Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdar
Já chci taky pořídit pojezd, mám 600W a šířka skříně bude 2,2m , no a hloubka 1,2m, N.F.T. , no a právě by mě zajímalo za kolik se to dá udělat? ne jako v GrowShopu za asi 15000 nebo nějak tak...dá se udělat pojezd na ten můj prostor tak do 5000Kč? dík.
2 MrVoslik, no ve finalni verzi tam de z jedny strany pridelat 12V vetrak, ale ziju v predstave, ze kdyz se ta lampa pohybuje, tak neni potreba chladit... Az dotlacim novy fotky, tak to vsecko bude vypadat liiip.
Ja si pojezd spachal ze chciplyho videa, konkretne ze serva na vyndavani kazety. Proste sem to vorezal, az mi zbyl akorat motorek 12V s prevodama ze kteryho cumi ocelova osicka cca 20cm dlouha. Na tu sem navlik do prostredka maly lozisko, na tom visi lampa, na krajich to jezdi po dvou trubkach, rovnou kov na kov. Zapina se mi to jednou za minutu na sekundu, na koncich to prepne prepinac a jede zase zpatky... celou drahu, asi 1,5 m urazi do hodiny. Sem tam se sice kousne, taha to totiz igelitovej rukaf vod lampy, ale jinak celkem spolehlivy a jednoduchy...
Provozujete-li osvetleni s pojezdem, rad bych porovnal parametry ruznych pojezdu.
Zajima me:
1) pomer okamzite osvetlene plochy k celkem osvetlovane.
2) za jak dlouho pojezd dojede do vychozi polohy.
3) popojizdi nepretrzite, nebo s prestavkami ? pokud prestavky, jak dlouhe ?
Pokud tema zaujme, na konci umistim zapojeni a program pro konstrukci kompletniho pojezdu z krokoveho motoru z vyrazene disketove mechaniky, nohy od zidle, sroubove tyce a kusu jeklu (v soucasne dobe v testovacim provozu.)
jsem měl dycky pojezd zafixovanej jako vychytávku na velký watty, ale teď jsem získal větší prostor, takže by mě zajímal increase u malejch wattáží (250) - zda se vyplatí...he popis tvejch komponentů je správná McGyverovina (jak udělat pěstírnu s použitím zapalovače, starejch novin a kusu sýra)
Takze slibeny navod: ze sestavy pojezdoveho kolecka (OBI, cca 15 Kc) odstranime osu kolecka (odbrousit/urezat) a kolecko. Osu nahradime delsim sroubem s matkou a prisroubujeme skrz strop – na horni stranu pouzijeme velke podlozky nebo kus plechu, aby srouby neprolezly drevem durch.
Otvorem po kolecku prostrcime kus „U“ profilu 20x20 opatreny otvory pro retizky a posun.
Posun zhotovime ze zavitove tyce (M6), pripojene na grilovaci pohon nebo krokovy motor. Při pouziti krokoveho motoru jsem pro rizeni pouzil procesor (PIC), pouzijete-li grilovaci pohon, na preklapeni smeru staci 2 ks relatek.
Zavitova tyc prochazi matkou, která je otocne prisroubovana ke spodku profilu.
Funguje velmi dobře, pro tichy chod je dobře zavitovou tyc jemne maznout grafitovou vazelinou.
Protože stred prostoru je ozaren vždy alespon trochu, na rozdil od krajnich poloh, kdy se jedna ocitne téměř potme, je dobře chod ridit tak, aby na krajich doslo (třeba po prepnuti smeru) k primerene prestavce posunu – nutno dost presne nastavit. Tento pojezd prejede do puvodni polohy za asi 4 minuty – plocha 80x70.
No decka...hlavne je potreba si urcit, jestli pojezd vubec vyuzijete.
Pokud je mistnost (a nekde jsem to tu videl) treba 100x200 (ja mam 120x200), myslim ze je pojezd zbytecnost, staci 600w a velky stinitko 80x80 cm. Plech se na to da koupit, na stranach ctverce nastrihnout a ohnout....poslu obrazek jak to mam ja, snad to pomuze.
Pojezd ma podle me vyznam az v mistnostech vetsich jak 10xXX metru, kde se uz nedavaji treba 1000W lampy (drahy provoz), ale 600W pojezd. Vlastne jde o vysviceni celeho prostoru a pri tom usetrit naklady za elektriku.
Myslim, ze pojezd v mistnosti 100x200cm jde udelat, ale nema smysl do toho investovat ani ty prachy, ani tu praci, protoze zlepseni je minimalni (brano v rozdilu s dobre udelanym stinitkem). Co vy na to?
No, nerikam, ze je 100% rovnomerne, ale je udelany tak, aby svetlo pokrylo co mozna nejlip celej prostor. Je to rozhodne lepsi, nez kdyby bylo stinitko standartni velikosti a udelanej pojezd. Proto ve svym prispevku mluvim o tom, ze nekde se to vyplati a nekde nee. Pokusil jsem se ho nakreslit, protoze vcera, kdyz jsem dorazil domu, tak jsem padnul za vlast, byl jsem strasne nevyspanej uz od vikendu :-)
Cely to visi na dvou retezech, tagze kdyz je cela lampa potreba dat dolu nebo nahoru, staci to zahaknout do jinyho ocka.
Pri malych kyti staci dat lampu dolu. Osvetluje sice malej prostor, ale to neva, protoze rizky jsou jeste jako sazenicky v takovejch tech malinkatejch kostkach, tagze jsou blizko u sebe...