Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Odrůdy a Šlechtění

 
Základy genetiky - Klikni zde pro originální téma
Sinuhet
Při pročítání fór týkajících se genetiky jsem nabyl dojmu, že tu chybí polopatické vysvětlení základů. Pokusil jsem se tedy něco stvořit. Nejsem žádný odborník. V tomto oboru jsem samouk, takže tam určitě budou nějaké chyby. Prosím tedy laskavé znalce aby neváhali a uváděli na pravou míru dále v diskusi. Jejich připomínky se budu snažit zapracovat do dalších verzí abychom snad časem získali uspokojivý dokument vhodný třeba pro zařazení do FAQ. Kde jsem si nebyl jist použil jsem na kytky to, co vím o genetice lidské. Ono se to na první pohled zas tak moc neliší.

Na začátku máme semínko. To je malá továrna na výrobu květiny. Obsahuje předpis pro výrobu a základní suroviny pro výrobu klíčku, který pak zajistí další dodávku surovin z okolí. Onen předpis se zove genom. Genom je soubor genů. Gen je něco jako jeden krok v receptu. Například gen pro modré oči, gen pro krevní skupinu A, apod. U kytek nás asi bude zajímat gen pro obsah pryskyřice, gen pro odolnost proti plísním… Aby to nebylo tak jednoduché jsou tak složité věci jako je obsah pryskyřice ovlivněny asi celou soustavou genů. Jeden gen by třeba mohl rozhodovat o množství pryskyřice, další o obsahu THC, další o době když se pryskyřice objeví apod.

Takže semínko „čte“ svůj předpis a podle něj vyrábí kytku. Výsledek pak závisí jednak na kvalitě onoho předpisu a jednak na kvalitě prostředí ve kterém „výroba“ probíhá. Můžete mít sebelepší genom, potmě z toho nic moc nevyroste. Cílem pěstitele je pěstovat takové rostliny jejichž genom přesně odpovídá prostředí. Pokud máte málo světla, budete hledat odrůdu, které stačí málo světla.

Semínko ve skutečnosti obsahuje dva předpisy. Jeden od matky a druhý od otce. Jak se rozhodne podle kterého pojede? Nevybere si jeden z nich, ale jejich kombinaci. Některý krok udělá podle předpisu otce, jiný krok podle matčina předpisu. Rozhoduje se podle toho, který gen je dominantní. Klasickou ukázkou je u lidí barva očí. Gen pro hnědou barvu je dominantní. To znamená, ze pokud vám kterýkoliv z rodičů předal gen pro hnědou barvu očí, budete i vy mít oči hnědé. Z předpisu ve vašich genech se vzal ten hnědý. Druhým typem genu je gen recesivní. To je u člověka gen pro modré oči. Recesivní gen se použije pouze tehdy pokud je obsažen v obou předpisech. Abyste měli modré oči musíte dostat gen pro modrou od otce i od matky. Nejsem si jist, zda existují i geny neutrální, pak by asi výsledkem byla nějaká míchanina obou předpisů. Takový otco-matkovský výrobní krok.

Kytka roste, každá její buňka obsahuje oba předpisy co byly už v semínku. Při dělení tyhle návody buňky nakopírují do každé nové buňky pořád dokola, pořád totéž, co bylo už v semínku. Vyjímkou jsou pohlavní buňky. Ty neobsahují dvě verze (otec, matka), ale už jen jednu verzi. Kterou? Zase kombinaci obou, ale teď vyrobenou poněkud jinak. Bez ohledu na dominanci, či recesivnost. Představte si dva balíčky karet. Třeba každý s 20 kartami. Každý ten balíček představuje jeden předpis. Jeden je od otce, druhý od matky. Vezmete z obou balíčků horní kartu. Máte dvě karty. Každou z nich položte na stůl. Začínáme vytvářet dvě nové hromádky. V původních hromádkách nám zbývá ještě v každé 19 karet. Vezměme z nich další kartu. Náhodně se rozhodněte kterou položíte na kterou novou hromádku. A celé znova. Výsledkem by mělo být namíchání původních hromádek do nových dvou. Ty dvě nové hromádky budou dvě nové pohlavní buňky. V každé pohlavní buňce je tedy jeden předpis namíchaný náhodně z genů otce a matky. Při opylení dodá samice svou pohlavní buňku a samec svou. Výsledkem bude buňka opět se dvěma sadami genů (předpisů výroby kytky) s jednou sadou od otce, a s jednou sadou od matky. A pak z toho vznikne semínko. Semínko tedy dostalo od své matky sadu, která je namíchána z genů matčiných rodičů (babička a dědeček) a od otce totéž, opět namícháno z genů jeho rodičů. Důležitá věc! Pokud kytka nerostla zrovna v Černobylu předala semínku mix přesně toho, co bylo v jejím semínku. Geny se během života organismu nemění. Nereagují na okolní prostředí. Když kytka rostla v suchu, nerozhodla se, že vyrobí semínka, která budou produkovat kytky suchu odolnější. Jen prostě do semínka předá svou půlku namíchanou z genů svých rodičů.

Jdu na oběd, pokračování příště. Reakce vítány.
Sinuhet
Takže si dáme nějaký konkrétní příklad. Otevřete skříň a v ní je úplně černá kytka. Vypadá zdravě, ale je černá. Paráda. Budeme tomu říkat Black Velvet a prodávat semínka za těžké prachy. Samozřejmě prvním krokem je výroba řízků, protože jestli by tahle kytka umřela, máme po šlechtění. Klon z kytky je geneticky identický. Jaké geny má zdroj klonu, stejné bude mít i klon (bude taky černý). A teď, když jsme si experiment pozálohovali pomocí klonů, můžeme to rozjet. Máme dvě možnosti. Opylit matku nějakým samcem, nebo ji opylit samu-sebou. Řekněme, že zvolíme externího samce. Opylíme černou kytku, máme semínka. A teď jsou dvě možnosti, černý gen je dominantní, nebo je recesivní. Pokud je dominantní, stačí aby ho kytka měla alespoň v jednom svém předpise a bude černá. Označme si gen pro barvu kytky. M1 a M2 v matce a O1 a O2 v otci. Opylením získáme semínka, která budou obsahovat tyto kombinace: M1-O1, M1-O2, M2-O1 a M2-O2. Pokud je černý gen třeba M1, máme dvě varianty ze kterých vyroste černá kytka (obsahují M1) a dvě, ze kterých černá nevyroste. Tudíž zhruba polovina semínek bude produkovat černé kytky a půlka ne. Pokud by onen černý gen byl dokonce recesivní, rostly by černé kytky jen ze semínek, které mají černý gen v obou předpisech. Jelikož matka je černá, má M1 i M2 černou verzi. Kombinace jsou stejné, ale žádné semínko by neplodilo černou kytku, protože v každém semínku je jeden předpis od otce a ten černý gen nemá a tudíž není splněna podmínka, že musí být černé oba předpisy. Ovšem pokud bychom taková semínka vypěstovali, dostaneme směs samců a samic z nichž někteří mají gen pro černou. Konkrétně polovina potomků ho bude mít. Takže pokud bychom spolu zkřížili potomky podaří se nám občas trefit, že se sejdou oba černé geny a další generace už bude černá.

Zkusme si to spočítat, jakou máme šanci. Existují opět čtyři kombinace nositel černé a nenositel černé. Nositel-nositel, nositel-nenositel, nenositel-nositel, nenositel-nenositel a každá ta kombinace produkuje 4 kombinace M1-O1, atd… Máme tedy 16 různých kombinací, které se budou vyskytovat stejně často. Z těchto 16 kombinací jen některé vedou k tomu, že se sejdou dva černé geny. Jsou to pouze ty, kdy se potkají nositel-nositel a to ještě jen některé z nich. Nositel v první generaci obsahuje kombinaci černá-bílá a výsledek je černý jen když se sejde černá-černá. Tedy pouze jedna varianta z 16 je ta správná. Pokud si tedy v první generaci vypěstujeme 16 samic a 16 samců a pokřížíme je mezi sebou. Máme šanci, že pouze jedna jediná kombinace z nich nám dá černý výsledek. Proto je nutné při šlechtění pracovat docela ve velkém.

Pokud pak zkřížíme černého samce s černou samicí, máme jistotu, že jejich semínka budou spolehlivě černá. Proč?
Aby byla kytka černá musí mít oba geny černé tudíž černá matka má M1 i M2 černé a černý otec má O1 i O2 černé. Všechny čtyři kombinace pak dávají černá-černá, tudíž máme semínka, která budou spolehlivě produkovat černé kytky.

Je to docela zamotané, že.
Šťovík
No já nevím, nejlíp by bylo vzít si do ruky ňáký skripta z genetiky a aspoň si ujasnit trošku názvosloví a kombinace (zdá se že jich tvoříš víc než je skutečně možné vytvořit). Ke konci zaměňuješ pojem gen s pojmem alela.
Nevidím moc smysl v tom to takhle doširoka rozebírat, protože princip je ještě mnohem složitější. Na druhou stranu to co si může zkusit "obyčejný" grower je na popis poměrně jednoduché, člověk to dělá už několik tisíc let, a to je vybírat rostliny se znaky, které tě zajímají, a křížit je navzájem.

Každopádně K+, takovejhle text už bych po těch pár letech od zkoušek asi nenapsal :(
Sinuhet
Tohle nema byt text plny haploidne diploidnich monomimetickych alel :-) Prave proto volim nazvoslovi lidove aby to bylo pro normalni lidi. Pro ty kdo to cheji hluboce jsou ta skripta.
Šťovík
chichi :)
lidská genetika je zajímavější, zvlášť pod vlivem účinků THC
Sinuhet
Tak aby to ještě neusnulo, dáme si určování pohlaví...

Pohlaví kytky je zakódováno už v semínku. Je to dáno geneticky. Samička obsahuje v genech něco, co nebudu vysvětlovat (protože sám přesně nevím co to je. No vlastně je to poslední chormozom a tak...) ale budeme tomu říkat XX. Sameček ma XY. To X, či Y je jako jedna kapitola onoho návodu výroby. Každý má dvě sady. Samička ma v každé sadě kapitolu X, kdežto sameček ma v jedné sadě X a v druhé Y. Jak víme při opylení dodá samička půlku a sameček druhou. Samičká má jen X, takže ta dodá X, a podle toho, co tam vrazí samec, bude semínko holka (vrazil tam X), nebo kluk (Dodal Y). Ano, pánové, pohlaví dítěte vždy určujeme my. Pokud se vám furt rodí holky, neviňte svou manželku, to vy tam furt cpete X. :-)
Sinuhet
Když jsme výše křížili naši černou kytku, použili jsme na opylení černé samice externího samce. To byl ovšem blbý nápad. Existuje druhá efektivnější cesta. Opylit samici samu sebou. Nejprve musíme docílit toho, aby nám na samici vyrostli samčí květy. Pořád to bude samice obsahující pouze XX, ale se samčími květy. Toh se dá docílit stresem. Například světlo. V době kdy by měla být tma, dáme na hodinu světlo. To opakujeme každou noc a máme-li stěstí, objeví se samčí květy. Tím rostlina opýlí sama sebe. Takže se akce neúčastní žádné O1 a O2, ale pouze 2x M1 a M2. Výsledkem jsou tedy kombinace M1-M1, M1-M2, M2-M1 a M2-M2. Z nichž jsou všechny černé, pokud je to gen dominantní, nebo všechny černé, pokud je recesivní. Jak to? Zamotáme se? Pokud je to gen recesivní a kytka je černá, musí tam být oba dva černí. (recesivní gen se projeví jen když je tam dvakrát) M1 i M2 je černá. Každopádně mnohem větší šance na úspěch, než v případe křížení s neznámým samcem. A mimochodem, vzniklá semínka jsou feminizovaná. Samice oplodnila samici, takže všechna semínka obsahují XX, neúčastnil se samec, takže nebylo odkud vzít Y pro vznik XY.
Sinuhet
Nechám to chvíli spát, protože jsem se do toho slušně zamotal. Děkuji za pozornost a těším se na dotazy. :-)
bBoOrReE
fiiiiiiiha,aj ja som riadne domotany..k+
ZOZENTE SI 15 ROZNICH ODROD A VYSADTE ICH VEDLA SEBA.
SAMCE NEVYTRHAVAJTE A NA JAR VYSEJTE SEMENA CO VAM VYRASTU..:)
MOZNO SA VAM PODARI VYPESTOVAT TAKU PEKNU CIERNU RASTLINKU.
:) cus kamarati nasi
VeselaKopriva
Sinuhet.... Námitka... chromozomy XX a XY jsou u lidí, u cannabis ne. Kytky si vybíraj pohlaví později, neni to daný.
bBoOrReE
VK-a co to,ked sa daju kupit semena-100%SAMICE?HA?
:)
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od VeselaKopriva
Sinuhet.... Námitka... chromozomy XX a XY jsou u lidí, u cannabis ne. Kytky si vybíraj pohlaví později, neni to daný.


A jak tedy funguji feminizovana semena?
VeselaKopriva
A si si jistej, že z feminizovanejch semen je na 100% samice. Neni tam jen větší šance na samici? A kdyby to bylo jak píšeš, tak jak by se mohl u konopí měnit poměr samice/samci tak snadno podle podmínek. To by byla půlka kytek už od klíčku hermafroditní, a to tak, že bys to nepoznal. Respektive nebyly by hermafroditní, měli by geny samice a byli by to samci (toto by se dělo především v nepříznivých podmínkách). Díky tomu by potomci byli zas jen samice (z feminizovaných semen), a samci by už nebyli....teda byli, ale jen ti, co by měli samičí geny.
VeselaKopriva
Sinuhet, taky sem v tomhle samouk (=nevím to jistě, to s tím X/Y jen si to myslím). A smekám před tebou, protože mě by se s tím nechtělo s... .
hexamin
jasne ze aj travka ma xy chronozomy hehehe
dufam ze tento serial bude pokracovat:-))

da sa urcit pohlavie podla vzorky chromozomov z listu?? napr gelovou elektroforezou? ak je x vecsi ako y musi migrovat pomalsie (chromozomy su vraj velke a je potrebny neaky specialny setup) okementujte to niekto co sa orientujete v tomto to pls
Hullto
Dobře se to dá "pochopit" z knížky: Genetic. diverzita, šlechtění a semenářství, autor: Oldřich Chloupek, nakl. Academia....
Tajné
XY chromozomy opravdu nemají. Ani plazi a ryby ne.
vrrn
jj, ach ty ptaci..fluf fluf!
caswel
mam v tom trochu bordel a rovnou se te zeptam jak jdou vyrobit jenom semena zenskeho pohlavi k+
Sinuhet
Kvetouci matce narusis tmu. Napriklad jednou za cas roznes v dobe tmy na hodinu svetlo. Pokud se zadari, objevi se na ni samci kvety. Opylis ji samu sebou a vysledkem jsou samici seminka. Ovsem nektera z nich mohou produkovat i hermafrodity.

Tento postup je mozne pouzit i pro nalezeni "opravdu samici matky". Pro slechteni je dobre mit rostlinu ktera ma co nejmensi sklony k hermafroditismu. Kdyz budete tahle svetelne trapit nejakou rostlinku a ona ne a ne vytvorit ony samci kvety, je to ona. Super matka s nizkou sanci na hermace. Najit takovou mezi sativami je pry vzacnost. Mezi Indicami je sance vetsi.
PiosOne
jj, tahle metoda se světlem v době tmy je osvědčená pro tvorbu feminizovaných semínek. ale, jak píše sinuhet, má to i svou stinnou stránku. tou jsou hermáči.
na druhou stranu ale takovýto hermafrodit má většinou jenom pár semínek a to dá překousnout (lepší než mít samce ;) )
hexamin
Sinuhet hi vies mi prosim ta vysvetlit zvyseny vyskyt hermacov z takychto semienok? pls respektive co je pricinou ze viektore matky maju sklony k hermafroditizmu a niektore nie?

ved ked to kupim zo seed banky tak to bude stale na 100% ze lebo oni pouzivaju tie super matky dufam alebo nie? rad by som skusil feminizovane semena
Sinuhet
Citace z Cannabis grow bible o typkovi co je nejaky znamy slechtitel...

He stressed literally hundreds of plants with an irregular
photoperiod.

What he does is put the lights on 12/12 for 10 days. Then turns the
lights on 24 hours, then 12/12 again for a few days, then back to 24
hours for a day, then 12/12 again for a few weeks.
If he does this and no hermaphrodites come up. He has found
a 100% XX female that cannot go hermaphrodite naturally. He says
that your chances of finding a 100% XX female is vastly increased
when using Indica genetics. He told me that the more Afghani or
Nepalese genetics the plant has, the better the chances of finding a
natural XX female. His exact words were "Where did Mother Nature
give weed a home at originally?"

I tried to get him to narrow it down to a ratio, but he never
specified just how many plants per are XX females his exact words are
"plenty of XX girls for everybody" and that is all he will say on the
subject. Only that it takes a lot of time and a lot of plants to find that
one female.

He then uses Gibrellic acid. 30 centilitres of water with 2
grams of Gibrellic acid [Authors note: This is an incorrect amount
please follow the directions at the end of this section next to the *
mark. TSM did correct himself but not in this post. He did so later on.]
(Continued) and 2 drops of Natruim Hydroxide to liquefy the Gibrellic.
Then applies as normal and creates the male flowers. He has as pud
said gotten down to the 4th Generation with
NO loss of vigor, NO genetic deficiencies and NO hermaphrodites. He claims that the plants are EXACT GENETIC CLONES of one
another. Complete sisters. Basically it's clone from seed instead of
from normal cloning methods.

Posted by TheSiliconMagician on February 13, 1999 at
05:17:41 PT:

Mr.XX also says that it is easy for the home grower to find an
XX female. It’s a very time consuming process but a straightforward
one. He says that home growers should confine themselves to ONE
strain. Mr. XX used a Skunk#1 x Haze x Hawaiian Indica. He says to
separate those plants from your main grow and stress the hell out of
them. Do this over and over with every new crop of seeds you get of
that strain until you find the XX female. While this is probably
difficult it is by no means impossible.

Another anecdote "The slimmer the fingers the harder it is to
find the XX girls", so if you have that Columbian Sativa.. it is going to
be nearly impossible for you to find that 1 female.. he says it's possible,
but very unlikely.. TSM

* CORRECTION: 0.02g of Gibrellic, NOT 2 grams

Vic nevim. Nevim jak delaji feminizovana seminka seedbanky a taky nevim jak to vypada s XY chromozomy takoveho hermafrodita.
cilum
menší poznámka:
nevím jestli to s těma očima bylo jen jako teoretický příklad,ale pokud ne tak to máš špatně: matka má hnědé oči otec modré a já se 3 bratry je máme taky modré tzn. modrá je dominantní. To jen tak pro upřesnění, ale jinak zajímavý thread
vrrn
uplne spatne, nikdo tu nerekl, jestli otec ma obe alely dominantni nebo jen jednu. v pripade jedne dominantni by 2 kluci byli modrooci a 2
hnedooci, v pripade 2 dom.alel vsichni modrooci...
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od cilum
menší poznámka:
nevím jestli to s těma očima bylo jen jako teoretický příklad,ale pokud ne tak to máš špatně: matka má hnědé oči otec modré a já se 3 bratry je máme taky modré tzn. modrá je dominantní. To jen tak pro upřesnění, ale jinak zajímavý thread


To, ze ma otec modre oci, znamena, ze ve svem DNA nema gen pro hnede. Kdyby ho mel, mel by taky hnede.

Matciny hnede oci jsou znameni ze ma alespon jeden. Hneda je dominantni, takze staci jeden v paru aby se to projevilo. Druhy gen tve matky muze byt modry. Zda se, ze nahoda zapracovala a vy vsichni jste dostali od matky ten modry gen.
vrrn
sinuhet: zajimalo by me, kde jsi tohle vzal. Nez sem napises zase nejakou blamaz, tak si to prosim 5x over, znas to, ta pamet...
To, ze ma otec modre oci NEZNAMENA, ze v jeho genotypu jsou obe alely pro modrookost. Muze mit samozrejme jednu dominantni pro modre oci a druhou recesivni pro hnedou barvu oci.. nebo obe recesivni pro modrookost..
Sinuhet
gen pro hnede oci je dominantni. Naopak napriklad gen pro krevni skupinu nula je recesivni.
vrrn
sinuhet: promin, nechtela jsem byt hitler...mas pravdu, zapomela jsem,
ze hneda barva oci je u cloveka dominantni, takze jsem to brala hypoteticky bez toho, soraac..
Šťovík
citace:
Původní příspěvek od cilum
menší poznámka:
nevím jestli to s těma očima bylo jen jako teoretický příklad,ale pokud ne tak to máš špatně: matka má hnědé oči otec modré a já se 3 bratry je máme taky modré tzn. modrá je dominantní. To jen tak pro upřesnění, ale jinak zajímavý thread


Modré oči jsou recesivní. Stoprocentně můžeš říct že budeš modrookej když mají oba rodiče modrý oči - oba mají obě alely pro modré oči, kdežto když budeš mít oba rodiče hnědooký, tak to vůbec neznamená že budou mít všechny děti hnědooký. Pro hnědý oči budeš mít když máš obě alely pro hnědou ale i když budeš mít jen jednu, druhá recesivní alela pro modrookost se tak neprojeví.


Křížení je pořád věda o pravděpodobnosti, tzn. že oba rodiče můžou být hnědoocí a ty můžeš mít deset modrookejch sourozenců, prostě se pořád potkávala spermie modrým vokem v genech s vajíčkem s tímtéž genem. Je to jako u pohlaví, taky nemají všichni stejnej počet dcer a synů.
hexamin
Šťovík
popis mi prosim ta blizsie co treba urobit pls nie som biochemik takze mam len hmlistu predstavu a velmy ma to zaujima ak by to nebolo prilis komplikovane rad by som to skusil:)

cena analyzy=par hodin prace doktoranta na biochemii=dakujem:)
Šťovík
no honit se par hodin kvuli pohlavi naky kytky by se mi nechtelo, to radsi koupim za 100 od nekoho spolehlivyho zarucenou genetiku i pohlavi
navic bych rekl ze tu pujde nejspis o drahou chemii nemluve o tom jak bych to sefovi vysvetloval kdyby se náhodou prišel zajímat co zrovna dělám

sam nevim jak je to u kytek muzu se na to mrknout, ale kdyby to bylo jednoduchy tak uz to nekdo davno dela
hexamin
hexamin no kamarat si do labu berie kocku a ked pride sef tvrdia ze jebu:)
keby mna nasiel sef cez vykend v labke tak ho jebne od radosti
Pooh
znáte tyhle věci?

http://okoun.chram.net/335.pdf
http://okoun.chram.net/mbotany.zip (part3 =genetika)

dal jsem to na svuj server, ale je to lehce googlovatelne :)
prophet
tak nevím jestli tady probýráte zákl. genetiky
protože 1,potřebujete početnou populaci rostlin/nejlépe stabilní/
2,samice i samce
a Sin. Vás tu balamutí sračkama s hermoušema na 1 jediné kytí
to není ta pravá genetika/křížení
"Budeme tomu říkat Black Velvet a prodávat semínka za těžké prachy"
jak nám řekl S. na začátku a já k tomu dodám
ty palice který dýluje mu asi nestačí a tak rozjede 1.českou seedbanku
a protože growerů/dýlerů tu přibývá /v čr/
bude mít úspěch:(
Pooh
prophet: možná bych to neříkal tak tvrdě... možná na tom něco je, ale také nemusí být (a každý grower by měl být otevřený a tolerantní člověk, IMHO)

jinak taková populace 50-100 kytí se myslím se slušnou technickou základnou dá utáhnout :))) (samozřejmě, když nepěstujeme na kvantitu materiálu, ale kytí)
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od prophet
a Sin. Vás tu balamutí sračkama s hermoušema na 1 jediné kytí
to není ta pravá genetika/křížení


Ne, to neni krizeni. To je stabilizace genetickeho znaku, ktery chceme udrzet. A jake, ze to palice dyluju? Dyt mi jeste ani nic nevyrostlo. Co to plantas?
Era
Hehe, tak jsem nahlídnul na ten začátek a nestačím kulit oči:):D:)

Jako magistr molekulární biologie a genetiky musím rozhodně trvat na tom, že
1) Ad pohlaví: Pohlavní chromosomy (říkejme jim třeba X a Y) konopí má, pohlaví ovlivňují podobně, jako u člověka - a - podobně jako u člověka se může stát, že to vypadá jako holka a je to vevnitř kluk a naopak.
Jednoznačně by přítomnost X/Y chromosomu šla zjistit stanovením karyotypu (třeba roztlak kořenové špičky, obarvení na DNA a obraz z mikroskopu vyhodnotit příslušným sofwarem (řádově stovky tisíc Kč.)). Ani pak nebude jisté, že se pohlaví v reálu projeví potencí (sílou) modelu.
2) Šlechtění na potenci: Nevím, nepátral jsem po tom, jestli je zmapována celá dráha enzymů, které se podílejí na syntéze THC a dalších psychoaktivních složek, ale je mi jasné, že jich jsou desítky a nějaká selekce by byla možná s uspokojivým efektem snad na přísně izolovaných, v identických podmínkách pěstovaných stovkách modelů, kdy jejich semena budou skladována tak dlouho, dokud nebude laboratorně stanovitelná síla jejich potomků. A ze semen těch nejlepších pak pojede další selekce. Časem se snad zmapuje většina alel, které do toho mluví a již dnes jsou technologie (MicroFish atd.), které ukáží zastoupení těchto alel u konkrétní kytky (stačí opravdu milimetr kořínku). Dle hustoty těch pro-potentních alel by se pak z hromady sazeniček ze semen z kytky daly vybrat ty nej.
Ale musím říct, že mě vaše spekulace nad přítomností gonosomů pobavily :D
hexamin
Era sice neviem o com hovoris o tom mikroskope ale ono by to asi slo aj inak ze chvylu som rozmyslal nad stanovenim pohlavia pred kvitnutim a ako lacna alternativa ma napadol test na pritomnost a mnozstvo pohlavnych hormonov ako elisa Enzyme-Linked Immunosorbent Assay nieco ako ked dievcina osti papierik a podla farby vie ci je tehotna
eNDy
k+....genetika ma zacala okrajovo zaujimat a tento thread ma len potesil...este raz k+:D
Era
ELISou by se prakázalo, jestli ty geny fungujou, tím co jsem popsal by se ukázala přítomnost či nepřítomnost konkrétních chromosomů.

Jak říkám, nevím jak přesně vypadá dráha na syntézu THA, ani kdy (v jakém věku kytky) se dá dle obsahu čehokoli (ať už THC, či nějakého prekursoru) zjistit, jak na tom kytka v budoucnu bude.

Problém je, že i když jsou chomozomy v "samičí konfiguraci", vlivem prostředí se může projevit jiné pohlaví a toto prostředí může zasáhnout až po jakýchkoli testech, v nichž to bude "jasná holka".
hexamin
Era nechapem ako elisou zistis ci geny funguju a pritomnost chromozomov by ma tiez nezaujimala ale prave elisou nebudes zistovat geneticke pohlavie ale pritomnost pohlavnych hormonov ktorych zastupenie a mnozstvo ovplivnuje pohlavne znaky

elisa testy ak sa zvladnu su lacne a funguju casto sa pouzivaju v diadnostike netvrdim ze je to naj sposob ale pripada mi najschodnejsi kedze sa to nepredava tak to je bud zlozitejsie ako si to predstavujem alebo trh nieje dostatocne velky ci zaujimavy

no a este vobec netusim v akom stadiu rastu by museli byt kvetky aby sa tato metoda dala pouzit
Era
Elisou zjistím přítomnost produktu genu - tedy že geny jsou exprimovány.
Bohužel existence pohlavních hormonů rostlin nebyla, pokud je mi známo prokázána. Existují tzv. fytohormony, ale s pohlavím to moc nemá.
Vypadá to tak, že X chromozom má info pro samičí květy, Y pak pro 1) vývoj samčích, 2) jejich plodnost, 3) potlačení samičích.

Kdybych se spokojil se zjištěním přítomnosti Y chromozomu (mají ho samci), stačil by FISH, nebo ta karyotypisace pod mikroskopem (šlo by to i okem v přes mikroskop, po týdnech tréningu i bez toho drahého softwaru). Osobně bych to pod tím mikroskopem dělal, barvení je jednoduché, miroskop+kamera (pro přenos do PC a úpravy obrazu) cca 30.000 Kč. Nestojí mi to za to, jedu řízky. Stejně to neodhalí budoucí vliv prostředí.:(

Imunohistochemicky to rozliším až v momentě, kdy se začnou exprimovat pohlaví determinující oblasti gonosomů, tedy asi až těsně před kvetením. A hlavně musím vědět, co hledám (co chci detekovat) a to zatím není jasné:)
slovak
VIE TU NIEKTOP AKO SA DAJU KED SA DAJU LAHKO ZKRIZIT DVE ALEBO VIAC VZORIEK
Sinuhet
Opylenim samice samcem. A kricet nemusis. Vypada to divne, kdyz kricis na ty, kdo ti maji poradit. Ano velke pismo znamena krik.
Era
CO JSTE ŘÍKAL??? JÁ ŠPATNĚ SLYŠÍM!

:D


Sorry za OT, musel jsem. ;)
slovak
:rejp: prepac ja som ta nescel niako urazit newedel som ze kricim no dufam ze si mi ty poveda llen tak z flipu bo ked ne ta ma to trapi:grrr: :grrr:
haze
nahore vpravo najdes odkaz na FAQ, potom v kategorii FAQ najdes "slechteni"
vic info overgrow-breeding
cau
2sinuhet>super serial poucny k+
ale ja jen si nejsem jisty idealitou toho opyleni rostliny same sebou (kdyz nakrizis cloveka mrzaka se zdravym jedincem (a hermafrodit rozhodne mrzakem je!) rozhodne genetika u zdraveho cloveka dostane urcite vady
a myslim ze fem.semena (opyleni rostliny same sebou)tohle maji taky.
vyssi nachylnost pri sebemensi chybicce k tvorbe hermafroditu coz uz pro mne neni idealni genetika.utratil jsem jednou 170 eu za feminizovana semena mazaru a durban poisonu vysledek byl k placi vsechny kytky hermafroditi a produkce tak 30 g oprcaneho sena. :grrr:
vsichni mi tvrdi ze mi kolisalo ph :D ja vim nejlip ze ph bylo celou dobu na 6 upravovano pripravkem od hesi.nl (vitezem cupu 03)a merene!! myslim ze to bylo nachylnosti fem.semen k tvorbe samcich kvetu protoze u o polovinu drazsich regulovanych seminek (opylenych sesterskou samci rostlinou) se mi hermy proste netvorej a vse je v poradku
ebist
Kdo nemůže nic najít tak nehledá*4*;)
Sinuhet
Podle toho, co zatim vim, ma kazda rostlina konopi v sobe info o tom jak vytvaret oba druhy kvetu. Lisi se jen tim jak silne je musis presvedcovat aby kvety opacneho pohlavi vytvorily. Nektere jsou k tomu nachylne a staci trochu stresu a uz mas na samici i samce. Jine jsou drsnejsi a musis je fakt hodne trapit aby se ti povedlo z nich ty samci kvety dostat. Tahle nachylnost je podle me dedicna. Takze zalezi na tom jakou praci si slechtitele dali s vyberem te spravne matky pro tvorbu feminizovanych seminek. Pro tebe jako zakaznika je nejlepsi kdyz vybrali nejakou ktera samci kvety tvori jen nerada. Abys mel seminka rostlin, ktere budou take nerady tvorit samci kvety. Jenomze pro slechtitele je to naopak, oni by zase radi nejakou kterou nebude tezke presvedcit. Takze zalezi kdo vyhral. Jestli to odflakli a "zhermili" nejakou snadnou matku, zdedily to po ni i seminka. To je ma teorie. Mozna by mohlo byt jistejsi vypestovat si dva klony teze matky, jednoho zhermit a pylem opylit ten druhy co neni zhermeny. Ale to jsou stripky posbirane po netu, co jsem si dal dohromady, treba je to vsechno jinak.
golgotha
Mam dotaz!Kdyz bych chtel zkrizit dva ruzne modely(nejakou indicu (I) s nejakou sativou(S) ) A chtel bych aby to bylo geneticky vic do indiky,mam pouzit S samce nebo I samce k opileni S samice nebo I samice!Zajimalo by me,jestli jsou treba geny indiky silnejsi nez sativove,jake by mohly prevladat?Jestli je to blbost,napiste PM smazu
Sinuhet
Myslím si, že bys prostě musel z výsledných semínek vybrat takové, které bude mít tebou požadovaný poměr. Že takovým křížením vzniknou semínka mnoha druhů.
golgotha
Ja to jeste trosku priblizim!Myslel sem,jestli mam indickou samici opilovat sativovim samcem----indickym samcem opilovat sativovou samici!Jestli ma silnejsi geny matka nebo otec (to je asi blbost co?) To se jen tak nezjisti!A nebo jestli indika neni geneticky silnejsi!Kdyz sem pestil tri roky out ze svych semen dokola (minulej rok mi to nekdo vycoril,tak sem stim skoncil) tak ty me sativy s obcasnym spilenim s necim geneticky indictejsim indikovaly:)

Sinuhet:A jak mam vybrat seminka s pozadovanym pomerem,to si myslel koupi nejaka v seedbance?Jinak nevim jak bych to vybral!Necham to na prirode!
Sinuhet
Spatne jsem se vyjadril. Ty seminka bys musel zasadit a z toho co vyroste vybrat adepty pro dalsi krizeni atd... Jestli se projevuje neco takoveho, ze by indica byla silnejsi, to nevim. Jednotlive geny mohou byt dominantni, ale indikovost je podle me souhrn mnoha genu a neverim, ze by se dedily tyhle geny vcelku.
WhiTe
hmm... dobry info k+
MangoMan
Sinuhet:pročítal jsem začátek jak se předávají geny,ale co když se geny od rodičů předávají obgeneraci,stalo se mi,že jsem měl v roce 2003 pěknou fialku-silná a na chut sladká,nechal jsem jí opylit samcem stejné odrůdy,který byl také fialový,kytka udělala semínka,a v roce 2004 jsem čekal že mi opět vyroste silná fialka,ale bylo to naopak,už to nebyla fialka,měl jsem pheno zelené,na chut strašné,a na stav taky nic moc,tak jsem to nechal zas opylit samcem stejné odrůdy kterej byl taky zeleného phena,a opět jsem dostal semena,řekl jsem si že když už to ztratilo potenci,tak to dám jako záchranej model,v roce 2005 jsem měl modelů dost,ale řekl jsem si že to s tamtím modelem ještě zkusím,zasadil jsem 4 semínka,a ze všech 4 byly všici samice,všechny fialové,identické s tou fialkou která mi rostla v roce 2003,stav a chut se taky shodovali,nevím do dnes čím to je,jeden rok fialová genetika,druhej rok zelený seno,třetí rok zase fialová genetika,že by se geny předávali obgeneraci?Je to to samý jak jsi psal s těma očima-moji rodiče měli oba hnědé oči,a já mám modrozelené,jako měl děda,takže se to taky předává občas obgeneraci,tak jestli je to možný?Jinak dobrej trýd,až ted jsem na něj narazil,samozřejmě k+ tě nemine.Zdar:)
soulQuake
no možný to samozřejmě je, ale nebude to pravidlem

to víš, v genetice je možný vždycky hafo kombinací
IqTyq
malá nóta od DJ Shorta ohledně sativa vs indica křížení, snad to není moc OT.
citace:
[i] It has been my observation that in a successful cross, the (usually female) sativa contributes the type of aroma and flavour, while the (usually male) indica contributes the amount of aroma and flavour to the prodigy.
So far this observation has proven fruitful."
[/B]


Vypozoroval jsem, že v kvalitním hybridu (většinou samice) sativa přispívá typem aroma a vůně, zatímco (zpravidla samec) indica může za množství aroma a vůně u potomstva.Toto pozorování je úspěšně proveřeno.
citace:
Vypozoroval jsem, že v kvalitním hybridu (většinou samice) sativa přispívá typem aroma a vůně, zatímco (zpravidla samec) indica může za množství aroma a vůně u potomstva.Toto pozorování je úspěšně proveřeno.


chápu to dobře? - indika gen může za chut a vůni u dalších generací kdežto sativa gen se prjeví chutí a vůní v prvnim roce křížení? :mutant:
IqTyq
citace:
Původní příspěvek od MIRIS


chápu to dobře? - indika gen může za chut a vůni u dalších generací kdežto sativa gen se prjeví chutí a vůní v prvnim roce křížení? :mutant:


Je to myšleno tak, že sativa přenáší na potomstvo druh (typ) aroma, zatímco indika přenáší intenzitu (aroma).Tzn že potomci voní přibližně stejně (bavíme se o F1) jako sativa matka, ale díky indika otci bude vůně intenzivnější.

BTW : Hodně zajimavý projekt spustili panáčci v Grýnhauzů. Jde o mapování poměru terpenů u jejich odrůd a jejich závislost na bouquettu. .

http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=94241
Sir_Major
Nazdárek. Mám jednu otázečku a nechci kvůli tomu zakládat nové vlákno. Mám v plánu si pořídit poloautomat. Konkrétně tohle :http://www.headsite.com/maroc-seeds...seeds-671-p.asp Něco sem se dočetl o tom že "auto" geny jsou recesivní atd... Otázka ale zní : Je možné tenhle poloautomat použít jako matčení rostlinu? Nevykvete po nějaké době sama? Všude čtu že to vlastně nejsou automaty. Že pouze dříve dozrávají. Může mi někdo vysvětlit jak to opravdu je?
The OG
citace:
Původní příspěvek od Sir_Major
Nazdárek. Mám jednu otázečku a nechci kvůli tomu zakládat nové vlákno. Mám v plánu si pořídit poloautomat. Konkrétně tohle :http://www.headsite.com/maroc-seeds...seeds-671-p.asp Něco sem se dočetl o tom že "auto" geny jsou recesivní atd... Otázka ale zní : Je možné tenhle poloautomat použít jako matčení rostlinu? Nevykvete po nějaké době sama? Všude čtu že to vlastně nejsou automaty. Že pouze dříve dozrávají. Může mi někdo vysvětlit jak to opravdu je?


Zdar, žádný semi/polo automatic strainy neexistují, jde jen a pouze o špatnou terminologii pro early strainy. Takže se tu mužeme bavit pouze o full automatic a early strainech.

OG


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma