Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zkus monostabilni multivibrator, ktery Ti bude spinat rele, triak nebo tyristor. Da se vyrobit z 2ks tranzistoru nebo z NE555 a nejake te bizuterie kolem. Zkus zkouknout www.belza.cz
Tohle by melp vyjit tak do 100.- za material. Anebo kolem 600.- 100ji schodistovy rele-spinac, to lze nastavit od 0.6 sec do 60 hod.
Mám dojem že v tom tvém měření děláš někde asi chybu a neměříš obě větve najednou, což by odpovídalo naměřeným hodnotám. Jinak, pokud k výpadkům pojistky dochází až po několika hodinách nepřetržitého provozu a naměřené hodnoty se příliš nelíší od vypočtených, tak bych to více neřešil a použil raději silnější pojistku, cca 1 A /T, která by měla tvůj problém vyřešit. Na bezpečnost zařízení by to nemělo mít žádný vliv, neboď v případě přetížení (nad 220 W) nebo zkratu by spotřebič odpojila.
Když si projedeš tento Viridisův thred, tak hned někde na začátku máš schémata zapojení. Mám ale dojem, že 3 vývodové tlumivky se vyrábějí pro výbojky a ne pro zářivky. Ty bývají pouze 2 - vývodové
Frantapa: ne to opravdu nedělám, nějaký ty základy elektrotechniky taky mám, abych věděl, jak vřadit do obvodu ampérmetr. Pro jistotu jsem ho vrazil i přímo mezi zásuvku a kolík napájecího kabelu a prostě 84 mA obě větve... Já to právě vyřešit chci (nebo se aspoň dovědet příčinu), protože už mi taky odešla asi čtvrtá úsporka v lustru a to neni samo sebou...to musí bejt v rozvodu.
Co se týče tý třívývodový tlumivky, tak se omlouvám, měl jsem samozřejmě napsat, že to nesouvisí s tématem zářivek, ale že mě to zajímá v souvislosti se sodíkem. Zajímalo by mě prostě, jestli můžu na tlumivku Layrton se třemi vývody připojit zapalovač, na němž je jen schéma s klas. dvouvývodou tlumivkou (bez pomocnýho zapalovacího vývodu). Nebo ještě jinak, co platí? Schéma na tlumivce nebo na zapalovači?
To jste nikdo neviděli tlumivku Layrton? Má tři vývody, ten třetí je pomocnej startovací, kdy se využívá tlumivka k zesílení zapalovacího impulzu. Na tlumivce jsou dvě schémata, jedno s klas. dvouvývodovým zapojením tlumivky (označení vývodů zapalovače RLN) a druhý s využitím toho třetího vývodu (označení vývodů zapalovače neudáno). A mě prostě zajímá, jestli se dá využít toho třívývodovýho zapojení s konvenčním zapalovačem Lumtec (vývody označené NLB), nebo jestli to třívývodový zapojení s sebou nese zároveň nutnost použít speciální zapalovač.
Dík všem za rady a nechci působit jako že si jich nevážím, ale radši se to pokusim ještě trochu ujasnit, protože cítím velký problémy v komunikaci.
Že se třívývodová tlumivka dá zapojit jako klasická dvouvývodová vím. Ale já se ptám, jestli na to třívývodový zapojení (když už tam jednou ten pomocnej zapalovací kontakt je, tak bych ho pochopitelně chtěl využít) potřebuju speciální zapalovač a nebo jestli je možný použít zapalovač určenej (asi) pro dvouvývodový zapojení tlumivky. No ale vidím, že tu zřejmě nikdo s třívývodovým zapojením nemá zkušenost, takže to stejně nakonec radši zapojim na klasiku, ale je to škoda, ten pomocnej startovací kontakt by měl šetřit lampu i tlumivku...
2 E_D: No já jsem zase slyšel, že ten třetí pomocnej kontakt je taky pro sodík, ale používá se při startu k zesílení zapalovacího pulzu.
2 Viridis: Dík za snahu, ale v tom přípěvku na moji otázku odpověď není.
Na trivyvodove zapojeni potrebujes k tomu ucelu zkonstruovany zapalovac - vyuziva casti indukcnosti tlumivky k vytvoreni VN impulsu. Dvouvyvodovy (lepe receno pro dvouvyvodovou tlumivku) ma indukcnost integrovanou ve svem vlastnim zapojeni a nepotrebuje/neni moznost pripojovat externi soucastky. Vnitrni zapojeno techto zapalovacu se dost lisi, i kdyz princip je stejny. Jo, nemyslim si, ze 3v. nejak setri lampu nebo tlumivku - proste je to jen jinak udelany a ta indukcnost nemusi byt soucasti zapalovace, takze setri hlavne kapsu vyrobci a zapalovac je spolehlivejsi, nebot obsahuje mene soucastek, zvlaste tech, ktere jsou pro funkci zapalovace kriticke a jsou nejvice namahany, coz je zrovna treba ta indukcnost - velka tlumivka je tepelne (a snad i prurazove, neb to souvisi i s teplotou) odolnejsi. Zapalovac totiz neni staven na trvaly provoz a pokud dojde k tomu, ze se lampa nezapali (chcipla lampa), zapalovac se snazi nonstop, coz po case vede k jeho usmazeni...... staci ?
Je to ten samy rozdil jako treba mezi autem s benzinovym pohonem a elektromobilem - mohou vypadat k nerozliseni stejne, funguji stejne, jezdi blikaji a troubi, ale do elektromobilu nemas kam nalit benal...
Promin, pokud se Te to dotklo - pisu to (co nejnazorneji) pro vsechny a chtel jsem tema trochu odlehcit. Nebylo umyslem, aby byla jakakoli cast chapana jako posmesna. Rozhodne jsem se nechtel nikoho dotknout, neni to (doufam) mym zvykem.
Cus groweři, sehnal sem 4 zarifky flora glo do matkarnořízkárny, 2 sou 14w a ty druhy 15w, moc bych potřeboval od někoho poradit jak to všechno přesně zapojit, nejsem zrovna rozenej elektrikář, byl sem v nějakejch obchodech s elektroinstalaci: kondiky sem nesehnal vubec, startery mam 2 dvoukontaktovy 2-18w a tlumifku sem sehnal pouze 30w takze by na ni musely bejt 2 trubice ale nevim jak. taky meli objimky se dvema paticema - jedna na zarifku a hned vedle toho pasuje presne ten starter. Přiblizne chapu jak to zapojit (bez kondiku by to taky slo ne?)
ale ty součastky maj dost zmateny (teda aspon pro me) zdířky s kontaktama a navic nemam měřičku takze sem z toho jelen. Prosim o pomoc nebo alespon tip na clověka ci kram(Praha a okoli) ktery by mi potřebne součástky uměl obstarat a poradit se zapojenim. Předem dik
Jééé-zapojení je na 1. stránce-veškeré informace jsou na zbylých stránkách tohodle tématu.
Bez kondíku to faká, ale nedoporučuju-musíš ho hledat až ho najdeš-jsou jen v některých krámech. Jo a hodnoty tu taky sou, nebo sou na 100% ve FAQ.