Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Osvětlování rostlin-spektum
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
sqott
Stálý Člen

Karma uživatele sqott - 93% PěstitelskáKarma uživatele sqott - 93% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 282  

Nápad Osvětlování rostlin-spektum Příspěvek č. 1



Chcete pěstovat rostliny pod umělým osvětlením ale nevyznáte se v záplavě zářivek, výbojek?.



Trocha teorie

Světlo je záření složené ze záření různých vlnových délek, které se v určitém vlnovém rozsahu jeví lidskému oku jako barvy. Tak např. bílá barva je ve skutečnosti složená minimálně ze 3 barev o různých vlnových délkách (červené, zelené a modré).




Rostliny ale "vidí" světlo jinak než člověk (obr. a). Receptorem záření v rostlinách je chlorofyl a různé pigmenty. Chlorofyl je zelený pigment obsažený v chloroplastu (částice v buňkách), který poskytuje energii potřebnou pro fotosyntézu. Existují dva druhy chlorofylů (A a B), které se významně podílejí na fotosyntéze. Dalšími pigmenty účastnícími se fotosyntézy jsou karotenoidy (ty hrají také důležitou roli při pohybu rostliny za světlem). Výsledná křivka (obr. b) znázorňuje využití spektra rostlinou při fotosyntéze. Vrcholy spektra tvoří vlnové délky červené (660 nm) a modré (440 nm) barvy. Zelená až žlutá zůstává kvůli zelené barvě chlorofylu nevyužita, neboť ji chlorofyl odráží.





Účinky světla

- modré záření

Kromě fotosyntézy využívá rostlina modré světlo k fototropismu – rostlina redistribuuje vhodně růstové hormony a přizpůsobuje tak svůj tvar k intenzitě a směru právě tohoto záření, tak aby záření efektivně využila. Dále podle modrého záření dochází k otevírání průduchů.

- červené záření

Tuto oblast využívá rostlina jak k fotosyntéze tak k prodlužovacímu růstu stonku (natahování se za sluncem). Tady využívá rostlina poměru intenzit záření vlnových délek 660 (red)/735(far red) nm. Když se podíváme na absorpční křivku chlorofylu, vidíme že rostlina chytře využívá ostrou hranici této křivky. Pokud se rostlina nachází ve stínu jiné rostliny dopadne díky absorpci záření red chlorofylem stínící rostliny na rostlinu minimum záření červeného ( red ), ale dostatek záření infračerveného ( far red ) a rostlina se začne prodlužovat. Ikdyž má rostlina dostatek umělého osvětlení a převažuje far red „vytahuje“ se rostlina do výšky v domnění, že je zastíněná. Při opačném poměru rostlina zase roste do výšky pomalu. Proto je dobré mít poměr těchto složek záření vyvážený (podobně jako u slunečního záření viz. níže rozhraní visible-infrared, kdy tento poměr činí 1-1,2).

Obr.1


Jak vybrat osvětlení

Vodítkem pro výběr vhodného osvětlení je :

* Vhodné spektrum
* Účinnost ( poměr svítivosti k příkonu )
* Rozměry
* Životnost
* Cena




Osram:
warm white a cool white a interna vyzařují nejvíce energie uprostřed spektra takže nám jsou tyto barvy k ničemu. Z obyčejných zářivek se nejlépe jeví lumilux de luxe 950. Ze speciálních potom zářivky s barvou 77 FLUORA.

Dobré spektrum mají i metalhalidové výbojky např. HCI-T NDL (natural daylight) případně HQI-T/NDL (nic moc ale jde to). Jak je vidět spektrum je bohaté jak na modrou (kolem 400nm) tak na červenou(kolem 650nm). Také vyzařuje dostatek UVA vhodného pro tvorbu anthocyaninu (červená barva) – záření pod 400nm a infračerveného záření.

Hagen:
Od HAGENu se dobře hodí AQUA-GLO (vrcholy kolem 440nm a 660nm). Postrádá však UV a IR spektrum, které může ovlivňovat dokonalou vybarvenost a částečně i růst rostlin do výšky. Dalším problémem je malá účinnost viz. níže.

Sylvania:
Spektrum v podstatě identické s AQUA-GLO a FLUORA, takže platí to samé

Narva Bel:
Spektrum je nic moc, ale pokud není nic jiného po ruce tak to jde.

2. ÚČINNOST
typ zdroje světla ---minimální výkon--maximální výkon--maximální účinnost(lm/W) bez ohledu na spektrum
kompaktní zář. ---------3W------------------50W----------------------70
fluorescenč>ní zář.-----4W-----------------150W?--------------------80
výbojky ------------------50W --------------2000W?--------------------150

Obecně platí že čím větší je výkon zdroje světla tím větší je i jeho účinnost. Vyplatí se tedy místo dvou zdrojů (pokud to jde) dát zdroj světla pouze jeden s dvojnásobným výkonem.

např.:
GRO-LUX 40W 1200lm = 30 lm/W
GRO-LUX 20W 480lm = 24 lm/W

Použitím 1x 40W GRO-LUX namísto 2x 20W GRO-LUX získáme světelný výkon o 240 lm vyšší. ( 1200lm - 2*480lm = 240lm )

Pro naše potřeby si pro srovnání vybereme zářivky vhodné pro naše účely (řazeno dle účinnosti):
AQUA-GLO 30W 650lm = 21 lm/W
GRO-LUX 30W 800lm = 26 lm/W
LUMILUX FLUORA 30W 1000lm = 33 lm/W
HCI-T/NDL 72W 5700lm = 79 lm/W

Když vezmeme v úvahu, že spektrum výbojky HCI-T/NDL je oproti AQUA-GLO odhadem o 50% horší (tj. fotosyntéza využije pouze 50% vyzářeného výkonu) oproti spektru těchto speciálních zářivek, stejně nám vyjde, že výbojka bude díky vysoké účinnosti oproti speciálním zářivkám o něco úspornější a navíc nám pěkně rostliny vybarví a rostliny budou na pohled příjemnější.

3.ROZMĚRY

Zářivkové trubice (běžné rozměry):
60cm,90cm,120cm,150cm

Výbojky:
11.4cm, 13.2cm ...

Jak je vidět velikost výbojek je malá a s tím souvisí i jejich teplota. Výbojky se při provozu velmi zahřívají, neboť ztrátové teplo které vzniká při hoření oblouku je na rozdíl od zářivek soustředěno na malou plochu cca (1-2cm baňka), ale pokud nemáte osvětlení uvnitř vitríny nemusí vás nějaké chlazení při výkonech 50 a 70W znepokojovat.

4.ŽIVOTNOST

Bohužel dobu životnosti konkrétních zdrojů světla výrobci neuvádějí, nebo uvádějí velmi přibližně. Přibližně :
Zářivkové trubice: 6 000-20 000 hodin
Výbojky (metalhalidové): 4 000 – 10 000 hodin

5.CENA

zářivky:

AQUA-GLO 20W 205Kč
AQUA-GLO 40W 341Kč

GRO-LUX 18W 157Kč
GRO-LUX 38W 231Kč

LUMILUX FLUORA 18W 251Kč
LUMILUX FLUORA 36W 254Kč

výbojky:
HCI-TS 70W/NDL 850Kč

Závěr:
Takže kdo se stane vítězem ?

Pro ty co dávají přednost zářivkám a nemají moc hluboké akvárium bych jednoznačně viděl jako vítěze OSRAM LUMILUX FLUORA ( čím větší výkon tím lepší ale také delší ) - musí se však spokojit s tím že zelená a žlutá barva našemu oku pod tímto zářením rozhodně nevynikne, případně to lze vykompenzovat přidáním jedné obyčejné zářivky . Je dobré také zauvažovat o koupi osvětlovacího tělesa přímo se zabudovaným elektronickým předřadníkem, který nám prodlouží životnost zářivek a ušetří el. energii.

Pro pěstitele vyšších rostlin jako jsou láčkovky, nebo pokud chceme aby rostliny nejen rostly, ale také dobře vypadaly bych volil výbojku s denním spektrem.

A ještě jedna dobrá rada na závěr:

Kvalitní reflektor je důležitý u každého osvětlení a pokud je nastaven tak aby směřovalo veškeré světlo na plochu s rostlinami dovede zvýšit světelný tok až na 200% (1 zářivka) případně 150% (2 zářivky hned vedle sebe). Takže kupujte osvětlení už s kvalitním leštěným reflektorem, vyplatí se to !!!

Samozřejmě je na našem k trhu k dostání více zářivek a výbojek určených pro pěstování rostlin , nicméně jejich ceny případně dostupnost jsou tak extrémní, že se nemá cenu nimi tady zabývat .


Obr.2 stupnice barev světla

-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 2.<-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 2
-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 1. <-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 1
WOKO ZA WOKO A NAKONEC BUDEME WŠICI SLEPÝ....
... A ŘEKL:..BUDIŽ SWĚTLO...A ZAČALO SE SWÍTIT KYTKÁM....
...SEX DROGY DRUM IN BASS... ... //...// ...DEJ TOMU ČAS A UWIDÍŠ CO SE STANE......
Co je osmý diw swěta????--->GANJA .../// ... .....A KOUKNI SE SEM..

Naposledy upravil sqott 15-06-2007 v 01:42 AM

Old Post 10-06-2007 v 22:24 PM
sqott je offline   Profil uživatele sqott   Find more posts by sqott   Foto galerie člena sqott   Click here to Send sqott a Private Message   Add sqott to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
shaman1*
Stálý Člen

Karma uživatele shaman1* - 86% PěstitelskáKarma uživatele shaman1* - 86% Pěstitelská

Registrován: Jun 2006
Příspěvků: 175  

Příspěvek č. 2

Pěkně popsáno určitě K+ jen bych chtěl vědět jak je to z UV-A, UV-B, UV-C, a jejich sterilizačním učinkem které je nejvhodnější
jěště jsem někde četl že ze stařím trubic se zvyšuje UV tok zajímalo by mne jestli se dá odbourat zastíněním sklem jelikož prý obyč sklo nepropusí UV ale tento tok by měl být nekontrolovatelný a tak bych chtěl vědět kolik toho to sklo pobere

Old Post 12-06-2007 v 08:36 AM
shaman1* je offline   Profil uživatele shaman1*   Find more posts by shaman1*   Foto galerie člena shaman1*   Click here to Send shaman1* a Private Message   Add shaman1* to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sqott
Stálý Člen

Karma uživatele sqott - 93% PěstitelskáKarma uživatele sqott - 93% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 282  

Příspěvek č. 3


shaman..urcite si nekdy rozbyl zariwku...zariwka ma w sobe takej bylej prasek...slozeni neznam ale ma za ukol stopowat uv ..sklo zachyti jen malou cast uw zareni kterou odrazi a zbytek projde..newim kolik procen pusti a kolik ne....

-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 2.<-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 2
-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 1. <-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 1
WOKO ZA WOKO A NAKONEC BUDEME WŠICI SLEPÝ....
... A ŘEKL:..BUDIŽ SWĚTLO...A ZAČALO SE SWÍTIT KYTKÁM....
...SEX DROGY DRUM IN BASS... ... //...// ...DEJ TOMU ČAS A UWIDÍŠ CO SE STANE......
Co je osmý diw swěta????--->GANJA .../// ... .....A KOUKNI SE SEM..

Naposledy upravil sqott 21-06-2007 v 08:09 AM

Old Post 12-06-2007 v 12:14 PM
sqott je offline   Profil uživatele sqott   Find more posts by sqott   Foto galerie člena sqott   Click here to Send sqott a Private Message   Add sqott to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
shaman1*
Stálý Člen

Karma uživatele shaman1* - 86% PěstitelskáKarma uživatele shaman1* - 86% Pěstitelská

Registrován: Jun 2006
Příspěvků: 175  

Příspěvek č. 4

Jo myslíš luminofor ten má za ukol IF převést do viditelného spektra zaření ale že by zachycoval UV to slyšim prvně ale asi jo když to říkáš

Old Post 13-06-2007 v 03:58 AM
shaman1* je offline   Profil uživatele shaman1*   Find more posts by shaman1*   Foto galerie člena shaman1*   Click here to Send shaman1* a Private Message   Add shaman1* to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hanizek
Stálý Člen

Karma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 795  

Příspěvek č. 5

shaman1*: Zářivka svítí převážně ve spektru UVC (ne IF), ten luminofor to převádí na viditelné (a neškodné) světlo. Jinka si dejte pozor, ať se o střepy nepořežete - luminofor je jedovatý!

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 13-06-2007 v 10:21 AM
Hanizek je offline   Profil uživatele Hanizek   Find more posts by Hanizek   Foto galerie člena Hanizek   Click here to Send Hanizek a Private Message   Add Hanizek to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
shaman1*
Stálý Člen

Karma uživatele shaman1* - 86% PěstitelskáKarma uživatele shaman1* - 86% Pěstitelská

Registrován: Jun 2006
Příspěvků: 175  

Příspěvek č. 6

IF není žádné záření možná si to někdo může vyložit jako infra ale to je IR jen mne zajímalo jestli to někdo opraví
Zářivka má samozřejmě stejné zářeni jako rtuťovka ultrafialové o nízké vlnové délce K+ pro tebe jen jej nezachycuje ani nestopuje ale PŘEMĚŃUJE

Old Post 13-06-2007 v 19:45 PM
shaman1* je offline   Profil uživatele shaman1*   Find more posts by shaman1*   Foto galerie člena shaman1*   Click here to Send shaman1* a Private Message   Add shaman1* to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hanizek
Stálý Člen

Karma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% PěstitelskáKarma uživatele Hanizek - 92% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 795  

Příspěvek č. 7

shaman1*: Jo, popletl jsi mě - tím IF jsem myslel IR.
A dík za K+!

Dogface boy!

Abandoned-places.com

Old Post 13-06-2007 v 21:52 PM
Hanizek je offline   Profil uživatele Hanizek   Find more posts by Hanizek   Foto galerie člena Hanizek   Click here to Send Hanizek a Private Message   Add Hanizek to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sqott
Stálý Člen

Karma uživatele sqott - 93% PěstitelskáKarma uživatele sqott - 93% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 282  

Příspěvek č. 8



A mame tu dalsi pismo o světle.

Slunce za jasného nebe má svitivost 50 000lm...a teplotu barvy 6000K.

Na grafu si všimněte že vrchol křivky spektra slunce je v modré barvě..

těch ostatnísi moc nevšímejte.to je záření černého a ještě nějakého tělesa....



při porovnání s vybojkou osram HCI-T 250/NDL se dá říct že se jedná skoro o tutéž krivku......sice má vrchol křivky v v oranžové (te zelené si nevšímejte) barvě ale tim lepe pro nas a naše kytičky....teplota barvy je 3000K ....nenašel sem sice její svítivost v lm ale dejme tomu ze je 100 lm/W tak nam vyjde 25 000lm... květiny potřebují pro svůj růst min 25000lm.......jedna se o HALOGENIDOVOU výbojku....jeji cena je cca 1000,-


jen pro zajimavost uvádím že výbojky maji svítivost HPS lamp je cca 150lm/W a MH lamp cca 100lm/W

-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 2.<-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 2
-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 1. <-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 1
WOKO ZA WOKO A NAKONEC BUDEME WŠICI SLEPÝ....
... A ŘEKL:..BUDIŽ SWĚTLO...A ZAČALO SE SWÍTIT KYTKÁM....
...SEX DROGY DRUM IN BASS... ... //...// ...DEJ TOMU ČAS A UWIDÍŠ CO SE STANE......
Co je osmý diw swěta????--->GANJA .../// ... .....A KOUKNI SE SEM..

Naposledy upravil sqott 17-06-2007 v 03:37 AM

Old Post 14-06-2007 v 16:57 PM
sqott je offline   Profil uživatele sqott   Find more posts by sqott   Foto galerie člena sqott   Click here to Send sqott a Private Message   Add sqott to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sqott
Stálý Člen

Karma uživatele sqott - 93% PěstitelskáKarma uživatele sqott - 93% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 282  

Příspěvek č. 9

světelná účinost (lux) na plochu dle m2

lampa-----svítivostlm-----1m2---1,5m2---2m2---2,5m2--3m2--3,5m2--4m2
HPS
1000W---140 000-----------------------70000-56000-46700--40000--35000
600W-----90000-----------------60000-45000-36000-30000--25700--22500
400W-----50000---------50000--33300--25000-20000-----------------------------
250W-----29000---------29000--19300------------------------------------------------
MH lamp
1000W---115000----------------------------57500-46000-38300-32900--28800
400W-----40000---------40000--26700--20000--------------------------------------



Výbojky pod 250w mají malou učinost (nedostatek lumenu) proto se pod nimy nevyplatí nechavat kyticky kvest...jsou vhodne tak maximalne k předpěstování-tím myslím jen rustovou fazi.

-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 2.<-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 2
-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 1. <-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 1
WOKO ZA WOKO A NAKONEC BUDEME WŠICI SLEPÝ....
... A ŘEKL:..BUDIŽ SWĚTLO...A ZAČALO SE SWÍTIT KYTKÁM....
...SEX DROGY DRUM IN BASS... ... //...// ...DEJ TOMU ČAS A UWIDÍŠ CO SE STANE......
Co je osmý diw swěta????--->GANJA .../// ... .....A KOUKNI SE SEM..

Naposledy upravil sqott 15-06-2007 v 01:34 AM

Old Post 14-06-2007 v 18:14 PM
sqott je offline   Profil uživatele sqott   Find more posts by sqott   Foto galerie člena sqott   Click here to Send sqott a Private Message   Add sqott to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sqott
Stálý Člen

Karma uživatele sqott - 93% PěstitelskáKarma uživatele sqott - 93% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 282  

Příspěvek č. 10

a tady je seznam optimálních světel pro pestowani a jejich parametry...

Lumen---Watt---lm/watt---Kelvin-------výrobce

HPS LAMP

90000---600-----150.0-----2100---Philips C600S106 Ceramalux
53000---430-----123.3-----2000---Philips, SON T AGRO
84000---600-----140.0-----2100---Sylvania LU600 Planta
51500---430-----119.8-----2100---Sylvania LU430 Planta

MH LAMP

40000---400-----100.0-----5000---Philips 5K High Output Metal Halide
39000---400------97.5-----4200---Sylvania MS400/HOR SupMetalarc

FLORESCENČNÍ TRUBICE

4250-----60-------70.8-----4100---Philips F48T12/SPEC41/HO
4400-----60-------73.3-----3000---Sylvania F48T12/D830/HODesigner
4250-----60-------70.8-----4100---Sylvania F48T12/D41/HO Designer

Mercury Vapor bulbs

60500---1000-----60.5-----4300---SylvaniaH36GW-1000/DXBrWhDlx
23000---400------57.5-----3500---SylvaniaH33GL-400/N Warmtone

-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 2.<-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 2
-->TADY JE MOJE KITI POD 400w..for grower 1. <-- OSVĚTLOVÁNÍ ROSTLIN 1
WOKO ZA WOKO A NAKONEC BUDEME WŠICI SLEPÝ....
... A ŘEKL:..BUDIŽ SWĚTLO...A ZAČALO SE SWÍTIT KYTKÁM....
...SEX DROGY DRUM IN BASS... ... //...// ...DEJ TOMU ČAS A UWIDÍŠ CO SE STANE......
Co je osmý diw swěta????--->GANJA .../// ... .....A KOUKNI SE SEM..

Old Post 14-06-2007 v 18:38 PM
sqott je offline   Profil uživatele sqott   Find more posts by sqott   Foto galerie člena sqott   Click here to Send sqott a Private Message   Add sqott to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 05:54 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.3755420 seconds with 32 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív