Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Základní Pěstitelské Informace » Pěstujeme s Měsícem
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
Allamatt
Nový Člen

Karma uživatele Allamatt - 89% PěstitelskáKarma uživatele Allamatt - 89% Pěstitelská

Registrován: Jun 2007
Příspěvků: 5  

Obecné Pěstujeme s Měsícem Příspěvek č. 1

Všimli jste si někdy, že třeba zastřihnete kytičku a zbrzdí se na delší dobu, než když jste střihali v minulosti a výsledky byli mnohem lepší ? Nebo jste hnojili obvyklou dávkou hnojiva a kytičky reagovali najednou méně vesele než obvykle ? Mohli jste udělat různé chyby ale velkou pravděpodobností je, že jste tak učinili v nesprávný čas, tedy proti přírodním rytmům, které ovlivňuje postavení planety Měsíce. Tyto vlivy ale můžeme, při jejich znalostech, využít ve svůj prospěch, respektive ve prospěch kytiček.


Chtěl bych zde informovat o působení vlivu Měsíce, přímo určené pro pěstování našich kytiček. Zabývám se tím již mnoho let, a proto si nedělám iluze o velkém množství lidí, kteří by byli schopni uznat, že existuji věci , které nemohou „změřit a zvážit“ a přesto ovlivňují vše na planetě. Nechci tedy nikoho přesvědčovat o tom, že je to pravda a že to funguje, nebo předkládat nějaké názorné pokusy a výzkumy, či to jinak obhajovat. Tyto síly fungují na všechno a na všechny i když tomu nevěří nebo to necítí. Proto velmi prosím všechny growery aby, sem nepsali pochybovačné a vyvracející příspěvky a věnovali svůj čas raději jiným tématům pěstování.


Nepředkládám ani nic nového, protože poznatky o těchto vlivech jsou staré tisíce let a tím mají také tisíciletou praxi, která přesně funguje a je odzkoušena. Proto mi jakékoliv dokazování připadá směšné a zbytečné. To, že měsíc dvakrát za den hýbe všemi oceány na zemi přeci nemusím dokazovat Tak proč by nepůsobil na Vaše Kytičky ?!



Už miliony let krouží Měsíc kolem Země a tím na ni působí odstředivou silou v každém jejím místě – a tím i na každého člověka, každé zvíře, každý atom na téhle planetě a taky na … každé rostliny ! Kromě mnoha jiných přírodních sil a zákonitostí izolovali naši předkové dvanáct silových impulsů s rozdílnou povahou a zabarvení, které se opakuje v rytmu slunečního a měsíčního běhu. Těmto hvězdným obrazům, jimiž Slunce (v průběhu roku) a Měsíc (v průběhu měsíce) procházející po dobu těchto impulsů, dali dvanáct názvů – Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby.

Měsíční rytmy ovlivňují Vaše pěstování ve všech důležitých aspektech a to po celý průběh pěstování. V setí, sázení, přesazování, hnojení, zalévání, zastřihávání, sklízení, skladování…kouření


Vše je v načasování správného okamžiku.


Jednoduchý příklad: bude-li hnojit kytky ve dnech a fázích měsíce, které jsou PŘÍZNIVÉ pro hnojení budou všechny okolnosti ovlivněny několikanásobně lepé ve PROSPĚCH kytiček: všechny dodané látky se mnohem lépe vstřebají, kytky si z toho víc vezmou - probíhá větší transport látek a jsou na to připraveny, takže je menší pravděpodobnost přehnojení a samozřejmě na to také lépe reagují takže jsou větší, svěžejší, bohatší, zelenější…

Naopak budete-li například stříhat kytky ve dnech a fázích měsíce, které jsou NEPŘÍZNIVÉ pro zastřihávání budou všechny okolnosti ovlivněny několikanásobně hůře v NEPROSPĚCH kytiček: kytky více zpomalí růst, prodlužuje se doba „kdy zase vyrazí“, nenasadí tolik hezkých sekundárních větviček, větší šok, při FIM také nemusí udělat tolik větviček prostě výsledný efekt nebude zdaleka takový, protože pro zastřihávání nebyl vhodný moment.

No a tak to funguje se vším výše jmenovaným a také s mnoha skutečnostmi jinými.

Budete – li pěstovat v souladu s měsíčními rytmy, bude se Vašim kytkám dařit lépe a budete mít větší a chutnější výnosy. Stačí se jen podívat do lunárního kalendáře a načasovat vhodný okamžik.


Měsíc má pět různých stavů:

- Novoluní (dále jen - N)
- přibývající Měsíc (dále jen - PM)
- úplněk (dále jen - Ú)
- ubývající Měsíc (dále jen - UM)
a
– postavení Měsíce ve znamení zvěrokruhu.




Ubývající Měsíc

Během přibližně čtrnáctidenního putování Měsíce od úplňku k novoluní se vyskytuje působení síly na kytičky s hlavními rysy a ty jsou:

UM vyplachuje, vysušuje, upevňuje, zbavuje jedů. Všechny šťávy a mízy proudí zpět, energie se vrací ke kořenům. Aktivní je podzemní růst – kořenový systém. Během této fáze půda obzvlášť dobře přijímá živiny a vláhu, proto je nyní hnojení a zalévání mimořádně účinné a méně poškozuje rostliny. V tomto období také sázíme.

Čím blíže N, tím silnější působení síly.



Novoluní

N ohlašuje impulsy nové Luny, to co zažíná. Země se začíná nadechovat, šťávy a mízy jsou v pohybu. Nejvhodnější doba pro zastřihávání – rychlejší, zotavení a nasazení nových výhonků, které budou mít lepší růstové vlastnosti.



Přibývající Měsíc

PM přivádí, přijímá, buduje, vdechuje. Dominuje nadzemní růst, míza stoupá. Přesazujeme, řízkujeme, sklízíme.

Čím blíže Ú, tím silnější působení síly.



Úplněk

V přírodě během Ú vznikají silné impulsy, ohlašující změnu směru od přijímání k vydávání.
Dosahuje své největší schopnosti přijímat, ideální doba pro hnojení.



Ú a N jsou vrcholy i body obratu v rytmu. Je to období neobyčejně silného vlivu na zemi a rostliny, a tedy vhodné jen pro málokterou prácí s kytičkami.




Dvanáct znamení zvěrokruhu se dělí do čtyř skupin, každé je přiřazen jeden živel:

Býk, Panna, Kozoroh – ZEMĚ
Rak, Štír, Ryby – VODA
Blíženci, Váhy Vodnář – VZDUCH
Beran, Lev, Střelec – OHEŇ



Existují ještě další Kvality Luny - stoupající a klesající. Mají půlroční periodu.

Stoupající: Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby, Beran, Býk až Blížencům, kdy dochází k obratu.
Klesající: Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec – bod obratu.


Měsíc setrvává v jednotlivých znameních 2 až 3 dny, které se střídají v neměnné koloběhu.


Naše cannabisové rostlinky jsou mimořádně ovlivněny trigonem Vzduchu – neboť jejich plod je květ. Trigon Země přísluší plodinám kořenovým, Voda listovým, a oheň převážně plodovým.

Země - kořen
Voda – list
Vzduch – květ
Oheň – plod

Ve dnech květu se sejí a sázejí semínka cannabisu, protože jejich plody jsou květy.
Ve dnech kořenů se přesazuje a hnojí hnojivy určenými pro rozvoj kořenového systému.
Ve dnech listu se nejčastěji zalévá a hnojí pro největší vstřebatelnost.
Ve dnech plodů je nejvhodnější zastřihávat.



Setí, sázení
Velmi příznivé: za PM
Příznivé: v klesajícím měsíci
Méně příznivé: v stoupajícím měsíci
Nepříznivé: za UM se vysévají rosliny plodící pod zemí

Hnojení pro kořenový systém
Velmi příznivé: za UM v Býku
Příznivé: za UM v Panně a Kozorohu
Méně příznivé: za PM
Nepříznivé: za PM ve dnech květů

Přesazování
Velmi příznivé: z PM v Panně
Příznivé: v klesajícím měsíci
Méně příznivé: v stoupajícím měsíci
Nepříznivé: za UM

Zalévání, rosení
Velmi příznivé: ve dnech listů
Příznivé: ve dnech kořenů
Méně příznivé: ve dnech plodů
Nepříznivé: ve dnech květů

Hnojení
Velmi příznivé: při Ú
Příznivé: za UM ve dnech listů
Méně příznivé: ve dnech ve Lvu
Nepříznivé: za PM

Zastřihávání
Velmi příznivé: při N
Příznivé: za UM krátce před N
Méně příznivé: za PM
Nepříznivé: při Ú

Řízkování
Velmi příznivé: na jaře za PM na podzim za UM
Příznivé: v klesajícím měsíci
Méně příznivé: v stoupajícím měsíci
Nepříznivé: na jaře za UM na podzim za PM

Sázení řízků
Velmi příznivé: za UM v Panně
Méně příznivé: za PM
Nepříznivé: za PM ve Lvu a Střelci

Sklizeň
Velmi příznivé: z PM v dny květů před polednem
Příznivé: při Ú v den květů
Méně příznivé: za UM
Nepříznivé: za UM v den listů


Sušení a ukládání
Velmi příznivé: za UM a při stoupajícím měsíci
Méně příznivé: za PM a při klesajícím měsíci
Nepříznivé: při Ú a v Panně a Raku


Hubení škůdců
Velmi příznivé: za UL


Možná se Vám, zdají kombinace příliš složité a nepřehledné. Jde jen o to pochopit součinnost jednotlivých zákonitostí a potom je to jednoduché.

Určitě by teď mnoho lidí namítalo, že přeci nemůže přesně dodržovat všechno přesně na den, protože to zrovna okolnosti nedovolují. Např. pokud má kytka málo vody nebudu přeci čekat na vhodný den na zalití, musím zalít hned. Samozřejmě, to ano ale mnoho úkonů se dá lépe načasovat, zvláště při pěstování indoor, kdy můžeme průběh jednotlivých úkonů regulovat sami. Proč bych měl hnojit v den, který není vhodný pro hnojení, když stačí počkat třeba jen den a účinky budou úplně jiné, nebo načasovat zaštípnutí, o dva tři dny později, kdy je vhodné znamení a kytky se nezastaví na tolik dní.


Kde seženete lunární kalendáře:

Zde jsou ke stažení až do roku 2010

http://www.slunecnice.cz/sw/lunarni-kalendar/zip/

nebo můžete zakoupit, např. kalendář od Krásné paní, které mají v každém lepším knihkupectví. Je zde i přesný čas, kdy přecházejí znamení nebo přesná doba, kdy nastává úplněk nebo novoluní což je dobré vědět.

To co jsem se zde snažil napsat o pěstování s Měsícem jsou základní informace. Celá problematika je ale mnohem hlubší a širší a má ještě další vlivy a další měnící periody, které do ní vstupují. Vše se dá různě kombinovat a zesilovat násobením všech vlivů. Je to ale složitější a člověk by měl mít hlavně zvládnuty základy, s kterými pak může pokračovat dál.

Pokud by se ukázalo, že je na groweru zájem, se o těchto věcech dozvědět víc a jsem schopen popsat vše detailněji a třeba udělat jakési tabulky nebo Příručku o pěstování s Měsícem - nejlépe prográmek - přímo pro naše kytičky, podle které by jste mohli plánovat a přehledně vyčíst, kdy je nejvhodnější doba pro jednotlivé části pěstování.


Allamatt

Měsíc dvakrát za den pohne všemi oceány na planetě - proč by nepůsobyl na Vaše kytičky ?!

Pěstujeme s Měsícem - aneb správný okamžik načasování - kdy: zaléváme, hnojíme, zastřihujeme, řízkujeme a mnohem víc...

Naposledy upravil Allamatt 19-07-2007 v 11:18 AM

Old Post 05-07-2007 v 23:49 PM
Allamatt je offline   Profil uživatele Allamatt   Find more posts by Allamatt   Foto galerie člena Allamatt   Click here to Send Allamatt a Private Message   Add Allamatt to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
medulda
Stálý Člen

Karma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% PěstitelskáKarma uživatele medulda - 80% Pěstitelská

Registrován: Jun 2006
Příspěvků: 245  

Příspěvek č. 2

Zajímavý, je vidět, že o tom dost víš. Jen jeden dotázek - kdesi jsem četl, že v období přibývajícího Měsíce je vhodné začínat (v podstatě s čímkoliv) a při ubývajícím Měsíci končit. Takže bych na základě té informace považoval výhodnější sít před úplňkem. Ale možná mám špatný zdroj nebo se v tomhle případě uplatňují víc tebou popsané síly.

Old Post 06-07-2007 v 13:58 PM
medulda je offline   Profil uživatele medulda   Find more posts by medulda   Foto galerie člena medulda   Click here to Send medulda a Private Message   Add medulda to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Zedy
Vidlák Hlínomil

Karma uživatele Zedy - 77% Pěstitelská

Registrován: Mar 2007
Příspěvků: 1831 

Team Member: MOD

Příspěvek č. 3

Prej se má sklízet za úplňku

300

Old Post 06-07-2007 v 14:02 PM
Zedy je offline   Profil uživatele Zedy   Find more posts by Zedy   Foto galerie člena Zedy   Click here to Send Zedy a Private Message   Add Zedy to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Zedy! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Allamatt
Nový Člen

Karma uživatele Allamatt - 89% PěstitelskáKarma uživatele Allamatt - 89% Pěstitelská

Registrován: Jun 2007
Příspěvků: 5  

Příspěvek č. 4

citace:
Původní příspěvek od šerpa
zajímavé, pěkné
ale pár věcí bych už vytkl, ale protože jsem nyní časově omezen, uvedu jem jednu, psal si hned na začátku o technice FIM kdy v období prospěšném vyraší více větviček, toto nelze srovnávat s měsícem více než s dobrým záštipem protože FIM je technika při které se poškozuje vlastně 1/2 hlavního stonku poté 1/3 svrchní části s lístky, ü které by se měl také řez provádět mírně v ůhlu.
no jestli si myslel že měsíc podpoří jaxi vyrašení, jakože jej podpoří těmi asimilacemi a transportem atd. tak to pak jo, ale vliv jako takový na to nemá.
no příště dočtu je to zajímávé.
k+

ps: a co jsou prosimtě ty kraviny kozorožec atd. neni to jen nějaký blábol? vůbec sem to nepochopil, dík za vysvětlení


S FIM technikou to bylo myšleno, že ji to podporuje, ale uznávám, že je to napsané jako, že diky tomu vyroste více výrůstků, ale i to je možné …

Já zase nepochopil co myslíš větou: „… a co jsou prosím tě ty kraviny kozorožec…“, pokud myslíš celou hierarchii všech znamení tak o tom existuje literatury, že bych to ani spočítat neuměl, takže informativních zdrojů je dost na potvrzení , že to není blábol



citace:
Původní příspěvek od medulda
Zajímavý, je vidět, že o tom dost víš. Jen jeden dotázek - kdesi jsem četl, že v období přibývajícího Měsíce je vhodné začínat (v podstatě s čímkoliv) a při ubývajícím Měsíci končit. Takže bych na základě té informace považoval výhodnější sít před úplňkem. Ale možná mám špatný zdroj nebo se v tomhle případě uplatňují víc tebou popsané síly.



Ano, souhlasím, že je vhodné za přibývajícího začínat se vším novým. Musím ale opravit, protože pro rostliny plodící pod zemí je výsevní období za ubývajícího a pro rostliny plodící nad zemí je výsevní období za přibývajícího Měsíce – jak jsem ještě dostudoval.V originále upraveno. Nejvhodnější termín pro sázení je tedy za přibývajícího Měsíce ve dnech květů, tedy Blíženci, Váhy, Vodnář.

citace:
Původní příspěvek od zedy
Prej se má sklízet za úplňku

300


Ano, jak je výše už napsáno, nejvhodnější termín pro sklizeň je těsně před úplňkem nebo při něm ve dnech květů, tedy Blíženci, Váhy Vodnář.

Měsíc dvakrát za den pohne všemi oceány na planetě - proč by nepůsobyl na Vaše kytičky ?!

Pěstujeme s Měsícem - aneb správný okamžik načasování - kdy: zaléváme, hnojíme, zastřihujeme, řízkujeme a mnohem víc...

Old Post 09-07-2007 v 23:09 PM
Allamatt je offline   Profil uživatele Allamatt   Find more posts by Allamatt   Foto galerie člena Allamatt   Click here to Send Allamatt a Private Message   Add Allamatt to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Šafi
Stálý Člen

Karma uživatele Šafi - 50% Pěstitelská

Registrován: May 2005
Příspěvků: 60  

Příspěvek č. 5

To Allamatt: smekam pred tvyma znalostma, rek bych ze tenhle rok zkusim aplikovat tvoje znalosti a porovnam s minulim rokem. Karma ++

Old Post 13-07-2007 v 13:50 PM
Šafi je offline   Profil uživatele Šafi   Find more posts by Šafi   Foto galerie člena Šafi   Click here to Send Šafi a Private Message   Add Šafi to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Allamatt
Nový Člen

Karma uživatele Allamatt - 89% PěstitelskáKarma uživatele Allamatt - 89% Pěstitelská

Registrován: Jun 2007
Příspěvků: 5  

Opakující se chyby. Příspěvek č. 6

Děkuji Vám všem za pozitivní ohlasy a K+, kytičky se Vám při tomto způsobu pěstování odmění mnohokrát více



Rád bych ještě přidal upozornění ohledně chyb při pěstování, které jak jsem si všiml někteří lidé běžně dělají:



Šetrné přesazování

Při přesazování nesmíme nechávat kořeny na vzduchu, kytky se okamžitě začínají dusit - přece víme co dýchají. Kořeny přísun kyslíku nezvládají, kytka dostává velký šok a dlouho se z toho po přesazení léčí nebo uhyne.

Po dobu, kdy je kytka z květníku, zakryjte pečlivě kořeny hlínou.

Při Hydru samozřejmě také, pokud čistíte bublery, NFT stoly a vytahujete celé kořenové systémy na určitě dlouho dobu, mějte nachystané nádoby s vodou, do kterých po dobu čistění kořeny ponoříte - pokuste se co nejrychleji.



Jak se chová voda na sluníčku

Pokud necháme vodu na slunci tak, že paprsky dopadají přímo na vodu, začnou se už během několika vteřin tvořit řasy a mikroorganismy, které našim kytičkám rozhodně neprospívají, a mohou zapříčinit uhnívání kořenů, plísně, nemoci...atd.

Nikdy nenechávejte vodu na přímém slunci.

Mimochodem ani nám lidem to neprospívá, takže doporučuji nenechávat na slunci vodu k pití.

Allamatt

Měsíc dvakrát za den pohne všemi oceány na planetě - proč by nepůsobyl na Vaše kytičky ?!

Pěstujeme s Měsícem - aneb správný okamžik načasování - kdy: zaléváme, hnojíme, zastřihujeme, řízkujeme a mnohem víc...

Old Post 19-07-2007 v 12:52 PM
Allamatt je offline   Profil uživatele Allamatt   Find more posts by Allamatt   Foto galerie člena Allamatt   Click here to Send Allamatt a Private Message   Add Allamatt to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 7

jojo známý ale i nový věci. k+

s tou vodou na slunci tyjo no používám a nevidim problém ale už to dělám ve stínu a uvidíme

Old Post 20-07-2009 v 15:09 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 8

Jak jsem to přečetl tak jsem to vyzkoušel a s tím měsícem je to super zítra ráno za největšího úplňku skosím kytky a dám vědět jaká to bude síla.

Old Post 05-05-2012 v 10:41 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 9

stačí se držet tohoto a pohoda :-)

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=60860

Old Post 05-05-2012 v 13:15 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 23:49 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.6699460 seconds with 25 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív