Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 08.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
... ale drogou může být ledacos
Mladá fronta DNES | 6.3.2004 | rubrika: Názory | strana: 6 | autor: OLGA KUBALOVÁ

Ne

Tak a je to tady.
Lidovci vytáhli do boje proti drogám.
Zajímavé je, proč právě lidovci a proč právě teď.
Že jsou drogy celosvětovým problémem, víme všichni. Pánové Kalousek a Vacek se snad naivně domnívají, že jej dokážou vyřešit alespoň tady u nás. Prostředky poněkud nepochopitelnými. Všechny drogy jsou tvrdé! Skutečně? Pokud chápeme pod pojmem droga jakoukoli látku, jež může způsobit závislost, zakažme heroin, kokain, pervitin, extázi, LSD, taky alkohol, nikotin, léky, kávu, čaj. A co třeba čokoláda? I na ni je přece závislost jasně prokázána. Mám kamarádku, která, nedá-li si denně aspoň tabulku, je velmi, podotýkám, velmi podrážděná, a to tak, že nemůže řídit ani auto.
Co s tím? Zakažme ji! Automaty? Zakažme je! Vezměme rovnou i práci workoholikům!...
Postavme marihuanu na úroveň heroinu. Zavřeme kluka, který prodá kamarádovi filmovku trávy, protože je to totéž, jako by mu střelil crack! Že se z marjánky bude pár hodin smát, zatímco crack by jej úplně oddělal? Nevadí, není v tom přece žádný rozdíl! Zakážeme trávu a začneme pít, co vy na to? Zatímco na marihuaně nevzniká fyzická závislost (dokonce vědci prokázali mnohé její léčivé účinky) a k předávkování byste potřebovali kilogramy této drogy, alkohol a nikotin jsou doslova vrahy. Cigarety jsou stejně návykové jako např. heroin, 50 procent kuřáků umírá předčasně na nemoc způsobenou nikotinem (ať už jde o nemoci srdce, rakovinu plic nebo astma u dětí), alkohol se zase podílí na pěti procentech úmrtí v zemi. Na těchto zákonem povolených drogách však stát slušně vydělává (a z prodeje více méně neškodné marihuany nemá nic).
Pomluvme neziskové protidrogové organizace. K čemu jsou dobré? Pomáhají lidem v nouzi? Dávají závislým čisté jehly, čímž rapidně snižují riziko infekce virem HIV? Testují drogy na velkých tanečních party? Poskytují psychologické a právní poradenství? Že odvedly pořádný kus práce? Ne, ony jenom zbytečně plýtvají státními penězi!
Gratuluji, pánové Kalousku a Vacku, to se vám povedlo. Díky vašim řečem se může lidstvo svíjet smíchem i bez trávy!

Autorka je studentkou
________________________________________________________________________

Drogy berou lidem svobodu...
Mladá fronta DNES | 6.3.2004 | rubrika: Názory | strana: 6 | autor: STANISLAV VEJVAR

Ano

Životní styl západní společnosti budí v našich občanech svou tolerancí vůči drogám obavy.
Měkké i tvrdé drogy pronikající mezi děti a mládež jsou většinovou veřejností nahlíženy prizmatem ohrožení morálky. Lidé se při diskusi o drogách nevyhnou klišé o upadlých mravech mládeže. Přitom často zastírají jen pociťovaný strach z drog.
Evropský liberální systém, potýkající se s drogami, kolabuje. Ředitel Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti (EMCDDA) Georges Estievenart hovoří pesimisticky o stavu drog v členských i kandidátských zemích EU.
Přes uznání určitého úspěchu v postupu vůči drogám Estievenart vysvětluje svoje obavy a bezmocnost. Evropské instituce totiž neumějí zamezit dlouhodobému šíření drog.
Podstatným důvodem odmítnutí drog je lidská svoboda. Konzumuje-li člověk trvale drogu, zbaví ho droga vůle svobodně se rozhodnout přestat. Za duševní žalář získá člověk krátkou rozkoš drogového opojení. To ho může na chvíli zbavit starostí, ale v důsledku vede k chátrání tělesné i duševní existence. Nepopírám, že stejnou hrozbu máme ze strany alkoholu.
Pro běžného českého rodiče skrývá měkká i tvrdá droga existenční ohrožení vlastního dítěte. Matky s dětmi ve školním věku se ani tak nezajímají o „osvícenou“ debatu intelektuálů nebo o utilitaristické pohnutky, jež stojí v pozadí snah o legalizaci drog. Matky chtějí především uchránit svoje děti před drogami.
Tvrdý protidrogový kurz, který nasadila KDU-ČSL a její předseda Kalousek, nelze chápat apriorně jako líbivý předvolební tah. To bychom mohli názor předsedy US Petra Mareše, vyslovujícího se pro částečnou legalizaci marihuany, pokládat rovněž za účelový a mající za cíl získat voliče US mezi konzumenty této drogy.
Lidovci pokládají zpřísnění sankcí hlavně proti dealerům za nutné kvůli malé účinnosti současné protidrogové politiky. Kalousek označil drogy za vraha našich dětí a zdroj terorismu, neboť existuje souvislost mezi drogovým obchodem a organizovaným zločinem. Podle křesťanského pohledu je užívání drog proviněním proti přikázání nezabiješ, vztahujícímu se i na poškozování vlastního zdraví.
Jedním ze zastíracích manévrů příznivců legalizace drog je přepjatá generalizace pojmu droga. S cílem zamlžit nebezpečnost klasických drog zařazují do této škatulky také alkohol a cigarety s tím, že jde rovněž o návykové látky. Nepochybuji, že nemírné užívání těchto produktů je nebezpečné pro lidské zdraví. Ale třeba pivo se u nás pilo celá staletí. Ve středověku se z něj dokonce, kvůli vitaminové vydatnosti, vařily polévky a omáčky. Ale co je hlavní: středoevropské národy, které pivo hojně konzumovaly a konzumují, nebyly přes letitou zkušenost se zlatavým mokem uvrženy do duševního a fyzického zoufalství, do jakého vede dlouhodobá konzumace drog.
Není východiskem volat po silném státu a jeho neomylně správných postupech. Prvním aktérem protidrogové iniciativy je rodina. Nárůstu počtu drogově závislých může předejít rodinná výchova a vedení k takovým občanským postojům, díky kterým se dospělí nebudou muset schovávat za všudypřítomný stát, ale budou se umět postavit samostatně problémům moderní doby.
V protidrogové prevenci jsou často úspěšné křesťanské rodiny. Účinnost náboženství proti nebezpečným sociálním jevům přiznala řada sociologů (např. Masaryk). Stát dává k dispozici sociální pracovníky.
Prvořadá povinnost chránit děti před drogami zůstává na rodičích.

Autor je studentem

Hyde Park
Jak vidí protidrogovou politiku...
Stanislav Vejvar
Proti drogám musí zasáhnout v první řadě rodina. Stát na to nestačí.
________________________________________________________________________

Telička: Do Bruselu jezdím nejrychleji já
Mladá fronta DNES | 6.3.2004 | rubrika: Rozhovor | strana: 7 | autor: PETR ŠIMŮNEK, JINDŘICH ŠÍDLO

S českým eurokomisařem o marihuaně, potratech, komunistické minulosti, o Botiči, Londýně a o penězích

Sobotní rozhovor

Bude nejlépe placeným a vlastně i nejvýše postaveným českým politikem. Ví se, že hrál ragby - ale ne o moc víc. Kdo je Pavel Telička a jaké má názory?

* Vyjednavač v Bruselu a ragbista, víc se o vás vlastně neví.

To stačí. Žiju relativně šedivým životem úředníka. Ale můj soukromý život možná tak šedivý není. Rád si zajdu zasportovat, daleko lépe než v obleku a kravatě se cítím ve sportovním oblečení...

* Zas tak obyčejný úředník nejste. V podmínkách Česka není obvyklé, že se někdo narodí ve Washingtonu a stráví dětství v Argentině a Anglii.

To bylo dáno tím, že můj otec vstoupil do diplomacie a na těch místech byl služebně. Na Washington žádné velké vzpomínky nemám, strávil jsem tam jen šest měsíců. V Argentině jsem byl od tří let do šesti, potom v Anglii. Převážnou část života jsem ale strávil v Praze. Měl jsem normální život dítěte, které kousek od náměstí Bratří Synků mastí hokej o garážová vrata nebo si dá koktejl v mléčném baru a semtam dostane na budku, pak rodiče někam jedou a on s nimi.

* Ale kromě Botiče jste dětství trávil v Buenos Aires, v Londýně. České děti vaší generace dnes vzpomínají třeba na večerníčky s Bolkem a Lolkem - na co vzpomínáte vy?

Ty mám taky. Měl jsem o to větší hlad po všem, co bylo české - když jsem se dostal k české pohádce nebo filmu, tak to bylo o to silnější. Takže jsem si neprošel jenom Tomem a Jerrym, ale taky Rumcajsem a podobně.

* Vy jste vystudoval práva a končil jste je už v jedenadvaceti letech jak se taková věc stane?

V Londýně byla česká škola jenom do páté třídy. Pak jsem se musel rozhodnout, jestli se vrátit do Prahy na internát, nebo pokračovat v Londýně na ruské škole - do anglické se tenkrát nesmělo. Pokračoval jsem tedy na té škole při ruském velvyslanectví. A tam měli zhuštěné osnovy a díky tomu jsem měl zhruba roční náskok.

* Kdy jste se poprvé rozhodl, že budete diplomatem?

Asi až poté, když mi ve čtrnácti zemřel otec. Díky prostředí, v němž jsem vyrostl, jsem měl kontakty se zahraničím a chtěl si je zachovat. Právnickou fakultou jsem proplul jako stovky jiných studentů a na ministerstvo zahraničí jsem nastoupil jako právník. K diplomacii jsem se dostal v roce 1991.

* Jak vzpomínáte na Londýn?

K tomuhle městu mám vysloveně pozitivní vztah. Pro mě je číslo jedna Praha, a pak je Londýn. Kosmopolitní, multikulturní město. Nikde není taková koncentrace muzikálů, divadel, žije to. Už jako dítě si pamatuju obrovský zážitek - to mi bylo nějakých těch třináct a šel jsem na rockový muzikál Jesus Christ Superstar. To mě ohromně oslovilo, v tu chvíli jsem se vlastně poprvé začal víc identifikovat s tím prostředím.

Na Mars a do KSČ

* Když člověk ve třinácti vidí tenhle muzikál v Londýně, v době, kdy jeho vrstevníci mohli jít akorát tak na spartakiádu, jak jste viděl potom ten svět po návratu do tehdejšího Československa? Nepřipadal vám divný?

S určitou rozpolceností a zmatkem. Ale prostředí vás v tomhle věku hrozně rychle formuje. Rychle jsem zapadl.

* To v tu dobu byly zcela rozdílné světy, něco jako Země a Mars.

Přijel jsem na Mars v určitém věku. V té době mi také zemřel otec a řešil jsem jiné problémy. Ten kontrast jsem si pořádně uvědomil, až když jsem se po letech vrátil do Londýna.

* Vy jste vstoupil ve dvaadvaceti do KSČ. Předpokládáme, že inteligentní člověk jako vy, se zkušenostmi ze zahraničí, nemohl věřit tomu systému. Proč jste tam tedy vstupoval?

Cokoliv v tuhle chvíli na tohle téma řeknu, bude vnímáno jako výmluva.

* Nemusí to být výmluva, jak to podle vás tehdy bylo?

Já to neumím přesně pojmenovat, souhrn nejrůznějších věcí. Na jedné straně jsem vyrostl v určitém prostředí, výchova vás nějak formuje a já dostal tuhle výchovu. O otci někdo může tvrdit, že profitoval z režimu, ale tak to rozhodně nebylo. Já si nepamatuju na den, kdy jsem řekl „ano, vstoupím“. Bral jsem to jako něco, co je dané a co asi těžko může být jinak.

* Říkáte něco, co bylo dané - dělal jste to tedy pro kariéru, jak říká předseda lidovců Kalousek?

Já to nevnímal jako krok ke kariéře. Je pravda, že kdyby mi na ministerstvu řekli, tady můžeš pracovat, jen když budeš ve straně, pak by to byla tahle kategorie. Možná to byl krok, abych tam mohl pracovat. Už je to spoustu let a já si ty důvody vlastně ani nevybavuju.

