Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Pietro full auto rack - proč na to jít jednoduše .. - Klikni zde pro originální téma
big_pietro
Trochu z lenosti snaha u plně automatickou pěstební jednotku ...

Trochu popis :

světlo: 250W Son-T PIA PLUS a 250W HPI-T (Philips) + 2x 75W Omnilux UV

substrát: trochu po domácku mix (hlíná, výsevní substrát, perlit, kokos ...)

větrání: 2x 300l/hod

chlazení / ohřev: soustava chladiču a větráků, k topení/chlazení je použit "Peltielův článek" který podle polarity pomocí chem. reakce který v něm probíha bud jednu stranu ochlazuje, nebo otepluje)

zvlhčovač : na kterym mě pan prodavač z nejmenováného grow natáh o 700kč (2200kč u něj, 1400kč přibližně v Datartu)

voda : čerpadlo fo fontánek

mozek: PC co jsem vyštrachal doma (1,2 Celeron, 256 MB DDR, 40GB HDD ....) + 16kanálová reléová karta + interface k PC propojený s reléovou kartou. interface (12 analog. výstupů, 4 dig. vstupu a dálší blbosti.

A jak to funguje ...

Po skompletování obou karet ( 2 dny pájení a pokusů) se začne programovat (7 dní k dokonalosti jádra=nic moc vzhled a uživ. rozhraní) Pak už je to celkem jednoduchý, jenom dolejváte vodu ko kejble a hlídáte a žaštipujete .

Funkce programu ...
Program pomocí karty propojené k PC pomocí LPT ovládá všechny prvky co postupně připojuji ... po pracném nastavení program zvádl testovací běh 31dní v kuse. Program řídí vše co se dá aby co nejvíce ušetříl čas a práci. Hlídá světlo, průtok vzduchu, teplotu, zalejvá atd ...
Podle teploty pod lamout buď ubere, nebo přidá napětí na P.. článků aby držel teplotu kolem 23C.

Hlavní důvod konstrukce byla kontrola na systémem v nepřítomnosti (delší jak dva dny)

Na PC je napojen starý mobil Nokia 5110 který na vyžání (určitý přikaz zaslaný jako SMS) bud pošle info o stavu vody v kyblu nebo teplotě, stavu světla atd...
Započala výroba PH sondy na měření PH + v plánu napojení na net a sledování kamerkou a posílání img na mobil pomocí MMS.
Pomocí SMS se dá i celý systém ovládat(např. bonus zalití, atd ...)

Proč něco dělat jednoduše když to jde složitě .. :sun:
Ant
hmm vypadá to dost složitě :)

Jen by to možná chtělo více fotek pro inspiraci ....... ale respekt někdo kdo udělá něco takhle složitěho pro své miláčky si zaslouží K+

Dotaz na kolik tě to celé vyšlo ????
na_pohodu
k+ leti,udelals to slozity,abys to mel jednoduchy:-)
me by zas zajimalo to chlazeni... :)
big_pietro
pokud bude zájem, tak to tady klidně všechno rozeberu a ukážu a doložim foto ...

když nepočítám PC, kterej jsem složil z toho co jsem doma našel tak zatim asi na 10k (počítám i sodík atd...) další dost nákladná věc je PH sonda s převodníkem cca 3k ...

A to chlazení funguje stejně jako u novejch ledniček se skupinou spotřeby A, tak už neni žádnej plyn, ale to samý co tam mam já. - příště to popíšu víc. Až bude trochu víc času ...
oton
obdiv, jsem taky kutil, ale ty jsi megakutil :D, jestli to všechno vychytáš, tak to bude maso, už jsem tu kdysi viděl takový pokusy, ale nějak to pak asi nedopadlo, ten tvuj je ale slibnej, nejvíc mě dostalo to ovládání a monitoring přes mobil, držim palce!
big_pietro
jak tak na to koukám tak menší záhjem by byl ...
takže trochu zpracuju detaili a přidělám fotky ... takže se těšte ... :-D
Zoidberg Dr.
No.......ses docela hustěj!!! Uz chybi jen nejakej ten robik na doplnovani vody a zastipovani :D
big_pietro
když jsme u toho doplnování vody ...
kontrola hladiny v kejblu je, aby čerpadlo nejelo na prázdno a dát tam další čerpadlo aby doplnilo hladinu taky neni problém, co je ale problém je aby mi to tu vody i namíchalo na správný PH a přidalo hnojeníčko ... to už je fakt moc .. takže zůstanu u ručo mixu .. :D
jaydee
pocuj... a to si tam dal nejaku seriovo predavanu relay kartu, alebo si si to cele bastlil sam ?? lebo nad takouto komplikovanou kartou som rozmyslal aj ja,.. ale drahe su, ako fras ...
big_pietro
Karta je dělaná doma, podle sériově vyráběné. Cena součástek je i tak dost velká.

Jelikož byl projeven zájem o princip ohřevu, nebo ochlazování vzduchu jednou jednotkou tak to trochu rozvedu ....

Základem je Peltierův termoelektrický článek ..

použití:
Termoelektrické chlazení - nejrozšířenější. Jeho předností je soustředění chladícího účinku na velmi malou plochu.Zařízení je spolehlivé a teplota se dá snadno regulovat změnou velikosti napájecího proudu. Nevýhoda oproti běžným kompresorovým a absorpčním agregátům je, že nedosahují takových tepelných parametrů.
Termoelektrické topení - méně časté. Výhoda spočívá v tom, že baterie mají plochý tvar, takže ohřev dané stěny či plochy je rovnoměrný.
Výroba elektrického proudu - termoelektrické baterie vyráběné pro účely chlazení nejsou vhodné pro výrobu elektrického proudu.

princip:
Peltierův článek se skládá ze dvou polovodičových tělísek a spojovacího můstku, které zprostředkovávají jednak přívod elektrické energie a jednak absorbují a vyzařují teplo. Základní zapojení Peltierova článku je znázorněno na obr.č.1.

Kde -

Q .... teplo absorbované
Qh ....teplo vyzařované
P.... polovodič s děrovou vodivostí
N .... polovodič s elektronovou vodivostí

Základním polovodičovým materiálem na Peltierovy články jsou převážně vizmut-telluridy, tj. termální systémy Bi-Te-Se ( N-typ ) a Bi-Sb-Te ( P-typ ). Tyto materiály mají výhodné termoelektrické vlastnosti, nízký měrný elektrický odpor a malou tepelnou vodivost. Spojovací můstky jsou zhotoveny většinou z mědi ( malý měrný elektrický odpor, možnost pájení ). Její nevýhodou je možná difúze do polovodičového materiálu a tím zhoršení jeho vlastností. V místě styku můstku a polovodiče vzniká nežádoucí přechodový odpor, který může značně nepříznivě ovlivnit dosažitelný chladící výkon Q článku a maximální dosažitelný teplotní rozdíl obou spojek. Nejlepší termoelektrický materiál je tedy bezcenný, nepodaří-li se najít vhodný technologický postup výroby, zajišťují nízký přechodový odpor.Jednotlivé Peltierovy články se obvykle zapojují do série ve větší celky, tzv. chladící termobaterie viz. obr.č.2. K dosažení vyšších teplotních rozdílů při zachování určitého chladícího výkonu se spojují jednotlivé termoelementy do kaskádních baterií viz. obr.č.3 nebo termobaterie do kaskády. V tomto případě se musí zajistit elektrická izolace mezi termobateriemi. Jako izolace se používají keramika s dobrou tepelnou vodivostí viz obr.č.2..V dnešní době se vyrábějí termobaterie již s touto izolací.

Moje pochopení :

Na článek jako takový jsem přidělal masivní hlinikové chladiče, které byly kvůli lepší vodivosti teplo přilepeny stříbrnou pastou.
Tento komplet byl zobudován do větší krabičky, kde jeden chladič je uvnitř a druhý vně, v krabici jsou kvůli cirkulaci vzduchy dva 6cm větráky. Uvedenou krabicí proudí vzduch, který bud ohřívá nebo ochlazuje.

Ohřátí/ chlazení = polarita napájení článku
Intenzita = dodávané napětí

Pak už jenom stačí do programu vytvořit pár funkcí kterou budou podle teploty v racku řídit napětí puštěné na termočlánek. Stim že v zimě se obrátí polarita o bude se přitápět a pokud bude i v zimě sodík moc topit tak se bude jenom chladit.

Jelikož pořád neni foták tak foto bude později ..
Tounny
Best of Dead. tak na tohle bych neměl čas, náladu a chut'. Nemáš asi po večerch co dělat, tak se zčadíš a hraješ si na elektrikaře co? :-). Hodně zdaru a sem tam opichej ňákou ženskou. Už ti to semeno leze na mozek :-)...Doufam, že chápeš srandu.Zatím čau
big_pietro
-> tounny .. myslim že semenem na mozku to nebude, bo moje slečná je dost chtívá .. takže bych hádal že to bude spíš nedostatkem .. :D

ale je fakt že nudy už to vychytávám ... ted jsem zrovinka dodělát 2x převodník frekvence / napětí .. takže jdem pokračovat v exporimentech ...

BTW: nevíte někdo kde sehnat PH sondu, vim že to tady někde je, pročet jsem už snad půlku groweru, ale nenašel jsem konkrétní adresu, nebo link .. nebo by stačilo klidně nějaký schema .. postavim všechno (skoro) :)
fernetman
Ja bych se jeste zeptal ohledne toho chlazeni a peltierova clanku, kolik si jich pouzil a jake typy(s jakym teplonym vykonem (Q)) ???
Deda Mraz
big_pietro: zkus www.conrad.cz.
big_pietro
deda mraz: mno no conrada znam moc dobře a nevim na co by se mi mohl hodit, nebo v jaký souvislosti to sem píšeš. Conrad má nějaký věci nehorádně drahý, ale některý zase jinkde nekoupíš ...
big_pietro
fernetman : Qmax = 80W, nevim přesně musel bych to někde hledat, ale stačí kouknout do katalogu GM a tam si vybrat. Byl použit jeden článek 4 x 4 cm a dva kvalitní hliníkové chladiče. Hodně záleží jak velkej tam dáš hliník a jak dobře budeš odvádět teplo z toho co se ohřívá. A aby to fungovalo na principu ledničky, měl by to být co nejvíc uzavřený okruch vzduchu.
Pořád to nemam pořádně vychytaný, chce to hodně experimentovat a zkoušet a předělávat atd ... na timhle jsem ztrávil nejvíc času a pořád to neni ono.
big_pietro
výrobci a informace o termoel. článcích ...
http://www.melcor.com
http://www.kryotherm.spb.ru/
fernetman
JJ, dik, tohle s tim termoelektrickym clankem je strasne zajimavy a dalo by se to za urcitych podminek dobre vyuzivat, myslim ze si prvni z groweru, kdo to vubec pouzil, tohle se da vyuzit treba v lete, kdyz je 30 stupnu, zaizolujes skrin, zapnes chlazeni a uz jenom pridavas CO2 z lahve a kyticky si v poho vegetujou.
na_pohodu
jj,good idea:-)
s tim chllazenim v kombinaci s CO2 koukni do myho threadu v podpisu,je tam nastin tohohle napadu a ty ho urcite vyuzijes,jestli ti to uchladi bez odtahu jen s cooltube v uzavrenym okruhu.
big_pietro
pokud rack a vzduchové vedení bude ideálně uzavřeno a nebude potřeba výměna vzduchu tak to uchladí myslim že můžu řict BEZ PROBLÉMU. Nastavá problém pokud nemáš ex. zdroj CO2 a musíš do racku pouštět i vzduch z venku. Spotřeba termoel. článku je zanedbatelné, takže 24hod provoz neni zas tak nákladnej.

Další věc která je v plánu je, že ochladit vzduch lze jak všichni víte rozprašováním studené vody do vzduchu a tím by se zároven zvedala vlkost. Voda by byla obohace o CO2 atd ... jak ale řikam .. zatim toho mam víc v hlavě než v hromadě .. :D
big_pietro
ještě je problém v tom že kdyby hranice CO2 v racku přesáhla unosnou hranici pro člověka a já to otevřel a nadech se tak aby to tam semnou nešlehlo ... nechci se ke kytičkám přibližovat v plyn. masce .. :D
fernetman
TAk si udelej ve dverich skrine skleneny okynko a muzes koukat na kytky aniz bys musel otevirat dvere :)
big_pietro
to mě nenapdalo :D
zagál
Smekám před tebou, něco takovýho je můj sen... Skus se podívat na "automatický dávkovač kapalného hnojiva" ( http://www.eheim.cz pod odkazem CO2 na konci stránky). Netušim kolik stojí ale podle mě by nebyl problém ho přizpůsobit na dávkování hnojiva, takže by ti čerpadlo doplnilo vodu a todle eště pohnojilo :-)
Jinak samozřejmě K4U
ganjafarmerbomber
me na tom nejvic dostava to s tim mobilem.... celkove je to fakt sila! k
WeedG
Pietro.... jsi proste hlava, smekam a kdybych i na takovydle projekt mel znalosti tak bych to urcite zbastlil..... K plus letí, plne si ji zaslouzis. A urco doloz co nejvice fotografii jen co to půjde. Jsem zvedavej hlavne na technicke detaily. Obzvlast to ovladani pres sms je proste neskutecny. Urcite bych to uzil, jsem stejne furt nekde v pr.... Takze at rostou KITII...
Ke-Guglimugli
citace:
Původní příspěvek od big_pietro

Pak už je to celkem jednoduchý, jenom dolejváte vodu ko kejble a hlídáte a žaštipujete .



..ze hlidate.. :punk: :crazy: :bravo:

Jinak ten teplo-studenej clanek se da nekde koupit i v celku? Napadlo me, ze by na nej mozna slo postavit bublak a vyresit jak teplotu roztoku i v okoli.. Za predpokladu, ze to ma nejakou nosnost.. Jakou max teplotu z toho jde dostat?

Urcite ale jestli si neco zaslouzi oznaceni VYCHYTAVKA, tak rozhodne tohle, velkej petre :bravo:
big_pietro
článek půjde určitě i koupit, ale to by nebylo ono .. a určitě to vyjde tak dvakrát dráž ...
a toplota záleží jenom na tom jak dokážel rychle odvádět teplo z druhého chladiče ... takže se z toho prakticky dá udělat i mrazák .. :-D
Sinuhet
peltieruv clanek maji myslim v nabidce na www.ges.cz
big_pietro
jj .. to je ale jenom ten článek ... je potřeba ještě pořádnej kus žebrovanýho hliníku, nebo mědi a výkonej větrák .. před dvěma lety stál ten článek 2k ... ted stojí 3 stovky ... takže komplet tak i s krabičkou a silikonem a kupou šroubků to vyjde tak do 1k .. takže sranda :-D
Sinuhet
No uchyceni uz je na pestiteli. Kdo ma plechovou skrin napriklad muze vyuzit primo stenu, apod.
big_pietro
Takže po delší době trochu update mého pokusu ...

po delší době testování a vychytávání problému a vyřešení zvětšení jsem udělal pár foteček ....

foto 1) - umístění PC a dalšího potřebného k osbluze bylo vtěsnáno do staré skříně a zbytek místa využit na menší pokus o farmičku na prcky :-D
foto 2) - PC interface a 16 x reléová karta pro obsluhu koncových zařízení, děkujeme firmě VELEMAN (nebo jak se to píše) :-D
big_pietro
1) - zavěšení osvětlení + konstrukce odtahu tepla od světla
+ jednotka ne měření tepla

2) - stínítko + zavěšení 2 x UV-B

3) - klasika ( tlumivka, startér, kondík a hromada kebelů)
big_pietro
1) - konstrukce teploměru

2) - a zezadu

3) - čidlo na výbojce
big_pietro
1) - chladící jednotka o které už bylo psáno na začátku - zatim mimo provoz, ale funguje :-D

2) - detail - vpravo je vidět vnitřní chladič , diky kterému se proudíci vzduch ochlazuje, nahoře chladič odvádějící teplo.

3) - a zvlhčovač
big_pietro
Potřebné věci pro stavbu :

2 X Regál Praktik (90x90x180) á 1050 Kč - Hornbach

10 x Šroub M10 + matka(křídlovka) + podložky asi 50Kč - Hornbach
(na sešroubování obou regálů)

1 X Stínítko typ INDUSTRIA s odtahem á 1150 Kč - growing.cz

1 X Lampa Philips HPI-T a Son-T PIA obě 250W á 980 + 560 Kč - ereka.cz

1 x Tlumivka + objímka + startér + kondík asi 600 Kč - ereka.cz

1 x roura bíla flexi na odtah 2M 100 Kč - Hornbach

1 x kabel + zástrčka na osvětlení 50 Kč - Hornbach

2 x ventilátor průtok 300l/h 12V á 170 Kč - GME

7m growing bíle fólie kolem 350Kč - growing.cz

3 x 80cm truhlik + podtruhlik á 120 Kč - Hornbach

1 x Vzchovadlo pro akvária 300 Kč - OBI

10m x hadička akvarijní 50kč - OBI

9 x vzduchovací kameny 100 kč - OBI

9 x košíčky na hydro + poklička do 100 Kč - growing.cz

1 x Ultrazvukový zvlkčovač 2000Kč - growing.cz
(normální cena 1500 Kč - DatArt)

1 x Předřadník pro 2 UVB (2 x 15W) - 1200 Kč - Hornbach

2 x UVB Exo-Thera 8% 15W á 400 kč - Hornbach

1 x Uklikový filt 1000 kč - hydroponieplus.cz

1 x Libovolné PC s LPT portem + monitor 0 Kč - zbytky
(Celeron 1,2GHz , 256 MB RAM, 20 GB HDD, CD, FDD, WIN-XP)

1 x Karta rozhraní pro PC s 16-ti vst./výst. (opticky oddelené), 9 analogových vst. (1 velmi presný) a 4 analogové vstupy 3300 Kč - GME
(zkušení el. si mouhou ze podstatně menší peníz postavit; nebo se dá použít levnější karta co disponuje pouze výstupy)

1 x Univerzální releová deska Dodáváno s 8-mi relé, rozširitelné na 16; prep. kontakty 220V/5A 1200 Kč - GME
(též se dá levnějí postavit; pokud se použije předchozí levnější karta co má relé už rovnou u sebe, není toto potřeba)

1 x Hadička + T spojka - 50 Kč - Hornbach
(na vytvoření spojitých nádob)

šroubky, háčky, kablíky, lepenka, čokolády, něco pár prkýnek atd .. někdo má doma nekdo koupí - 200 Kč - Hornbach

1 x záložní časový spínač 220V 100 Kč - Hornbach
(když se posere PC)

1 x Nokia 5110 - max 500 Kč - Bazar
(já měl doma)

1 x datový kabel pro nokie co podporuje AT Commands nový 500 Kč - datovekabely.cz


díky použité kartě lze kontrolovat teplotu, hladinu vody, PH, atd .. všechno musí být ale postaveno tak aby to šlo připojit na vstupy karty.

pomocí PC lze také ovládat rychlost větráků a další prkotinky. V testování také onen chladící box, který spolupracuje s PC.
BeBe
Máš to zatial super. Ja som vyštudovaný elektrotechnik, ale do tohto by som sa neodvážil. FANDÍM TI A POSIELAM K+
big_pietro
ještě tu neni žádný screenshootek .. :satan:
ChaoticRoman
Fakt v klidu! Ale zajímalo by mě kolik se prodráží měsíční platba za elektriku? A jaký je zdroj v PC (nebo mají všechny ty hejblátka vlastní zdroje?)? Jinak fakt vymakané!
K:=K+1
big_pietro
mno ... je použit jeden zdroj 350W, který napájí jak PC tak oba ventilátory a všechny ostatní věci co potřebují mín jak 220V .. a nemyslim že by zdroj jel na 100% takže spotřeba srovnatelná s větráky na 220V ..
Zewl
hele ty si asi delal u NASA co :)
big_pietro
ne, ale je to můj sen :D
Killer55555
No tohle je fakt brutální!!! Neni pro kiti lepsi stav bez tize?, no kdyby se ti neco stalo, tak si z nudy muzes postavit raketu s kiti do vesmiru:D
samozrejme K+
big_pietro
Našel jsem českou firmu která vyrábí podebné výrobky jako VELEMAN jenže za podstatněji levnější peníze ...

takže posílám ceny ...

teploměr in/out 820,- ( jde připojit až 6 ks )
vlkoměr 2 500,- ( je připojeno s teploměrem )
TC485 - převodník RS232/RS485 820 ,- ( a sem se připojuje teploměr a vlhkoměr )
QUIDO - 8/8 I/O, pro RS232 2 000,-
mobil NOKIA 5110 + SIM - 500 kč
kabel dat. N5110 + poštovné - 390 ,-

PH a EC nikdo v ČR za rozumné peníze nedělá ..

tohle by mělo měřit teplotu, vlkost, řídit až 8 koncových zařízení, info na mobil.

kdyby měl někdo zájem tak PM, musel bych spíchnout program pro obsluhu ...
smooth
K+ leti protoze tohle je haluz...
jak dlouho si to daval dohromady ???
big_pietro
asi tak půl roku ... :) .. ale pořád to neni hotový :D
smooth
to je sakra moc prace...
chce to trpelivost co...
a ty tomuhle vsemu rozumis nebo ti negdo pomahal... :))
Pokud ma nekdo k dispozici starsi cisla casopisu Amaterske radio, tak v Prakticke elektronice c.8,9 a 10 (pokracovani, vylepseni) rocnik 2000 je navod na stavbu pridavne karty pro pc s 16 vystupnimi linkami a k teto karte se da pripojit jina karta s dalsimi 16 vystupnimi linkami, celkem se da pripojit 6 takovychto karet takze az 112 vystupnich linek kdyby nekomu nestacilo 16 ;). Otazkou vsak je kde sehnat program :-( a integorvany obvod je uz take k nesehnani :-/. Holt 7 let stara konstrukce. Takze pokud se chce nekdo inspirovat... na nic jineho uz to neni :mad:
big_pietro by mohl tez poskytnout nejaka ta schematka a programy aby si podobne zarizeni mohl postavit kazdy.
boytwoface
No musim rict, ze to vypada fakt krute! :))) Jako elektrotechnik nejsem, ale fakt by me to zajimalo, jako programek, schema propojeni, hlavne to s tim telefonem na ovladadni a vypisy stavu, to by se mi mooooc liiiiibilo! :))) Takze pokud by mr. big_pietro nebyl proti a hodil to sem, tak by to byla asi pecka. Zatim zdar a at to sviiiiitiiiii! :)
Expiry
Jentak mimochodem,kdyz uz si Mistr dal s tim takovou praci,tak by podle me nemel bejt problem to nabidnout treba nejakymu growshopu/prodavat to.Myslim si,ze je to dost promakany a dalo by se to vyrabet za pomerne nizkou cenu.
Posilani info pres GSM je vcelku jednoduche. http://bramo.ic.cz/
A na to aby to mohl nabidnout nejakemu Growshopu by to musel jeste doladit, nemyslim funkcne ale ohledne bezpecnosti.
CurbY23
Mno a nemyslis, ze uz to doladil za ty dva a pul roku? Ja myslim ze na to casu mel dost :D

Inac by mne zajimalo, estli nevite o ph a ec sondach pripojitelnejch ke kompu bo nakym prevodniku? Nebo resite to nekdo?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma