Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Mě se tohle stávalo dřív s kombem na kytaru, zapojil sem to do sítě zmáčkl vypínač a bum. Problém sem měl v tom, že to bylo zapojený přes klasickou "roztrojku" a ta má na jedný straně teda, když to strčíš do síťové zásuvky tak zásuvka na levé straně má fázi přehozenou na pravou stranu - trošku krkolomné. Nemáš to také tak zapojené?
Ne v tom problem nebude, uz sem zjistil proc to vyhazuje pojistky. Ty telesa maji totiz jeden z privodnich kabliku svedenej primo na kostru. Vstupuje bilej a zelenej. Bilej de do takovyho toho kolecka kde se to rozdvojuje a na nej je napojenej cervenej vodic kterj de do kondenzatoru (takovej malej valecek) a z neho vychazi zelenej vodic kterj de na uz zminovanou kostru a z ni pokracuje opet do toho kolecka. (opravudu nechapu proc to tak je ale asi to tak ma bejt). Potom se nemuzu divit kdyz mam telesa pridelany na stene s alobalem, ze to probiji a vyhazuje proud. Jede me to ted bez toho zlutozelenyho vodice. Tak nevim. Neni to nebezpecny? Co sem se doma dival tak vsechny zarivky mame zapojeny na dvoulinky - takze okouknout nic nemuzu. Co s tim?
potrebuju malou radu, budu si delat strinitko presne namiru a zajimal by me jedna vec, jestli bude vadit, kdyz si umistim do stinitka vedle 150W sodiku i dve kratke zarivky, myslim ze tam bude problem s teplem, tak bych rad vedel jestli nekdo takto kombinovane stinitko resil a jestli to vubec jde nekaj vykoumat, za odpoved dekuji. Jedna se o to, ze bych na rustovou fazi rad dodal i jine spektrum nez ma samotna sodikovka, a nevim kam bych dal zarivky, i rada ohledne umisteni tohoto dodatecneho svetla (zhora uz se mi nevejdou - omezeny prostor ve skrini) mi dost pomuze, diky.
2 jablko: mas to zapojeny 'napevno' (na strop, s pevnym privodem), tzn. je jasny dopredu, co bude nulak a co faze a nikdy to nikdo neprehodi - tedy bez nastroje. Takze nulak je na kostre, aby to nikoho neprasklo. U skrine je jina situace: mas ji v zasuvce, a kdyz ji zapnes do 'certa' (rozdvojky), tak ty vodice prehodis, podle toho, na kterou stranu ji zapnes. Jediny vodic, na ktery je spoleh, je stredovy kolik. Doporucuji ucvaknout ten drat, co Ti vede (vlastne tomu telesu ) na kostru a pripojit na ni stredovy, zelenozluty. Jinak riskujes, ze Te to pekne baci. V pestirne se pracuje s vodou...... Radeji to prekopej hned, nez to nekoho zabije !
2 Loki: Mňo, kroutim se jak had, abych tu napsal neco rozumneho, a pritom Ti neco poradil - problem je v tom, ze 150-ka Ti dosviti dal, nez ty zarivky, takze kdyz je das do stinitka, tak asi moc ke kytkam nedosviteji, nebo ne moc ucinne, aby to melo vyznam umerny cene, kterou zaplatis za elektriku. Vim, ze se to blbe radi, ale zkus popremyslet, jak je dat niz, event. zda je tam opravdu potrebujes..... Tezko co dodat...
Na adrese http://www.sweb.cz/viridis/zarivky/...ve_trubice.html najdete parametry vybranych zarivek firem PHILIPS, OSRAM, TUNGSRAM, Hagen a NARVA.
Rovnez neco malo o teplote chromaticnosti a graf zavislosti svetelneho toku zarivky na teplote okoli (dosud zde tomu nikdo nevenoval pozornost).
chtel bych si postavit zarivkove teleso pro matku. matka bude pouze jedna a prostor bude velice omezen. Chtel bych se zeptat, jaky konkretni typ a kolik zarivek ci pripadne jestli by stacili usporky, byste mi doporucili. je mi jasny, ze to bude studeny, ale chtel bych primo doporucit konkretni typ zarivky/usporky, ktera by se vesla i s kytkou do maleho prostoru a mela by optimalni pomer cena/vykon (nesmime zapomenout na naklady za starter a tlumivku, ktery je u usporky nulovy). Dik za radu.
Ackoli jsem byl proti usporkam prudce zaujat, ziskal jsem k nim ponekud kladnejsi postoj - pote, co jsme udelali malou matkarnu z jednicky a svitime tam pro max. zjednoduseni usporkama. Kamos sehnal jednu usporku (znacka SUNGLOW), 22W, kde je uvedena teplota chromaticnosti 6700K, coz je docela vynikajici - matkam se pod ni dari lepe, nez pod druhou se zretelne 'teplejsim'=zlutejsim svetlem. Domnivam se, ze na matky je treba svetlo s co nejvyssi chr. teplotou, quli zabraneni prechodu do qetu. Bohuzel, tyto udaje se spatne shaneji (proto jsem umistil ten predchozi prispevek).
Na malou matkarnu by se mi jevila jako nejlepsi kruhova zarivka - kytka by byla osvetlena vicemene ze vsech stran, na rozdil od temer bodove usporky nebo lajny z trubice - navic na jednu kytku trubici nevyuzijes, je zbytecne dlouha. Ale zase je zde problem s 'utajenym' spektrem, resp. chr. teplotou. Ptal jsem se vyrobce mailem, a prave mi prisla odpoved: zářivkové trubice v kruhovém provedení LC 22W,32W,40W máme na skladě v provedení denní bílá o 6000°Kelvina.
Na dobírku zasíláme do 48 hod od objednávky. , coz je SUPER !!! adresa: http://web.iol.cz/NARVABEL/cz/index.htm
Shrnuti: obejdi obchody a hledej zarivku (usporku) s co nejvyssi chromatikou, (sviti bile - ale tak bile, ze az do modra a ostatni zdroje jsou proti ni dost zlute) snad budes mit stesti. Stacit by mela 1, kolem tech 20W, ale urcite by bylo lepsi vzit radeji 2 ks po 9-11 W, at je to svetlo lepe distribuovane - je to ovsem drazsi....
Anebo si objednej (nebo navstiv http://www.elmetgroup.cz/prodejny.asp) tu kruhovku, ta se mi zda lepsi....
v tescu maji jednu 15w za 69 kc, tak sem koupil dve, sice maj dost teply svetlo, ale nez sezenu studeny (u usporek to clovek nema jak zjistit, protoze to na ty krabici neni napsany) tak je budu pouzivat.
2 Chorus: z toho plyne, ze spotrebice vzdy zemnime ke stredovemu koliku (zlutozelenym dratem), neb u nej mame jistotu, ze nam jej nikdo nevypne. Podle novych norem neni nutno mit fazi vlevo, takze muze byt kdekoli, totez napr. pri pouziti rozdvojky (certa) - jedna strana prehazuje privody. Takze je v podstate jedno, ktery drat hodiny prerusuji.
2 Heffy: mozne to je, ale nedelal bych to - ta indukcnost prece jen vychazi jina. Nebezpeci poslani vybojky do vecnych lovist.
Nepises jakyho, takze to nemohu spocitat - takze obecne: na 12V - bud zaradis do serie odpor, ktery srazi protekajici proud na 75% (odpor musi byt prislusne vykonove dimenzovan) nebo si najde schema na http://www.belza.cz a postavis si regulator.
Na 220 V je to kapku slozitejsi - bud regulator (triakovy, tyristorovy - nefunguje v celem rozsahu, pri nizsich vykonech jsou problemy s rozbehem), nebo do serie odpor - prakticky se to dela tak, ze se pouzije vhodna zarovka, neb odpory ve velkych wattazich se blbe shaneji.