Co si myslí eurokomisař

* Koho volí budoucí eurokomisař?

To neočekáváte, že vám řeknu, že ne?

* Očekáváme, stáváte-li se politikem.

V Evropské komisi sedí bývalí politici, bývalí profesoři, úředníci... To není ryze politický orgán. Když se podíváte na dnešní evropskou politickou scénu, tak je velmi diskutabilní, co je nalevo a co napravo.

* To je lehce bruselská odpověď...

... to není, to je realita. Ale hlavně, nehraje to v každodenním fungování komise žádnou roli. Komisaři jsou samozřejmě nominováni vládou. Ale neznamená to, že musí mít stejné zabarvení jako ona.

* Tím spíše se musíme vrátit k té otázce: koho jste volil?

Naštvu vás, na to nechci odpovídat. Ale volím v každých volbách.

* Je strana, kterou jste volil, ve vládě, v parlamentu?

Jdete na to dobře - ano, je v parlamentu, ale víc neřeknu.

* My se ptáme proto, abychom věděli, jaké má vlastně český eurokomisař názory.

Tak se mě ptejte na názory. Jenom podle toho, jakou volím stranu, byste to stejně nepoznali. Ve skutečnosti jsem celkem liberální, ale v něčem jsem konzervativní.

* Pojďme se na ty názory podívat - co si myslíte o legalizaci měkkých drog?

Přiznám se, že nad tím jsem se nikdy nějak víc nezamýšlel a sám si žádný osobní názor nedělal. Budu trochu střílet od boku. Nebyl bych ale příznivcem legalizace. I když nemyslím, že zákazem lehkých drog přijde řešení. Když budete chtít, stejně si tu trávu někde seženete a vykouříte.

* Kouřil jste ji někdy?

Měl jsem ji v puse, držel jsem ji v ruce, to ano. Nevykouřil jsem celou...

* ... teď mluvíte jako Bill Clinton.

Teď neodpovídám diplomaticky, před lety jsem si jeden dva šluky dal. Mně nechutná ani kouření. A doba, kdy jsem třeba vysedával v hospodě během studií, taky minula.

* Jste zastáncem registrovaného partnerství?

Rozhodně mě to nepohoršuje. Prostě v dnešní společnosti lidé tak žijí a je to legalizace skutečnosti. Nemám s tím problém. Těm lidem to dává nějaká práva a možnosti.

* Byl byste pro zákaz či zpřísnění potratů?

Ne.

* Jste pro trest smrti?

To je pro každého otázka, která ho rozpoltí. Tu a tam si musíte říct, že nějaký hrůzný čin nemohl spáchat člověk, to muselo být zvíře. V ten moment si řeknete, ten nemá právo žít. Ale justiční omyl nemůžete nikdy vyloučit a brát život, na to nemáme právo. Proto nejsem pro trest smrti.

* Je správné, že čím víc vyděláte, tím vyšší sazby daní platíte?

To je princip solidarity. Osobně si myslím, že určitá míra solidarity do naší společnosti patří.

* A jste s výší daní spokojen?

Ne, je zřejmé, že pro další vývoj společnosti musí proběhnout další reformní kroky v oblasti daní. V oblasti přímých daní každá země může udělat, co chce, to je ryze naše věc, to nám unie nediktuje, neměli by- chom se za ni schovávat. Postupně by se měly ve střednědobém horizontu připravit podmínky, aby mohlo docházet ke snižování daňové zátěže.

* Podle toho, co říkáte, to vypadá, že volíte Unii svobody...

... nemůžete očekávat, že vám něco takového řeknu.

Kavan a Srba

* Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste byl náměstkem Jana Kavana?

Měl jsem výhodu, že v té době jsem měl hodně volné ruce. Vycházeli jsme část toho období velmi dobře, v části jsme si v nějakých věcech rozuměli méně.

* V té době probíhaly na ministerstvu podivné věci, mimo jiné tam působil Karel Srba, později odsouzený za přípravu vraždy.

Lidé, kteří tam byli, velmi dobře vědí, že jsem měl s panem Srbou nemalé problémy. Nechci být generálem po bitvě, ale je o mně známo, že jsem patřil k těm několika lidem, kteří s panem Srbou problémy měli.

Nejlépe placený a rychlý

* Vy teď budete nejlépe placeným českým politikem. Kolik těch 450 tisíc korun, plat evropského komisaře, v Bruselu reálně znamená, co si za ně můžete dovolit?

Je to velmi slušný plat, který vám umožní velmi slušný standard, dobré bydlení. Můžete si najmout bydlení za tisíc, ale taky za tři a půl tisíce eur. Já sice nebudu už v českém národním dresu, ale i dál bude hrát roli pro tuto zemi, jestli budu bydlet v nějaké pastoušce, za kterou bychom se měli stydět. Bydlení teď se ženou hledáme. Dovolí mi to, aby děti chodily na dobrou školu, a podobně. Nepopírám, že jsem byl sám překvapen, jak dobrý standard v komisi je.

* Těch patnáct tisíc eur, to je plat, jako má například v Bruselu ředitel banky?

To nevím, přibližně tak to může být. Já ale nevím, ani si nevybírám účty z banky, peníze nejsou něco, co by mě primárně zajímalo.

* To je asi tím, že jich máte dost...

Ale já ani jako velvyslanec netřu bídu, musím tuto zemi reprezentovat. Dnes jako velvyslanec mám nějakých pět a půl tisíce eur, ale máte placené bydlení a další věci.

* Brusel se vám líbí?

Moc ne, i když se jeho tvář mění k lepšímu, už jsou tam kafeterie, zahrádky a podobně. To betonové město, centrum, kde jsou orgány unie, se urbanisticky nezdařilo a je to až nepochopitelné, že to může někdo tak pokazit.

* Jak jste se vlastně dostal k vašemu oblíbenému ragby?

V životě jsem dělal řadu sportů, plaval jsem, hrál jsem fotbal, ale nikdy jsem v tom nemohl kvůli častému stěhování do zahraničí pokračovat. Pak jsem na vysoké škole hledal něco, co bych ještě mohl hrát dobře a co by bylo soutěživé. Tak jsem se dostal k ragby. Hlavně je tam fantastická parta lidí. V ragby málokdy narazíte na člověka, který by byl křivý, záludný srab. To jsou lidé, kteří jdou do všeho čelem.

* Co jste naposledy četl?

To je záludná otázka! Bohužel na to nemám moc času, snad naposledy nějakého Viewegha. Čtu noviny, časopisy a odbornou literaturu.

* Čím budete jezdit jako komisař?

Nevím, ale zajímá mě to. Já rád řídím, řadu cest si řídím sám. Jezdím teď BMW 730 diesel nebo superbem. Nevím, co má komisař, ale docela mě to zajímá. Určitě to bude něco na dlouhé cesty, čas hraje roli. Je rozdíl, jestli mezi Prahou a Bruselem jedete osm devět hodin, nebo šest sedm. A málokdo je v Bruselu rychleji než já.

PAVEL TELIČKA (38), narodil se v rodině diplomata ve Washingtonu. Dětství strávil v Argentině a Anglii. Vystudoval práva, krátce byl členem KSČ. Už před rokem 1989 nastoupil na ministerstvo zahraničí. Od začátku 90. let se zabýval EU a byl hlavním vyjednavačem před vstupem. Před rokem odešel na post velvyslance při unii, v květnu se stane eurokomisařem za ČR.
FOTO: MAFA- NGUYEN PHUONG THAO
________________________________________________________________________

NBA halí voňavý oblak marihuanového kouře už několik let
Lidové noviny | 8.3.2004 | rubrika: Sport speciál | strana: 24 | autor: ne

Basketbaloví milionáři ze slavné NBA jsou nejlépe placenými sportovci světa a k jejich životu samozřejmě patří bujaré večírky. V Česku tak oblíbené pivo byste ale na nich hledali marně. Hvězdám NBA pomáhá k dobré náladě především marihuana.

PRAHA - Podezíravé trenéry v NBA, kteří vyzývají své svěřence, aby na ně zblízka dýchli, do nosu neudeří zápach z alkoholu. Místo něj ucítí charakteristický marihuanový odér.
Masová obliba této látky mezi hráči NBA je veřejným tajemstvím. V každém týmu slavné ligy je alespoň jeden hráč, který se někdy kvůli marihuaně dostal do potíží buď se zákonem, nebo s vedením NBA. Podle střízlivých odhadů v současnosti holduje marihuaně až 70 procent hráčů.
„Pokud si o kterémkoliv hráči myslíte, že kouří, tak to tak pravděpodobně bude,“ přiznává George Karl, dlouholetý kouč týmů NBA a trenér amerického týmu na posledním MS. „Jel jsem tuhle s jedním nováčkem v hotelovém výtahu. Před chvílí kouřil trávu, byla cítit úplně všude. Řekl jsem mu: ,Podívej, jestli se chceš sjet před zápasem, tak by sis alespoň mohl vyměnit šaty.’ Měli byste vidět, jak upaloval. Byl rychlejší než na palubovce,“ vypráví Karl.
Užívání marihuany přiznal i legendární Kareem Abdul-Jabbar, držitel většiny střeleckých rekordů a jedna z největších postav basketbalové historie. Prý mu pomáhala při bolestech hlavy.
„V NBA se kouří dost,“ potvrzuje i Jiří Zídek mladší, první Čech, který do slavné ligy pronikl. „Je ale všeobecně známo, že sportovci hodně kouří marihuanu,“ dodává.
Podle šéfa NBA Davida Sterna má současná exploze marihuany příčinu v tom, že vedení ligy dříve věnovalo ohromné úsilí na potírání tvrdých drog a na ostatní látky se tak trochu pozapomnělo. „V osmdesátých letech braly tři čtvrtiny hráčů crack nebo kokain,“ říká Stern. „Byla to epidemie tvrdých drog a marihuana tehdy nebyla na radaru,“ přiznává.

Potíže se zákonem měla skoro celá soupiska

Týmy NBA tak bojují na dvou frontách - jednak s nedisciplinovanými hvězdami, jednak s naštvanými fanoušky. „Jak mám synovi vysvětlit, že jeho oblíbený hráč je drogový dealer?“ ptal se jeden z fanoušků týmu Portland Trail Blazers.
Právě tým z Portlandu si kvůli nekončícím deliktům svých hvězd vysloužil přezdívku Jail Blazers („jail“ znamená anglicky vězení) nebo Trail Gangstas.
V loňské sezoně dokonce porušil zákon nebo disciplinární pravidla NBA každý hráč na soupisce Portlandu s výjimkou litevského veterána Sabonise...
________________________________________________________________________

Názory a komentáře Názory a komentáře
Týden | 8.3.2004 | rubrika: Názory a komentáře | strana: 66 | autor: Martin Fendrych

Lidovci pod novým předsedou Miroslavem Kalouskem křičí nahlas a sypou jedno téma za druhým: Třikrát a dost. Zákaz potratů. Stop homosexuálním svatbám. N aposledy Kalousek a expert KDU-ČSL na sociálněpatologické jevy Jiří Vacek vytáhli na křižáckou výpravu, tentokrát proti měkkým drogám. Protinarkotickou politiku hodnotí jako neúspěšnou, ač od začátku roku 1999 u nás platí zákon právě z dílny KDU-ČSL. Zakazuje nejen prodávat, ale dokonce mít u sebe drogy. Netrestá užívání, nýbrž držení. Můžete marihuanu kouřit, leč nesmíte ji držet. Geniální. N a realitu Kalousek s Vackem neberou ohled. Jinak by okolo drog zaznamenali překvapivě dobrý trend. V zemi klesl počet lidí, kteří užívají pervitin či heroin. Přibývá méně mladých závislých čili narkomani stárnou. Počet obětí drog padá dolů. Od roku 2000 se téměř na polovinu snížil počet lidí, kteří kvůli nesterilním stříkačkám onemocněli žloutenkou. Velmi málo narkomanů je HIV pozitivních. Do kontaktních center dochází šedesát procent uživatelů pervitinu a heroinu. Tato fakta uznává a oceňuje i superkonzervativní Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik při OSN. Lidovci si všímají jiného faktu: přibývá mladých lidí mezi patnácti a devatenácti lety, kteří vyzkoušeli měkkou marihuanu či o něco tvrdší módní extázi. Navrhují "zásadně nerozlišovat mezi tzv. měkkými a tvrdými drogami". K tomu hodlají zvýšit trestní sazby těm, kteří prodávají drogy mladistvým, přitvrdit "pálky" pro dealery (z dnešních dvou až pěti, na pět až patnáct let) a stanovit přesné množství drogy, jejíž držení nebude trestné (0,185 g heroinu a 1,5 g marihuany). Další zásadní návrh: detekce drog v silničním provozu. Odhalování drog za volantem smysl má. "Sjetý" řidič představuje stejnou hrozbu jako opilec. Jen by odběr slin, z nichž se poznají drogy, neměl trvat déle než dýchání do přístroje, který odhaluje výpary alkoholu. Nerozlišovat mezi tvrdými a měkkými drogami je do nebe volající hloupost, tmářství. Omamné látky KDU odmítá bez ohledu na jejich odlišné následky. Což je, jako by vám brali řidičský průkaz jak za to, že proletíte vesnicí stopadesátkou, tak za špatné parkování. Drogy jsou svinstvo, pryč s nimi, říkají ti, kdo holdují alkoholu, případně "hulí" jak výfuk náklaďáku. Ovšem "jen" obyčejný tabák. Odborná veřejnost dnes uznává, že "tráva" není neškodná, ale škodí podobně jako alkohol. Což kluci a holky vědí. Vacek Nevacek, Kalousek Nekalousek. Marihuanu si student tajně pěstuje, sežene od spolužáka pěstitele nebo koupí od dealera. Dealer však prodává různé drogy. Je jako lidovci, též nerozlišuje mezi měkkými a tvrdými. Kdyby byla "marjánka" legální, mladí by si ji prodávali mezi sebou a s prodavačem heroinu, pervitinu, LSD nebo kokainu by se nepotkali. Takhle se právě on stává jejich přestupní stanicí, nabídne-li jim "tvrdej matroš". Tuto úvahu ovšem lidovci neuznávají. Chtějí, aby mladík, který někde na učňáku prodá spolužačce dva gramy trávy, vyfasoval pět až patnáct let natvrdo: je dealer. Zatímco prodavač, který jí v konzumu "střelí" basu piv, dostane tak leda panáka od šéfa. Oba lidovci se nechali slyšet, že "jde o zásadní boj s terorismem". Co má s atentátníky proboha společného student gymnázia, který si na plese ubalí jointa? Stupňovat represi proti uživatelům drog není moudré. Smysl mají opačné kroky: vysvětlovat, jak tyhle látky člověka ničí. Nabízet heroinistům substituční léčbu. Dávat jim drogu, aby nekradli. Otvírat místnosti, kde si závislí mohou píchnout čistou stříkačkou bezpečnou dávku, takzvané šlehárny. Odborně testovat extázi, která se podává na diskotékách. Netrestat vězením prodej ani užívání měkkých drog, stejně jako se tak netrestá prodej a pití piva. Soustředit se na dealery dosud zakázaných tvrdých drog; vždyť podle OSN se už český pervitin ("crystal speed") prodává na Slovensku, v Německu a Rakousku. Kalousek umí mistrně přitáhnout pozornost. Jenže z KDU-ČSL vyrábí saň s vyceněnými zuby, která vše řeší zákazy a příkazy. Protože je to strana křesťanská, i křesťané pak před většinovou společností vypadají jako zuřivci, kteří vyznávají jednoduchá řešení a nejraději by zavřeli každého, kdo nežije a nemyslí jako oni. Škoda. Lidovci by se měli přejmenovat na Stranu nulové tolerance.
________________________________________________________________________

Soudce v Kolíně pouštěl obžalovaným odposlechy
Berounský deník | 6.3.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 19 | autor: FRANTIŠEK PRCHAL

Kolín - Ostře sledovaný soudní spor s pěstiteli marihuany nekončí. Včera došlo na odposlechy telefonních rozhovorů.
Hlavní líčení se skupinou údajných pěstitelů marihuany pokračovalo před kolínským okresním soudem. Z osmi obžalovaných do soudní síně dorazili čtyři, zbývající se omluvili.
"Přehrajeme cédéčka se záznamy odposlechů telefonních hovorů obžalovaných," uvedl předseda senátu Jiří Kruml. Následovaly desítky záznamů. Bez možnosti detailního rozboru a dešifrování z nich vyplynul hlavně doklad hektického organizačního úsilí obžalovaných.
"Zítra ráno ve čtvrt na deset si to předáme." Nebo se objevila poznámka o nových přísadách.
"Tyto hovory nejsou ve spisu," zdůraznil Kruml.
Obžaloba mladé lidi viní z toho, že v rodinných domcích po celé České republice, na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku nebo Kolínsku minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.
Před soudem už například vypovídal svědek, který pronajal dům obžalované Simoně Soukupové a byl přítomen při policejní prohlídce domu. V prádelně domu policisté našli tři veliké nádoby s asi 120 půlmetrovými rostlinami. "Ve sklepě bylo odsávání, světla, čerpadla, teploměry, termostaty a chemikálie, které tam nechali přivézt nájemníci," uvedl svědek. Dům měli pronajatý na půl roku za měsíční nájemné patnáct tisíc korun. Profesionálně pěstovaná marihuana údajně obsahovala více návykových látek, než je zvykem u klasicky pěstovaného konopí.
Pěti z osmi obžalovaných hrozí vězení od dvou do deseti let a třem od jednoho do pěti let. Soud bude pokračovat už v úterý 9. března.
________________________________________________________________________

Tady odbornost nic neznamená?
Českobudějovické listy | 6.3.2004 | rubrika: Na vaší straně/Publicistika | strana: 17 | autor: RADOMÍR MALÝ, České Budějovice

NÁZOR

Národní protidrogová centrála v čele s Jiřím Komorousem varuje: Oblíbené tvrzení, že "měkké drogy", konkrétně marihuana, představují menší riziko než nikotin nebo alkohol, neodpovídá skutečnosti.
Odborníci poukazují podle této organizace na to, že "tráva", "mariánka", či jak se jí mezi "feśáky" říká, obsahuje podstatně více rakovinotvorných látek než tabák. A co se alkoholu týká, pije ho ve větší nebo menší míře absolutní většina české populace. Ale jen kolem deseti procent se stává notoriky, zatímco kuřáci "neškodné" marihuany v naprosté většině případů končí u tvrdých drog jako závislí.
Proč tato vážná slova specialistů, kteří mají s uvedenou problematikou letité zkušenosti, padají do propasti nezájmu, případně zesměšňujících pošklebků? Proč i politici s výjimkou těch, kteří podporují lidovecký návrh na přísnější postih dealerů drog, dávají najevo své sympatie spíše lidem, kteří se nemohou prokázat na rozdíl od Komorouse a jeho štábu žádnou velkou kvalifikací v oboru; zato ale vehementně bojují za legalizaci tzv. měkkých drog?
Národní protidrogová centrála také sděluje, že většina drogově závislých se dopouští kriminální činnosti včetně loupeží a vražd. O čem je tedy řeč? Proč tolik "péče" o dealery drog, byś jenom "měkkých"? Nejsou snad tato fakta, zdokumentovaná centrálou a mající platnost v celém světě, jasným důkazem, že každého překupníka drog bez ohledu na to, jestli "tvrdých" nebo "měkkých", je třeba považovat za nebezpečného zločince? Před časem některá naše média ronila krokodýlí slzy nad českými pašeráky drog, odsouzenými v Thajsku k trestům na desítky let vězení. Zaslouží si ale tito ničitelé lidských osobností (neboś co jiného droga dělá) něco lepšího? Neměli se dočkat projevů lítosti a soucitu spíše ti, kterým drogy úplně zničily život, jež přivedly k trestné činnosti, k rozkladu osobnosti a k sebevraždě?
Jak vysvětlit tyto postoje postrádající logiku? Zvláštní, že titíž lidé, kteří jinak úzkostlivě lpějí na "odbornosti", jsou tady k názorům skutečných odborníků a letitých praktiků úplně hluší. Jako by někdo z politických kruhů měl zájem o co nejliberálnější legislativu v rezortu distribuce drog. Nikoho samozřejmě nelze bez důkazů podezírat, je však skutečností, že obchod s drogami je tak výnosným kšeftem, že ve světě se ho ve vší tichosti účastní i leckteré špičkové koncerny, které mají pod svým vlivem (dodejme finančním) i některé politiky.
Afér na Západě v tomto směru už byla řada. Že bychom my byli výjimkou?
________________________________________________________________________

Jízdu pod vlivem alkoholu znají v dnešní době i mladí řidiči
Deník Litoměřicka | 8.3.2004 | rubrika: Litoměřicko | strana: 21 | autor: (red)

Litoměřice - Epidemiologické studie, které máme k dispozici, svědčí o tom, že zhruba třetina šestnáctiletých (ve velkých městech více) má zkušenost s nelegální návykovou látkou. Alkohol u nás představuje dlouhodobý, závažný a zhoršující se problém. Uvedené skutečnosti se dotýkají i dopravy nejen litoměřického regionu.
Alkohol nadále zůstává v České republice v silničním provozu nejrizikovější návykovou látkou. U nealkoholových drog je situace složitější. Jak časté jsou dopravní nehody pod vlivem nealkoholových návykových látek (např. marihuany), není známo.
Do policejních statistik se nohou dostat pouze ty dopravní nehody, u kterých byla určitá návyková látka prokázána. Toxikologické vyšetření moči na nealkoholové drogy je poměrně drahé a nepatří k rutinním vyšetřením po dopravních nehodách ve zdravotnických zařízeních, kde postižený vyhledá pomoc.
Toxikologické vyšetření na přítomnost návykových látek se vždy neprovádí ani v souvislosti s pitvou zemřelého viníka dopravní nehody. Tím méně se přítomnost drogy zjišťuje v případech, kdy nedošlo k vážnějšímu zranění. Nelze ani očekávat, že viník dopravní nehody, který požil návykovou látku přiznával spontánně tuto skutečnost.
Nezřídka si dokonce takový řidič souvislost mezi dopravní nehodou a požitím návykové látky ani neuvědomí. Účinky návykových látek na schopnost řízení jsou mimořádně závažné zvláště u mladých a začínajících řidičů. Ti totiž mívají malou zkušenost s řízením a dopravním provozem. Mladí řidiči mají také malou zkušenost s účinky alkoholu a jiných návykových látek a jsou vůči nim málo odolní.
Kromě toho je v dospívání častá tendence riskovat a překračovat rozumné hranice. Děti a dospívající také alkohol a drogy pomaleji zpracovávají a vylučují, mívají i nižší tělesnou hmotnost. Proto i poměrně malé dávky alkoholu nebo jiných návykových látek mohou vyvolávat vysoké hladiny v krvi a mít větší účinek než v dospělosti.
U dětí a dospívajících vzniká rychleji návyk na alkohol i jiné drogy. Ten je provázený zhoršenou sebekontrolou ve vztahu k návykovým látkám a tendenci je škodlivě užívat i při naprosto nevhodných příležitostech. Děti a dospívající jsou také ovlivnitelnější tlakem ze strany vrstevníků. S tím souvisejí např. dopravní nehody, k nímž dochází po odchodu diskoték.
________________________________________________________________________

Školáci kouří, pijí alkohol a žádají tvrdší tresty
Listy Jindřichohradecka | 8.3.2004 | rubrika: Jindřichohradecko | strana: 18 | autor: RŮŽENA VOSOLOVÁ

Jindřichohradecko - O droze slyšelo i dítě v mateřské škole. V každém druhém kriminálním filmu je nepřímo prezentována droga. Na zábavách a diskotékách je moderní kouřit "marjánku". Protidrogové instituce a město proto každý rok vynakládají nemalé finance na protidrogovou politiku.
"Na letošní rok připravil městský úřad pokračování protidrogové osvěty na všech stupních škol i mezi laickou veřejností. Nadále budeme monitorovat situaci ve školách, opět se uskuteční školení učitelů s protidrogovou tématikou. V neposlední řadě uveřejníme informace v tisku o závažnosti protidrogové politiky," konstatoval protidrogový koordinátor městského úřadu Milan Týmal.
Vloni zahájila svou činnost Psychosociální protidrogová poradna. Za rok 2003 uskutečnila 162 kontaktů a radila i na internetových stránkách. Poradna spolupracuje s městským úřadem, lékaři, řediteli škol a s třeboňskou "sestrou"
Citadelou.
Jindřichohradecká poradna poskytuje také zázemí pro činnost terénního pracovníka třeboňské Farní charity. Ten každou středu vyměňuje v městském parku použité injekční stříkačky a poskytuje osvětu.
V loňském roce bylo odsouzeno 10 obžalovaných z trestných činů s drogovou problematikou. Úspěšně dopadla výstava fotografií s protidrogovým podtextem. Zájem byl i o brožuru Dopisy o drogách, kterou vydal městský úřad.
"Kontakt závislých osob na léčebná zařízení se odehrává prostřednictvím psychiatra, kterého navštívilo loni 86 osob. Nejbližší léčebná zařízení se nacházejí v Jemnici, Jihlavě a Červeném Dvoru. V Podcestném Mlýnu u Dačic má své sídlo Terapeutická komunita," uvedl protidrogový koordinátor.
Většinu protidrogové aktivity financuje Městský úřad Jindřichův Hradec a také ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím sdružení Podané ruce.
Podle výzkumu na jindřichohradeckých středních školách polovina žáků kouří, pětina z nich pije často alkohol a třetina okusila drogu (nejčastěji marihuanu). V dotazníkové anketě požaduje sama mládež tvrdší tresty pro distributory drog.
________________________________________________________________________

Internetová drogová poradna pomáhá závislým a poskytuje informace
Zpravodajství ČTK | 5.3.2004 | 14:28 | rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HKM

PRAHA 5. března (ČTK) - Za tři roky existence virtuální drogové poradny odpověděli odborníci občanského sdružení Sananim na více než 5000 dotazů. Návštěvníky internetových stránek www.drogovaporadna.cz nejvíce zajímaly informace o drogách samotných a o zdravotních problémech spojených s jejich užíváním. V řadě případů však také potřebovali pomoc pro sebe nebo pro někoho jiného, sdělila dnes ČTK Michaela Nováková ze sdružení.

"Služba je díky své technologii naprosto anonymní a tím se také významně liší od ostatních obdobných služeb poskytovaných prostřednictvím například elektronické pošty," upřesnila Nováková hlavní výhody poradny. Odborníci sdružení i externí specialisté odpovídají na dotazy nejčastěji do 24 hodin, u složitějších otázek může být však lhůta i dva dny.

Internetové stránky neslouží pouze uživatelům drog, podotkla Nováková. Tvoří sice 37 procent návštěvníků, každý třetí dotaz však zadávají rodiče, partneři, jiní příbuzní či přátelé lidí závislých. Více než třetina otázek je z hlavního města, následuje Středočeský a Jihomoravský kraj.

Z nejznámějších drog vede v dotazech pervitin, na nějž se ptá každý třetí návštěvník poradny. Dalších 18 procent otázek se týká marihuany a každého desátého uživatele portálu zajímají informace o extázi. Psychofarmak, alkoholu, tabáku a ostatních látek se týká 15 procent dotazů.

Výhodou poradny je podle Novákové její snadná dostupnost i z míst, kde neexistují žádná zařízení zabývající se drogovou problematikou, ale především již zmíněná anonymita, díky níž lze nabídnout pomoc i těm, kteří by se na jinou odbornou instituci neobrátili.

hkm kar
breeder
Dosavadní protidrogová politika
ČRo 1 - Radiožurnál | 5.3.2004 | 18:20 | pořad: Radiofórum

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dnešního Radiofóra. Po čase se znovu rozproudila diskuse o boji proti drogám. Hosty ve studiu jsou ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Josef Radimecký, vítejte.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Dobrý večer.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ivan Douda z organizace Drop In.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
A Jiří Vacek, protidrogový expert KDU-ČSL. Hezký podvečer.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Hezký podvečer.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Takže se znovu otevírá tahle diskuse o tvrdých a měkkých drogách, o přísnějších trestech, zda je česká protidrogová politika úspěšná, nebo ne, vás spíš mrzí, nebo těší, Ivane Doudo?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Mě to těší, že se otevřela, ale netěší mě, jakým způsobem byla otevřena a...

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Nechme takto u takhle lapidární úvodní odpovědi. Josefe Radimecký?

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Já bych se k tomu přidal, těším mě, že se o tom tématu diskutuje.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Jiří Vacek?

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já si myslím, že to byla potřeba, která tady prostě třináct let vlastně jaksi existuje a my jsme se jí chopili jako strana.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Začněme tím tématem, které je v prvním patře té znovuotevřené diskuse. Jedním z motivů debaty je zda dělat, či nedělat rozdíl mezi tvrdými a měkkými drogami, prosím vaše názory, Jiří Vacek?

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Tak, my rozdíl mezi tvrdými a měkkými drogami dělat nechceme, a to z jednoho závažného principu, protože v oblasti primární prevence, to znamená tam, kde chceme působit na děti, není možné vysvětlovat, která droga je dobrá, která špatná a kterou lze použít a kterou nelze.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Souhlasíte ostatní, že všechny drogy jsou špatné, pane Radimecký?

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
No, tak všechny drogy mají svá rizika, to bezesporu, ale trvám na tom, že každá droga má riziko jiné, to znamená to zdravotní riziko a potom následně i rizika sociální a v tom se liší a podle toho by se k nim mělo i přistupovat.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ale při té prevenci namířené na děti, není tenhle argument logický, že děti těžko rozliší rozdíl mezi takzvanou tvrdou a měkkou drogou?

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Tak, samozřejmě to máte pravdu, nicméně jednou ze zásad prevence je poskytovat dětem pravdivé informace. To znamená, musíme jim říct o těch rizicích, ale musíme jim říct o těch důvodech, proč lidé drogy berou, protože oni to vidí okolo sebe.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Když jsem tuto otázku kladl Josefu Radimeckému, Ivan Douda vykulil oči, ptám se proč?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Nelze říkat děti, stejně jako nelze říkat drogy. Kojenci jsou děti, předškolní věk a tak dál, čili my bychom museli říct, kterým dětem to chceme vysvětlovat.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Opravte to tedy terminologicky.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Těm dětem, které jsou nejproblémovější kolem drog, to znamená mezi třináctým a, dejme tomu, šestnáctým rokem. Těm jistě dokážeme, pokud jsme alespoň mírně zkušení a obratní, to velice dobře vysvětlit a ve světě je to takhle.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Jiří Vacek.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já tuhletu verzi nemohu přijmout, ale já ji doplním tedy ještě o jiný, abychom tady nemluvili jenom nekonečně, jako v téhle republice o dělení drog, protože jsou, myslím, i závažnější témata, které se týkají této problematiky. Jako druhý argument my uvádíme, že není možné podporovat tímto způsobem mezinárodní terorismus, protože každý klient, který vlastně, nový klient, který vznikne na drogovým trhu, tak je potencionálním, řekněme, člověkem, který financuje mezinárodní terorismus.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Já budu dnes sloužit i tak jako překladatel mimiky hostů ve studiu pro naše posluchače. Tentokrát se pousmál Josef Radimecký.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Já myslím, že to je argument, který samozřejmě posouvá tu diskusi zcela někam jinam a snaží se vyvolat strach ve společnosti ve vztahu k uživatelům drog a pochybuji o tom, že jakýkoliv člověk, který si kdy jde koupit nějakou ilegální drogu, tak tam jde za účelem, že by chtěl podpořit světový terorismus. Myslím, že ten účel je zcela jasný, chce si užít.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Třeba mu ani nedochází, že svým způsobem podporuje světový terorismus.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
S tím naprosto souhlasím. Druhá věc samozřejmě je, odkud které drogy pocházejí a nakolik které typy drog a jejich prodejci mohou být, nebo nemohou být napojeni na teroristické organizace.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ivan Douda.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Já mám pocit, že jsme začali nešťastně. My si nejdřív musíme pojmenovat, kdo jak mluví, protože mně se líbilo, jak Jiří Vacek řekl zcela otevřeně my. On tady zcela otevřeně mluví za stranu a mluví tady jako politik a za politiky a musí hájit některé teze, které politici jaksi nabízejí voličům, aby je získali, takže ta diskuse bude trošku nevyvážená. My tady s kolegou Radimeckým holt jsme odborníci, málo platný a bavíme se s politikem. Čili já bych rád na tohle to poukázal a v tom bude zásadní rozdíl v tom, co říkáme, zcela nepochybně.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Rozdíl v tom, že politik, tedy jak jste říkal, musí dodržovat stranickou disciplínu, že nemůže říkat svoje názory a že nemusí být odborníkem v té věci?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Odpověděl jste sám.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ne, ptám se.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
No, ale zároveň jste si odpověděl. Ano, je to tak.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Jiří Vacek.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Mohl bych jenom krátce k tomu. Já jsem zastával tyhle názory už předtím, než jsem v politice byl. Divím se, že doktor Douda tady pořád dělá z toho dva jakoby rozměry, jeden jsou politici, jeden jsou odborníci. Já musím říct, že potom nechápu, proč má politiky ve správních orgánech svého zařízení nebo zařízení, ve kterém pracuje, to je jedna věc. A na druhou stranu prostě samozřejmě, že je to politický téma. Za A je to spojený prostě s takovým nebezpečím, jako je mezinárodní terorismus a za druhé, jak má strana, která má zájem o děti a rodinu, jinak vystupovat než politicky, proto je politická strana.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ostatně i svým způsobem nadřízený Josefa Radimeckého, vicepremiér Petr Mareš, je svým způsobem politik, tedy. Pokud Unie svobody i po dnešních zprávách je stále ještě politickou stranou.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Slovo bylo my, pane Vacku, vy jste pověděl my.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Možná se mnou budete souhlasit, že...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já mluvím za KDU-ČSL, protože KDU-ČSL tuto diskusi za A vyvolala, vyvolala koaliční jednání, která se uskuteční prostě dvacátého března za účasti představitelů stran, premiéra a tří ministrů, a to je pro nás velice důležitý. Všechny ostatní diskuse, které k tomuto tématu budou, se budou politicky vést právě při tomto jednání.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Možná je pro část posluchačů atraktivní poslouchat osobní výměnu názorů, nicméně Jiří Vacek v jedné ze svých odpovědí říkal, že to, jak jsme začali tu dnešní debatu, ještě nepojmenovává ten, ty hlavní problémy, které jsou v téhle té problematice. Prosím o ten jeden nejvýznamnější.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já musím jmenovat dva, protože spolu souvisí. Je to systémový problém, protože já se domnívám, že stát vlastně tak, jak se ukazuje ve financování protidrogový politiky a v řadě dalších oblastí, působí dosti chaoticky a ty zprávy NKÚ to svým způsobem dokazují.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Teď byste možná měl říct ještě k tomu, jaké zprávy NKÚ a co charakterizují.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
My máme k dispozici, nebo vycházeli jsme ze dvou zpráv NKÚ. Ta jedna je z roku 98, kde se vytýká státním úřadům, organizacím, které pracují v protidrogovém spektru, že vlastně neumí zacházet s prostředky jim vydanými a teď přišla druhá zpráva, kde se vlastně část těch chyb opakuje a nám je dáváno jakoby za vinu, že jsme tu zprávu zveřejnili. Náš předseda Miroslav Kalousek je předsedou rozpočtového výboru a tudíž jeho povinností je se touto zprávou zabývat. Na základě toho se vyvolala prostě jednání i s NKÚ, jakým způsobem tuto situaci řešit, protože čekat zase na další zprávu NKÚ a konstatovat, že je velice podobná té předešlé, by bylo skoro trestuhodný.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
My těžko tady můžeme postupovat v té zprávě NKÚ větu po větu, písmeno po písmeni. Poprosím Ivana Doudu na názor, protože takhle to může pro nezasvěceného posluchače vyznít, že například vaše organizace Drop In je organizace, která defrauduje, která zpronevěřuje peníze, která přinejmenším neumí hospodařit.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Takže, já se do toho nechci moc pouštět, to je trošku pod úroveň. Tam došlo ke katastrofálnímu omylu. V tom, jak to přednášeli, byla zaměněna část zprávy, která se týkala dvou let celého pražského magistrátu, to se formuluje jako neoprávněně použité prostředky, to se najde, vždyť na všech ministerstvech a ve všech organizacích, kam přijde NKÚ, tak prostě nikdo nedokáže v té houštině paragrafů přesně všechno dodržet. Takže to byla část zprávy týkající se celého magistrátu za dva roky a s prominutím, lidovci to přišili na nás, protože se překoukli, to byl...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
To není pravda.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Pane Vacku, je to pravda.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Není to pravda.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Já vám to můžu předložit tady, ale nechoďme do toho. Jestli chcete, pan Kalousek se dokonce omluvil na té tiskové konferenci.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Pan Kalousek se vám neomluvil.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Dobře, končí debata a já můžu odejít, protože jestli chcete lhát, tak to nemá smysl. Já vám to můžu teďka předložit.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já nelžu. Ale, co...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Můžu to panu Pokornýmu ukázat, jo, dobře.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Co chcete ukázat?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Posluchači to bohužel nevidí. To, v čem jste se spletli.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ale my jsme, můžu k tomu něco říct?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Samozřejmě.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
My jsme na tiskový konferenci jednoduše řekli, že zpráva NKÚ ukazuje, že došlo k pochybění. My jsme o žádné organizaci nemluvili, pan Douda jako příležitostný návštěvník politické konference KDU-ČSL nám sdělil, že takto ne a že se děje jakoby Drop Inu nepravda nebo že ta zpráva je prostě jiná. My můžeme vycházet jenom z toho, co ta zpráva je. My nežádáme nic jiného, než aby došlo k nápravě, protože to jsme povinný občanům týto republiky. A my chceme, aby peníze, které nebyly použity pro účely, ke kterým byly dány, tak aby se vrátily do státního rozpočtu. Tam nebyla žádná...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Pane Vacku, krásně přednášíte. Musím vás, bohužel,...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
... hlášení jste byl vždycky vy.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Váš pan předseda jmenoval Drop In a řekl: Šest set padesát tisíc neoprávněně užitých peněz. Tady je to jasné, magistrát za dva roky... Mohl byste se omluvit, pokud jste čestný muž.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Je pravda, že se tady píše Drop In, sdružení Drop In realizovalo pět schválených projektů s náklady nižšími, než uvedlo v žádostech o poskytnutí prostředků a tak neoprávněně zvýšilo procento spoluúčasti státního rozpočtu.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Ano, ale tohle to je něco jiného. Šest set padesát tisíc je souhrnné.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Celkově bylo neoprávněně použito 650 tisíc.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Za celý magistrát za dva roky, ano.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Pane Pokorný, já nejsme ani soudce jednotlivých organizací, ani...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Pane Vacku, ale jste osočovatel.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já nejsem osočovatel, já...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Lžete.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ale nelžu, lžete vy, protože...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Račte si to přečíst, bavíme se tu opět v hádání. Už jsem vás na to jednou upozornil. Pan poslanec Kalousek se dokonce omluvil, že se spletl.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já opakuji ještě jednou. Pan předseda řekl následovně: Pokud se ukáže, že tato zpráva je nepravdivá, rád se omluví.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Ne, vaše chyba to byla, ne NKÚ.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Jak to může být naše chyba, my citujeme...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Přečtěte si to, prosím.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ale já mám tu samou zprávu co vy.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Tak neumíte číst v tom případě.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já umím číst, já bych si vyprosil, víte ono bylo zajímavý...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Začal jste s tím vy.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ale jděte, jděte s tím.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Víte co, pánové, možná se posluchači se v tuto chvíli baví, možná...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já bych, pane Pokorný, poprosil o jedno. Jestli zpráva NKÚ říká celkově, že bylo pochybeno, tak bylo pochybeno. Pak je tu jakýsi, je tu vláda, která vydala pravidla na financování dotační politiky. Buď se těch pravidel držíme, nebo nedržíme. Jestli je pochybení účetní nebo jiné, to KDU-ČSL nezkoumá, ale já mám přečtu z toho jinou...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Můžeme se, prosím vás, bavit o drogách, anebo chcete napadat všechny ty organizace, desítky...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já jenom, protože na tiskové konferenci bylo řečeno...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Tak to nechte na NKÚ, pane Vacku.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ne, ne, to je zajímavý, že chce diskutovat a nechcete slyšet...

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Přátelé, čas nám běží a lidé se zatím o boji proti drogám zase toho tolik nedozvěděli.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ono by to totiž bylo zajímavý, protože jak novináři, tak občané by pochopili, ne, mně nejde vůbec o vaši organizaci, tady jsou zajímavější věci, že si někdo dával sám sobě poradenskou smlouvu za jednatřicet tisíc šest set, to je zvláštní věc, když...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
V tom případě neukazujete na nás, pane Vacku, ano.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já můžu, já můžu...

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Děkuji.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Víte, vy se pořád zastáváte Drop In, vy jste zodpovědný maximálně za vaší organizaci, za nic jinýho.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Já vás vyzývám k tomu, aby jste respektovali, že v tomto pořadu by měl mít silnější slovo moderátor této diskuse. Josef Radimecký seděl mezi vámi ve studiu, občas se pousmál, rozumíte téhle debatě?

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Tak, samozřejmě tomu rozumím. Já jsem ten kontrolní závěr četl také a kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu probíhala u nás v sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky také. Paradoxní je, že probíhala dvakrát, protože v prvním případě nenašla žádné pochybení na naší straně a vrátili se podruhé, čili to zadání bylo najít nějakou chybu, nějaké chyby v účtování, využívání finančních prostředků a co si budeme namlouvat, Nejvyšší kontrolní úřad, nevím o případu, kdy by něco vyšetřoval a nenašel by nějaké pochybení. Já s tím souhlasím, že chyby se staly a na nás je, ne abychom se dohadovali, kdo co udělal a jak a proč a s jakým záměrem, ale snažit se ty chyby skutečně systémově odstranit a my jsme na základě stanovisek resortu vůči této zprávě, protože řada pochybení byla právě v nedostatečné kontrole využívání finančních prostředků ze strany resortů, jsme zpracovali materiál do vlády, který bude předložený v nejbližších dnech.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Pokud i tato mírně vzrušená debata bude sloužit k tomu, co jste tady naznačil, bude jenom dobře. Otázka zní, dá se podle vás v boji proti drogám vymyslet ještě něco jiného, než se vymyslelo dosud, zeptám se znovu Josefa Radimeckého, který nějaký čas mlčel.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Já se nedomnívám, že se dá vymyslet něco nového. Naopak to téma, které teď otevřeli lidovci, jak jsme všichni slyšeli, to znamená válka proti drogám, je starý koncept, koncept, který se vlastně v Evropě přežil a evropské země ho přestaly používat v devadesátých letech. Jediná z těch civilizovanějších zemí, řekněme, nebo euroamerických zemí, která setrvává v boji proti drogám, je Severní Amerika nebo Spojené státy americké a já jenom bych chtěl říct, že si myslím, že ten koncept skutečně dokládá, jak selhává, protože například ve srovnání s Českou republikou počet problémových uživatelů ve Spojených státech amerických je třikrát vyšší než u nás v přepočtu na počet obyvatel a stejně tak ale i to takzvané rekreační užívání, nebo vyzkoušení drogy jednou za život, čili nevím, proč bychom se měli k takovému konceptu obracet.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Posluchači tedy slyšeli názor z toho liberálního břehu boje proti drogám. Jiří Vacku, dá se podle vás v boji proti drogám ještě dnes vymyslet něco nového?

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Tak, já jsem v zásadě konzervativní člověk a já bych byl rád, abychom využili zkušeností těch, který ty systémy už budovaly. To není jenom o tom, jestli bude marihuana beztrestná, to je o věcech, které jsou spojený s detekčními laboratořemi a s řadou věcí, které je potřeba do toho systému konečně zabudovat tak, aby tvořily jeden celek, byly kompaktní a v té efektivitě znamenaly právě to, že nebude docházet k žádným pochybením, že nebude docházet k úniku ani financí, ale že se budou šetřit i, řekněme, kvalitní síly na to, aby úspěšně prostě v těch drogách uspěly. Jinak, já mám jinou informaci ze Spojených států. V době, kdy byl prezidentem Reagan, tak se stalo to, že když vyhlásil válku drogám, tak kleslo čtyřicet procent prvokonzumentů, což je taky velice silný argument vydaný sice od DEA, tedy od americké protinarkotické služby, ale, víte, každý se budeme pohybovat ve své filozofii, že jsme někde zažili i pracovali. Já jsem pracoval v německým koncernu, který se mi vždycky velmi líbil a tak dál.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Dobře, myslí si Ivan Douda, že tyto dva koncepty se mohou prolnout v nějaký produktivní a efektivní výstup, který by sloužil k dobrému a kvalitnímu boji proti drogám?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Oba koncepty přinesly nějakou zkušenost. Já souhlasím s kolegou Radimeckým. Ta zkušenost je už desítky let a svět podle našich zkušeností, společných a těch lidí, kteří dělají v tomto oboru dlouho, se vychyluje od té totální represe, která je opravdu drahá a neúčinná, k jakýmsi daleko komplexnějším způsobům protidrogového působení. Ten systém, který tady je, teprve teď po těch zhruba čtrnácti letech přináší svoje pozitivní výsledky a my jsme tomu velmi rádi a bylo by hrubou chybou zasáhnout do něj a nenechat ho dozrávat. Samozřejmě, má ještě svoje mouchy, ale doladil se a přináší opravdu po čtrnácti letech první, my jsme šťastni a cosi se potvrdilo na tom, že jsme dělali dobrou práci.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Tady jistého půvabu nepostrádá to, že zpráva, o které mluvíte vy, která hovoří například o tom, že užívání heroinu u nás klesá, je zase na druhou stranu interpretována vašimi oponenty, jakože nepřinesla tolik pozitivního, anebo že existují ještě jiné zprávy.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ne, my vycházíme, protože pro nás je důležitá ta primární prevence, tak vycházíme z toho globálního čísla, že jo, a to globální číslo se jako celkových experimentátorů, uživatelů drog zvyšuje. Co se týče toho heroinu, tak tam moje informace je taková, že tím, že byl zneužíván subutex, tedy náhražkový lék pro heroinisty, tak je možný, že došlo k poklesu. Na druhou stranu, já vás ujišťuji, že jsem ještě neviděl heroinistu, který by jakoby kvůli tomu, že nastalo hezké počasí, takže nechá heroinu. Prostě ten člověk přešel do oblasti jiných drog, protože z heroinu při celém tom procesu závislosti těžko se vrátíte buď k úplné abstinenci bez léčení a tak dále, čili já vycházím z toho, že stoupla spotřeba syntetických drog, čili je možný, že část lidí, kteří jsou na heroinu, se objevili v této oblasti.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Dobře, i tak se to dá možná interpretovat. Hosty dnešního Radiofóra jsou Josef Radimecký, Ivan Douda a Jiří Vacek, 221552155 a 221552255, to jsou telefonní čísla a teď čekáme v šesti případech, kteří se dovoláte, co zajímá vás. Dobrý podvečer, první otázka zní?

posluchačka
--------------------
Dobrý večer, Severinová. Můžete nám říct, proč se hned přestřihávaly dráty po devětaosmdesátým? Nejdřív se měl udělat pořádek uvnitř státu, ne. Tím se vlastně tady ještě víc zahnojilo, než to bylo. Děkuji.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Promiňte, debatujeme tedy o situaci v používání drog.

posluchačka
--------------------
No jistě, tak proto se to natáhlo ještě víc.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Dobře, vidím podle mimiky mých hostů, že někteří váš dotaz pochopili. Tak, prosím druhou telefonickou otázku, halo, vítejte.

posluchač
--------------------
Tady je Vojtíšek, Lysá nad Labem. Já bych chtěl poznamenat, že ta diskuse kultivovaná ukazovala přesně, jak se odvádí od problému pozornost a pak bych chtěl říct, že chyba je v systému, opravdu v systému. Kdyby nabídli těm lidem daleko něco výhodnějšího, že jo, morálnějšího místo drog, tak by se lidé určitě těm drogám nevěnovali. Na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Děkujeme za názor. Třetí telefonát, halo.

posluchač
--------------------
Dobrý večer, tady Čermák, Praha. Já bych měl tenhle názor. Tady pro jednu rostlinku konopí pomalu člověka zavřete, ale že vám normální dealeři běhají po Václaváku, stojí tam městská policie v autíčku, vyhřívají se tam, nikdo si jich nevšímá, tady je chyba v policii, tady je chyba v soudcích a v různých vyšetřovatelích. Zeptejte se těch pánů dvou, co se vrátili za drogy, jak tam ve vězení se jim žilo.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Myslíte ty dva odsouzené Hanykovicse a Novotného?

posluchač
--------------------
No jistě, pochopitelně, protože tam rozhodně neměli pětkrát denně teplou stravu.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Dobře, děkuje za názor. Čtvrtá otázka, halo.

posluchač
--------------------
Smolinský, dobrý večer. Já jedu teda autem, tak nevím, jestli mě budete dobře slyšet, ale řeknu, co si k tomu myslím. Myslím si to, jestli je dneska možný kdekoliv v celý republice, aby šestnáctiletí lidé nebo patnáctiletí si nechávali nalejvat alkohol, stát se dívá na to bez problémů, že teda to je možný, tak si myslím, že se tam dají sehnat i lepší věci, nebo lepší jako pro ty lidi, co si budou chtít dávat něco lepšího ve smyslu drogovýho. Ale pokud ten stát chce vynucovat, aby na silnicích byl pořádek, aby teda mladí lidé nepili alkohol, tak tam prostě ti policajti musí být, musejí ti policajti kontrolovat i to, že si ti mladí lidé, když si sednout do auta, jestli nejsou zfetovaný a pokud to nikdo nebude kontrolovat, a piště si, že když to budou kontrolovat, tak to ty lidi dělat nebudou, anebo to nebudou moc dělat v takovém, v jakém se to děje. A jak říkám, pokud bude legální nalévat mladým lidem alkohol a nikdo to nezkontroluje, žádný policista, na jakoukoliv diskotéku, když přijdou v pátek večer nebo v sobotu večer, tak tam seženou takovýhle lidi. Tak, když s tím budete chtít něco dělat, tak ať se tam jdou ti policajti podívat. Děkuji, na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Děkujeme za příspěvek do debaty. Pátá otázka, halo, máte slovo.

posluchač
--------------------
Já jsem na telefonu? Dobrý večer, Švec z Prahy 8 u telefonu. Já už volám do drogově zaměřené diskuse potřetí a v prvních dvou případech se vždy diskutující, včetně moderátora u mě vykroutili z odpovědi na mou otázku. Prosil bych, jestli by to třeba tentokrát šlo lépe.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Zkuste to do třetice.

posluchač
--------------------
Já jsem jenom chtěl říci, že základní prostředek v boji proti drogám, to znamená represe, se ukázala jako naprosto neúčinná. Na represi se živí obrovské množství lidí, stojí obrovské množství prostředků a je naprosto neúčinná z toho pohledu, že kdo chce, tak si drogu naprosto jednoduše, bez problémů a v pohodlí, kdykoliv, jakkoliv opatří. A moje otázka je: Co si myslí páni diskutující, že by se tak hrozného stalo, kdyby, řekněme, od zítřka nebo od pondělí se řeklo, že se veškerá represe ruší, že veškeré drogy, které kdo chce, si může koupit v drogérii tak jako cigarety a alkohol za pár korun, protože cena by samozřejmě dramaticky poklesla dolů...

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Že by se drogy vrhnuly na trh legálně, myslíte?

posluchač
--------------------
... ušetřené prostředky by se věnovaly na skutečně účinnou pomoc těm lidem, kteří do drogového problému spadli a neví si rady, jak z něj ven.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Děkujeme za názor, bude vám odpovězeno. A šestý, poslední dotaz, halo.

posluchač
--------------------
Dobrý den, Cibulka, Praha. Já jsem se chtěl zeptat, jestli by nebylo lepší, tedy posluchač, který volal přede mnou, tak odpověděl svým způsobem, nebo se ptal za mě, ale jestli by nebylo lepší rozdělovat sice drogy na lehký a tvrdý a, řekněme, represivně zasahovat proti těm tvrdým drogám, ale lehké drogy svým způsobem tak nějak legalizovat, asi by to bylo komplexnější než to, co dělají pánové z KDU-ČSL teď? Děkuji.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Děkujeme vám i předchozím pěti telefonujícím posluchačům. Připomínám, že v dnešním Radiofóru debatujeme s Josefem Radimeckým, Ivanem Doudou a Jiřím Vackem. První otázka zněla, proč se přestřihávaly dráty a potom a tak dál? Ivan Douda se jevil tak, že by na to dokázal odpovědět.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Ano, ten zhoršený drogový problém u nás je opravdu jednou z daní za svobodu, tak to prostě je. A my ji někdy nedovedeme unést, ale stálo to za to.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Mohl bych jenom krátce. V tom asi budeme ve shodě. Tento národ má velkou tradici jako v alkoholu, v práškách a o tom by mohl asi pan Douda říct víc, protože v tu dobu pracoval a právě tahle ta tradice jakoby udělala toleranci i k těm drogám, které se tu potom objevily jako ilegální.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Na tohle téma přišel ostatně i před besedou dotaz elektronickou poštou od sdružení, jestli to čtu dobře, Armin. Zda jsou známy počty konzumentů drog za různá období existence Československa, následně České republiky případně Slovenska, Ivane Doudo?

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Zase, my jsme trošku obětí někdy ne dobře nastavených kritérií. Ta velká čísla, která vznikají, tak zahrnují bez rozlišení ty, kteří se drogy dotkli, tam je ta čárka. My bychom se měli ptát nejenom, jestli se dotkli některé drogy, ale jakým způsobem ji brali, jestli u toho zůstali a jestli to nebylo jenom ohraničené období, čili ta čísla jsou, je potřeba velice opatrně je interpretovat a daleko cennější jsou ty analýzy, které právě dělají teď už specializovaní odborníci při vládě, to je monitorovací centrum, to je komise, kterou vede pan Radimecký, to jsou úplně nová data. My jsme se zatím jenom dohadovali. Tohle jsou vědecká data a o ty by bylo dobré se do budoucna opírat.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Tak, není to úplně pravda. Tady hygiena dělá roky, řekneme, kvalitní práci, která sleduje dneska už jenom problémové uživatele drog, ten zbytek přešel na to monitorovací centrum a já si myslím, že se to dneska všichni už naučili a že lze alespoň trendy z těchto čísel jednoznačně vyvodit.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Dobře, druhá otázka, nebo respektive postřeh, chyba je jednoznačně v systému, soudí druhý telefonující posluchač. Vaše stručné komentáře, pane Radimecký.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Tak, samozřejmě, že je těžké ten systém dát, řekněme, do souladu, protože drogové politika a užívání drog se dotýká celá řady aspektů společenského života jako ekonomický, zdravotní, sociální, výchovný, vzdělávací a tak dále a znamená to, že vlastně musí se účastnit protidrogové politiky různé resorty, které mají různé zájmy. Například ministerstvo vnitra chce trestat někoho, protože překračuje zákon, čili primárně vidí problém užívání drog jako trestnou činnost. My vnímáme ten problém jako problém sociální, ale paradoxně ministerstvo zdravotnictví, které by mělo léčit, ho vidí jako problém morální, protože názor některých jeho pracovníků je ten, že musíme léčit lidi, kteří si to způsobili sami, to vyplývá z výzkumu, který jsem dělal s pracovníky ministerstva zdravotnictví, takže si nevymýšlím.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Nejsem si jist, jestli vám můžu vaše postavení v tomto systému závidět.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já musím ještě říct, že prostě paradoxem je to, že vlastně tak závažný problém, který je tak široký, se řeší neustále nějakými komisemi všeho druhu, že já bych přál těm lidem, kteří dělají jako pan Radimecký, tak víc pravomocí a také víc zodpovědnosti za to, protože já si myslím, že se jakoby ta zodpovědnost rozplývá, že nikdo neví přesně, za co kdo je zodpovědný, a to, co vlastně vzniklo na Úřadu vlády ČR, tak je pod vlivem různých lobbyistických skupin, a to si myslím, že by byla škoda teď nevyužít toho času a nezměnit to.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ale komise tohoto typu není něco, co by bylo na úřadu vlády od včerejška, to už...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ale já vás mohu ujistit, že já to kritizuji od roku 93, to není problém.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Mohu jenom. Vy jste založili další komisi, takže je to v rozporu, jak si postesknul. Pan Kalousek ohlásil, že jste založili protidrogovou komisi a vy jste její předseda.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
No, ne to je uvnitř strany, to je uvnitř KDU-ČSL.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Právě, další komise.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Odborné komise musí být, jinak ta politika bude...

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Rozumějme Ivanu Doudovi, že se pokusil o jemný šťouchanec do svého věčného oponenta Jiřího Vacka.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Jako komik protidrogový oblasti je to dobrý, no.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Dobře, pojďme prosím, máme před sebou ještě čtyři odpovědi na dotazy posluchačů. Pro jednu rostlinku konopí někoho zavřete, soudí ten třetí telefonující a přitom na Václavském náměstí tady v Praze jsou dnes a denně k vidění dealeři drog a podle zkušeností telefonujícího posluchače a strážníci nic.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
I když pracuji na ministerstvu vnitra jako poradce, já musím říct, že to je právě to, co my si myslíme za KDU-ČSL, že by se mělo změnit, protože pokud nebude jasně stanovená hranice, nebo nebude nulová tolerance, tak pro ty policisty, strážníky je velice těžký zajistit člověka, protože se stane, že on prohlásí, že je to pro vlastní potřebu a tak dále a ty...

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Chcete říct, že nynější legislativa nedává možnost represivním složkám zadržet dealera drog na Václavském náměstí?

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Dává, to jsem neřekl, jenom ten důkaz, že nemá drogu pro vlastní potřebu nebo množství menší než větší a podobný hlouposti, který se v tom zákoně vyskytly, tak ty nedávají těm policistům tu možnost řešit drobnou pouliční kriminalitu.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Josefe Radimecký, stručně.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Já s tím musím nesouhlasit, protože od roku 99 platí zákon, který zavedl trestnost držení drog pro vlastní potřebu a tehdy i policisté velmi prosazovali s tím, že do té doby nemohli stíhat lidi, nemohli jim snadno dokazovat a tak dále a tento nástroj, trestnost držení drog pro vlastní potřebu chtěli proto, aby jim to usnadnilo práci a bohužel jejich výsledky jsou více než podprůměrné v mezinárodním měřítku.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Nechci to téma úplně zpovrchnit, ale mám, pardon...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Ne, to nemůžu nechat, opravdu ne. Národní protidrogová centrála je hodnocena v Evropě jako jedna z nejvýkonnějších z bývalého východního bloku.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Moment, jedno číslo. Oficiální údaj vlády, za rok 2002 bylo zadrženo u nás 0,25 % drog a prokurzorů u nás ročně spotřebovaných, 0,25 %. To je oficiální údaj Úřadu vlády ČR a monitorovacího centra. Nic proti policii, má svou roli v tomhle tom systému, ale i kdyby dostala bůhvíkolik peněz, tak nemá šanci to nějak významně ovlivnit. Já jsem byl šokován údajem 1,8 miliardy nákladů na represi...

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
K tomu se rád vyjádřím, to je směšný.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Můžu, a 220 milionů na léčbu a prevenci, to jsou obrovský nepoměry.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Tak, já už to vidím, že poslední dva dotazy nezodpovíme.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Hlavně to není pravda, že jo.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Televize to odvysílala, vy jste u toho byl taky.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Televize to odvysílala, protože někdo řekl: Tak to se stává lež pravdou. Národní protidrogová centrála stojí ministerstvo vnitra ročně přibližně 220 milionů korun, čili my budeme žádat při koaličním jednání, aby nám pánové, kteří tak rádi mluví o pravdivosti svých statistik, dokázali, kde je ta zbývající miliarda.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Represe není jenom národní centrála, ale jsou to další složky.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Celníci.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Pardon, může Josef Radimecký a budou to poslední slova dnešního Radiofóra.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
To jsou náklady celého trestně-právního systému a kdybyste si přečetl studii o dopadech nové drogové legislativy, tak byste se to tam dočetl, pane Vacku.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Takto to není možný počítat.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Pardon, tím končí dnešní Radiofórum, jehož hosty byli Jiří Vacek, Josef Radimecký a Ivan Douda.

Jiří VACEK, protidrogový expert KDU-ČSL
--------------------
Já alespoň popřeji na shledanou posluchačům.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Ano, můžete i vy dva ostatní.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Na shledanou.

Ivan DOUDA, organizace Drop In
--------------------
Na shledanou.

Jan POKORNÝ, moderátor
--------------------
Jan Pokorný přeje dobrý poslech u dalších programů Českého rozhlasu 1.
________________________________________________________________________

Kodaňské podsvětí Kristianie
ČRo 1 - Radiožurnál | 7.3.2004 | 08:35 | pořad: Svět kolem nás

Barbora KROUŽKOVÁ, redaktorka
--------------------
Snad každé hlavní město má své podsvětí. My se teď podíváme do toho kodaňského. Říká se mu Kristiania a je to vlastně malá, docela poklidná část Kodaně, kde koupíte nejrůznější měkké drogy. Přes třicet let policie obchod s hašišem a marihuanou tolerovala. Nová dánská vláda se ale rozhodla, že drogové dealery z Kristianie vyžene. Jak? To ví Petra Mašková, která v Kristianii natáčela tento týden.

Laas
--------------------
Policajti dělají přepadovky v Kristianii jednou i dvakrát za týden. Někteří jsou hodně agresivní, nemají v sobě takovou tu správnou karmu, kterou cítíte z lidí, kteří v Kristianii bydlí, nebo ji navštěvují.

Petra MAŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Stěžuje si osmadvacetiletý Laas. Měkké drogy si v Kristianii kupuje pravidelně. Gram hašiše ho vyjde na padesát dánských korun, tedy na dvě stě našich, a za šest jointů zaplatí dvě stě dánských korun, tedy osm set korun českých. Takových, jako je on, je v Kodani hodně a vždycky bylo. Kristiania vznikla v sedmdesátých letech. Tehdy dánští vojáci tuto část města opustili a do bývalé vojenské čtvrti se nastěhovali příznivci hnutí hippies, budovy barevně pomalovali a ozdobili je umělými květinami. Z Kristianie si udělali takové městečko ve městě, které podle nich není součástí Evropské unie. Nové pravicové vládě se ale Kristiania nelíbí.

Laas
--------------------
Máme novou vládu od roku 2001. U moci teď jsou konzervativci a liberálové, ale moc liberální tedy nejsou. Každý na tuhle vládu nadává. Před ní jsme měli levicovou vládu, která byla naopak velmi tolerantní.

Petra MAŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Současné vládě a její policii se podařilo snížit počet dealerů v Kristiánii o 75 %. Šéf kodaňské policie slibuje, že Kristiánii nenechá na pokoji, dokud z ní nezmizí drogy.
breeder
Problém drog v České republice
Prima TV | 7.3.2004 | 13:00 | pořad: Nedělní partie

redaktorka
--------------------
Lidovci navrhují nový koncept národní protidrogové strategie, což ve vládě pravděpodobně způsobí další konflikt. Podle místopředsedy vlády Petra Mareše stojí prý tento lidovecký koncept na třech principech. První z nich je postřílet dealery, druhý pozavírat experimentátory a třetí údajným lidoveckým principem je nechat umřít ty, kteří jsou na drogách už závislí. Návrh lidovců se nelíbí ovšem ani sociálním demokratům, kteří drogy nechtějí oddělit podle stupně jejich nebezpečnosti, jak lidovci navrhují.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Lidovci tedy tento týden oživili boj proti drogám a jejich návrhy, jejich nové zákony, které předkládají, jsou založeny především na represi. Pane místopředsedo, souhlasíte se silnější represí?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Já si myslím, že bychom si především měli vyhodnotit, jestli ta represe je účinná, protože protidrogová politika musí zahrnovat jak prevenční, tak represivní složku, ale ta kampaň lidovců mi přijde tak trochu jako kampaň populistická, konzervativně-fundamentalisticky nastolit určité téma, podobně jako to bylo registrované partnerství nebo potraty. Nasbírají body, řekněme, u natěšených občanů, a pak to nedotáhnou to řešení.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
A podle těch informací, které vy máte k dispozici spíše represe nebo spíše prevence?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Já si myslím, že obě ty složky bychom si měli vyhodnotit, protože prevence je záležitost efektivity vynakládání prostředků. U té represe je praktická účinnost, protože ty výsledky, když se podíváte na statistiky, například teď nedávno zveřejněnou vládou, o výsledcích protidrogové politiky, tak ty výsledky nejsou tou složkou represivní dosahovány takové, abychom si řekli, že když přitlačíme na represi, automaticky se dostaví výsledky.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Hned uvidíme, jak studujete. Co vy, pane poslanče, represe, prevence? Souhlas s lidoveckým návrhem?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
To asi těžko můžete očekávat od představitele liberální strany, souhlas s represí, v žádném případě. Já myslím, že ta česká politika protidrogová přináší určité úspěchy,byť já bych se zastal, že by mohla být ještě více zaměřena na prevenci a ještě méně na represi. Neumím si představit nerozlišovat tvrdé a měkké drogy. To je podle mě možná největší slabina kolegů z KDU-ČSL. A zcela jasně se ukazuje, že v České republice klesá počet uživatelů tvrdých drog. Stoupá mírně počet uživatelů měkkých drog, ale já osobně tento trend vidím jako velmi pozitivní a konec konců i zpráva, tuším, evropské monitorovací komise, která o nás určitou, o drogové situaci v České republice napsala, tak konstatuje, že Česká republika je na tom ve srovnání s ostatními i kandidátskými zeměmi, ale konec konců i zeměmi Evropské unie, které jsou již dnes zeměmi Evropské unie, tak jsou na tom velmi dobře.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Což možná doložíme konkrétními čísly. Teď opravdu uvidíme, jestli jste studovali třeba vládní zprávu o tom, jak je to u nás s drogami. Pokud jde o represi, tak se na ni ročně vynaloží asi jedna celá osm desetin miliardy korun. Na prevenci se vynaloží dvě stě dvacet milionů korun. Do té represe patří policisté, soudy, vězení, prostě všechno, co s tím souvisí. Víte kolik drog nebo jaké procento z celkového počtu z konzumovaných drog v České republice se za těch jedna celá osm desetin miliardy podařilo zlikvidovat?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Tak my jsme o tom mluvili s kolegou, myslím, že to není třeba zastírat. My jsme o tom mluvili před začátkem tohoto pořadu a shodli jsme se na tom, že to bude asi nějaké minimální procento.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Zkuste to procento tipnout, tak to tipněte alespoň.

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Já to neumím tady odhadovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Tak je to pět, deset, patnáct.

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Procent myslíte? To je určitě méně, to je určitě méně.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Co si myslíte vy, pane místopředsedo.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Pokud monitoring pohybu těchto látek a výroby těchto látek je přesný, tak asi to procento, kolem dvou procent.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
To jste také ale přehnal, pane místopředsedo. Já vám to řeknu, podle těch odhadů je to čtvrt až půl procenta z celkového množství spotřebovaných nebo využitých drog v České republice se podaří zabavit díky represi. Co tomu číslu říkáte? Jedna celá osm miliardy a čtvrt procenta celkového počtu drog zabavených.

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Tak svědčí to o tom, co jsem říkal na začátku, že bych rád tu preventivní složku nadřadil té represivní složce v té naší protidrogové politice, protože se ukazuje i s ohledem na tato čísla, že jsou to vlastně vyhozené peníze na tu represivní politiku z tohoto pohledu. Já samozřejmě nechci říkat, že hon na dealery tvrdých drog jsou vyhozené peníze, to v žádném případě. Já bych dokonce tuto politiku ještě přitvrdil, ale zabavovat a vynakládat prostředky na zabavování a trhání konopí někomu na zahradě, kde mu rostě několik málo rostlin, to já považuji za něco neuvěřitelného. A konec konců tato politika už přestává být politikou i v Evropské unii a je spousta zemí, které od tohoto jednoznačně ustupují.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Čtvrt procenta, jedna celá osm miliardy korun.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Je to samozřejmě nízké číslo, i když asi se příliš nebudeme lišit od ostatních zemí. Ono v podstatě ty prostředky nejdou asi na trhání jaksi konopí někde za oknem. Ty prostředky jsou na útvary boje s organizovaným zločinem z velké části, si myslím alespoň. Takže trošku srovnáváme hrušky a jabka. Já si myslím, že tyto peníze je třeba i do budoucna vynakládat, ale máte pravdu, že například ze strany lidovců útok na ty neziskové organizace, které z velké části tu prevenci zajišťují a podporují, takže byl trošku nepromyšlený a že by tedy lidovci měli nad sebou zamyslet.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Možná kdybychom udělali obyčejný výpočet a chtěli bychom zabavit polovinu množství drog v České republice, tak by to stále nějakých dvě stě miliard korun. Když už jsme u těch prostých matematických výpočtů, které jsou, přiznávám, zjednodušující, vezměme ještě další rozměr toho, co se týká drog a vezměme si jako příklad Ukrajinu. Tam přišli právě zhruba před patnácti lety s tvrdou represí. Žádné výměny stříkaček, žádná pomoc narkomanům, prostě jenom tvrdá represe, no a co se stalo? Podle nových informací mají na Ukrajině asi půl milionu HIV pozitivním lidí, protože se nevyměňují stříkačky a tak dále, jak už jsem o tom mluvil. Ukrajina má asi čtyřicet milionů obyvatel a když tedy provedeme obyčejný matematický přepočet, u nás je deset milionů, tak zhruba čtyřikrát méně HIV pozitivních, takže bychom jich měli mít zhruba sto tisíc. Víte, kolik je u nás HIV pozitivních lidí?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Asi šest set, pět set, nějak tak? Stovky.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Pohyboval bych se také v řádu stovek.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Podle posledních informací drogových odborníků je to asi 80 lidí. Oni tvrdí, že to souvisí právě s tou péčí o HIV pozitivní lidi. Výměny stříkaček a tak dále. Víte, kolik to stojí starat se o člověka, který je HIV pozitivní ročně?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Pane redaktore, vy nás tady zkoušíte jak ve škole. Já se přiznám...

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Tak bavíme se o těch školách, tak tak zůstaňme.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Při představě, že by to měla platit Všeobecná zdravotní pojišťovna, tak si myslím, že by to byly řády nad sto tisíc korun ročně.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Je to půl milionu až jeden milion korun roční péče o jednoho HIV pozitivního člověka, takže zase ten přepočet z Ukrajiny, kdybychom jich měli sto tisíc, tak jsme zase u nějakých dvou set, tří set miliard korun, které bychom měli vynaložit na tuto záležitost. Čili z toho znovu, a otázku pokládám znovu, vyplatí se skutečně vynakládat takové peníze za represi?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Tak já už jsem to říkal, já bych ten trend i to rozložení peněz bych otočil ve prospěch prevence. Nicméně represi nemůžete zavrhovat při těch nejviditelnějších operacích, které pak jsou medializovány. To vidíte pak i v televizi zátahy na různé gangy a podobně. Tak v tom případě samozřejmě to něco stojí sledovat ty gangy dlouhodobě a pronikat do těchto struktur, to určitě. Já touto cestou bych šel, ale jenom v případě tvrdých drog. Já bych nešel do těchto operací represivních u uživatelů měkkých drog v žádném případě.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
A říkal jste to ministru vnitra, aby to nedělal?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Já myslím, že to je konzistentní názor nejenom můj, ale Unie svobody dlouhodobě.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Dobrá, pojďme se podívat na jednu věc. Když se bavíme o řešení drogové situace v České republice, tak jedno řešení zhruba před třemi lety právě tady, v Nedělní partii, nastínil jeden z politiků KDU-ČSL Jaroslav Kopřiva.

Jaroslav KOPŘIVA, náměstek ministra vnitra
--------------------
Ve Zlíně, na jižních terasách, je klub mládeže, /nesrozumitelné/ klub mládeže, kde tři roky se snaží dělat nealkoholické diskotéky. Po prvních dvou letech relativního spíše neúspěchu, pohrdání, ten třetí rok už to běží. A každých čtrnáct dní se tam schází dvě stě dětí, které nejsou tlačeni tím svým okolím ke konzumaci alkoholu a drog. A to si myslím, že je třeba jedna z věcí, kudy jít. Podporovat takovéto přirozené věci, občanskou společnost, která umožní lidem jaksi realizovat se i jinak než braním drog.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Pánové, Jaroslav Kopřiva to říkal jasně. Zavádění nealkoholických diskoték. Je to cesta v boji proti drogám samozřejmě?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Upřímně řečeno, proč by se mladí lidé nemohli pobavit na nějakých čajových párty. Ale zákazy, prohibice samozřejmě pod osmnáct let.

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Víte my tady v tom případě, chceme vymýšlet něco, co nikde ani na světě, ani v Evropě v žádném případě nefunguje. Tak já nevím, proč bychom měli těmito speciálními cestami, vždyť jak to dopadne? Tak si budou ty alkoholové diskotéky dělat, ta mládež někde ve svém soukromí a bude to dopadat ještě daleko hůře. A budou to neproniknutelné komunity, do kterých zase bude možná policie infiltrovat své lidi a bude to stát zase další prostředky. Já si tuto cestu v žádném případě představit neumím.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Nicméně drogově závislí lidé tady u nás, v České republice existují. A my jsme se právě vás, diváků televize Prima ptali, co by stát měl právě s drogově závislými dělat?

osoba
--------------------
Prosazuji marihuanu, protože si myslím, že čím víc se bude dělat jakási taková bariéra v tomhle tom mezi lehkými a tvrdými drogami, tak tím to bude horší.

osoba
--------------------
Třeba je správné, že je léčí, ale myslím si, že někdy se na to vydává až moc peněz. Protože spíš ta prevence a ten postih těch dealerů teda bych asi přitvrdila.

osoba
--------------------
Já si hlavně nemyslím, že by stát za ně to měl platit všechno to léčení. Protože každý alkoholik si také musí zaplatit léčení, takže si myslím, že ty peníze by se daly investovat jinam. A je spousta lidí, kteří mají cukrovku a také si musí doplácet spoustu peněz. A když dostávají závislí ty stříkačky a to zadarmo, tak si nemyslím, že by to bylo dobře.

osoba
--------------------
Udělat pro ně nějaké komunity, kde by si odvykali.

osoba
--------------------
Izolovat je aspoň po dobu léčení.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
No, panečku, názory velmi různé. My k němu v Nedělní partii přidáme ještě názor odborníka, Ivana Doudy z centra DROP-in, dobré odpoledne, pane Doudo.

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
Dobrý den.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Vy jste říkal, že počet lidí, kteří užívají tvrdé drogy, klesá v České republice, kde vidíte příčinu?

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
Je to dobrá zpráva o kvalitě mladé generace. Oni jsou poučitelní jednak svou zkušeností. S tím, jak vidí ty tvrdé drogy kolem sebe. A jednak doufám, že jsme k tomu přispěli my všichni, kteří jsme podávali informace dobré a dobrým způsobem. Je to skoro zpráva na oslavu jako, už jsme vyhráli v Naganu.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Dobře, na druhou stranu je tady ale stále více lidí, kteří užívají měkké drogy, marihuanu především. Stejná otázka, proč se tak děje?

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
Tam je spousta těch důvodů. Zřejmě to není jenom o marihuaně. To je také o alkoholu, kde je to ještě větší a tam bude těch faktorů hodně. Je to trochu o kvalitě společnosti, o jejich hodnotách, o rodině. Ale možná také, že jsme je příliš strašili a oni zjistili v praxi, že ty konopné produkty nejsou tím démonem, o kterém mluvíme my, dospělí, a chtějí nám to dokázat. Ono jak zjistili, že vlastně alkohol a ty konopné produkty jsou zhruba stejně riskantní. Jenom jsou ta rizika trošku někde jinde. Mladí mají přirozenou potřebu experimentovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Jak onu spotřebu, která narůstá, tedy snižovat. Stále stejnými programy, které máte? Nebo jaký máte návod, lék na to, aby tato spotřeba nerostla?

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
Systém té práce proti drogám tak, jak je nastaven, prostě funguje a potřebuje čas. Když budeme pokračovat v tomto systému, když budeme dávat dobré informace, když nebudeme mladé lidi jenom odsuzovat a zatracovat, tak ten stav se nepochybně zastaví a budeme se snažit stlačit to co nejníže. Všichni ale, nejenom my, drogoví odborníci, ale zase školy, vychovatelé a rodina pochopitelně.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Vy byste souhlasil s legalizací marihuany?

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
Ze dne na den by to nebylo šťastné řešení. To co by mělo být dnes ve hře a na Západě tento trend převažuje, je dekriminalizace marihuany, respektive konopných produktů. Ale s umožněním i medicínského využití, případně pěstování malých množství pro sebe. To je světový trend, který se snaží, aby se ten dopad na mladou generaci těch tvrdých zákonů snížil. Ono, když řeknu obecně, to, že vlastně zákony dnes teoreticky kriminalizují většinu mladých lidí, znamená to, že ta úroveň zákonů se příliš vzdálila od jejich reality a vlastně ten dopad na demoralizaci ve vztahu k zákonům je horší než ta drogová rizika těch měkkých drog.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Takže nesouhlasíte s tím, co tvrdí ředitel Národní protidrogové centrály pan Komorous, že legalizace marihuany bude automaticky znamenat zvýšení kriminality.

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
V žádném případě to nebude znamenat zvýšení ale naopak snížení kriminality a může se policie soustředit...

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Na shledanou, pane Doudo. Pánové, tady zaznělo několik podstatných odborných názorů. Programy fungují, musíme jenom počkat, až začnou fungovat. Tak jak jsem vás poslouchal, vy asi s panem Doudou spíše budete souhlasit.

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Tak já určitě a myslím, že to, s čím by se mělo začít, je například snížit tresty pro ty, co pěstují marihuanu nebo ty měkké drogy, protože ti ještě u nás jsou, podle mého názoru, příliš vysoké. A jít cestou například velké Británie. Velká Británie když zadrží například policista zadrží někoho a najde u něj množství marihuany, teď nebudu specifikovat jaké, tak mu to množství zabaví, to jo, ale napomene ho a žádný jiný trest mu nehrozí. Takže já bych šel touto cestou, kdežto u nás samozřejmě ty tresty jsou, pokud vás někdo přistihne s půl kilem marihuany, tak samozřejmě ty tresty jsou daleko přísnější a to není cesta. V tom já se shoduji s panem Doudou.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Pane místopředsedo, také souhlas?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Já bych byl přísnější, protože mě trošku vyděsilo to Nagano. Já si myslím, že parametry naší české domácí drogové scény zdaleka nedávají důvod k oslavám. A je pravdou, že jakákoli...

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Vždyť je tam pokles tvrdých drog, to je málo podle vás?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Jakákoli návykovost, třeba i na alkohol, snižuje určitý práh k tomu, aby lidé přešli na něco horšího. Takže je to nebezpečné, je to vážné, ale má pravdu kolega v jednom třeba, že ty tresty by se měly rozlišovat. A že možná třeba u léčitelských účelů by to mohlo být uvolněno a liberalizováno.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
My jsme se ptali lidi na ulici, co si myslí o tom, že by stát měl, nebo jak by stát měl nakládat s těmi, kteří jsou závislí na drogách a my jsme se na totéž, jak by stát měl zacházet s takovýmito lidmi, ptali právě i těch, kteří jsou na drogách závislí.

osoba
--------------------
Měla by se určitě víc zlepšit legislativa, zákony jako prostě, aby se tato určilo v tomto státě, kolik třeba narkoman může mít drog u sebe a nebo rozdělit ty drogy nějak. A přístup policie rozdělit zase drogy třeba, aby se trestala třeba distribuce jako prostě zvlášť, drogy jako. Prostě třeba heroin, pervitin a marihuana zvlášť. A myslím lepší zdravotní péče, než tady je.

osoba
--------------------
Měli by udělat nějaké místo, kde se dá veřejně aplikovat normálně. A tak mít větší takovou citlivost s ním. Víc azylových domů a víc takových těch by měli otevřít.

osoba
--------------------
Tak stát by měl zlepšit hlavně třeba zdravotnictví, protože když si vezmete, že někam přijdete jako toxikoman, třeba se nechat ošetřit, tak na vás prostě koukají mezi prsty, nebo dá se říct, že by vás třeba nechali rovnou na chodbě ne? Pak myslím práce policie jako v postihování těch velkých dealerů. Potom ty tresty, že jo. Rozlišení těch měkkých a tvrdých drog, že jo, prostě. Protože ty měkký drogy ty jsou, dá se říct, teďka víc rozšířený, ta extáze a ta marihuana, že jo. No a nějaký ty jako nízkoprahový centra co jsou takhle. Tak třeba nějaký jako, že by mohli zařídit jako ubytování, že by prostě. Nebo místa, prostě jak se říká veřejný šlehárny.

osoba
--------------------
Míň represe, víc tolerance, to je bezzákonnost, pokud jde o drogy. Četník vás chytne, když si kupujete nástřel a je schopen vás zavřít i s drogama, protože on nepochopí, že ten člověk bez toho nemůže existovat. Takže udělá další malér, aby získal to, co ten četník mu vzal.

osoba
--------------------
Já si myslím, že by měli tak nějak držet ty drogy, aby se nepředávkovávali. Aby zase nemuseli páchat nějako násilnou trestnou činnost, že jo, nebo tak, aby se nemusel bát o své blízký třeba.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Tak, pánové, řada podnětů. Můžete na některé přistoupit?

Pavel SVOBODA, poslanec US-DEU
--------------------
Víte, já si myslím, na to se dá těžko reagovat. Já spíš bych se zeptal, nebo uvítal bych, kdybyste se zeptali třeba lidí, kteří vyzkoušeli na diskotéce dvakrát, třikrát marihuanu, protože konec konců mnoho mladých lidí, a nejenom generace dnešní, dvacetileté, ale i mé generace, si marihuanu někdy vyzkoušelo. Ani já jsem nebyl výjimkou a nemám pocit, že by mě to jakkoli poznamenalo. Takže to je velmi těžké těch těžkých narkomanů se ptát, co by měli poslanci a společnost dělat, protože to není objektivní pohled.

Daniel TAKÁČ, moderátor
--------------------
Aby vás někdo nepřijel sebrat teďka, pane poslanče. Pane místopředsedo, co vy?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM
--------------------
Já jsem v tom trošku cítil to dilema, do jaké míry je ten člověk pacient a do jaké míry je to zločinec. Já si myslím, že v každém případě je to člověk a že by neměl být vyčleňován ze společnosti a že ta resocializace by potřebovala větší podporu.
Taker
Jo tak to sou/byly vopravdu dost drsný diskuse. Škoda že sem to nestich když to dávali, to bych si rád poslech. Ale Douda je prostě machr nejvěčí, ať si každej říká co chce!
No tak sem přečetl celej ten první rozhovor. Je to docela drsný, jak se Vacek hádá s Doudou. Vacek je s těma jeho názorama fakt někde trochu mimo. Ale pokud to někdo četl, tak si všimněte, jak odbyli toho posledního posluchača, kterej je už zezačátku prosil, aby ho neodbyli, že už třikrát volal do podobných diskuzí, ale vždycky ho odbyli. No a teď ho teda odbyli zase :)
No jinak sem si četl Vackovu minulost. Byl závislej na heroinu, což bych do kozervativního politika KDU moc neřekl. Jinak k heráku se dostal ve vězení ve Rwandě, kam odjel z Německa. V Čechách má taky docela zajímavou minulost. Tyhle informace sem četl v MF Dnes, vydání je to někdy z minulýho týdne.
hypiz
ale treba ta prvni diskuse se zvrhla ve zbytecnou hadku ,navic to mela byt drogova politika a Douda si tam pulku diskuse jenom chrani vlastni zadek nebo se hada o nepodstatnych vecech, misto toho aby rekl poradny argumenty proti represy (kterych je vic nez dost)


BTW: zase skvela prace Breeder :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma