Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Bude i trest pro pěstitele výjimečný?
Kolínský deník | 5.3.2004 | rubrika: Kolínsko | strana: 17 | autor: FRANTIŠEK PRCHAL

POZNÁMKA

Čím je kolínský soud s údajnými pěstiteli marihuany tak výjimečný? Čím má šanci zapsat se do dějin nejen kolínského soudu? Je neobvyklé, aby se před soudcem objevilo najednou osm pěstitelů marihuany. Ke všemu ne právě malých pěstitelů. Vždyť množství nalezené jen v jednom z domů, které ke své činnosti využívali, by vystačilo na více než sedm tisíc dávek. Domy si vybírali po celé republice včetně Vyžlovky na Kolínsku. Obdiv v uvozovkách vyvolává i technologie k pěstování dovezená z Holandska. Pěstírny měly řízené osvětlení, zavlažování i vytápění. Díky vytvoření umělých ideálních podmínek pro růst rostlinek také konopí obsahovalo více návykových látek, než je obvyklé. Marihuanu podle policie prodávali po celé republice a spolu s ní údajně nabízeli i drogu extáze. Uvidíme jestli i verdikt nad obžalovanými bude výjimečný.
________________________________________________________________________

Začal boj o měkké a tvrdé drogy
Mladá fronta DNES | 5.3.2004 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: LENKA PETRÁŠOVÁ, RADEK KEDROŇ

„Nejlepší by bylo se zákony nehýbat,“ říká policejní velitel

Nápad z dílny vládní rady pro koordinaci protidrogové politiky nejvíc rozčilil šéfa policejní protidrogové centrály Jiřího Komorouse, jenž už léta odmítá ústupky. „Nejhorší je, že tomu nekonečnému omílání, že marihuana je stejně nebezpečná jako cigarety, věří především mladí lidé. Je přece rozdíl, když vykouřím cigaretu a sednu za volant, nebo když místo tabáku vykouřím jointa,“ vysvětluje. Podle něho by bylo nejlepší, kdyby se se současnými zákony příliš nehýbalo. „Nechápu, co tím sledují. Justiční praxe už stejně postupuje tak, že rozlišuje nebezpečnost jednotlivých drog.“
Jakkoli je Komorous „pouze“ jedním z policejních velitelů, jeho hlas má sílu. Může počítat třeba s hlasem Petra Ibla, šéfa poslaneckého klubu ČSSD a bývalého náměstka ministra vnitra. „Jak se k tomu postaví klub, neumím odhadnout. Můj osobní názor je, že drogy by se neměly rozlišovat,“ říká a slibuje ostrou diskusi.
Mareš přesto věří, že rozdělení drog má šanci. Chystá se o „své pravdě“ přesvědčit předsedu lidovců Miroslava Kalouska. V rukávu má přitom trumf: s rozdělením drog chce zároveň významně zvýšit tresty pro dealery heroinu či pervitinu. A to je nápad, na nějž by mohli lidovci slyšet.
Pro pěstitele marihuany chtějí experti z vládní rady pro otázky drog nižší tresty. „Chtěli bychom narušit trh s konopím. Dříve měl uživatel doma svoji kytku. Po zavedení trestů se všichni lekli a začali marihuanu nakupovat u dealerů,“ vysvětluje Václav Macek z vládní rady.

Co navrhuje Petr Mareš (US-DEU)

* snížit tresty pro ty, co pěstují měkké drogy (konopí), na maximálně rok vězení

* zvýšit trest pro dealery heroinu a pervitinu

Co navrhuje Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

* nerozlišovat drogy na tvrdé a měkké

* zpřísnit tresty pro dealery z nynejších dvou až pěti na pět až patnáct let
________________________________________________________________________

Kdyby konopí bylo tvrdou drogou...
Právo | 5.3.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 7 | autor: Jaroslav Zvěřina

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek má v posledních měsících zjevnou tendenci, vést lidoveckou "klidnou sílu" do stále nových fundamentalistických bitev. Po odmítnutí zákona o registrovaném partnerství a návrhu na kriminalizaci potratů jsou nyní zřejmě na řadě drogy a jejich legislativní regulace.
Ani ty nejlepší úmysly však KDUČSL neopravňují k tomu, aby za své názory bojovala zkreslenými a neúplnými fakty. Není to tak dlouho, co právě restriktivní návrhy z dílny strany lidové zavedly u nás postih držení drog, a to bez rozlišování na "měkké a tvrdé". Výsledky dosavadního působení toho zákona jsou žalostné. Mladí lidé jsou kriminalizováni za pouhé experimentování se stále populárními (byť zakázanými) lehkými drogami, zejména s konopím a "tanečními drogami". Skuteční výrobci a distributoři zejména tvrdých drog typu heroinu řádí většinou úplně beztrestně dál.
Šéf lidovců a jeho experti tvrdí, že v české protidrogové kampani jsou vědecké poznatky překrucovány a zatajovány. Jeden z místopředsedů vlády si dokonce dovoluje navrhnout snížení trestů za držení a užívání konopných produktů. Takové návrhy podle rétoriky lidoveckého nově nalezeného konzervativního fundamentalismu patří do odpadkového koše. Drogovému problému prý nelze ustupovat a tak nás strana lidová vyzývá k dalšímu boji, rozuměj tedy ke tvrdší represi, kombinované pochopitelně s prevencí a léčbou.
Marihuana není neškodná, s tím lze samozřejmě souhlasit. Pokud někdo dlouho, často a pravidelně kouří konopí, ničeho dobrého se nedočká. Samotný kontakt s konopnými produkty však ještě nikoho do pekla neposlal. Musí zde být značná dispozice, daná geneticky, a musí zde být nebezpečné prvky v okolí, zejména v rodině a partě. Kdyby tomu tak nebylo, pak by nám z desítek procent mladistvých experimentátorů s marihuanou vyrůstali další a další toxikomani.
Kdyby marihuana byla tvrdou drogou, měli bychom kolem sebe davy mužů a žen, závislých na konopí a na jiných drogách. Naštěstí tomu tak není. Kouření marihuany u většiny lidí závislost nevyvolává ani k závislosti nevede. Tato zpráva je v podstatě zprávou dobrou a neměli bychom ji občanům zatajovat. Podobně je tomu s dalšími "měkkými drogami", proto se ostatně ten termín v odborné literatuře vůbec ujal.
Lidovecká kampaň chce u veřejnosti vyvolat dojem, že dekriminalizace držení a užívání marihuany je nějakou českou specialitou. Avšak ani dekriminalizace, ani povolení marihuany jako léčebné drogy není ničím novým. Ještě lékopisy na přelomu století konopné drogy samozřejmě obsahovaly. Tato věc se dlouho diskutuje mezinárodně, od Japonska až po Kanadu. Diskuse vyvolávají žalostné výsledky protidrogové represe. Zejména když je ta represe zaměřena nikoliv na nelegální výrobu a obchod s drogami, ale na řadové konzumenty a tyto zbytečně kriminalizuje. Již v několika státech světa byly legální rámce protidrogové scény liberalizovány. Je jen dobře, že to vyvolává mezinárodní debatu. Ona žádná liberalizace nemá ideální výsledky, když se k ní přistoupí v izolovaném geopolitickém regionu. Mezi zeměmi, které v té otázce v poslední době cosi podnikly, nejsou žádné dobrodružné lokality. Kalifornii, Kanadu ani Austrálii nebo Švýcarsko přece nemůžeme označit za státy, které nevědí, co činí.
Jsem toho názoru, že udělat něco proti kriminalizaci velké části pomýlené populace mladých lidí, kteří někdy okusí konopné produkty, je velmi žádoucí. Veřejnost by to měla spíše podporovat než naopak. Vždyť přestaneme-li nemilosrdně bojovat proti masám nerozumných mladých lidí, kteří se koneckonců z osidel lehkých drog většinou vymaní sami, uvolní se nám ruce pro boj se skutečným zločinem, kterým je nelegální výroba a nelegální distribuce velice nebezpečných tvrdých drog.
Sebepřísnější represe v oblasti drog mnoho nepomůže, je-li aplikována bezhlavě a bez rozlišování trestů podle míry skutečného ohrožení společnosti. Proto výše trestů, které se udělují za šíření "měkkých" a "tvrdých" drog by měla být diferencována. Velká Británie tak činí bez problémů celou řadu roků, a tak dobře nechápu, co na tom vadí lidoveckým expertům.
(Auto je psychiatr a sexuolog, poslanec za ODS)
________________________________________________________________________

Kladivo na čarodějnice
Lidové noviny | 5.3.2004 | rubrika: Horizont | strana: 11 | autor: Jiří Franěk, 4. 3. 2004

MONITOR

PRÁVO

Co lidovcům nejvíc vyčítám (a nejsem sám), je buď neuvěřitelná nechápavost, anebo pokrytectví, s nímž ji předstírají. Pokrytectví však cítím zejména v předstírání neschopnosti rozlišit mezi tvrdou a měkkou drogou... Kdo tedy tvrdí, že důsledně smazává rozdíly mezi drogami, ten si nemůže dovolit vážně napsat, že užívání nikotinu a závislost na alkoholu jsou také zlozvyky, které minimálně negativně ovlivňují naše zdraví - a pak tečka, konec, žádný závěr.
Znovu tedy opakuji otázku: když nikotin a alkohol nejsou sice žádané, ale jsou trpěné, proč ne marihuana? Za odpověď však nemohu považovat hypotetickou možnost, že někdo může po požití této drogy jednat zkratkovitě nebo že joint může být různě silný. Po alkoholu jedná zkratkovitě každý piják a nápoj - od piva po absint může být setsakra různě silný. Hlavní otázka však zní, k čemu to? Jestliže už dnes převážná část mládeže na půlce zeměkoule marihuanu samozřejmě konzumuje, bude pro příští generace tolerovanou drogou, líbí nelíbí. Někde to proběhne hladce s rozumnou státní kontrolou, jinde to pod záminkou honu na dealery mnoha mladým lidem způsobí zbytečné problémy.
Bránit přirozenému vývoji společnosti (někdy nešťastně nazývanému pokrok) je však ztracená varta - stejně jako třeba snaha o kriminalizaci potratů nebo diskriminace homosexuálů - na níž stojí i KDU-ČSL jako stráž nelítostné dávné morálky.
________________________________________________________________________

Soud vyslechl odposlechy pěstitelů marihuany, líčení pak odročil
Zpravodajství ČTK | 4.3.2004 | 16:35 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

KOLÍN 4. března (ČTK) - Hlavní líčení se skupinou mladých lidí obžalovaných z výroby a distribuce omamných a psychotropních látek dnes u kolínského soudu pokračovalo přehráváním telefonních odposlechů obžalovaných. Stejný program bude mít i jednání odročené na 9. března, řekl ČTK soudce Jiří Kruml.

Sedm mužů a jedna žena jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé České republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Jeden z obžalovaných je na útěku a soudu se vyhýbá.

Policie je zadržela loni v březnu. Podle obžaloby si skupina ke své činnosti vybírala nenápadné domy na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku nebo Kolínsku. Drogu pěstovala ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Marihuana údajně obsahovala více návykových látek, než je zvykem u klasicky pěstovaného konopí.

Marihuanu údajně pachatelé prodávali po celé republice a spolu s ní podle obžaloby nabízeli i drogu extáze.

jt mol
________________________________________________________________________

Vídeňští policisté odhalili dealery drog
Frekvence 1 | 4.3.2004 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

moderátorka
--------------------
Vídeňští policisté odhalili dealery drog. Skupina 33 lidí si vydělala v přepočtu 82 milionů korun. Dealeři prodali nejméně dva kilogramy kokainu, dvě stě třicet kilo marihuany a deset tisíc tablet extáze. Při domovních prohlídkách našli rakouští policisté kromě drog taky pistole, ruční granát a peníze.
________________________________________________________________________

Rakouská policie odhalila skupinu dealerů drog, zatkla 33 lidí
Zpravodajství ČTK | 4.3.2004 | 12:42 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: BOA

VÍDEŇ 4. března (zpravodaj ČTK) - Po rekordním úlovku 113 kilogramů heroinu ze začátku týdne rakouští policisté znovu zasáhli proti drogovým dealerům. Kriminalisté ve Vídni odhalili početnou skupinu lidí, kterou obvinili z prodeje různých omamných látek v hodnotě 2,5 milionu eur (82 milionů korun). Zatčeno bylo celkem 33 lidí, z nichž většina je v příbuzenském poměru. Oznámila to dnes policie.

