Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Zákon a Právo » monitoring médií k 26.09.2003
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Upozornění monitoring médií k 26.09.2003 Příspěvek č. 1

Ombudsman Motejl žádá ruského kolegu, aby pomohl v kauze Pavlíček
Zpravodajství ČTK | 25.9.2003 | 15:55 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 25. září (ČTK) - Ombudsman Otakar Motejl žádá ruského kolegu Olega Mironova o pomoc v kauze Pavla Pavlíčka, který je nyní v ruském vězení. V červenci byl odsouzen k 19 měsícům za pašování necelého gramu hašiše. Motejl nyní chce, aby Mironov sledoval podmínky, za nichž si Pavlíček odpykává trest. Především žádá, aby Mironov pomohl urychlit řízení o vydání vězně do Česka.

"Veřejný ochránce práv nemůže komentovat něčí vinu, popřípadě rozsudek. To je mimo jeho pravomoc," řekl ČTK Viktor Kučera z ombudsmanovy kanceláře, který se kauzou zabývá. Na Motejla se v uplynulých dnech obrátili příbuzní Pavlíčka s žádostí o pomoc.

Šestadvacetiletý Pavlíček byl zadržen 25. dubna na letišti v Moskvě, kam přiletěl z indického hlavního města Dillí a odkud chtěl pokračovat domů. Při celní kontrole celníci v jeho zavazadle nalezli 0,95 gramu hašiše. Pavlíček prý drogu dostal v Indii, schoval si ji na památku a před odletem si neuvědomil, že ji má v batohu. V celním prohlášení uvedl, že žádnou drogu nemá, což bylo proti němu použito u soudu.

Necelý gram hašiše nevydá za více než pět cigaret. V Česku je to tak malé množství drogy, že by za jejich přechovávání mladý muž asi ani nebyl odsouzen. Spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun upozorňuje na jiné nesrovnalosti. Pavlíček cestoval do Prahy, do Ruska nemířil, protože k tomu ani neměl vízum. Byl zajištěn při přesedání a podle mezinárodního práva by měl být případně stíhán v České republice, upozorňuje sdružení.

"Nám jde alespoň o předání vězně do českých nápravných zařízení a o jeho současné podmínky k životu," uvedl Kučera. Doplnil, že ruský soud určil kromě trestu Pavlíčkovi také ochranné léčení. Znamená to, že odsouzený by měl být převezen z vazby do zóny ochranného léčení v republice Mordovie, kde jsou mnohem horší podmínky. "Především jsou v ní skutečně těžcí narkomané, což Pavlíček není," vysvětlil Kučera.

Vladimír Klepáč snm
________________________________________________________________________

Dívka terorizovala spolužačky
Mladá fronta DNES | 26.9.2003 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 2 | autor: (tš)

České Budějovice - Vězení za vydírání a obchod s drogami hrozí osmnáctileté dívce z Českých Budějovic. Kromě toho, že třem spolužačkám nabízela obstarání heroinu, pervitinu a marihuany, je vydírala. Nutila je, aby jí posluhovaly a dávaly peníze a svačiny. Tloukla je například tyčí od záclon.
________________________________________________________________________

Zdrogovaný řidič ohrožoval motoristy
Mladá fronta DNES | 26.9.2003 | rubrika: Jižní Morava | strana: 2 | autor: (jč)

Kriminalita v kraji

Brno-Židenice - Třiadvacetiletý řidič Fordu Escort jezdil v úterý v deset hodin večer po Brně pod vlivem drog. V Meluzínově ulici přejížděl do protisměru vážně ohrožoval ostatní motoristy. Muž odmítal komunikovat s policisty, kteří ho zastavili, a chtěl z místa kontroly odejít. V autě byly dvě injekční stříkačky s pervitinem a marihuana.
________________________________________________________________________

Na Básníka čeká Veverka
Mladá fronta DNES | 26.9.2003 | rubrika: Zajímavosti - Lidé - Události - Kronika | strana: 7 | autor: PAVLA MATĚJŮ, iDNES

V pátém dílu filmové ságy se poprvé představí Michaela Badinková

Filmový básník Štěpán Šafránek alias Pavel Kříž má novou lásku. V pátém pokračování filmové ságy pro ni vymyslel přezdívku Veverka.

Jeho partnerkou bude čtyřiadvacetiletá Slovenka Michaela Badinková z Malacek.
Poprvé ji produkce filmu představila včera při slavnostním křtu dokumentu o drogách Radost s krátkým dechem.
"Hledání vhodné představitelky už začínalo být docela zoufalé," vzpomíná Miloš Šmídmajer ze společnosti Plutofilm a video. "Hledali jsme v Budapešti i ve Varšavě - a nic. Míša přišla až jako úplně poslední do devátého kola konkurzu."
Z blondýny se Badinková musela nechat přebarvit na zrzku. "Zdá se mi teď zase moc tmavá, možná ji trochu prosvětlíme," uvažuje Šmídmajer. Záležet bude pochopitelně na dvojici scenárista a režisér. Je to opět známé duo MUDr. Ladislav Pecháček a Dušan Klein. "Zrzavá jsem nikdy nebyla, ale už jsem si zvykla. Po natáčení se ale stejně vrátím k blond vlasům," říká Michaela.
"Věděli jsme, že to má být dívka se zrzavými nebo světlými vlasy a s očima, které muže dovedou k nepředloženým činům. Jako první jsme roli lékárnice Aničky nabízeli Aně Geislerové, ale zrovna točí jiný film, a navíc je trochu starší, než je naše představa," prozradil režisér Dušan Klein.
Badinková studuje druhý rok DAMU v ročníku Borise Rösnera. V Praze žije pět let a česky už umí dokonale. Veverka je její první filmová role. V souvislosti s dokumentem o drogách na sebe prozradila, že nějaké zkušenosti marihuanou má také. "Ale trávu už nekouřím. Vadí mi druhý den ten stav tuposti," řekla o sobě.
Přiznala, že už deset let nejí maso a po osmi letech skončila s cigaretami.
V pátém pokračování osudů nyní již čtyřicetiletého lékaře, který tentokrát přichází o práci v ústavu pro mentálně postižené, ale nepřestává se dál držet ideálů z mládí, nebudou chybět další tváře známé z předcházejících dílů.
David Matásek a jeho Kendy. Písařík v podání Pavla Zedníčka či Vendulka utěšitelka Evy Jeníčkové, která na natáčení přijede ze Spojených států, kde trvale žije.
Naopak novou postavou bude například majitelka kadeřnického salonu v podání slovenské topmodelky Adriany Sklenaříkové.
Jednu z vedlejších rolí měla dostat také další kráska, Alena Šeredová. "Byla nespokojená, role se jí zdála moc malá, tak jsme s ní přestali počítat," říká Šmídmajer a dodává, že uvažují o tom, že roli svěří její skromnější kolegyni Jitce Kocurové.
Natáčení pátého dílu Básníků začíná v pondělí, točit se bude v Praze, v Mělníku a v Kladně. Premiéra je naplánovaná na 22. leden příštího roku.

Foto: BUDE Z NÍ VEVERKA. Badinková studuje druhý rok v Praze a česky už umí dokonale.
FOTO: DALIBOR PUCHTA
________________________________________________________________________

Holka z pasťáku má občanku
Plzeňský deník | 25.9.2003 | rubrika: Lokální | strana: 11

Příběh jedenadvacetileté plzeňské narkomanky Heleny je v mnohém typický pro uživatele drog. Dívka v současné době abstinuje. Tvrdé drogy užívala tři roky. Text vznikl podle zápisů terénních pracovníků.
Červen 2001: Setkali jsme se v polovině roku 2001 při práci Terénního programu v parku. Byla velmi uzavřená, nekomunikovala. Pokud streetworker mluvil se skupinou lidí, se kterými byla, poslouchala, ale aktivně do rozhovoru nepřispěla.
Srpen 2001: Po dvou měsících kontaktů s teréňáky poprvé promluvila a řekla si o výměnu stříkaček. Brala nitrožilně pervitin. Stříkačky jí měnili teréňáci pět měsíců. Pomalu začala rozmlouvat o tom, že bydlí na ulici, že drogy bere asi rok, že byla v pasťáku, protože se jí v děcáku nelíbilo, a utíkala za sestrou na druhý konec republiky.
Leden - duben 2002: Na pár měsíců zmizela a nikdo o ní nevěděl. Byla zima a ona byla dost nemocná. Chřipky a angíny se na ulici léčí špatně.
Duben 2002: Objevila se v dubnu 2002 a přišla rovnou do K-centra. Byla v Praze, potkala nějaké lidi, kteří jí nabídli, aby u nich bydlela ve sqattu. Hrdě hlásila, že už pervitin nebere, že už jenom kouří trávu. Od té doby začala využívat servisu kontaktní místnosti (sprcha, praní prádla, polévka). Pomalu se otevírala, sem tam mluvila i o tom, že by chtěla normálně bydlet, mít rodinu, práci. Se sociálním pracovníkem z Kontaktního centra nakonec dospěla k rozhodnutí pro naplnění svých snů i něco udělat. Neměla žádné doklady a ty něco stojí. Začala v Káčku dělat brigádu, kde si vydělala na cestu do místa svého bydliště 250 km od Plzně a na fotky, vyřízení rodného listu a občanky. Po celou dobu jí pomáhal sociální pracovník z Kontaktního centra. Dvakrát přišel relaps (uklouzla k pervitinu), nevěřila si, že to má smysl, že se jí podaří svůj život změnit. Změnit "předurčení" holky z děcáku a pasťáku... Nakonec po roce kontaktů a mravenčí spolupráce nejprve s terénními pracovníky a pak s kontaktním centrem dokázala získat novou občanku. Neměla ji v ruce pět let.
Červen 2002: Začala hledat práci, abstinence od pervitinu se jí daří, zůstává u marihuany. Přes léto vystřídala několik krátkodobých brigád, ale bylo patrné, jak jí rostlo sebevědomí, že se o sebe dokáže postarat sama. Pracovníci K-centra pro ni byli důvěrníky a oporou, když něco nešlo podle jejích představ.
Září 2002: Získala smlouvu na práci s dlouhodobější perspektivou. Nastal problém, má si zřídit účet v bance. Jak se to dělá? Na zřízení potřebuje ale hotovost a tu bez práce nedá dohromady. K-centrum jí umožnilo využít do výplaty svůj účet. Stále však bydlí po známých, sem tam jí ukradnou peníze z výplaty, na ranní vstává bez budíku. Bojí se, že zaspí a přijde o práci. První investice z výplaty - do budíku. Hledá si jiné ubytování. Pro ženy v Plzni je to trochu problém.
Listopad 2002 - září 2003: Našla si podnájem a bydlí s přítelem. Pracuje. V práci jsou s ní spokojeni a ona se sebou rovněž. Daří se jí abstinovat. Marihuanu si zakouří občas o víkendu. Do K-centra již na kontaktní místnost nechodí - dohodli jsme se, že tuto službu už nepotřebuje, došla dál. Přijde jen, když si potřebuje o něčem promluvit, pochlubit se a nebo pomoci s nějakou záležitostí, třeba s úřady. Ví, že pokud by potřebovala, může využít i Programu následné péče, kdyby se abstinence od pervitinu nedařila. Zatím všechno zvládá sama.
________________________________________________________________________

Na drogové scéně v Plzni jasně vede pervitin. Polovina středoškoláků zkusila marihuanu nebo hašiš.
Plzeňský deník | 25.9.2003 | rubrika: Lokální | strana: 11

Plzeň - Studují, nemají žádné zdravotní ani sociální problémy a o víkendu si dají nějaké drogy. Nepovažují se za narkomany, přestože jimi jsou. Právě těm, vedle dlouhodobě závislých, nabízí pomoc plzeňské Centrum protidrogové prevence a terapie. To se ve svých střediscích P-centrum a K-centrum s Terénním programem a Programem následné péče zabývá prevencí nebo se stará o narkomany po léčbě.
Droga jako zpestření
"V Plzni lidé nejvíce z nelegálních tvrdých drog užívají pervitin, na druhém místě je heroin. Nejrozšířenější drogou jsou ale marihuana a hašiš. Polovina žáků středních škol s nimi má aspoň jednu zkušenost," popisuje ředitelka Centra Dana Šedivá. Centrum se věnuje i prevenci na školách či v dětském domově, intenzivně pracuje i s narkomany. "Nedaří se navázat kontakty s víkendovými uživateli pervitinu, extáze a podobných drog. Vůbec si totiž nepřipouštějí rizika, a proto mají minimální motivaci pro kontakt s terénními pracovníky. Drogu vnímají jako zpestření. Úspěchy proto většinou máme například při testování kvality extáze na tanečních party. Uživatele většinou zajímá, jak je droga kvalitní, pak se podaří třeba upozornit na zdravotní rizika, která drogy přináší," popisuje Šedivá. Často mají terénní pracovníci problémy vůbec se na party dostat, protože organizátoři bývají k jejich práci nedůvěřiví. Víkendoví uživatelé se většinou snaží utajit, že drogy berou - i to je jeden z důvodů, proč je těžké s nimi navázat kontakt. Doby, kdy narkomani obdivovali staré feťáky, kteří jsou na drogách léta, skončily. "Přesto v Plzni několik podobných lidí žije. Je jim od třiceti do padesáti roků, většinou vypadají mnohem starší, žijí u rodičů nebo využívají přízně žen. Peníze shánějí krádežemi nebo se starají o prostitutky. Nepřizpůsobují se běžnému životu, nemají práci, skvěle ovládají výrobu drog, znají drogovou komunitu a střídavě pobývají ve vězení. Jsou rozhodnuti život s drogami dotáhnout až do konce," říká ředitelka.
Děti berou léky a pijí
Už na základní škole má asi polovina z nich zkušenosti s opilostí. Bývá jim kolem dvanácti čtrnácti let, když poprvé zkusí lehké drogy. "Setkali jsme se i s třináctiletými dětmi, které užívají léky v kombinaci s alkoholem," upozorňuje Šedivá. Rodiče se přitom často naivně domnívají, že jich se problém vůbec netýká. Mohou jen těžko rozeznat, že jejich dítě užívá drogy, pokud jej nezastihnou před odezněním jejích účinků. "Existují ale i další znaky. Často se na nás proto obracejí rodiče, kteří podezírají své potomky z experimentu s drogami," říká ředitelka. Centrum proto slouží jako informační a poradenské zázemí i pro rodiče, kteří se bojí o své děti. Speciální program, P-centrum, se zaměřuje na prevenci ve školách.
Pomoc v akutní krizi - polívka a sprcha
Narkomani, kteří přijdou do centra, dostanou příležitost, promluvit si o sobě, ale i třeba polévku a sprchu. "Jde o službu nezbytnou k přežití. Narkoman poslední peníze utratí za drogy, nikdy za jídlo. Trpí podvýživou, je náchylný k infekcím. Neumí si zařídit základní věci. Klient získává zkušenost, že se dá žít i bez drog, a vzniká mezi námi důvěra," popisuje Šedivá.
Narkomani mohou přijít také jen kvůli výměně jehel. Když se rozhodnou skončit s drogou, poradí jim lidé z centra, zda zvolit ambulantní či pobytovou odvykací léčbu. Připraví je na ni, po jejím skončení mohou pokračovat v doléčovacím programu. Návrat domů je totiž velkým rizikem - narkoman, který se roky pohybuje jen v drogové komunitě by sám obtížně hledal práci či bydlení, většinou také má konflikty s rodiči. "Očekávají, že se z léčby vrátí zcela jiný člověk a bývají velmi zklamaní, že tomu tak není," konstatuje Šedivá.
Vyléčí se půlka narkomanů
První klienti Programu následné péče skončili resocializaci teprv loni, a tak lze těžko odhadnout, jak jsou úspěšní. "Efektivita se pohybuje asi mezi padesáti a sedmdesáti procenty. Závislost je totiž chronické onemocnění, s nímž se narkoman potýká celý život. Doléčovací program je proto nezbytný i v okamžiku, kdy abstinuje několik let, ale ocitne se ve vážné krizi, kdy hrozí selhání," vysvětluje ředitelka.
________________________________________________________________________

Labrador se učí hledat drogu
Ústecký deník | 25.9.2003 | strana: 18 | autor: JAN VRANÝ

Předlice - Roční fenu Labradorského retrívra v těchto dnech psovodi ústecké městské policie připravují ke speciálnímu zásahu. Pes je totiž vhodný k vyhledávání drog a policisté počítají s využitím feny k potírání drogového zločinu. Šéf psovodů Michal Skiba uvedl, že fena by přibližně za rok již mohla být nasazována do bezpečnostních akcí zaměřených k vyhledávání drog například ve třídách a v šatnách ústeckých škol. "Stále se rozšiřující počet drog v rukou dětí druhého stupně základních škol nás přivedl na myšlenku, že bychom ve spolupráci s vedením škol uspořádali namátkové kontroly v šatnách nebo ve třídách, tedy v místech, kde si školáci běžně ukrývají i malé množství drog. Nemusí jít hned o pervitin nebo hašiš, ale často je rozšířena mezi mládeží například extáze nebo marihuana," dodal psovod Skiba. Fenu Sindy psovodi zatím intenzivně cvičí na balonkách. "Jde o to, aby se pes naučil vyhledat předmět a za nález dostane odměnu, teprve pak přejdeme na další stupeň výcviku. Tam už půjde o to, aby se labrador naučil pachem vyhledat nalezenou věc a označit ji, tedy aby štěkotem upozornil na úkryt. Není totiž možné, aby balíčky s neznámým obsahem bral do tlamy," popsal další výcvik psa-specialisty Martin Včela, který Sindy nyní cvičí. Psa strážníkům zapůjčila soukromá chovatelka z trmického cvičiště. "Tento druh psa není vhodný k ostrým zásahům. U policie má uplatnění právě jako vyhledávací pes. Často bývají labradoři využívaní také k záchrannářským účelům," dodal psovod Včela. Ředitel Základní školy Hluboká v Neštěmicích Jiří Oprchal uvedl, že by psí novinku z preventivních důvodů uvítal. "Zatím jsme naštěstí ve škole ještě neřešili případ, že by školák prodával drogu, nebo na ní byl závislý. Pro děti by ale určitě bylo přínosné, aby věděly o nepravidelných kontrolách zaměřených na drogy," řekl ředitel ZŠ Hluboká.
________________________________________________________________________

Školáci poznávali drogy
Ústecký deník | 25.9.2003 | strana: 19 | autor: RADEK STRNAD

Klíše - Soutěž Znáš léčivé rostliny? pořádali včera pro žáky základních škol Ústeckého kraje učitelé a studenti oboru farmaceutický laborant Střední zdravotnické školy Ústí (SZŠ). "Soutěž jsme si vymysleli sami, abychom zvýšili zájem o léčivé rostliny a náš obor," řekla včera Ing. Marie Čabrádková, vedoucí oboru farmaceutický laborant. Ten v současnosti na škole v Palachově ulici studuje bezmála 150 žáků z celého kraje. Z Ústí se do akce opakovaně zapojují a zapojily základní školy Rabasova, Karla IV., Anežky České, Vojnovičova, SNP a Elišky Krásnohorské. Do soutěže o léčivých rostlinách se letos přihlásilo 70 žáků třinácti škol. Každý soutěžil za sebe, účast byla podobná jako loni. "Průběh je zatím dost slušný, znalosti jsou na vysoké úrovni," prozradila během dne vedoucí oboru. Soutěž ovšem nebyla jednoduchá. V učebně školy totiž musely děti identifikovat dvacet živých rostlin, exponátů různého stupně náročnosti: směly si přivonět, ne však ochutnat. Součástí akce byla i velká výstava rostlin na chodbě v areálu školy. Živých léčivých rostlin nabídla 174, suchých 28. "Vystavujeme zde drogy. Oficiálně se tak totiž říká mezi lékárníky všem léčivým rostlinám," řekla včera Marie Čabrádková. "Konopí zde ale nenajdete," dodala. Během akce škola soutěžícím vařila bylinkové čaje, nejspíš i to se pozitivně podepsalo na výsledcích. Favorit soutěže, ZŠ Štětí, která tradičně vysílá i nejvíc dětí, své kvality potvrdila. Vyhrála její žákyně 6. třídy Klára Szilagyiová, také 2. a 3. místo získala stejná škola. Nejlépe umístěnou žákyní z Ústí je Petra Váňová ze ZŠ SNP. Skončila šestá. Výstava včerejší akcí neskončila. Celý příští týden budou mít možnost sami studenti zdravotnické školy soutěžit a získat tak některou z mnoha cen, věnovaných také se školou spolupracujícími lékárníky.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 26-09-2003 v 10:15 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 05:03 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
24-05-2023 - Monitoringy Médií III. - 626 odpovědí
02-09-2015 - Monitoringy Médií II. - 1002 odpovědí
02-12-2004 - monitoring médií k 02.12.2004 - 0 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.8632760 seconds with 26 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív