Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Odrůdy a Šlechtění

Stránky: [1] 2 
Geneticky Modifikované Konopí - Klikni zde pro originální téma
Kwjetoň
Tagže... Právě jsem si dočetl celkem interesantní magacín o vědě a technice (jmenuje se to tušim 21. století, číslo nevim) a zaujal mě tam jeden článek věnovaný genetice a fšem úskalím, které se s ní spojují (zneužitelnost, nevychytanost - zatím, atd.). Padla tam zmínka o možnosti tuto genetickou modifikaci aplikovat na rostliny, za účelem zlepšení jejich vlastností, odolností vůči nemocem atd.
Ihned po dočtení článku mne napadla průkopnická myšlenka - totiž možnost takto upravit jistou rostlinu, jíž se obecně řiká Konopí (její pěstovaní je ilegální, ale možná ji znáte :D)

Zajímá mne tedy váš názor na možnost využítí této odnože moderní vědy k zušlechťování ganji, tj. za jak dlouho se objeví v praxi (jestli vůbec), vaše ochota GMK pěstovat a v neposlední řadě i kouřit :)
Moc toho o genetice newim, budu rád gdyž mě (a nejenom mně) někdo fundovaný (nebo kandovaný?:)) poučí...

toť zatim fše

Kwjetoň
:afro:
Sinuhet
Jsem ochoten pestovat i kourit. Ale nez se objevi GMO odruda konopi, to bude podle me jeste par let trvat. Hodila by se odolnost proti sviluskam a plisnim pro zacatek.
cityman
ja jsem pro, konopi se bezne na polich nepestuje, tak proc ne. Konzumovat ho pujde se stejnymi riziky jako normalni ganju. Odolnosti proti skudcum by to mohlo zacit a pak treba poresit velikost, at se vlezou do skrini ;)
Janxu
a nebo mi nemusela k zivotu potrebovat slunce a nemusel bych na ni svitit tolik drahou elektrinou. a jeste pro outdoor by mohla zacit treba utikat kdyby videla nejakyho corkare a nebo vypoustet nakej pach treba aby odehnala srnky a podobny zverto.:frog:
Kwjetoň
Trochu vážnosti prosím...:)

Ještě mně napadlo esi byste třeba upřednostňovali podporu tvorby palic nebo tvorbu psychoaktivních látek - jinými slovy esi preferujete kvantitu před kvalitou či naopak (pravděpodobně lze aplikovat oba upgrady najednou ale zkuste si vybrat).

Já osobně (esi to někoho zajímá :wink: ) bych dal přednost spíš kvantitě, tj. většímu množství větších palic (stejně to do brčka míchám, tak co :D)

btw. ta zdrhající kytka se mi líbí :)
Zkouřen
Eště že sem tak mladey a dožiju se toho. To vás, třiceti a víc letý staříky u nic pěknýho nečeká...:D a můžete o tom jenom snít.
Jen je nejdříf potřeba počkat na tu legendární legalizaci a pak ještě na mrtě dalších věcí ale přesto dúfám že sa to podarí...
Mimochodem, proč by se měl rušit CC? Podle mě může funguovat dál, jen trochu na vyšší úrovni (level advanced :))
ddt
to Kwjetoň:
no uprednostnovat kvalitu ssss nie je az tak dobre za kazdu cenu, skus ist na pole technicaku a naber si pol stodoly, to je uroda co, ale kvalita ani moc nie, teda aspon kvalita taka aku si mi pod nou predstavujeme.
Asi snom kazdeho growera je ono magicke mat z obojeho maximum, ale to zatial asi nie je uplne mozne.
Ak by som si mal aj tak vybrat len jedno z toho teda ci kvalitu, alebo kvantitu asi uz tusis, ze by to bola kvalita. Ako priklad-tento rok som dopestoval pomerne dost vyborneho potentne outdooru ale tak isto aj jeden sperk v podobe WR, ktoreho mam mometalne asi len 15 gr, ak by sa ma niekto spytal ako si cenim prave ono wr tak asi tak ze by som ho nevymenil ani za 100 gr nonamu a to je ten noname skutocne exkluziivny.
Ale spet k teme threadu- na temu GMO je clanok v Quarku c.2, tam prave popisuju striktne drzanie know how tymito sukromnymi spolocnostami kedy aplikacia poznania sa stava cistym byznysom, ale to asi uz davno vsetci vieme. Takze na temu konope, ano asi kazdy tu by bral aplikaciu top endu technoloogii v genetike uplatnenu na nasu rastlinku, no zatial spolocensko-politicka situacia nam bohuzial nie je naklonena ci po stranke technickeho konope a toho z obsahom THC na 0,3% uz toboz nie. Ostava len dufat a verit, ze sa toho snad v jeden krasny okamzik dozijeme.
Ospravedlnte moju gramatiku, no mam v sebe Auroru indiku a do usi sa mi vali super setiik od Pavla Bidla.

Ahojte vsetci
Carrera
Myslim si, že se toho dožijeme docela určitě. Buissnes je buissnes. Až si to v nějaké seed bance spočtou nebudou přemýšlet nad ničím jiným než jak se dostat k technologii. NO a jak všichni víme nějaké ty cestičky se vždycky najdou.

Preferoval bych k té předchozí kombinaci přidat něco z šeříku - taková pěkná trvalka s ohromnýma palicema :)
Carrera
Myslim si, že se toho dožijeme docela určitě. Buissnes je buissnes. Až si to v nějaké seed bance spočtou nebudou přemýšlet nad ničím jiným než jak se dostat k technologii. NO a jak všichni víme nějaké ty cestičky se vždycky najdou.

Preferoval bych k té předchozí kombinaci přidat něco z šeříku - taková pěkná trvalka s ohromnýma palicema :) :death:
pildo
vies si vobec predstavit kolko moze stat labak v ktorom by sa dali robit pokusi s genovym slachtenim? fakt ze par desiatok milionov
morrissey
ale genetika v oblasti travky je si myslím už "docela " běžná věc. Tak promiň, ale tvá myšlenka zas tak průkopnická nebude. Jinak pokusit se vnést geny konopí (asi nějaký to thc...) do zárodku jedince (zřejmě spermie či vajíčko, nevim přesně) by nebylo k zakození. Pro nezávislého pozorovatele samozřejmě.
pildo
2 morrissey:
a kde si videl labak kde geneticky modifikovali konope? ked skrizis dve rozne rastliny to neznamena ze je to geneticky modifikovane.
neviem ci to napisem presne, ale musel by si zobrat gen ktroy chces (napriklad gen zvysujuci urodu, na vacsiu potenciu...) z DNA a potom ho vlozit do bunky ktoru chces modifikovat.
sorry za mozne chyby, studoval som elektrotechniku a teraz informu takze som neni na slovo vzati odbornik na geny
Sinuhet
A nejdriv bys hlavne musel zjistit ktery gen je ten ktery chces a ona to muze byt treba i cela skupina genu, atd...
Carrera
Jasně že neni. Je to "jenom" šlechtěná tráva - hledáš a zlepšuješ na základě dědičnosti. To je moc velkej rozdíl!
Carrera
Nepochybuju o tom, že genetická modifikace je něco jednoduchého. Nicméně už funguje v praxi ( kukuřice, rýže, losos .....). To co naznačuješ Ty je věc mnohem hlubší debaty. Vědci se nám snaží namluvit, že vidí přírodě pod pokličku. Jenže vidí naprostý hovno - a v tom je ten fígl - až přijdou na to, že věnovali globálnímu ekologickému systému další totální bombu - bude už pozdě. Příroda si dál pojede - o tom není pochyb - ale jestli s ní pojedem i my to už je otázka za 1 000 000 doláčů.
ddt
Presne tak, ja osbne mam 22 rokov a skutocne som si nie celkom isty ci sa toho dozijem mam na to tieto dovody:
- skutocne ako popisuje aj sinuhet, najprv treba spravit samotnu katalogizaciu genov, nasledne zistit ich funkciu a tam to len zacina.
Vybavenie na taketo skutocne geneticke inzinierstvo je nesmierne drahe, len par spolocnosti drzi kbow how, nakolko vyskum je nesmierne drahy.
- ako dalsi dovod je skor hypoteticky- zatial sa nevie o nejakych vaznych skodlivych vplyvoch konope, no mozno uz zajtra sa dozvieme, ze tato nasa oblubena rastlinka je skutocny "jed" a rozhodne nie je dobre ju legalizovat a teda s nej aj poberat zisk. tento krok asi odvrati nasledne nase nadeje. INe to ale moze byt u technickeho konope, no ale tam sa bude manipulovat s genmi trosku inak ako ako zvysit potenciu, alebo sa snad mylim? :)

