Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Zákon a Právo » monitoring médií k 02.12.2004
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Upozornění monitoring médií k 02.12.2004 Příspěvek č. 1

Konopné drogy - (nezkrácená verze k porovnání oficiálního monitoringu)

Odhalování dealerů drog na Vysočině
Prima TV | 1.12.2004 | 18:45 | pořad: Minuty regionu - Vysočina


redaktorka
--------------------
Policisté letos na Vysočině dosud odhalili o čtvrtinu více dealerů drog než loni. Celkem pracovali na třiaosmdesáti případech. Nejvíce jich bylo na Žďársku, naopak nejméně na Jihlavsku. Mezi vyhledávané drogy na Vysočině patří především marihuana, v ojedinělých případech hašiš a pervitin.

http://archiv.newton.cz/tvr/2004/12...5bf21e066a7.asp


[zpět]


Trest za vraždu otce
Prima TV | 1.12.2004 | 19:00 | pořad: Zpravodajský deník


Dana MAKRLÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čtrnáct let, takovou dobu má strávit ve vězení se zvýšenou ostrahou šestadvacetiletý Jan Lukas. Za brutální vraždu ho tam poslal plzeňský krajský soud. Letos v dubnu podle obžaloby ubodal svého otce. Zasadil mu neuvěřitelných dvaapadesát ran.

redaktor
--------------------
Mladík tvrdí, že byl pod vlivem marihuany a hašiše. To, že by napadl otce, si údajně vůbec nepamatuje. Lukas se proti rozsudku odvolal. Případem se tak bude zabývat vrchní soud.

http://archiv.newton.cz/tvr/2004/12...95a4b1bc611.asp


[zpět]


Soud posílá otcovraha za mříže
Frekvence 1 | 1.12.2004 | 12:00 | pořad: Zprávy


Richard KRAUS, moderátor
--------------------
Muž z Plzně půjde za otcovraždu na čtrnáct let do vězení. Poslal ho tam dnes krajský soud.

Veronika KRÁTKÁ, redaktorka
--------------------
Šestadvacetiletý Jan Lukas tvrdí, že si na nic nepamatuje, protože před hádkou s otcem byl úplně mimo po vykouřených cigaretách marihuany a hašiše. Podle žalobkyně zasadil otci v jeho bytě v Plzni před padesát ran nožem do celého těla. Během líčení měl Lukas na přání vězeňské služby pouta. Ve vazbě několikrát napadl strážné a pokusil se o útěk z vězení.

http://archiv.newton.cz/tvr/2004/12...a2c01ec6c6d.asp


[zpět]


Vrah otce půjde na čtrnáct let do vězení
Frekvence 1 | 1.12.2004 | 10:00 | pořad: Zprávy


Pavla HODKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vrah otce půjde na čtrnáct let do vězení. Šestadvacetiletého Jana Lukase tam dnes poslal plzeňský krajský soud. Lukas otce ubodal nožem. U soudu tvrdil, že si na nic nepamatuje. Byl prý pod vlivem vykouřené marihuany a hašiše.

http://archiv.newton.cz/tvr/2004/12...f5fa7887e73.asp


[zpět]


Informace středočeské policie
Zpravodajství ČTK | 1.12.2004 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: HAN


PRAHA 1. prosince (ČTK) - Berounská policie dopadla čtyřiadvacetiletého muže z Hořovicka, který údajně v únoru v Hořovcicích přepadl, okradl a pokusil se znásilnit ženu. Pachatel krátce na to znásilnil, zbil a okradl jinou ženu v Berouně. Kriminalisté získali ze zajištěných stop profil DNA pachatele. Vzorek od muže, kterého policisté podezřívali, byl shodný. Policisté ho minulý týden obvinili ze znásilnění, pokusu o znásilnění, loupeže, krádeže a neoprávněného držení platební karty. Muž je nyní ve výkonu trestu odnětí svobody za násilnou a majetkovou trestnou činnost. V době, kdy se obě přepadení odehrála, se zdržoval v místě bydliště.

Policisté podezírají devětadvacetiletého muže z Prahy z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Podezřelý podle nich prodal na Mladoboleslavsku od června do listopadu několikrát další osobě marihuanu a v několika desítkách případů i pervitin. Mladík je trestně stíhán na svobodě.

Za pracovníky ČEZ se v úterý vydávali dva muži, kteří okradli dvaaosmdesátiletou ženu v Loděnicích na Berounsku. Tvrdili jí, že jdou vrátit přeplatek za elektřinu. Důchodkyni po jejich návštěvě zmizelo 21.000 korun.

Neznámý pachatel v pondělí rozbil okno auta v Mladé Boleslavi a ukradl z něj laptop za 50.000 korun. Na vozidle způsobil škodu asi 7000 korun.

Nymburští policisté trestně stíhají jednadvacetiletou ženu kvůli neoprávněnému držení platební karty a krádeže. Žena v březnu převzala platební kartu, která byla zaslána její matce na nákup televizoru. Matka byla v té době již po smrti. Z karty dcera neoprávněně vybrala 20.000 korun.

Policie pátrá po neznámém pachateli, který se vloupal do bytu v Čechovské ulici v Příbrami. Dvaačtyřicetiletému majiteli bytu ukradl jízdní kolo, barevný televizor, mikrovlnou troubu, digitální fotoaparát a další věci za zhruba 170.000 korun.

Z nákladního automobilu v Řevničově na Rakovnicku odnesl neznámý zloděj během 15 minut sto metrů měděných trubek a nářadí. Majiteli vozu vznikla škoda 35.500 korun.

han snm

[zpět]


Muž půjde za otcovraždu na 14 let do vězení
Zpravodajství ČTK | 1.12.2004 | 09:24 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI


PLZEŇ 1. prosince (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes poslal za otcovraždu na 14 let do vězení šestadvacetiletého Jana Lukase z Plzně. Lukas otce ubodal nožem. U soudu ovšem tvrdil, že si na nic nepamatuje. Byl prý úplně mimo pod vlivem vykouřených cigaret marihuany a hašiše. Nic prý neudělal. Soud mu však neuvěřil.

Rodinná tragédie se stala 26. dubna v bytě v plzeňské Plaské ulici. Lukas přišel navštívit otce, který tam již léta žil se svou druhou ženou. Podle žalobkyně zasadil otci 52 ran do krku, obličeje, paží a hrudníku. Muž zemřel na následky vícenásobných poranění životně důležitých orgánů, především srdce.

Marie Fialová jpt


[zpět]


Soud uložil muži z Plzně za otcovraždu 14 let nepodmíněně
Zpravodajství ČTK | 1.12.2004 | 11:29 | rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj | autor: MFI

(Zpráva je od 2. odstavce doplněna o podrobnosti)

PLZEŇ 1. prosince (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes poslal za otcovraždu na 14 let do vězení šestadvacetiletého Jana Lukase z Plzně. Podle obžaloby otci zasadil 52 ran nožem. U soudu řekl, že si na nic nepamatuje. Byl prý úplně mimo pod vlivem marihuany a hašiše. Nic prý neudělal. Soud mu neuvěřil.

Rozsudek není pravomocný. Lukas se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Rodinná tragédie se stala 26. dubna v bytě v plzeňské Plaské ulici. Lukas přišel podle spisu navštívit devětačtyřicetiletého otce, který tam již léta žil se svou druhou ženou. Zavřel se s ním v obývacím pokoji a bezdůvodně ho napadl. Zasadil mu 52 ran zavíracím nožem do krku, obličeje, paží a hrudníku. Muž zemřel na následky vícenásobných poranění životně důležitých orgánů, především srdce.

Lukas řekl, že ten den vykouřil několik gramů silnější marihuany a hašiše. Popsal, že si s otcem povídali. Žádný konflikt prý neměli. "Pamatuji si jen, že jsem najednou prudce vyskočil a pak už jen to, že jsem byl v cele," uvedl.

Svědkem události se stala jeho nevlastní sestra. Vypověděla, že když přišel na návštěvu, tak s ním chvíli mluvila. Pak se prý zavřel s otcem do pokoje. Slyšela nějaké výkřiky. Její matka volala, ať zavolá 158, že Honza tátu bije. Dívka se pak šla podívat do obývacího pokoje a viděla, jak nevlastní bratr klečí nad otcem a bodá do něj. Ona, její matka a vlastní bratr v hrůze utekli z bytu a zavolali policii. Policii pak zavolal i Lukas.

"Podle provedených důkazů je jisté, že brutální čin spáchal Lukas. Příčinou bylo nezřízené užívání drog. Obžalovaný dobře věděl, jak na něj působí, a přesto je nepřestal užívat. Drogy pro něj byly prioritou. Za čin je tedy plně zodpovědný," uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Lukasovi příbuzní před soudem potvrdili, že býval pod vlivem drog agresivní a že se ho báli. Napadal i svoji bývalou ženu, s níž má dítě. Nezastavil se ani před vězeňskou službou.

Soud se domnívá, že Lukas přišel do bytu již s úmyslem otce zabít. "Nasvědčuje tomu to, že když se zavřel s otcem v obývacím pokoji, během několika vteřin zaútočil," řekl Bouček. Čin je podle soudu o to horší, že otce napadl bez motivu. Otec byl jediný z rodiny, kdo se ho zastával a snažil se mu pomoci.

Podle něj Lukas ví, co se stalo, i když se nikdy nedoznal. "Přitom neprojevil žádnou lítost a nikomu se neomluvil. Z toho je vidět, že nemá žádnou snahu po nápravě," uvedl.

Soud zvažoval také uložení povinné léčby drogové závislosti. Dospěl však k závěru, že by to bylo zbytečné. Podle soudu je nutné, aby při ní odsouzený spolupracoval. U Lukase to však nepředpokládá. Nařídil mu však, aby platil výživné druhé ženě svého otce. V soudní síni byla také matka odsouzeného. Při odchodu eskorty syna pohladila.

Marie Fialová snm


[zpět]


Internát odmítá vinu za smrt učně
Mladá fronta DNES | 2.12.2004 | rubrika: Střední Morava | strana: 1 | autor: (jim, šot)

Olomouc - Střední učiliště s internátem, kde v noci na úterý zemřel na otravu alkoholem šestnáctiletý učeň Aleš Klesnil, odmítá, že by za jeho smrt neslo vinu.
Tragédie se podle policistů a záchranářů stala v noci na úterý. „Vychovatelka s chlapcem mluvila ještě večer o půl jedenácté a ráno byl hoch mrtvý. Stalo se to během noci. Naši zaměstnanci nic nezanedbali,“ řekl ředitel Jaroslav Sauer. Když vychovatelka chlapce přišla ráno vzbudit a zjistila, že nedýchá, zavolala ihned lékaře. Podle nich chlapec zemřel na selhání organismu způsobené otravou alkoholem. Ředitel školy uvedl pro agenturu ČTK, že chlapec byl za alkoholový prohřešek už v minulosti jednou potrestán. V září se prý vrátil z vycházky opilý a dostal za to ředitelskou důtku.
Za vedení školy se postavili i zástupci krajského úřadu. „Jako zřizovatel učiliště budeme určitě prověřovat, jestli pracovníci školy nebo domova mládeže neporušili své povinnosti. Osobně věřím vedení školy a myslím, že neexistuje přímá souvislost mezi úmrtím a porušením jakýchkoliv předpisů ze strany pracovníků internátu. Zřejmě se jednalo o zcela individuální akci toho chlapce, který nešťastným způsobem asi řešil své osobní problémy,“ míní bývalý krajský radní Pavel Sekanina, který měl donedávna na starosti školství a na tuto funkci kandiduje i nyní.
Pokračování na straně C2

Pokračování ze strany C1
Podle Sekaniny nemůže ani nejlepší vnitřní řád nebo předpis školy zabránit podobně výjimečným neštěstím. „V kraji nyní není nedovolená konzumace alkoholu mládeží hlavní problém. Nelze však toto nebezpečí podceňovat. Poslední průzkumy ukazují, že mládež se postupně odklání od experimentování s nelegálními drogami, výjimku tvoří konzumace marihuany, a více pozornosti opětovně zaměřuje právě na alkohol a tabák,“ doplnil vedoucí krajského odboru školství, mládeže a tělovýchovy Miroslav Gajdůšek.
Policie případ vyšetřuje a čeká na výsledky pitvy. „Celý případ dále zkoumáme a pokračují i výslechy svědků,“ řekla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.

http://archiv.newton.cz/mf/2004/12/...9f1fe9d2b98.asp


[zpět]


Ubodal otce, stráví 14 let v cele
Mladá fronta DNES | 2.12.2004 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 1 | autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Za ubodání otce dvaapadesáti ranami nožem půjde šestadvacetiletý Plzeňan Jan Lukas na čtrnáct let za mříže. Včera o tom rozhodl senát plzeňského krajského soudu. Lukas se proti rozsudku okamžitě odvolal.
Proč Lukas letos v dubnu v plzeňském bytě zavraždil otce, který se ho zřejmě jako jediný z celého příbuzenstva zastával? Za vším zřejmě byly drogy. Soudce Tomáš Bouček s odvoláním na závěry znalců dospěl k závěru, že marihuana a hašiš jsou v hodnotovém žebříčku souzeného muže na absolutně prvním místě.
Odsouzený je mezi lidmi, kteří dlouhodobě kouří marihuanu. spíše výjimkou. „Zatímco většina lidí má po vykouření marihuany pocit pohody, u Lukase se dostavovaly nepříjemné myšlenky. Říkal, že má komplikované stavy,“ citoval ze spisu soudce Bouček.
Psycholog Ivan Douda z pražského střediska Drop In připustil, že taková reakce může nastat. „Ale je to velice vzácné,“ dodal Douda.
Lukas s otcem nežil, koncem dubna šel k němu na návštěvu. Ubodal ho v obývacím pokoji. „Nepamatuji si na to. Já to nebyl. Ten den jsem vykouřil několik cigaret marihuany a hašiše,“ tvrdil před soudem Jan Lukas.
Muže bodajícího do otcova zakrváceného těla zahlédla Lukasova nevlastní sestra. „Všechny důkazy nasvědčují tomu, že Lukas přišel do bytu už s úmyslem otce zabít,“ řekl včera soudce.
Souzený muž nikdy neprojevil lítost nad spáchaným činem. Senát zároveň rozhodl, že manželce zavražděného musí Lukas měsíčně platit k vdovskému důchodu sedm a půl tisíce korun.

Jan Lukas se k vraždě nepřiznal a proti rozsudku se odvolal.
FOTO: MAFA - DANIEL BERAN

http://archiv.newton.cz/mf/2004/12/...e24816332ab.asp


[zpět]


Policisté letos na Vysočině odhalili více drogových dealerů než loni
Mladá fronta DNES | 2.12.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 3 | autor: (ČTK)

Vysočina - Policisté letos na Vysočině dosud odhalili o čtvrtinu více dealerů drog než loni. Pracovali na 83 případech nedovolené výroby a držení psychotropních látek či šíření toxikomanie. Zatímco na Jihlavsku jich odhalili devět, na Žďársku 37 a na Pelhřimovsku 36. Ředitelé si rozdíl vysvětlují preventivní prací na školách a důslednou prací kriminalistů v terénu.
Nejrozšířenější drogou v kraji je podle policejních mluvčích marihuana, méně případů se týkalo pervitinu a v ojedinělých kauzách hašiše a dalších drog. Nechyběli mladiství čichači toluenu.
Pelhřimovští kriminalisté sdělili v úterý obvinění šestadvacetiletému muži z Pacova. Na různých místech okresu podle nich od počátku loňského roku ve 148 případech nabízel a daroval pervitin nejméně za třicet tisíc korun. Sám si drogu také aplikoval.
Počet preventivních akcí se proti loňsku více než zdvojnásobil. Experti mají dobré informace z terénu. "Nevyplácí se spěchat, scénu je nutné rozkrýt," řekl. Větší množství odhalených případů podle něj není způsobeno tím, že by na Pelhřimovsku bylo více dealerů, výrobců či pěstitelů drog.
Jen deset případů distribuce a užívání drog na Havlíčkobrodsku si policejní ředitel Josef Bačkovský vysvětluje dobrou preventivní prací na školách. Stejného názoru je i ředitel FOKUSu Vysočina Miloš Havlík. Tato nezisková organizace se systematické protidrogové výchově na školách věnuje zhruba pět let. Za mnohem větší ale považuje alkohol, kterému holduje řada dětí základních škol.
Také na Jihlavsku, kde letos kriminalisté odhalili devět drogových případů, dobře funguje prevence. Cyklem besed Centra prevence klubu Vrak Bar, který při jihlavské charitě působí sedm let, projde ročně na osm tisícovek školáků a studentů. O nebezpečnosti užívání drog se loni v Jihlavě přesvědčil patnáctiletý školák. Spolu s šesti kamarády vykouřil cigaretu s hašišem a s otravou skončil v nemocnici.
Obyvatele Mysletíně na Pelhřimovsku zase v roce 2002 překvapilo, že v bramborárně v obci vznikla plně automatizovaná pěstírna marihuany. Čtyřikrát ročně v ní měl vyrůst materiál na téměř dvě sta tisíc kusů cigaret. Zabezpečena byla trhavinou. Policie tehdy zatkla 13 lidí z Prahy.

POZOR, ZABEZPEČENO TRHAVINOU! Plně automatizovanou pěstírnu vysoce kvalitní marihuany odhalila policie před dvěma roky v bývalé bramborárně v Mysletíně na Pelhřimovsku.
FOTO: ČTK

http://archiv.newton.cz/mf/2004/12/...db71fe40ae0.asp


[zpět]


Otcovrah půjde na 14 let za mříže
Právo | 2.12.2004 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: Svatava Hernandezová

Obžalovaný nad činem neprojevil lítost

Na čtrnáct let do vězení poslal ve středu Krajský soud v Plzni 26letého Jana Lukase za vraždu otce, jemuž zasadil 52 ran nožem.
Přestože se žalovaný před soudem bránil, že si na útok nepamatuje, protože byl pod vlivem marihuany a hašiše, senát mu neuvěřil. Rozsudek zatím není pravomocný, protože se Lukas na místě odvolal.
K vraždě došlo letos 26. dubna, kdy přišel za otcem do bytu. „Byl jsem ten den pod vlivem konopí,“ vypověděl Lukas, který kouří marihuanu už od svých 15 let. „Dal jsem si k tomu i hašiš a jel za tátou… seděli jsme v obýváku, on přinesl něco na pohoštění a pak si pamatuju, že vyskočil… když jsem se probral, byl jsem v cele,“ pokračoval.
Svědkem napadení však byla dcera nové otcovy manželky, která po otevření dveří do obýváku viděla na zemi zakrváceného otce a do jeho těla nožem bodajícího Lukase.
„Přestože obžalovaný dobře věděl, jak na něj působí drogy, užívat je nepřestal. Za čin je tedy plně odpovědný,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Tomáš Bouček. „Podle názoru soudu obžalovaný přišel do bytu s úmyslem otce zabít. Nasvědčuje tomu, že když se s ním zavřel v pokoji, během několika vteřin zaútočil,“ řekl dále Bouček.
Čin je podle jeho slov o to horší, že otec byl jediný z celé rodiny, kdo se ho zastával a snažil se mu pomoci. „Navíc nikdy neprojevil žádnou lítost a ani se nikomu neomluvil. Z toho všeho je patrné, že nemá žádnou snahu po nápravě,“ dodal.

http://archiv.newton.cz/pr/2004/12/...9e8f24135e8.asp


[zpět]


Léčebná marihuana stojí v USA před soudem
Právo | 2.12.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 9 | autor: Iveta Kramešová

Federální orgány zpochybňují její užití v medicíně, které povolilo 11 amerických států

Oprávněnost užívání marihuany pro lékařské účely začal tento týden projednávat Nejvyšší soud USA. Slyšení vyvolaly dva roky staré případy Kaliforňanek Diany Monsonové a Angely Reichové, kterým kouření marihuany doporučil lékař s tím, že jim to zmírní velké bolesti zad. Ačkoli stát Kalifornie toleruje marihuanu pro lékařské účely již od roku 1996, podle federálních orgánů se ženy chovaly protizákonně a marihuanu, kterou si pěstovaly doma, jim proto federální agenti zabavili.
Nejvyšší soudce nyní čeká nelehké rozhodnutí: musí určit, zda ústava dovoluje federální vládě jednat proti občanům jednotlivých států USA, v nichž je legální užívat marihuanu ze zdravotních důvodů. To je povoleno zatím v 11 amerických státech, kromě Kalifornie ještě například i v Arizoně, Maine, Nevadě, Oregonu, Washingtonu, na Havaji či na Aljašce.
Verdikt soudu, který bude klíčový pro další vývoj konopí v lékařství, by měl padnout až v červenci příštího roku.
Nejvyšší soud USA v květnu odmítl legalizovat léčebné použití marihuany na federální úrovni s tvrzením, že z lékařského hlediska není konopí zvlášť přínosné. Legislativa zakazující tuto drogu prý neumožňuje výjimku.
Podle dosavadních lékařských výzkumů ale látky obsažené v marihuaně lidskému tělu naopak velice pomáhají. Konopí má totiž výrazné antibakteriální a uklidňující účinky, navozuje chuť k jídlu, působí proti bolesti či povzbuzuje mysl.
Vědci upozorňují na pozitivní účinky marihuany v terapii některých nádorů, v léčbě chronické bolesti a dalších chorob.
V praxi se marihuana již osvědčila např. u nemocných AIDS, rakovinou, epilepsií nebo Alzheimerovou chorobou, kteří by jinak museli být v poslední fázi života zcela odkázáni na umělou výživu a velké dávky opiátů. Konopí se v medicíně používá už několik tisíc let.

Kanada a Nizozemsko drží světový prim

Jako první se pro legalizaci marihuany k léčebným účelům odhodlala Kanada, když v červenci 2003 umožnila nevyléčitelně nemocným lidem, aby si tuto drogu pěstovali pro vlastní potřebu. Kanadská vláda tento krok zdůvodnila tím, že nové opatření povede ke zlepšení podmínek, v nichž tito lidé, obvykle trpící velkými bolestmi, žijí.
V září 2003 se druhou zemí povolující marihuanu k léčebným účelům stalo Nizozemsko. Lékaři mohou dokonce marihuanu předepisovat a lékárníci ji mohou na předpis prodávat v lékárnách. „Ukázalo se ale, že je to dražší než v tzv. coffee shopech, kde si lidé mohou marihuanu v klidu koupit,“ řekl Právu Jan Presl ze střediska Drop-In.
Pro synteticky upravenou marihuanu by si brzy mohli dojít do lékárny také britští pacienti.
Tolerance k marihuaně panuje i ve Švýcarsku.

***

Konopí může

* mírní trýznivé bolesti
* obnovuje duševní pohodu
* uvolňuje svalové křeče
* stimuluje chuť k jídlu
* brzdí epileptické záchvaty
* tlumí obtíže při AIDS, rakovině, skleróze

http://archiv.newton.cz/pr/2004/12/...873a260aaa2.asp


[zpět]


Alkohol a cigarety jsou dobře dostupné i pro děti
Hospodářské noviny | 2.12.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 5 | autor: (čtk)

V Česku jsou alkohol a tabákové výrobky dobře dostupné i pro desetileté děti. Pro polovinu z nich by nebyl problém obstarat si pivo nebo balíček cigaret. Vyplývá to z výzkumu, který mezi 1100 dětmi od 10 do 11 let provedlo občanské sdružení Prev-Centrum. Výzkum měl přispět k hodnocení projektů primární prevence ve školách, do kterých se investují milióny. Polovina dotazovaných preventivními projekty prošla, polovina ne.
Z výzkumu vyplývá, že nikdy nezkusila alkohol zhruba jedna třetina dětí (28,3 procenta chlapců a 39,3 procenta dívek). Naopak 12,6 procenta dětí ochutnalo destilát už více než desetkrát (15,7 procenta chlapců a 9,4 procenta dívek). Nejčastěji užívaným alkoholem je pivo, o něco méně pijí děti víno, nejméně destiláty. Čísla jsou podobná u dětí, které prošly i neprošly primárně preventivním programem.
Stejně tak nehrál preventivní program velkou roli v případě užití marihuany a hašiše. Odmítlo je 97,5 procenta respondentů. Jejich užití jednou či dvakrát za život však 2,3 procenta dětí přiznala.
Větší rozdíly jsou u užití tabáku mezi chlapci. Ve skupině, která prošla primární prevencí, kouřilo 25 procent chlapců, ve druhé téměř 30 procent.
Výzkum se zabýval i hodnocením rizikovosti vybraných látek. Žáci základních škol nemají dobrou představu o riziku drog. Vysoká je tolerance dětí k alkoholu, který i při denním užívání hodnotily jako nepříliš nebezpečný.

http://archiv.newton.cz/hn/2004/12/...f70addaf0da.asp


[zpět]


Za otcovraždu dostal muž 14 let vězení
Lidové noviny | 2.12.2004 | rubrika: Domov | strana: 5 | autor: čtk

KRÁTCE Z DOMOVA

SOUD

PLZEŇ - Plzeňský krajský soud včera poslal za otcovraždu na 14 let do vězení šestadvacetiletého Jana Lukase z Plzně. Podle obžaloby otci zasadil 52 ran nožem. U soudu řekl, že si na nic nepamatuje. Byl prý úplně mimo pod vlivem marihuany a hašiše. Nic prý neudělal. Soud mu neuvěřil. Rozsudek není pravomocný. Lukas se na místě odvolal. Rodinná tragédie se stala 26. dubna v bytě v plzeňské Plaské ulici. Lukas přišel podle spisu navštívit devětačtyřicetiletého otce, který tam již léta žil se svou druhou ženou. Zavřel se s ním v obývacím pokoji a bezdůvodně ho napadl. Zasadil mu 52 ran zavíracím nožem do krku, obličeje a hrudníku. Muž zemřel na následky vícenásobných poranění životně důležitých orgánů. Lukas řekl, že si s otcem jen povídali. Svědkem se však stala jeho nevlastní sestra, která viděla, jak bratr klečí nad otcem a bodá do něj.

http://archiv.newton.cz/ln/2004/12/...6fa0e4520e0.asp


[zpět]


Zdrogovaný vrah dostal 14 let
Blesk | 2.12.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 3 | autor: Richard Beneš

PLZEŇ - Za každé tři rány jeden rok! Tak dopadl u plzeňského krajského soudu Jan Lukas (26), který pod vlivem drog zavraždil svého otce. Muže bezdůvodně ubodal 52 ranami nožem. Těsně před činem vykouřil pořádnou dávku marihuany a hašiše. Za to mu senát uložil čtrnáctiletý trest vězení.

K vraždě se Lukas nikdy nepřiznal. Nikdy také neprojevil lítost a nikomu se za hrůzný čin neomluvil. Proti rozsudku se na místě odvolal. Léčení z drogové závislosti odmítl s tím, že se omamných látek nehodlá vzdát.
Z brutálního činu usvědčila Lukase jeho nevlastní sestra, která ho viděla, jak bodá do zakrváceného těla. S matkou a bratrem pak z bytu utekli v obavě o životy.
Policii přivolal sám Lukas, který také do telefonu ohlásil, že zabil otce, a uvedl i své jméno. "Ten den jsem byl hodně zkouřený. Na žádný konflikt s otcem si nevzpomínám. Probral jsem se až v cele předběžného zadržení," prohlásil před soudem Lukas. Přiznal, že s drogami experimentuje od svých 15 let.
Kvůli zvýšené agresivitě se příbuzní začali Jana Lukase bát už delší dobu před vraždou. Podle znalců však netrpí žádnou duševní chorobou. O jeho agresivitě ví své i eskorta vězeňské služby. Před 14 dny Lukas brutálně napadl jejího člena a pokoušel se mu vyškrábat oči. Ve vazbě napadl dozorce. I proto měl Lukas v soudní síni pouta na rukou.

***

Jan Lukas zavraždil otce pod vlivem omamných látek
Foto autor


[zpět]


Prodával drogy
Blesk | 2.12.2004 | rubrika: střední Čechy/Praha | strana: 4 | autor: (jad)

MLADOBOLESLAVSKO - Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek se bude zodpovídat muž (29) z Prahy. Od června do listopadu prodával na Mladoboleslavsku zájemcům dávky marihuany a pervitinu. "Prokázali jsme mu dokonce několik desítek případů," sdělil policejní mluvčí Ladislav Mareš. Policisté zjišťují, zda drogový dealer nemá na svědomí další trestnou činnost. Muže vyšetřují na svobodě.



[zpět]


Čtrnáct let vězení pro otcovraha
Haló noviny | 2.12.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: (vh, čtk)


PLZEŇ - Plzeňský krajský soud včera poslal za otcovraždu na 14 let do vězení šestadvacetiletého Jana Lukase z Plzně. Podle obžaloby otci zasadil 52 ran nožem. U soudu řekl, že si na nic nepamatuje. Byl prý úplně mimo pod vlivem marihuany a hašiše. Nic prý neudělal. Soud mu neuvěřil. Rozsudek není pravomocný. Lukas se namístě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Rodinná tragédie se stala 26. dubna v bytě v plzeňské Plaské ulici. Lukas přišel podle spisu navštívit devětačtyřicetiletého otce, který tam již léta žil se svou druhou ženou. Zavřel se s ním v obývacím pokoji a bezdůvodně ho napadl. Zasadil mu 52 ran zavíracím nožem do krku, obličeje, paží a hrudníku. Muž zemřel na následky vícenásobných poranění životně důležitých orgánů, především srdce. Lukas řekl, že ten den vykouřil několik gramů silnější marihuany a hašiše. Popsal, že si s otcem povídali. Žádný konflikt prý neměli. »Pamatuji si jen, že jsem najednou prudce vyskočil a pak už jen to, že jsem byl v cele,« uvedl. Svědkem události se stala jeho nevlastní sestra. Vypověděla, že když přišel na návštěvu, tak s ním chvíli mluvila. Pak se prý zavřel s otcem do pokoje. Slyšela nějaké výkřiky. Její matka volala, ať zavolá 158, že Honza tátu bije. Dívka se pak šla podívat do obývacího pokoje a viděla, jak nevlastní bratr klečí nad otcem a bodá do něj. Ona, její matka a vlastní bratr v hrůze utekli z bytu a zavolali policii. Policii pak zavolal i Lukas. »Podle provedených důkazů je jisté, že brutální čin spáchal Lukas. Příčinou bylo nezřízené užívání drog. Obžalovaný dobře věděl, jak na něj působí, a přesto je nepřestal užívat. Drogy pro něj byly prioritou. Za čin je tedy plně zodpovědný,« uvedl předseda senátu Tomáš Bouček . Lukasovi příbuzní před soudem potvrdili, že býval pod vlivem drog agresivní, a že se ho báli. Napadal i svoji bývalou ženu, s níž má dítě. Nezastavil se ani před vězeňskou službou. Soud se domnívá, že Lukas přišel do bytu již s úmyslem otce zabít. »Nasvědčuje tomu to, že když se zavřel s otcem v obývacím pokoji, během několika vteřin zaútočil,« řekl Bouček. Čin je podle soudu o to horší, že otce napadl bez motivu. Otec byl jediný z rodiny, kdo se ho zastával a snažil se mu pomoci. Podle něj Lukas ví, co se stalo, i když se nikdy nedoznal. »Přitom neprojevil žádnou lítost a nikomu se neomluvil. Z toho je vidět, že nemá žádnou snahu po nápravě,« uvedl. Soud zvažoval také uložení povinné léčby drogové závislosti. Dospěl však k závěru, že by to bylo zbytečné. Podle soudu je nutné, aby při ní odsouzený spolupracoval. U Lukase to však nepředpokládá. Nařídil mu však, aby platil výživné druhé ženě svého otce. V soudní síni byla také matka odsouzeného. Při odchodu eskorty syna pohladila...


V řece Jihlavě, poblíž chatové osady u obce Dvorce, našli včera pracovníci Povodí Moravy tělo mrtvého muže. Když ho hasiči vyprostili z vody, lékař konstatoval podezření z cizího zavinění jeho smrti.
FOTO - ČTK/Luboš PAVLÍČEK


http://archiv.newton.cz/hl/2004/12/...c3789ec546f.asp


[zpět]


Pražák distribuoval drogy v okrese
Boleslavský deník | 2.12.2004 | rubrika: Boleslavsko | strana: 13 | autor: (ek)


Mladoboleslavsko - Do nepříjemné situace se dostal devětadvacetiletý muž z Prahy. Policisté ho totiž podezírají z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Podle policie měl muž od června do listopadu letošního roku na Mladoboleslavsku několikrát prodat další osobě marihuanu. "Další osobě pak dokonce v několika desítkách případů prodal pervitin," uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Budská.

Region| Střední Čechy


[zpět]


Denně začne v Česku kouřit 120 dětí
Mělnický deník | 2.12.2004 | rubrika: Mělnicko | strana: 16 | autor: BARBORA ZEMANOVÁ

Kouření je droga, stejně jako marihuana nebo heroin. Cigarety a alkohol však zákony tolerují.

Mělnicko - V České republice začne denně kouřit 120 dětí, nejčastěji ve věku 12 let. Děti tvoří 90 procent všech nových kuřáků. Zatímco prodej tabákových výrobků nezletilým je zakázán, jejich užívání je v podstatě legální.
Závislost na tabáku je nemoc patřící mezi klasické drogové závislosti. Spolupůsobí při vzniku dalších 50 chorob ve všech oborech medicíny, především u rakoviny plic. "Dospělí prakticky kouřit nezačínají, tabákový průmysl tak cíleně náboruje právě děti," varuje Martin Škapík, koordinátor projektu proti dětskému kuřáctví. Řešení vidí ve schválení preventivního zákona, který by drtivý nárůst dětských kuřáků omezil.

Historie kouření
Tabák se dostal do Evropy už s Kolumbovými výpravami do Ameriky, v roce 1556 se začal pěstovat v Portugalsku. Až do 20. století se nic na poli zhoršování zdravotního stavu kuřáků nedělo. Kouření bylo totiž většinou zakázáno, někde za něj byly dokonce uplatňovány dost tvrdé tresty, například kastrace nebo stětí hlavy.
Není divu, že se tolik nekouřilo. Ale tabák i tak postupně pronikl až do nejvyšších mocenských kruhů, které prosadily zrušení těchto trestů. Na sklonku 19. století vznikly první automaty na cigarety a krátce poté, na začátku 20. století, došlo k automatizaci výroby cigaret, což umožnilo zvýšit jejich produkci. Ještě na začátku 20. století byly infarkt myokardu a rakovina plic natolik vzácné, že byly pokaždé středem pozornosti. Dnes je to smutný stereotyp. Následky kouření totiž na sebe nenechaly dlouho čekat. Již ve 30. letech lékaři zaznamenali růst rakoviny plic, který přešel v 50. a 60. letech v úplnou epidemii. U infarktu jsou čísla podobná. Definitivní podíl kouření na rakovině plic byl prokázán již v 50. letech, kvůli mohutnému lobbování tabákových firem se však varování dostalo na cigaretové krabičky až v 70. letech.

Kouření a reklama

Od letošního července platí v Česku omezení tabákové reklamy, podle kterého je propagace cigaret povolena jen v obchodech s kuřivem. Musí navíc obsahovat zřetelné varování před dopady kouření a nemá být zaměřena na lidi mladší 18 let. Protikuřácký zákon, který má zakázat kouření na různých veřejných místech a omezit prodej tabáku a alkoholu, leží ve sněmovně od března 2003. Naposledy ho poslanci projednávali 20. října, kvůli desítkám pozměňovacích návrhů však jednání přerušili.

Různé metody odvykání

"Aby kuřák skončil se svým zlozvykem, musí především sám skutečně chtít. Přestat kouřit znamená především tvrdou práci sám na sobě. Podstatné je vždy rozhodnutí přestat kouřit - následně záleží na způsobu, který zvolíte," doporučuje Petr Krpálek, vedoucí mělnické lékárny.
Metody k omezení kouření jsou různé. Patří k nim především tablety a roztoky, které mohou obsahovat náhražky nikotinu, například lobelin, chemikálie reagující s nikotinem, přičemž vzniká pocit nepříjemné chuti, a dále rostlinné nebo chemicky neaktivní látky včetně homeopatik. "V lékárnách se prodávají náplasti nebo žvýkačky, které obsahují nikotin v různé síle, používají se jako náhražka cigarety. Konkrétní síla přípravku záleží na tom, jak je člověk silný kuřák," vysvětlil Petr Krpálek. "Další důležitou věcí je vyhýbat se zvyklostem a situacím, při kterých byl pacient zvyklý kouřit. Pokud se dostaví chuď na cigaretu, pomáhá někdy i pořádné napití vody. Dostatek tekutin je velmi důležitý nejen při odvykání kouření," doplnil lékárník. Vedle pilulek existují rovněž různé filtry k cigaretám, někdy s mentolem, které mají omezit množství nikotinu a dehtů. Ale za prvé znamenají, že setrváte u kouření, a za druhé, žádný filtr nezachytí vše. S odvykáním kouření nemají nic společného.
Druhou skupinou mohou být různé špičky, někdy také s mentolovou vůní. Bez tabáku, bez kouře, bez možnosti si zapálit, jen pro pocit něčeho v ústech. Takovou pomůcku je možné bez obav použít.
Hypnóza či akupunktura účinkuje u těch kuřáků, kteří si ji přejí, jsou pevně rozhodnuti přestat kouřit a jsou přesvědčeni, že jim právě tato metoda pomůže. Oba způsoby sice znějí slibně a jsou populární, ale jejich účinek se rovná zhruba placebu. Ty, kdo chtějí přestat a přejí si tyto metody vyzkoušet, však není nutné odrazovat. Ani jedna z metod nepoškozuje zdraví.

Život s kuřákem

Libor Beneš z Mělníka začal kouřit ve svých osmnácti letech, dnes je mu šestačtyřicet a stále kouří. "Když jsem se zamiloval do své manželky, kouřil jsem, ale jí se to nelíbilo. Podepsala se mnou smlouvu, že si mě vezme jen tehdy, když přestanu kouřit. Přestal jsem ze dne na den," říká Libor Beneš. Jako nekuřák žil celých pět, přesto mu to nevydrželo. "Po pěti letech manželství jsem zjistila od jeho kolegů, že kouří. Hrozně mě to ranilo, cigarety jsou mi opravdu odporné," podotkla jeho manželka Eva. "Kdybych ještě našla tu smlouvu, kterou jsme spolu podepsali, nechala bych se rozvést, ale v té době jsme měli už dvě děti," směje se Eva Benešová.
Život kuřáka s nekuřákem není vůbec jednoduchý. Libor musí chodit kouřit na balkon a neustále poslouchá výčitky od manželky. "Věčně mám na krabičkách cigaret napsáno Nekuř, miláčku! - je to trochu citové vydírání," říká Libor.

Kuřácká onemocnění

Kouření způsobuje více než 50 onemocnění, z nichž více než 20 je smrtelných. Například kardiovaskulární onemocnění nebo nádorová onemocnění.
Na kardivaskulární onemocnění v České republice umírá 53 procent obyvatel. Složky tabákového kouře totiž přímo poškozují stěny tepen. Ale to zdaleka není všechno. Kouření totiž snižuje imunitu a může vést až k diabetu II. typu. Kuřáci rádi argumetují tím, že kouření není zas tak škodlivé, neboť na frekventovaných křižovatkách nadýchá člověk to samé, ne-li víc. Není to pravda, pobyt v místech s velmi frekventovanou dopravou zatěžuje organismus maximálně dvěma procenty oxidu uhelnatého, zatímco vykouření jedné lightky zatíží organismus až šestiprocenty.
Ateroskleroza je onemocnění, při kterém se vytvoří prasklý vřed. Následkem prasknutí vředu je okamžitý vznik krevní sraženiny. Zúží se tedy průchodnost tepen a do srdce se dostává příliš málo kyslíku, proto začne velmi špatně pracovat. Průchodnost tepen se může uzavřít docela, svalová tkáň srdce odumře a infarkt myokardu je tu. Zasažení tepen může způsobovat ischemickou chorobu dolních končetin, onemocnění omezující pohyblivost člověka pro bolest svalů zapříčiněnou jejich nedostatečným zásobováním kyslíku, nezřídka vedoucím až k odumření končetiny s nutností její amputace.
Kouření se podílí na výskytu široké palety nádorových onemocnění. Nejčastěji je to rakovina plic - 90 procent případů jsou právě kuřáci. Objeví se až u 24 procent kuřáků. Rakovina plic může vzniknout ale i pasivním kuřáctvím. Rakovina plic přichází poměrně pozdě, zhruba po 20 až 30 letech kouření, což je pro většinu lidí příliš dlouhá doba, aby přemýšleli o tom, co s nimi bude.K jejím projevům patří dráždivý kašel, úbytek na váze bez držení jakýchkoliv diet, dušnost, vykašlávání krve (v pokročilých stádiích, ne vždy), otoky horních končetin a hlavy, bolesti hrudníku, paličkovité prsty, potíže s polykáním nebo se vzácně může vyskytnout Pancoastův syndrom, pokles víček, zůžená zornice, zapadlé oko.

Čím argumentují kuřáci?

"Děda kouřil čtyřicet denně a dožil se pětaosmdesátky. Možná ano, ale jen díky tomu, že měl vrozenou odolnost vůči škodlivým účinkům kouření. A nemůžeš vědět, jestli jsi ji zdědil také.
"Vypadám jako hlupák, když všichni kouří, a já jediný ne." Ano, to je možné. Dlouho skutečně můžeš vypadat jako hlupák, ale nakonec se situace obrátí a kuřáci přijdou na to, že těmi hlupáky byli ve skutečnosti oni. Ale to už nebudou moci dýchat a bude pro ně pozdě.
"Doktoři přece také kouří, tak to nemůže být tak škodlivé." Lékaři jsou také jenom lidé a mají svoje slabosti. Také je mezi nimi dost těch, kteří dostanou rakovinu plic.
"Kdybych přestala kouřit, ztloustla bych." To je možné, ale dá se to zvládnout změnou jídelníčku. Když budeš kouřit, možná nepřibereš, ale budeš rychleji stárnout, budeš mít šedou, ochablou pleť. A také ti bude cítit z pusy a to není moc příjemné při líbání.

S psychologem o kouření

Kouření není velkým výnosem, přináší však určité výhody, a to hlavně psychologického charakteru. Patří mezi ně sociální soudržnost, lepší zvládnutí stresu, určité zařazení do společnosti (lidé, kteří spolu kouří, mají cosi společného!), nepřibírá se tak moc na váze. U kuřáků se zlepšuje schopnost soustředění a paměť, tabák dokáže zlepšit stav schizofrenie. Bylo prokázáno, že ženy kuřačky mají menší množství rakoviny a výstelky dělohy. Je i nižší frekvence Parkinsonovy choroby a Alzheimerovy choroby. Ale to je proto, že se kuřák většinou nedožije věku, ve kterém by tyto choroby mohly vypuknout.

Kde středoškoláci kouří?

Někteří ze studentů na středních školách už dovršili věkovou hranici osmnácti let a kouření je pro ně tudíž legální. Jak to řeší školy?
"Ve školách je kouření i pro osmnáctileté studenty zakázáno. Mohou kouřit, pouze pokud má škola kuřárnu. Ve školním řádu stojí, že ve školní budově ani na školních akcích studenti kouřit nesmějí," uvedl Vladimír Janovský, ředitel soukromé střední zdravotnické školy. Některé školy dokonce uvažují o zřízení kuřáren pro dospělé studenty. "U nás se o tom neuvažuje, ve škole se nekouří a naše studentky to opravdu dodržují," dodal Vladimír Janovský.

Kouření a zákony

Podle zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi má každý zákazník restaurace právo, aby byl chráněn před škodlivými vlivy kouření. Bohužel, většina provozovatelů pohostinství zákon porušuje. Z obecného ustanovení tohoto zákona totiž vyplývá zákaz kouření na stanovených místech. Jedním z nich jsou i prostory určené ke stravování. Zákon výslovně konstatuje, že se zakazuje kouřit v prostorách zařízení společného stravování s výjimkou těch, které jsou vyhrazeny prokuřáky. Znamená to tedy, že provozovatel restaurace má dvě možnosti, jak se s kuřáky vypořádat. Buď zajistí stavebně oddělené prostory určené zvlášť kuřákům a zvlášť nekuřákům, nebo zakáže v celém zařízení kouřit v době podávání snídaní, obědů a večeří. Navíc má povinnost zákazníky na takový zákaz upozornit výrazným označením. Vzhledem k tomu, že se v dnešní době často podává jídlo po celou otvírací dobu, mělo by platit, že pokud neexistují oddělené jídelny, není dovoleno v takové restauraci vůbec kouřit. Nespokojeným hostům - nekuřákům - tak zbývá jediná možnost, obrátit se na příslušný obecní úřad, který by měl provozovateli uložit pokutu.

Ceny cigaret porostou

Z posledního rozhodnutí vlády kuřáci příliš radost nemají. Krabička cigaret by mohla v příštích třech letech podražit až o 21 korun. Kabinet totiž schválil novelu zákona o spotřebních daních, jejichž růst po české vládě požaduje Evropská unie. Kolik přinese vyšší daň do státní pokladny?

Kouření v číslech

*V Česku kouří 40 procent populace. Nejvíce se kouří v Dánsku (46), Francii (40), Itálie a Británie (32). *Po 30 letech je organismus zatížen 15 tisíci smrtelných dávek. *Po roce nekouření je riziko smrti z kouření o polovinu nižší. *87 procent lidí, kteří zemřeli na rakovinu plic byli kuřáci. *Devět z deseti kuřáků začne kouřit před 18. rokem života. *V Česku je pět tisíc nových případů rakoviny plic za rok.

Žádný kuřák neodolá ranní cigaretě, která chutná snad nejlépe a nezáleží na tom, kde se kouří.
Foto Bára Zemanová

Devadesát procent nových kuřáků tvoří děti. A devět z deseti kuřáků začne se svým zlozvykem už před osmnáctým rokem života.
Foto Barbora Zemanová

Kuřáci si doslova podávají dveře obchodů s kuřivem a trafik. Cigarety se původně měly prodávat jen v tabácích, ale zákon rozhodl jinak.
Foto Barbora Zemanová

Region| Střední Čechy


[zpět]


Píše se o marihuaně, ale zabíjí toluen
Instinkt | 2.12.2004 | rubrika: Diář | strana: 16 | autor: Jiří Zázvorka

Drogy

Česko je rájem marihuany a extáze, Česko v EU na špici v kouření marihuany! Tyto titulky křičely minulý týden z titulních stránek novin. Vždyť psát o drogách je tak vděčné! Při důkladnějším pohledu ovšem vychází najevo, že s českým prvenstvím to tentokrát není tak úplně košer. Smrtelným nebezpečím navíc není ani marihuana ani extáze. Zabíjí pervitin, heroin a nově především toluen - nebezpečné ředidlo, pro které evropské statistiky často nemají ani kolonku v dotaznících.
Novinové články vycházely z nové zprávy, kterou zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost. Situace přitom není zdaleka tak zoufalá, jak by se podle bombastických titulků mohlo zdát.
Co vlastně nová zpráva říká? Alespoň jednou podle ní vyzkoušelo marihuanu přes třicet procent českých studentů. To nás společně se Španělskem, Francií, Irskem a Velkou Británií skutečně řadí na evropskou špičku. Deníky ale už opomenuly zveřejnit, že podle stejného výzkumu je těch, kdo marihuanu kouřili alespoň čtyřicetkrát za rok, podstatně méně. S necelými třemi procenty se tu Česko řadí do nižšího evropského průměru.
Vzrůstající spotřebu marihuany u nás (jednou ji vyzkoušelo 44 procent Čechů) zaznamenává i evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách ESPAD, která bude oficiálně publikována 4. prosince. Nejsme v tom ale zdaleka sami. "Tento nárůst je v posledních letech patrný v celé Evropě i v Americe. Je to společenský trend, který se dá přirovnat k šedesátým létům. Také to znamená, že marihuanu se již lidé nebojí kouřit veřejně, ani se k tomu přiznat," říká Blanka Korčišová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.
ESPAD ale poukazuje i na mnohem závažnější věc, než je kouření marihuany, které je stejně, možná i méně společensky nebezpečné, než legální drogy jako tabák a alkohol. V České republice totiž rapidně přibývá lidí, kteří čichají toluen. Jen loni zemřelo na předávkování 22 lidí. To je ještě o jednoho víc, než kolik jich ve stejném roce zemřelo na předávkování opiáty, například heroinem. Od roku 2001 počet obětí tohoto volně prodejného rozpouštědla neustále roste. "Jeho užívání je velmi nebezpečné. Je jednou z mála drog, která působí nezvratné změny v organismu. Toluen přitom ani není zařazen mezi nelegální drogy. Podle zákona je to obyčejné ředidlo," varuje Blanka Korčišová.

foto: jan zatorsky



[zpět]


Základní školu ovládl počítačový duch
Prostějovský týden | 1.12.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: -šev-

Rozhovor týdne

V květnu oslavila Základní škola v Kollárově ulici 100 let od svého založení. Tato na pohled stará dáma s oprýskaným vnějším šatem však uvnitř žije mladistvým elánem. Jak drží krok s moderní dobou, jsme se zeptali ředitele školy Josefa Hrachovce.

* Téměř každá základní škola má dnes nějaké zaměření. Jak je to u vás?

"Škol se sportovním nebo jazykovým zaměřením je hodně. Proto jsme se rozhodli pro rozšířenou výuku informatiky na II. stupni. Od první třídy mají žáci jednu hodinu týdně buď jako nepovinný předmět, nebo jako zájmový kroužek. Na druhý stupeň, kde je už informatika součástí vyučování, potom přecházejí připraveni a seznámeni s prací na PC. Předpokladem pro kvalitní výuku je mít na škole aprobovaného informatika. U nás učí dokonce dva."

* Znalosti z oboru informatiky potřebují nejen děti. Jak je to s dospělými?

"ZŠ v Kollárově ulici je od roku 2002 školícím střediskem Státní informační politiky vzdělávání pro učitele celého okresu. Každý rok dostávají všechny školy peníze od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na jejich proškolení. Do konce roku 2006 by všichni měli ovládat práci na PC, z toho tři čtvrtiny učitelů absolvují školení pro začátečníky a čtvrtina pro pokročilé. Díky tomu jsme získali peníze na nejmodernější počítačové vybavení dvou učeben. Rozsah nabídky školení je poměrně široký. Můžeme nabídnout i další specializované okruhy jako například grafiku, tabulkové procesory nebo matematiku. Další počítače jsou v žákovské knihovně, kde je také dataprojektor. Ten umožňuje promítnutí obrazu z PC, videa nebo televize na stěnu či projekční plátno."

* Ministerstvo školství vydalo na konci loňského školního roku pokyn k rozšíření učebních plánů o jednu vyučovací hodinu. Jak jste ji využili na vaší škole?

"Využití je zcela v intencích školy. U nás jsme ji využili k posílení hodin českého jazyka v rámci zlepšení komunikativních dovedností žáků."

* Když mluvíme neustále o počítačích, nepřekvapilo by mne, kdyby měli žáci obdobné zaměření i v rámci zájmových kroužků.

"Samozřejmě. Ale máme tu také kroužek keramický, sportovní, literární, dramatický či výtvarný. Respektujeme ale i potřebu jazykového vzdělávání, takže se žáci mohou hlásit do německé a anglické konverzace.
Kromě pravidelných kroužků u nás funguje denně před začátkem vyučování a po něm do 16.30 školní klub. V klubové místnosti jsou k dispozici PC, video, televize, stolní hry a elektronické šipky. Sem chodí děti naprosto dobrovolně a jsou ochotné si přivstat, aby si mohly zajít například do posilovny."

* Vyskytly se na vaší škole drogy?

"Bohužel jsme zaznamenali dva případy, kdy žáci II.stupně kouřili marihuanu. Nechtěli se přiznat a zapírali. Až když jsem vytočil na telefonu číslo na rodiče, tak se přiznali.
Zaměřili jsme se na to, jak děti tráví volný čas, protože kdo si hraje, nezlobí. Již vloni se naše škola zúčastnila celostátní literární a výtvarné soutěže "Rodiče proti drogám", kde naši žáci získali druhé místo. V letošním roce se zúčastníme soutěže "Blanický rytíř - můj vzor" proti drogám.
Pro žáky sedmých a osmých tříd pořádáme ve spolupráci s policií besedy o kriminalitě a protidrogové prevenci. K nim patří i scénky, kde se děti učí na modelových situacích řešit problémy spojené s drogami."

* V tomto školním roce došlo ke sloučení se Základní školou na Husově náměstí. Jak se sžívají noví spolužáci s kolektivem ve třídách? Bylo pro vás sloučení výhodné?

"Žáci ze školy na Husově náměstí se přihlašovali na různé školy, takže k nám přešlo v průměru pět žáků do každé třídy. V některých je jich ale i dvanáct, což učitelé v rámci výuky pociťují. Přešly k nám také specializované třídy. V nich jsou děti se specifickými poruchami učení. Spolu s nimi přestoupili na naši školu i jejich učitelé, na které jsou děti zvyklé.
Sloučením se zlepšilo materiálové vybavení naší školy, hlavně pokud jde o nábytek.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 02-12-2004 v 11:54 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 20:26 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
24-05-2023 - Monitoringy Médií III. - 626 odpovědí
02-09-2015 - Monitoringy Médií II. - 1002 odpovědí
28-11-2004 - monitoring médií k 26.11.2004 - 3 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.0519920 seconds with 24 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív