Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Čerpat energii z vakua (viz taky Casimirův jev), nebo mít tchána v PREčku nebo ČEZu......
Před časem jsem napojil solární článek (12V/450mA max.) na akumulátor, ze kterého napájím řídící elektroniku pro growbox. Není to mnoho, ale pořizovací náklady jsou malé, už pro tu srandu se to vyplatí..
Dadenka: Pořizovačka FV je fakt průser, nicméně měnič 12->230V 50Hz
je proti tomu už pakatel, za 2.000,- se prodávají slušné, s výstupem 300W nominál (na zářivku to fakt stačí), patřičně výkonnej na cca 1kW vyjde na nějakých 9.000,- Rázy se tomu samosebou nelíbí, ale elektronický měniče (drtivá většina dnes) je udělaná tak, aby špičkově unesla dvojnásobek nominálu. Navíc ti ni nebrání v tom, předřadit tomu nějaký kondenzátor vyšší kapacity, který ti ráz vykryje...
Netuším jen, jak myslíš tu výměnu "při poklesu účinnosti pod 80%",
FV články mají ( i ty zcela top) efektivitu cca do 30%.
Jakože pokles pod 80% z jejich nomin. účinnosti? (tedy opět těch cca 30% max)
Myslim jako když ti dovezou nový tak maj 100%, časem se ten panel vysvěcuje a propaluje od sluníčka až po cca 20-25 letech to je 80% stavu co původně a musej se vyměnit pač už nedávaj to kolik maj...
Pokud sledujete současné dění, tak určitě víte, že se chystají rapidně zkrouhnout dotace na výkup elektřiny.
Pokud k tomu dojde stane se jedna ze dvou věcí: Buďto se solární články odporoučí do věčných lovišť (jakožto nerentabilní), anebo se ukáže, že byly vlastně strašně předražené a jejich cena klesne.
Na druhou stranu ale existují směrnice EU, které říkají jakou část produkce musí dodávat "ekologické" zdroje. Ty se musí dodržet (jinak bychom platili sankce), takže mě velice zajímá, jak se s tím poslanci poperou.
Napoleon:
Tepelné čerpadlo na tom není taky tak růžově, jak si myslíš. Pořizovací náklady ve stovkách tisíc, přestavbě se taky nevyhneš (max. teplota média v čerpadle je 50°C, takže se musí do celého domu instalovat velkoplošné radiátory - nejčastěji podlahové). Známá si ho do baráku pořídila asi před 5 lety. Stálo jí to půl miliónu, navrátnost 10 až 15 let. Každých cca 7-9 let se musí měnit v kompresor v čerpadle (má omezenou životnost), což taky není levná sranda (deset, dvacet tisíc).
pět let je vcelku dlouhá doba na moderní techniku která jde denno denně kupředu ja jen že známý to instaluje v domácnostech a docela obstojný kousek za 150 000 se vším všudy ale taky beru v podtaz že dům musí být v lepším stavu )dobrá izolace a zateplení. potom se náklady na vytápění samozřejmě redukují. Na můj domek postavený za totality se to nevyplatí vše co tenkrád šlo sehnat byl tak max azbest (nadsázka).Tudíž kdybych vyčaroval termokameru a projel si s ní dům kvůli tepelným strátám bylo by to jako když se dívám do slunce.
Určitě si myslím že obnovitelné zdroje jsou ještě "hudbou" budoucnosti. Ale co člověku zbyde až promrdají všechna fosilní paliva. Takže si myslím že vývoj jde pořád ku předu a pasivní dům nezávislý na dodávkách energie se v dnešní době už dá postavit jen se to odrazí na ceně a to značně !
Jen to na pěstování nevidím, ještě počkáme pár let než to bude k něčemu .
Napoleon: K tomu totáči jsem si vzpomněl na jednu velice veselou přestvabu: Dávaly se nové omítky (majitel dům zrovna koupil) a za radiátory byla jakási "reflexní" fólie (dneska nic divného, dům byl ale starý 30 let!). Strhli jsme to dolů a zjistili jsme, že to jsou na lepence přidělané obaly od polských tavených sýrů.
Tak po dlouhé době musím otevřít tuto diskuzi a vysmát se všem těm kteří tenkrát pochybovali o elektrice zdarma. Dnes již všichni víme, že se na tom dalo napakovat (Před tím než na to uvalyli dan). A skřín klidně mohla jet zadarmo, jak jsem uváděl a navíc ještě vydělávat. Přeci jenom rodinní známí už to měli nějakou dobu v provozu, ale na jinné účely. Proč to musejí vždycky hanět takový rádoby odborníci, když oni dokud jsi o tom nepřečtou v blesku, nic nevědí. Předem děkuji významným lidem z Groweru za udělení K+ a za jejich prozíravost a přístup k novým věcem. Sice je to již 6 let, ale nemohl jsem si odpustit v novém roce trochu zabrousit do minulosti.
Jasný měl jsi pravdu, ale ostatní měli zase pravdu v tom, že to je investice v řádech 100 000, pokud teda nestavíš novej barák, tam by to bylo jistě míň. Navíc to neni ani trochu ekologický, panely maj životnost 10 let a jsou plný všemožnejch sr.ček (nebudu to hledat - např. rtuť), který se uvolňujou jak při výrobě tak při jejich recyklaci, která je dost problematická. navíc tyhle levnější, co se ted používaj, jsou z číny, tudíž to nemusim dál rozebírat..
Ne dalo se na tom napakovat protože jsi nemněl elektriku zdarma ale okrádal jsi firmu která mněla povinost to kupovat za 4x takovou cenu za jakou ti to pak prodala no krása,.. ta firma s tim pak měla jen problémy a náklady, které přenesla na každého spotřebitele kolem tebe. Gratuluju.
Zvracel bych z takových parazitů, je to jen a pouze obyčejná zlodějina která nemá obdobu. Až si uděláš domácí systém kterej vyprodukuje ze slunce víc energie než skutečně spotřebuje tvuj dům nebo pěstírna, bude to fungovat i v noci a nebude to celý zapojený na drát od temelína tak mel něco o elektrice zdarma.
neokral si firmu, ale ostatnych zakaznikov... cele tieto panely su len velky biznis pre par vyvolenych. napriklad u nas rozdavali licencie, ale ten kto nemal informacie z prvej ruky nemal sancu stihnut urobit projekt, ktory by splnal vsetky nalezitosti. takto par ludi dopredu vedelo ake nalezitosti ma projket obsahovat a pripravili ho dopredu. po zverejeni vyzvy podali ziadosti a samozrejme pocet licencii bol limitovany. takze solarne elektrarne postavili len ludia s kontaktom, zvysok mal smolu.
CHOURIS ani s dnesnima cenama a vydrzi panelu se to nevyplati. povazovat to za neco zadarmo je asi jako tvrzeni ze mam eletrinu zadarmo i ja...... krome jedineho dne v mesici kdy platim slozenky.
Nobody move, nobody get hurt, they said
Make one wrong move, man, you wake up dead
No dnes už to je dost mimo, pokud by jste se podívali na datum zahájení diskuze bylo to 2005 což už je 6 let. Tenkrát to nebylo takhle zpropagovaný a hlavně tam nebylo tolik podvodů. Solárních elektráren(těch velkých výdělečných) nebyla ani 100 a kupovali si to jen lidé k domům a chatám co tomu opravdu rozuměli.
Samozřejmě, že je mě jasné že to není proud zdarma, ale ještě jsi na tom vydělal. Mnoho známých si na to vzalo hypotéku a splácely to jako dům. Za těch 6 let to už všichni splatily. Tenkrát to bylo výhodné dnes už to je zlodějina.
Bohužel myslel jsem, že se v této debatě rozjede více vláken o tom jak ušetřit za proud. Bohužel většinou jste se vrhli jen na solární elektřinu.
Vzhledem k tomu že panely s přepínačem a bateriemi ve sklepě na chatě jede borec co má 3 panely po 25000.- a svítí ,TV,vaří na chatě půl roku bez odběru ze sítě a potom zbytek pokud tam není pouští ven a kasíruje bych řekl že reálně to utáhne
větší skříň nebo malou komůrku ale na velko pěst to rozhodně nebude,když uvážím že panely něco produkují i při mracích a začal prakticky s plnýma bateriema tak tu sezonu pro automatky by to mělo vydržet a možná kdo ví i klasiku.
Ale osobně si myslím že pokud to bude čistě jen bez toho aby člověk očekával nějakou návratnost(prostě na to má prachy a nebolí ho to)pak takové spestření by to mohlo fungovat. Pro nás pracující ale více méně zatím nezajímavé řešení skrz finanční náročnost.
Já jsem spíš uvažoval o malé vodní elektrárně, kousek od naši vesnice si chlap renovuje mlýn, tak jsem přemyšlel jak využít mlýnské kolo. Tak první co je potřeba tak je to nějaký generátor. Nejlevnější co mě napadlo je alternátor s nákladáku, který má běžně výkon až 3kW, sám si reguluje napětí pro různé otáčky a výkon pro zatížení. Zatížený by byl několika autobateriema do nákladáku. Což je největší investice. Přes napěťový měnič by se dělalo ze stejnosměrných s baterii 24v 220v, tyto měniče jsou bežně u autobusu atd. Výkonově není problém 3kW snich dostat.Baterie by zdě fungovali jako takový tlumič, například při zapnutí nějaké spotřebíče např. čerpadla. Jeho příkon by pokryly svojí kapacitou stím, že by je generátor vzápětí dobíjel.Zkrátka tak jak to je v autě. Nějvětší zádrhel je regulace průtoku vody,která pohání kolo. Ale jelikož není kolo pohaněno přímo s koryta,ale je tam použita akumulační nádrž a ní se teprve bere voda , tak by to řešit šlo. A to tak , že by se hlídala elektronicky hladina rybníka a pomocí stavidla by přebytek vody odchází koretem přímo pryč. Problém nastane když je sucho a je málo vody nebo když voda zamrzné :-D . Ale je to jen taková předctava, protože málo kdo má ty podmínky , že. Jinak pro napájení skříně si myslím , že by to šlo použít, protože skříň má po dlouho dobu zhruba stejný odběr, takže by šel systém odladit.
A na konci je napsaný, že pokud chceme výkon do 2kW . Tak je levnější ho koupit od velkovýrobce :-) . Prostě je problém s regulací, ale jak jsem psal vyšše v připadě skříně by to šlo.