Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Indoor Pěstování » Samozavlažovací květináče
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3 »
Autor
Téma 
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Nápad Příspěvek č. 1

1. Úvod
Po několika špatných zkušenostech s pěstováním rostlin outdoor (sklízí někdo jiný) a letošní předčasnou (také cizí) sklizní na balkoně, jsem se rozhodl pěstovat indoor. K tomuto rozhodnutí mi dopomohlo i náhodné objevení serveru grower.cz, který podává poměrně obsáhlé a podrobné informace o různých systémech pěstování, návodech a postupech. Množství a kvalita informací, které se na stránkách grower.cz dají nalézt, nemá na českém webovém nebi obdoby. Tímto chci Grower teamu poděkovat.

2. Optimální systém pěstování
Při hledání nejoptimálnější varianty pěstování a výživy rostlin jsem se rozhodoval mezi hydroponií a klasickým pěstováním v hlíně. Obě tyto varianty jsou na groweru.cz dostatečně popsány a pěstitelé je stále „pilují“. V rozhodování dále hrála velkou roli cena a náročnost systému skloubená s efektivní výživou rostlin. Zkusím tedy nastínit některé skutečnosti, jež mne vedly k vyzkoušení něčeho nového (staronového).

a. Hydroponie – pěstování v živném roztoku

i. Hlavní výhodou je stálý přísun čerstvých a kvalitních živin ke kořenovému systému rostliny – rostlina vytváří tzv. hydroponické kořeny, jimiž z živného roztoku čerpá potřebné živiny a minerály – stručně řečeno. Při tomto pěstování živný roztok rychle mění složení a je tedy potřeba zabezpečit stálou regeneraci, která normálně probíhá v půdě.

ii. Ovšem při pěstování doma, tedy v malém měřítku, je příprava a regenerace živného roztoku náročná a vyžaduje i zvláštní vybavení. Tento systém jsem tedy jako začátečník zavrhl (hydroponisté prominou)

b. Pěstování v hlíně

i. Výhodou jsou hlavně malé nároky na základní vybavení.

ii. Se zkušenostmi s pěstováním v nádobě na balkoně vím, jak je náročné zabezpečit, aby rostlina netrpěla občasným přeschnutím, či naopak přeléváním. Zaléváním dochází k vymývání zeminy, k zastavení biologické aktivity v půdě a k omezení regeneračních pochodů. Rostlina začne tvořit nadměrný kořenový systém čímž se snaží nahradit nepříznivé podmínky, může chřadnout atd.

Snažil jsem se tedy skloubit výhody hydroponie a výhody nenáročnosti výživného systému. O různých principech se zmiňuje Carlos. Nyní trochu podrobněji:

c. Pěstování v samozavlažovacím květináči (truhlíku)

i. Samozavlažovací květináč pracuje na principu samovolného přísunu živin a tekutin do pěstebního substrátu. Skládá se ze dvou nádob, které jsou na sebe těsně nasazené. Horní nádoba se plní zeminou nebo speciálním substrátem. Dolní nádoba obsahuje vodu, určenou k závlaze, popřípadě vodní roztok živin (objem cca 5 litrů). Rostlina žije zcela nezávisle na obsluze, do vyčerpání zásoby tekutin.

ii. Funkce je založena na nasávání vody knotem. Voda nepřetržitě stoupá ze spodní nádoby do horní kapilárním vzlínání několika knoty ze skelného pletiva (záleží na velikosti nádoby). Knoty spojují obě nádoby tak, že prostupují štěrbinami ve dně horní nádoby. Knoty jsou např. (záleží na tvaru nádoby) dva pruhy ze skelného pletiva (pro laminování). Leží na dně horní nádoby a jsou zde překříženy a svými volnými konci zasahují do vody ve spodní nádobě. Je vhodné, aby horní nádoba měla ve dně ještě několik malých otvorů (cca 0,5 – 1 cm), které jsou knoty zakryty, takže zemina nemůže do spodní nádoby propadávat. Tyto otvory zabezpečí dostatečné provzdušnění substrátu, ve kterém rostlina vegetuje.

iii. Rostlina pak může při této závlaze tvořit současně tři druhy kořenů a využívat tyto možnosti:

1.roste a vyživuje se v půdě

2. roste a vyživuje se na povrchu skelného pletiva, kde je dostatek vzduchu a kde může odebírat vodní roztok ze skelného knotu – je to takzvaná aeroponie

3. roste a vyživuje se pomocí kořenů, které prorostly do spodní nádoby s vodním roztokem – hydroponie

iv. Při kombinaci těchto tří systémů rostlina díky rovnoměrné závlaze a dostatečné vzdušnosti tvoří menší kořenový bal, listy jsou dužnatější a odpařují větší množství vody, se kterou nemusí šetřit. To se blahodárně projevuje na jejím vývinu a zdraví :-).

Tento princip tedy u mě zvítězil. Dávám nyní dohromady potřebný materiál pro skříň, květináče si vyrobím sám. Na trhu jsem objevil pouze samozavlažovací truhlíky, do kterých by bylo možné umístit více rostlin. Já chci však dopřát každé soukromí . Až to rozjedu (počítám tak do měsíce), tak podám další informace.
Přivítám každé náměty a připomínky. Pokud má někdo s tímto systémem zkušenosti, sem s nimi!!! Díky.

[Edited by livo on 31-10-2001 at 10:51 AM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 08-09-2001 v 21:29 PM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lackyfree
Stálý Člen

Karma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 217 

Příspěvek č. 2

Mno chlape, tak si myslím že realita je trošku někde jinde. taky jsem přemýšlel jako ty.
Sillně pochybuji že kytkám se podaří prorůst přes mřížku v samozavlažovacím truhlíku (teda poukud se je rozhodneš použít). Už je nějakou dobu používám a můžu je doporučit víc než klasický květináč. Ale pochybuji že kytí bude schopno si přes knot nasávat i vzduch. Navíc se voda v zásobníku má tendenci kazit (nejspíš je to tím že ta voda stojí), což taky neni nic příjemného. Doporučuji taky zvolit takovou zeminu která má velkou schponost vzlínat - s velkým podílem lignocelu(kokosová drť) - perlitu. Výhody tohoto truhlíku jsou oproti květináči velké a šli by možná zvýšit tím že by jsi přidal do zásobníku vzduchování. Teprve potom by došlo ke skloubení klasické zeminy a hydroponie, ale to jsem ještě nezkoušel, tak nevím. Pokud vymyslíš nějaký lepší systém, tak klidně poreferuj.
Navíc jsem toho názoru že areoponie je trošku něco jiného - ostřikování kořenů mlhovinou. Nápad je to zajímavý ale zřejmně chce trošku vychytat, protže si myslím že hydroponie je tom že je především voda neustále (zduchováním) okysličena a né že v půdě je dostatek vzduchu. Asi bych taky nedával do truhlíku více než dvě rostliny.

Old Post 09-09-2001 v 00:26 AM
Lackyfree je offline   Profil uživatele Lackyfree   Find more posts by Lackyfree   Foto galerie člena Lackyfree   Click here to Send Lackyfree a Private Message   Add Lackyfree to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Palec nahoru to Lucky Příspěvek č. 3


Trošku teorie:
hydro -> voda <-> hydroponie -> pěstování ve vodě, přijímání živin přímo z vody

aero -> vzduch <-> pěstování na vzduchu, přijímání živin ze vzduchu pomocí nasycených par

aerace -> provzdušnění půdy, zeminy.

Jinak díky za příspěvek. Zajímalo by mě, na kolik litrů máš spodní nádobu, jaká je spotřeba tekutin na jednu kytku za 24 hodin a kolik litrů substrátu máš v horním květináči.

Ad prorůstání knotu:
samozřejmě, že záleží na typu použitého knotu. Po prozkoumání knotů prodávaných se samozavlažovacíma truhlíkama (Kaufland, Baumax), musím uznat, že máš pravdu. Jako knot je zde používán, lidově řečeno, popruh z baťohu a ten opravdu rostlina neproroste. Podle toho co jsem zjistil, je tento knot méně vhodný jak materiálem (umělé hmoty - na muškáty to nevadí), tak konstrukcí. Proto doporučuji použít knot ze skelného pletiva - viz první příspěvek. Rostlina ovšem může využít otvorů pro knot k tomu, aby se kořeny do spodní nádoby dostaly.

Ad zemina:
Výběr zeminy je velice důležitý. Zemina s velkým podílem drobného materiálu má dobrou vzlínavost, voda stoupá pomaleji, ale dokáže vystoupit výše. Je vhodné do jemného substátu přimíchat menší podí větších částí - ve směsi větších částí vzniká koncentace vzduchu a vodních par a to je pro rostlinu good. Dobré "hlíny" jsou pro palmy, citrusy apod., samozřejmě s vhodným Ph.

Ad voda:
Je dobré používat květináče dvoudílné, spodní nádoba má otvor na boku pro dolévání, hladina by nikdy neměla dosahovat až ke dnu horní nádoby - tím se zabezpečí dobré odvětrávání a zamezí se hnití roztoku.

To je zatím vše

[Edited by livo on 12-09-2001 at 07:50 AM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 09-09-2001 v 10:14 AM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Pohodička Dobrej kup Příspěvek č. 4

Budu pokračovat v tomhle tématu, protože to možná bude pro někoho zajímavý a jak jsem zjistil, na českým internetu je toho o samozavlažování poměrně málo, nebo přesněji řečeno - nic. Našel jsem pouze obchody, který prodávají samozavlažovací truhlíky, který asi moc vyhovovat nebudou a navíc cena je za ten kus umělý hmoty příšerná.
Včera jsem se byl podívat v Baumarktu, abych si obhlídnul všechny možný druhy květináčů, nádob a misek, jež by se mohly hodit pro můj účel. Musím říct nic moc. Oni ti výrobci vůbec nemyslí na nás pěstitele! Znechuceně jsem opouštěl oddělení zahrady, procházím kolem stavebního nářadí a do očí mě praštila cedulka SUPER CENA. Jdu blíž a vidím: Stavební vědro (černej kbelík z umělý hmoty) 12 litrů - 24,90 Kč. No, tomu tedy říkám květináč za dobrou cenu a hned jsem jich vzal 6 kousků. Otočil jsem kbelík a čtu: Made in Holland. Tak to tedy beru, své k svému .
Kbelíky jsou zbytečně vysoké, takže je trošku uříznu a zmenším objem tak na 6 - 8 litrů. Vyřežu do dna otvory, vyvrtám díry zasunu knoty a uvidí se. Ještě potřebuju sehnat nějaké spodní nádoby na vodu. Až to všechno zkompletuju, tak namaluju nějaký obrázky a šoupnu je do galerie.

[Edited by livo on 10-09-2001 at 01:24 PM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 10-09-2001 v 06:29 AM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Upozornění Stavební vědra Příspěvek č. 5


Včera jsem se jal upravova výše zmíněné kbelíky. Začal jsem s nimi manipulovat, řezat do nich a najednou cejtim takovej divnej smrad. Oni to asi vyráběj z pneumatik - začínám váhat nad "moc dobrým kupem"
. Nějak se mi to nezdá a připadá mi, že by se z těch kýblů mohlo něco uvolňovat, hlavně působením hnojiv, vody atd. Ještě že to nebylo tak moc drahý -> mám teď několik odpadkových košů .
21.září začíná Zahrada Čech v Litoměřicích, tak ještě počkám a tam si určitě něco vyberu. Zajímalo by mě, kdy tam začnou něco vystavovat a prodávat taky pro nás (skříně, světla, nádoby, semena...)
Našel jsem obrázek samozavlažovacích květináčů. Líbil by se mi ten kulatej vlevo dole, případně hranatej nahoře. Výrobce je Vyvaplast s.r.o., http://www.vyvaplast.cz:

Zjistil jsem nějaké info ke kulatým květináčům:
- průměr 35 cm
- obsah vody cca 5 litrů
- obsah substrátu cca 6 litrů
- a teď cena: 220,- Kč bez DPH!!! -> 268,50 Kč
- zasílají i na dobírku
No vidím že budu hledat dál, 1611,-Kč za nádoby se mi teda dávat nechce

[Edited by livo on 12-09-2001 at 07:44 AM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 11-09-2001 v 05:59 AM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lackyfree
Stálý Člen

Karma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 217 

knoty Příspěvek č. 6

pro Livu: na Zahradě čech se možná i potkáme (akorát o sobě nebudem mít páru)

Jinak nemusíte schánět jenom truhlíky., viděl jsem v BAUMAXu y spešl. knoty na samozavalažování, i s obrázkovým návodem.
taky možná cesra.......
Knoty jsou zabořeny v hlíně a druhý konec je v nádobě s vodou.

Old Post 12-09-2001 v 19:39 PM
Lackyfree je offline   Profil uživatele Lackyfree   Find more posts by Lackyfree   Foto galerie člena Lackyfree   Click here to Send Lackyfree a Private Message   Add Lackyfree to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lackyfree
Stálý Člen

Karma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 217 

Příspěvek č. 7

Jo ješte něco pro Livu:
estli budeš mít čas a chuť si skvěle zahulit, Tak zkus zajít do Zanzibaru v LTM (najdes ho snadno: je asi 250m od kulaté křižovatky, směrem na Českou Lípu,to znamená že směrem od Zahrady Čech dolů směrem na vlakové náměstí, otevírají v 19:00). je to takový malý huličcký bar ( dobrá výzdoba na vyhulený ztavy, kresby a tak... ), kde tě nikdo nebude otravovat s tím že si tam balíš špeka u stolu. Nebudeš zklamanej. Jako huličský doupě je to docela vyhlášený.

PS: maj tam taky fotbálek

Old Post 12-09-2001 v 20:28 PM
Lackyfree je offline   Profil uživatele Lackyfree   Find more posts by Lackyfree   Foto galerie člena Lackyfree   Click here to Send Lackyfree a Private Message   Add Lackyfree to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Pohodička (To Luckyfree Příspěvek č. 8

Nevím jestli se někdy dostanu takhle pozdě do LT, je to pro mě trochu z ruky, ale přesto dík za pozvání. Když mi to někdy vyjde, tak se ozvu .
Ještě poznámku, pro všechny: Raději tady o žádných jménech a adresách nepište, používejte k tomu PM, jelikož si myslím, že legislativa nám zatím není moc nakloněná a takovýhle informace by mohli někomu třeba způsobit nepříjemnosti...) (trochu off topic)

[Edited by livo on 13-09-2001 at 06:51 AM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 13-09-2001 v 05:45 AM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lackyfree
Stálý Člen

Karma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 217 

Upozornění Příspěvek č. 9

nazdar...
to Livo:
heleď asi budu za kreténa, ale co je to to PM? A jak se používá?
jinak k tomu Zanzibaru: pro mě je to taky z ruky, ale není špatnej. Asi se mi líbý proto, že u nás nic takového nic nejni(vesnice) a v LTM mam příbuzné tak proto ho znám!!!

Old Post 13-09-2001 v 11:55 AM
Lackyfree je offline   Profil uživatele Lackyfree   Find more posts by Lackyfree   Foto galerie člena Lackyfree   Click here to Send Lackyfree a Private Message   Add Lackyfree to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Nápad to Lackyfree Příspěvek č. 10


PM je ta ikonka pod každým příspěvkem . Je to taková soukromá tajná pošta , když třeba chceš někomu poslat soukromej vzkaz. To znamená, že jména, adresy, maily apod. posílat jedině pomocí PM. Jinak je to ve FAQ http://grower.cz/forum/index.php?action=faq#pm

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 13-09-2001 v 13:15 PM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lackyfree
Stálý Člen

Karma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% PěstitelskáKarma uživatele Lackyfree - 91% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 217 

Příspěvek č. 11

hhm dík, jsem to ale kretén......

Old Post 13-09-2001 v 21:45 PM
Lackyfree je offline   Profil uživatele Lackyfree   Find more posts by Lackyfree   Foto galerie člena Lackyfree   Click here to Send Lackyfree a Private Message   Add Lackyfree to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Hydroponie Pokračuji v bádání... Příspěvek č. 12

Jak se zmínil Lackyfree, o těch knotech z Baumaxu jsem také přemýšel, ale tyto knoty neuspěly. Jednak je relativně vysoká cena (prodává se hlavně nápad) a jednak si myslím, že zavlažování odspodu je přirozenější. Znova doporučuji knoty z laminovací soupravy. Metr čtvereční laminovacího plátna není drahej, myslím že jsem to kupoval někde v OBI nebo podobným krámě. Btw ty knoty z Baumaxu by vám mohly pomoci při delší nepřítomnosti doma - zajistí "automatické" zalévání...

Při pátrání po vhodných nádobách jsem si vzpomněl na plastové přepravky (asi na šrouby, výrobce asi Technoplast Liberec?). Jdou do sebe dobře skládat a spodní nádoba není utěsněná. Rozměry jsou cca 300x200x150 mm => 9 litrů. U těch rozměrů si nejsem jistej, už jsem je dlouho neviděl. Dneska se půjdu po něčem podobném podívat a pak podám zprávu o ceně a vhodnosti. Přiznávám se, že už mě moc možností nenapadá, kdyby někoho něco napadlo, tak ať se neostýchá.

Old Post 14-09-2001 v 09:32 AM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
carlos
at the edge of the future


Registrován: 54278
Příspěvků: 2351 

Team Member: ADMIN

Příspěvek č. 13

Zdravím,

je vidět, že jsi pevně rozhodnut pro pasivní hydroponii. Měl bych pro tebe několik připomínek. Prosím nezatahuj do toho hydroponii ani aeroponii, myslím, že to trochu mate nováčky. 1) Kořeny, pokud by prorostly do spodní nádoby, nebyly schopny žít ve vodě bez adekvátního okysličování. 2) Aeroponie, jak už napsal Lackyfree, je úplně o něčem jiném. Pasivní hydroponie se těmto dvěma metodám nevyrovná zásadní věcí: rychlostí růstu. Ovšem sám jsem ji využíval především kvůli tomu, že můžeš použít nehlinné médium, nebo ještě lépe keramzit, který se dá po sklizni znovu použít. Dvojité květináče s vodoměrkou vyplněné keramzitem jsou oproti samozavlažovacím truhlíkům ještě praktičtější a spolehlivější. Obojí můžeš lehce doplnit o vzduchování a tím výrazně zvýšit rychlost růstu.
Pokud hledáš vhodné nádoby, měl bys vzít v úvahu jakou lampu máš k dispozici a z toho vyplývající velikost rostlin. Nejvíce omezujícím faktorem je totiž kapacita nádržky. A kytky v květu pijí nesrovnatelně více než při růstu. Na základě těchto informací něco vymyslíme.

"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic
Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy

Old Post 15-09-2001 v 14:21 PM
carlos je offline   Profil uživatele carlos   Find more posts by carlos   Foto galerie člena carlos   Click here to Send carlos a Private Message   Add carlos to your buddy list     Navštiv homepage uživatele carlos! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Pohodička to Carlos (z Učení dona Juana?) Příspěvek č. 14

Díky za podněty. Tady jsou technické údaje:

- skříň: 160x110x55 (vxšxh), natřená bílou barvou
- lampa: Lucalox (GE) HPS LU250/T/40
- stínidlo: 15 cm
- vzdálenost stínidla od stropu skříně: min. 8 cm
- bezpečná vzdálenost od lampy: cca 30 cm(?) při odtahu rovnou od lampy
- výška květináčů: předpoklad cca 30 cm
tady je obrázek http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1573
- předpokládaný počet rostlin: 6 - 8 ks, model KC33

- výška rostliny: 160-15-8-30-30 => 77 cm

Chápu to dobře? Ta výška je nic moc, co? Teď když nad tím přemýšlím, tak asi budu muset použít SoG nebo SroG. Zatím ale neuvažuju o tom, že bych klonoval (nedostatek místa), začnu tedy od semen, ovšem je zde nebezpečí samců.
Když zvážím všechna pro a proti, tak asi bude nejlepší pěstovat v normálních květináčích s miskou (ušetřím prostor). Nebo že bych bublal?

btw podklady (hydroponie, aeroponie) mám od manika, kterej se léta zabývá samozavlažovacíma květináčema a má na to několik patentů. Je pravda, že konopí takhle nepěstoval

[Edited by livo on 11-10-2001 at 08:20 AM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 15-09-2001 v 19:04 PM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
livo
Stálý Člen

Karma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% PěstitelskáKarma uživatele livo - 69% Pěstitelská

Registrován: Aug 2001
Příspěvků: 352  

Finišuju... Příspěvek č. 15

Dneska domaluju skříň (tři vrstvy akrylem - dvě piksly asi nebudou stačit), dám klíčit semena, zapojím elektriku a větrání.
Včera jsem byl v Kauflandu a tam jsem narazil na takový hranatý misky (26x26x10), obsah 4 litry. Koupil jsem jich 12 (á 36,90), šest bude horních a šest spodních. Připadá mi to trochu malý, ale při možnostech velikosti rostlin a prostoru ve skříni si myslím, že to bude stačit. Měli ještě jeden typ, trochu větší, ale ty by se mi vešli do skříně tak čtyři. Kdo má víc místa, doporučuju ty větší (obsah asi 8 litrů - odhad). Misky jdou do sebe zasunout, takže je potřeba vytvořit podstavec pro horní "květináč" tak, aby byl do spodního "ponořen" asi 2 cm. Asi takhle:
\__/ horní miska
\__/ dolní miska
Médium bude keramzit, kokosová drť a hlína. Poměr upřesním.

P.S. pro šechny kdo to chtějí zkusit: raději počkejte až to vyzkouším a budu znát výsledky. Budu průběžně podávat zprávy jak postupují práce a jak se daří rostlinám. Bohužel nemám digitál, ale jakmile to spustím, tak začnu točit na kameru a pak to nagrabuju. Pěstuju indoor poprvé, tak aby mi pak někdo nenadával, že mu chcípnul nějakej good model .

[Edited by livo on 17-09-2001 at 10:56 AM]

LIV
Poslouchejte prosím. Je to jednoduché, a tak je možné, že vám chytrým to docela unikne...

Old Post 17-09-2001 v 09:51 AM
livo je offline   Profil uživatele livo   Find more posts by livo   Foto galerie člena livo   Click here to Send livo a Private Message   Add livo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hlava
Mad Head

Karma uživatele Hlava - 80% Pěstitelská

Registrován: May 2001
Příspěvků: 3229  

Palec nahoru Jen do toho . Příspěvek č. 16

Zdravím .

Sleduji to bedlivě tady a je to velice zajímavý Já jedu taky hydro v keramzitu tak mě to trochu zajímá jak ty tvý pokusy dopadnou , v každým případě ti držím palce

Hodně zdaru . K4U

Old Post 17-09-2001 v 16:10 PM
Hlava je offline   Profil uživatele Hlava   Find more posts by Hlava   Foto galerie člena Hlava   Click here to Send Hlava a Private Message   Add Hlava to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Hlava! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 22:42 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3 » 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
14-10-2016 - samozavlažovací systém - 6 odpovědí
30-08-2002 - Samozavlazovani - 17 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.9336430 seconds with 31 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív