Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Konopné Umění » Včelaření na groweru aneb pomáhejme přírodě
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
« 5 6 7 8 9
Autor
Téma 
Lump
VčeLaŘ

Karma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% Pěstitelská

Příspěvek č. 97

Mezistěna opravdu nemusí být od kraje ke kraji.Jde jen o to že tam ,kde mezistěna není tak tam holky postaví většinou trubčinu což je docela nežádoucí.Ale pokud ti chybí 5cm od každé loučky ,tak no problem.Holky to dotáhnou až dokonce.Potom existuje tzv stavební rámek,který je taky protirojové opatření a to je rámek do kterého dáš z vrchu tenký(cca 5m proužek nezistěny a včelky rámek dostavujou sami.Většinou tam postaví právě tu trubčinu což je v pořádku,protože trubce včelstvo potřebuje.Tento stavební rámek hlavně slouží k poznávání nálad včelstva,např pokud se chcou rojit tak tam postaví k té trubčině i matečníky a včelař ví že je zle.Pokud jen staví trubčinu a ukládají do ní med ,tak to je signál že snůška je silná a vydatná(ale o probereme v jiném tématu )

Ohledně té tvé ramové míry,dolní nástavek si myslím že super.Matka bude mít dost místa pro kladení takže ok.Budeš mít v plodišti asi deset rámků že?Já kupuju největší mezistěny co se prodávají ve včelařském obchodě a i tak mi taky po tranách chybí tak 3cm.A nebo si můžeš objednat ve fabrice rámkovou míru jakou chceš a oni ti ji vyrobí,ale je to dost náročné naq finance.

Ohledně medníku bych zvolil polonástavky.Tedy polovinu velkého dolního(plodištního) nástavku,tzn v tvém případě 40cm x 20cm aby jsi dosáhl výhod kombinovaného systému včelaření.Každý ten způsob (systém včelaření) má určitá pravidla a výhody,takže proto aby jsi měl výhody toho kombinovaného tak bys měl mít medníky takové.

Tobě bude stačit jedno takové velké plodiště a zhruba 3 ty polomedníky,než se vše dobře naučíš (samozřejmě si tím projde každý ,kdo začíná)pak jestli máte dobré snůškové podmínky v okolí tak budeš potřebovat těch medníků i 5

Včelaření na groweru aneb pomáhejme přírodě

Trainwreck 400w hlína

Old Post 20-01-2010 v 14:29 PM
Lump je offline   Profil uživatele Lump   Find more posts by Lump   Foto galerie člena Lump   Click here to Send Lump a Private Message   Add Lump to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host

Příspěvek č. 98

Jasně, dám na tvoji radu s těma polomedníkama a udělám polonádstavky. Dřevo mám smrkové. Z venku nalakuju vodouředitelným transpatentním lakem. Píšeš, že včelky jsou sice barvoslepé (jasně, že .-D), ale rozeznávají odstíny (taky logický). Rozeznávají i tvary? Četl jsem o tom tolik spekulací, že už se v nich neorientuju. A ještě jedna chuťovka: Neveděl bys na jižní moravě o oddělcích Včely Kraňské se silnou genetikou? Jsem kousek od Ivančic.

Old Post 20-01-2010 v 15:02 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lump
VčeLaŘ

Karma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% PěstitelskáKarma uživatele Lump - 45% Pěstitelská

Příspěvek č. 99

Ohledně těch tvarů,tak to ti nepotadím,ale je to docela možné.Já jsem ze severní moravy ,takže docela kousek.Každý měsíc mi chodí včelařský časopis a tam jsou v zadu inzeráty i na včelí oddělky ale první včelky co můžeš sehnat jsou,že někdo napíše že prodává vizimované včely(takže nejdříve v březnu),jenže budeš mít velký problém.Dovolím si tvrdit že nikdo nebude mít rámkovou míru jako ty,protože já mám taky svou vlastní, takže máš tři možosti:

A) Bud si udělš úl na rámkovou míru 39x24 protože oddělky se prodávají na 99% na takové míře.

B) Takle jsem to dělal i já.Je to pracně jší,ale jde to.Jak koupíš včelky tak je otevřeš a najdeš si matku(když nejsme od sebe tak daleko tak bych ti s tím pomohl)tu chytneš do takové klícky a potom vezmeš rámek po rámku vždy včely setřepeš do nového tvého úlu a přivrtáš vrutama přes horní loučku ten koupený rámek do toho tvého (jakoby mezistěnu) a dáš si ho do svého nového úlu a včelky si na něj opět vlezou.Takhle to opakuješ se všema rámkama a potom až máš všechny rámky v těch svých tak tam zase vypustíš tu matku zpět.Pak je necháš nějakou dobu v klidu a začneš jim potom přidávat svoje mezistěnky ,ve svých rámcích a postupně včelky přejdou na ty tvé nové a ty staré budeš po jednom odebírat.

C)Počkáš si na roj až ti někdo z okolí věnuje protože ten není na rámcích a obsedne jakoukoliv rámkovou míru plnou mezistěn.

Záleží to jen natobě kterou metodu si vybereš,ale ty včelky ti klidně seženu to není problém.

A ohledně té síly genetiky to je podobně jako u trávy akorát že včelky můžeš mít jaké chceš,alezáleží jakou jim dáš matku.To bychom taky pořešily.Dokonce mám nedaleko jednoho pána ,který prodává oddělky na pěti rámcích se supr matkou(Kraňkou ,kmene Vigor) za 500.takže to by bylo si myslím nejlepší.U něj jsem nakupoval i já.

Trainwreck 400w hlína

Old Post 20-01-2010 v 15:38 PM
Lump je offline   Profil uživatele Lump   Find more posts by Lump   Foto galerie člena Lump   Click here to Send Lump a Private Message   Add Lump to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host

Příspěvek č. 100

No jelikož chci pro "mamku" hodně místa budu asi volit variantu "B" a pokud bys byl ochoten mi to opravdu ukázat a třeba ten oddělek i dovézt, blahořečil bych tvé jméno :-D. Nakonec pokud by byl zájem, myslím, že víkend na JM by ti neuškodil (o játrech nemluvím :-D)

Roj nechci - důvod je zřejmý.

S tím březnem je taky jasný. Do té doby si krásně stihnu všechno naladit a přichystat a mám 2 měsíce na teoretickou přípravu. Pro rok 2010 bych začal s jedním včelstvem a pak budu přidávat a Vigor nezní zle :-D

Old Post 20-01-2010 v 16:29 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 101

AJAJAJ ty Ivančice jsou kousek od Brna že?To je docela dálka já jsem okres Frýdek-Místek.sice mě to bude stát nějaké úsilí ,ale pokud opravdu ty včelky myslíš vážně tak bych sednul na vlak a dojel.A ty včely bych sehnal někde poblíž tvého bydliště a dopravu by jsi musel zajistit ty sám.Ale jak jsem tak koukal tak máš poblíž bydliště obec Kuřím.To e velice významná obec pro tebe jelikož tam je chovná stanice,kde májí super matky.A poblíž je pán jmenuje se PETR VYDRA,u něj jsem byl přímo na exkurzi a ten má echt matky koukni: http://www.vydra-vcelarstvi.cz/index.php?page=sluzby aprodává i oddělky takže to by bylo asi nejlepší a mám to i ověřené.

Takže zatím studuj a s tou stavbou úlu si fakt pohrej,pokud budeš mít jakýkoliv problém tak se na mě klidně obrat.

Máš se naco těšit,určitě jsi udělal krok správným směrem,ohledně začátku včelaření

Trainwreck 400w hlína

Old Post 20-01-2010 v 17:16 PM
Host
Host

Příspěvek č. 102

No jsou "kousek od Brna" cca 30km na jihozápad :-D Ale to neřeš. Právě mi došlo, že i kdyby to byl kousek, tak bys mi ten oddělek nemohl stejně přivézt kvůli ochraným opatřením proti varoáze. Podle toho co jsem pochopil se nesmí včelstva převážet mezi kraji. Pana Vydru jsem si frknul do oblíbených, díky za něj. Myslíš, že by šlo si vyměnit třeba ICQ jestli používáš? Ať tu nezaplňuju zbytečně plac na discích serveru, Jestli jo, tak ti ho hodím do PM. Ještěr

Old Post 20-01-2010 v 17:37 PM
kouba
Stálý Člen

Karma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% PěstitelskáKarma uživatele kouba - 81% Pěstitelská

Příspěvek č. 103

OT jedno valašské pořekadlo zní : ,,Po šeckem je hovno , enem po včelách je med ,,

https://grower.cz/forum/showthread.php?postid=510015#post510015

https://grower.cz/forum/showthread.php?postid=508588#post508588

Old Post 21-01-2010 v 01:31 AM
kouba je offline   Profil uživatele kouba   Find more posts by kouba   Foto galerie člena kouba   Click here to Send kouba a Private Message   Add kouba to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 104

Zdravím...tady přikládám fotku tzv oplodnáčku.To je úl do kterého se dává nevylíhlí matečník.Matka se v něm vylíhne a vyletí z něj na tzv.snůbní let,kde se spáří s trubci a vrací se zpět do tohoto úlku.
V tomto úlku se matka nechá rozklást a poté se může přidat do jiného včelstva.

Trainwreck 400w hlína

Old Post 22-01-2010 v 13:34 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 105

Zítřejší téma jsem zvolil KDO VŠECHNO ŽIJE V ÚLE, CO MÁ KDO ZA FUNKCI A JAK DLOUHO ŽIJE.

Trainwreck 400w hlína

Naposledy upravil Lump 01-02-2010 v 10:08 AM

Old Post 24-01-2010 v 18:23 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 106

Zdravm všechny příznivce a milovníky přírody
Jsem tady o5 s nějakými novými informacemi pro vás a s novým tématem

KDO ŽIJE V ÚLE,CO MÁ KDO ZA FUNKCI A JAK DLOUHO ŽIJE

Takže zase něco jen tak na úvod.Včela medonosná žije v trvalých společenstvech které nazýváme VČELSTVA.Včelstvo tvoří oplozená matka a její potomstvo což jsou včelí dělnice a včelí trubci.Žádná včelka nemůže žít delší dobu sama.
Život včelstev je úzce spjatý s prostředím.Výrazný vliv na činnost včel má počasí a klimatické podmínky,ale podle čeho se včelky nejvíce řídí jsou změny délky dne a noci.S přibývající délkou dne matka klade více vájíček a naopak.Největši vrchol v kladení matky je letní slunovrat kdy matka klade i 2000 i více vajíček denně.Takové včelstvo má v tomto období zhruba 80 000 jedinců.

VČELÍ MATKA---------- je nejcenější člen každého včelstva.Je to oplozená samička,která intenzivním kladením vajíček zajišťuje obnovu dělnic i trubců.Včelstvo má jedinnou kladoucí matku,jen výjmečně můžou být v úle 2 kladoucí matky v tzv. dvoumatčném včelstvu-to je způsob chovu některých včelařů.Takovéto včelstvo má defakto všeho dvojnásob (jedinců)takže i výnos je 2x větší,ale o tom v jiné kapitole
matka je větší než dělnice měří od 2 do 2,5cm,její hmotnost se pohybuje od 180-260 mg.Matka má také žihadlo jako dělnice a ona ho používá jako kladélko.Včelí matka v kusadlové části vytváří tzv mateří látku což je feromon který potlačuje rojovou náladu tím že nedovoluje dělnicím aby se jim vyvinuli vaječníky.Tento feromon je základem soudržnosti včelstva a dělby práce v něm.Kladoucí matka se nekrmí sama ,ale pečují o ni tzv. mladušky které ji celou dobu doprovázý,olizují ji (čistí) tím se do celého včelstva rozšíří ten feromon mateří látka(protože jednotlivé dělnice předávají tuto látku dalším a tím tato látka koluje v celém včelstvu) a krmí ji výměškem hltanových žláz(což je ta mateří kašička).

