|
Ahoj všem,
tak sem se tedy k tom dokopal a sestavil si taky tepelnou pojistku. Proč?
Jednoduchý...Lampa umí vytvořit poměrně slušné teplo a kdyby náhodou vypadla ventilace, nechci vyhořet. Sice mám tepelnou pojistku i v rozvodnici, která v případě požáru odpojí celý stan, ale rozvodnice je mimo stan a nechci čekat na to, až bude hořet celý stan :-)
Pročetl co se dalo, radil se zde se zkušenějšími growery a toto je výsledek :
1. pojistka je tepelná, nevratná na 70C s odporovou zátěží 10A
2. prodlužovačka obyč z hobby marketu 2m dlouhá
3. čokoláda standardní na průměr kabel co použiji, v mém případě 1,5
4. 2x 2m hnědého kabelu 1,5 na napojení pojistky k prodlužovačce
5. bílá smršťovací bužírka na potažení kabeláže k pojistce
6. elektrikářská izolepa
a nějaký to nářadíčko z domácí dílny.
Než sem se do toho pustil, tak sem udělal pár pokusů s pojistkou, abych byl v obraze jak se opravdu chová. Takže....když se zahřeje na teplotu 70C, tak se nerozpojí, nelupne, nerozteče...prostě nic, vzhledově zůstane stejná i když se vypálí.
Když pojistku zamotáte buď to do elektrikářské izolepy, nebo do smršťovací bužírky ( tu jsem stáhl klasickým fénem, naměřil jsem na něm pouze 56C oproti stavebnímu, kterým sem testovací pojistky vypaloval ) tak to na vliv pojistky nemá co se týká teploty příliš velký vliv, maximálně v řádu vteřin. Rozdíl však byl, když sem vypreparoval originál bužírku z jiné staré prodlužky a pojistku vložil do ní. Tam doba zahřátí pojistky stoupla o dost. Neměřil jsem to, ale řekněme, že třeba o minutu až dvě, což v případě, že je error ve stanu, je dost dlouhá doba.
Když sem teda přišel na způsob, jak pojistku zaizolovat ( vyhrála el. izolepa ), tak sem dělal pokusy jak to přeruší celý okruh i se světlem, v případě, že se pojistka vypálí. Zapojil sem okruh a na konci lampu, zahřál jsem pojistku a čekal jak se to bude chovat. Vypla se lampa, jak když vypnete vypínač. Žádný smrad, zvuk, nic.....nechal jsem přibližně hodinu vypálenou pojistku v okruhu a čekal zda se nebude něco dít a ......nic se nedělo :-) . Ted je okruh zapojen v testovacím provozu na několik hodin, jestli se to nepřehřejvá, nekroutí, nebo bůh ví co....zatim... ( Ťukám pro sychr )....nic.
Teď ke stavbě:
Vykuchal sem okýnko v prodlužce, vytáhl hnědý drát ( fázi ), štíp ho, oholil konce a na každý konec přerušeného kabelu sem dal čokoládu.
Do těchto konců čokolád sem napojil koupený kabel o stejné délce na každé straně. Kabely jsem protáhl smršťovací bužírku a tím je spojil do jednoho kabelu. Na konci obou konců jsem dal zase čokoládu a mezi ně pojistku, tu sem zadělal el. izolepou a je to. Konce pojistky se dají zkrátit dle libosti, jde to krásně kombinačkama a na vliv pojistky to nemá očividně vliv. To samé u ohnutí konce pojistky. Nevratnou sem vybral, protože mi přijde jednoduší v případě erroru ji vyměnit, než tam mít vratnou, která se po vychladnutí vrací, to se dočtete v předchozích příspěvcích tohodle vlákna, někdo to tam rozepsal poměrně hezky a logicky :-) .
Tak ještě koláž vlevo od příspěvku pro inspiraci a ať se daří kluci, snad to někomu pomůže. Naposledy upravil Nijura 17-10-2015 v 15:53 PM |