|
Potřeboval bych si ujasnit pár informací, pokud bych se v něčem mýlil tak mě prosím opravte:
Obvyklý obsah CO2 ve vzduchu je 340 ppm tj. 0,034 % . Pokud tento objem klesá, zpomaluje se růst a může se dokonce zastavit, pokud obsah CO2 ve vzduchu dosáhne hodnoty 100 ppm.
Dolní mez koncentrace CO2 je 100 ppm – zastavení fotosyntézy a růstu
Naopak zase intenzita fotosyntézy se může urychlit 2 až 3-krát v případě, pokud hodnota CO2 ve vzduchu dosáhne 1500 ppm.
Obr.č.1
Přesto však existuje určitá mez pro pozitivní účinky obohacení vzduchu o CO2. Od určité hodnoty je pozorována nadprodukce glucidů, což vede k porušení rostlinné buňky. Proto existuje určitá optimální koncentrace, která se mění hlavně podle různých klimatických faktorů, dále závisí na době obohacení vzduchu oxidem uhličitým a na druhu rostliny. Tato hodnota koncentrace leží v rozmezí od 1000 do 2000 ppm.
Horní mez koncentrace CO2 je závislá na více faktorech a pohybuje se kolem 900-1000 ppm při slunečním záření, a kolem 2000-3000 při indoor osvětlení – Tak, aby proces fotosyntézy byl co nejefektivnější.
Obr.č.2
Obrázek č. 2 ukazuje trend fotosyntézy při různých koncentracích C02, na dvou úrovních záření v přepočtu na W/m3, v závislosti na teplotě listu.
Tato křivka ukazuje zároveň dva jevy:
• optimální účinnosti obsahu CO2 je možno dosáhnout pouze v dostatečných světelných podmínkách,
• obohacením vzduchu o CO2 se posouvá optimum fotosyntézy k vyšším hodnotám.
Zdroj: zde
Bezpečnostní aspekty CO2:
- 3 % v ovzduší člověk nereaguje
- 5 % způsobuje závratě, nouzi o dech, ospalost
- 8-10 % bezvědomí a smrt
- při 20 % se člověk náhle zhroutí, smrt nastává do 5-10 minut
Zdroj: Wiki
Přepočet z ppm na %:
1000 – 2000 ppm = 0,1 – 0,2% obsahu CO2 v prostředí
Přepočet možno ověřit zde
Pokus o propočítání množství spotřebovaného cukru při použití kvasinek:
Místnost: např. 1 m x 1 m x 3 m = 3m³
Hustota vzduchu podle wiki: 1,29 kg/m³
Hustota CO2 podle wiki: 1,98 kg/m³ (což je asi 1,5 krát větší než vzduch)
Teoretická pomůcka:
Tedy abych získal 100% obsahu CO2 na výše zmíňenou místnost,
potřebujeme získat 3 x 1980g = 5940 g na 3m³
Přepočetní pomůcka:
Abych zjistil kolik je 0,01% obsahu 5940 / 10000 = 0,594 g = 100 ppm
Představa:
Chtěl bych zkusit rostlinky zpočátku dopovat 1600 ppm CO2
To znamená, že když známe přepočet 1600 ppm = 0,16% ...
Mělo by stačit vynásobit 100 ppm x 16 = 0,594 x 16 = 1600 ppm = 9,5g
Kvasinky x CO2
Z několik zdrojů jsem vyzjistil, že v počátcích kvašení za anaerobních podmínek (bez přísunu kyslíku) je poměr 2:1 později se však tento poměr zhoršuje při masivnější reprodukci asi na 6:1
To tedy znamená, že bych potřeboval na výrobu 100g CO2 asi 200g cukru a v pozdějších fázích až 600g cukru
Zdroje na otázku kolik vytvoří kvasinky CO2:
zdroj č.1
zdroj č.2
zdroj č.3
Takže ze 2kg cukru bych měl být schopný vytvořit cirka 700g CO2, což by mělo odhadem vystačit na 75 dní s dosaženou hodnotou 1600 ppm, to celé za předpokladu, že bych neměl odtah
Též vím, že mám odtah 90m³/h díky ventilaci, což by mi mělo vzduch v místnosti o velikosti 3m³ odtáhnout za hodinu 30x, čili za hodinu mi to odebere až 30 x 9,5g CO2 což je rovno více než 0,5kg cukru Krom toho kvasinky nemají tak prudkou produkci, takže otázka je zda má cenu snažit se koncentrovat prostředí pomocí kvasinkového generátoru CO2 za předpokladu, že mám pachový odtah ?
Edit: I když chvíli jsem nad tím přemýšlel ještě sám a napadlo mě, když je Oxid uhličitý těžší než vzduch, že by možná nebylo potřeba ani plnit celých 3m³, ale jen spodní část (tedy jen 1m³) a zároveň by to nemusel vtáhnout ani ten pacháč ? Další věc která mi vplula na mysl je, že kdyby to ten pacháč vtáhl - zda by aktivní uhlík negativně nereagoval s CO2 ? Díky způsobu výroby aktivního uhlíku vznikají na jeho povrchu mikroskopický trhlinky, které vážou pachy, tak aby to nezkracovalo funkční období tím, že se tam začne usazovat uhlík z oxidu uhličitého. Naposledy upravil Orichi 20-04-2013 v 12:19 PM |