Zedy |
Neco přihodím, aby to nevypadalo ze sem se za ty posledni léta flákal.
Kde začít, sklenik 25x8m…
Pěstební plocha, 4 řádky po 20ti metrech. Zbytek pracovní plocha, z fotek to vyplyne líp.
Závlaha, samospádem. Nádrž IBC, 1000l. Dvě linky kapkové autoregulacni závlahy na řádek. Perforace na každé lince po 35ti cm.
Plnění nádrže, s tím spojená kontrola hladiny a intervaly zálivky řídí zde již známé GrowDuino, uvedené a zpracované by RMan! Poklona!
GrowDuino nadále měří teploty v baby roomu, teplotu uvnitř i vně skleníku a vlhkost vzduchu.
Dodnes jsem nepřipojil čidla na měření CO2, pH a Ec zálivky.
A podle mě to nejdůležitější, PŮDA! Postupuju dle bezorebnich praktik, provzdusnuji BroadFork, respektuji edafon, zapracovavam domaci kompost a jednou za sezonu kupuji velice kvalitní vermikompost u ověřené společnosti. V průběhu nepěstebního období zůstává pěstební plocha pod neprůsvitnou plachtou, kde dochází za vyšších teplot ve skleníku k postupnému rozkladu všech ponechaných rostlin z poslední sezony do půdy a tak následnému obohacení kondice pěstebních řádků.
Beru to dost od oka, když bude čas rád se rozepíšu. Když sem někdo zabloudí až obohatí diskuzi o jakýkoliv příspěvek. Na co sem zapomněl doplním později.
Jdu náhodně přidat nějaké foto, něco je focené telefonem, něco GoPro. |
|
|
Zedy |
Je to 5let fotek, vyberu náhodně, spis pro přehled a taky co mě nechá nahrát web. |
|
|
Zedy |
Nemůžu si odpustit pár archivních než se začalo pěstovat… |
|
|
Zedy |
Nejake foto min technické, z lásky… |
|
|
Zedy |
Fotek a zkušenosti je mnoho. Rad se podělím. Příště se zase rozepíšu. |
|
|
Zedy |
Píšu sem z mobilu, při chvílích. Bude to mít své nedostatky, ale to se třeba někdy učeše.
Vidim že fotky focené na stojáka se nahraji přetočené, omluva.
Rad bych se zde rozepsal o půdě - péči o ni, její podstatě a zachování jeji kondice.
Závlaze - nezávislosti na komplikovaných systémech, co potřebuji zbytečnou údržbu a investici.
Dale o klíčení, předpěstování a sběru osiva.
Nejvíce se věnuji rajčatům a paprikám. Dále základní zelenině jako cibule, česnek, pórek, okurky, červená řepa, saláty… |
|
|
Zedy |
K té půdě…
…udržení její vitality. Osvědčilo se mi neorat, neobracet ji, tak jak je obecně zvykem. Díky tomu se nenaruší funkčnost celého toho soukolí, veškerého života v půdě. Nejde o nic nového, vše už bylo objeveno…
Tim ze půdu obrátím vystavím spodní vrstvy ornice přímému svitu, následnému vysoušení. Naruším tak funkčnost mikroorganismů, půdní kapilaritu, podmínky pro tak důležitou přítomnost hub.
Pro provzdušnění kompaktního záhonu a zapracování kompostu stačí “broad fork” a hrabě.
Tim podstatným je přidání kvalitního odlezeleho kompostu. Po pár letech se vytvoří nádherně nadýchaná zemina plná života. |
|
|
Zedy |
Jen pro doplnění, na předchozích fotkách jsou řádky, na první a třetí fotce co ležely pár měsíců pod plachtou, proto tak málo “plevele”.
Čtvrtá fotka už je z průběhu sezony, řádky i mezi nimi dočišťuji motykou a ručně.
Z druhé fotky jde vidět ze pak pod hustším porostem ve stínu a vlhku dostávají příležitost houby, které jsou samozřejmě vítanými přírůstky. |
|
|
Zedy |
Zrovna ted nedávno jsem připravoval půdu ve skleníku v několika krocích.
Základní začištění, nadzvednuti BroadFork, kompost, nějaké nadrcene skořápky a trochu nahnilého dřeva z lesa. Pak jen zapracování a úprava hráběmi.
Z fotek je vše jasnější.
Takto připravena půda by měla mít dostatečnou vitalitu na celou letní sezonu, ne zimní! a bez nutnosti přidávání další výživy. Základní závlaha pouze vodou se postará o celkovou funkčnost zeminy. Ani moc, ani málo. Používám kapkovou závlahu přes časovač, podle potřeby upravuji interval zálivky. |
|
|
Zedy |
První sazenice už jsou nějakou dobu v zemi…
…cibule, česnek, pórek, okurky, papriky, rajčata, cherry, saláty, červená řepa…
Vše pomalu přirůstá, počasí je teď dost deštivé, nejspíš na pár dní přivřu skleník, zůstanou otevřená jen vrchní okna.
Max teploty kolem 25°C, při plném větrání a slunečném dni. Kapková závlaha nastavena na 3x 15minut denně.
Postupně budu dosazovat, tak aby mi vše nedozrávalo najednou.
Zbytek z fotek… |
|
|
Zedy |
Už to pomalu zarůstá.
Poslední víkend jsem sklízel první salát.
Jen řezem nad zemi, zbytek zůstává v zemi a pak znovu obrazí. Na stejným kořenu uděláš vícenásobnou sklizeň. Viz foto.
Včera max teploty 28°C. Zálivka 3x 20min. denně.
To jsem ještě nezmiňoval že voda je z vrtu 50m hlubokého. Někdy se o tom rozepíšu i o analýze vody. |
|
|
Zedy |
Prvních 50 rostlin rajčat prostříhaná a vyvázána, pomalu dorůstají k metru výšky. Chybí druhá polovina k prostřihu a vývazu.
Sklízím první saláty, jen odřezem listu, samy pak znovu obrůstají a sklízím tak několikrát na stejné odnoži.
Za chvíli přijdou ke sklizni červené řepy, pak cibule a pórky.
Porad mam rezervu k dalšímu osazení. Budu přidávat další saláty, řepu, cibule a pórky. Taková ta běžná zelenina co se vždycky hodí.
Zálivka jede stále na 3x 15min. denně.
Skleník otevřený a tak zůstane až do podzima :D
Ať to roste :beer: |
|
|
Zedy |
Všechna rajčata jsou prostrizena a vyvázána. Hlavne kvůli správnému proudění vzduchu a následnému opylení, což je ve skleníku důležité.
Po salátech začínám sklízet ředkve, cibuli a červenou řepu.
Zálivka stále 3x15min. / denně.
At to roste! |
|
|
Zedy |
Rajčata…
…vic jak 10 odrůd, nad sto rostlin. Loni prodaných 300kg + domácí spotřeba.
Vse vyvazovano a prostříháno podle potřeby. |
|
|
|