Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Přidávám zde thread, jakým způsobem usušit silnostěnné chillies a ještě z nich udělat mleté koření.
V mém případě jsem použil Habanero Orange a Habanero Red. Papričky rozřízneme na půl a vydlabeme semena, která ponecháme na přiští rok. Poté pokrajíme na menší kousky. Přendáme do sušky a sušíme. Nic na tom není.
Usušené chillies by nemělo měnit svůj tvar, být křehké a lámat se. Pak už jen stačí použít vhodný mixér. V mém případě to byl hyper super ETA robot s nadstávcem na sekání koření, jehož stáří se odhaduje na 25 let. Svůj účel splnil na jedničku.-) Chtěl jsem ovšem ještě jemnější koření. Použil jsem tedy stejně starý ruční mlýnek. Výsledek vidíte sami.
Příjemné kořenění přeji
Upozorňuji jen, že Habanera maji až 350.000 SHU. Dávejte si pozor při manipulaci s nimy. Při samotném sekání doporučuji prach nevdechovat! Učinkuje úplně stejně jako slzák!
Vidno, že máš rád ostrá jídla. Pěkný chilli grow i následný zpracování. Jak s takovým množství plánuješ naložit? Jinak 350000 SHU už je masakr a co teprv ta Bih Jolokia s 1000000+, to už bych se bál o život. Já jednou zkoušel Etnu s asi 65000 v surovým stavu a i to byl docela problém rozdejchat...
Děkuji za unání Chilli se začínám věnovat na vyšší úrovni Teď sháním nové odrůdy pro příští sadbu. Mohu konstatovat, že se jedná o velice závislou činnost, co se týče samotného pěstování nebo i pojídání. Když jednou ochutnáš už nelze přestat
S uskladněním takového množství problém nebyl. Něco jsem rozdal po známých (naočkovalo se jich dost). Něco jsem zavařil. Ty nejpálivější usušil. A vyrobil několik omáček.
Pokud příští rok dopadne podle očekávání, přibude k mému jidelníčku dalších 30 zajímavých a chutných odrůd.
Mopslik: presne ja tak susim akurat na spagate, a kedze ja taketo veci robim rozhodne bez rukavic tak sem tam ked si chytym oko tak je to trosku viac citit . sial zvyku no.. kazdopadne dobry thread
Habanero, to jsi opravdový Velikán bez rukavic ani ránu! nejde jenom o oči, ale i o jiné části těla.. určitě každý ví které mám zrovna na mysli. śťáva z Habanera dokáže způsobit hodně velký problémy a proto je radějiu nepodceňuji.
Původní příspěvek od Šlajs Je při sušení samotném štiplavý i vzduch vůkol?
Při samotném sušení celé chilli nikoliv. Při sušení v sušičce je celý byt cítit aroma Habaneros. Štiplavost je mírná. Mnohem větší je když se chilli naseká.
Původní příspěvek od mopslik Habanero, to jsi opravdový Velikán bez rukavic ani ránu! nejde jenom o oči, ale i o jiné části těla.. určitě každý ví které mám zrovna na mysli. śťáva z Habanera dokáže způsobit hodně velký problémy a proto je radějiu nepodceňuji.
ja viem.. stavu z habanera nezmyjes ani so solvinou 5x ani s mydlom ked si ruku 15x umyjes.. ona sa ti vcucne az uplne do pokozky :-D .