stajn |
Zdar chlapáci tak já to dělám takto,kytku kterou pěstuji na písku samozřejmě dodávám jen přírodní hnojiva vytáhnu z písku jde to docela dobře a zůstane skoro celý kořen,ten omyji od písku a vložím kytku kořenem do velké nádoby s vodou(voda by měla být ze studny kvůli chloru a nebo nechat chlor odvětrat,dešťovou nepoužívám je tam dost sraček na výplach kytky,přidám trochu kysličníku a asi 10 tablet vitamínu B1 kvůli rozkladu cukru.Tuto kytku umístím do mstnosti kde je dost světla a nechám jí tam tak 3 týdny,za ty 3 týdny kytce nepovadl ani lístek a krásně pije vodu a čistí se.Potom kytku vezmu ostříhám větve ze stonku(já tedy hned upravím palice dělá se mně to lépe než když uschnou) a zabalím je do pytle nebo papíru do kterého udělám díry pro větrání a zavěsím je na půdu kde je tma a sucho.Takto nechám kytku viset asi týden až dva a poté ostříhám pálky a vložím je do velké krabice která je na dně vyložena dostatečným množstvím silika gelu (možná by šlo použít i silika gel co je jako stelivo pro kočky je to levnější) jo gel před tím nechám pořádně vyschnout v troubě,poté krabici uzavřu pokud možno tak aby tam nešel vzduch.No a takto to tam nechám pár týdnů občas zkontroluji,silika gel natáhne veškerou vlhkost a materiál je akorát ani přesušený ani vlhký a tak voňavý jak jste ještě necítili.Je to bomba rozhodně to vyzkoušejte. :-) 15 let praxe :-) |
|
|
|
jo čoklova metoda B1 thyamin & H2o2...no taky dobrej nápad :) sem myslel že se to používá aby kytka dojela jakž takž když to venku už nejde, ne na curing. ale na curing to bude asi lepší ... |
|
|
bull |
od patku jsem mel kytky v 1 litru roztoku thyaminu a peroxidu a vcera jsem je vyndal. mel sem tam 2 maly, 1 plesnivela a druha byla polamana, tak musely jit driv. . Kyti pekne dozraly, jen pryskyrice a vune skoro zadna, ta polamana trochu zasychala. Uvidime co udela vune dal pri suseni.
Hlavne mi slo o to, aby dojely,(chybel jm tak tejden - 10 dni) a to se splnilo.
Jeste doplnim info: Vzduch - na zacatku teplota 19,5 C a vlhkost 41%, vcera v noci 17,1 C a 48%. Voda odstata z kohoutku 1 litr, B1 thiamin 100 mg amp., dal jsem 1 a půl(jedna mi praskla a tak pulka se tam vylila), peroxid 3% ve 4nasobnym množství než je v navodu od Cokla.
Uv cko nemam tak jsem ho vynechal, což bude asi zasadni chyba.
Když to shrnu, tak sem od toho asi čekal zazraky, ale kytkam to pomohlo a ja sem spokojenej. :)
Edit: Dalsi kytku zkusim jak pise Stajn o dva prispevky driv. Jeste mam venku 4 kytky, tem zbejva tak 10 dni a pocasi vypada zle, vcera kdyz sem tam byl tak slejvak, bahno.. |
|
|
witchie |
zdravim mí zkušení spolupěstitelé já používám tzv léčbu šokem...při které zflushovanou kytku vyjmu z květináče očistim kořeny od hlíny a vložim do kýblu s horkou vodou počkám než voda nevychladne pak tovyndám zabalim dočernýho igelitu a pověsim :) schne to poměrně rychle a krásně se to potí pryskyřicí :p dělal jsem to s citral skunkem a fakt paráda jemná chut bez jakejchkoliv vedlejších pachutí :) jinak běžně aplikuji na na outdoor :) tak hodně zdaru |
|
|
Hlava |
citace: |
Původní příspěvek od witchie
zdravim mí zkušení spolupěstitelé já používám tzv léčbu šokem...při které zflushovanou kytku vyjmu z květináče očistim kořeny od hlíny a vložim do kýblu s horkou vodou počkám než voda nevychladne pak tovyndám zabalim dočernýho igelitu a pověsim :) schne to poměrně rychle a krásně se to potí pryskyřicí :p dělal jsem to s citral skunkem a fakt paráda jemná chut bez jakejchkoliv vedlejších pachutí :) jinak běžně aplikuji na na outdoor :) tak hodně zdaru |
No to se celý rozebírá tady ...
citace: |
Původní příspěvek od bubik
pro opravdové znalce doporučuju nádoby od fy. Zepter (mimochodem pěkně loserská parta, ale tohle maj vychytaný..) ... když vám není osud vaší skvělé úrody lhostejný, tak jistě nebudete litovat mizerných pěti tisícovek za jednu světlotěsnou nádobu, ze které vakuovou pumpou vysajete vzduch a tím tak modelu zajistíte nejoptimálnější podmínky...opravdu profi... |
Jo tady je ten Zepter , je to vyborná věc , Hlava |
|
|
skewlers |
witchie - bizarni predstava tohle udelat kytce rofl
tazeni na skripec malo tohle uz je spis estrapada
jinak ty zepter vyrobky neznam na to sem nekoukal, kdyz to je ale ze skla tak to chybu neudela jako zlaty mason jars.. |
|
|
kammo |
Aky je vas nazor na sposob flushingu,ked namiesto prelievania kyticiek vodou tie vytiahneme zo zeme,korene oplachneme a dame ich do nadoby s cistou vodou? |
|
|
bull |
Můj názor je takovej, že z nouze v outdooru při napadení plísní nebo nepřízni počasí.. Jinak je nechat normálně dojet |
|
|
vylefi |
Zdravíčko, pěstuju první rok a jsem ve fázi před sklizní. (a nechci nic pokazit)
-Když se kytka sklidí dřív (ještě není uplně "zralá"), má to velký vliv na chuť?
- Když "šišky" nejsou dostatešně vysušené, jak se chovají při kouření? (nehoří, hoří špatně, špatně chutnají ....?)
Doufám že mě někdo odpoví na tyhle (pro vás) jednoduché otázky :) |
|
|
McHrib |
ked sklidis skor tak velky vliv na chut to mat asi nebude ale vplyv na chut bude mat to ako dlhy preplach budes robit (dva tyzdne pred kosou budes polievat iba vodou bez hnojiv) cim dlhsi preplach tym lepsia bude chut (nebude ovplyvnena nahromadenymi hnojkami) ale dlzka preplachu zalezi aj od hnojiv ktore pouzivas aj od systemu akym pestujes.... dva tyzdne je tak akurat ked pestujes v zemi a pouzivas biomineralne hnojiva... ked su sisky nedostatocne vysusene tak pochopitelne horia horsie (skus zapalit mokre drevo alebo mokry papier) a ani chut neni taka dobra ako ked je to ususene kvalitne.... PS: neni lepsie nechat to dozriet a potom to poriadne ususit nech tvoje snazenie dospeje do kvalitneho konca? ale tak asi mas dovod |
|
|
koles |
Já bych jen dodal, že "pořádně usušit" neznamená vysušit úplně - pozor na přesušení! Kytka je suchá "tak akorát", hned když stonky u paliček jdou zlomit. On tedy jde zlomit od určitého bodu vždycky, ale umění spočívá v tom vychytat ten okamžik, kdy nejdřív jde zlomit :-) V takovém bodě ještě nejsou palice zcela suché ale už se hodí ke skladování a neměly by plesnivět.
1) Ano má, nedozrálé kytky mají málo pryskyřice a chutnají víc jako "listí", "seno" apod..
2) Nedosušené šišky obsahují hodně vlhkosti (fakt jo?) a pokud vůbec hoří, tak dým není vůbec příjemný, myslím že víc štípe. Kromě toho se významné množství látek přeměňuje na ty psychoaktivní až ve fázi dozrávání a dále i sušení a skladování materiálu. |
|
|
Zatlkaj |
pripojim aj svoje skusenosti a poznatky o curingu :)
prvy krok bolo zavesit rastliny dole hlavou a nechat susit v pivnici (20°C, 50% vlhkost, absolutna tma) kym niesu "tak akurat". listy su tam dolezite pretoze chrania sisky a obmedzuju oxydaciu aktivnych latok.
potom som ostrihal najvacsie listy a palice nastrihal tak aby sa zmestili do klasickych zavaraciek. tie potom treba pravidelne otvarat aby sa vyvetrala prebytocna vlhkost. spociatku kazdy den, potom staci raz za tyzden.
po mesiaci som zavaracky uskladnil v mraznicke kde sa nijak nedegraduje ucinnost a vydrzia do dalsej sezony :)
pri curingu je dolezite si uvedomit ze trichomy su plne neaktivnych latok ktore sa musia dekarboxylaciou aktivovat. ta prebieha ak sa zamedzi pristupu kyslika a proces prebieha rychlejsie pri zvysenej teplote. pri kontakte s kyslikom tiez prebieha oxydacia ktora znizuje ucinnost THC.
najlepsie riesenie je podla mna vakuova nadoba uskladnena pri izbovej teplote. nieco ako http://bit.ly/nKDDvg. |
|
|
spunkmajer |
Podle mě to je celý bejkárna. Je potřeba si uvědomit zásadní věc : Dobrý hulení uděláme JEN tím způsobem, že ho dobře vypěstujeme!!! Při sušení už nelze očekávat žádný zázraky. Pokud kytku vypěstujeme špatně, sušením jí vylepšit nelze. To, co tady člověk občas čte, mě příjde jako praktiky alchymistů z filmu Císařův pekař. Nevymýšlejte hovadiny.
Kytku po sklizni uříznout, pověsit ve tmě palicema dolů pokud možno na chladném místě, kde je průvan. Pokud průvan není, pustit tam ofukový ventilátor. Ale né přímo na kytku, tak nějak stranou, aby se tam hejbal vzduch. No a když je suchá tak akorát, uzavřít do sklenic, nebo do něčeho, kde se zamezí přístupu vzduchu. Dělám to tak x let a výsledný produkt mi pochválilo nemálo lidí.. Čau |
|
|
Grazzl |
ohledně toho zepteru mám v kuchyni uplně stejnou nádobu taky s tou pumpou to by mělo splnit taky ůčel a stojí to tak 400 zajímá mě váš názor |
|
|
|
citace: |
Původní příspěvek od Zatlkaj
pri curingu je dolezite si uvedomit ze trichomy su plne neaktivnych latok ktore sa musia dekarboxylaciou aktivovat. ta prebieha ak sa zamedzi pristupu kyslika a proces prebieha rychlejsie pri zvysenej teplote. pri kontakte s kyslikom tiez prebieha oxydacia ktora znizuje ucinnost THC.
|
co se tyce te teploty, tak by me zajimalo, tak hodne je zavisla na rychlosti ty dekarboxylace... jestli by nebylo vhodny, kdyz mam material v zavarovackach a zraje, ty zavarovacky zavarit v horky vode na hodinku... pri 100% by THC v palickach by melo bejt chraneny od rozkladu i vlhkosti. Teoreticky by se dalo uspisit zrani (plnohodnotne) |
|
|
|
čau
potřebuju poradit .)
-kytku po flushingu seknu ostříhám listy, (proberu od plísně)
pověsim v rostříhaný, upravený, krabici hlavama dolu (bez kořenu), v mistnosti s čerstvym vzduchem cca 15-22°C sušim cca 48hodin než praskne stonek, paldy sou z venku oschlý.
-potom je dam do zavařovaček na podobný místo do tmy, 1 deně je otevřu a přeházim aby nesplesnivěly, skoušel sem do toho zapojit mrazák ale výsledek je nevoňavej : /
-jedu pod 250w a bohužel se mi nedaří je sklidit najednou tak musim postupně proto nemůžu tak s malym množstvím fermentovat
dobu sušení potřebuju tak 14dní dýl to nevydržim
ocenil bych rady jak to províst aby mi to vonělo dík moc |
|
|
Zajac |
citace: |
Původní příspěvek od Host
čau
potřebuju poradit .)
-kytku po flushingu seknu ostříhám listy, (proberu od plísně)
pověsim v rostříhaný, upravený, krabici hlavama dolu (bez kořenu), v mistnosti s čerstvym vzduchem cca 15-22°C sušim cca 48hodin než praskne stonek, paldy sou z venku oschlý.
-potom je dam do zavařovaček na podobný místo do tmy, 1 deně je otevřu a přeházim aby nesplesnivěly, skoušel sem do toho zapojit mrazák ale výsledek je nevoňavej : /
-jedu pod 250w a bohužel se mi nedaří je sklidit najednou tak musim postupně proto nemůžu tak s malym množstvím fermentovat
dobu sušení potřebuju tak 14dní dýl to nevydržim
ocenil bych rady jak to províst aby mi to vonělo dík moc |
Osobně jsem proti krabicím, přesušujou když se to nepohlídá.. papír bude pořád tahat vlhkost do sebe. 15-22°C je celkem dost, fajn to je ve sklepě, půdě s odvětráváním, nejlíp ať je tam chlad a sucho , sice budeš sušit 2 měsíce, ale výsledek stojí za to. Jemný, vysušený okej. rozhodně nespěchat se sušením. fermentovat můžeš imho i s jednou paličkou v zavařovačce :)
citace: |
Podle mě to je celý bejkárna. Je potřeba si uvědomit zásadní věc : Dobrý hulení uděláme JEN tím způsobem, že ho dobře vypěstujeme!!! Při sušení už nelze očekávat žádný zázraky. |
Můžeš vypěstovat melu, ale jak ji blbě usušíš tak bude hořká, nebo jinak nežádoucně chuťově poznamenána. Jak se tu psalo už snad stokrát.. Víno, sýr, ženy, aj tráva musí vyzrát :) Potom aj z blbě vypěstované ( př. 1st, 2nd grow ) se dá vykouzlit dobrý zelo na pěstitelovy poměry :) Měl sem ne-uplně zralej out, chuťově se dal, žádná pachuť, jen hulil trochu slabě, ale moc pohodově po půl roce sem našel pár paliček ještě na půdě a čučel sem jak buk jaký to mělo grády :D
Peace:) |
|
|
showerytable |
Zdravím groweři ja paličky před zavěšením zabalím do papírové utěrky. Vřele doporučuji |
|
|
techem |
Přesně tak, podle mě minimálně z 30ti procent záleží na sušení a následném uložení materiálu. A i po ususeni není všemu konec, já po ususeni paldami dolů vše rozstriham na finální podobu, nechám na sobě 3-4 dny, pouze provzdusnuju, pak to dám do plastového kbeliku, který otviram každý den a kontroluju jestli to nesmrdi jak seno (ještě vlhké) jak už to krasne voní, tak do sáčku a do mrazáku ;) pestu zdar
Jo a i z poradního modelu se dá špatným sušením udělat pěkně vypadající ale po senu smrdici matros :D (vlastní zkušenost) |
|
|
Pioneer001 |
tak ja pridam mou zkusenost :) ostriham male i palickove listky a stonek z palicema balim do igelitu a den po dni jen provetram a zase zabalim po tri az 4 dny pak je necham zavesene den v 15-20 stpnich a zase zabalim opakuji 3 tydny:) a druhou polovinu namacim do vody cerstve (ostrihane na palice a zbavene listku) a kazdy den ponorene konopi vyndam vodu vyleju a dam novou (opakuji 7 dni ) pak pouze ususim pri teplote 24 stupnu :) Dobrou chut |
|
|
Whiskey_777 |
citace: |
Původní příspěvek od Pioneer001
tak ja pridam mou zkusenost :) ostriham male i palickove listky a stonek z palicema balim do igelitu a den po dni jen provetram a zase zabalim po tri az 4 dny pak je necham zavesene den v 15-20 stpnich a zase zabalim opakuji 3 tydny:) a druhou polovinu namacim do vody cerstve (ostrihane na palice a zbavene listku) a kazdy den ponorene konopi vyndam vodu vyleju a dam novou (opakuji 7 dni ) pak pouze ususim pri teplote 24 stupnu :) Dobrou chut |
to je necháš namočené 24hodin pak vyměníš vodu a repete? |
|
|
Pioneer001 |
jojo presne tak :) a opravdu to funguje model se neznici ;) |
|
|
Fanek107 |
Máte někdo zkušenost se sušením v sušičce na ovoce ?? Mám tam 6 pater a tak mě napadlo to sušit před uskladněním v sušičce. Dozvěděl sem se že po vysušení palice zataví do sáčku a dává to do mražáku. Co vy nato? Je to blbost nebo mu mám věřit? dík |
|
|
alko |
Myslim ze jenom presusis |
|
|
Balon |
no a když nepřesušíš, tak přijdeš o chut a většinu vůně... |
|
|
Lara & Jack |
Zdravím pánové. Chci se zeptat. Mám doma igelitové vaky se kterých se dá vysát vzduch. Napadlo mě, že to nechám trochu proschnnout (aspoň tyden) s tím že to budu každý den kropit rozprašovačem na vodu v boxu s odtahem a ofukem. pak to dám do skleněné mísy a šoupnu to do to vaku a vysaju vzduch. Myslíte si že by to bylo cajk? Díky za názory. |
|
|
Spikec |
Ahoj, chtel bych se zeptap na prechod ze suseni do curingu. Trochu s tim bojuji. Vsude nachazim rady, kde susit pomalu. Susil jsem tyden, trochu jsem pridaval vlhkosti, aby se kytky neususily moc rychle. Kazdy den jsem kontroloval a jakmile zacly praskat stonky, tak jsem je prendal do sklenic, ale prislo mi, ze jsou presuseny. Docetl jsem se, ze ve sklenici pro curing proces by melo byt 60-65% vlhkosti, mel jsem 30%. Zkusil jsem tedy obnovit vlhkost do palicek tim, ze jsem na spodek vika od zavarovacky pridelal lehce namokreny tamponek a nechal pres noc zavrene. Tim jsem se dostal na 60% vlhkosti, ale palicky mi prisly dost mekke, skoro, jako bych je teprve pokosil. Ma s tim nekdo takto zkusenosti, co se tyka i mereni vlhkosti v zavarovackach?
Predem dekuji, mejte hezky den |
|
|
alpine |
Kdyz praskne stonek,tak to je uz presuseny,on se musi jako nalomit a palicky by nemeli byt uplne suche, kdyz je davas do sklenic. Pokud uz se tak stalo,dej do sklenice kousek kurky chleba,oni si vlhkost z te kurky natahnou,nebo slupku z pomerance. Vlhkost by ve sklenici mela byt 62%,denne otvirej a aspon 20 minut je nech vetrat.Ono to nejaky cas trva,nez budou mitto,co maji mit. Tohle ti bude udrzovat spravnou vlhkost:Boveda Medium 8 Gram Humidipak 62% |
|
|
Spikec |
Ahoj Alpine, diky moc za info. Jinak na ten humidipak jsem na netu narazil, ale nenasel jsem nikde, jestli se da koupit tady v cr. Nevis nahodou?
Diky |
|
|
alpine |
Zdravim Spikec,ja to tady kupoval pres Amazon a ten snad v CR existuje,dobra vec je i tenhle " Indoor Digital Thermometer and Humidity Monitor",krasne se vejde do sklenice a jen to hlidas. At se dari. |
|
|
Spikec |
citace: |
Původní příspěvek od alpine
Zdravim Spikec,ja to tady kupoval pres Amazon a ten snad v CR existuje,dobra vec je i tenhle " Indoor Digital Thermometer and Humidity Monitor",krasne se vejde do sklenice a jen to hlidas. At se dari. |
diky moc za info. Koupim tedy asi z amazonu jak rikas. Jinak merak budu kupovat tento:
merak
jinak jsem nakonec dnes nasel toto, ale 69% uz je asi moc (jiny nemaji):
boveda
Mej se |
|
|
alpine |
Ano,presne takovy merak mam taky,pracuje velice dobre,ale ta boveda 69% je moc,shanej tech 62%,to je ideal. I kdyz to samozrejme jde i bez ni,kdyz budes mit ten merak.At se dari. |
|
|
Keen |
Jak píše Alpin, pořiďte si Bovedu a nemusíte to dál řešit, ideální je 58% nebo 62%, ostatní % nejsou vhodný pro curing. Co sem koukal tak v growshopech je k prodeji. |
|
|
Mrsheep |
citace: |
Původní příspěvek od Keen
Jak píše Alpin, pořiďte si Bovedu a nemusíte to dál řešit, ideální je 58% nebo 62%, ostatní % nejsou vhodný pro curing. Co sem koukal tak v growshopech je k prodeji. |
Pouzivam a můžu vřele doporučit. Pár korun v jahode. |
|
|
reworgout |
Ahoj, chtěl bych se zeptat zdejších mistrů a mágů na fermentaci. Něco jsem si o ní zde už přečetl a dostal jsem takový nápad a chci slyšet váš názor. Jelikož nebudu fermentovat velké množství a budu muset fermentaci vyvolat, napadlo mě následující. Vezmu klasickou termosku a naliji do ní horkou vodu abych jí prohřál. Vodu pak vyleju, vnitřek vysuším a napěchuji mírně vlhkým materiálem. Termosku poté uzavřu. Má představa je taková že vyhřátá termoska aktivuje fermentaci která si pak již bude tvořit své vlastní teplo a termoska ho udrží. Je to možné nebo je to blbost? Dík. |
|
|
r-man |
citace: |
Původní příspěvek od reworgout
Ahoj, chtěl bych se zeptat zdejších mistrů a mágů na fermentaci. Něco jsem si o ní zde už přečetl a dostal jsem takový nápad a chci slyšet váš názor. Jelikož nebudu fermentovat velké množství a budu muset fermentaci vyvolat, napadlo mě následující. Vezmu klasickou termosku a naliji do ní horkou vodu abych jí prohřál. Vodu pak vyleju, vnitřek vysuším a napěchuji mírně vlhkým materiálem. Termosku poté uzavřu. Má představa je taková že vyhřátá termoska aktivuje fermentaci která si pak již bude tvořit své vlastní teplo a termoska ho udrží. Je to možné nebo je to blbost? Dík. |
Nenapada me jedinej duvod proc to predehrivat. Fermentace sama uvolnuje nejaky teplo, driv nebo pozdeji, pokud se nastartuje, tak se tam ta teplota ustali. Ale termoska je obecne asi dobrej napad na udrzeni spravne teploty po delsi dobu, docela me zajima jak to dopadne! |
|
|
Marttas |
Ahoj, prosím o radu. Vrátil jsem se z dovolené a celý box přestavěný na sušárnu mi přeschnul....byl to můj první počin a netušil jsem, že to tak rychle uschne. Teplota 20 vlhkost 40-50 + odtah a větrák na minimu. Je nějaký způsob jak zpět vrátit částečnou vlhkost celému boxu. Napadl mě rozprašovač, zvlhčovač vzduchu, horká pára?...za každou zkušenost budu vděčný. Děkuji, P |
|
|
|