Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
3 hexamin: no urcite to stoji za pokus, ale rekl bych, ze budou mit vetsi vlastni odpor. Mozna by byli lepci takovy ty uhliky k motoru do vrtacky/flexy anebo uhlikove tycky z monoclanku..?
Tak a delam jeste jeden - rychlejsi (abych mel vice mereni).
Opet jde o mizerne fotky, ale lepsi nez dratem do oka...
-pouzil jsem beznou plastovou lahvicku od ibalginu (myslim, ze to bylo cca 100 tablet)
-u dna jsem vyrizl dirku o sirce hadicky, tak aby ve vnitr moc neprecnivala
-z venku jsem vse dukladne oplacal lepidlem (tavna pistole)
- Tato nadobka se vyprazdni v prumeru cca 45 sekund, budu pocitat 1minutu
Popis: A:kapani z drip, B. smer zasobnik, 1.Cas mereni, 2.100% se vypusti,C. to je 0-ova hladina
to chemtech> zdar, chvalim tvouji vychytavku, mas to super.Nechtel by si jeste pripojit foto toho konektoru do kompu a t uz je jasno na obou stranach tohodle udelatka.dik
alt.reality:
software bude v pascalu, v delphi, ale dejte mi chvilku....:-))
Co je potřeba:
1. počítač, stačí i třeba starý notebook, nějaká 486 (když to má být v pěstírně)
2. 3 odpory o velikosti 10kohmů (čím vyšší přesnost, tim lepší (ale dražší))
3. 1 elektrolytický kondenzátor 1uF
4. 1 konektor na sériový port (sameček) 9 pinů
5. měděné dráty (čím tlustí tím menší chyba při měření, ale tím hůř se s tím dělá) + 3 žílový kabel do pc (délka max.1-2)
6. dvě uhlíkové elektrody (nejlépe, dají se použít i uhlíky z elektromotorů, ostatní materiál akorát zvyšuje nepřesnost v měření, ideální je zlato nebo platina)
7. kelímek od jogurtu
8. 0,5 hadičky akvarijní (nebo podobně, hlavně ohebná)
Teorie:
Celé zapojení je vlastně jednoduché zapojení jak měřit odpor pomocí počítače. Jak známe z groweru (všimněte si, ne z učebnice:-) tak veličina „odpor“ je převrácená hodnota vodivosti, což znamená: R = 1 / EC,
pro nás je zajímavější: EC = 1 / R [R=odpor, EC=vodivost]
Pár postřehů:
- čím tlusčí drát tím menší odchylka při měření
- čím kratší drát tím menší odchylka při měření
- kelímek od jogurtu je měkej, lepši je něco tvrdšího
pokračování příště (brzo:-)
---------------
ááááá SORY CHYBA JAXVIŇA: nepotrebujete k tomu 4 odpory ale TRI - ten ctvrty odpor je vlastne zivny roztok a elektrody
je to zajimave, ale teoreticky by to tak melo byt
....i kdyz ruzne okolnosti (objem,teplota,elektrody,odpor kabelu,atd) by mohly zkreslovat vysledek (?), ale jak je videt, tak ta hodnota ec vypada i realne, kazdopadne aby to slo pouzit i priste, musel bys udelat asi presne stejne podminky
....pouzijes-li neco ke kalibraci....tak posli vysledek...
ááá edit:
ted jsem to pocital:
EC = 1/R
EC = 1/4500000
EC = 0,22 * 1000000 tj. 0,22uS a ne 0,22mS
coz asi nevychazi, ale zkus pouzit jako elektrody treba stejne medene plisky (napr. 3*3cm)
----------------
doufam ze jsem to nespocetl blbe ale prevodni tabulka by mela byt:
1uS = 1MOhm
0,1mS = 10 kOhm
0,2mS = 0,5kOhm
0,3mS = 3,33kOhm
0,4mS = 2,5kOhm
0,5mS = 2kOhm
0,6mS = 1,666kOhm
0,7mS = 1,428571kOhm
0,8mS = 1,250kOhm
0,9mS = 1,1111kOhm
1mS = 1kOhm
2mS = 0,5kOhm
= tady je videt proc jsou v měřáku použity odpory o velikosti 10kOhm
pouzijete li odporovy mustek spolecne s ohmetrem, tak by to i stacilo....a v tom pripade by jste dostavali hodnoty v rozsahu
10kOhm až 9,5kOhm, protoze celkovy odpor tohoto mustku ma hodnotu podle vzorecku:
R1 R3
--- = ----
R2 R4
R1,R2,R3 = to jsou odpory 10kOhm
R4 = to jsou vlastne ty elektrody a zivnej roztok...
To co ty změříš, je jenom odpor->vodivost vybraného úseku, my potřebujeme znát měrnou el. vodivost. Důkaz: když dáš elektrody dál od sebe, naměříš logicky vyšší odpor, abys toto kompenzoval, vydělíš získaný odpor vzdáleností v metrech - tím dostaneš konzistentní výsledek v kterékoliv vzdálenosti elektrod a hodnotu roztoku v ohm/m. Požadovaná měrná elektrické vodivost (EC) je potom převrácená hodnota měrného elektrického odporu (jednotka S.m)...
Výhodnější je mít elektrody dál od sebe.
Jo, a ještě jedna věc. Dobré je to měřit pomocí střídavého proudu transformovaného na nějaké bezpečné napětí, protože DC rozkládá vodu na ionty a tím zvyšuje vodivost roztoku, prostě ty ionty se tam sice vytvoří, ale pohybují se pořád kolem svého výchozího bodu,takže to tak nezkresluje hodnotu, samozřejmě čím vyšší frekvence, tím nižší chyba (neplatí úplně - vysoké frekvence jsou tak trochu nevyzpytatelné), 50Hz (síťový kmitočet stačí).
Postup:
1)Změřit napětí na elektrodách(AC)
2)Změřit protékající proud(AC)
3)Z rovnice G=I/U spočítat vodivost a převést na mS (pokud měřím ve voltech a v ampérech, vynásobím 1000)
4)Vynásobit vzdáleností elektrod v cm.
a mám to co chci (EC v mS.cm)
Přesnost výsledku závisí přímo úměrně na použité frekvenci, přesnosti měřáku, přesnosti nastavení vzdálenosti elektrod a samozřejmě samotné vzdálenosti elektrod (čím vyšší vzdálenost, tím víc se můžu seknout, protože to ve výsledku udělá mnohem menší ranu)
Peace.
Naposledy upravil Photographer 19-01-2006 v 19:25 PM