Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tak jen aby to nevypadalo, že tebou souhlasím, uvedu tu, že s tebou absolutně NESOUHLASÍM. Pokud máš zájem se něco dozvědět, podívej se do toho "blbýho fóra" pořádně nebo se ozvi do PM.
Jako pěstitel nemám zkušenosti a namůžu se tu moc hádat Ale to co si napsal je pěkná blbost Až ti na obličej budu svítit 100 x 1W laserem tak ti dojde že se ten výkon světla opravdu sčítá Nehodlám tu spouštět nějakou hádku o ledkách. Ale LED světlo opravdu funguje logicky je účinější než jakákoliv jiná varianta. To že si někdo koupí Čínskej šmejd není můj problém Jsou schopní místo 3W diody dát 0,5W. A cena těch ledek není tak hrozná, já mám 300W přibližně za 10000Kč.
PS: Přidávám video s porovnáním výkonu LED a HPS. Podle toho je LED minimálně 2x účinější. porovnání_video
citace:
Původní příspěvek od breakbeat videl jsem to rust pod 600w led panelem za 20000,- a ten objem tech palic se opravdu nemuze rovnat se sodikem stejne wattaze, to same i vynos... moc se v tom svetelnym spektru nevyznam, jenom vim ze modry je na rust a cerveny na kvet takze asi maximalni efektivitu z ledek nikdy nevytahnu, ale jediny co vim je to, ze sice tam mate napriklad 200 led diod po 3w/ledku, neco mi ale rika ze ty hodnoty se ale nescitaji pokud jde o svetlo, akorat vam to zajisti vetsi plochu pokryti svetlem, ale velmi slabym svetlem (jedina vyhoda je, ze na kyticky muzete palit z vetsi blizkosti)... to mate jako kdyz by jste zapojili k 600w lampe jeste 400w hned vedle a mysleli si, ze ty wattaze se scitaji a mate vykon 1kw lampy - nemate protoze se bohuzel nescitaji a to same podle me logicky plati u ledek. ovsem nikde jsem si to nevycetl ze by se ty wattaze nemohly u ledek scitat, tahle spekulace pochazi ciste z moji hlavy, tak me kdyztak prosim uvedte na pravou miru
Původní příspěvek od alesh
Nechtěl bych tu nikoho urážet, ale tady se ti pomoci ohledně tohoto tématu nedostane. Ti, kteří věděli, už sem nechodí/nepříspívají. A ti, co sem píší, neví. Ostatně - podívej se na ty tři stránky. Žádná konstruktivní odpověď.
300w za 10000,- neni moc? jezis marja lidi proberte se... s tretinovejma porizovacima nakladama bych pod 600w sodikem udelal 3x vetsi vynos... no tady na tenhle thread uz uplne seru psat vam tady neco je uplne zbytecny... pestuju 6 let a nikdy se nenasel nikdo kdo by vypestoval pod ledkama vic nez ja pod sodikem stejny wattaze tot vse...
mimochodem to video je pekna picovina, nejaky namereny hodnoty si klucio muzou strcit do prdele, vynos mluvi za vse
PS: Přidávám video s porovnáním výkonu LED a HPS. Podle toho je LED minimálně 2x účinější. porovnání_video
Ohladom HPS vs. LED sa neviem vyjadrit, nemam ziadne indoor skusenosti. Tema ale ma zaujima, tak si tu citam rozne vlakna o LED a zatial som nenasiel jediny test - proste dva boxy vedla seba, jeden hps, druhy led, klony z rovnakej matky, a sup ho az do konca. Ako to videjko fajn, ale proste preco tam nedrbnu klony namiesto roznych meracov, snimacov a nevim ceho este... (ale ak taky test niekde je, tak sem s nim a dam zmazat tento prispevok)
Já bych ten test udělal, ale nemám HPS a momentálně na to nemám ani prostory. Pokud by někdo chtěl test provést a dobře ho zdokumentoval, tak mu na provedení rád půjčím 150W LED lampu.
Zdravím
Tak to už je hozená rukavice,zapůjčit vlastní lampu......Teď aby se chytl někdo
se 150w sodíkem a fakt to vyskoušel....Nejsem indař ale tohle mě fakt zajímá....
Zdárek
po trávě se nechodí po trávě se směje
Základní pohyb všeho stvoření je prostý:tam a zpátky
ja mam najslabsi vykon na predradniku myslim 250w (regulovany lumatek do 660w), takze to asi nebude porovnatelne. popripade ak by niekto mal 250/400/600w led na zapozicanie, vedel by som spravit zrovnavaci test. idealne mat to aj na meraku spotreby el. energie (vlastnim jeden - mozem zapoziciat, ak by niekto isiel do toho testu), nech je jasne, kolko ta LEDka realne zerie. pride mi divne, ze bezne vyrobci pisu ze vykon 300w a prikon 180w...
osobne si ale myslim, ze cesta v kupovanom LED svietidle nie je. aspon nie v tych cenovo dostupnych. LEDku jedine vlastnorucne urobenu, kde clovek pouzije vhodne LEDky a nie lacne cinske smejdi.
Ahoj, moc by mě zajímal ten tvůj pokus a fandím ti, že se do toho chceš pustit i přes negativní ohlasy rádoby pěstitelů, kteří si nejsou schopní přečíst ani icmag a další servery. Taky mě zajímá jak rostlina rozpozná, že na ni svítíš 12/12 a ne jen 6/6:-) Můj odhad třebas je, že by to bylo jako s prací. Za den odmakáš 6h, pak klid 6h,pak 6h makáš,pak zas klid 6h. A nebo jedeš 12h v kuse a pak 12h klidu. Mno uvidíme.
Jen bych tě chtěl upozornit, pokud chceš ten experiment udělat opravdu tak, aby něco dal i ostatním, dej si záležet na metodice! Mít stejné identické rostliny(klony) je základ a pak samozřejmě co nejbohatší dokumentace jaké budeš schopen. Kdo ví, možná kápneš na něco zajímavýho a ostatní "pochybovači" to najednou budou zkoušet také a zjistí se, že to není úplně marné a za určitých situacích je to optimálnější.
Držim palce.
K.
Tým, že človek sleduje svoj osobný záujem, obhajuje záujem spoločnosti účinnejšie, ako keby sa o to v skutočnosti usiloval. Nikdy som nevidel, že by vzišlo veľa dobrého od ľudí, ktorí sú oddaní činnostiam zameraným na verejné blaho… Velmi zajímavý dokument> Zajatci bíleho boha
jako kluci nevim ale urcite to nijaky pravidla ma!! napriklda kdyz nechce dozrat zkracuje se doba svitu ale zaroven s prodlouzi doba tmy. podle mne je dulezita hlavne faze tmy se svetelnou se da experimentovat ale myslim ze pokud nedodrzis tech 12hodiin tmy u nikterych modelu staci i 10 ale myslim ze ta tma proste musi ten cas byt jinak kvest nezacne na svetle si myslim ze to tolik nevysi. alespon mi to tak vypliva z literatury kterou mam nastudovanou osobne sem to neskousel takze je to jen TEORIE
Původní příspěvek od Koloušek Ahoj, moc by mě zajímal ten tvůj pokus a fandím ti, že se do toho chceš pustit i přes negativní ohlasy rádoby pěstitelů, kteří si nejsou schopní přečíst ani icmag a další servery.
prosimte co se pise na icmagu je mi u prdele, ten web znam, ale nemuzes se podle toho ridit... jednoduse prirodu neojebes, jak uz nekdo psal o par prispevku vys - slunicko vylejza a zalejza uz par milionu let porad stejne, takze si nemyslete ze zmenite kytkam svetelnou periodu jak se vam zachce... je to nejak dany a je to tak spravne takze experimentovat v tomhle ohledu je ztrata casu a zbytecne spalena elektrina
Čus hoši,je to trošku off topic ale nechtěl jsem hledat jiný,nebo zakládat nový téma. Mam boxik 60x60x150 mám tam 250w. HPS,mám tam docela velký holky,ale dvousetpádlo to až dolu to neprosvítí. Proto mám takovou hloupou otázku. Jestli tam můžu v půlce květu na ten muj malej prostor narvat 400w at to trošku prosvitne. Navíc je zima,takže bych neřekl že bude takovej problém to měsícnuchladit. Jaký na to máte názor? Díky
BlazeIT:
určitě tam můžeš dát těch 400w. je to trošku hodně na ten prostor, ale všechno jde. jinak pro příště prořezat odspodu tak aby tam nic na co neprosvítíš nebylo... ale na to je v půlce květu pozdě, kytky by to mohlo dost stresnout a mohlo by ti to začít hermit...
pro ostatní co diskutují o světelný periodě. četli jste faq? někdo vám sem dával i odkaz a vy tu stejně plácáte voloviny! je tam jasně napsaný, že pro přepnutí na květ a následný kvetení je potřeba 12h tmy! v růstu si na to můžete v podstatě svítit jak chcete, když teda nebude víc než 12h tmy! neni to o poměru 12/12 nebo 6/6... je to o době tmy. můžeš svítit třeba 12hpak 5h tmy 1hod světla a 6 tmy a poroste to a nepokvete. ale proč to dělat?
napadá mě jedinej důvod: ušetřit elektřinu, protože svítíš 13h místo 18 a stejně rosteš
pak je tu řešení periody na květu.
zvýšení výnosu, by se teoreticky dalo dosáhnout tím, že budeš svítit třeba 14,15,16,.....X h světla a 12 bude tma, to je podle mě jediná věc která by stála za zkoušku...
každopádně, když chceš něco zkoušet případně něco vyrábět, měl by si mít nějakou možnost porovnání případně nějaký zkušenosti, takže odjet pár kol za běžně používaných a ozkoušených podmínek, at víš co ty kytky dělaj a nedělaj za"normálních" podmínek...
u LED je celkově největší problem v tom, že ti všichni výrobci tvrděj jak 300w led udělá stejně jako 600W soda a to zatim nikdo nedal. tudíž ty lidi se furt držej toho srovnání 300wled=600w hps a pak ty ledky všichni odsuzujou. v led je určitě budoucnost, jednak se to bude zkvalitnovat co se spektra týče a jednak to poletí cenou dolu. taky se pod nima pěstuje jinak tim že nehřejou jinak prosichá substrát atd,... u LED se dá dosáhnout lepšího poměru G/W, ale všechno je to o zkušenostech a ostatních podmínkách samotný světlo nikomu nikdy nic nevypěstovalo... a co se týče pokusů, tak jsem taky zastánce pokusů, ale je dobrý si trošku víc prostudovat než se člověk do něčeho pustí.
tak se nehádejte, víc pěstujte a studujte a uvidíte, že největší slabina všech systémů je stejně pěstitel sám!
sorry, že jsem se tak rozepsal(a těch chyb tam tfuj), ale snad to někomu pomůže. veselý vánoce všem a at Vám to v roce 2015 krásně roste i kvete!!
3- při určité hladině osvětlení list dosáhne nasycení, na daším stupni pak začne rozpouštět chlorofil a zesvětlá, aby se nespálil, a když ještě přisolíš tak umře
4- myslim že třeba deset minut by nepoznaly, ale viš co s někym dokaže udělat letní čas.
C21H30O2: no jasné, pořiď si v holandu hangár a můžeš začít šlechtit. Za pár let možná budeš mít model, co bude nachylnej ke všemu možnému ale dojede v 10/10 nebo v 14/14. Až budeme osidlovat jiné planety tak ti lidi utrhaj ruce, páč klasická WW ti tam zhermí.
kludne nech zhermi, je to len pokus ;-) kedze ste vsetci skepticky, urobim ho len v minimalizovanej forme v podobe mikrogrowu (1-2 rastlinky na overenie hypotezi), nech zistim v praxy, ci je to naozaj hovadina. ak sa hypoteza potvrdi, vyskusam ho kludne aj vo vacsom meritku.
inak ofuk vobec nepouzivam (len mierny prievan, ktory vznikol odsavanim vzduchu a vzduchom z odvlhcovacky). dovod? vdaka ofukovym ventilatorom boli vsetky rastliny pri ventilatoroch vyrazne zakrpatene. vysledok 8 mrtvych AK47, ktore to znasali najhorsie.
este podotknem, ze to hrozi v pripade, kedy mate nizsie teploty a vyssie vlhkosti = extremne zla pocitova teplota, ked fuka vietor. pri optimalnej teplote a vlhkosti ventilator nerobi zlobu. ja som mal v noci okolo 16-17C a vlhkost tam bola zo zaciatku velmi vysoka (80-90%).