hypiz
Stálý Člen
|
Babišův "ahoj lidi PR post" a jeho část o konopí. Takže tak.
citace: |
Jsou to už tak dva roky, co jsem tady sdílel životní příběh paní Martiny Kafkové. Byla to krásná holka se zajímavou prací a spoustou zájmů. Ve 27 letech ji diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Myslím, že už hodně z vás ví, jak strašná je to nemoc. Šlo to s ní fakt dolů vodou a dostala se do hrozného stavu. Jediná věc na světě, která ji dokázala trochu ulevit, bylo konopí. Jenže kupovat si ho od licencovaného výrobce by stálo nehorázných 20 až 60 tisíc měsíčně. Žádná zdravotní pojišťovna ho nebyla ochotná proplácet.
A tak jí ho její táta, dávno už v důchodovém věku, začal sám doma pěstovat. Staral se o ni a ve zbylém čase bojoval na všech frontách za to, aby lékařské konopí pro takhle těžké pacienty bylo normálně dostupné. Obrátil se i na mě a ministra zdravotnictví. Povídal jsem si s ním dlouho. Já jsem tehdy napsal, že jsem za legalizaci lékařského konopí a proplácení pojišťovnami a dal to velkými tiskacími písmeny na Facebook. V komentářích nejdete odkaz.
Jsem hrozně rád, že vám v tomhle týdenním hlášení můžu napsat, že je skoro hotovo.
Náš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má připravenou novelu zákona, kterou konzultoval s experty tak, aby nemocným pomohla, ale neznamenala volné šíření konopí ve společnosti. Jeho pointa? Pacienti, kteří potřebují léčebné konopí, za něj budou doplácet maximálně pár stovek měsíčně. Zbytek uhradí pojišťovny.
Novela ještě musí projít veškerým tím schvalovacím procesem ve sněmovně, senátu a přes pana prezidenta. Takže počítám, že platit bude od začátku příštího roku. Konečně se přestanou stresovat všichni ti, kteří doma pěstují konopí, aby ulevili od bolesti sobě nebo svým blízkým. A tím nechtěně páchají trestnou činnost.
Náš zákon je zlomový i v tom, že konečně umožní posoudit, jaké léčebné účinky konopí má. Doteď na to totiž u nás neexistuje žádná studie. Proto jsme do zákona dali, že lékaři, kteří konopí budou předepisovat, mají zároveň povinnost nám poskytovat informace o průběhu léčby. Bude to, myslím si, skvělé i mezinárodně. Vzniká tady něco nesmírně užitečného i pro další země.
Chci vás ale ujistit, že konopí NEBUDE dostupné každému.
Proto jsme na té novele pracovali tak dlouho. Aby byla vyvážená. Konopí pro léčebné použití u nás může pěstovat JENOM firma, která prošla výběrovým řízením podle zákona o státních veřejných zakázkách a dostala licenci.
Na vládě jsme zamítli návrh Pirátů, aby si každý mohl pěstovat konopí pro “rekreační účely.” To je fakt naprostý nesmysl. Aby se jako dostalo volně k dětem?
Studie dokazují, že kouření marihuany ohrožuje vývoj mozku a může negativně ovlivnit kognitivní funkce. Snad se na nás nebudou zlobit všichni ti, kteří se chtěli jen tak zhulit. U podomácku pěstované trávy nemáte nikdy záruku, že v ní nebudou pesticidy, těžké kovy a podobně. Kdo by to kontroloval, kdyby si ji mohl pěstovat každý?
Plná legalizace konopí je taky proti mezinárodním smlouvám. A poslední, co bychom chtěli, je drogová turistika, kterou by k nám legalizace přinesla, a všechny negativní jevy s ní spojené. Mimochodem, v americkém Coloradu, kde konopí legalizovali před lety, se zvýšil počet smrtelných nehod spojených s marihuanou o 150 procent. Takže tak. |
|