nobody4
Stálý Člen
|
Mno já mám zkušenosti takové: zkoušel jsem několik stavebních rockwollů, od tepelných izolací střech po izolace komínových vložek a JE V NICH ROZDÍL. A to nejen v hustotě a s ní spojený váze apod. Ale a to je hlavní, ani jeden z oněch stavebních rockwollů nemá takové savé schopnosti jako pěstební vata.
Především tolik nesaje vodu. Spíš bych řekl, že ji mírně odpuzuje. Ne, že by nešel namočit, ale je to obtížnější než u pěstebního. Rozdíl je v době za níž roockwool tu vodu nasaje(některý ani nenasajou). Někdy nasaje jen na povrchu a do hloubky(ke stonku řízku) se voda nedostane. Záleží na jedo hustotě a druhu použitého materiálu.
Myslím, že rockwool je vhodný na řízky jen pokud připravujeme na hydro či aero. Klasika do hlíny si myslim, že je lepší/levnější mix: 1/2 řízkovací substrát A (každý zahradnictví/květinářství) + 1/2 kokosové vlákno(např. lignocel). Dříve jsem byl zastánce pouze rockwollu, ale postupem času jsem přišel na to, že je to zbytečný. Jinak úspěšnost kořenění je stejná jak v hlíně tak ve vatě (kolem 98%). Jo stačil by pouze ten řízkovací substrát, ale kokos tam přidávám pro jeho savé schopnosti a schopnost držet vodu -> vydrží o den až dva dýl bez zalévání.
Jo tady je link pro objednávku pěstebních rohoží a "kostiček". Mno prostě rockwoll výhodněji, než v growshopech. http://web.telecom.cz/bomat/
[Edited by nobody4 on 23-09-2002 at 01:37 AM]
|
Stay high if u can
|