Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
A celkem se trápím s teplem. Dělal jsem několik měření:
- Jen otevřené průduchy ve stanu, bez větráku: 35 C
- Větrák v horním průduchu na plný výkon: 28.5 C
Pak jsem zkusil šatní skříň z ikea 50x70x175cm, říkal jsem si, že se to líp schová v obýváku před návštěvou, ale asi jsem narazil na problém. Ta skříň je zjevně výborný izolant a vypadá to, že stan díky svým tenkým stěnám vyzařuje část tepla do místnosti, což mu pomáhá chladit, narozdíl od skříně.
Takhle jsem změřil teplotu ve skříni z ikea:
- Větrák na plný výkon fouká přímo ven ze skříně: 33.6 C
- Vyvrtání dalších otvorů: 33.3 C (Přidání otvorů už nemělo větší efekt)
Takže teď babo raď. Ten sodík 250W se v podstatě nedá bez hluku uchladit, ani ve skříni, ani v growboxu. Zkoušel jsem i Sono potrubí, ano, pomůže to s hlukem, ale o něco to zhorší proudění vzduchu.
Zároveň musím poznamenat, že TO TAM NEMÁM pořád napojen Prima Klima pachový filtr 400 m3/h. Ten když tam napojím, tak teplota vystřeli 3.5 C nahorů, protože klade odpor.
PS: Na Facebookových skupinách se nedá řádně psát anonymně, divím se, že kvůli Facebooku umřel Grower.cz, a lidi pod svými jmény posílají veřejně na Facebook fotky z indooru.
PS 2: Přečetl jsem toho o pěstování hodně, a nenašel jsem zmínku o tom, že pěstování ve skříni takhle zvedne teplotu. To je opravdu ostuda.
Hele prostě, ta pointa je, že se Sodíkem se musím rozloučit mít stan v obýváku nebo kdekoliv, kde přebývám, protože Sodík = Hluk.
Naštěstí mám ještě takovou komoru, kde zavřu dveře a je to v pohodě. No ale kdyby přišla návštěva, tak bohužel musím stan složit, květiny dát do igelitových pytlů atp. To kybych měl právě tu šatní skříň, tak by to bylo v pohodě - ta je incognito. Ale bohužel v šatní skříni se nedá sodík uchladit bez velkého hluku.
Ještě snad zbývá Cooltube, ale to si ještě musím rozmyslet. Nevím, jakou to bude mít účinnost. Někde psali že Cooltube stáhne dolů 5˚ C v growboxu. To by i na tu šatní skříň bylo pořád málo.
Jo LEDky by byly fajn, ale snažím se to jet low-cost, vyjde to dráž než sodík a to jsou to ty levnější čínské. Nevím, možná jsou ty čínské dobré, ale obávám se nějakých nástrah.
Teda, já asi udělal s tím CFL a HPS blbost, měl jsem jít do LED hned, kdybych býval byl věděl, že ty čínské používají Samsung.
Přesunul jsem se teď znova do Ikea skříně, jedu tam 200W CFL, a teplota ve skříni je 29˚C bez odtahu. Kdybych tam jel 100W LED, je možné, že by teplota byla třeba jen 26˚C bez odtahu a to znamená, že by to bylo v podstatě bezhlučné.
Dělám to podle teploty. Ono když otevřeš horní průduch a dolní průduch, tak tam vzduch proudí sám samovolně, protože tam vzniká komínový efekt. Jak říkám, s CFL 200W jsem měl 29 C a němel jsem spuštený aktivní odtah.
Teď už jsem do toho praštil a dal tam 100W Samsung ledky, uvidíme, co naměřím. S HPS je no-chance mít tichý box v obýváku.
Uvidíme, jak to půjde s LEDkama, měl jsem je koupit hned zezačátku, udělal jsem blbost.
Poslyš, ta pravidelná výměna vzduchu není jen kvůli teplotě, ale taky o množství nezbytného CO2 a vyloučeného kyslíku. To vše jako pohon a výsledek fotosyntézy potřebuje patřičnej průtok…
Problémy s fórem, nebo potřebujete jen upravit své téma? Pošlete PM.
LEDky super, mám 100W Viparspectra, teplotu oproti místnosti to zvýší ve skříni o 4˚C, kdežto 200W CFL zvýšil asi o 8˚C, takže dvojnásobek. Sodík 250W ji zvýšil asi ještě o další 4˚C.
Ale jsou ty LEDky nějaké nebezpečné, protože asi mají moc pronikavé světlo pro mladé rostliny - nějak se mi tam v boxu nedaří pažitce a tymiánu, a neuchytily se mi ani 2 naklíčená semena od Fair seeds co jsem chtěl ještě přidat ke kytkám. Mám podezření, že ty klíčky poškodilo to světlo, ale nemám 100% důkaz.