Doba vylíhnutí matky od položení vajíčka je 16dnů

Včelí matka žije 2-5 let(většinou se matka po dvou leteh mění za mladou ,novou ,výkonější).Na fotce jde vidět na hrudi matky modrý puntík,to je označení od včelaře.Jednak aby ji lépe našel v úle a podle barvy se určuje stáří tzn.Je 5 barev které se neustále opakují co 5 let.
Matky vylíhnuté letos budou označeny modrou.
Posloupnost je taková :MODRÁ,BÍLÁ,ŽLUTÁ,ČERVENÁ,ZELENÁ.

Tady přikládám link kde je video líhnoucí se matky z matečníku:[url]https://www.youtube.com/watch?v=olSmXah3X74[/url

Trainwreck 400w hlína

Naposledy upravil Lump 01-02-2010 v 10:17 AM

Old Post 26-01-2010 v 12:04 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 107

VČELÍ TRUBCI----------trubci jsou včelí samci.Trubci žijí ve včelstvech jen v letních měsících,většinou od května do srpna.Na konci sezony dělnice vyhazují trubce z úlu.Sice se na to nedívám rád ale probíhá to tak že zhruba 4 včelí dělnice chytnou trubce u česna úlu a odtáhnou ho opodál a hodí třeba do trávy.Tento trubec se párkrát ještě zkusí vrátít zpět do úlu a po pár neúspěšných pokusech hyne hlademTrubci se líhnou z neoplozených vajíček,nakladených matkou do trubčích buňek tzv trubčiny.(Matka si může určit sama zda naklade oplozené či neoplozené vajíčko,rozhodne se tak podle velikosti buňky ,kterou má zaklást)Trubci mají zavalité tělo jsou 1,6-1,7 cm dlouzí a váží 200-260mg.Nemají žihadlo a ani žádné pracovní nástroje.Ve včelstvu se nezúčastňují žádné činnosti (Ale jedné ano baští MED co jim hrdlo ráčí ) Jejich úkolem je pouze osemenění mladých matek (tomu říkám pohodička ne?)

Kromě těchto trubců můžeme někdy ve včelstvu najít i trubce podstatně menší.Tito trubci vznikají z neoplozených vajíček nakladených do dělničí buňky.stává se to tehdy pokud matce dojde zásoba spermií (většinou nedojde).
Jenom ohledně toho páření jak jsem již psál o v minulém tématu že matka letí na tzv snůbní let.Matka vyletí z úlu a najde tzv. trubčí shromáždiště - to je místo (většinou 20m nad zemí) ,kde se schází trubci ze širokého okolí den co den.Jakmile matka dorazí tak za letu ji oplodní zhruba 10-15 trubců ,jeden po druhém.Trubec vždy po ejakulaci hrdě umírá a z matky odpadá, a na matku se vrhne další trubec.Někdy se stane že trubec při svém vyrcholení matku stáhne sebou dolů k zemi(protože je těžký) a matku poraní.Takováto matka se vám už do úlu nemusí vrátit (ale je to příroda).Takováto zásoba spermií matce většinou vystačí na celí její produktivní život (kladení).
Po tomto snůbním letu se matka vrací do úlu a začíná klást vajíčka,tím nabírá na hmotnosti.Matka vyletí většinou 3x za život z úlu)

1) Když se vylíhne tak letí zhruba po týdnu na tzv orientační prolet.(To jde hledat právě již zmiňované trubčí shromáždiště.

2)Když letí na snůbní let

3)Když se matka vyrojí

Doba vylíhnutí trubce od položení vajíčka je 24 dnů.

Trubec žije zpravidla 6 týdnů.

Omlouvám se ale nemůžu nikde najít fotku trubce tak dávám link:[url]http://www.jcvcelari.cz/zocb/foto/bee_23.jpg[/url

Trainwreck 400w hlína

Naposledy upravil Lump 01-02-2010 v 10:20 AM

Old Post 26-01-2010 v 12:41 PM
Piki999
Stálý Člen

Karma uživatele Piki999 - 14% Pěstitelská

Příspěvek č. 108

Někde sem našel že matkám se stříhají křídla?proč?

Life can be so shady.The way some people try to bring you down.Why's it got to be so crazy?Always try to give you the run around.So I let the music just take control.Cause it rocks my body.And it moves my soul.My feet start dancing to the beat.And I just can't help it.I just can't help it.Cause music is my life.It helps me through the ibe.
Keep it coming.Keep it coming!Just can't dance no more...
Move my move my... move my body

Old Post 26-01-2010 v 12:50 PM
Piki999 je offline   Profil uživatele Piki999   Find more posts by Piki999   Foto galerie člena Piki999   Click here to Send Piki999 a Private Message   Add Piki999 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 109

VČELÍ DĚLNICE----------dělnice jsou nejpočetnější členové včelstva.Vznikají z oplozených vajíček stejně jako matky,ale jiná kvalita a množtví potravy v prvních dnech larválního vývoje způsobí zakrnění jejich pohlavních orgánů.Dělnice nepají semenný váček a nemohou se spářit.
Dělnice jsou 1,2-1,4cm dlouhé a jejich hmotnost se pohybuje okolo 100mg (podle nákladu co vlečou do úlu )Dělnice se dělí na mladušky a létavky.

MLADUŠKY-zahřívají plod,čistí včelí buňky ,udržují potřebnou vlhkost a čistotu v úlu,krmí plod,matku a mladé trubce,přebýrají od létavek nektar a medovici a ukládají do buňek,střeží česno, tmelí vnitřek úlu propolisem a vylučují vosk a staví nové dílo (plásty).Abych tak řekl ve zkratce včelí vosk je defakto včelí pot.Včelká vypotí tzv.včelí šupinku (asi jako špendlíková hlavička) a předá ji další mladušce ,ta jí rozžvíká a připlácne kam je třeba (laicky řečeno).

LÉTAVKY¨-vyletují z úlu a přinášejí do něj vodu,nektar,medovici,pyl a propolis.Za nepříznivého počasí nebo v nočních hodinnách se podílejí i na některých pracech.Větrají,odpařují vodu z nezralého medu,střeží česno a čistí úl.

Doba vylíhnutí včelí dělnice je 21 dnů.

Dělnice žijí na jaře a v létě 6-8 týdnů,včely vylíhlé koncem léta a na podzim(tzv. zimní včely) žijí 7-9 měsíců.

Trainwreck 400w hlína

Naposledy upravil Lump 01-02-2010 v 10:23 AM

Old Post 26-01-2010 v 12:59 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 110

citace:
Původní příspěvek od Piki999
Někde sem našel že matkám se stříhají křídla?proč?

Stříhání křídel je staré ,,protirojové" opatření.Včelař se tím snaží dosáhnout toho aby mu matka z úlu (i s rojem včel) neuletěla.Včelí matka ,která má zastřihlé křidélka tak se rozeběhne z úlu (jako že uletí) a místo toho aby uletěla tak zpadne na zem před úl.Tzn že roj zůstane na zemi pod úlem a nikam neuletí.Tohle jsem já osobně nikdy neudělal a ani nikdy dělat nebudu.Ale je to zase věc názoru pro někoho to je možná dobré.Já se snažím rojové náladě vždy předejít a pokud už to jinak nejde tak určitě nechám včely vyrojit.

Ale jestli někdo tuto metodu používá tak at nás obohatí

Trainwreck 400w hlína

Old Post 26-01-2010 v 13:23 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 111

Tímto jsem napsal ty základy.Samozřejmě případné dotazy rád zoodpovím pokud je budu vědět Nebo pokud má někdo jinou zkušenost tak at se taky zapojí

Trainwreck 400w hlína

Old Post 26-01-2010 v 16:47 PM
Lump
VčeLaŘ

Příspěvek č. 112

Tady hážu link na video takového včelího společenství,sice je to anglicky ,ale kdo si přečetl nové téma,tak tomu porozumí.
https://www.youtube.com/watch?v=lE-8QuBDkkw

Trainwreck 400w hlína

Old Post 27-01-2010 v 16:20 PM
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 01:24 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
« 5 6 7 8 9  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:

Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás