Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
No bohužel jsem s ním nikdy neměřil, ale tak snad neporadím blbě..
Podle mě nezměříš maximální svítivost výbojky metr pod ní, ale tak 30-50cm max když je na stínidle...
Být tebu, tak si novou výbojku změřím v určité vzdálenosti, zaznamenej si jak daleko a naměřené hodnoty.. Měření postupem času opakuj ve stejné vzdálenosti a uvidíš, jak se budou hodnoty měnit...
Zkus si poměřit jak daleko od stínidla a v jaké části ukazuje nejvyšší hodnoty...
Určitě tady na g něco o měření najdeš..
Luxmetrem sice změříš intenzitu světla - postupem času klesá, ovšem co je horší, tak se "vysvícením" výbojky i mění vyzařované světelné spektrum, přesouvá se z modré (červené) na žlutou, kterou kýti nevyužijí. Když zapnu vedle sebe jednu jetou 4 sklizně a vedle ní novou, tak je ten posun spektra vidět i pouhým okem. Osobně měním růstovku (plantastar 400w) každou 4-5 sklizeň, květovku (GIB, Sylvania 600w) každou 2-3.
Tak jsem to změřil luxmetrem a výsledek je tento:
Výbojka: 600W Osram plantastar. Sehnal jsem jak novou, tak 3 sklizně jetou, tak 4 sklizně jetou. Výsledky měření:
Chlapi a berete v úvahu předřadník? Já mám digitální předřadník a ten má uplně jiný průběh startu (soft start) na kterém taky při životnosti výbojky záleží a taky nebliká protože pracuje na jiných frekvencích než tlumivka a startér.
Můj názor je že při el. předřadníku bude rozdíl značný!
Jen tak jsi hoden volnosti a bytí, když rveš se o ně den co den.