Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
webkamera v pěstírně - Klikni zde pro originální téma
hansen
Předesílám, že zatím nemám ani tu pěstírnu. Ale když už ji budu stavět, rád bych věděl, jestli někdo máte v growru nainstalovanou webcam??

Řekl bych, že na tak malém prostoru bude problém s úhlem objektivu, že to bude muset být nějaké rybí oko. Druhý problém je asi umístění, nejlépe asi ve dveřích, aby byl pohled dovnitř stejný jako při normálním pohledu na kytky.

Máte už s tím někdo zkušenost? Na grower.cz jsem o webcam nenašel ani zmínku...
hansen
jenom abych nemusel chodit do sklepa - uzavřený okruh a IP adresa kamery co budu znát jen já - kdybych byl pár dnů pryč tak ať vidím co se děje
Zewl
vzdyt sou v poho venku a nic se jim nestane
Pan_Mlha
he.. :-) tak presne todle mi vcera navrhoval kamos :-) ale nevim. mozna zachytavat snimky kazdou hodku nebo radsi sest a pak by z toho mohlo byt pekne video.. jak to roste a tak :-)
Pan_Mlha
citace:
Původní příspěvek od chell
a na co jako kameru?? koukat na neci kytky na webu je blbost ne a to radej ty prachy investuju do svejch kyticek...
a hlavne z toho bych asi mela docela paranoiu.. :D


No v tom pripade je galerie Groveru pro tebe asi zbytecna :-)
Pan_Mlha
chell: taky pravda.... mozna jeste tak pro osobni potrebu jak tu psal Hansen.. navic by mohl mit v zaberu teplo a vlhkomer. Krom toho by vedel ze se mu tam sviti. :-D
carlos
citace:
Původní příspěvek od chell
no to ne oto nejde ale spis o to ze pres web je online vysilani asi zejo a tim padem by se to dalo velice snadno dohledat kymkoli kdo je trochu sikovnej treba jamo vite kdo :D
ale mas pravdu ani tady galerii uz nemam

Webcamera neznamená online.
Webcamera je kamera přístupná skrze WWW prohlížeč, může to však být v interní privátní síti - nikoliv na internetu.
hansen
já bych chtěl nějaký kompromis - zaprvé přes lokální síť, ale i přes www s dostatečným zabezpečením - kdybych musel na pár dní odjet, tak ať mám možnost vidět co se děje..

Pan Mlha - přesně tak, chtěl bych mít v záběru hydro-teplo-měr, akorát nevím, jestli se to vejde všechno do záběru - přece jen není skříň moc velká.

frekvence záběrů tak 1x 20 minut - potom by měsíc pěstování byl asi minuta filmu při 24 frames/s
mozna by to bylo bezpecne i pres www. Mohl by tam nakouknout jen ten komu to povolis,ne?
a mohlo by to byt i prakticke,kdyby mi mohl do skrine nakouknout zkuseny grower
hansen
Já to chci přes www! Ale samozřejmě ne na seznamu :)

Přes www to bude stylem http://200.23.34.34:435

a potom login a heslo! A půjde to tak přes tři servery - asi metodou iframe na volných hostings. Nebo nějak jinak ale vždy bezpečně!

Na samotné stránce s kamerou nebude žádné slovo, které by šlo najít ve vyhledávačích. Tohle ale neni problem tohohle threadu...

Problem je... ohniskova vzdalenost objektivu kamery vs. maly prostor v pestirne. Pokud uz s tim ma nekdo zkusenost, tak prosim o nacrt reseni. Pokud se nikdo nenajde, tak to budu resit sam. Pockam tak tyden a pak sem zacnu posilat navrhy konkretniho {meho} reseni.

Jenom jsem si chtel usetrit premysleni...

P.S. dneska mi kamarad rikal, ze ten film by mel byt 3hodinovy / no nevim, ale kdyby se to postprodukovalo s nejakou dobrou muzikou, tak by to mohlo byt vcelku cool
2hansen:
abys zabránil aby někdo našel tu stránku, musíš vypnout indexování vyhledávacích robotů. :)

Myslim do hlavičky dát tenhle tag:
<meta name="robots" content="noindex">
a mozna by to nemuselo byt na www strankach.mohlo by to jit pres netmeeting nebo jiny mesenger
hansen
jilm> takhle nejak to udelam

spis me ale zajima, kam tu kameru umistit / v tuhle chvili myslim, ze bude asi muset byt ve strope pestirny, kvuli uhlu zaberu; sice to bude netradicni pohled, ale nebude problem s rostoucima kytkama
hansen
citace:
Původní příspěvek od xerthon
a mozna by to nemuselo byt na www strankach.mohlo by to jit pres netmeeting nebo jiny mesenger


pouvažuju, díky za nápad... rozhodně kamera bude mít vnitřní IP adresu, potom by mohla fungovat nějaká služba, která odešle jpeg každých 10 s - 20 min. (interval ještě vyladím) na nějaký web, kde přes php script bude poslán dál na nějaký freehosting (všechny systémy až sem budou zaheslovány proti přímému přístupu) a další freehosting bude mít v sobě iframe z předchozího freehostingu..

Php fáze bude asi duplikovaná - podle mého bude bezpečnost vcelku vysoká (konec konců bude odhalitelnost menší, než monitoring grower.cz a ip adresy z galerie).

Ale pojďme k technice - záběr ze stropu?
hansen
Tak jsem trochu pokročil v hledání informací - budu asi muset použít USB kameru, ta bude tak za 700,- nebo nejaký bazar - rozlisení 640x480.

Nejlepší by byla IP kamera, ale ty jsou tak za 3000,- a to je moc. Budu teda muset mít u pěstírny zapnutý počítač - asi bude stačit nějaké staré pentium (anebo můj starý AMD K6-2, jestli ho někdy dostanu zpátky od kámoše)

Bohužel nikde na netu nejsem schopen najít úhel snímání webkamer, takže nemůžu vypočítat umístění.

Prosba : nemáte někdo nějakou webkameru u které byste byli schopni zjistit snímací úhel. Stačí když budete mít webcam a já už vám řeknu jak to změřit.

Díky
chemtech
Muj prvni pokus (pouzity software DScaler, snimkovani 1snimek/1min
(ma to 12MB - doufam, ze to neva a pujde)
tady to bejva obcas (http://82.149.227.170:11250/;stream.nsv)
a tady to bejva na stridacku s houbama http://212.238.152.205:8010/;stream.nsv
---------------------------------
pokud vam to nejde otevrit, doporucuji winamp
chemtech
Jeste jsem zapomel:
-ten obrazek prejmenujte na ZIP a rozbalte
-osobne bych si to asi hodne dobre rozmyslel (zabezpeceni-)
-a jeste me napadlo: A nemohli by si kytky trEBA I miMOsmySloVe poViDat? ]:-))))
hansen:jasne ze kameru s usb.Jo a co to je ip kamera?
mam takovy fotak je to i webka,ale s tim uhlem musis poradit
hansen
IP kamera má normální síťový (ethernet) konektor, to znamená, že může být klidně i kilometr od počítače, má vlastní IP adresu. Ještě lepší jsou bezdrátové IP kamery na wifi bázi. Lahůdka za 10000,- :)

úhel bych změřil takhle - postavit kameru přesně metr od stěny, označit na stěně (třeba samolepkou) okraje toho co kamera vidí, změřit vzdálenost samolepek od sebe a vypočítat úhel - zatím nějak nevím jak se to dělá (a to jsem kdysi chodil na matfyz gympl, hahaha) ale myslím že na to jsou nějaké ty vzorečky, tuším nějak jako eukalyptova nebo elefantova věta :)
hansen
nebo je to známá kozinova věta? no rozhodně to nebudu počítat sám, ale zadám to výzkumnému ústavu...
nejsem matematik,ale kdyz to zmerim dostanu nejaky trojuhelnik a budu vedet rozmery vsech stran,pak by to nemel byt problem
hansen
no jo, stačí si to nakreslit a pak změřit úhloměrem
Don Chuligan
nejak to tu pohasina, je to skoda, protoze by me to taky zajimalo...

v nejakym letaku s elektrem co nam prisel do schranky byla web kamera (kolem sedmi stovek) a uhel zaberu mela 30 stupnu

snad ti to pomuze
chemtech
OvisLink WL-1100CAM 802.11b Wireless IP internet kamera: cena 5500,-: max.64 uzivatelu,kazdej heslo,- Sensor resolution 640 x 480 pixel,Sensor Color CMOS Sensor , Automatic Gain control (AGC) Yes , Automatic Exposure (AE) Yes , Automatic White Balance Yes ,Signal/Noise ratio 57dB ,- Len f:6.0 mm, F: 1.8 tu ale nekde jsem videl za 4000,-) ale ne a ne si vzpomenout...:-(, jinak mam kameru za 300,- pridelanou k mikroskopu a tak to foti
hansen
don chuligan: díky - 30 stupňů by mělo stačit a 700 je ok, akorát to asi bude dost malé rozlišení

chemtech: krása, co je to za kameru? Ty wifi kamery jsou asi moc fajn věc, pořád ale trochu drahý špás. A IP kamery s normálním LAN taky nejsou levný... Ale bylo by to nejjednodušší na konfiguraci.
chemtech
hele tu kameru maj na www.elkolbc.cz, stoji okolo 300,- nic moc, ale staci, pripoji se to na usb....
hansen
kruz> díky za obsáhlý příspěvek, začínám přemýšlet o USB kameře (akorát jak znám linux, tak to chce nějaké mainstreamové kamery, jinak se s rozchozením USB kamer poseru) výhoda je určitě jejich cena... ono by to vlastně mohlo bežet i pod windows s firewallem a zablokovanýma všema portama kromě jednoho - a ten by přenášel data pouze na jeden router..

z hlediska bezpečnosti je ale pořád asi nejlepší IP kamera a mezi ní a sítí hardwarový firewall :)

vochomurka> wifi kameru asi zavrhnu - kabel bude bohatě stačit - už kvůli bezpečnosti (ono by to šlo asi nějak zablokovat přes MAC adresy); pokud bude IP kamera za cca 3500,- je to furt trochu moc, za litr beru i bazar :)

jinak jsem dospěl k názoru, že s úhlem záběru budu v pohodě, nebude to skříň ale spíš malá místnost...
hansen
kruz - diky moc za info, to uz je zajimava moznost. Nechci zatim mit dalsi pocitac, protoze uz jich mam tak dost a je skoda proudu na dalsi server. Nevis jestli to umi i streamovat to video? Potom by to bylo hodne zajimave, protoze by se k tomu dalo pripojit treba i pres notebook z jine mistnosti. Predpokladam ze to asi ma moznost "closed MAC policy" - na strankach asusu o tom neni zminka, ale dneska uz je to snad bezne... nerad bych, aby se nekdo pripojoval z ulice primo na webcam v pestirne :)

a pres to USB by asi slo pripojit i ledacos jineho??? existuji napriklad nejake USB teplomery a vlhkomery??? na netu jsem zatím nasel pouze veci za cca. 5000,- ale myslim ze to neni prilis komplikovane zarizeni...

jako dalsi vyhodu vidim moznost treba pripojeni se na web primo u kytek....

proste ti posilam karmu za super napad :)
mirosk
2: hansen
mohlo by to vyzerat aj takto:
http://dexter.szm.sk/webkamery_ny.htm
:jumper:
Thcmh
to hansen: tak jak to vypadá s postupem, pokročil jsi? je to fakt zajímavé :D
to mirosk: dobrý nápad to by bylo v poho :jumper:
mirosk
neni zac.... :)
Mr. Knorr
Ja ted budu resit tento problem, tak se s vami rozdelim o muj napad. Vedle skrine bude stat pocitac, s usb camerou - mam pristup ke komponentum, takze moje naklady budou asi 200 kc. PC bude pripojeno k netu, povoleno vzdalene prihlasovani, VPN, Remote desktop a....

kdyz budu chtit, tak si ze sveho notebooku otevru VPN, pripojim se k vzdalene plose a muzu si na ni delat co chci. Otevru tento pocitac, a prohlidnu si vsechny tri usb camery a muzu si je pustit jako kdybych sedel u toho pocitace.

Vyhodu spatruju v tom, ze si VPN tunel neotevre nikdo jiny, nez ten kdo bude mit muj notebook :)
medulda
Ještě bych ten počítač doplnil digitálním teploměrem, vlhkoměrem. Řízením světla, zalívání... Pak bys mohl pěstovat třeba z Ameriky :)
Mr. Knorr
to rozhodne, chci poridit releovou kartu, kterou budu moct spinat 12V prostrednictvym softwaru beziciho pod win, samozrejme pouziju kamer nekolik, jedna bude zamerena teplomerku, vlhkomerku, spinaci hodiny, a vsechno podobny harampadi, pak aspon dve az tri ruzne po skrini na kochani se kitickama :) uz to mam vsechno vymysleny, az to realizuju, tak to bude bomba :)
medulda
Doporučil bych ti spíš řízení přes LPT, líp se to programuje, klidně pomůžu s návrhem softu i hardwaru. Pak bys mohl mít spínačky taky přímo z počítače. Teploměr (a snad i vlhkoměr) se dá pořídit jako kalibrovaný čidlo s binárním výstupem, který můžeš opět připojit k PC. Bylo by to elegantnější než kamery, který ty hodnoty graficky snímají...
sundance
Co místo řešení nějakého úhlu dát třeba před objektiv kamerky špehírku ze dveří??Hm?Takto mám několik dobrých fotek,funguje to ako rybí oko,znáš ne??

Sundance.
Mr. Knorr
Myslim, ze pri pouziti "rybiho oka" na webcamere prez usb, ktera ma rozliseni 640 x 480 dojde k tak velke ztrate kvality, ze to bude nepouzitelne. Budes mit v zaberu cely room, ale kdyz zazoomujes, tak uvidis pouze zeleny odstiny bez detajlu, takze nepoznas jestli se ti pali vrsky, nebo na listech zvesela buji plisen, coz by byl duvod k okamzite mobilizaci a presunu vysetrovaci jednotky na misto cinu, protoze jak rikam, dostanu se k tomu pouze jedenkar tydne... :(
Ahoj, sory že vytahuju starej thread, ale docela mě tohle téma zajímá. Vymyslel jste někdo nějakej zajímavej způsob, jak mít vzdálenou kontrolu nad pěstírnou? Co třeba využití tabletů s webkamerou? Přeci jen, elektronika se od posledního příspěvku nejen cenově vyvinula.

Jinak našel jsem např. takovejhle IP wifi set: http://www.e-grow.cz/products/ip-wi...deni-pohybliva/

Máte někdo zkušenost?
Antitalent
s týmto nemusíš mať growerskú skúsenosť, jedná sa o IT. Myslím že nič zložité to nebude pokiaľ si trochu nadpriemerny užívateľ PC. Proste kamera z roomu do PC, obslužný software, a pri sledovaní zvonku (z WAN) sa pripájaš cez nejaký tunel s GUI. Na routeri samozrejme predtým ošetríš možnosť takéhoto pripojenia.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma