stonke ukotvovacie korene je pekne ale tie ti toho moc neabsorbuju. A ked uz dostanes tam vodu, zvysujes len vlhkost co je v kvete dost nebezpecne a navyse ked uz rastlina je oslabena vsetkymi tymito okolnostami.
Rastlina nema co potrebuje aby sa mohla branit a aby prebiehal full metabolzmus, to znamena aj pre tvorbu zicive. Mozno teorreticky by este mohla doviuzivat to co v sebe mala, ale nezda sa mi to. Nebudem robit finalne zavery, no nezda sa mi to osobne.
To,ze dany produkt takto zberany bol ok o nicom nevypoveda, rovnako moze hovorit o tom,ze dany postup nedegraduje az tak vyrazne kvalitu.
Byt kazdym by som si dal sakra pozor na tieto exoticke postupy co ludia napisu. Je tu vela spekulacii a len malo logiky. Najhorsie na tom je ,ze ludia pisu skusenost pre jednu rastlinu ci rastliny zo seeds ale to takto nejde. AK chces zistit vplyv jednej veci musus zachovat tie ostatne nezmene a to takto vonkoncom nedosiahnes. A navyse si neviem ok predstavit ako niekto rve 3m vysoku rastlinu aj s korenmi niekde v divocine a trepe to domov. Toto su vsetko postupy ok tak mozno ak to ma niekto na zahrade toto vse. A pochybujem,ze ak toto niekto napise mal moznost niekedy byt pri obrovskej rastline. Nehovorim o rastline co ma 3m ale je to len dlha stonka. Hovorim o krikoch 3 m vysokych a 2,5m sirokych. Uz si bol pri takejto rastline? No ak tvoj postup je pre guerilla growing tak pochybujem. Taku rastlinu mas problem odniest aj nasekanu a nie este v celku, to aby si si priviezol kamion. Proste to nejde, je to blbost. Kecy ako niekto prenasa obrovske rastliny su velmi podozrive. Skuste niekedy mat naozaj velku rastlinu, pozrite sa na jej stonku, ta ani nejde vytrhnut zo zeme a nie to ju vyrvat a potom este cakat,ze s tym torzom korenoveho ssytemu co ostane bude rastlina nieco brat. Rastlina ked aj ostane na zive urcity cas je tak vysokovana,ze je ok ju primet k co najrychlejsej postupnej smrti a nech pekne preschne. Ked uz ma material urcitu konzisteniu sa s nim da nieco riesit. Veci ako fermentacia a podobne su logicke veci ak by nahodou niekto chcel niecim podobnym argumentovat.
osobne enverim tomu,ze rastlina schla este v breznu a bola ok, teda a ak tak musela riadne stratit z potencie. Bez svetla, bez zivin, vystresovana, chuuuda. nie tomuto neverim, no ako som pisal nemam s tym skusenost a je na kazdom ako sa teda postavi k tomu co som napisal.
A tie slzy pozatve som takto myslel, ze pises neico nepodlozene, nepodlozene z vyssie uvedenych dovodov, pozorne si precitaj ktorych aby si to pochopil (nie je urazka).

BY

DDT
expiry_date1
Panjabahhh,to,že na chate kde sa nekúri nie je "žiadne vlhko" je blbosť.Predpokladám,že na takej chate je v zime vlhkosť tak 80%.Preto sú tie kytky,"akoby" čerstvé,preto za 20 min. v miestnosti s nižšou vlhkosťou sú "suché".Ver tomu,že už po mesiaci sú dostatočne suché,majú v sebe len vlhkosť z prostredia.
Hanizek
Nemá to tu náhodou být o curingu??

Metody curingu, co znám:

školení vodou:
Jako jediné se dá provést na již usušeném materiálu. Materiál rozdrtíme a namáčíme po několik hodin ve vlažné vodě. Poté vodu vyměníme a proces opakujeme. Ve vodě se rozpzstí nejrůznější barviva, bílkoviny, cukry apod. Rovněž dojde ke zmenšení objemu materiálu asi o 25% => dojde ke zvýšení potence.

školení vzduchem (takto se upravuje tabák):
K tomu je zapotřeba zavěsit celé rostliny do místnosti těsně k sobě, ale ne zas moc, aby tam mohl proudit vzduch. Zvýšíme teplotu v místnosti (min. 30 - 35°C) a ponecháme tak rostliny, dokud nezblednou. Jakmile začnou blednout, znamená to že ztrácejí chlorofyl a začneme je ofukovat větrákem. Postupně snižujeme teplotu, dokud nebude materiál suchý. Tato metoda může trvat i šest týdnů a dá se použít pouze u čerstvě sklizeného materiálu.

školení sluncem:
Tato metoda je údajně velmi rozšířená v Kolumbii. Čerstvě sklizený materiál navršíme na půlmetrové hromady, jednotlivé vrstvy prokládáme savým materiálem, abychom zamezili hnilobným procesům a celou hromadu překryjeme sklem nebo igelitem a ponecháme na slunci. Často obracíme a zhruba za čtyři dny je materiál suchý.
Lobo
Čau chtěl bych se zeptat jestli někdo máte zkušenosti s tim Water curingem a jestli je to zaručený, trochu se bojim abych si s tim nezníčil paličky.Díky předem za případnou odpověď
cru_ci_fix
2Lobo: ..zopar ich skus..a podaj report.. d;o)
Zdravím přátele,

z důvodů, že jsem na groweru nenašel "jediný" použitelný návod jak správně usušit svoji ganju, tak jsem alespoň zkusil hledat na netu. Možná by se dalo říct, že toto hledání se vyplatilo. Onen článek jsem překopíroval a jen doufám, že to nepodepsanýmu autorovi nebude nikterak vadit /kdyžtak smázáno je hned/ ;)

link na stránku : http://skyscraper.fortunecity.com/d...26/cannabis.htm


Tak tedy něco k tomu...

Sušení


Po sklizni : V čerstvě sklizeném mat. je cca 70%, na jejím vysušení se projeví samotná chuť a jakost modelu, ale i rovnoměrné a stálé hoření. Produkce THC se již ve sklizeném materiálu zastavuje.Psychoaktivní látky se v trávě vytvářejí až při tepelném zpracování. Proto usušený materiál není třeba zahřívat, pokud není určen na jídlo či něco jiného vyjma kouření. Při požívání marihuany ústní dutinou je tepelné úprava dokonce zcela nevyhnutelná, neboť dochází k likvidaci jemných chloupků na povrchu listů, stonků a květů, které způsobují silné žaludeční křeče a podráždění hltanu.

Sušení : Před samotným sušením je třeba úrodu roztřídit podle jednotlivých kultivarů, pohlaví a částí rostliny. Tato operace je důležitá pro velkou diferenci potence jednotlivých skupin.


  • Vrchní Colas
  • Menší Colas
  • Nedozrálé Buds
  • Listy poblíž květů
  • Trsy listů
  • Samotné listy


Samotná rostlina obsahuje cca 80% vody, z toho colas má asi 70%. Pro bratelný model je třeba materiál vysušit na 8-10% obsah H2O. Průběhem a rychlostí sušení ovlivňujeme buket a aroma výsledné trávy.Sušení jako takové by nemělo ovlivňovat sílu a obsah THC v marihuaně.V zásadě platí, že čím je sušení pomalejší, tím je také chuť hladší a jemnější.Pokud sušení provedeme s Curingem (školení) Stává se model labužnickou pohádkou.


Pomalé sušení - Při tomto procesu dochází automaticky i k mírnému curingu. Otrhané listy uložíme do papírovś pytlů s otvory po stranách. Pak již jen čekáme a příroda zapracuje sama.Nám zbývá jen vystihnout, pokud možno co nejpřesněji, kdy listy nejsou již vlhké, ani přesušené, tj. na dotek suché, ale ještě vláčné. Tento optimálně předpracovaný mat. uložíme do sklenic s uzávěrem, kterou denně otevíráme pro uvolnění vlhkosti z láhve. Pokud nám snad marihuana ve sklenicích začne plesnivět, je třeba jí rozložit a kvapně dosušit. Materiál ve skle je proto třeba bedlivě sledovat a zabránit tak případnému znehodnocení drogy.

Schnutí zavěšené trávy - Dělá se při velkých (několika hektarových) úrodách, kdy se materiál zavěšuje hlavicemi dolů podél stěny tak, aby proudící vzduch byl na optimální hodně pro zamezení plísně. Za vlhkého počasí je třeba zajistit intenzivní ventilaci a hlídat známky plísně. Pokud se objeví tak se musí okamžitě zajisti větší teplota prostoru sušárny.

Rychlé sušení - Postup je podobný, jako u předchozí metody, s tím rozdílem, že teplota 30°- 45° je zajišťována již od počátku sušení. Marihuana pak usychá po 4 týdnech. Výsledkem je pak marihuana zelené barvy s trávovou příchutí.

Sušení v sušárně - Tato metoda je výborná při odebírání vzorků během sezóny, nebo k přípravě mat. k extrakci.Jako univerzální sušárna nám poslouží i obyčejná trouba, kde uschlý mat. rozdrobýme na drátěnné síto. Usušený model pak propadá skrz síto, kde ho okamžitě odebíráme.Celý proces je třeba bedlivě hlídat, neboť při přesušení drasticky klesá THC. Teplota v troubě by neměla překročit 110°, kdy již dochází k hoření marihuany, a tím k totálnímu znehodnocení drogy.Pro optimální usušení je proto teplotu udržovat mezi 65° a 95°, asi po 10 min je již usušeno.

Sušení na slunci - Zhruba v polovině či ¾ se rostlina zalomí a nechá se postupně uschnout. Dalším podobným postupem je rozložení useklé rostliny na plachtu a vystavení na slunci, při velkém žáru je však jistější rostlinu zakrýt řídkým plátnem, neboť přehnané slunění snižuje THC a poškozuje buket trávy (při krátkém vystavení není poškození tolik akutní).Chuť takto sušeného modelu je podobná metodě s troubou, barva trávy je zeleně vyšusovaná.

Indická Gandža - Je jeden z nejefektnějších způsobů zpracování produkce. Rostliny sklizené v podvečer se nechají přes noc po nebem. Pak se půl dne ponechá ne přímém slunci. Další z pracování je závislé na názoru samotného degustátora. Indové zpracují usušený materiál následovně:
Tyč asi 1 metr vysoko slouží jako podpěra. Ind přidržující se tohoto bidla nohama roluje svazky cannabis tak, že jednou nohou svazek přidržuje a druhou ho zvláštním valivým pohybem zpracovavá. Občas svazky protřepe, aby se marihuana zbavila listí. Poté svazky opět vystaví slunečnímu záření a pak zase nastupuje Rolling a ruční zpracování. Tato kombinace pokračuje několik dnů, kdy se cannabis zbavuje listů, semen a květů.

Mnozí zkušení Cultivators© dávají přednost pomalému sušení před školením, nevzniká tak žádné riziko spojené s chybou v technologii postupu. Buket je pak se stejně sladkým a jemným aromem,byl-li mat. zprávně vyzrálí.


Curing : Neboli školení, metoda zlepšující buket, chuť a aroma, bez jaké- koliv změny potence trávy, je-li vše provedeno správně. Curing není nezbytný, pokud je buket po sušení jemný, není dalších úprav třeba. Také jemná sensimilla není obvykle tomuto procesu vystavována. Školení je nejúčinnější na zcela vyzrálých rostlinách, které již začaly ztrácet chlorofil. Na ještě živých listech dochází k rozložení škrobů na jednoduché cukry, což způsobuje sladkou chuť a aroma. Zároveň se mění barva materiálu a to podle odrůdy a techniky curingu.

Školení proudícím vzduchem a sluncem - Při této metodě je nezbytná místnost s řízenou ventilací. Užívá se při velkém množství produkce konopí, neboť jinak nedojde k udržení potřebné teploty a vlhkosti v zásobě. Napříč místnosti jsou natažené dráty, na které se cannabis volně zavěsí vedle sebe tak těsně, aby se nezamezilo přístupu prodícího vzduchu. Po určité době bez ventilace, při teplém a suchém počasí dost rychle, ztrácí rostlina chlorfil a tím i zelené zbarvení. Pokud je zataženo a zima, zvyšuje se uměle teplota v místnosti přes 30°. Po vyblednutí listů se spustí mírná ventilace až do odbourání ve- škerého chlorofilu, což může trvat až 6 týdnů. Curing se ukončuje max. ventilací. Až do doby, kdy tráva třením mezi prsty spíše ohýbá než drtí.

Na slunci - Méně šetrné, ale zato velmi účinné a rychlé školení. Sklizeň ve vrstvách, proložených papírem či bavlněnou látkou (Ručník) se uloží do plastového pytle, či pod sklo. To celé vystavíme na slunci. Dochází k rychlé změní barvy a dalším texturám v buketu. Tato i částečná Fermentace urychluje proces uvolňování vody. Hnilobě se zabraňuje proležením vrstev. Přibližně po 4 dnech se mat. usuší a školení je tímto ukončeno.

Školení vodou - Provádí se na již usušeném a rozdrceném materiálu. Ten se namáčí do vlažné vody na několik hodin s občasným promýcháním. Rozpustné složky jako barviva, bílkoviny a cukry se tak uvolní čímž se pak po usušení sníží obsah hmoty v trávě cca o 25%.Účinek THC se při této metodě trochu zvyšuje.


Ošetření suchým ledem : Podle jistých, nepříliš zaručených zdrojů, lze pomocí této metody zvýšit potenci, neboli obsah THC v rostlinném mat., a to suchém i čerstvém. Tento zmrazený oxid uhličitý údajně přeměňuje degradovaná, neaktivní látky CBN (Spolu s THC psychoaktivní látka) a tím výrazně zvyšuje potenci. To znamená, že pokud dáme cca 5 kg kostku suchého ledu do polystyrén. chladící tažky. Na led rozložíme materiál a celé to přikryjeme novinami, dochází k reverzi, tj. znovupřeměně CBN na aktivní THC. Proces musí trvat min. 2 dny, nejlépe však 8 dní. Popřípadě můžeme dát celou tašku do ledničky. Tato metoda je však nestálá, a tak počase začne THC opět degradovat. Ke zvýšení potence však nemusí po této operaci vůbec dojít, neboť malý obsah THC nemusí být zapříčiněn degradací.


Fermentace : Je proces kvašení, při němž se rozkládají škroby, cukry, chlorofil a jednodušší látky. Marihuana má potom sladkou a jemnou chuť. K Fermentaci dochází při vlhkosti cca 75% a teplotě více jak 15° za nepřístupu vzduchu. Proces nesmí proběhnout příliš rychle, neboť pak se mat. stává již jen kompostem. Při Fermentaci je možno mezi jednotlivé vrstvy konopí různé vonné složky, zabalené v plátěných sáčcích. Jako např. skořici, hřebíček, zázvor, šalvěj, vanilku. Tráva má pak aroma a chuť po této příasadě.

Samovolná fermentace e dělá při větším množství trávy. Rostlinný mat. se uloží do velké nádoby, či jen na hromadu. Řádně se to celé napěchuje a přikryje nepromokavou celtou.
Tento "závin" se nechá několik dní samovolně pracovat, což se projeví zvýšením teploty uvnitř kopy. Je dobré, ještě před začátkem procesu mat. trochu zvlhčit rozprašovačem, u příliš suché trávy je to zcela nezbytné. Právě proto je důležité u tohoto samovolného procesu dobře uhodnout dobu ukončení Fermentace, neboť pak se z marihuany stává již jen "SHIT" do kompostu.

Řízená fermentace vyžaduje uzavřený prostor s řízenou teplotou, tj. 55°C s vlhkostí cca 75%. V tomto prostředí ponecháme trávu přibližně týden, během kterého je nutná častá kontrola průběhu. Při tomto typu Fermentace dochází k uvolňování dusíkatých látek,Ź což se projevuje nepříjemným odérem. Chuť modelu po procesu je sladce jemná a nápadně harmonická.


Skladování Marihuany : Nejlepší je skladovat ji v tmavé nádobě při teplotě kolem 22°C ze nepřístupu vzduchu, neboť k největšímu rozkladu a deformaci THC dochází při "dlohoudobém" působení světla (již několik týdnů). Pokud trávu uskladníme v mrazáku či ledničce je jen lépe. Optimální vlhkost v produkci lze spolu se zlepšením aroma, jako vedlejším účinkem, zajistit slupkou citrónu či pomeranče v materiálu. Ten pak bude pružný a nepřeschlý.

Pokles THC časem :

Dva roky ve tmě 20° C = 14% THC
Dva roky ve tmě 35° C = 94% THC
Mr. Figaro
pěknej příspěvek,,,,ale že by si nenašel "jediný" použitelný návod jak správně usušit svoji ganju???? Tak to asi neumíš hledat:)....

http://grower.cz/forum/showthread.p...ighlight=curing
Mr. Figaro,

díky, že jsi to napsal. Jelikož a protože, tento thread jsem si prošel úplně celý, abych předešel jakýmkoli výtkám. Proč tedy píšu "jediný" použitelný??? Vím ze své zkušenosti, že začínající uživatelé budou raději za jednu stránku, kde najdou vše co potřebujou... než hodinu hledat a ve výsledku si vybírat z deseti metod. Mluvím i sám za sebe... další věcí, "dalo" by se použít do faq. Takže asi takové to vysvětlení...

Pokud je nedostačující nebo nesmyslné, tak se raději předem omlouvám, abych předešel nějaké rozepři!
Mr. Figaro
Ano ano v tom máš jistě pravdu, taky mě občas sere, když musim třeba projít 20ti stránkovej tread kvůli pár větám...Je dobře, že si to tu napsal přímo a takto přehledně, je to opravdu "použitelnější" než z tamtoho threadu;)......Ale v tam tom threadu je více zkušeností a praktických metod, takže bych ho nováčkům a všem co to zajímá, také doporučil předčíst....čím víc, tím líp....měj se
Yoll
Ahoj, pridavam jen jednu dobrou zkusenost s necim z jinyho threadu - skoleni cerstveho materialu mineralkou - zalit cerstvy material slazenou mineralkou (celkove ponorene) a kazdy den po dobu jednoho tydne ji vymenovat (ve tme a nizke teplote), pote doporucuji trochu rychlejsi suseni (x plisen a zamrleni) a me osobne vzniklo prijemne lehke kurivo s prijemnou vuni i chuti, ktere se da kourit i pro chut misto tabacku.....ale ty konce....
Ono
Zaujíma ma, že ak chcem k materiálu pridať šupku z pomaranča, má byť čerstvá alebo aspoň deň suchá?
jestedman
Ono: aspon 2-3 dny, jinak ti matroš natáhne tu vlhkost z tý šlupky a to není moc dobrý, šlupka by měla být sušší než matroš, aby právě ona nasávala tu vlhkost
Ono
2jestedman: To je práve zvláštne, čo píšeš. Ja som to pochopil z informácií v tomto threade tak, že tá šupka sa tam dáva kvôli udržaniu vlhkosti + vône.:eek: Nechem robiť watercuring, len potrebujem vrátiť trochu vlhkosť presušenému materiálu.
FMP!
No zajimave co tu pisete. Ale jednou sem zapomel ve filmovce palici, a kdyz sem ji tam za nejaky cas nasel byla cela zluta a vonela spis jako caj nez trava. Stalo se vam to nekdy?
Morpheuss
No, tak som sa prečítal až na koniec, a dosť sa tu preberala daždova a destilovana voda... thread je pritom o SUSENÍ!!!! A tie kokotiny že skolenie vodou a slnkom su podla mna picoviny, a nič konkretne o dobrom a spolahlivom susení sa tu clovek nedozvie!!!!!!!!! toť vše
Ono
citace:
Původní příspěvek od Morpheuss
No, tak som sa prečítal až na koniec, a dosť sa tu preberala daždova a destilovana voda... thread je pritom o SUSENÍ!!!! A tie kokotiny že skolenie vodou a slnkom su podla mna picoviny, a nič konkretne o dobrom a spolahlivom susení sa tu clovek nedozvie!!!!!!!!! toť vše


Podľa čoho súdiš, že školenie vodou alebo slnkom sú kokotiny?

A thread o sušení je skôr tu!;)
Morpheuss
Ono
ano,ano ten thread som nasiel až po tomto, precitam aj ten...
Preto lebo nikto nepise z vlstných skusenosti že to skusil a ako presne do podrobna postupoval, je tu iba nieco co je asi skopirovane už 101x z nejakých iných stranok!!!! ale nic detailnejsie, iba ake velke vyhody to ma a aky bude matros po tom skolení popici, je to sice pekne ale neuplne... a predsa si nepokazim dobrý matros na nejakom slnku...
Sinuhet
Muzes to zmenit a byt prvnim kdo sem napise sve konkretni zkusenosti, jinak delas to same nad cim se tu rozcilujes. Nicim svym neprispivas.
Morpheuss
dobre dobre,ale mam pravdu že to nikto neskusal, avsak berem to sportovo a citam aj tak, len serema že niektorý skuseny groweri namiesto toho aby poradili povedia ža hladaj a clovek može hladať jak taky kokot a aj tak hovno najde..., ale nevdzavam sa trpezlivosť prinasa ovocie :-) peace
Sinuhet
water curing jsem zkousel. Myslim si, ze se to hodi hlavne v pripadech kdy clovek musi sklidit drive a neprobehne tedy flushing. Water curing muze z huleni odstranit hnojiva.
Undersehn Awas
Ja jsem zkoušel už hodně způsobů sušení,ale skoro nikdy to nebylo uplne origilal:( kupovaný hulení většinou smrdí jak svině,až uplne po kafi a i kdyz mam velký krásný vonavy palice po ususeni to je furt na hovno..tot muj postreh..rozhodne se budu pídit dál..
SkeletonX1
Muj postup: (uz mnohokrat osvecen)
-tak kdyz se blizi zkoseni kyticky tak ji posledni 1-2 tydny nehnojim jen prolivam cistou vodou=>asi tak tyden pred skosenim ji narezu stonek aby se vic produkovala pryskyrice=>3 dny pred sklizni ji zakreju aby nemela slunko=>kytku celou vytrhnu ai s korenama myrne ji ostriham listy => doma ji koreny sparim vaici vodou a povesim ji palicemi dolu celou zabalenou do cerneho pytle=> asi tak po 2-3 dnech ji sundam (ostriham prebytecne listy)a otrham palicky , ktery jsou jeste vlhky a soupnu je do sklenice a do mrazaku (kvalita se mnohonasobne zvetsi;);) ), kazdy den to otevyram dokut palicky nevyschnou uplne .
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet
Jde o ostmotickou rovnovahu. Zajimave ze u nas se dosud jako pry jedne z mala zemi piti destliovane vody nedoporucuje, zatimco ve svete se prodavaji domaci pristroje na vyrobu destilovane vody prave na piti. Ale pravda, ze clovek dostane mineraly odjinud, kdezto kytka ma jen zalivku.

Jde o to ze kdyz mame bunku ktera samozrejme obsahuje ruzne mineraly a prvky ktere potrebuje pro svou funkci a kolem ni je destilovana voda ktera mineraly nema, zacnou mineraly z prostredi kde jsou ve vysoke koncentraci prechazet do prostredi kde jsou v koncentraci nizke. Takze destlika by z bunky vytahla mineraly ktere bunka potrebuje pro svuj zivot. Jenomze ono to neni tak jednoduche, protoze bunka umi regulovat prave prustup ruznych latek skrz svouj povrch. Pouziva k tomu ruzne polopropustne membrany. Takze celkovy vysledek se musi zkusit. Predpokladam, ze to tak nekdo uz leta dela, takze vylozene praskani bunek nehrozi. Ja destilku zavrhuji protoze si myslim ze rozdil ve vysledku nestoji za tu cenu co destilka stoji. Samozrejme kdo ma pristup k destilovane vode zdarma, muze to videt jinak.

Tak to docela cumim ze se destilka doporucuje nekde pit :-D za prve je pekne hnusna a za druhy ty osmoticky deje ktery si popsal na rostilnach probihaj i v lidech myslim ze pravidelny piti destilky by te nejspis polozilo. Ty si nikdy destilku neochutnaval ?
slunicko
To SkeletonX1 vim ze uz je pozde se te ptat ale proc tyden pred skosenim ji narezes stonek? nemuze mi to nekdo vysvetlit? jakej to ma vyznam ve vecim produktu pryskirice?

a jeste neco..... kdyz uz kytku dam do nejakeho cerneho obalu aby nemela svetlo pri suseni nemuze se stat ze splesniví stejne? ja premejslim o tom ze ji nahore jeste udelam diry na odcermáváni... poradte...thx
Ono
slunicko:

Čau. Narastanie produkcie pryskyrice po narezaní stonky má byť spôsobené stresom rastliny, ktorá sa chráni pred poškodením zvýšenou tvorbou pryskyrice. Možno si myslí, že ju napadlo zviera, tak zvýši produkciu, aby to zviera jej "pach" a lepkavosť odplašili.:)

K tomu čiernemu obalu - pozri príspevok č. 16 v tomto threade.
fuladonel
caw ja sa chcem opytat ze pocul som nieco take ze sa ganja pravidelne pokropuje nejakym silnym druhom alkoholu ale neviem ze ci to bolo tesne pred susenim alebo pocas rastu viete nieco o tom?
MUZsRANAMI
zdravim ta SkeletonX1,

kolko dni to mas v mrazaku?

na aky dlhy cas davas tie otvorene sklenice mimo mrazak?

kedy (po kolkych dnoch) su palicky uplne vyschnute?



citace:
Původní příspěvek od SkeletonX1
Muj postup: otrham palicky , ktery jsou jeste vlhky a soupnu je do sklenice a do mrazaku (kvalita se mnohonasobne zvetsi;);) ), kazdy den to otevyram dokut palicky nevyschnou uplne .
pepino77
Tady jsou docela dobře popsaný různý metody. Od rychlosušení v troubě (pro nedočkavce) až po dlouhý (pro fajnšmekry) ;) http://www.greenhome.cz/clanky/su-m-su-su-me
petr
borci ja vam nerozumim jak muzete flushovat destilkou kdyz ma absolutne spatny ph 3 tydny pred koncem to musi do tydne scipnout uplne ty kvitka, nehlede na to ze 3 tydny pred koncem by ta destilka musela finacne vyjit tak na 6tisic korun, nemate nekdo blizsi info jak to je presne?
SkeletonX1
citace:
Původní příspěvek od MUZsRANAMI
zdravim ta SkeletonX1,

kolko dni to mas v mrazaku?

na aky dlhy cas davas tie otvorene sklenice mimo mrazak?

kedy (po kolkych dnoch) su palicky uplne vyschnute?





Zdravim
No tak v mrazaku to nechavam porad, ikdyz je to spise na kazdym jak kdo chce, kvalita vysledneho materialu se neztraci.
Sklenice s materialem nechavam otevreny jen kratkodobe, na malou chvilku nez se "vymeni vzduch" ve sklenici (zamezeni plisne), tak na cca 2-4 minuty a potom zas sup do mrazaku.
Palicky jsou suche po cca 2 tydnech.
sork
čus slišeli ste někdy nekdo o propíchávání stonku při sušení???:)
majkl2644
jo slyšel.. prej to zvýší potenci THC .. rostlina tak dostane šok a brání se.. nvm coe na tom pravdy,ae u jedný kytky to zkusim a uvidim.. pak dam vědět :) pic a květu zduř !
shiimii
hola hou omigos....je tu spoutsaaa ruznych postupnu tak tez prihodim svuj osvedceny...._-- od pulky kvetu snizuju davku hnojiv postupne tak abych se dostal na nulu asi 14dni pred koncem pak je to tyden na finalu,postupne vystrihavam listy a posledni 2-3dny pere svetlůo primo na hole sisky a ty ztvrdnou vic jak diamant:D
jeden den ve tme strihnu povesim siskama dolu a cekam dokud to nezacne mirne smrdet jak obicka nebo takove to pojebane seno:Djak se tak stane asi po 7-10dnech tak ostriham sisky do krabicek a ty nechavam v temnu a asi tak 5-10 otevru za den dokud nejsou pozadovene parametry:D sisky postupem casu prestanou smrdet jak seno a dostanou svoji perfektni vuni a chut jakou by meli mit....zatim se mi to povedlo pokazde
anakin
hmmm to nasknutie stonk sa mi v celku pozdava ale ked u vystresujette tak nzane hermit?viem ze sa to obi pred koncom ale co by sa s nou stalo keby som to spravil skor?tak cca 3tyzdne pred kosou?
GhostFace
citace:
Původní příspěvek od PLANTER
docetl sem se v mi cannabibli ze nekteri pestitele pousteji do hydra ke konci ledovou vodu kvuli stresu a nasledne tvorbe pryskyrice myslite ze by to fungovalo i u balkonu ze bych nechal zmrazit vodu v pet a pak ke konci bych ji nechal napul rozmrazit aby byla ve flasce i trist a zalejt to tim?:frog:

Zdar taky sem to četl a podle mě je to pěkná blbost, akorát tím vystavíš kytky stresu a přestanou růst, ale zkusit to můžeš. :)
PLANTER
citace:
Původní příspěvek od GhostFace

Zdar taky sem to četl a podle mě je to pěkná blbost, akorát tím vystavíš kytky stresu a přestanou růst, ale zkusit to můžeš. :)
no na růstu nezáleží mě jde o tvorbu pryskyřice udělal bych to až před finální tmou a sklizní
GhostFace
citace:
Původní příspěvek od PLANTER
no na růstu nezáleží mě jde o tvorbu pryskyřice udělal bych to až před finální tmou a sklizní

Jak říkám za zkoušku nic nedáš. Akorát je třeba to udělat na 2 stejných exemplářích (pokud máš třeba 2 klony stejné odrůdy), abys z toho mohl zjistit jestli to má nějaký efekt, jinak to nemá moc cenu.
I když já bych to viděl spíš takhle:
ledová tříšt => stress, růst se zpomalí => žádný zvýšení tvorby pryskyřice se nekoná.
Jo a jestli si dobře vzpomínám tak v cannabibli to bylo uvedeno u Black Widow, která má zvýšenou tvorbu pryskyřice danou geneticky.

http://grower.cz/home/potw.php?a...&photoid=326342
alko
chlapi mam takovou otazecku myslite, ze muze susici se bylinka natahnout do sebe pach ze vzduchu_??? blizky kravin a seno na pude....
Pepas
Zdarec palec,
dneska jsem s kámošem sklidil kytí (10 - 20% pestíků hnědých), rozstříhal na větve a dal stonkama do kýblu s 1L vody, 50ml 3% H2O2 (peroxid vodíku, ke koupení v lékárně na odřeniny), 10 ml hnojiva Top Max (BioBizz) a šoupnul do tmy na půdu. Někdo dává ještě vitamíny.
Kytí za 3 - 4 dny ve tmě dozrajou a osypu se pryskyřicí, pak ostříháme listy, a pověsíme na šňůru na půdě.
Po 10 - 12 dnech sušení ostříháme palice z větví a dosušíme na papíře. Narovnáme materiál do uzavíratelných sklenic a necháme dozrát 1 - 3 měsice na půdě ve tmě a chladu do zimy. Pak budou mít naše kytí super high, aspoň doufám. :-)
pepas - to hnojivo top max nevim nevim ... a jinak 20% hnědých pestíků je celkem dost dost brzo...jinak ten pokus se dělá s H2O2 a vitaminem B1 thyamin .)

citace:
Původní příspěvek od alko
chlapi mam takovou otazecku myslite, ze muze susici se bylinka natahnout do sebe pach ze vzduchu_??? blizky kravin a seno na pude....


já vždycky z palic cejtim místo kde se sušily...hlavně první dva tejdny sušení...ale na chuti by to nemuselo bejt znát...každopádně pak šoupněte do sklenic
Pepas
RespectFlowers:
Vím, že 20% pestiku neni optimal, ale kdybysme to sklidili za tyden, tak si muzeme smotnout brcko leda z plisne. :-((
Urcite dam vedet jak to ve tme dopadne a jestli opravdu palky dozraly, popr. smoke-report jestli je citit hnojivo.

Podle me kazdy huleni zezacatku suseni smrdi vice ci mene jako seno, ale od toho je tu prece doba zrani ve sklenici, kdy se teprve ukaze maximalni potence huleni. Ne?
DnF
Hola sušiči..
Pročetl jsem docela dost textu tady na groweru o sušení a tak podobně, a jako jedna věc pro přeměnu kyseliny na THC se uvádí bezkyslíkaté zahřívání na 55-100 stupňů. Jestli to chcete zdůvodnit chemicky - hledejte thread o cannabinoidech, tam je toho nejvíc :) Až mi šla hlava kolem. No, a mě napadlo po různejch složitejch vymejšleních jak by se to dalo udělat - plynová trouba! Zní to docela logicky - v tý troubě hoří ukrutnej plamen, nasává se vzduch odspodu, a teplej - se shořeným kyslíkem - pak leze kolem dvířek ven, vím to protože tu troubu dost používám. No, ale chtělo to důkaz. A protože kanárek by se možná dřív upekl než bych něco zjistil, vzal jsem svíčku v kalíšku, a šup s ní do trouby. Trvalo jí asi 10s než úplně zhasla - a nebylo to větrem :) Jednak v troubě nefouká, a druhak skomíral plamen až do malé kuličky a pak umřel. A pokud není dost kyslíku na hoření, není ani pro oxidaci.
Udělal jsem někde chybu? Aneb - proč to zatím nikoho nenapadlo?
Pepas
DnF:
Respekt! Posilam K+.
Zni to jako super metoda, pro nedočkavce. Nevím jak je to s regulací teploty , ale pokud by se dala v takové troubě nastavit teplota na 50 - 70 °C tak by to bylo OK. Kdyby tam bylo víc, bál bych se přesušení, i tak je to dost. Druhej problém je, že by ti pak celej byt / dům smrděl trávou nejmíň 2 měsíce.

Pro někoho dobrej nápad, ostatní používají svoje "osvědčený" způsoby od zničení úrody a smradu jako seno až po školiče - curery, kteří ze svých pálek vytáhnou maximum. Rozhodně by to asi stálo za vyzkoušení. :-))
DnF
Přestaňte jásat kolegové, advanced pokus za pomoci teploměru se nezdařil. Taková plynová trouba, alespoň ta naše, totiž nejde nastavit na malou teplotu. I na nejnižší plamen, kdy se možná ani všechen kyslík nespaluje, vystoupá teplota nad možnosti mýho teploměru, který dosáhne jen na 50, ale stejně to k nim běželo podezřele rychle... Takže tahle vývojová větev je přinejmenším nejistá dokud si neseženu teploměr aspoň do stovky... a neudělám další pokusy :)
chuck53
Musím přihodit letošní zkušenost z water curingem.

Z kámošem sme každý uloupli malou paldu od spodu na koštovačku.Byl to skunk 1,tak po první várce Ripenu.On ji ostříhal od listů a pověsil do tmy.Já sem ji ostříhal od listů a šoupl do asi 250ml vody z asi 10kapkama 40% H2O2.Krabičku jsem zabalil do alobalu a dal do ledničky.Každý den sem vyměnil roztok. Takhle jsem to nechal 4dny a pak dal sušit do tmy..

Kámošův výsledek byl za 5dní hotov..Můj asi za 7.Palda vytažená z lázně schne víceméně srovnatelně rychle.
Ale chuť,ta je rozhodně lepší ! Takže pro všechny kdo musí sklidit vysoce nakrmené kytky je to ideální posmrtný flushing..
Doporučuju :)
chut mozna jo ale high je je trosku degradovano na stoned neb proxid vodiku ma silne oxidacni ucinky coz THC moc nesvedci...
Pepas
citace:
Původní příspěvek od Pepas
Zdarec palec,
dneska jsem s kámošem sklidil kytí (10 - 20% pestíků hnědých), rozstříhal na větve a dal stonkama do kýblu s 1L vody, 50ml 3% H2O2 (peroxid vodíku, ke koupení v lékárně na odřeniny), 10 ml hnojiva Top Max (BioBizz) a šoupnul do tmy na půdu. Někdo dává ještě vitamíny.
Kytí za 3 - 4 dny ve tmě dozrajou a osypu se pryskyřicí, pak ostříháme listy, a pověsíme na šňůru na půdě.
Po 10 - 12 dnech sušení ostříháme palice z větví a dosušíme na papíře. Narovnáme materiál do uzavíratelných sklenic a necháme dozrát 1 - 3 měsice na půdě ve tmě a chladu do zimy. Pak budou mít naše kytí super high, aspoň doufám. :-)


Důležitý poznatek z pokusu:
Kytí byly nejdřív v roztoku, tmě, ale zimě, tak nedozrávaly. Pak jsme je šouply do tepla k topení 23°C (tam bylo šero přez den) a pestíky v pohodě zhnědly na cca. 55%, kdybysme je nechali dýl, tak by ještě zrály.
Smoke report: (Speed Queen)
Před: (brko) 2*
Prvně jsme kouřili rychle sušenej vzorek před zráním v roztoku, vůně byla hodně jemná, kouř hustej, světlejší barvy ale mohl být lepší, chuť super flushnutej venek, mňamka a pocit spálení byl skoro high, bylo to prostě seknutý brzo.
Po: (sklo) 3,5*
No a včera jsme zkoušeli efekt po zrání a usušení. Osobně se mi zdálo, že kytí voní líp, o něco silněji, (kámošovi to vonělo pořád stejně). První prd mě kopnul jako prase, kouř byl hodně hustej, trošku tam byl cítit ten Top Max :-(. Stav stál ale za to, psychiky to byl zmašťovák stoned, ale přez to jsem byl fyzicky úplně v poho, to moc nechápu. Spálenej jsem byl opravdu dobře, na to že to bylo 1 sklo. Závěrem díky kámošovi, ze to chtel hulit ze skla, ne jak ja z brka, jinak bych se asi musel jít vyspat :-)
r-man
citace:
Původní příspěvek od DnF
Hola sušiči..
Pročetl jsem docela dost textu tady na groweru o sušení a tak podobně, a jako jedna věc pro přeměnu kyseliny na THC se uvádí bezkyslíkaté zahřívání na 55-100 stupňů. Jestli to chcete zdůvodnit chemicky - hledejte thread o cannabinoidech, tam je toho nejvíc :) Až mi šla hlava kolem. No, a mě napadlo po různejch složitejch vymejšleních jak by se to dalo udělat - plynová trouba! Zní to docela logicky - v tý troubě hoří ukrutnej plamen, nasává se vzduch odspodu, a teplej - se shořeným kyslíkem - pak leze kolem dvířek ven, vím to protože tu troubu dost používám. No, ale chtělo to důkaz. A protože kanárek by se možná dřív upekl než bych něco zjistil, vzal jsem svíčku v kalíšku, a šup s ní do trouby. Trvalo jí asi 10s než úplně zhasla - a nebylo to větrem :) Jednak v troubě nefouká, a druhak skomíral plamen až do malé kuličky a pak umřel. A pokud není dost kyslíku na hoření, není ani pro oxidaci.
Udělal jsem někde chybu? Aneb - proč to zatím nikoho nenapadlo?


Oxidace=horeni=prudke okyslicovani :-)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma