Just
Stálý Člen
|
citace: |
Původní příspěvek od K!NG
Taky jsem resil teplotu roztoku a pomerne dobre se osvedcil klasickej klipsnak namirenej na vodu v kalfasu. Asi by stalo za to koupit treba trojici vykonnejsich pc vetracku a zakomponovat je treba do osb desky kterou by se prekryla cast kalfasu. |
http://surpanblog.cz/rubriky/akvari...hlazeni-akvarii
Větrák směřující na hladinu
Pokud hledáme efektivní ochlazení vody v akvárku, které zároveň není drahé, osvědčilo se mi použití větráku z počítače, který fouká na hladinu. Možná si řeknete, že nemá smysl v místnosti, kde vzduch má teplotu 30°C, foukat tento vzduch na vodu o teplotě 30°C, protože se voda ochladit nemůže. Jenže může, vodu se mi podařilo zchladit o 3 až 5 °C. Voda v akvárku měla tedy cca 26°C. Okolní vzduch se trošku ohřál, výrazně se zvýšila vlhkost v místnosti a v akvárku se zvýšil o dost odpar. Ale byl jsem schopen udržet i v těch největších parnech teplotu v akvárku na 26°C pomocí jednoho větráku z počítače, který jsem napojil na 12V adaptér. Na tento princip mě přivedl velmi šikovný akvarista Peter Šmiček, který jej využívá několik let a já mu zpočátku nevěřil :-). Vysvětlení, jak to funguje, buď znáte z fyziky, nebo si můžete přečíst na Wikipedii
Naposledy upravil Just 09-01-2019 v 07:36 AM
|