Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Mám dotaz, někde sem zaslechl, že při výrobě dřevěných fajfek je pak potřeba je nějak upravit. Ne lakem nýbrž voskem. Nevíte o tom někdo něco? Jaký vosk a postup voskování? Vyřezávám si už tak dva měsíce mega čilam a nechci aby mi po pár zahuleních zuhelnatěl...
Mesiáš: no, dýmky na ganju by měly bejt v první řadě z tvrdýho dřeva, co nejde jen tak zapálit. Ona se totiž pořád připaluje, tak musí víc vydržet.
Jo a osobně bych jí teda nevoskoval, dyť to přece potom budeš kouřit...
Ramon_Dexter: Ono to s tím voskem není tak žhavý. Kámoš mi to ukazoval a vypadá to jak prodávaná fája. Mám tvrdý dřevo, to hodně a až ten čilámek dodělám taky sem hodím foto. Ale dělal jsem si fáju už hodněkrát a i tvrdé dřevo po pár huleních uhelnatí, proto bych potřeboval vědět jak ten vosk. Není ho tam žádná velká vrstva on se nějak vleští do dřeva...
Tak ja sice nejsem moc velkej fanda huleni z dymek, ale o to radsi je vyrabim.
Prvni je dymka ze dvou kusu-hlava je svestkovy drevo, sosacek (nevim jak to nazvat, proste trubicka na sani) je z bambusu a do hlavy narazena/prilepena. Musi se do ni vkladat sitko (na fotce improvizovany sitko z alobalu). Hulil sem z ni snad jednou v zivote, nemam ji moc rad, ale hulit se z ni da.
Druha je muj posledni vytvor, chtel sem neco malyho do kapsy-je z jednoho kusu dubovyho dreva, huli se mi z ni moc dobre a mam ji moc rad nevim co vic dodat.
No a posledni to ani neni tak uplne dymka, spis dymko-spicka nahore je videt otvor do kteryho se musi zasunout smotany brko, vepredu hlavy ma otvor (na fotce je videt "spuntik" kterym se eventuelne ucpe) ktery slouzi jako turbo. Tu taky vubec nepouzivam, vznikla ciste jako pokus z nudy
Tot vse, urcite mam v planu nekdy vyrobit dalsi pac me to fakt neuveritelne bavi k vyrobe vsech mi postacila vrtacka, pilka, cirkularka, kotoucovej brousek, smirkovej papir... proste co dum (resp. dilna ) dal .
Jinak co se tyce nejakyho napousteni voskem atp. tak sem nikdy nic nenapoustel ani nelakoval, prijde mi to zbytecny-to tvrdy drevo se trochu opali a vydrzi.
Mesias: nekde jsem cet ze jako ochrana proti prilisnemu zuhelnateni vnitrku kotliku je dobry ho lehce vymazat medem, ze to zkaramelizuje a zarere se to do dreva a potom se tolik nevypaluje. Jinak ja pouzivam upravu povrchu vcelim voskem celkem casto a vypada to, podle meho nazoru dost pekne.
Jinak teda je na povrchovou upravu je lepsi karnaubsky vosk, nez vceli, je tvrdsi, da se lip vylestit a min se ohmata, rozpousti se, stejne jako vceli vosk v terpentynu ( ten casem vyprcha (( cca do druheho dne ))). Oba se daji poridit tady: http://www.jatagan.cz/materials/scr...ozi.php?KID=137
Původní příspěvek od Selassie TractorDriver: Muzu se zeptat jak docilis toho ze si ty fajfcicky neuspinis, kdyz neupravujes povrch ???
Proste nejsem prase a nevalim je ve spine
Ne hele me nejaky lehky "zaspineni" nevadi, resp. sem radsi kdyz ta dymka chytne nejakou prirozenou patinu, nejak se omaka, nez to morit lakama apod. ... Mam radsi cisty drevo, indiani svoje dymky taky urcite nelakovali
Jinak ale tvoje dymky vypadaj moc pekne, takovy az hi-tech bych rek
Tak moje dalsi dymka se nechala inspirovat (no mozna by se hodilo spis skoro presne okopirovat ) dymkou od clena mikrom®. Vsechno je opet z dilu co dum nebo dilna dala. Lahvicka od jakehosi lecebneho roztoku-trubicka (telo dymky) zrejme mosazna, vicko od lahvicky na ni pridelano dvouslozkovym tmelem na lepeni kovu (psali tam ze by mel vydrzet teploty od -50 do +150°C a zatim to vypada ze drzi a na vicko nepusobi tak velke teploty). Kotel je udelany ze sifonove bombicky-da se vysroubovat-sroubovaci konec je k trubicce dymky priletovany. K tomu konci (zatce od sifonove bombicky) je priletovana trubicka z naplne stare propisky (je z kovu). No a ta velka koule tam je jen na ozdobu a jako uzaver-dymku zaroven i pekne vyvazuje-je to nejake stare drzadlo ze skrine ktery sem zbrousil, vylestil a muj hodny tatik prelakoval
Pro srovnani mikrom®ova dymka. No ma ji asi hezci, i technicky lip vychytanou to sani zpet z lahvicky jak to ma udelane me nenapadlo a kdyz uz to bylo hotove tak sem zjistil jak to ma on