to Time: no ono podla toho co beries ako modifikaciu v tom vyzname ako to beries ty sme asi potom skoro vsetci geneticky inziniery. Tu ide o presne a cielene pozmenovanie vlastnosti

to Carrera: to je taky popularny argument, ze v podstate nic nevieme a co robime, tak robime zle. Nie nesuhlasim, veda uz je skutocne daleko, no caka ju este obrovsky kus cesty. Ved kazdy objav otvara brany dalsich otazok. Problem okrem urcite nasej zatial obmedzenj znalosti danej problematiky vidim aj v obmedzenom uplatnovani vedeckych poznatkou a hadajte preco. Mala napoveda. Preco USA sa zdrahaju prijat Kjotsky protokol hm??? :) Bingo spolieham sa na vasu inteligenciu

ok ahojte
hexamin
hi
podla mna je genom travy uz davno znamy skuste pohladat na nete dokonca sa robili aj vseliake pokusi:)vid napr http://www.genetics.org/cgi/reprint/163/1/335.pdf zaujimave veci tam pisu o agno3
ddt
to vyzera zaujimavo hexamin, nevies kde by sa dal stiahnut cely text kedze tam je len vycuc?
ok cus
hexamin
je to cely clanok ale sak si pozri aj odkazy
ddt
je extrhovana cast, preco by tam potom bola rovno strana nejak 335 atd.?
Ja som toto uz videl a videl som aj priamo server skade to je a tam sa rteba aregistrovat a vyvalit nemale peniaze aby si mal pristup k uplnym clankom.
Carrera
Preco USA sa zdrahaju prijat Kjotsky protokol hm???

Protože buissnes je buissnes - bohužel oni to chápou řekl bych "zpátečnicky" - pokud nespaluješ víc a víc, ekonomika se točí míň a míň. Pokud se rozhodneš spalovat míň musíš nutně investovat - a to fakt hodně, takže zas zpomalíš ekonomický růst. To si teď prý nemohou dovolit. Vždyť oni musí dokonce válčit, aby měli co spalovat. Těžko jim někdo vysvětlí, že čím dřív se začnou omezovat, tím líp pro globální ekonomiku z dlouhodobého hlediska.
Jak vidíš nemyslim si,že by USA ........

Sorry, nestíham. Zítra se snad dostanu až k těm modifikacím. :)
hexamin
ddt ee to nieje abstrakt aspon to k comu mam pristup ja je to kompletny clanok z casopisu cca 12 stran Genetics 163: 335–346 ( January 2003) a clanok ma 12 stran 335-366
ale nanestastie su tam aj odkazy ktore niesu free Flachowsky, H., E. Schumann, W. E. Weber and A. Peil, 2001 Application of AFLP for the detection of sex-specific markers in hemp
Plant Breed. 120: 305–309.
Kwjetoň
Za všechno může čas !!! :)
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od ddt
to Kwjetoň:
no uprednostnovat kvalitu ssss nie je az tak dobre za kazdu cenu, skus ist na pole technicaku a naber si pol stodoly, to je uroda co, ale kvalita ani moc nie, teda aspon kvalita taka aku si mi pod nou predstavujeme.
Asi snom kazdeho growera je ono magicke mat z obojeho maximum, ale to zatial asi nie je uplne mozne.
Ak by som si mal aj tak vybrat len jedno z toho teda ci kvalitu, alebo kvantitu asi uz tusis, ze by to bola kvalita. Ako priklad-tento rok som dopestoval pomerne dost vyborneho potentne outdooru ale tak isto aj jeden sperk v podobe WR, ktoreho mam mometalne asi len 15 gr, ak by sa ma niekto spytal ako si cenim prave ono wr tak asi tak ze by som ho nevymenil ani za 100 gr nonamu a to je ten noname skutocne exkluziivny.


ještě k tomudle...
chtěl sem říct, že upřednostňuju kvantitu za nezměněné potence současné ganji, tj. že mi těch 10-20% stačí, poněváč to do brčka stejně míchám a rači bych kytky geneticky upravoval do věčích palic esi víte co tim myslim :D
ddt
to kwjetoň:
tak 10-20% THC je obsah, ktory staci asi kazdemu, 20%-na trava je teda uz fakt supa. Inak to by kazdy chcel minimalne zvysit kvantitu ak uz aj kvalita nejde zvysit.
cus
Sinuhet
Na druhou stranu, kdyby to melo vetsi potenci, stacilo by do toho brcka nadrobit mensi mnozstvi huleni. Takze vetsi palice by nebyly nutne. :-)
ddt
ano a nedoslo by nam to v decembry(prosinec) ale vo february(unor) a boli by sme mensiu cast roka bez travy
Hellboy
Mno spis by si hulil jeste vic a permanentne by si z toho supermatrose byl na srot :)
pildo
citace:
Původní příspěvek od TIME
.. popravdě řečeno jsem si myslel že konopí ze seedbanky je geneticky upraveno ..


citace:
Původní příspěvek od Carrera
Jasně že neni. Je to "jenom" šlechtěná tráva - hledáš a zlepšuješ na základě dědičnosti. To je moc velkej rozdíl!


nop tak to zbucham niaku cernosku a som geneticky inzinier :punk:
ddt
No material co som dopestoval tento rok je skutocne velmi, velmi sylny.
White Rhino je gulovnica na slony je to ako extaza vo forme kvetu.
Aurora indika je o nieco slabsia, kvetu su hodne listnate, no je to ten druhy extrem co mam ja rad, je to ako opium zvali na zem a nepusti.
no namy su naozaj silne, hlavne pinky princess, to je skutocne estremne silny outdoor.
Mam pomerne vela prace po mimo a hulenie je ako prijemny relax po mimo, nikdy som nebol zastanca neustaleho zhulovania sa do osprostenia. nemam ani rad silny high, ale mam rad silnu travu chapete?
400w
zdravím, zdá se to poměrně zajímavé z pohledu že bysme pěstovali rostliny bez starostí se škůdcema, ale na druhou stranu když by to mělo dopad na konzumenta tak bych asi spíše zůstal u toho co je teď, zdá se mi zbytečné vymýšlet něco takového, nehledě na to že píšeš že by to mělo dopad na živ. prostředí - teď jsme v pozici, že by spíš prospělo vymýšlet něco co by mělo pozitivní dopady na nás a naši zemi...toť můj názor
Lezec
Dle mého názoru nejsou GMO špatné, ale!Je jejich použití opravdu nezbytné, když existují levnější a primitivnější techniky, jak docílit lepších výnosů.Nepěstovat monokultury, zvrásnění krajiny, atd.Lidi pořád vymýšlejí samé pí--,ale rozumná filosofie žití skoro nikoho nenapadne...
dokktor
můj názor: čím víc hi-tech tím víc obyčejná droga
soulQuake
no konečně to tady někdo založil ;)

takže - GMO kukuřice SUPER VĚC a zasloužila by si velkou podporu ... dá se vyrobit i taková, aby nezabíjela hmyz vokolo, takže super věc a budem žrát kukuřici bez aflatoxinů(plísně), narozdíl od tý dnešní

hele ale GM ganju nepotrebujem ... ruku na srdce pánové, není ten romulan nebo NY nebo G13 pod lampou už trochu moc vražda :) ... je spousta odolnejch krásnejch odrůd

ale jestli se nepletu, už nějaký GM konopí existuje
clandestino
citace:
Původní příspěvek od dokktor
můj názor: čím víc hi-tech tím víc obyčejná droga


Marihuána z dob hippies byla desetkrát slabší než dnes, dens je to nebezečná šlechtěná hydroponická droga známá jako Scunk a je stejně nebezpečná jako heroin. Takhle nějak to hlásí Komorous, ne?
citace:
Původní příspěvek od soulQuake
no konečně to tady někdo založil ;)

takže - GMO kukuřice SUPER VĚC a zasloužila by si velkou podporu ... dá se vyrobit i taková, aby nezabíjela hmyz vokolo, takže super věc a budem žrát kukuřici bez aflatoxinů(plísně), narozdíl od tý dnešní



jako ze kolem takove kukurice proleti vcela a prask k zemi? tak to ji asi jist nechci :-)
Budu rad kdyz zustane moznost vyberu toho co jime.
Jeli to tak bajecna vec,at pomuze zahnat hladomor v africe.

nemate nekdo vic infa k vyhodam/nevyhodam+dopadum ?
vojtaxxx
geneticky modifikované plodiny??

to co neustálý křížením a selektováním těch nejlepších jedinců trvá vědcům třeba i 10, 20 nebo 50 let než se dostanou k požadovanému výsledku se s pomozí genetiky dá stihnou třeba za jeden rok.
Předpokládám ale že už to dávno zkouší a čert ví jestli nějaké odrůdy už nejsou trochu "upravený"
já bych se toho nebál a stejně to dřív nebo dýl příjde, taková už je asi doba.
Bez GMO plodin to už nejde, lidi toho sežerou víc než "normální" rostliny potažmo odrůdy dokáží vyprodukovat. Kukuřice, obilý, brambory....všechno na co se podíváte na poli za vaším barákem je geneticky upraveno pro větší výnosy a odolnost.....No a doma se s tím ládujete ani o tom nevíte.
Už jen nějaké BIO farmy pěstují klasické odrůdy bez použítí hnojiv a postřiků, ale ty si kupuje málokdo protože si je taky málokdo může finančně dovolit.

GMO nejsou jedovaté to jsou jen pohádky, jen potomkům byly předány ty nejlepší geny. taková zrychlené verze evoluce nic víc
a nejsou dnesni hybridy uz GMO? opravte me estli se pletu ale hybridy nejsou totez co krizenci. to sou prece geneticky upraveny rostliny.
keshava
ja sem jednoznacne proti nikdo nevi jak budou tyto plodiny vypadat za nekolik let jestli se neobjevi jini skudci nemoci ci neco jineho.abysme se jednou neprobudili do svjeta kde jiz nebudou i plodiny jez sme znali cela staleti
Tayem de Tox
citace:
Původní příspěvek od vojtaxxx


GMO nejsou jedovaté to jsou jen pohádky, jen potomkům byly předány ty nejlepší geny. taková zrychlené verze evoluce nic víc


Nevim, jak by ti evoluce dostala třeba do rajčete gen z ryby :confused: ???
vojtaxxx
do rajčete geny z ryb???? no nevím jestli to někdo zkouší ale určite ty chlápkové v bílejch pláštích zkouší lecos. genetika má zelenou ale samozřejmě musí být někde určitá hranice, nesmí se to přehánět. jestli někdo mrdá ryby s rajčatama tak to už si taky ťukám na čelo.
Tayem de Tox
vojtaxxx: :eek: zkouší? to už dávno žereme!
sou tam pro to, aby rajče vydrželo transport dvakrát kolem planety a stále vypadalo šťavnaté a k nakousnutí ;)
cosmos
jsem proti GMO
-nedávno jsem vyděl dokument, tuším z jižní ameriky-tam si zemědělci nakoupili semínka GMO(asi kukuřice) s tím, že jim bude stačit méně herbicidu(od stejné firmy jako semínka)...jenže brzy se stal plevel odolnej a oni používali stále větší množství herbicidu až si otrávili pole a jiné než gmo plodiny(odolné proti onomu herbicidu) tam už nevyrostou a jsou v pasti-musej každej rok kupovat osivo a herbicid...a těm co na nich vidělávaj je to jedno
tady něco podobnýho
http://www.czechfp.cz/site/?p=3255
-bojím se úniku do přírody
-je to byznis ne spása
Calzone
Včera jsem narazil na zajímavý článek, jak se dají "vraždit lidi GM genetikou", fakt humus, doporučuji přečíst.

Nicméně, tady ani nebyl takový problém přímo v tom GM osivu, ale spíš v lidech - v penězích. GM politika je prohnilá.

Přečetl jsem si potom spoustu článků o GM plodinách a z ani jednoho jsem nepochopil v čem je to riziko zamoření světa. Nechápu to, pokud by se jednalo o zdravotně závadné plodiny, což může, tak dobře. Ale pokud jsou změněné pouze proto, že je pak rostlina odolnější třeba proti nějakým škůdcům, tak nechápu kde je riziko. Stejně tak existují rostliny, které jsou proti těm konkrétním škůdcům odolné taky a už od přírody, ne?

Třeba v tom případu co psal kosmos mi přijde, že to samé by se stalo i kdyby tam pěstovali normální kukuřici, ne? Plevel by byl časem odolnej a oni by to stejně otrávili.

Jak je to teda s tou hrozbou narušení ekosystému?
no jo a co až ti škůdci si zvyknou a budou to takový mutanti že nás sežerou zaživa. vzpomente si na dnešní léky - spousta bakterií je imunních
jako nechci tady hlásat žádný výrazy typu jedině BIO, je to nejlepší cesta apod. ale pravda je že dneska je doba taková že všechno je byznys a lidi jsou lidi

zajímám se o přírodu, o různé viditelné i neviditelné vlivy, o zdraví se taky dost zajímám...vzpomněl sem si na jeden takovou úvahu - příklad ovoce versus prášky nebo doplnky - jde o to že se do pilulek extrahují aktivně pomáhající látky a tot vše. nepřidají se tam různé jiné, i mírně škodlivé látky - tzn že když budu jíst vitamínový doplnky ve formě pilulek tak sice budu mít hafo vitamínů v těle ale nedostanu do těla i ty ostatní látky (ty mírně škodlivé), a tím pádem můj organismus si nevytvoří protilátky rozumíte - takový očkování...mno snad chápete co tím chcu říct - prostě pomalý způsob evoluce nenahradí sebelepší technologie

jenže zároven na to neni čas bohužel sme v takovym světě a tak to je :(
kamil
Sem pro modifikace, každej jenom mele o hrozbě, ale nikdo ještě nepředložil konkrétní případ ohrožení ekosystému, nebo nějakou přímou souvislost s újmou na zdraví, apod... (to by se taky mohlo za chvíli taky zakázat hnojení, postřiky a podobný nutnosti.)

Navíc kukuřice je jenom malá část, kde modifikace pomocí BT není až tak přímo nutná, navíc sem viděl porosty BT kukuřice, kde se zavíješ přesto vyskytoval. Ale pokrýt poptávku světa v soje a v bavlně bez GMO si neumím představit.
GMO ano, ale ne pod taktovkou velkých nadnárodních koncernů typu Monsanto a podobný.
Ono se totiž plodina dá upravit (a upravuje se) tím způspbem, že je sterilní. Tedy že plody které vyplodí nejsou schopný reprodukce. A tedy zemědělec nesází z vlastní úrody, ale setbu musí znovu a znovu kupovat. Tady vidím největší kámen úrazu GM plodin. Může se totiž stát (a v Indii už se asi i stalo) že stát, na základě lobby GM producentů zakáže prodávat normální plodiny a podporovat bude jenom distirbuci GM plodin od velkých výrobců. Zemědělci tedy budou životně závislí na výrobcích GM plodin a tito s nimi budou moct jednat jsko s otroky.
crackonos
Já si pamatuju, jak v Braníšovicích mezi Znojmem a Brnem lítali po poli s GMO kukuřicí Greenpeace a usekávali jim takový ty choccholky s pylem aby to neoplodnilo ostatní kukuřici, další rok už na ně jenom nasazovali "kondomy" teda spíš sáčky, o5 ze stejnejch důvodů.
kamil
Tak zase co já vím, tak samozřejmě existují izolační vzdálenosti a ostatní povinosti pro pěstitele GMO.

Jo a jestli kupovat s nebo bez GMO vyjde na stejno. Jelikož už v dnešní době kupují zemědělci většinu osiva, převážně hybridy, tozn. kukuřici bez GMO, řepku, mák, apod... plus kde nejsou schopni udělat si osivo, vojtěška, jetel, trávy... vyjímku tvoří snad jen obiloviny....
Šlajs
- Je prokázáno, že GMO plodiny jsou podstatně více alergenní než nemodifikované plodiny(to jsem nevyčetl ze stánek GreenPeace ani z Epochy nebo 21.století). Vyšší úrodnost způsobuje drancování a erozi polností. Je dokázána přenositelnost GMO pylu na příbuzné rostliny - stačí si najít grafy nárustu poptávky po herbicidech v USA. Ve Francii je pěstování GMO zakázáno. V Evropě nebyl nijak valný zájem o GMO, ale MUSELY se sem začít dovážet na základě nátlaku USA(říkají tomu omezování volného podnikání).
Já jsem proti. Pro v nadprodukcí zužovanou Evropu zbytečnost, posílání nadbytků černouškům se nekoná.
Time
Neberu nikomu názor ,ale tvrdit že GMO je zcela bez problémů mi příjde fakt slepý . zkuste něco pohledat . Např jen co vím tak např GMO soja obsahuje jakýsi jed (jednoduše napsáno) který se likviduje při teplotě nad 200°C což doma nedocílíme . V "obyč" soje se taky látka likviduje při klasický teplotě vaření . Za další díky GM jsme sice schopni zvýšit odolnost např vůči škůdcům , plísním ,ale tyto geny jsou schopné se dále už nekontrolovaně přenýst na další plodiny a získáme tím plevele odolné vůči herbicidům či houbové choroby odolné postřikům proti houbám ... změny na které se příroda zvyká, přizpůsobuje se několik generací mi ženeme do předu a to rozhodně není dobrý kvůli rovnováze .Hold tahle hra vědců je cesta do neznáma , není možné srovnávat vědomosti člověka se zákonitostma v přírodě ,který mi tím ovlivníme . Většina lidí to vidí že "po nás potopa" ,ale příjde mi to nezodpovědný , toť můj názor
Calzone
Time:
1) Jestli ta soja obsahuje nějaký jedy jak ty řikáš, tak je to problém té konkrétní špatně vyrobené GM plodiny a ne celkově GM plodin, ne? To je jako kdyby chtěl někdo zakázat třeba dětské hračky, protože kamarádi v Číně je občas dělají ze škodlivých materiálů.

2) Jak se můžou geny přenést nekontrolovaně na jiné rostliny? Jako, že by třeba bavlna opýlila hrách? Neni to blbost?

Mně všechny ty argumenty zatím přijdou stejné jako argumenty odpůrců konopí. Určitě se nebojím, že z toho brouci zmutujou, přerostou a sežerou nás, je to absurdní. Moc koukáte na americký filmy.
cosmos
tady sem našel nějaký články :)

Pěstování GM rostlin způsobuje vznik superplevele
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005070013

Japonští vědci vložili do rýže lidský gen
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005040006

Monsanto chce patentovat nový objev: vepř domácí
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005080013
Šlajs
Cazone - Evropská unie má dokonce směrnice na koexistence kultur GMO a kultur biologických - 2001/18/EC, 1830/2003/EC a 1829/2003/EC, zákon č.78/2004 Sb.), definují vzdálenosti, v jakých GMO může být pěsována od non GMO atd. Dále definuje způsoby náhrady škod způsobené nechtěným opýlením GMO a pokuty za něj.
imho klady a zápory GMO se zjistí jedině dlouhodobou zkušeností takže dneska můžou bejt takový a takový informace a za padesát let to bude úplně jiný
všímáte si že ačkoli existujou bůhvíjaký směrnice, Monsanto všechno ochcává? Kdy už se my lidi vzpamatujem?
HorrigEn
jedna studie dokazala ze GM rostliny podane mysim snizuje velmi rychle jejich plodnost...tak aby to nedopadlo jak v Children of men...
Šlajs
Ja mam kamose, (rikame mu Ing. Hnojar :D) a ten momentalne dela pro NK Oldham - neco podobneho jako Monsarto. Rika, ze jejich pravnicke smlouvy jsou vzhledem k mezinarodnimu pusobeni vyluhovany asi z padesati zemi sveta. Z tohoto blendu vypliva jejich prakticky nulova pravni dotknutelnost.
kamil
No můj názor je, že GMO je řešení na současný problémy. Neříkám, že se musí používat všude a za všech okolností.
Názory o tvorbě rezistence, tolerance plevlelů není věc GMO, nýbrž herbicidů a správné agrotechnické praxe.

Jinak to Time: kde si četl, že se soja musí tepelně upravovat, aby nebyla jedovatá? Jedna věc jsou antinutriční látky, ale jedy...

A samozřejmě souhlasím s tím, že GMO je běch na dlouhou trať. Sice to smrdí, ale ve finále by to taky mohlo hodně přinést. Na druhou stranu pokud budou všichni konzervativní a zpátečnický, za současného nárůstu populace, musí dojít v daleké budoucnosti k válce či genocidě. Těžko vybírat co je pak lepší...
Time
Calzone: ta soja se normal prodává i když škodí ...nemyslíš že je to špatný ? Myslíš že kdyby to vědci věděli že by ji nepustily do kom* oběhu , bohužel jde šíleně moc o prachy ,ale ještě horší je že oni to prostě nevěděli že ten jed se stane takhle rezistentní vůči teplotě a může se stát dalších xxxxx věcí který budou škodit vývoji lidskýho organismu ,ale projde to , proto můj odpor vůči GM plodinám!

A říká Ti něco samo a cizosprašné rostliny ? To je právě ten přenos genů . Hold někdo si myslí že vše jde vyrobit chemicky z prášku,,,, sry ten sarkasmus ,ale při čtení tvým podobných názorů si říkám že si tohle snad zakážu číst :rolleyes: a tvůj argument že Ti tohle všechno příjde jako tvrzení odpůrců konopí nechápu , uznávám že GM se netýká zatím de facto ubec konopí ,ale popravdě chtěl by si pěstovat kytku kterou zasadíš do květináče nebo ještě lépe do skleničky vody s "posilovačem" a např. za polovinu doby by Ti vyrostl matroš z 30% obsahem thc,kytka krása pohledět,nemusíš řešit nemoci,závlahu,světlo, vše došefovaný genama+"posilovačema růstu" - tohle podle mě 80% pěstitelů nechce , chce se se svýma kytkama mazlit, srdeční záležist , neříká Ti to nic ? Doufám že většině lidí ano ...

respektFlower: ano to máš pravdu ,ale kdo si wezme tu zodpovědnost a odstartuje tu vlnu ? Majitelé nadnárodních forem prodávajících GM plodny určitě ano , užít si krásný život a " po nás potopa" . Ale tohle podporovat nehcic , proto protest !

to kamil: uvědom si prosím že půda je soubor živočichů-zákonitostí a že ty rostliny nežijou jen z těch živin který jim dodáš,ale i z vlivu jedna na druhou-samy o sobě prudukujou-dodávají do půdy látky , s pomocí půdních živočichů .Bez ohledu na toho se hospodačilo za komunistů a proto většina půd vypadá teď jak vypadá , to je na hlubší zkoumaní ,ale půdy využívané konvenčním hospodařením jsou v porovnání v ek* zemědělstvím mrtvé ... musí se o to víc hnojit a celkově tohle není udržitelný ... sci-fi je že do budoucna se bude výživa vyrábět v laboratoři protože tohle hospodaření není fakt udržitelné- chacha . A co se týče vývoje herbicidů , můžeme se poučit z minulosti kdy např DDT bylo vychvalováno a nepřipouštělo se mü žádných negativních učinků a nakonec ho máme všichni v sobě , málem vyhynulo několik-desítek druhů živočichů kvůli tomu že byly na vrcholku potravní pyramidy tak jako my a dnešní půda je jím ještě znehodnocená .. co se týče nárůstů populace ... je to celosvětový problém ,ale za uvahu příjde zamyslet se nad spalováním nadurody obilí z dlvodů nadbytku -politika a pak třeba uživení 100 vegetariánů a 100 "masožravců" což v případě "masožavců" nese nepoměrně větší energetické a potravní náklady ... nechci to nikomu vnucovat ,ale kdo přemýšlí a není mu lhostejný okolní svět tohle ví ...

btw případ té soji je znám , vědecky to bylo prozkoumáno a uveřejněno , v týhle chvíli už se pěstuje možná jiný druh ,ale než se na to přišlo .. a sám distributor to nezveřejnil ... ať si říká kdo chce co chce ..respekt for greenPeace


celkově je to otázka zda se pouštět do pěstování gm plodin pro uživení populace páč ona ta křivka spotřeby roste a to nejen v potravě , trochu drsně řečeno ,ale nesnažil bych se řešit jednu krizi krizově -cesta do neznámaohledně gm plodin když nám hrozí krize na xx jiných místech . GM pot* můžou bejt další velkey problém a už teď jsou ...
dokktor
citace:
chtěl by si pěstovat kytku kterou zasadíš do květináče nebo ještě lépe do skleničky vody s "posilovačem" a např. za polovinu doby by Ti vyrostl matroš z 30% obsahem thc,kytka krása pohledět,nemusíš řešit nemoci,závlahu,světlo, vše došefovaný genama+"posilovačema růstu" - tohle podle mě 80% pěstitelů nechce

tak promiň, ale divil by ses, kolik pěstitelů to doopravdy nechce ;)
stream
urcity potencial v tom je a lide nejsou nikdy spokojeni s tim co maji, vzdy chteji vic..
crackonos
Ono je taky celkem velkej problém to, že když se nějaká zemědělská plodina geneticky modifikuje, tak se předává část genetické informace z jiné rostliny nebo dokonce zvířete na jinou rostlinu (za účelem zvýšení odolnosti proti škůdcům atd), třeba na naši známou kukuřici a ten problém tkví v tom, že dnes vědci nedokážou s jistotou říci, zda změnění oné genetické informace nebude mít nějaký negativní vliv na člověka, zkrátka a dobře v současnosti zatím není vyzkoušeno, jestli tato GMO plodina nebude třeba karcinogenní. Tak to bylo s různými objevy nebo produkty i dříve, když byl např. boom cigaret, tak byly vychvalovány až do nebes, do té doby, než někdo přišel na to, že to kurví zdraví. Stejně tak můžou být GMO plodiny dnes vychvalovány jaký mají výnos, odolnost a já nevím co a za pár let na to bude zas názor, že je to shit.
Time
citace:
Původní příspěvek od dokktor

tak promiň, ale divil by ses, kolik pěstitelů to doopravdy nechce ;)


a nemyslíš že je to tím aby provařili co nejvíc peněz za následný prodej konopí ? ;) hehe osobně takovy lidi klidně udám ...
Calzone
citace:
Původní příspěvek od Time


a nemyslíš že je to tím aby provařili co nejvíc peněz za následný prodej konopí ? ;) hehe osobně takovy lidi klidně udám ...


To neni pravda a co třeba úspora energie? Je spousta třeba chudých studentů co by takové kytky brala. To je jako kdyby si vyčítal lidem že jedou umělé, nepřirozené hydro a ne přírodní hlínu.

Vem si třeba kolik lidí tu třeba teďka pěstuje odrůdu Lowryder právě kvůli tomu, že se to dá sklidit za kratší dobu.

A takové konopí odolné třeba proti sviluškám by tu myslím tuplem lidi ocenili.
kamil
Až na vyjímky samý zpátečnický názory. Taky si uvědomte, jak žijete a kdo za to může. Lidi který se nebáli a šli proti konzervativním. Kdyby to tak nebylo, tak žijete na velký placce a běda tomu, kdo z ní spadne dolů. Je pravda, že se to sem tam nepovede, ale to platí snad o všem co člověk dělá...
Další věc pokud si někdo myslí, že ekologické zemědělstí a ekologie celkově uživí lidi, tak o tom zřejmě jenom četl a neví kde je skutečnost.

A nechápu, kde pořád berou lildi jistotu, že změna genetické informace bude k horšímu. Co když nastane změna k lepšímu, třeba větší imunita apod... pokud vím přímo o škodlivosti GMO nebylo nic publikováno.
kamil: ekologia by uzivila ludi, a to naveky, a bez experimentov stylu GMO, stacilo by pouzivat rozum.. pretoze toto co sa deje dnes je beh naslepo do zahuby, popri ktorom vsetci nejak dufaju ze kym sa to cele zosype, urcite niekto vymysli nahradu. Problemy s jedlom nevznikaju preto ze by ho na zemi bol nedostatok, je to koli rozmaznanosti a sebeckosti "modernej spolocnosti", ze musime zrat maso kazdy den, prebytky vyhadzovat, podu znasilnovat a vycerpavat chemikaliami..

Keby sa stal zazrak a celosvetovo sa zacne pestovat a spracovavat konope, hned by si videl kam sa da z ekologiou dopracovat..

Zpatecnicky nazory omg, velakrat lepsie nez pristup v style novsie=lepsie, a risk je zisk, hlavne ked sa bavime o veciach ktore maju potencial obratit ekosystm hore nohami.. na GMO nie je nebezpecny samotny proces, tam je pruser v nepredvidatelnosti globalnych zmien co mozu v prirode nastat, zvlast pri nedodrziavani a ignorovani vyssie spominanych predpisov.. a vsetci asi vieme ako sa korporacie staraju o dobro ludstva ako svedomito a zodpovedne postupuju pri svojom sialenom hone za peniazmi.

Precital som si vcera na tuto temu par clankov, nikde nepisali o nejakej vyslovenej hrozbe ale aj tak mi z toho beha mraz po chrbte..
kamil
Sagus: ekologie v tvém podání = hladomor + každej bude pracovat od rána do noci, a často i v noci, s tím, že bude mít co jíst, ale jinak nic. Dobře se o ekologie mluví, ale o tom se mělo diskutovat už před desítkami let, a právě kvůli zpátečnictví se to nechalo jak se to nechalo. A dneska už takováhle koncepce není reálná...

Mam bohaté zkušenosti s ekologickým zemědělstvím a vím o čem mluvím. Žvanit o ekologii a sedět v teple u svého počítače umí každej, ale vyměňte počítač za motyku a jdětě makat. Chtel bych vidět kolik z vás Ekologů by to vydrželo víc jak týden, pokud by vůbec vstali....
Calzone
Sagus:
no jasný, to je pravda, že lidi většinou plýtvají potravinami a neváží si jich tak jak by měli. Ale to tak je a bude a ty lidi se nikdy nezmění, takže tím se to ekologické zemědělství moc hájit nedá.

Předpokládám že celé GM existuje nějakou tu řádku let a vědci to vedne v noci zkoumají a simulují různé podmínky, procesy apod a vypadá to, že nikdo z nich tuto hrozbu nepotvrdil. Možná se popadají smíchy za břicho nad lidskou fantazií.

Články aktivistů co jsou proti GM genetice už z principu, nebo protože to tak vidí jiní aktivisti jsou IMHO k ničemu. Ti lidé by proti tomu byli totiž tak či tak, takže je to fakt fakt jedno co píšou. Chce to něco na úrovni, názor třeba vědců co to zkoumají a skutečně do toho vidí.
dokktor
jen bych eště přihodil do placu malou historku: dělali sme tak měsíc zpátky rozhovor s místním významným zemědělcem a ten se bubákovi kolem GM odsrdce vysmál a GM kukuřici si do nebe vychvaloval - neplesnivý to, žádné zavíječe, výnosy větší, dozraje to! vážně netuším, co proti tomu všichni mají? sou to geny proboha, enom kousek informace, kerá se přepíše ve výsledek hmoty. mám opravdu strach až mi dna začne mutovat s mrkví :D

sagus: to bylo vážně vtipné, cos napsal v posledním příspěvku ;)
citace:

Pod dohledem britských expertů se na pokusném poli samovolně zkřížila GM řepka olejka (Brassica napus) se svou vzdálenou příbuznou hořčicí rolní (Sinapis arvensis). Včely a vítr přenášejí pyl z květu na květ a nerozlišují přitom mezi plevelem a hospodářskou plodinou. Zákonitě tak dochází k tomu, že se plevelné rostliny dostávají do kontaktu s pylem GM řepky. Existuje sice velmi malá ale přesto reálná pravděpodobnost vzniku superplevele vzdorujícího všem běžným typům herbicidů.

"Stačí jediná taková rostlinka v milionu. Jakmile už se jednou objeví, má obrovskou výhodu proti přirozeným druhům rostlin. Tento proces se nazývá přírodní selekce. Vyhrává v něm ten nejsilnější a taková rostlina se pak nejlépe množí," prohlásil jeden z výzkumníků genetik Brian Johnson. Zmutovaná hořčice byla podle Johnsona "obrovská a měla hodně květů". Semínka tohoto hybridního plevele mohou v půdě přežít i 20 nebo 30 let a vzhledem ke své mimořádné odolnosti vůči chemikáliím nebude možné se jich žádným způsobe zbavit. V tomto případě je ovšem nutné poznamenat, že zkoumaná semínka nebyla schopná růstu. Stejnou odolnost proti herbicidům vykázal i další druhově příbuzný plevel rostoucí na stejném poli - divoký tuřín.

Jedním z hlavních cílů moderního genetického inženýrství je zvýšení odolnosti užitkových plodin vůči herbicidům. Při aplikaci chemických postřiků jsou pak teoreticky hubeny pouze plevelné rostliny. Jenomže s postupujícím časem a každým dalším postřikem herbicidů se odolnost plevele zvyšuje, až se nakonec stane zcela imunním. Zemědělci na rezistenci reagují zvyšováním dávek používaných herbicidů, čímž neúměrně zatěžují životní prostředí.


Tento uryvok je pekny priklad toho co mam namysli..
Calzone
Sagus:
to je furt co kdyby, ale pravda je taková, že za těch 15 let co se GM plodiny po světě pěstují, žádný superplevel co by všechno zničil nevznikl. Navíc to, že si plevel postupem času zvykne na herbicidy a stane se proti němu immuním se může stát i u normálních rostlin, ne? Tohle bych na GM neházel.

Jinak prý první produkt GM byl vyvinut dokonce v roce 1982.
dokktor
sagus: beru v potaz, ty však vem v potaz, že se jedná o testy někde v polovině vývoje a vubec se nemluví o hotovém produktu. to, že se to používá nehotové, je věc jiná.
Evildoer
Něco mě řiká že příroda v té rostlině nevytvořila nic zbytečně a tím že něco zmeníš sice někde přidáš ale taky někde ubereš. btw geneticky upravenou ganu tu už asi kouřil každej ;)
citace:
beru v potaz, ty však vem v potaz, že se jedná o testy někde v polovině vývoje a vubec se nemluví o hotovém produktu. to, že se to používá nehotové, je věc jiná.


Ved o tom istom hovorim aj ja.. o te jine veci.. ja netvrdim ze GM su demon, zlo a neviem co este, ja hovorim ze ma desi co moze napachat ich nezodpovedne pouzitie.
No tiez som nad tym raz rozmyslal a dospel som kzaveru ze:
ak by ludstvo (my) urbili co i len jediny a maly krocik vpred genetickemu modifikovaniu mariuany uz by nebol navrat spet. A ako poznam ludi ako takych, velice rychlo by vznikli odrody (modyfikaty) co by mali vlastnosti: 1 semiacko do hliny, 100 ml vody, 2 dni cakat a vyrastie nam 1,5 m palica s vahou 1,5 kg susiny bez akehokolvek svietenia (popripade minimalneho)..... bolo by to sice pekne a nikdy by nenastal prolem "a co pohulim teraz?" ale mam taku jednu "basicku otazku".

Ak chlapik chce mat 120 kg, rameno ako ja hlavu a zabijat pohladom, musi na sebe makat tak 5 rokov.
Ak clapik chce mat 1,5 kg matrosu, 1,5 matrvu palicu a odpadnut po 1 sluku, a mat to ra par dni....
TO SA MI NEZDA FER!

GENETICKA MODIFIKACIA na obili, bananoch, paprikach a vsetkeho ostatneho co potrebuje ludstvo k nasyteniu a prezitu, nech sa paci....
ale modifikovat rastlinu ktora (ruku na srdce) nie je mutna k prezitiu je volvina.

Radsej snivajme dalej o matrosi co bude taky ako som opysal vyssie... :D
Calzone
Náhodou jsem narazil na jeden krátký "dokument" o GM kukuřici. Zde se může mrknout.
Time
to kamil : zájimali by mě tvý reálný zkušenosti s "biozemědělstvím" ,upřímně dle toho co píšeš ...

a pro všechny , dobrý-zajímavý díl o gmo potravinách byl teď 5.8. v pořadu nedey se . Názor si udělejte každý sám ...

hrozná škoda je že spousta lidí názorům "ekologů" z principu pohrdá a to že se zakládají na výzkumech vědců už nikoho nezajímá . Vidí protest "zelenáčů" a hned je to pro ně tabu . Je směšné že spousta lidí se tu ohání tím že žádný negativní učinky gmo nebyly na organismech zjištěny , přitom jich je několik . Načnutí gen. modifikace plodin jako takové nese tak welkou neznámou že nikdo nedokáže přesně říct co bude do budoucna znamenat jejich konzumace , žádní vědci . Jsou tu jen indicie ,který nesou už teď weliký rizika až negativa . Je to moc welikey zásah do přírody a kdo se považuje za pána všeho tvorstva ? .... něco co se tvořilo/vyvýjelo stovky i tísece let člověk mění ve zkumavce ? Lidičky proberte se ....
Šlajs
Mě třeba docela šokuje ten "fakt" o stráááášně hladovějící planetě, což jest strašný kec. Např. v ČR se už X let snižuje množství obdělané půdy.

EU má nadprodukci 20-30%(zavedení biosložky do paliva a s ní zvýšení cen byl jen spekulátorský hoax) a tyto dotované produkty nadvýroby prodávají do rozvojových zemí, kde ničí nedotované domácí zemědělství. Podobně se chová Austrálie, Nový Zéland, do jisté míry také Spojené státy a Kanada. Není to jen o tom, že tamní černoušci jsou hloupí...
God_mars
Urcite bych geneticky modifikovany kour pestoval, susil, i kouril. Případně kdyby mi utikalo tak i honil :).
Jsem pro geneticke modifikace vseho druhu a nesnasim ty vyroky krestanu a vselijake pakaze na ukor geneticke manipulace.
Triminka
ja si myslim, ze najzaujimavejsie na gm je moznost upravovat vzhlad rastlinky :) staci zmenit 2 geny a zmeni sa tvar listou na nepoznanie (ak by niekto chcel zdroj mozem neskor pohladat) a dalsie geny mozu zmenit vzhlad rastliny na nepoznanie :) uz zadne corky a rastlinky pestovat kludne aj v mestskom parku
d!Ne74
citace:
Původní příspěvek od Sagus

Existuje sice velmi malá ale přesto reálná pravděpodobnost vzniku superplevele vzdorujícího všem běžným typům herbicidů.


Tohle je asi dost starej výzkum. U prvních gm plodin byla zvýšená odolnost proti herbicidům aby se jich mohlo používat vic, ale dneska u další generace gmo si modifikovaný rostliny vyrabějí vlastní látky cílený přímo na konkretního škůdce kterej dělá v daný lokalitě nejvic problémů (kukuřice - zavíječ, pšenice - plísně) takže se postřiky ani používat nemusej. A většina plevelu z polí se dá vyšachovat agresivnějším rozvojem kořenů u gmo. Takže ve výsledku máš větší, zdravější rostliny bez chemie a škůdcu. Genetická modifikace je jenom nástroj a je čistě na nás jak ho použijeme. Pokuď chce někdo modifikovat borůvky ať produkují kyanid tak mu v tom nikdo nezabrání ať už je gm legální nebo ne.
A absolutně ekologický zemědělství by nás určitě neuživilo, v USA je teď výnos na stejnou plochu 200% oproti roku 1970 a to se i tenkrát normálně hnojilo (ať už organicky nebo ne).
Dost mě udivuje jak jsou normální zemědělci často chápaný jako zlý vykořisťovatelé co umělý hnojiva rozprašujou po tunách a stříkaj DDT jako by nic. Musej zasahovat citlivě jinak by jim na tom poli příští rok nic nevyrostlo.

GMO bych u trávy použil určitě na zvýšení odolnosti proti plísním a zimě, pak by šla u nás pěstovat venku většina indoor modelů. Nebo bych rád viděl legální travku na mast - obsah THC v legálních mezích ale obrovskej obsah ostatních cannabinoidů který se netestujou.
Šlajs
Yastavme se u kukučice. Zvýšení jest pouhých 10% oproti non GMO. Objasnil by mi někdo to, že GMO, pokud tedy "vynáší více", tím pádem její masa je za stejnou, ne-li kratší veget. dobu větší, kde tedy vezme víc živin, když není přihnojována?
http://aktualne.centrum.cz/ekonomik...phtml?id=644892
Zavíječ http://www.biocont.cz/PDF%20katalog/28.pdf ---dávka 50-80kapslí/hektar
Plísně - úspěchy mají různé parazitující mikroorganismy, poměrně nová a podceňovaná věc, ačkoli známá. Boj zvládá tradičním evolučním vztahem lovec vs. lovený.
DDT je nějaký ten pátek zakázáno. jinak fakt o rezistivitě je dávno popřen, samo mosanto uznává cross polinaci plevelů, takže např. v Austrálii si můžou strčit Roundrup víte kam. Dále, ohledně BT toxinu zajiš'tujícím rezistivitu vůči pesticidům http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/421821
Krom krapet vyšší úrody je GMO spíše mínus než plus. A to i z ekonomického faktoru, že si zemědělec nemůže vytvořit vlastní osivo a stává se jakýmsi rukojmým.

Edit: Jo, dříve se říkalo, že krmit zvířata masokostní moučkou je super. Pak, ne hned, až za několik generací, přišly na kravičky degenerativní nemoci typu Kreuzveld-Jacob. Kámoš, kterému se(hadejte proč) říká inženýr hnojař, celé své studium poslouchal, jak je DDT super. Mám takový pocit Deja-vu
Ale hosici je si treba uvedomit ze dnesni zemedelec neni sedlak pred valkou!!! a dela to na kseft ne pro vlasni obzivu(a aby ste me nekamenovaly sem myslel ze to vse nesezere sam a le proda za prachy a tema se pak zivi:)...a GMO je v klidu u rostlin bych problem nevidel...a ze kukurice pri stejnym hnojeni ma vetsi prirustky..to je jednoducha vec tzv konverze substratu napr na kilo vyzivy pribere 2 hmoty resp susiny(zapocitej co2 jako zdroj uhliku zakladni strktur materialu)....bohuzel polovina zemedecu v tom vydi smelo a dotace a nejsou proziravi a nici je jejich nenazranost a debilita viz mleko..
A jak psal kolega vyse jsem pro GMO konopi z jiz zminenych duvodu..peace
Šlajs
JEN CO2?? Nejsem expert, ale silně pochybuji. V Austrálii mají plevel fiklý Mosantovskou řepkou a likvidují ho tanky a plamenomety. Jo, to je ta eko výhra.
Pak onen kupecký počet. Imho zemědělec si raději nechá pár pytlů na maštale, než aby kupoval podstatně dražší matro od amíků. Tam se těch 10% setře.
samo ze ne jen co2 ale to je jedina vec ktera si rostli taha ze vzduchu bez vyzivy a kdyby se GMO sefla jak luskoviny tak si natahnou i dusik a nemusi se takrka hnojit vubec...a nevim co delaji v australii nejsem zasvecečny v australskem problemu samo ma to mega nevyhody...napr i zvirat lososy z tesca a tak jsou z farem ze severu na oceanu a kdyz utece jedinec tak bohuzel ohrozuje populaci tim ze je vetsi silnejsi timpadem si svihne se samickou a rodi se sterilni jedinci..to je ohrozeni ono se musi vklidu z bilancovat a popremyslet o pozitivech a negativech bez ovlivneni prachama nebo necim ale u cloveka je to tezke nedat se ovlivnit...
d!Ne74
To DDT byla nadsázka, ale zdá se mi že zapadá do představ některých lidí. GM kukuřice nevezme víc živin, jenom jí furt nežerou škůdci a nemusí se používat postřik který její růst může ještě zpomalit. Různí predátoři jsou výborná alternativa ale na velkých plochách to ne vždycky funguje tak jak by mělo (ale u sebe na zahrádce bych je použil určitě radši než postřiky).
GMO neni všelék a může způsobovat problémy (jako když si farmáři v indii mysleli že vypěstují 3x víc a všechny svoje peníze utratili za předražný osivo) ale dokuď jsou všechny GM odrůdy v EU testovaný a kontrolovaný tak myslim že se nemáme čeho bát. Jak CrTekk poznamenal tak zemědělec to chce prostě prodat a GMO nikdo nechce koupit protože se toho lidi bojej.
Dneska se to možná zemědělcům nevyplatí ale ta technologie má obrovskej potenciál. Je to jenom o tom jak se použije...
Time
d!Ne74 : chlape tedy kdyby platilo to co si napsal v příspěvku č.82 viz


"""....U prvních gm plodin byla zvýšená odolnost proti herbicidům aby se jich mohlo používat vic, ale dneska u další generace gmo si modifikovaný rostliny vyrabějí vlastní látky cílený přímo na konkretního škůdce kterej dělá v daný lokalitě nejvic problémů (kukuřice - zavíječ, pšenice - plísně) takže se postřiky ani používat nemusej. A většina plevelu z polí se dá vyšachovat agresivnějším rozvojem kořenů u gmo. Takže ve výsledku máš větší, zdravější rostliny bez chemie a škůdcu." ....

to by bylo dobrý,ale realita je bohužel jiná . GM rostlina opravdu takto nereaguje na prostředí a stříkat-jednoduše řečeno,se musí stále více a více .... viz výzkumy spotřeby pest. a herb. na daných lokalitách a tohle by měl každey vědět !

Ty + a - jsou prostě nepoměru a mínusů je jednoznačně víc . Někomu se to zdá možná jako dobrey nápad-věc gm plodiny ,ale uvědomit si musíme přírodu jako komplex a ne jen vidět že teď nám to dává víc-větší zisk a tudíž to budeme podporovat ....výzkumy ohledně gmo jsou ,ale gen. modifikace je tak složitá věc že nejde říct jednoznačně "ano je to bezpečné"/prokázat to a veškerý výzkumy co jsem četl byly negativní právě v tom smyslu že se ukázaly zdrav. rizika a o enviromentálních ani nemluvě. Ovšem ekonomicky je gmo skvělé .....

+ další citace

""GMO neni všelék a může způsobovat problémy (jako když si farmáři v indii mysleli že vypěstují 3x víc a všechny svoje peníze utratili za předražný osivo) ale dokuď jsou všechny GM odrůdy v EU testovaný a kontrolovaný tak myslim že se nemáme čeho bát"" ...

-> problém je hlavně v tom že osivo si musíš stále kupovat , tak to u gmo je ... teď se přiznám že nevím zda-li je to jen otázkou "zákonů" resp. nějakých nařízení dist. firem a nebo i tím že gmo plodiny se nedokáží přirozeně množit . Tak jako je tomu u F1 hybridů běžné zeleniny , zkrátka že pro další generaci už se informace v tý rostlině neudrží a vrátí se zpátky char. mateční rostliny-F0 ... je to hlavně,ale věc peněz . Firmy na vývoj gm plodin mají patenty a za ty se platí a platí se stále , rok co rok .

a citace od CZtekka

"""dnesni zemedelec neni sedlak pred valkou!!! a dela to na kseft ne pro vlasni obzivu(a aby ste me nekamenovaly sem myslel ze to vse nesezere sam a le proda za prachy a tema se pak zivi"""

-> jen se zamysli co si napsal . Příjde mi to uplně krásné přirovnání k heslu greenpeace otom že až člověk vyloví poslední rybu , zabije poslední krávu příjde na to že peníze se nedají jíst nebo jak to přesně je .....

a opravdu si myslíte že je welkey posun že kytka bude odolnější na zimu , plísně . Nehraje v tom roli hlavně fotoperioda ? Ano tu taky upravíme ,ale nebylo by lepší pěstovat právě tu odrůdu,který se v daným místě daří ? .... no je to složitý ...
d!Ne74
Touché. Musím uznat že máš pravdu. Já se o GMO zajímám ale velká většina toho co znám je teorie. Praxe tak růžová neni... K tý kytce odolnější na zimu, myslel jsem to tak, že indoor kytky venku často nestihnou dozrát protože umrzaj, no ale posunutí začátku květu je asi jednodušší.
citace:
...nebylo by lepší pěstovat právě tu odrůdu,který se v daným místě daří ?

Myslel jsem že právě díky GM by se mohlo dařit všem.

Heslo greenpeace je sice krásný ale dneska to přece funguje jak CrTekk říká.

Abych to shrnul: GM může obrovský přínos ale i katastrofa, jde jenom o to jak se použije.

EDIT: Sakra, už se opakuju (konec příspěvku 87). Jsme už asi trochu offtopic.
Corn
Tak já mám názor trošku jiný, proč si zemědělci stěžují, že mají malé dotace atd. Problém ani nebudou tak dotace a realita ta je taková, že Evropa ( nevím jak ostatní světadíly) se uživý 7krát, proto je podle mě cena výkupů tak malá. Protože když je větší nabídka než poptávka, cena jde zákonitě dolů, ale to všichni víme. Zato u ekologického zemědělství výkupní ceny jsou mnohem vyšší, samozřejmě liší se to produkt od produktu, např. u pšenice špaldy je to 4krát více než z "normálního" zemědělství. A navíc EKO je silně dotováno jak z EU tak z státu... největší problém bych viděl v tom, že mnoho naších zemědělců zůstává u "starého stylu hospodářství", který tu zůstal z dob komunismu (né všichni, ale toto je můj osobní názor, takže souhlaste či nesouhlaste...).Konec OT.

Teď trochu o GMO konopí myslím, že by každému vadilo, když by si svoje kytičky nemohl pěstovat podle sebe jenom by je zasadil a díval jse jak se dokonale větví, brání paratitům, nemusí se zastřihovat, postřikovat proti plísním, prohlížet, jsou připraveny nakvést kdykoliv jsi poručíte... atd. no řekněte sami bavilo by Vás to pěstování ještě? Mě osobně ne, protože mi dělá radost pečovat o ně atd.. a vlastně to by nemusely existovat tyto stránky, jelikož každá kytí by vyadala stejně a stejně dokonale chutnala... takže já jsem proti. Navíc GMO konopí může i začít tvořit jedovaté látky (to není vyloučeno) a inhalovat je, to by se mi určitě nechtělo..

Jinak, by jse mi líbilo, aby jedna kytka měla třeba 3 barvy :D, to bych bral, ale jak říkáte vše má své pro i proti...

Tak dost keců, M2j te se a ať rostou než bude to GMO konopí Zdar
mettatron
geneticka ochrana proti prazitum/nemocem je docasna zalezitost .. to se dnes postupne ukazuje. naopak si myslim ze pouzivat takovehle ultrasofistikovane manipulace jinak nez v prisne chranenych laboratornich podminkach nebo ve vyjmecnych pripadech. je jednoznacnym a obrovskym hazardem, ve chvily kdy lidi nevedi ani kdo jsou (viz soucasne teorie o tom co je a ne neni zivot/vedomi). vstavaj me vlasy hruzou kdyz si ctu o kukurici, ktera si sama produkuje pesticid proti hmyzu (a ty ji pak i s tim genem zeres) ...

co si o sobe ty kreteni zasrany myslej? ja jim seru na to jak slozity je tu kukurici vypestovat. ja chci kukurici ktera je od indianu .. a ne z nejaky hovnozroutsky laboratore od lidi ktery vedi o zivote hovno (viz. soucasny vedecky teorie vedomi/zivota) a mozna ze sami jsou metnalne postizeny a degenerovany, prave proto ze o zivote vedi hovno a zijou v obludny svete predstav naprosto odtrzenych od reality! ..
Šlajs
Mettatron - jo, však už jsou odolní nějací ti motýlci proti kukuřičnému(no, bakteriálnímu) pesticidnímu toxinu BT-toxin....
M@gic
Od posledního postu uplynulo skoro 5 let, geneticky upravený plodiny se hromadně pěstujou,
evidentně bez nějakých následků...
A konopí s odolností vůči škůdcům, jako u rýže, nebo kukuřice nikde. :D
Pokaždý, když někde čtu, že "vědci přečetli kompletní genom pšenice",
nebo že "čínští vědci nepotvrdili zásadní vliv na ekosystém v okolí geneticky
upravených plodin" musim si říct - a proč konopí pořád plesniví, při tom, kolik peněz se v obchodu s konopím točí, a kolik by ten
holanďan vydělal, když by byl první s takovou genetikou! (Neni to tak dlouho, co lidi tvrdili, že konopí nezávislý
na fotoperiodě je nesmysl, a dneska? Kdo ještě nepěstoval nějakou af odrůdu ať hodí kamenem.) ;)
Zajímalo by mě proč si myslíte, že to tak je? Rád bych, kdyby sem napsal kdokoliv, cokoliv, kupovali by jste GM semínka?
Proč si (případně) myslíte, že tráva modifikovat nejde???
ZOO68
A proč by nešla modifikovat, pokud je přečten a objasněn genom, tak už to není zase takový problém.
Genom konopí je už přečten, znám holku, která se tím na molekulární úrovni v rámci výzkumu zabývá.
Prakticky je to jen o přenosu pomocí nějakého vektoru, např. prokaryotního genu (bakterie), odpovídajícího za očekávaný účinek, do eukaryotního (kvasinka) a následně do cílového organismu...

A proč to nikdo nedělá?

Protože v konopí se točí, oproti obilninám, daleko míň peněz a nevyplatilo by se to.
Aby jsi měl zakous-takous laboratoř na genetické inženýrství, na to Ti milion ojro nestačí ;)
A jakmile by se na trhu nějaká taková odrůda s rezistencí vůči čemukoliv vyskytla, tak už by nebyl takový problém ostatních seedbank odrůdy prokřížit a vnést běžnou cestou do svých odrůd ;)

Takže by jsi na tom nevydělal ;)

IMHO, zajímavější by bylo vnést skupinu genů pro canabinoidy např. do chmele ;)
petis__
Já jsem proti jakémukoli umělému zásahu do genů, nevidím k tomu jediný důvod. Nelíbí se mi už to, jak se začínají dělat plodiny bez pecek, např. melouny. Záměr je podle mě jasný, znemožnit lidem pěstování aniž by si koupili semena, které můžou být následně nějak geneticky upraveny a jak, to ví jenom ti, kteří to provádějí. Studiím o (ne)škodnosti nevěřím z toho důvodu, že osobně neznám žádného vědce, který se na oněch výzkumech podílí a věřím tomu, že když máš prachy (např. monsanto) udělají ti takovou studii, jaká se ti hodí. A že někdo prohláší že je to neškodné a může se to prodávat? Kolik potravin se u nás v ČR prodává a škodlivé jsou zaručeně a navíc v jiných zemích zakázané?:) Takže asi takový je můj pohled na toto téma.
Karlík
důvodů pro GMO je spousta, je to vlastně budoucnost. Do teď se všechno šlechtilo o 106, tohle je jen další krok ve šlechtitelský evoluci, která tak či tak proběhne.
Tyhle xenofobní názory,že GMO už z principu škoděj, mi přijdou dost irelevantní a například u Francie to byl smutný krok zpět.
Mard
citace:
Původní příspěvek od Karlík
důvodů pro GMO je spousta, je to vlastně budoucnost. Do teď se všechno šlechtilo o 106, tohle je jen další krok ve šlechtitelský evoluci, která tak či tak proběhne.
Tyhle xenofobní názory,že GMO už z principu škoděj, mi přijdou dost irelevantní a například u Francie to byl smutný krok zpět.


Tahle zajímavá diskuze trochu usnula, což je škoda. Neví tedy někdo o novém vývoji v oblasti GMO a konopí? Takové rajče s 10% obsahem THC bych si nechal líbit :-)
alojz61
A co tohle http://growmart.cz/nova-odruda-kono...elenych-rajcat/ , připadá mi to spíš jako nějaká novinářská kachna. Třeba na tom ale něco je.
dawed
Je to vydane 1.dubna, takze aprílova kachna :-D
Mard
citace:
Původní příspěvek od dawed
Je to vydane 1.dubna, takze aprílova kachna :-D


To je určitě kachna :-) Ale četl jsem že Monsato snad pracuje na marjánce: http://www.mintpressnews.com/did-mo...rijuana/204480/

Jen jsem doufal že někdo ví více....
update: no opravdu to Monsato popírá i na svých webových stránkách! Takže je to také kachna :-(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma