Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
pan T. používá 36W UV zářivku Reptilight, která svítí stejně dlouho (nyní květ 11h) jako sodík. Každý den, kytky nebýt mrtvé, kytky se tetelí pryskyřicí Je to normální zářivka do terárií. Ať žijí plazy!!!!!!!
Zkus ze zverimexu zářivky na růst akvarijních rostlin!Mají přímo na růst i na květ!!Jmenují se aqua glo a ta druhá nevím jak se jmenuje ale když se jich zeptáš, tak ti určitě helpnou!!!
Grycon: Jako jediný zdroj světla mít UV je ultrablbost. To je jak nesvítit vůbec. Normální úsporka na růst stačí.
Jako doplňek to UV možná něco přidá, ale graf srovnávající s a bez jsem neviděl, imho je za UV škoda peněz.
urcite ne jako hlavni slozka! pro fotosyntezu je nejlepsi 650nm a modra slozka okolo 300nm (pokud se nepletu), infra neni prilis vhodne-fotosynteza ho moc nevyuziva
Pokiaľ sa nemýlim,tak infračervené žiarenie je tepelné a okom neviditeľné.Myslím,že sa to používalo napr.na ohrievanie nosných dutín a volalo sa to solux.Takisto ako nevidíš ultrafialové,tak by si nemal vidieť ani infračervené.Je to niekde za hornou(alebo dolnou)hranicou viditeľného svetla.A teraz som si spomenul,že aj frajerka má doma nejaký infražiarič na to nahrievanie a keď tam aj niečo svieti,čo vidíš,asi to nie je to infračervené žiarenie.Ale kvetinky to môžu vidieť,to netvrdím že nie.Ako napríklad predátor(ak si videl ten film).
ale asi by to trebalo fest chladiť a tiež neviem ako je to so spotrebou,tieto vecičky bývajú dosť energeticky náročné,ak sa nemýlim.Ale rád sa poučím.Toto sú len nejaké zlomky toho,čo si pamätám zo školy,alebo tak nejak.
diky za radu nejsem si jistej protoze to tu nikdo moc nedoporucuje a nekde jsem tu nasel ze se tim daji kytky pul hodky opalovat tak to zkousim s zarovkou philips infrared 100w
Skôr si myslím,že ultrafialovým,mám pocit,že rastliny potom vytvárajú viac živice ako ochranu.Ultrafialové sa tu už riešilo,ale infrared som si nevšimol.Ale nečítal som celý grower
No hele...infracerveny zareni je tepelny zareni a to bys pak moh dat do mistnosti jenom topeni do uplny tmy a fotosynteza by probihala..Infracerveny zareni urcite je dulezity pro vyvoj rostliny,dokonce diky teplote muzes ovlivnovat rychlost vyvoje rostlin,treba i tvorbu kvetu,ale na fotosyntezu asi nema temer zadnej vliv..Mej se)
No cimpa bych se jako podepsal?No copa jako???Copa copa copa???Copa?........Copa???Staci to?No copa?Asi jo.Nebo ne???Copa??No,mejte se radi,respektujte jine shluky atomu,maji take pravo na zivot v miliardy na miliardy miliardkrat vetsim prostoru a bejt stastny!Nebo ne?Copa copa copa???
Naposledy upravil mladypestitel 10-07-2005 v 02:27 AM
nexapem taketo fora ,ze pujde mi to pod Ultra cervenym svetlem ?.naco to tu pises samozrejme ze ti nic nepojde s toho ,,jednoducho SODIK a hotovo ..max ziarivka na rast ..dovi
No rostliny spis vyuzivaji viditelnou cast spektra..Resp. na rostline jsou organely citlivejsi na modrou cast spektra a min citlivy na cervenou cast spektra..vlastne na rostlinu v rustu asi staci svitit min hodin modrym spektrem nez cervenym,protoze ta zesilena fotosynteza tam zacne probihat daleko driv a taky daleko rychlejs..
Ultrafialovy svetlo mozna trosicku vyuzivaj,ale pokud je ho moc,je samozrejme na rostlinu stejne skodlivy,jako pro lidsky telo,pac obsahuje taky bunky,ktery neodolaj ve vetsi mire takovymu naporu svetelny energie,jako ma svetlo o takovy frekvenci,jako je ultrafialovy..Spis by ji to spalilo,mozna by hrozily i geneticky mutace,protoze to muze ponicit i retezce DNA..No jsem fyzik,neco jsem precet,ale kdybych v necem nemel tak docela pravdu,klidne me opravte,rad se dozvim,jak je tocus
No cimpa bych se jako podepsal?No copa jako???Copa copa copa???Copa?........Copa???Staci to?No copa?Asi jo.Nebo ne???Copa??No,mejte se radi,respektujte jine shluky atomu,maji take pravo na zivot v miliardy na miliardy miliardkrat vetsim prostoru a bejt stastny!Nebo ne?Copa copa copa???
Naposledy upravil mladypestitel 10-07-2005 v 02:25 AM
ted jsem si uvedomil,proc to modry spektrum asi ucinkuje driv...pac fotosynteza jsou vlastne chemicky reakce,ktery potrebujou nakou aktivacni energii k tomu,aby se rozbehly a zatimco s cervenym svetlem tu energii dostavaji z casti primou srazkou s fotonama(casticema svetla) a z casti teplotnim ohrevem pri dopadu fotonu na kytku,tak to modry spektrum jim da tu potrebnou energii rovnou pri dopadu..Vsechno tohle je jenom logicka uvaha,kdyztak me opravte..
Taky to modry spektrum projde o trochu hloubeji pres bunky nez to modry.
expiry_date1> clovece tezko rict,jestli mas pravdu,jestli rostliny vytvareji vic zivice jako ochranu pred UV zarenim..Kdyz to vezmes,kytky v kvetenstvi se pestujou pod sodikem a frekvencni spektrum sodiku podle me rozhodne neni ultrafialovy svetlo a ze v tech sk*nkach ty zivice je!!!delal jsem praci na modelovani vyvoje kvetu v zavislosti na teplote a reknu te,ze pri kvetenstvi by rostliny mely daleko vic reagovat na cerveny a infracerveny spektrum(telelny zareni) a tim infracervenym zarenim muzes dost urychlit vyvoj kvetu,radove jde treba o mesic(vyuziva se toho treba pri prodeji vanocnich kaktusu,aby byl kvet rozvinutej akorat 24.12..),ale kvet je pak o trosicku mensi nez pri vyvoji pod nakou optimalni teplotou,a tak si myslim,ze to UV zareni prece jenom neni nijak moc dobry pro vyvoj rostlin ani kvetu..ale je to muj nazor
PS:pro ukazku se podivejte na graf http://astrotechnika.wz.cz/WWW/Filtr.htm , kde pro sodik je pik(zesileny zareni) v oblasti cervenyho spektra..(modry je nalevo,cerveny napravo)
A s tim teplem v mistnosti to rozhodne neprehanejte,protoze pro kazdou rostlinu je rozmezi teplot,pri kterych fotosynteza probiha..napr. v teplotach nad 40 stupnu u spousty rostlin fotosynteza prestava probihat a tak nema dostatek energie pro rust a vyvoj a navic se odparuje dost vody a tim se zhorsi ruzny "telesny" pochody v rostline.(zpusobilo by to difuzi molekul vody pres tenkou bunecnou membranu a nasledne slabnuti rostliny s tim,ze ma nedostatek vody pro fotosyntezu a pro prenos cukru po rostline aby mely bunky energii na konani prace,takze kytka by proste zvadla a zezloutla(s tim zezloutnutim si nejsem jistej,to je jenom moje nejzlejsi myslenka))
PS2:priste sem dam vic odkazu na vyzkum fotosyntezy,teplotniho a frekvencniho rozmezi..
Naposledy upravil mladypestitel 10-07-2005 v 16:47 PM
UVB ti ze smardu znici thc ale znici i ten smrad? tohle se ti vazne osvedcilo?? mas nake foto instalace? byl tam jeste dalsi filtr? zni to dost zajimave
Nobody move, nobody get hurt, they said
Make one wrong move, man, you wake up dead
Prosim vas lidičky... poradite mi nekdo ? chystam 6x bubbler... asi 8litrový kýble... ale vubec nevim KDE a JAKÝ sehnat mopresory... (nebo jak se tomu rika) poradite mi prosim !?? ;-) co nejlevnější... třeba 1 pro všech 6 kybliků... díky moc... předem...