Vyšetřovatelé zjistili, že skupina dealerů prodala nejméně dva kilogramy kokainu, 230 kilogramů marihuany a zhruba 10.000 kusů tablet extáze. Pachatelé se podle policie k činům doznali. Při domovních prohlídkách policisté našli vedle dalších drog také střelné zbraně, ruční granát a vyšší částku peněz.

Případ policie vyšetřovala od loňského listopadu. Dealerům přišla na stopu poté, co pacient v jedné nemocnici prodával drogy.

Kromě obchodu s drogami čelí skupina zlodějů, složená hlavně z rakouských a srbských občanů, také obvinění z loupeží, přepadů a vydírání. Od majitelů hospod údajně požadovali "výpalné".

boa boh mik
________________________________________________________________________

Dva řečtí zápasníci ve volném stylu neprošli dopingovými testy
Zpravodajství ČTK | 4.3.2004 | 12:57 | rubrika ČTK: spz spo | autor: GPA

ATÉNY 4. března (ČTK) - Řecký sport zasáhl před olympijskými hrami v Aténách další dopingový skandál. Podle zápasnické federace neprošli minulý měsíc při národním šampionátu testy dva volnostylaři. Funkcionáři nechtějí zveřejnit jména hříšníků, dokud pozitivní výsledky nepotvrdí i analýza vzorků B. Ta by měla být k dispozici do konce týdne.

Podezřelí z dopingu jsou údajně jeden muž a jedna žena. Zápasník měl pozitivní test na marihuanu, volnostylařka prý užila zakázaná diuretika, která odvodňují organismus a mohou být zneužita k zakrytí stop po anabolických steroidech.

Zatím posledním dopingovým hříšníkem byl v Řecku tyčkař Stavros Kurupakis. Po domácím atletickém šampionátu se okamžitě objevily zprávy, že se prý nejednalo o jediný pozitivní test. Zmiňováno bylo i THG, funkcionáři to ale popírají.

gpa gi
________________________________________________________________________

Komunita pro léčbu drogově závislých v Karlově oslavila pět let
Zpravodajství ČTK | 4.3.2004 | 17:40 | rubrika: Společnost, životní styl - Budějovický kraj | autor: VSM

KARLOV (Písecko) 4. března (ČTK) - Terapeutická komunita pro drogově závislé v Karlově na Písecku oslavila dnes pět let od přijetí prvních klientů. Za tu dobu se v ní léčilo na 175 mladých lidí. Zbavit návyku se podařilo asi 65 procentům z nich, řekl dnes ČTK ředitel komunity Petr Vácha. Spolu se současnými i minulými klienty připomněl pětileté výročí symbolickými svíčkami na dortu.

Terapeutickou komunitu provozuje občanské sdružení Sananim. Její provoz přijde ročně na zhruba šest milionů korun. Kromě státních institucí ho financují i sponzoři.

Podle Váchy se v Karlově léčí ze závislosti na takzvaných tvrdých drogách hlavně bývalí narkomani z Prahy a okolí. Léčbu na jihočeském statku může najednou podstoupit až 15 mladých lidí ve věku od 15 do 25 let a deset matek s dětmi. "Zejména se léčí ze závislostí na heroinu, pervitinu ale i marihuaně," popsal Vácha.

Léčba je rozdělena do čtyř fází, které se skládají ze skupinové psychoterapie, pracovní terapie, arteterapie či relaxace. Během pobytu může klient absolvovat individuální a rodinné poradenství či trénink odpovědnosti a sociálních dovedností. Na statku uprostřed lesa jsou pak k dispozici i různé sportovní aktivity či výroba keramiky.

Terapeutická komunita Karlov poskytuje léčbu rovněž jako alternativu trestu drogově závislým lidem, kteří spáchali trestný čin.

Vojtěch Smola snm
________________________________________________________________________

Spartakiádní vrah prý propadl drogám
Právo | 5.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Tomáš Urban

Jiří Straka, známý jako spartakiádní vrah, se letos koncem ledna přestěhoval z pražské bohnické psychiatrické léčebny do podobného zařízení v Opavě. Má dokonce šanci, že by letos mohl léčebnu opustit. Přitom může být svému okolí nebezpečný, i když je po kastraci a prodělané léčbě.
"Má-li totiž možnost, užívá tvrdé drogy," řekl Právu ředitel bohnické psychiatrické léčebny Zdeněk Bašný.
Straka, který v Praze v době spartakiády v roce 1985 jako šestnáctiletý hornický učeň znásilnil a okradl šest žen a čtyři z nich zabil, strávil devět let ve vězení a deset let v bohnické psychiatrické léčebně. Už v roce 2001 požádal o propuštění do ambulantní péče, ale nakonec svou žádost stáhl kvůli obrovské medializaci případu.
Podle Bašného byla změna léčby Straky z ústavní na ambulantní otázkou pro odbornou komisi. "Já bych to z mého pohledu nedoporučil, protože se celkem bez problémů může dostat k tvrdým drogám," uvedl Bašný. Dodal, že Strakovu žádost o přeložení do Opavy, kam se přestěhovala jeho rodina, v Bohnicích nakonec podpořili.
"I když některá kritéria nenaplňoval," poznamenal Bašný s tím, že Straka chodil na vycházky mimo léčebnu. "V podstatě měl volný pohyb a rozšiřoval si vzdělání. Jenže po čase přišel několikrát pod vlivem drog a zkoušky prokázaly, že to nebyla marihuana, ale tvrdé drogy. Když se situace opakovala, samostatné vycházky mimo areál jsme mu museli zakázat. Mohl chodit ven jen s rodiči. Podle mě Straka v případě, že bude abstinovat, není svému okolí nebezpečný. Pod vlivem drog se však chování člověka naprosto nekontrolovatelně mění a v podstatě je možné všechno," tvrdí Bašný.
Ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek se domnívá, že Strakova závislost na drogách není nijak silná. "Já si myslím, že spíš fetoval z nudy. U nás zatím nemá volný režim, aby šel sám na vycházku a někde si něco obstaral. Za bránu věznice se sice dostane, ale jen v doprovodu pracovníka léčebny. U nás drogy nejsou, ale někdo něco přinést může, stejně jako do kriminálu. Návštěvy sice prohlížíme, ale do žaludku se jim nedíváme," prohlásil Drábek.
V květnu chce Drábek navrhnout Strakovo převedení na ambulantní léčbu. "Nemáme zájem ho tady držet do smrti. Uvidíme, jak rozhodnou nezávislí soudní znalci. Strakovi samotnému to je jedno, jako všechno. Po těch letech se u něj objevila hospitalizační apatie, což je celkem běžné. Mozek je trošku prázdný, ale rozhodně není nefunkční nebo nějak postižený. Straka má výhodu, že jej neopustila rodina, takže jeho resocializace je možná.
Podle mě skončí u nich a na sociálních dávkách, ale to, že se mu podaří se chytit a začít normálně žít také nemohu úplně vyloučit," vysvětlil Drábek, který už nepovažuje bývalého spartakiádního vraha za nebezpečného.
________________________________________________________________________

Policista Budík opět před soudem
Právo | 5.3.2004 | rubrika: Karlovarský kraj | strana: 14 | autor: Rudolf Voleman

Případ karlovarského policisty Jana Budíka podezřelého z loupeže na poště na Růžovém vrchu v Karlových Varech předloni v prosinci se od plzeňského krajského soudu vrátil ve čtvrtek k novému projednávání k Okresnímu soudu v Karlových Varech.
Nejdříve byli vyslechnuti tři policisté, kteří dva měsíce po přepadení nezávisle na oficiálním vyšetřování začali také případ šetřit.
"Od kolegy jsme se dozvěděli, že sice dvě svědkyně na sobě nezávisle poznaly v pachateli policistu, ale přesto byl případ odložen. Říkali jsme si, že to není možné," uvedl jeden z nich s tím, že se pak rozhodli celou věc prošetřit přímo na poště.
"Dost jsme se podivovali, když jsme se na poště od úřednic dozvěděli, že několik dní po přepadení přivedli kolegové podezřelého Budíka za běžného provozu na poštu. Každý policista ví, že se takto nepostupuje," uvedl před soudní ohrádkou policista, který každý rok provede v rámci služby zhruba padesát rekognic.
Budík loni v prosinci podle státního zástupce přišel na pobočku pošty se složenkou, na které bylo napsáno, aby mu úřednice vydala peníze a nikomu se nic nestane. Pracovnice pošty muži vydaly více než třináct tisíc korun. Ten pak z pošty odešel a zmizel. Úřednice jej ale poznaly o dva dny později, kdy na stejnou poštu přišel zaplatit složenku.

V červenci osvobozující verdikt
Okresní soud v červenci v osvobozujícím verdiktu konstatoval, že se nepodařilo bez pochybností prokázat, že pachatelem loupeže byl skutečně obžalovaný policista. Podezřelý policista je synem náměstka karlovarského policejního ředitele Vladimíra Budíka. Plzeňští soudci v odvolacím řízení nyní vrátili případ k novému projednání. Budíkova kauza odstartovala aféru, kvůli níž bylo odvoláno vedení karlovarské policie včetně jeho otce. Před soud byl ve čtvrtek rovněž předvolán další z karlovarských kriminalistů, podle kterého jedna z přepadených úřednic před ním prohlásila, že pachatele dost dobře neviděla. Kromě zmiňovaných policistů vypovídal u karlovarského soudu také šéf karlovarské Inspekce ministerstva vnitra Miroslav Šoulej.

Otec musel za dveře
Otec obžalovaného Vladimír Budík musel z rozhodnutí soudce Tomáše Mahra po tu dobu mimo jednací sál. Šoulej poukázal mimo jiné na to, že byly k případu vedeny na policii dva spisy, přičemž nebyl jeden z nich po odhalení případu založen do oficiálních složek.
Následovalo čtení listinných důkazů. Z těch vyplynulo, že v roce 2001 v Domažlicích při rekognici dvakrát svědek označil spolu s podezřelým za pachatele i Budíka, který zde sloužil.
Další listinné důkazy od znalce v oblasti očního lékařství a psychologie ale soudci Mahrovi chyběly, takže případ odložil na 6. dubna. To budou přizváni k výpovědi rovněž někdejší kolegové Budíka z obvodního oddělení, aby se vyjádřili k tomu, zda byl obžalovaný Budík přichycen při kouření marihuany na služebně. Při čtvrtečním líčení to nikdo totiž nepotvrdil a Budík to sám před soudem vyloučil. "Na služebně jsem marihuanu nikdy nekouřil," uvedl.

Budou předvoláni další svědci
Předvolán má být rovněž policista, který upozornil tři ve čtvrtek vypovídající policisty na nesrovnalosti ve vyšetřování přepadení pošty, a také dva zaměstnanci pošty, kteří sepisovali s přepadenými úřednicemi protokoly.
"Chci, aby byl předložen i rukou psaný zápis před opsáním," uvedla obhájkyně Věra Říhová. Dále pak budou předvoláni dva zaměstnanci Inspekce ministrerstva vnitra. "Důvodem předvolání je vysvětlení jejich setkání těsně před prvním přelíčením v budově soudu s oběma hlavními svědkyněmi," vysvětlila Říhová.
________________________________________________________________________

Psí život Ondřeje Hejmy
Lidové noviny | 5.3.2004 | rubrika: Horizont | strana: 11 | autor: Ondřej Hejma, 4. 3. 2004

MONITOR

REFLEX

Naši lidovci (už zase) vyhlásili válku drogám. Neměli bychom ale zapomínat, že naši bohabojní bratři a sestry ve skutečnosti vyhlašují válku lidem. Protože právě člověk, ta nádoba hříchu, drogu vyhledává, vyrábí, distribuuje, a nakonec i vášnivě konzumuje... O škodlivosti marihuany nám budou kázat cigarety hulící poslanci, jejichž opilecké řádění v parlamentním bufetu je již opředeno legendami. Vyhlašuje-li válku drogám bývalý heroinista, je to vždy na pováženou. A jak se vyhne podezření z dopingu předseda lidovců Kalousek, který přiznává, že 48 hodin nespal a pak se mu v práci udělalo "strašně špatně"? Je tohle ten správný životní styl? Boj proti drogám je ovšem předvolební tutovka, cena, již platíme za demokracii. Ale abychom lidovcům nekřivdili, rád poradím, jak se vyhnout obvinění z populismu: pro začátek si zakažte pít, pánové a dámy. I to mešní víno je totiž cesta k tvrdým destilátům, závislosti, násilí a rozvratu rodiny.
________________________________________________________________________

Místo supersexu může přijít smrt
Chebský deník | 4.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: MARTA PAWLICOVÁ

Praha - Fantastický sex slibuje několik preparátů, které se nyní objevily na českém trhu. Cožpak o to, z někoho sexuální mlátičku možná udělají, jenže mnohdy s ohrožením života. Posledním takovým hitem jsou speciální čichací kapky - Poppers, Rush, nebo mají přezdívku Zlatý déšť. V sexshopech stojí pětistovku a ani se tu neohřejí. Jedno mají společné - jejich základem jsou nebezpečné halucinogenní nitráty.
"Nejde o nic převratného, nitráty se vdechují už minimálně třicet let," tvrdí psychiatr ze Společnosti pro sexuální zdraví Ondřej Trojan. "Problém je, když se tato látka kombinuje s marihuanou nebo muž použije viagru, cialis, uprimu nebo levitru. Taková kombinace už může ohrozit i život." Podle Trojana je efekt stejný jako po požití drogy. Například lidé s poruchami srdce mohou lehce zkolabovat. Na žádném balení preparátu samozřejmě o takové hrozbě není ani slovo.
"Je to rána do hlavy," vysvětluje Vladimír Kubíček z Centra andrologické péče. "Razantní prostředek, který zvyšuje senzitivnost a vnímavost k sexuálním podnětům. Není to věc, kterou bych mohl doporučit. Při srdeční vadě je nebezpečný."
Před povzbuzovači varuje i známý odborník Miroslav Plzák. "Tu a tam je to dobré, ale skutečně jen tu a tam. Nitráty způsobují prudké snížení krevního tlaku a zvýšení tepové frekvence," varuje Plzák. "Smrtící kombinace nastává například s extází či stimulátory, jako je kokain či pervitin. Za rozkoš se platí," dodává.
________________________________________________________________________

Školáky informovali se závislostí na droze
Kutnohorský deník | 5.3.2004 | rubrika: Kutnohorsko | strana: 17 | autor: (rk)

Kutná Hora - Drogy byly tématem besedy, která se včera konala v Základní škole Kamenná stezka. "Informujeme o nežádoucí závislosti na drogách. Konkrétně o marihuaně. Chceme rozebrat, jaké jsou mýty a jaká jsou fakta, jež se marihuany týkají," uvedla Martina Havlínová z okresního policejního ředitelství, která na besedu přišla s kolegyní Martinou Doležalovou. Školáci již ví své. "Drogy jsou tak rozšířené téma, že se o nich mluví všude. Vím, že pokud bych jim podlehl, tak zblbnu," poznamenal před besedou patnáctiletý Radek Walterstein z 9.A třídy.
________________________________________________________________________

Kurátor:Marihuana je mezi žáky běžná
Olomoucký den | 4.3.2004 | rubrika: Šumpersko a Jesenicko | strana: 12 | autor: Hana Kubová

rozhovor

Šumperk * Téměř sedm desítek trestných činů na Šumpersku v minulém roce spáchali mladiství pachatelé ve věku od 15 do 18 let, za 39 delikty stály děti do 15 let. Podle kurátora pro mládež šumperského městského úřadu Miroslava Adámka trestná činnost dětí a mládeže pomalu narůstá. Přestože výsledky statistik nejsou dramatické, kurátor upozorňuje, že většina trestné činnosti se odehrává mimo školy. "A je otázkou, zda se o tom někdo dozví," míní Adámek.

Podle odborníků se drogy, šikana, krádeže a jiné delikty vyskytují na každé škole. Jaká je situace na Šumpersku?

Podle statistik je Šumpersko srovnatelné s jinými oblastmi. Je pravda, že například marihuana se vyskytuje na každé základní škole, je to záležitost osmáků a deváťáků. Mají nepsané pravidlo, že marihuanu nenabízejí mladším spolužákům, ale je otázka, jak to dlouho vydrží, protože věková hranice prvního kontaktu s drogou se snižuje. Pokud se týká šikany, nedávný případ v hanušovické základní škole byl vůbec první, který policie vyšetřuje a který byl zveřejněn. Přitom podle výzkumu, který jsem na základních školách dělal před dvěma lety, se s šikanou setkalo 50 procent osmáků. Překvapilo mě, že 70 procent z nich uvedlo, že by se s problémem nikdy neobrátilo na své rodiče.

Před časem v jedné ze zábřežských škol ve třídě deváťáků vyučující našli několik desítek lahví od alkoholu, který žáci během školního roku vypili. Případ se na veřejnost vůbec nedostal. Není problém také v tom, že se ředitelé snaží podobné případy tajit?

Všechno to záleží na lidech, jak se k určité situaci postaví. Naštěstí znám ředitele, kteří do toho jdou čelem. O těchto věcech by se mělo mluvit otevřeně. Ale vzhledem k tomu, že školy bojují kvůli penězům o každého žáka, snaží se, aby jejich škola byla prezentována v co nejlepším světle. Myslím si, že situace kolem alkoholu, drog i šikany je podobná na všech větších školách. Lépe jsou na tom venkovské menší školy, kde není tak velká anonymita. Učitelé jsou často také místní a mají přehled o rodinném zázemí svých žáků. Problém je, že když už škola nějaký delikt řeší, rodiče často nemají zájem komunikovat, protože jim ani vztahy v rodině nefungují nejlépe. Školu svých dětí vidí jako nutné zlo.

Jak je to se vzrůstající agresivitou dětí a mládeže, projevila se nějak na způsobu páchání trestné činnosti?

Je pravda, že počet trestných činů u dětí a mladistvých narůstá, ale ten posun není nijak dramatický. Již několik let vedou krádeže kol, mobilů, oblečení. V posledním roce výrazně přibylo případů sprejerství, například úmyslné ublížení na zdraví řešíme výjimečně. Ale je také pravda, že drtivá většina trestné činnosti se odehrává mimo školu, a je otázka, zda se o tom někdo dozví.
________________________________________________________________________

Přibývá lidí závislých na drogách
Zlínské noviny | 5.3.2004 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 6 | autor: Gabriela Janošová

Kroměříž * Podle statistik přibývá v Kroměříži uživatelů tvrdých drog. Kontaktní centrum Plus, které se zabývá protidrogovou prevencí a slouží osobám drogově závislým, má ve své evidenci stále více lidí závislých na heroinu či jiných tvrdých drogách. Za loňský rok například vyměnilo asi dvacet tisíc injekčních stříkaček, což je o pět tisíc více než za rok 2002.
Vedoucí centra Kamila Adamovská však vysvětlila, že tento nárůst je pouze relativní. "Čím déle ve městě působíme, tím se zvyšuje počet lidí, kteří se o našem centru dozvědí a využívají našich služeb. Nedá se proto říct, že by počet uživatelů těžkých drog ve městě narůstal. Spíš jsme o nich třeba před pěti lety vůbec nevěděli, proto se ani nemohli v naší evidenci objevit," uvedla Adamovská.
Podle jejích slov navštíví kontaktní centrum deset až patnáct lidí denně. "To se týká současného zimního období, kdy počet klientů bývá pravidelně nižší. V létě se však musíme připravit až na dvě stě procentní nárůst zájemců o naše služby," dodala.
S nedůvěrou se zaměstnanci kontaktního centra dívají na snahy některých politiků, kteří volají po zpřísnění trestů pro uživatele drog. "Podle mého názoru se o tuto problematiku příliš nezajímají, jen ji využívají pro zvýšení svých preferencí. Zřejmě si neuvědomují, že závislé na drogách jsou často i děti, a zavírat je do kriminálu podle mne není řešení jejich situace," konstatovala Adamovská.
Podobně odmítavě hodnotí návrhy, aby stát omezil financování organizací pomáhajících závislým. "Byl by to jednoznačně krok zpátky. Tito lidé by se opět uchýlili do anonymity a kriminálního prostředí, které by pro ně bylo jediným útočištěm," zdůraznila Adamovská.
Kroměřížská policie loni zaznamenala mírný nárůst případů souvisejících s problematikou návykových látek. Policejní mluvčí Luděk Remeš uvedl, že se však jednalo převážně o výrobu a distribuci pervitinu. "Celkem bylo stíháno dvacet pachatelů," poznamenal Remeš.
Podle zprávy, kterou v těchto dnech zveřejnil Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik, je užívání tvrdých drog v České republice na ústupu. Naopak narůstá počet těch, kteří experimentují s užíváním konopných drog nebo si je dopřávají rekreačně.Velkým problémem zůstává spotřeba alkoholu a tabáku, která je velmi vysoká i u mladých lidí.
________________________________________________________________________

Tvrdým drogám se holduje méně
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 4.3.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 10 | autor: Libuše Frantová

Praha * Užívání tvrdých drog je v Česku na ústupu. Méně se holduje heroinu, snížil se i počet úmrtí na předávkování. Mezi uživateli drog je méně HIV pozitivních, klesá výskyt virových hepatitid.
Protidrogovou politiku v Česku hodnotí příznivě včera oficiálně zveřejněná zpráva Mezinárodního výboru pro kontrolu narkotik. Podle ní by se jiné evropské země mohly z českého boje proti drogám poučit. "Současná protidrogová politika vlády je úspěšná, v některých bodech máme lepší výsledky než srovnatelné země," prohlásil vicepremiér a předseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Petr Mareš (US-DEU). "Výbor dokonce doporučil, aby evropská legislativa převzala českou úpravu týkající se kontroly dovozu a vývozu omamných látek na výrobu léčiv," dodal ředitel sekretariátu rady vlády Josef Radimecký.
Ne všechna fakta jsou však příznivá. Narůstá počet těch, kdo experimentují s užíváním konopných drog, nebo si je dopřávají rekreačně.Nemění se ani spotřeba alkoholu a tabáku, která je i mezi mladými stále vysoká. Proto chce vláda začlenit do Národní strategie protidrogové politiky na období 2005-2009, kterou na počátku února přijala, i problém užívání alkoholu a tabákových výrobků. Představuje pro společnost vážnější rizika a negativní dopady než užívání ilegálních drog.
"Hlavními prioritami protidrogové politiky jsou potírání organizovaného zločinu zapojeného do nezákonného obchodu s drogami a předcházení a snižování možných zdravotních a sociálních rizik a dopadů užívání drog," uvedl Mareš. Podle vládou schválené strategie by se měla zavést diferenciace trestů za držení různých druhů ilegálních drog, zprůhlednit systém financování a zavést certifikace odborné způsobilosti služeb v protidrogové politice. Certifikát by měl být podmínkou pro přidělování peněz.

jak jsou na tom kraje

Nižší užívání drog: Královéhradecký, Pardubický a Vysočina, zčásti i Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský
Příznivá situace: Středočeský, Plzeňský a Jihočeský
Průměrné užívání: Karlovarský, Liberecký, částečně i Moravskoslezský
Vysoké užívání: Ústecký kraj
Velmi nepříznivá situace: Praha
________________________________________________________________________

Colin Farrell - Jsem fakt drsnej!
Květy | 4.3.2004 | rubrika: Nejen pro děti | strana: 36 | autor: elis, Snímek FALCON

Pomalu a nenápadně se stal Colin Farrell nejzajímavějším a nejobletovanějším mužem Hollywoodu. A to i přesto, že pije jako duha, střídá milenky a ani drogy mu nejsou cizí!

Posledního května 1976 se v Irsku v rodině slavného fotbalového boha Eamona Farrella narodil syn Colin. Původně si všichni mysleli, že z něj bude fotbalista po tatínkovi. Colin ostatně pro kopanou horoval a měl i nezbytný talent. Jenže když jeho sestra začala chodit do herecké školy, dospěl k přesvědčení, že herectví by mu sedělo mnohem víc. První průlom se mu povedl v roce 1996, kdy se objevil v úspěšném irském seriálu Ballykissangel . Producenti tak zaznamenali jeho existenci a záhy se začaly hrnout první nabídky. Colin hrál v několika poměrně úspěšných filmech, ale jeho sláva se datuje až od jeho účinkování v hollywoodských velkorozpočtových dílech. Ať už šlo o Hartovu válku , Test , Telefonní budku , Minority Report nebo Daredevil , všude se Colinovi dařilo a většinou dokázal zastínit ostatní herce. Stal se definitivním miláčkem Hollywoodu, a ikdyž začaly postupně na světlo světa vylézat všechny jeho skandály, už hvězdou zůstal. Dneska o něm všichni mluví jako o nejkrásnějším muži světa (Brad Pitt tak má zřejmě odzvoněno) a úplně pomíjejí, že Colin Farrell hulí jako fabrika, mluví jako dlaždič a ženy střídá jako ponožky. Nedávno dokonce promluvil i o tom, jakou roli sehrály v jeho životě drogy: "Tenkrát jsem byl fakt mimo. Za týden jsem dokázal spořádat dvacet extází, čtyři gramy kokainu, šest gramů speedu, patnáct gramů hašiše, tři láhve Jacka Danielse, šedesát piv, dvanáct lahví vína a asi tři sta cigaret! Dneska mi z toho zbyly jen ty cigára a víno. Teď už je mi jasné, že drogy jsou průšvih a že se na ně klidně můžu vykašlat. Už kvůli svému synovi chci zůstal čistej..." Tak jen doufáme, Coline, že ti to vydrží!
________________________________________________________________________

PERLA MAGHREBU
KOKTEJL | 1.3.2004 | rubrika: Soutěž - čtenáří na cestách | strana: 126

Drsná země plná přívětivých lidí, tak vidím Maroko já. Strávila jsem tam tři úžasné týdny a měla možnost poznat jak pobřeží Atlantiku, tak pohoří Atlasu, i západní část Sahary s překrásnou dunou Erg Chebbi, zbarvující se při západu slunce do červena. Zdejší lidé jsou opravdu jedineční. Tak obratné obchodníky jen těžko jinde poznáte. Nakupování vás prostě baví a vůbec nejde o to, co chcete koupit. Domorodí Berbeři vás při smlouvání o nejlepší cenu pohostí silným mátovým čajem nazývaným "berber whisky" a ujišťují vás, že nikdy neodejdete s prázdnou. Nevycházela jsem z údivu, když jsem viděla, kde všude mohou žít lidé. Při přechodu Vysokého Atlasu jsme v horách, kde rostou jen bodláky a voda je tu nad zlato, nacházeli kamenná obydlí, v nichž žijí domorodé rodiny se svými stádečky koz. Ušmudlané děti na nás zíraly jako na zjevení a nafukovací balónek či bonbon byl pro ně naprosto nevšedním darem. Těžko uvěřit, že v dnešní době je něco takového možné. Berbeři jsou také výborní muzikanti. Několikrát jsem měla možnost se s nimi sejít a zahrát si na bubny. Rytmus mají v krvi, vydrží hrát celé hodiny a neustále se usmívají. Možná je to tím množstvím hašiše, co za celý den vykouří. Ve dne horko k zalknutí a v noci teplota na nule, nádherná zeleň oáz a vyprahlá poušť. Takové je Maroko. Tato zvláštní země si mě získala a věřím, že se do ní ještě někdy vrátím.

Vítězný příspěvek do soutěže "Čtenáři na cestách" zaslala VĚRA TICHÁ z Karlových Varů. Gratulujeme a zasíláme poukázku na zahraniční zpáteční jízdenku pro jednu osobu zdarma od společnosti eurolines Bohemia Euroexpress International.

DĚKUJEME ZA VŠECHNY PŘÍSPĚVKY A TĚŠÍME SE NA DALŠÍ - SOUTĚŽ POKRAČUJE.
BLIŽŠÍ INFORMACE NA WWW.iKOKTEJL.CZ
________________________________________________________________________

Mladí lidé častěji zkoušejí slabší drogy
TV Gimi | 4.3.2004 | 18:45 | pořad: Minuty regionu

Alena ŠRÁMKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mladí lidé častěji zkoušejí drogy, které patří mezi méně rizikové. Jde například o marihuanu.

redaktorka
--------------------
Na české drogové scéně ubylo uživatelů heroinu a pervitinu. Začínající narkomani se orientují na spotřebu zdraví méně nebezpečných drog, jako je marihuana nebo extáze. Ve srovnání se zeměmi Evropské unie je v Česku v poměru k počtu obyvatel třikrát méně osob postižených virem HIV. Snížil se i počet onemocnění žloutenkou.
________________________________________________________________________

Británie: Kolumbijec pašoval drogy za 10 milionů dolarů
Zpravodajství ČTK | 4.3.2004 | 22:39 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: CAS

LONDÝN 4. března (ČTK) - Britský soud dnes vynesl patnáctiletý trest vězení nad kolumbijským pašerákem, který převážel kokain v hodnotě deset milionů dolarů, tedy v přepočtu za zhruba 300 milionů korun.

Soudce portsmouthského tribunálu Nigel Mylne při vynášení rozsudku zdůraznil, že pašerák John Pena se dopustil "mimořádně závažného zločinu".

Třicetiletý Pena, který má přechodné bydliště na jižním předměstí Londýna, byl uznán vinným již 20. ledna, kdy soud poprvé řešil jeho podíl na pašování zásilky 62,9 kilogramu kokainu ukrytého v plechovkách od španělských cibulí.

Pena byl zadržen již v létě, když ho policie díky celníkům dopadla v přístavu Portsmouth v kamionu přepravujícím drogy.

"Byla to obrovská zásilka nejnebezpečnější drogy v ceně několika milionů liber. Hrál jste klíčovou úlohu v tom, aby se tyto drogy dostaly do společnosti," řekl soudce Penovi.

Penův obhájce neúspěšně argumentoval tvrzením, že drogy nebyly vlastnictvím jeho mandanta. Ten prý byl jen kurýrem.

Soudce také navrhl, aby Pena byl po odpykání trestu vypovězen zpět do Kolumbie.

čas
________________________________________________________________________

Brňan měl varnu v Hevlíně
Právo | 5.3.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 15 | autor: (miv)

V zadní místnosti domku v Hevlíně ne Znojemsku si vytvořil chemickou dílnu osmatřicetiletý muž z Brna.
Jeho chemické experimenty neměly vědecký charakter. Naopak, používal výlučně již odzkoušené technologické postupy, směřující k výrobě metamfetaminu. Látka je známá spíše pod lidovým názvem pervitin. Policisté ze služebny v Hrušovanech nad Jevišovkou spolu se znojemskými kriminalisty jeho dílnu odhalili a muže podezírají z opakované výroby drog.
________________________________________________________________________

Dopaden dealer
Haló noviny | 4.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (hor)

LIBEREC - Doslova in flagranti - při prodeji pervitinu dopadli policisté z Liberce 33letého drogového dealera, kterého sledovali přes čtvrt roku. »Během zatýkání u něho policisté spolu s pervitinem, který zrovna předal zákazníkovi, našli sáček s několika gramy této drogy. Hrozí mu až pět let vězení,« sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková .
________________________________________________________________________

Bez pervitinu jsem nedokázala ani stát, vzpomíná mladá dívka
Českobudějovické listy | 5.3.2004 | rubrika: Českobudějovicko | strana: 19 | autor: MILAN BRABEC

České Budějovice - "Schválně, jestli byste do ní řekl, že by někdy mohla brát drogy," zeptal se protidrogový pracovník, který mne s jedenadvacetiletou Lenkou seznámil. Neřekl. A přesto se ta zcela normálně vypadající, jasně a stručně hovořící dívka potýkala čtyři roky se závislostí na pervitinu.
Tuto drogu poprvé okusila v šestnácti letech. "Kamarádka mi na techno party nabídla extázi, kterou jsem si ze zvědavosti vzala. Jenže mi nezabrala a když mi někdo později nabídl pervitin, dala jsem si ho - nosem. Cítila jsem se výborně, spadly ze mne veškeré zábrany, dodalo mi to sebevědomí. Hrozně jsem si to chválila a říkala si, že příště si dám zase," vzpomíná Lenka.
Nedlouho poté jí spolužák ve škole nabídl další dávku. Tentokrát si ji aplikovala nitrožilně a od té doby drogu užívala asi třikrát týdně. Rodiče na to, že si píchá pervitin, přišli po čtyřech měsících. "Máma se sesypala, táta. . . No, nevím. Hned jsme jeli do Kcentra, kde jsem naslibovala hory doly, ale pak jsem stejně tajně brala. Pořád se mi na tom něco líbilo." Pak se však po tři čtvrtě roce spolu s přítelem, který pervitin prodával a také šňupal, odhodlali abstinovat. Vydrželi tři měsíce. Chuť, drogové prostředí, známí, pokušení. . . - to vše je přivedlo zpět k droze.
Následovaly nové pokusy abstinovat, další pády do závislosti i nový přítel - také dealer. Celkem čtyři roky Lenka postupně klesala na dno. Navzdory tomu dokázala dokončit střední školu, udělat si řidičský průkaz i nastoupit do zaměstnání. Po čtyřech letech však už byla jenom droga a totální psychická i fyzická devastace. "Třeba jsem nespala sedm dní v kuse. Ke konci počítala jsem to - jsem za tři měsíce naspala asi čtyřicet hodin. Ale k tomu člověk běžně přes den zaklimbá, protože mozek sice jede, ale tělo už je vyřízené." Bolely ji kosti, klouby, vážila čím dál méně. "Už jsem byla trochu blázen. Měla jsem halucinace, slyšela jsem hlasy. . . Nebyla jsem schopna bez drogy vyjít na ulici."
Nakonec ale přestala. "Už jsem vlastně neměla na výběr. Poslední tři měsíce jsem se pokoušela o předávkování. Naši mi řekli, že buď půjdu na léčení nebo úplně vypadnu z domu. Nebyla jsem ve stavu, abych vůbec mohla jít ven, natož se o sebe starat. Bez drogy jsem nemohla ani stát." Absolvovala půlroční léčbu, další čtyři měsíce již abstinuje. Pracuje a má přítele - který se právě léčí ze závislosti na pervitinu. " Teď jsem před několika dny 'zrecla'," popisuje nedávné selhání, recidivu. "Pila jsem alkohol, i když nám v léčebně vtloukali do hlavy, že se mu máme vyhýbat." Alkohol zapůsobil, snížil sebekázeň. K tomu nevhodná společnost - znovu si dala dávku. "Dávala jsem se z toho dohromady několik dní, ještě teď nejsem ve své kůži. Po téhle zkušenosti vím, že to za to nestojí," vyjadřuje odhodlání vydržet napořád.

PERVITIN
Metamfetamin, tzv. tvrdá droga řadící se mezi stimulancia. Způsobuje psychickou závislost, nikoli fyzickou. Užívá se nitrožilně nebo šňupáním. Uživatelé pervitinu tvoří přibližně polovinu problémových uživatelů drog, stejný poměr jich připadá na toxikomany v léčebnách. Pervitin se podílí na třetině případů předávkování drogami v ČR.
Ilustrační foto František Lippl


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma