Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Zákon a Právo » monitoring médií k 25.03.2004
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Upozornění monitoring médií k 25.03.2004 Příspěvek č. 1

FAKT SE PO TOM NEBLBNE?
Reflex | 25.3.2004 | rubrika: Analýza | strana: 30 | autor: text a foto Jiří X. Doležal

Poslední vědecké výzkumy ukazují, že řada nepříjemných jevů v mém životě, které jsem dosud přičítal tomu, že přes dvacet let kouřím marihuanu, s trávou nesouvisí. Co teď, probůh? Přiznat si vlastní lenost je těžší než se smířit s vlastní vyhuleností!

Když se mi poprvé dostala do ruky dvoudílná monografie Drogy a drogové závislosti - Mezioborový přístup, ucítil jsem cosi jako národní hrdost. Je pravdou, že publikace vznikla v rámci projektu Rady Evropy. Ale lidé, kteří knihu dělali, jsou čeští a moravští vědci. Šéfem národního týmu projektu je Mgr. Josef Radimecký, koordinátorem knihy je MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc., knihu vydal Úřad vlády ČR jako výsledek práce Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Národního monitorovacího centra pro drogy. Vědecká monografie má světovou úroveň, jsou to mezioborově integrované výsledky nejnovějších výzkumů prakticky všeho ze světa drog. Včetně trávy. Když jsem se začetl do výše zmíněné knihy, do oddílu o konopí, jehož autorem je PhDr. Michal Miovský, PhD., nestačil jsem se divit.

NEJDŘÍVE CANNANEWS

Stále nebyl (chválabohu) popsán případ předávkování s následkem smrti. Většina odborníků sdílí názor, že tráva nevyvolává fyzickou závislost, psychická závislost se dostavuje asi u osmi až deseti procent dlouhodobých uživatelů. Není popisován ani vzestup tolerance (zvyšování dávek), ani absťák. Kolik lidí hulí, resp. kolik je dlouhodobých a pravidelných uživatelů? Vládou vydaná monografie odhaduje 250 000-400 000. Ale nárůst mladých zájemců o ganju (zkušenost má nyní podle školních studií 35 až 50 procent středoškoláků, v závislosti dle regionu) se začíná stabilizovat, klesl zájem o zhoubné drogy - pervitin a heroin. Alespoň jednou v životě kouřilo trávu až 14 procent dospělé populace. Jak jsme dlouho zkouřený? Věda nemá jednotný názor, jedna studie zjistila, že jsme pod vlivem do zhruba pěti hodin po dokouření posledního jointa, jiná studie prokázala, že piloti tryskových letadel by neměli pilotovat nejméně osmnáct hodin poté, co jej típnou. Teorie marihuany jako "vstupní drogy" byla nejen vyvrácena, ale výzkum prokázal jiný mechanismus: "Největší riziko (přechodu na tvrdé drogy) představuje pití alkoholu a kouření nikotinových cigaret v dětství a adolescenci." Následující data čerpám z Výroční zprávy 2002 Národního monitorovacího centra: V tomto roce zaregistrovala všechna léčebná zařízení v ČR celkem 751 případ žádosti o léčbu osoby, která užívala konopí jako jedinou drogu. Sedmdesát procent z nich bylo mladších 19 let, muži:ženám 3:1. Polovina žadatelů užívala konopí méně než jeden rok a "pravděpodobnost vzniku komplikací, jejichž primární příčinou by mohlo být užívání konopné drogy a jež by vedly až k vyhledání odborné léčby, je v těchto případech velmi malá". A pouze: " ... přibližně 10 až 15 procent klientely projevilo známky problémů, které lze příčinně spojovat s užíváním konopné drogy (poruchy paměti, soustředění). Problémy popisované u ostatních klientů se nejeví jako pravděpodobné přímé důsledky užívání drogy (kázeňské problémy atd.)."

STARÉ PRAVDY, NOVÁ PŘEKVAPENÍ

Monografie potvrdily staré pravdy. Tráva může odlarvovat, tj. nechá "z larvy vylíhnout" kdesi hluboko v duši zalezlou těžkou duševní nemoc, psychózu, nebo alespoň vlohu pro panický stav a nezvládnutelnou úzkost. Lidé, kterým se tohle stalo nebo mají nějaké alarmující příznaky, prostě nemohou hulit. Nesmírně důležitý je set a setting - nálada a prostředí, kde se joint zpopelní. Mezi nepříjemnými a nebezpečně působícími lidmi si uživatel prožije panické úzkosti. Ale - kromě odlarvovaných psychóz - většina stavů ustupuje po vystřízlivění. Zda tráva vyvolává při chronické konzumaci depresi a úzkosti, nebo zda depresívním a úzkostným lidem více chutná tráva, protože jim ony trýznivé stavy tlumí, není zatím plně jasné.

JAK VZNIKÁ SAMOTÁŘ

To, že se po trávě blbne, se stalo i předmětem uměleckého ztvárnění - viz Samotáři. V knize Drogy a drogové závislosti se však dočteme: "Při velmi častém, nadměrném a dlouhodobém užívání konopných drog se dostavují jemné poruchy některých kognitivních funkcí. Jedná se zejména o zhoršení v oblasti krátkodobé paměti a schopnosti soustředění. Poruchy kognitivních funkcí se vyskytují u akutní intoxikace." Samotář neměl JEMNOU poruchu! Výzkum Gabrhelíka (2003, více níže) pak uvádí, že u jakékoliv diagnostiky hašašínů je problémem odlišit, zda jsou jejich projevy funkcí dlouhodobého poškození marihuanou, nebo tím, že jsou furt zkouření. Jak tedy vznikají vyhulenci, Samotáři? Dle mých zkušeností kromě těch, kteří začali jako děti, má negativní vliv na úpadek intelektu kombinace marihuany a alkoholu. Častější mechanismus vzniku Samotáře tkví v tom, že až sedmdesát procent všech "drogových" klientů má k té závislosti ještě další na drogách nezávislou psychiatrickou diagnózu. Nejčastěji porucha osobnosti, často narcismus, neurotické a afektivní (emoční) poruchy či deprese. Freud se s drogami srovnal jednou větou: "Užívání drog znamená nepřijetí nedostatku libosti v dospělosti ..." Nedostatek libosti v dospělosti je bohužel normální, implicitní stav našeho bytí ... U anomální osobnosti či neurotika může být onen nedostatek libosti nesnesitelný do té míry, že si libost je schopen opatřit jen drogami. Zde se jedná již o moji interpretaci: u kuřáků trávy, kteří se drogovými klienty většinou nestávají, bude situace podobná, jen akcentace jejich osobnosti či trýznivost neurózy není tak zlá, aby je hnala k tvrdým drogám. Monografie k tomu říká: "Pokud se setkáme s náruživými uživateli vykazujícími tendenci k excesívním vzorcům užívání, tak se bez výjimky jedná o součást osobnostních rysů těchto uživatelů, a tedy o mechanismus nefarmakologické povahy." Podobně je tomu u mimořádně vzácných trávových "absťáků" - jde o neurotický projev. To jest: vyhulencem se dospělý člověk stává díky své osobnosti, ne že by jej tráva vtáhla a pohltila jako heroin.

TAK JSEM JENOM LÍNEJ

Co mne v monografii opravdu překvapilo? Výzkum amotivačního syndromu. Člověku se nechce nic dělat, jen tak sedí, žvaní s kamarády či kouká na televizi. To je tím hulením ... Všechno je jinak! "Klinický popis tohoto syndromu se v mnoha kritériích shoduje s diagnostickými vodítky pro deprese a výzkum zde není dosud jednoznačně schopen přinést odpověď na to, zda tento syndrom vůbec existuje, nebo zda se nejedná pouze o nerozpoznanou depresi," říká monografie. A nepublikovaná diplomová práce FF UP Olomouc Romana Gabrhelíka s lákavým názvem "Amotivační syndrom a popis životního stylu těžkých uživatelů konopných produktů" pak říká, že nejspíš žádný není - jde kromě depresí také o prokrastinaci (neurotik podvědomě něco snadného neučiní, aby měl proč se nervovat, že nemá něco dodělaného ...). Z osobní zkušenosti musím dodat, že také nelze rozeznat amotivační syndrom od příznaků bohapusté lenosti.

HLAS PROTISTRANY

Nejslavnější odborník veřejně pranýřující marihuanu je legendární primář Karel Nešpor. Rozhovor odmítl, nemá se mnou dobré zkušenosti. Za odstrašující příklad ve věci marihuany jsem také pro MUDr. Zdeňka Bašného. Tak jsem se šel zeptat, co proti tý trávě ve světle nových vědeckých poznatků vlastně má. MUDr. Bašný není fanatik abstinence, připouští potřebu snižovat spotřebu všech drog, ale nehlásá askezi. Patří k menšinové linii (umírněně) konzervativních psychiatrů. Informoval jsem jej o tématu v dostatečném předstihu, měl možnost si získat všechna data o veškerých "marihuanových" causách v Bohnicích řešených i stejnou monografii - a udělal to. V tom, že mladistvým a nezletilým nepatří do ruky ŽÁDNÉ drogy, se plně shodujeme. Co však u dospělých? První z jeho argumentů chápu jako plně relevantní a myslím, že by měl být urychleně podroben vědeckému výzkumu. V bohnické léčebně zaznamenávají zatím statisticky nepodchytitelný počet podivných hraničních psychóz mladých lidí, u kterých je často v anamnéze konzumace marihuany. Tento fakt nebyl znám a bylo by dobré vědět víc. Druhý argument mi ukázal, že možná i jedno pivo denně, které MUDr. Bašný dle svých slov konzumuje, je vidět. Ne v nějakém pustnutí, ale ve formování osobnosti k rigiditě a konzervativismu. Pan ředitel chápe marihuanu jako větší ohrožení než alkohol proto, že dle jeho zkušeností dokáže vyřadit mladého konzumenta mnohem dřív z provozu, desocializovat jej. Například - nedostuduje střední nebo vysokou školu. Alkohol jej prý nechá žít sociálně víceméně přijatelným životem mnohem déle, i když mu třeba onen konzument nakonec propadne. Tento argument vychází ze zkušenosti s velmi mladými huliči, kteří to přehnali. Je samozřejmé, že když patnáctiletý uživatel kouří dva gramy skunku denně, má v sedmnácti ze svého mozku beztvarou konopnou placku a nedodělá v životě už nejen střední školu, ale nic. Bagatelizovat stejný vzorec chování u alkoholu je ale nepřípadné. Když počítám, vzpomenu si asi na dvacet vrstevníků, kteří začali s drogami příliš mladí a již zemřeli - jen u tří to byly ilegální drogy, zbytek se zabil chlastem. Tráva z příliš mladých uživatelů udělá idioty, alkohol je zabije, případně dovede k tvrdým drogám. Dlouhodobého kuřáka marihuany, který nekombinuje marihuanu s alkoholem nebo tvrdými drogami, zná doktor Bašný jediného. Mne. Asi patnáct let osobně. Já jej také. Zásadně s ním nesouhlasím, je to však důvěryhodný, solidní a korektní lékař. Požádal jsem jej proto o posouzení, nakolik na mně pozoruje vliv dlouholetého užívání marihuany. Bude to mnou vyžádaný text, ať napíše cokoliv, nemohu jej žalovat, ani nejde o porušení lékařského tajemství. MUDr. Zdeněk Bašný o tom, jak je JXD vyhulený: Autor článku svým vzděláním, publikační aktivitou a formou komunikace není typickým příkladem denního konzumenta marihuany. Z mého pohledu si užívání marihuany zdůvodňuje stabilizací a vyladěním pocitového komfortu v rámci vlastní osobnostní struktury. Svůj pohled generalizuje i na ostatní uživatele. Od doby našeho prvního kontaktu vnímám u autora změnu - snížení úrovně výrazové formy písemných sdělení. Tento předpokládaný nepříznivý trend se mi však nepotvrdil při našem dialogu, kde argumentace autora nepostrádala dřívější kvalitu. Proto napadenou písemnou formu vnímám spíše jako způsob stylizace autora ve shodě s jeho osobnostním laděním. Při našem setkání jsem u autora nepozoroval zjevné patologické prvky vyplývající z dlouhodobého užívání marihuany a v jeho chování nedokáži oddiferencovat případný vliv uvedené drogy od vlivu struktury osobnosti. Dialog s PhDr. Doležalem osobně vnímám jako zkušenostně i odborně obohacující, přestože naše názory na užívání marihuany zůstávají nadále zcela odlišné.

***

Ministerstvo kašle varuje: Tento text je o dopadech trávy na psychiku, ne na zdraví. Vědecká data ukazují, že zdravotně nejškodlivějším na kouření marihuany je způsob konzumace. Právě to kouření, které způsobuje nejméně rakovinu a rozedmu plic. V rámci harm reduction je vhodné užít vaporizér.

________________________________________________________________________

Drogy nelze vymýtit
Psychologie dnes | 22.3.2004 | rubrika: Trendy v psychologii | strana: 33 | autor: Michal Miovský

Konopné drogy nejsou spojeny s vysokou mírou zdravotní a společenské nebezpečnosti, přesto jejich uživatelům u nás hrozí nesmyslně vysoké tresty.

Po roce 1989 jsme si rychle zvykli na to, ze můžeme říkat a dělat téměř cokoli, co nás napadne. Na pár věcí, jak se zdá, si ale naše společnost stále zvyknout nemůže. Například na to, že užívání drog bohužel patří k realitě života a že nikdy v minulosti ani v současnosti neexistovala a neexistuje společnost, která by tento jev dokázala eliminovat. Před pár lety jsme s kolegy hledali vhodnou budovu pro denní stacionář, v němž by se léčili lidé, kterým se drogy vymkly z rukou. Často jsem byl při té příležitosti konfrontován se slovy, že je to záslužné a správné, ale ne zrovna v této městské části. Podobné věty slyším od té doby v různých obměnách často. Naposledy to bylo, když jsme dokončili publikaci o věznicích a návykových látkách, kterou vydal Úřad vlády ČR.

Paragraf na nic

V roce 1999 byl s velkou slávou zaveden v platnost §187a, který kriminalizuje držení nelegálních drog pro vlastní potřebu. Vzpomněl jsem si na slova mnoha jeho zastánců, jak pomůže v boji s organizovaným zločinem a bude tím správným signálem celé společnosti. Soudní praxe ukázala, že co se týče boje s organizovaným zločinem - tento paragraf nepomohl prakticky v ničem (sami soudci jsou vůči němu relativně kritičtí a státní zástupci nemají povětšinou názory o mnoho jiné). Tento paragraf nepřinesl žádnou pozitivní změnu, kterou by bylo možné vědecky prokázat. Neubylo uživatelů drog; neklesla ani obliba, ani dostupnost těchto látek. Jediným výsledkem zmíněného paragrafu je ročně několik desítek odsouzených, často mladých lidí, kteří se dostali do konfliktu se zákonem právě za držení drogy pro vlastní potřebu. Tito odsouzení znamenají proti dřívějšku nejen ročně přibližně padesátimilionový nárůst nákladů pro státní pokladnu, ale představují také spoustu nešťastných osudů mladých lidí. Někteří z nich se dostávají do konfliktu se zákonem za něco, co okolo nich dělá pravidelně přes pětinu vrstevníků. Netřeba si nalhávat, že právě např. ve vztahu ke konopným drogám čelíme vážnému společenskému problému. Na jedné straně ví každý hlupák, který zvládl abecedu a umí tedy číst, že konopné drogy bezpečné nejsou. Žádné drogy nejsou bezpečné. Zdá se však, že žijeme ve společnosti, v níž příliš vysokému počtu obyvatel nestačí intelekt ke zvládnutí toho, aby dokázali diferencovat. Tedy dokázali pochopit, že všechny drogy nejsou nebezpečné stejně. Některé škodí více, jiné méně. Jedny škodí v jedné oblasti, jiné v oblasti druhé. Lidem neprospívají v nevhodných dávkách žádné drogy (musíme si např. uvědomit, že mezi běžně užívanými léky je mnoho takových, které mají psychoaktivní účinek a lze je užít i jinak, nežli k indikované léčbě). Někdo by mohl říci, že je to přece snadné: víme a umíme posoudit míru těchto vlivů. Ano, to dnes již poměrně uspokojivě umíme. Zdá se však, že problém netkví v inteligenci lidí.

Psycholog o práci nepřijde

Jedno z vysvětlení může poskytnout i psychologie. Zakopaný pes vězí v lidské iracionalitě, respektive v jejím vlivu na myšlení, hodnocení a rozhodování. Rodiče dětí slyší, že někdo udělá něco pro jejich dobro a především pro dobro jejich dítěte. Už si ovšem neuvědomí, že toto "dobro" může spočívat v tom, že jejich dítě bude raz dva vyhozeno ze školy nebo vůči němu bude vedeno trestní řízení... Nikoli však za to, že někomu ublížilo nebo že provedlo něco společensky skutečně nebezpečného. Toto dítě se prostě nešlo ve svých 18 letech opít a provést nějakou "taškařici" (tak jak to bylo obvyklé u starší generace), ale zakouřilo si marihuanu. Jenže bohužel si ji koupilo a o jointa se rozdělilo a tak je z něj rázem osoba společensky vysoce nebezpečná. Protože toto dítě někdo udal. Historická zkušenost, věda i zdravý lidský rozum přinášejí důležité zjištění, že užívání drog nelze vymýtit. Drog je bezpočet všude okolo nás a moderní společnost je ke svému fungování v medicíně i jinde potřebuje. Problémem je vztahování se některých lidí k těmto látkám. Je třeba s drogami nebojovat (to by bylo podobně směšné, jako třeba boj proti homoli cukru), je třeba se snažit o změnu způsobu, jakým s drogami zacházíme. Problém vztahu mezi zacházením s drogami a společenskou sankcí je mnohorozměrný. Začal jsem tím nejostentativnějším problémem, jakým jsou v současnosti nepřiměřené sankce za činnost, která není v případě konopných drog spojena s vysokou mírou zdravotní a společenské nebezpečnosti. Což samozřejmě nelze říci o všech skupinách drog.

Odvážný ministr

Věznice se v průběhu druhé poloviny minulého století ve vztahu k uživatelům drog zásadně proměnily. A to v mnohých zemích Evropy. Dnes představují prakticky nejradikálnější nástroj, jakým společnost může disponovat při nedodržování dohodnutých pravidel, zákonů. Tento nástroj se však ve své tradiční poloze ukázal ve vztahu k uživatelům drog jako ne příliš efektivní. V situaci, kdy má ovlivnit například chování adolescenta v jeho revoltě nebo čemkoli podobném, je nástrojem přímo destruktivním a kontraproduktivním. Ministři naší vlády se před třemi lety dohodli, že výsledky studie PAD (Projekt analýzy dopadů drogové legislativy v ČR), jejíž zpracování si sami zadali, jednoznačně vedou k závěru, že je rozumné v našem trestním řádu provést kategorizaci nelegálních drog, od které se odvíjí různá míra penalizace. Studie PAD zhodnotila důsledky zavedení trestnosti držení drog pro vlastní potřebu a přinesla mnohá zjištění, podporující tzv. vyvážený přístup k návykovým látkám. Tedy racionální přístup promítající se na jedné straně do vývoje a aplikace zákona a na straně druhé do neustálého hledání a ověřování vhodných a především skutečně efektivních preventivních a léčebných opatření. K podobnému závěru, tj. vhodnosti kategorizovat návykové látky, došla mj. i vědecká a posléze politická reprezentace ve Velké Británii. Ani jeden z ministrů, kteří si úkol zadali a nesou za jeho splnění zodpovědnost, jej však jak se zdá plnit nehodlá (MZ ČR a MS ČR). Teprve třetí ministr, který byl úkolem také pověřen, našel odvahu na jeho plnění. Vskutku paradoxní pak je, když je ministr Mareš nevybíravě napadán v médiích kdejakým policejním důstojníkem. V demokratických zemích není obvyklé, aby policejní důstojníci v médiích nevkusně napadali vrcholné politiky. U nás se tomu tak děje opakovaně (tj. s tichým souhlasem nadřízených). Zdá-li se to někomu postavené na hlavu, tak by bylo dobré se probudit. Je to totiž realita. Je to stejná realita, jako to, že např. velká část společnosti, podporovaná populistickými politiky, naivně očekává, že drsná věznice na konci světa napraví většinu odsouzených a problém bude vyřešen. Očekává, že to věznice zvládne sama, že je to všechno téměř zadarmo a že je to efektivní. Problém se tak chová jako bumerang a je to stejný bumerang, který znají kolegové z jiných oborů. Jak daleko by musel od "civilizace" být blázinec, aby byl pro lidi přijatelný? Jak daleko bychom museli vozit tělesně či mentálně postižené, aby náhodou někoho nepohoršovali či neobtěžovali?

Nemít problém na očích

Podivná pasivita v naší společnosti by vydala na psychologickou monografii. Rodiče často od psychologa chtějí, aby jejich nezbedné dítko "opravil" a hlavně, aby u toho nemuseli moc asistovat. Rodinní příslušníci duševně nemocného chtějí totéž od psychiatra. Někteří staří rodiče jsou odklízeni do ústavů, po kterých už děti "opravu" ani nevyžadují - zdá se, že jim stačí nemít svůj "problém" na očích. Společnost je na tom stejně. Čeká, že pachatel bude napraven (jak to bylo milé, když se věznici říkalo nápravně-výchovné zařízení, že?) či opraven, ačkoli někteří nezastírají, že nejlepší by bylo asi popraven, ale to je již jiné téma. Taková přeplněná věznice s nedostatkem peněz na kvalifikovaný personál a únosné prostředí je zřejmě přímo předurčena k tomu, aby někoho napravila... Připočteme-li k tomu "výtečnou" podporu podpůrných programů před a po výkonu trestu, nedůsledně prosazovaný a stále devalvovaný systém probační a mediační práce, pak je zřejmé, kde bota tlačí. No a to nejsme ještě zdaleka u toho, že společnost musí být zralá na to, aby dokázala pomoci znovu integrovat všechny ty blázny a mukly, kteří se vrací zpět... Tak to jen krátké odbočení k některým obecnějším tématům a problémům našeho současného vězeňství. Zpět k návykovým látkám. Pokud vás zajímá, jak se v minulosti vyvíjel náš trestní řád ve vztahu k návykovým látkám, kolik osob si odpykává nepodmíněný trest za některý z tzv. drogových paragrafů, či jak to vypadá s léčebnými programy ve věznicích atd., najdete to v publikaci zmiňované na začátku textu. Autoři se sice zaměřili pouze na drogy nelegální, nicméně text určuje směr, který může usnadnit otevření i tak obtížných, pro společnost citlivých a dlouhodobě nedostatečně řešených problémů, jakými jsou zejména alkoholové drogy.

* * *
Literatura:
• Adiktologie Supplementum 2001 (2002). Supplementum č.1, ročník I. Tišnov: SCAN.
• Miovský, M., Havlíčková, M., Spirig, H. (Eds.) (2003). Vězeňství a drogy: sborník textů z oblasti užívání nelegálních drog ve věznicích. Úřad vlády ČR/NMS, Praha. (Publikaci si je možné v plné verzi zdarma stáhnout na: www.drogy-info.cz/article/articleview/1149/1/120/).
• Single, E., a kol. (1996). International Guidelines for Estimating the Costs of Substance Abuse. Ottawa: Canadian Centre on Substance Abuse.
• Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce 2002 (2003). Úřadu vlády ČR, Praha. V tisku.
• Zábranský, T., Miovský, M., Mravčík, V., Gajdošíková, H. (2001). Impact Analysis Project of New Drugs Legislation. Summary Final Report. National Drug Commission Czech Republic, Tišnov: SCAN.
________________________________________________________________________

Konopí jako energetická plodina
Prima TV | 23.3.2004 | 18:45 | pořad: Minuty regionu - Vysočina

Olina TESAŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Využití konopí jako energetické plodiny na Vysočině přiblíží dnes na půdě Střední ekonomické školy Telč občanské sdružení Mikroregion Telčsko, město Telč a další. Jedná se o vstup zemědělců do projektů k zajištění suroviny k vytápění rodinných domků i větších obytných celků. Lze předpokládat, že při současné nadprodukci potravin bude pěstování konopí na polích pro tuzemské zemědělce výhodná alternativa.
________________________________________________________________________

Svět drog podle lidovců
Lidové noviny | 25.3.2004 | rubrika: Horizont | strana: 14 | autor: Josef Radimecký

Kalouskovi s Vackem chybí argumenty pro změnu protidrogové politiky

Při postgraduálním studiu protidrogové politiky na Imperial College v Londýně mě učili, že politiky je třeba přesvědčovat vědecky ověřenými argumenty. Potěšilo mě proto, když pan premiér na koaličním jednání o drogách od pánů Kalouska aVacka z KDU-ČSL požadoval pro jejich návrhy změn protidrogové politiky věcné a podložené argumenty. Těch se mu ale nedostalo. Asi se pánové s vývojem v české protidrogové politice neseznámili nebo tomu nerozumí, ač se sami pasují na odborníky. Proto premiér odložil jednání na polovinu dubna, dokdy si mají lidovečtí reformátoři své argumenty připravit. Co se tedy změnilo?

Diskutujme o kvalitě prevence

Drogy se v Česku nebudou dělit na měkké a tvrdé, což vládní protidrogová politika nikdy nedělala. Takže jde opravdu o fenomenální úspěch lidovců. Stejně jako Úřad pro drogy a kriminalitu OSN však nebudeme dětem zatajovat, že různé drogy mají různé účinky. O kvalitě prevence je skutečně třeba diskutovat. Předtím by ale stálo za to, seznámit se s prací ministerstva školství, jež v tomto směru od nástupu ministryně Buzkové udělalo nesmírný kus práce. Stát nebude platit testování extáze na diskotékách. Jde vskutku o kontroverzní a výzkumem zatím málo podložený postup, jakým byla před patnácti lety výměna injekčních stříkaček a jehel pro uživatele drog. Na testování extáze ale protidrogová politika nestojí. Expertní komise přezkoumá protidrogovou politiku státu a navrhne nové cíle. Mezi hlavní cíle současné politiky patří například snížení počtu uživatelů drog, snížení dostupnosti drog nebo zvýšení dostupnosti programů prevence a léčby. Uvidíme, jaké alternativní cíle komise navrhne.
Potud lidovecké úspěchy. S návrhy na přesun některých kompetencí z jedněch orgánů na jiné, alespoň prozatím, neuspěli. Důvod? Nepředložili jediný pádný argument, například proč by mezinárodně ceněné Protidrogové oddělení Generálního ředitelství cel mělo být převedeno pod Národní protidrogovou centrálu. Lidovci neuspěli ani s návrhem radikálně řešit jimi zveličované účetní nesrovnalosti zjištěné NKÚ u programů dotovaných ze státního rozpočtu. Na to má vláda zavedeny standardní postupy. Nepomohla ani nepodložená tvrzení pana Kalouska, že rozděluji peníze svým "kamarádíčkům". Dotace totiž nerozděluji já, ale meziresortní výbor, který je pod větší veřejnou kontrolou než podobné výbory na jiných ministerstvech. Proto na rozdíl od nich rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky nikdy neposkytla dotaci časopisu Závislost a my, jejž "šéfredaktor" pan Vacek, aby získal státní dotaci, vydává za "odborný". Časopis však nesplňuje ani jedno z mezinárodně uznávaných kritérií odborného časopisu a shodou náhod je jedním z "odborných" členů redakční rady i pan Kalousek. Co by asi na takové užívání dotací řekl NKÚ? Šlo by o účelově nesprávné čerpání dotace, nebo dokonce o její zneužití?
Lidovci přišli i s návrhem změn zákonů. Přenést část působností v protidrogové politice krajům lze jen uvítat. To ale musí být uvážlivé a doprovázeno i poskytnutím odpovídajících peněz krajům. Když se peníze "jenom" převedou krajům, nevyřeší to systémový problém. Totiž, že protidrogové služby pracují za přinejmenším nuzných a nestandardních podmínek, za jakých by nestátní organizace v EU nepracovaly.

Návrat do minulosti

Mediálně ohraná je písnička o tzv. průměrné denní dávce drogy, prý podle italského zákona. Takové páně Vackovy návrhy jenom potvrzují, že chce českou protidrogovou politiku vrátit o deset let zpět. Italové průměrnou denní dávku drogy, zavedenou v roce 1990 (na návrh bývalého neofašisty Finiho), zrušili po referendu už v roce 1993. Jedním z důvodů změny této úpravy byla přeplněnost jejich věznic, což prý naši lidovci nechtějí. Od té doby Italové nestíhají držení drogy pro osobní potřebu a množství posuzuje policie a soudy.
V jednom z mnoha emotivních vystoupení na koaličním jednání vyslovil pan Kalousek mně a mnou vedenému kolektivu sekretariátu rady vlády "nedůvěru". Prý manipulujeme statistiky. Pokud je důvěryhodným lidoveckým prototypem experta na drogy pan Vacek, který si v minulosti neprávem přivlastnil titul inženýra, o důvěru pana Kalouska v naše odborné schopnosti skutečně nestojíme. I když mám diplomů a pamětních medailí ze zahraničí (jako pan Vacek) někde po šuplících také dost...
________________________________________________________________________

Preparát Speed z lékáren je legální
Týdeník Krnovské noviny | 23.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (frk)

REGION - Zřejmě jediným zbožím v lékárnách, které musí na obalu zdůrazňovat svou legálnost, je nový stimulant Speed 8. Podle výrobce je volně prodejný preparát s osmihodinovým účinkem určen pro zvýšení výkonnosti a koncentrace při práci, sportu, učení a únavě.
Pojmem speed dosud uživatelé drog označovali ilegální budiče amfetaminového typu. Přestože svým složením nemá Speed 8 s ilegálními speedy nic společného, nitrožilní uživatelé drog rychle přišli na to, jak lze dosáhnout srovnatelného efektu. "Pokud je na obalu varování, že Speed 8 není určen k nitrožilní aplikaci a že se nesmí kombinovat s alkoholem, opiáty a sedativy, funguje to na naše klienty jako výzva, aby toto zakázané ovoce vyzkoušeli," uvedla vedoucí krnovského nízkoprahového K-centra Martina Mezírková.
Jedno balení Speedu 8 obsahuje dvacetikubíkovou ampulku s nápojem a brčko na pití. Po správném orálním užití povzbudivý efekt připomíná energetický nápoj typu redbull. "Zkusil jsem si večer aplikovat dva kubíky intravenozně, víc by toho moje žíly asi nezvládly. Efekt byl podobný pervitinu, ale podstatně klidnější. Dal jsem si na to ještě nějaký alkohol a pak jsem byl celou noc vzhůru," popsal svou zkušenost jeden z krnovských uživatelů drog.
"Účinné látky ve Speedu 8 jsou nenávykové a legální, z velké části přírodní," tvrdí odborník na výživu Petr Fořt. Jde především o vitamíny a aminokyseliny, které bývají považovány za výživné doplňky nebo takzvané chytré drogy (smart drougs). Tento název vznikl v době, kdy vysokoškoláci a workoholici experimentovali se skupinou léků stimulujících mozkovou činnost, aby objevili elixír inteligence. "Léky samozřejmě nebyly vyvíjeny jako kouzelné pilulky moudrosti, ale měly pomoct pacientům s nějakou chorobou nebo poruchou. Je třeba přiznat, že takzvané chytré drogy přináší pozitivní výsledky i při pokusech na zdravých lidech. To si už uvědomil farmaceutický průmysl a o využití těchto látek se zajímají i lékaři a pacienti. Největším rizikem je podle mě vybudování závislosti při systematické konzumaci, přestože většina chytrých drog při vysazení nevyvolává klasické abstinenční příznaky," konstatoval odborník na chytré drogy Robert Kuhnl.
________________________________________________________________________

Drogová zásilka do vězení
ČT 1 | 24.3.2004 | 19:15 | pořad: Události

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Vězeňská služba ve Vinařicích na Kladensku našla v balíčku pro jednoho odsouzeného drogy. Dvacet kusů extáze, dva gramy pervitinu a marihuanu objevil služební pes. Policie teď zjišťuje, kdo zásilku poslal. Ve Vinařicích to není první případ. Kvůli drogám už před rokem obvinili vyšetřovatelé šestadvacet lidí.

Kateřina ELIÁŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Adresátem balíčku byl jeden z devíti set vinařických vězňů. Ten, kdo jej odeslal, zadal fiktivní adresu. Policie po něm zatím marně pátrá.

Jana DĚTSKÁ, PČR Kladno
--------------------
V takových případech se většinou nepodaří zjistit odesílatele.

Kateřina ELIÁŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Příjemce balíčku zůstane bez trestu.

Jana DĚTSKÁ, PČR Kladno
--------------------
Jelikož adresát sdělil, že žádný balíček neočekával, tak je nepostižitelný.

Kateřina ELIÁŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Ve vězení se podle policejního prezidia droga prodá až čtyřnásobně dráž než na černém trhu.

Luboš BERÁNEK, zástupce ředitele Věznice Vinařice
--------------------
Cena je výrazně vyšší, ale spíše, než by se jednalo o prodej přes finanční prostředky, jedná se o jakési materiální vyrovnání, cigarety, potraviny, oblečení.

Kateřina ELIÁŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Z šíření drog a léků a z prodeje mobilních telefonů vězňům policie již dříve obvinila dvacet šest lidí současné či bývalé zaměstnance věznice, některé vězně a jejich příbuzné. Rozsudek má u kladenského soudu padnout třicátého března.
________________________________________________________________________

Vězeňská služba našla v balíčku pro vězně ve Vinařicích drogy
Zpravodajství ČTK | 24.3.2004 | 14:03 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

VLAŠIM (Benešovsko)/KLADNO 24. března (ČTK) - Vězeňská služba ve Vinařicích na Kladensku objevila v úterý v balíčku pro jednoho z odsouzených drogy. Na 20 kusů extáze, dva gramy pervitinu a marihuanu upozornil služební pes, řekla dnes ČTK kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová. Policie podle ní nyní šetří, komu byla zásilka určena a kdo ji poslal.

O vinařické věznici se v souvislosti s drogami začalo hovořit před více než rokem, kdy v ní policie odhalila hromadnou distribuci drog, léků a mobilních telefonů. Z šíření omamných a psychotropních látek a jedů nakonec obvinila 26 lidí. První čtyři z nich, dva vězni, dozorce a vězeňská zdravotní sestra, předstoupí před soud 30. března.

Podezření, že se ve věznici šíří drogy, policie pojala předloni na podzim. Při běžných kontrolách tehdy nacházela vězeňská služba opakovaně vězně pod vlivem drog. Důkazy policie získala zejména odposlechy telefonů. Z nich se také dozvěděla, že do věznice má putovat větší zásilka pervitinu. Shodou okolností se pak dostala až k jeho výrobcům.

Jaroslava Tůmová mol
________________________________________________________________________

Marihuanu zkoušejí kouřit stále mladší děti
Mladá fronta DNES | 25.3.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 1 | autor: KATEŘINA FROUZOVÁ

Většina dětí s drogami jen experimentuje, tvrdé drogy se na školách vyskytují ojediněle

Téma

Liberecký kraj - Marihuana je dnes na středních i základních školách po alkoholu a cigaretách jednoznačně drogou číslo jedna.
Podle průzkumu MF Dnes na gymnáziích v Libereckém kraji ji vyzkoušela více než polovina dětí. Výjimečně studenti experimentovali s hašišem, pervitinem, heroinem, lysohlávkami nebo těkavými látkami. Prakticky každý však už pil alkohol a kouřil cigarety. „K marihuaně se školáci dostanou nejčastěji přes kamarády. Obvykle si ji mezi sebou dávají zadarmo a kouří ji v partě mimo školu,“ uvedla Magda Jogheeová z českolipského K-centra. Nejužívanější drogou dětí ze základních škol je podle ní jednoznačně marihuana. „Naopak ubývá tvrdých drog. Pervitin na školách užívají tak jeden dva žáci.“ Podobné zkušenosti mají i další pracovníci středisek, již na školách pořádají besedy a o problémech s dětmi hovoří.

„S marihuanou žáci experimentují jako víkendoví příležitostní kuřáci. K drogám se dostanou snadno třeba na diskotéce nebo na nějaké party. Tvrdé drogy děti užívají jen velmi výjimečně,“ uvedla učitelka jablonecké základní školy.
Problémem podle odborníků je především snižující se věková hranice experimentátorů. Dnes návykové látky zkoušejí již třináctiletí či čtrnáctiletí. Ještě před několika lety přitom třeba marihuanu poprvé kouřili až studenti prvních ročníků středních škol. „Trávu brali třeba i sedmáci. Problém vidím především v přístupu rodičů, kteří často nechtějí potíže vidět. Nepřipouštějí si, že právě jejich dítě může brát drogy,“ upozornila učitelka. To potvrdil i ředitel liberecké pedagogicko psychologické poradny Vladimír Píša: „Pomoc rodiče hledají až ve chvíli, kdy už je pozdě. Vytrácí se jejich zodpovědnost.“ Podle psychologa je přitom kouření marihuany u dětí velmi nebezpečné. „Je to riskantní, protože u takto malých dětí je obrovské riziko, že marihuana zafunguje jako spouštěcí droga, díky níž se pak děti dostanou k drogám tvrdým. U dospělých lidí je tato hrozba nesrovnatelně menší,“ uvedl Píša.
Problematika drog se přitom dnes nevyhne prakticky žádné základní ani střední škole ve větším městě. Před několika týdny například nabízel teprve čtrnáctiletý žák školy v Českém Dubu kamarádům marihuanu. Neúspěšně se jim snažil prodat jeden gram usušeného konopí a později jim zadarmo rozdával jointy marihuany. Trestu podle policie mladík unikne kvůli nízkému věku. Rozdílný bývá přístup škol k jednotlivým případům. Ředitelé o výskytu drog na jejich škole obvykle nechtějí vůbec mluvit, nebo potíže nepřipouštějí. Podle Píši školy často problémy tají.
„Na základních školách jsou případy, kdy někdo častěji bere drogy ojedinělé. Dobrá škola takový problém využije v boji proti drogám,“ zdůraznil Píša. „Nikdy jsme neřešili případ, kdy by drogy ve škole někdo prodával. Nejsme ale tak naivní, abychom si mysleli, že potíže u nás neexistují. Nikdy nedokážeme zabránit tomu, aby si žáci koupili drogu mimo školu,“ komentovala situaci ředitelka jablonecké základní školy v ulici E. Floriánové Olga Makrlíková.
„Snažíme se působit preventivně a sledujeme děti, u nichž máme podezření. Například jsou na škole tři dívky, jež již od sedmé třídy chodí na diskotéky, kde se mohou s návykovými látkami snáze setkat. Pokud se potíže studentů zvětší, jednáme o tom s rodiči a hledáme řešení,“ zmínila Makrlíková.
Policie v kraji ročně řeší desítky drogových deliktů lidí mladších osmnácti let. Kriminalisté spolupracují s řediteli základních škol. „Školy vědí, na koho se mají v případě potřeby obrátit, na druhou stranu ředitelé škol dostávají informace, pokud kriminalisté sami něco zjistí,“ řekla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
Za loňský rok třeba semilští policisté řešili celkem osmnáct případů spojených s drogami. „Jednalo se o výrobu a distribuci nejčastěji pervitinu nebo extáze. Měli jsme i případ dětí pod patnáct let, které kouřily trávu,“ uvedla tisková mluvčí semilských policistů Soňa Šídová.
Podle Suchánkové se na libereckých základních školách objevila hlavně marihuana. „Žáci si ji však nekupují přímo ve škole, ale mimo ni,“ upozornila Suchánková. Braní drog mezi školáky je podle kriminalistů věcí módy. „Děti toho vědí o drogách hodně, ale neumí si připustit rizika, jaká s sebou braní drog, například marihuany, přináší,“ upozornila mluvčí. „Může to s sebou přinést zdravotní potíže a komplikace.“ Na středních školách studenti a učni experimentují především s pervitinem a extází. „Letos jsme se setkali s případem, kdy dealer, který už byl za distribuci drog trestaný, ji nabízel studentům,“ uvedla mluvčí.
Dva případy drogového dealerství na základních školách vyšetřovali vloni jablonečtí kriminalisté. „V jednom případě šlo o distribuci marihuany, ve druhém se týkala léčiv, myslím, že šlo o rohypnol,“ řekla včera jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Letos se zatím kriminalisté s drogovým delaerstvím na jabloneckých školách nesetkali.

Děti zkoušejí hlavně měkké drogy

Podle průzkumů již drogy vyzkoušeli dokonce i žáci sedmých tříd. Obvykle se jedná o ojedinělé experimenty s marihuanou a dalšími měkkými drogami.
Jen výjimečně berou děti pod patnáct let pervitin, heroin nebo extázi.
Na středních školách stoupá počet uživatelů marihuany.
Nejméně jednou v životě ji podle celorepublikových statistik okusilo téměř čtyřicet čtyři procent.
Podle průzkumu MF Dnes na jabloneckém a libereckém gymnáziu kouřilo marihuanu více než padesát procent studentů.
Sehnat drogu na školách podle studentů není problém.
________________________________________________________________________

Sehnat ve škole "trávu" je velmi snadné
Mladá fronta DNES | 25.3.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 3 | autor: (frk)

Téma

Jablonec nad Nisou - Koupit marihuanu přímo ve škole není podle studentů středních škol problém. Obtížné není sehnat například také hašiš nebo extázi. "Trávu jsem na gymnáziu koupil prakticky kdykoliv jsem chtěl. Věděl jsem za kým jít. Nejčastěji jsme se s kamarádem, který ji občas prodával, sešel na klidném místě třeba v posledním patře na půdě, kudy prochází málo pedagogů," vylíčil čerstvý absolvent Gymnázia U Balvanu, jak snadno lze ve škole sehnat marihuanu. Bez překážek prý ve škole koupí drogy také studenti z libereckého gymnázia F. X. Šaldy a jabloneckého sportovního gymnázia. V dotaznících se mnozí svěřili, že drogy pořídí, pokud budou chtít.
"Jestliže zrovna nikdo ve škole trávu neměl, tak nebyl problém sehnat číslo mobilu na dalšího člověka, od kterého se dalo také něco koupit," dodal mladík. Joint podle něj obvykle stál sto korun. Kvalitnější marihuana byla dražší. "Byli tu ale asi dva spolužáci, kteří si jejím prodejem možná vydělávali. Ne vždy se tráva kupovala. Často jsem ji od kamarádů dostal zadarmo," poznamenal mladík. Příležitostných kuřáků marihuany přitom podle něj na gymnáziu nebylo právě málo. "Hodně lidí ve škole trávu vyzkoušelo. Často se jednalo o takové, do kterých by to nikdo neřekl." O něco těžší je pořídit extázi nebo hašiš. "Asi bych to ve škole sehnal, ale jelikož extázi člověk bere na party, když je dobrá nálada, tak jsem to nezkoušel," zmínil bývalý student. Možnost nakoupit ve škole drogy značně závisí na kontaktech a známostech. Podle studenta, jenž si nepřál být jmenován, lze ve škole drogu pořídit pokud dealer zájemce zná. "Jinak je ale samozřejmě snazší pořídit si drogy mimo školu. V hospodě se pokaždé najde někdo, kdo u sebe má marihuanu," podotkl absolvent gymnázia.
________________________________________________________________________

Můžete říci drogám ne
Právo | 25.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 11 | autor: (orh)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Drogám ne a ano životu můžete říci v pátek v českobudějovických ulicích. Akce začíná v 10.30 h na náměstí Přemysla Otakara II. a cílem projektu je účinná prevence proti drogám.
Právo o tom informoval Vlastimil Špalek z projektu Řekni NE drogám - Řekni ANO životu.
Akce se zaměřuje na informování veřejnosti o škodlivosti drog, zejména marihuany, která se rozpouští a usazuje v tukových tkáních organismu, kde zůstává dlouhodobě. Od května 2001 tento celorepublikový projekt oslovil se svou preventivní činností přes 600 tisíc lidí.
"Chceme dát lidem fakta o drogách, aby se mohli správně a včas rozhodnout. Každá droga je jed a jako každý jed způsobuje více či méně otravu organismu," dodal Špalek.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 25.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1

* Droga ve školce
MIAMI (INT) - Klučina (5) posypal spolužákovi v jídelně školky v americkém Miami lasagne marihuanou.
________________________________________________________________________

Psí život Ondřeje Hejmy
Reflex | 25.3.2004 | rubrika: Reflexe | strana: 11 | autor: Ondřej Hejma

Kosovo v plamenech je špatnou zprávou pro Ameriku a všechny, kdo podporují její tažení proti terorismu. Historická fakta jsou zřejmá: Tálibán byl kdysi spojencem v boji proti komunismu, aby se stal nakonec úhlavním nepřítelem strýčka Sama. Dnes se říká, že to mohla být chyba, ale důležité je, že Rusové byli vyhnáni z Afghánistánu. Uplynulo pár let, extremistická U5CK se stala spojencem v Jugoslávii a srbský Bělehrad byl silami NATO rozbombardován napadrť. Dnes, když Albánci provádějí v Kosovu etnické čistky, to může vypadat jako chyba, ale hlavně že je Milošević v Haagu. Válka v Iráku byla zase vedena ve jménu zbraní hromadného ničení, které se nakonec nenalezly. Dnes se připouští zpravodajský omyl, ale Saddám je konečně pod kontrolou. Pokud se ti, kteří vedou boj proti terorismu, nenaučí mluvit jasnou řečí, jejich podpora v tomto zásadním střetu může být ohrožena. Stejně tak u nás doma. Lidovci prosadili v předvolebním boji kriminalizaci marihuany, ale démon alkohol prošel jako obvykle beze ztráty kytičky. Jako by bratři a sestry nečetli noviny. "Alkohol je droga jako hrom," napsal sám poslanec Kott. A zašel až tak daleko, že svou neřest hájil odporem proti totalitnímu režimu. "Pití bylo způsobem života i symbolem vzdoru," napsal náš nejslavnější demokratický opilec při vzpomínce na léta hrůzovlády. Doufám jen, že naši mladí nebudou muset jednou obhajovat svůj smotek konopí podobnými slovy tváří v tvář pokrytectví momentálních držitelů moci.
________________________________________________________________________

Že by se inspirovali filmy o mafiánech?
Chebský deník | 25.3.2004 | rubrika: Chebsko | strana: 10

POZNÁMKA

Jan Piták o dealerech marihuany

Lokálním dealerům marihuany v Chebu nastávají "zlé" doby. Zajímá se o ně především Policie České republiky, která se je snaží trestně postihovat a v prodávání drog jim zabránit. Na veřejnost však začíná prosakovat další skutečnost. O pouliční prodavače se zajímají také někteří chebští občané především z řad Romů. Ti se nejspíš inspirovali americkými snímky z předválečných let, kde mafie od majitelů klubů a dalších zařízení vymáhala výpalné a poplatky za to, že je nechají být. To samé se v současné době praktikuje v Chebu. Někteří Romové totiž na dealerech požadují, aby jim platili za to, že je nechají prodávat. Podle našich informací se částky pohybují v řádech tisíců korun měsíčně. Dealeři podle našich informací většinou zaplatí, bojí se, že by mohli přijít o své zásoby marihuany. Na policii se ze zřejmých důvodů obrátit nemohou. A tak se dostávají do začarovaného kruhu.
Nastalá situace hodně připomíná praktiky Fantomase. Tento přízrak také vybíral daň za život. Kdo nebo co dává vymahačům právo takhle "obírat"?
________________________________________________________________________

Výchovná marihuana na ČT
Metro | 25.3.2004 | rubrika: Servis | strana: 14 | autor: spigl@volny.cz

názory

Česká televize ve snaze přiblížit se vkusu televizního diváka mladší generace zařadila inscenaci Vše pro syna, kde "leitmotivem" byla problematika komunikace mezi generacemi.
Stárnoucí manželé ve snaze přiblížit se mentalitě svého 19letého syna uspořádali pro něj večírek, v jehož průběhu nejen, že se synem konzumují tvrdý alkohol a sledují tvrdé porno, ale i kouří marihuanu. Následkem toho manželka otěhotní, což je podle tvůrců velká ostuda (asi větší než braní drog!).
Takto si Česká televize představuje boj proti drogám v praxi. Oblíbení herci přímo popularizují marihuanu. Ostatně film obsahoval návod k užívaní této drogy, a to včetně jednání s drogovým dealerem. A pak neplaťte televizní poplatky s radostí a úsměvem na rtu.
________________________________________________________________________

Drogových deliktů je daleko více
Týdeník Krnovské noviny | 23.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (mac)

KRNOV - Statistika trestné činnosti v působnosti obvodního oddělení policie v Krnově hovoří za loňský rok zcela jasně - takřka ve všech odvětvích prohřešků proti zákonu došlo k úbytku, výrazně narostl pouze počet deliktů v souvislosti s drogami.
V této kolonce je za loňský rok číslo třináct, což je o osm případů více než v předchozím roce. Podle policejní mluvčí Ivany Křištofové je navýšení dáno především odhalením několika políček s konopím.
Jako jeden z příkladů mluvčí uvedla dvojici mladíků z Krnova, jimž bylo v sprnu sděleno obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Osmnáctiletý nezaměstnaný hoch a sedmnáctiletý místní student spolu měli v Kostelci zasadit a sklidit sedm rostlin konopí. Samostatně si také osmnáctiletý mladík vypěstoval doma v květináči jeden kousek a mladší komplic dalších šest v lokalitě ulice Brantické. "Hrozí jim až tři roky vězení nebo peněžitý trest," uvedla Křištofová.
Celkem bylo loni v Krnově a přilehlých obcích řešeno 581 trestných činů, to je o 123 méně než v roce 2002. Strážcům zákona se podařilo objasnit 340 trestných činů. Objasněnost tedy dosáhla téměř šedesáti procent.
Další výrazný pokles byl v Krnově zaznamenán v souvislosti s hospodářskou trestnou činností. Oproti 127 trestným činům v roce 2002 se jich loni stalo 74. Takřka na stejné úrovni zůstal počet mravnostních deliktů.
Již druhým rokem za sebou se drží na nízkých číslech krádeže jízdních kol. Podle policie je to hlavně tím, že většina krádeží je podle novely zákona kvalifikována jen jako přestupek, protože škoda nedosahuje limitu pěti tisíc korun, což je hranice trestného činu. Důležitou úlohu ale hraje rovněž prevence. Tou se v Krnově zabývají především strážníci městské policie, kteří bicykly často odborně značí a snadno tak při jejich nálezu určí majitele.
Policisté a strážníci také provedli v loňském roce řadu preventivních besed na krnovských školách. Zde studentům a žákům přednáší mimo jiné i o důsledcích trestných činů, jejich rozdělení, představují policejní metody k zajišťování stop nebo ukázky zásahů služebních psů.
________________________________________________________________________

Rodiče si nebezpečí často nepřipouštějí
Mladá fronta DNES | 25.3.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 3 | autor: (lib)

Anketa

Liberecký kraj - Problematika drog se dnes nějakým způsobem dotýká všech středních škol a nevyhýbá se ani základním školám.
Podle učitelů a psychologů by rodiče měli prevenci a potížím svých dětí věnovat daleko více času. Rodiny si často myslí, že jejich děti drogy nemohou brát. Výsledky ankety obavy odborníků částečně potvrzují.

Markéta Pospíšilová, 37 let, Liberec:
Strach z drog si zatím tolik nepřipouštím, dceři je jedenáct let. Už jsme o tom spolu mluvily, ona sama je přesvědčená o tom, že je nikdy brát nebude. Myslím si, že mé dítě je individualista a nějaké partě, která jí drogy nabídne, jednoduše nepodlehne už z principu.

Jana Zajíčková, 47 let, Jablonec nad Nisou:
Mám velkou dceru. Když dospívala, měla jsem strach, aby nebrala drogy. Prošla ale problematickým obdobím celkem dobře. Synovi bylo nedávno osmnáct. Strach o něj vůbec nemám. Má pevnou vůli a dušuje se, že nic nebere. Věřím mu.

Petr Hamáček, 38 let, Česká Lípa:
Nevím. Nezajímám se o tom. Syn je na učilišti a učí se celkem dobře. Kdyby fetoval, asi bych si toho všiml já nebo manželka. Je to rozumný kluk a zatím jsme s ním problémy neměli.

Sedmačtyřicetiletá žena z České Lípy, která nechce uvést jméno
Nevím, kde se moje dcera dostala k pervitinu. Možná právě od kamarádky ve škole. Možná na diskotéce. Zdála se mi nějaká divná. Nechtěla nic jíst a pořád se zavírala v pokoji. Pak mi volali za školy, že často chybí. Nakonec jsem našla deník, kde si zapisovala každou dávku. Dostali jsme ji z toho, ale bylo to hrozné a už na to nechci vzpomínat.
________________________________________________________________________

Za drogy nezletilým hrozí dealerům vysoké tresty
Mladá fronta DNES | 25.3.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 3 | autor: (pro)

Téma

Liberec - Před krajským soudem obvykle končí ti, kteří dávají drogy školákům. Viníkům hrozí vysoké tresty, protože za to, že dávali drogy dětem mladším patnácti let, jim hrozí osm až dvanáct let vězení.
Na celkem šestnáct let do vězení poslal zhruba před dvěma týdny liberecký krajský soud manžele Krebsovi ze Skalice u Nového Boru za to, že dávali pervitin školačce. Třicetileté Andree Krebsové senát vyměřil šest let za mřížemi. Jejímu o čtyři roky staršímu manželovi ze SRN Alexandru Krebsovi deset let. Podle názoru soudu to byl právě on, kdo obchod s drogami na Novoborsku organizoval.
"Dala jsem jí drogy asi pětkrát, ale když jí vypadly z batohu učebnice pro devátou třídu, strašně jsme se pohádaly a pak jsme ji vyhodila," líčila Krebsová. Podle svědectví dívky, které měli drogy dávat, však její věk znali. "Věděli, kolik mi je let," potvrdila při výslechu u soudu. Krajský soud v Liberci řeší nyní i další případ prodeje pervitinu teprve dvanáctileté dívce z Českolipska. V něm hrozí osmatřicetiletému Jiřímu Kopeckému z České Lípy až dvanáct let vězení za to, že v českolipských barech Petra, Brooklyn a Moskva prodával pervitin mladým lidem z Českolipska. Podle obžaloby bylo jedné z dívek teprve dvanáct let, když jí píchl poprvé do žíly pervitin. Za dávky mu měla platit penězi, šperky a cennostmi, které brala rodičům, a jednou i sexem. Jen na ní měl v době od června 1995 do prosince 2000, kdy jej zatkla policie, vydělat přes dvě stě tisíc korun.
________________________________________________________________________

Drogy prodávala celá rodina
Blesk | 25.3.2004 | rubrika: Čechy | strana: 3 | autor: (krk)

ÚSTÍ NAD LABEM - Pětičlenná rodina se zapojila do prodeje heroinu a pervitinu v Ústí nad Labem. Jejich zákazníci se mohli spolehnout, pokaždé byl někdo doma.
Pro nedovolenou výrobu a držení omamných látek a psychotropních látek a jedů je zatím stíhán otec (35), matka (42) a dcera (24). „Je možné, že obvinění bude rozšířeno i na dva syny. Určité množství heroinu bylo v bytě objeveno při domovní prohlídce, našly se tam také věci k výrobě nebo úpravě drog,“ informovala Veronika Beranová, mluvčí ústeckých policistů. Rodina se prodejem drog zabývala zřejmě již delší dobu. Dávala na odiv své bohatství. Všichni měli drahé mobily v cenách kolem dvaceti tisíc a nosili drahé oblečení. V posledních měsících chodili narkomani na nákup přímo do bytu, drogy jim prý ochotně prodal kterýkoliv z členů rodiny.
________________________________________________________________________

Diana u sebe měla kokain!
Blesk | 25.3.2004 | rubrika: Poslední Strana | strana: 24 | autor: (INT, alf)

Šokující odhalení z princezniny havárie:

LONDÝN - Nový skandál okolo zemřelé princezny Diany (†36). Při smrtelné havárii v srpnu 1997 měla u sebe v kabelce kokain! Odhalil to ve své nové knize »Smrt bohyně« David Cohen. Policie tuto skutečnost držela pod pokličkou.
Informaci se Cohen dozvěděl od fotografa Patricka Chauvela, který má dobré kontakty na pařížské policii. „Do oficiálních protokolů se to vůbec nedostalo. Policie však našla v Dianině kabelce dávky kokainu,“ uvedl Chauvel.
O Dianině milenci Dodim Al-Fayedovi bylo známo, že si potrpěl na image protřelého playboye. Již dříve se spekulovalo o tom, že spolu s Dianou brali drogy. Nyní ale Cohen šokoval celou Británii, když přinesl podloženou informaci o princeznině kladném vztahu ke kokainu.
Skutečnost o nálezu drogy potvrdil kromě fotografa i nejmenovaný pařížský policista. Uvedl, že byl pod velikým tlakem donucen nález kokainu zaretušovat tak dokonale, aby se vůbec nedostal do přístupných protokolů.
Cohen má po světě jméno velmi seriózního spisovatele, který ve svých knihách přinesl mnoho šokujících informací, jež se vždy nakonec potvrdily. Proto je nyní celá Británie bez dechu. Božská Di závislá na kokainu?

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 26-03-2004 v 13:25 PM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mr.Proper
Stálý Člen

Karma uživatele Mr.Proper - 74% PěstitelskáKarma uživatele Mr.Proper - 74% PěstitelskáKarma uživatele Mr.Proper - 74% Pěstitelská

Registrován: Oct 2001
Příspěvků: 321  

Příspěvek č. 2

Drogy nelze vymytit
Psychologie dnes | 22.3.2004 | rubrika: Trendy v psychologii | strana: 33 |
autor: Michal Miovsky

Tak tohle je jednoznacne jeden z nejlepsich clanku na tema drogy a spolecnost, co jsem posledni dobou cetl. Pan Miovsky je osvicenec a klobouk pred nim dolu. K+ pro pana Miovskeho!
Bohuzel takovy nazor ma zrejme misto jen v odborne literature...

Old Post 26-03-2004 v 13:36 PM
Mr.Proper je offline   Profil uživatele Mr.Proper   Find more posts by Mr.Proper   Foto galerie člena Mr.Proper   Click here to Send Mr.Proper a Private Message   Add Mr.Proper to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 14:54 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
24-05-2023 - Monitoringy Médií III. - 626 odpovědí
02-09-2015 - Monitoringy Médií II. - 1002 odpovědí
02-12-2004 - monitoring médií k 02.12.2004 - 0 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.0681350 seconds with 28 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív