Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
ofuky ano, ale jen proto, aby se v kultivacnim prostoru docililo toku vzduchu, jehoz objemove malou cast=co2 rostliny vyuziva jako nutricni zdroj, tedy aby v bezprostredni blizkosti listu bylo timto tokem docilen staly privod potravy/uhliku..
no jasne a vubec to nesouvisi s tim aby si kytky udelali silnejsi stonky a jak uz tu bylo psano - mensi riziko plisneni a k tomu aby ti nekde v rohu nezustavala vlhkost co (odkud ti pak vylezou brebery a to mi ver)?
jak uz bylo psano - HPS vyzaruje nejvetsi cast spektra v tom ktery mi nepotrebujeme. led vyzaruje presne kde mi chceme a proto staci mensi vykon. podobny je to u CFL - tam to sviti bud cerveny spektrum na kvet nebo modry na rust. hps sviti nejvic v zeleny barve.
pouze pro porovnani : pokud mi led na spektru 660nm vyzari 100lm a hps 100lm je to to samy. akorat ze kdyz mas u vybojky 16000lm na cely spektrum tak velika cast (opravdu velika) je v casti ktera je nam na nic. kdezto u led ti to sviti jenom tak ze se vyuzijou vpodstate vsechny vyzareny lm a proto porovnani 16000lm HPS vs 1600lm LED vyhrava led.
najdi si na youtube hps vs led kde meri PAR a je tam videt ze ledky maji tohle zareni priblizne 10x vetsi nez hps
sice tam testovali 1000 W HPS vybojky ale vysledek je tusim jasny a to ten, ze se to uplne lisi podle toho co meri kluci s LED osvetlenim. A ted kdo koho klame - HPS nebo LED ?
na co ma vliv pritah? ja mam dole ve skrini dva otvory 125mm a jeden odtah s pachacem tt125. ze by mi to cucalo dvere pri zavirani dveri si nemyslim, takze zadnej podtlak se nekona ale jestli chces dam dovnitr merak ktery meri atmosferickej tlak takhle podtlak nebo pretlak by tam byl poznat po vyndani ven
tohle je ve faq:
"Veskutecnosti vynos suchych palic/Watt kazdych 60 dnu prikapava jako skala! Zdrava uroda pod 1000W vybojkou nam prinese 2 lb (908g) suchych palic. Vydelte 908 : 1000 a dostaneme gram/watt (GPW) v tomto pripade dostaneme 0,908 GPW."
takze to ze tam je odtah jako v kuchyni, ofuky jako krava na tu plochu atd to taky nikdo neresi
me se nejedna o podtlak ale o dostatek cerstveho vzduchu aby se pestirna pohybovala v idealni teplote 25°C ...
jasan a potom se ale taky da pocitat GE index vynosnosti:
tenhle je prekopirovany :
g
GE=____________________
(18x+12y).(HPS/1000)
GE - index výnosnosti
x - počet dní vegetativní fáze
y - počet dní fáze kvetení
HPS - wattáž světla
g - celkový výnos sušiny
akorat ja bych si k tomu pripocetl jeste vsechny veci okolo (ale jak rikam moje uchylka si takhle vypocitavat vynosnosti v jednotlivych pestebnich systemech) ...
sice tam testovali 1000 W HPS vybojky ale vysledek je tusim jasny a to ten, ze se to uplne lisi podle toho co meri kluci s LED osvetlenim. A ted kdo koho klame - HPS nebo LED ?
nechapu ten test. pisou tam cosi o HID a pak tam testujou HPS a ledky tam nevidim
me se nejedna o podtlak ale o dostatek cerstveho vzduchu aby se pestirna pohybovala v idealni teplote 25°C ...
jasan a potom se ale taky da pocitat GE index vynosnosti:
tenhle je prekopirovany :
g
GE=____________________
(18x+12y).(HPS/1000)
GE - index výnosnosti
x - počet dní vegetativní fáze
y - počet dní fáze kvetení
HPS - wattáž světla
g - celkový výnos sušiny
akorat ja bych si k tomu pripocetl jeste vsechny veci okolo (ale jak rikam moje uchylka si takhle vypocitavat vynosnosti v jednotlivych pestebnich systemech) ...
porad pocitas vykonem a ne s prikonem takze kdyz bych vzal svuj g/W a vydelil to poctem dni tak je to nastejno akorat to bude nejakej g/Wden
musime si porovnat ty vysledky ve vysce 24 inches ... u nekterych 1000 W HPS mi vychazi dokonce 1960 PAR , u tohoto LED panelu 429 PAR ... hmmm a ted kde se stala chyba ?
porad pocitas vykonem a ne s prikonem takze kdyz bych vzal svuj g/W a vydelil to poctem dni tak je to nastejno akorat to bude g/Wh
ale to ja jenom, ze jsi zacal odkazovat na faq a zdejsi primitivni vypocet vynosu. Takhle jednoduche deleni se uci na prvnim stupni zakladky . Navic me se jedna spise o cely system a ne to cim tam budu svitit ...
ok, sezen si kontakt na pana profesora doktora Lubomiar Natra, doktora ved z prirodovedy na UK, pripadne bych ti doporucil pana docenta inzenyra Santrucka z ustavu molekularni biologie rostlin akademie ved CR, tedy pokud mi neveris.. co se tyka referenci, vyhradne pouzivam "web of science" popr. Springer, jestli mas cas a znameho co ti zprostredkuje pristup zdarma (clanky jsou placene, jeden za cca od USD 10-15), muzes patrat, je tam vse... no stress
zrejme zde merili pouze jednotlive vlnove delky nebo jejich omezeny rozsah, kdezto ti z growerhousu pouzivali PAR metr, ktery meril celkovou hodnotu v rozmezi od 400 nm po 700 nm.
jestli to nebude v tom ze mam panel 10cm nad kytkama a hps by musel bejt daleko vejs tim padem mensi par. jak si lze vysimnout oni berou PAR v tom tvym testu jako 400 az 700+nm. jenomze kdyz se podivas na tohle video tak jasne vidis ze v cervenym spektru sviti ty ledky proste vic! Na soucet vseho ve spektru min ale ve vysledku vic.
EDIT: koupil jsem si takovej ten PH/světlo/ vlhkomer jak se zapichne do hliny a nehlede na to ze pekne napytel meri ph i ta vlhkost je pofiderni, tak ten meric osvetleni u svetla to bylo na dorazu a u korenu na nule. takze jedinej problem vidim v neprosviceni ale myslim si ze pri pouziti vykonenejsich LED (napr misto 1W bude z jednoho mista vychazet 3W - vim ze je to blbost takhle porovnavat ale proste z jednoho mista mi pujde vic fotonu tim padem vic by jich melo projit) a techniky scrog to nebude nicemu vadit
Původní příspěvek od photon ok, sezen si kontakt na pana profesora doktora Lubomiar Natra, doktora ved z prirodovedy na UK, pripadne bych ti doporucil pana docenta inzenyra Santrucka z ustavu molekularni biologie rostlin akademie ved CR, tedy pokud mi neveris.. co se tyka referenci, vyhradne pouzivam "web of science" popr. Springer, jestli mas cas a znameho co ti zprostredkuje pristup zdarma (clanky jsou placene, jeden za cca od USD 10-15), muzes patrat, je tam vse... no stress
Původní příspěvek od NoStress jestli to nebude v tom ze mam panel 10cm nad kytkama a hps by musel bejt daleko vejs tim padem mensi par. jak si lze vysimnout oni berou PAR v tom tvym testu jako 400 az 700+nm. jenomze kdyz se podivas na tohle video tak jasne vidis ze v cervenym spektru sviti ty ledky proste vic! Na soucet vseho ve spektru min ale ve vysledku vic.
EDIT: koupil jsem si takovej ten PH/světlo/ vlhkomer jak se zapichne do hliny a nehlede na to ze pekne napytel meri ph i ta vlhkost je pofiderni, tak ten meric osvetleni u svetla to bylo na dorazu a u korenu na nule. takze jedinej problem vidim v neprosviceni ale myslim si ze pri pouziti vykonenejsich LED (napr misto 1W bude z jednoho mista vychazet 3W - vim ze je to blbost takhle porovnavat ale proste z jednoho mista mi pujde vic fotonu tim padem vic by jich melo projit) a techniky scrog to nebude nicemu vadit
vyska lampy je relativni - mel jsem 150 HPSku par centimetru (ne vice nez 10 cm ale spise mene) od kytek a taky se to dalo... sklizen nejakych 130 g je taky docela slusny vysledek.
a jeste si musim photone dovolit k te tvoji tabulce
Podle ceho jsi vypocital ten vykon zarivek ? Protoze se mi zda ten vykon na m2 dost smesny (ve srovnani s HPS, tedy v tvem podani "zarovkou" pokud tomu spravne rozumim ).
edit: no ale pokud by to byla klasicka wolframka, tak to potom jo
jj, slo skutecne o zarovku, to vse bylo mineno tak, aby si lidi uvedomili souvislosti, "zarovka" neni tlakova vybojka..
pro vsechny co maji zajem zasilam nasledujici bilanci s financemi prilohou...
no stress to nemuze nejak rozdychat, tak snad po te priloze budeme moci zase dal vest vecnou diskuzi (btw, sice ma aprobace neni fyziologie rostlin, ale mam vystudovano zivotni prostredi, takze nejake dusevni schopnosti by tu mohly pomoci ostatnim..
budu se tesit na konstruktivni debatu no stress, jestli ja vim hovno, to te nemusi moc trapit..
presto te zdravim chlape )))))
jo jeste k tem cenam, cena nastavena za grow panel je takova, kterou bych akceptoval v shopu, jinak vychazi jako home-made z nejlevnejsich komponent na trhu, dopravu jsem hradil spolecne s jinym zbozim..
jj, slo skutecne o zarovku, to vse bylo mineno tak, aby si lidi uvedomili souvislosti, "zarovka" neni tlakova vybojka..
pro vsechny co maji zajem zasilam nasledujici bilanci s financemi prilohou...
no stress to nemuze nejak rozdychat, tak snad po te priloze budeme moci zase dal vest vecnou diskuzi (btw, sice ma aprobace neni fyziologie rostlin, ale mam vystudovano zivotni prostredi, takze nejake dusevni schopnosti by tu mohly pomoci ostatnim..
budu se tesit na konstruktivni debatu no stress, jestli ja vim hovno, to te nemusi moc trapit..
presto te zdravim chlape )))))
ja se fakt omlouvam ale musim znova reagovat - napsat, ze linearni zarivka o vykonu 36 W je ekvivalentem 150 W HPBs je docela nesmysl.... Ja vim, ze ti to podle spektroradiometru (nebo cim to vlastne merite ty jednotlive delky zareni vhodne pro rust rostlin) vychazi, ale v praxi bych se bal, ze proste s 36 W zarivkou neni mozne mit ten samy vynos jako s 150 W HPBs.
Proste teorie je teorie, ale praxe je nekde jinde...