Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ahoj, tak se mi zdá, že letos se mě drží samý nepěkný problémy, dnes jsem na jedné ze svých kytek objevil plíseň, objevila se z ničeho nic, uprostřed hlavního stonku úplně zdravý kytky. Ta kytka je už hodně přes metr vysoká, stonek v místě napadení je silnej jako malíček. hnojil jsem to kopřivama a ted slepičincema.foto se moc nepovedlo ale ta plíseň je kolem dokola celýho stonku,po okrajích bílá, uprostřed tmavě šedivá.
Tento problém poznám. Pasujem sa s ním každý rok. Ja to riešim tak, že tú pleseň oškrábem, ako sa len dá. Ak vidím, že tú paličku nezachránim, tak to jednoducho odstrihnem.
Cus pokud je to na hlavnim stonku tak to seškrbni a sežen si siran měďnatej (skalici modrou) a hmotnostne 1:100 udělej vodnej roztok a stečkem to potri. mělo by to pomoci, ale je to husta chemie, tak jestli neco lehčího biologičtějšího tak zkus natrhat vlaštovičník a potři to tím žlutým mlékem ve stonku. a nebo to vytrhni, ale něco udělej!
Dobrý večer,
plísně jsem se zbavil, nejdříve jsem ty pórky taky jen oškrabával,ale jelikož je to houbovitá choroba, do druhého dne se tam objevila znovu. Koupil jsem čistě biologický postřik na tento druh chorob BioTon("večer postříkám,ráno jím")postřiky jsem prováděl jednou za tři až čtyři dny a hned po druhém už bylo vidět zlepšení,nezmizla uplne ale teď v době sklizně jsem tento nakažený stonek uštípl, nesl na sobe palice již dosti zralé takže přípravek splnil účel.
Příště to chce stříkat prevenčně.
...zdravim prevazne venkovni pestitele - asi jste se uz s touhle chorobou setkali, jmenuje se fomova sucha hniloba /Leptosphaeria maculans/ nebo se tomu taky rika stonkova plisen...jedna se o houbovitou chorobu, ktera vznika obvykle v miste, kde je rostlina nejak oslabena - spatne utrzeny listy, odreni od vyvazovani atp...casto se tvori taky tesne nad zemi, hlavne u kytek pestovanych ve skleniku...v miste napadeni dochazi k drevnateni stonku, ziviny se prestanou dostavat pres napadene misto a jestli to vcas nepodchytite, mate po modelu...
obrana proti tomu svinstvu je celkem snadna: odstranite napadenou a nekrotickou tkan /nejlip dratenym kartackem, nozem a tak.../ a cele misto vc. jeho okoli natrete pripravkem proti houbovym chorobam /Bioton nebo optimalne Bioan/ a to v cca dvojnasobne doporucene koncentraci...po zaschnuti je nutny kytku osetrit steparskym voskem nebo prirodnim latexem...
dopytle presne jak rikas ve skleniku a stonek drevnati no zkusim to co pises ale nevim estli uz neni aj pozde( uvidim zitra co sezenu ve meste za připravky
ty ve tady si vykopal pekne starej thread , ale s plisni nic nenadelas jedine otrahvat poskozeny mista... jestli mas plisen na stonku tak ses v prdeli ..
Ahoj, mno s plísní se potýkám už druhej rok a řeším asi takto:
1) Pokapu 3% roztokem peroxidu (H2O2) - koupíte 3% v lékárně, nebo ve větším v drogerce 30% a naředíte si sami
2) Oškrábu všechno co zůstalo a vypadá mrtvě, nebo jako plíseň a nebo se mi to prostě nelíbí.
3) Nečekane pokapu peroxidem
4) Něják utěsnit, ovázat - na to jsem línej ale mělo by se to dělat. Takže jak psal Hlava buďto stromový balzám, nebo když je to hodně plesnivý, tak používám pásku (normálně z lékárničky ), aby měl stonek i stabilitu.
* Pokud neutěsníte tu vyčistěnou ránu (krok 4), tak se tam časem ta plíseň oběví znovu. Ke kroku 1 - používám hlavně aby se nešířily spory plísní dál než s tím začnu pracovat.