Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Toto téma bych chtěl věnovat začínajícím growerům, kteří se rozhodli pro pěstování v hlíně a nevědí si rady se správným zaléváním.
Potřeba vody závisí na mnoha faktorech a já vám jich sem pár vypíšu...
Už pro tyto 4 body nedoporučuji dělat si plánovací kalendář zalévání...
1, Rostlinky s velkými listy vypařují více vody než ty s listy malými...
2, Samozdřejmě závisí také na okolní teplotě...
Čím vyšší teplota, tím větší odpařování. (Z rostliny i substrátu)
3, Zároveň je potřeba brát v úvahu i velikost květináče.
Malé kvetináče je potřeba zalévat méně, ale častěji.Oproti velkým květináčům, které dokážou uchovat více vody.
4, Roli hrají také druhy půdy.
Písčité půdy odpařují vodu rychleji než jílovité zeminy.
-Nutno podotknout, že kytinka vám spíše vydrží déle bez vody (občas až neuvěřitelně dlouho), než kdybyste ji přelili.
Přelitou kytku poznáte žloutnoucími a vadnoucími listy.
K vadnutí dochází proto, že kořenům v půdě z důsledku nadměrného množství vody nepřichází dostatek kyslíku.
Kořeny pak začnou hnít a přestávají vstřebávat vodu.
-Kdy tedy vlastně zalévat?
Jak už je psáno ve FAQu - Suché/vlhké cykly jsou pro konopí důležité.
Stačí když se dotknete prsty substrátu.Zustane li vám na prstech trochu vlhké půdy tak vaše kytí ješte nepotřebuje zalít.
Půda je ale také podstatně těžší a má tmavší barvu.
-------------
-Pokud lijete vodu do podsatvné misky.Přebytečná voda by v ní neměla stát déle než pár minut.
-Také byste měli zálivkovou vodu nechat odstát alespon den (čím déle tím lépe) a tím jí zbavit chemické úpravy.
-Zálivková voda má mít pokojovou teplotu!
-V období květu můžete zalívání mírně omezit...Je to lepší pro tvorbu pryskyřice... i když já osobně bych doporučoval poskytnout kytinkám sušší vzduch pro květovou fázi, než omezit
přísun vody.
No, snad tímto tématem někomu pomůžu.
Ať vám rostou, kvetou.
S pozdravem, Wouq.
Cau!Perfektni,ze si to tak dobre napsal!!Ale ted mam v hlave totalni chaos.Mam kytky 14 dnu stary,pod 250,sazenou v nejaky zahradnicky zemine a posledni dobou se my na listech zacaly objevoval maly hnedy skvrny.sou na koneckach a nekdy i treba v pulce listu a nektery maji nadech az do cerny skvrny.Myslim si,ze je to plisen,ale taky sem to hodne prelival.Vubec nehnojim,ale jednu dobu sem mel kur... velkou vlhkost.Cetl sem tady toho uz hodne,ale kazdej ma neco jinyho.Proto by my pomohla kazda rada!!!dystak dik jestli nekdo napise!!
Ahoy Groweři!
Musim říct, vůbec sem netušil, že tohle téma bude mít takovou odezvu... ale jsem rad že to bude někomu popřípadě prospěšný.
>>Kosta Veselý:
No, jestli se ti tam dělaj ty skvrny poslední dobou ... jaxi to napsal ... kouknul bych se ze spoda listů, jestli tam nemáš takoví miniaturní černý tečky....Ty miniaturní černý tečky to sou svilušky... Rozhodně ti je nepřeju, takže kdyby to nebyli ony... zkus se kouknout do FAQu na výživu rostlin.
>>Robos:
Yoyo, chtel jsem to vložit do Základů pěstování, ale nějak mi to tam nechtělo vložit, tak jsem to zkusil sem.
>>Igipop:
Dik za zestručnění tématu
Ale klidně pište všichni dál...rád si rozšířim obzory
Zatim se meyte... Wq
To Host- zadne skvrny tam nejsou,on spis ten list strati barvu a uschne a volal sem kamosce zahradnici a ta rekla,ze je to preliti takze,kdyby to byla jen takova blbost,tak je to v poho.ale diky
Zalejvate kytky jen dole nebo je kropite cely? Menite zpusob zalejvani po zacatku kveteni?
Ja jim dycky napustim poradnej "bazenek" okolo a pak je trochu pokropim aby nebyly zapraseny, i kdyz kvetou..
Swět se zbláznil,držte se. Protože než si ty prachama zaslepený,zkorumpovaný sviňe,který okrádaj už tak dost zuboženou zemi uvědomí,že jejich nový vily a super moderní komplexy obchoďáku na jejichž místě rostla vegetce kyslík nevyrobí,tak bude pozdě...
Tak dobře já už nebudu otravovat.
Osobně zalévám kytky podle počasí,velikosti pěstebního média a hlavně podle vyschlosti půdy
Pokud jsou teplejší dny více prolévám a ne tak často,jelikož hrozí spálení prudkým sluncem,při lidovějších teplotách zalévám méně a častěji. Přelití je pro kytku větší šok,než pár dní bez vody a na to by jsi měla myslet v první řadě!
A nemysli si,že nemam co dělat,tak prudim! o zalévání je tady toho dost a zdá se mi zbytečný zajkládat kvůli tomu nové téma,protože stejně všechny ty informace už tu jsou! příště stačí použít HLEDÁNÍ
Měj se Dub
Swět se zbláznil,držte se. Protože než si ty prachama zaslepený,zkorumpovaný sviňe,který okrádaj už tak dost zuboženou zemi uvědomí,že jejich nový vily a super moderní komplexy obchoďáku na jejichž místě rostla vegetce kyslík nevyrobí,tak bude pozdě...
heleďte tak já to zase otevřu
ono to Jak zaléváte? sice vypadá jako duplicita, ale je pro indooráře, takže bych dal možnost i outdoorářům popsat tady svý postupy
Jinak já letos zalejval (nemyslím hnojení) snad asi jenom třikrát, čtyřikrát
V tom letošním deštivým létě zatim nebylo zalejvání takovou nutností.
...a zalejvám normálně ke stonku z pet-flašky + na listy stříkám hnojku
Aleš, Praha 6: Říkám:"V noci je ten nejsprávnější čas na myšlenky, otázky a odpovědi. Žádný mobil vám nezvoní, nikdo vás neruší a máte spoustu času..."
Myslis ze je dobry kropit listy a palice, treba z hadice? Nekdy je zalejvam tak az se trochu vohnou..
Ty strikas hnojku primo nalisty?Ja hnojim guanem, ale dycky sem s nim jen zalejvala hlinu..myslis ze s guanem je to na listy lepsi? Zatim to raci zkouset nebudu
Některé hnojky se podávají formou postřiku na listy. rostlina ji pak rychleji vstřebá. Guano je lepší přidávat do hlíny a abych pravdu řek neznam nikoho,kdo by postřikoval jakýmkoliv trusem listy.
Co se týče té hadice,tak to není moc dobrý nápad,lepší je rozprašovač,který nepůsobí na kytku tak silným proudem a tudíž jí nepůsobí takové újmy
POZOR!:hodne z vas tady pise ze kropi listy,je pravdou ze listama vsechny rostliny nejlip absorbuji,ale kapka vody na listu pusobi jako lupa(svetlo skrz vodu nekolikanasobne zesili) a na listy se pak "propali" takze kropit jen za ne tak ostreho svetla
Potřeboval bych vědět jak dlouho může stát voda když ji namíchám s hnojivem než začne hnít a znehodnocovat se. . Mám indoor a moje kytka toho až zas tak moc nevypije .. a když si namíchám 2 litry vody.. spotřebovávám to tak 10 dnů.. mám obavu aby to nezačalo hnít a nepřeneslo se to i na kytky