Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tuto lampu jsem ještě nepoužil , je to jenom příprava , ale jak uvidíte na konci , tak to svítí .
Pro další věci jsem šahnul do šuplíku a tady někomu dodám inspiraci.
Pro komponenty jsem použil nefunkční zdroj z PC , (možno sehnat u opravářů nebo ve sběrných dvorech z vyhozených PC) + jedny starší spínací hodiny .
Tlumivku a kondenzátor jsem umístnil do krabičky od PC zdroje , jelikož délka kabelu k žárovce není kritická a jelikož tlumivka trchu víc hřeje , proto je vhodné umístnit mimo box (z hlediska protipožární ochrany nepokládat na dřevěnou desku boxu ale vždy na nehořlavou izolační podložku !)
Pod přívod 220V jsem umístnil dutinkový držák pro skleněnou pojistku .
(někdo dává přednost jističi někdo dává pojistku - řekl bych , že pokud to budu mít ve sklepě nebo v kůlně dal bych jistič , ale v bytě mám zásuvky přes jističe již zabudované , tak jsem pro 70W sodu volil skleněnou pojistku T630mA = vyskoušeno a drží ! = doporučovaná tady na growu T315mA při druhém startu odešla !)
Pohled na uchycení startéru = umístnil jsem ho na stínítko na plechový držák , aby se neopíral přímo o plech a nenabíral tak teplo vydávané sodíkem.
Jak jsem napsal kousek výš , tak přívodní kabel na startér od tlumivky není kritycký , ale kabel pro napěťový zážeh se doporučuje dle možnosti co nejkratší (max do 1,5 metru , ale to nevím = nejsem silnoproudař , pokud je tento kabel dlouhý , nemusí se výbojka nastartovat)
Podle obrázku jsem udělal propojení na objímku tvrdým kabelem tzv CYKY 2x1,5 dlouhým 15 cm.
Ostatní použitý kabel je tzv. flexo šnúra 3x1,5 .
Uzemňovací zeleno-žlutý kabel je od zásuvky 220V vedený na kovovou krabičku a potom také pod šroub uchycení startéru a ukostřuje stínítko.
Pod sodíkem je připravený držáček pro PC větrák na ofuk lampy.
Manipulací s pojistkou jsem strhnul bakelitový závit na dutince , jak je vidět z fota , dal jsem jiný držák pojistky , který má větší průměr , takže tam je na drátkách zatím provizorně , než tam dám původní typ , který musím jít koupit.
Doufám že jsem tímto přispěl k inspiraci při stavbě a zapojení výbojky.
Nikde jsem tady podobný seriálek nenašel , tak jsem to dal sem = nekamenovat prosím.
Pokud budou nějaké dotazy , v rámci možností a znalostí odpovím - prosím přes PM.
Díky všem za rady a hlavně podporu od prvopočátků až po dnes.
Ať to všem roste a hlvně vždy s úsměvem.
Dodatečně jsem si taky uvědomil,že někdo používá pro sodík samostatné spínací hodiny a ofuk řeší samostatně třeba z důvodu větrání boxu po celou dobu 24h = nonstop.
Já podle předešlích obrázků přidal jednoduchým propojením fáze od pojistky + nulák a zem jednu krabičku tzv. na omítku se zásuvkou,která vlastně bude přes jedny spínací hodiny dávat 220V spolešně s dobou světla sodíku.To znamená,že na tuto zásuvku připojím trafíčko 220V/12V pro pohon PC větráčků na ofuk sodíku a kytek v boxe a zajistím tak, že po dobu tmy budou vypnuté i větráčky.
K+ za hezký seriálek na stavbu světla !
Můžu poprosit taky o nějaké elektrické schéma - dala bych si to postavit elektrikáři, ale nedokážu mu to nějak technicky vysvětlit a když to bude mít na papíře tak to to určitě pochopí.Stačí poslat PMkou.
Díky moc.
Tady je nějaké foto z přípravy boxu. Když odpočítám prostor potřebný pro stínítko, tak kytky můžou růst bezpečně do 90 cm,v rozích mám 4 otvory 1x vrchní a 1x spodní pasivní větrání a 1x spodní a 1x vrchní již zabudované větráčky - přítah + odtah a jedn větrák zabezpečující pohyb vzduchu v boxe + ofuk lampy = ten je upevněný na vertikálním závěsu pro potřebný posun podle výšky zavěšeného stínítka a výšky kytek.
Box jsem stavěl a upravoval za "pochodu" , fotky budou až po tomto prvním zkušebním pěstu.
Jinak se v boxe drží v tomto období teplota 22 - 25 °C a vlhkost 40 - 55% .
Momentálně jsou v boxe kytky a "spinkají" , až je odchytnu v denním režimu, upnu jak to vypadá s těma větrákama.
Je možné podle potřeby - při větší teplotě a zvýšení vlhkosti - přehodit napájecí trafo 12V do vedlejší zásuvky se stabilním napětím 220V a dělat ofuk a větrání v režimu NONSTOP 24h.
Ve vrchním rohu větrák 80x80 na odtah - šuplíkové zásoby za 0.- Kč
Na závěsu je větrák 120x120 určený do PC a zakoupený za 85.- Kč , větrák má možnost nastavení od výšky 15 cm do 100 cm - závěs je ve spodní části připevněný přes pružinku , která udrží našponovaný závěs a udrží tak větrák v nastavené výšce.
O napájení všech tří větráčků se stará zdroj 12V z již nepoužívaného DVD přehrávače - šuplíkové zásoby za 0.- Kč .