Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 27.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Odhalili pěstírnu konopí
Blesk | 27.2.2004 | rubrika: Střední Čechy/Praha | strana: 4 | autor: (jad)

PŘEZLETICE Členové zásahové jednotky a kriminalisté z Prahyvýchod vtrhli ve středu do rodinného domku v Přezleticích. Soud totiž nařídil kompletní domovní prohlídku. Nebyla zbytečná. Policisté uvnitř objevili pěstírnu konopí.
Strážci zákona se nestačili divit. Na půdě domku našli 110 živých rostlin konopí a bezmála sedm a půl kilogramu usušených rostlin. "Policisté zatkli přímo na místě muže (27), který konopí pěstoval. Nedlouho poté dopadli také jeho dva komplice (22 a 24 let)," sdělila mluvčí středočeské policejní správy Soňa Budská.
Všichni tři se ke svým činům přiznali. Vyšetřovatel pachatele obvinil z nedovolené výroby, držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za to jim hrozí až tři roky vězení. Vyšetřováni jsou na svobodě.
________________________________________________________________________

Policisté našli na půdě rodinného domu více než sedm kilo konopí
Zpravodajství ČTK | 26.2.2004 | 16:35 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: URM

KLADNO 26. února (ČTK) - Policisté z Prahy-východ ve středu v Přezleticích na půdě rodinného domu nalezli kompletně vybavenou pěstírnu konopí. Celkem zajistili více než sedm kilo sušeného konopí a 110 živých rostlin. ČTK o tom dnes informovala mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Přímo v domě se policistům navíc podařilo zadržet sedmadvacetiletého muže, který konopí pěstoval. O několik hodin později skončili za mřížemi i jeho dva komplici ve věku 22 a 24 let. "Muži se k činu doznali. Za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů jim hrozí až tříleté vězení," dodala mluvčí.

urm mol
________________________________________________________________________

O prokázání drog nestojí rodiče ani policie
Boleslavský deník | 26.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 21 | autor: FRANTIŠEK ŽÁN

POZNÁMKA

Oddělení klinické biologie příbramské nemocnice dokáže ze vzorku moči na analyzátoru i po týdnu nebo dvou zjistit požití drog. Podle Petry Belkové z příbramského K-centra má každý třetí žák osmé třídy za sebou nějakou zkušenost s drogou. Rodiče to buť ani netuší, nebo zůstávají u podezření a lží svých dětí. Přitom mají možnost lehce zjistit, zda je netahají za nos. Za vyšetření jednoho vzorku by zaplatili v nemocnici 150 korun. Primářka oddělení klinické biologie Miroslava Kopecká potvrdila, že takový požadavek mívají jen zřídka. Ani policie po laborantkách takové úkony nepožaduje. "Ono je to složité. Šlo by jen o podpůrný rozbor, který by u soudu neměl váhu. K tomu musí mít laboratoř zvláštní akreditaci," vysvětlila. Navíc je prý otázka, kdo by práci příbramské nemocnici zaplatil. Pojišďovna hradí jen žádanky lékařů, státní i městská policie si hlídá rozpočet a člověk, který je v podezřejní z konzumace drog, asi těžko bez příkazu sáhne do vlastní kapsy. Detektor na alkohol, to je něco jiného. Vyšetření moči stojí čas a peníze. Dech je zadarmo.
________________________________________________________________________

Drogy v Česku: copak je špatně?
Lidové noviny | 27.2.2004 | rubrika: Horizont | strana: 12 | autor: Jiří X. Doležal

Páteční ráno. Šéf Národní protidrogové centrály (NPDC) dr. Jiří Komorous snídal s Novou. Zkratkou reprodukuji: To, že v českých zemích klesl zájem o zhoubné drogy - pervitin a heroin není zas tak důležité, neboť se zde hodně hulí tráva. Následkem této skutečnosti v naší společnosti existuje palčivý drogový problém. Testování tablet extáze je špatně. A někdy v tomto týdnu přenese nějaký politický subjekt jakési odhalení, kdo za ten český drogový problém může.
Doktor Komorous je dobrý policista, úspěšně chytá obchodníky s jedy. Je samozřejmé, že obchod s drogami nelze vymýtit a nikdy nikomu se nepodaří zabavit ani procento obchodovaných jedů, ale velkoobchodníky s heroinem je třeba honit a zavírat i z důvodů mravních, nejen pragmatických.
Jako publicista však dr. Komorous nevyniká. Kdo četl jeho knihu o práci NPDC, jistě si vzpomene, že nemá závěr - skončí bez pozdravu.
V příloze časopisu Policista v roce 2000 zase doktor Komorous otiskl článek s názvem Ne liberalizační lobby. Dočteme se tam: "Celá 90. léta se aktivně projevuje v ČR skupina ,odborníků' na drogovou problematiku, která se snaží různými způsoby, zejména pak prostřednictvím médií, prohloubit některé velice nebezpečné liberalizační tendence." Mimo jiné je prý potřeba "maximálně omezit mediální působení liberalizační lobby např. vhodnou daňovou a licenční politikou orgánů státní správy".
O liberalizační lobby jsem nikdy neslyšel. V Reflexu jsem tehdy hodně o legalizaci trávy psal a napjatě jsme čekali, kdy nám někdo do redakce přijde "vhodnou daňovou politikou omezovat vliv liberalizační lobby". Nepřišel nikdo...
Zdrojem nejčerstvějších dat je Národní monitorovací středisko pro drogy: Asi 11 % dospělé populace v ČR (950 000 lidí) užilo v roce 2002 drogu, především konopí. Užívání heroinu, pervitinu a kokainu je u nás relativně málo frekventované (zkušenost s alespoň jednou z nich má cca 170 tisíc osob). Počet problémových uživatelů (pravidelně užívají pervitinu či heroin) je několik let stabilní (35 až 37 tisíc lidí), tito uživatelé stárnou, tj. nárůst počtu problémových uživatelů mezi mladými se zastavil. Za sledovaný rok zemřeli v ČR na předávkování ilegálními drogami čtyřicet tři lidé. (opiáty 21, ředidla 14, pervitin 8).
Jinak řečeno: ČR má díky racionální protidrogové politice založené na práci odborníků - pánů Doudy, Presla a Béma - výrazně menší drogové problémy než mnohé země vyspělé Evropy, o postkomunistických vůbec nemluvě. Česká tolerance k užívání konopí, represe obchodníků s tvrdými drogami a úspěšná prevence mezi mládeží vlnu zájemců o drogy většinou zastaví u trávy, drogy s přijatelným rizikem, a mladí nejdou dál. Tak kde je ten problém? Mnoho vajglů z jointů? A proč je špatně testování extáze, když na ni kromě jednoho člověka, který si jedovatou tabletu přivezl z Německa a nenechal si ji otestovat - nikdo právě díky testování nezemřel?
Před čtrnácti dny se místopředseda vlády Petr Mareš vrátil z Bruselu, kde prezentoval návrh české protidrogové politiky. Pochválili mu ji (spočívá na celoevropsky akceptovaném konceptu snižování poptávky, nabídky i rizik) a on se spokojeně vrátil. Tiskovka k vládní koncepci je příští týden.
Dříve než vládní úřad vystoupí se svou koncepcí, koná se dnes tisková konference KDU-ČSL za účasti jejího předsedy Miroslava Kalouska. Vystoupí pan Jiří Vacek. K protidrogové politice. Je předsedou odborné komise KDU-ČSL pro prevenci sociálně patologických jevů. Doktorem Jiřím Komorousem avizované vystoupení...
Čísla o problémových uživatelích, která uvádím výše, jsou jednoznačná. Pragmatická protidrogová politika, která se u nás uplatňuje, zabránila epidemii šíření tvrdých drog. Pokud KDU-ČSL zaútočí na toleranci k marihuaně, měla by veřejnost vědět: Ti pánové chtějí stav společnosti, kdy mladí jdou rovnou na heroin!!!
________________________________________________________________________

Případ ženy, kterou zabil heroin, bude soud projednávat v březnu
Zpravodajství ČTK | 26.2.2004 | 16:33 | rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj | autor: ELI

ÚSTÍ NAD LABEM 26. února (ČTK) - Ústecký krajský soud dnes odročil na 31. března případ Radky Koutové z Děčína, kterou v prosinci 2000 zabil heroin. Drogu Koutové a dalším šesti narkomanům prodával podle obžaloby Andrej Pulko z Ústí nad Labem. Jeho obhájce dnes požádal soud o doplnění důkazů. Předseda senátu Ondřej Peřich proto hlavní líčení odročil.

Pulko stále odmítá svou vinu. Tvrdí například, že v době, kdy měl Koutové prodat heroin, byl na diskotéce. Svědci, kteří před soudem vypovídali, že si k němu chodili kupovat drogy, podle Pulka nemluví pravdu.

Obhájce požádal mimo jiné o výslech dalších svědků, u jednoho z nich chce informaci, zda nebyl spolupracovníkem policie. U dvou svědků by podle něj měl soud nechat prověřit jejich věrohodnost.

Při zahájení hlavního líčení ve středu přečetl předseda senátu výpověď Makedonce, který byl v roce 2003 vyhoštěn z republiky. Z výpovědi vyplynulo, že tento muž nakoupil od Pulka heroin za zhruba 150.000 korun. Pulko podle něj prodával půl gramu heroinu za 500 a gram za 1000 korun.

Pulko při zahájení hlavního líčení ve středu připomněl soudu, že byl obviněn z převáděčství a zločinného spolčení, ale trestní stíhání proti němu bylo nakonec zastaveno.
________________________________________________________________________

MŮŽE SE STÁT
Haló noviny | 27.2.2004 | rubrika: Střípky i klípky | strana: 8

Veselí policisté

Celé jedno patro policejní stanice musela uzavřít izraelská policie ve městě Dimona kvůli pronikavé vůni několika tun zkonfiskované marihuany. Ta totiž vyvolávala v policistech rozjařenost a povznesenou náladu. Droga, propašovaná z Egypta, byla napěchována do skladu policejní stanice. Policisté jí zabavili tak obrovské množství, že skladovací místnost ihned poté, co z ní uloženou marihuanu odvezli ke spálení, znovu naplnili. » Vždycky, když jsem přišel do práce, cítil jsem se jako zdrogovaný ,« řekl jeden z policejních důstojníků. » Vůně marihuany s námi důkladně cloumala - vůbec se nedalo pracovat .« Pak zasáhl policejní lékař, který osazenstvu stanice nařídil přestěhovat se do jiného patra, dokud veškerá »tráva« ze skladu nezmizí.
________________________________________________________________________

Drogově závislí mohou do K-centra
Mladá fronta DNES | 27.2.2004 | rubrika: Příbramsko | strana: 4 | autor: KAREL SOUČEK

Také příbuzní lidí závislých na drogách nacházejí potřebnou pomoc v Příbrami a Dobříši

Do K-centra mohou v Příbrami a Dobříši přijít lidé, kteří mají potíže s drogami. Jeho pracovníci působí i v terénu a nabízejí různé druhy pomoci a léčby.
Příbram - Mladí lidé na Příbramsku, kteří jsou závislí na drogách, nejčastěji užívají pervitin a heroin. V boji proti těmto a jiným drogám pomáhá jim i jejich blízkým K-centrum v Příbrami a Dobříši. Za své dosavadní největší úspěchy považuje tento sociální projekt pokračující budování klientské důvěry a dobré kontakty s potřebnými.
"Své služby neposkytujeme jen těm, kteří drogy užívají, ale i lidem, kteří se setkali se zneužíváním drog ve svém okolí, tedy rodičům, sourozencům, partnerům, kamarádům nebo spolužákům. Ani ti si často s touto zkušeností nevědí rady, cítí se zaskočení, ohrožení, často vyčerpaní," připomíná Petra Belková, vedoucí projektu K-centra, jehož provozovatelem je Arcidiecézní charita Praha.
Stacionární provoz centra byl v Příbrami zahájen v prosinci 2002, o dva měsíce později přibyl i terénní program. Právě kontaktní práce je základem činnosti centra. V návaznosti na ni se pak realizují jednotlivé typy služeb, jako je sociálně-právní poradenství, pomoc v krizi, psychoterapeutické služby, zprostředkování toxi-léčby nebo program minimalizace rizik spojených s užíváním drog, zahrnující i výměnu injekčního materiálu.
Podle názoru Petry Belkové je Příbram v problematice zneužívání drog srovnatelná s jinými průmyslovými městy, jako je Mladá Boleslav, Kolín nebo Kladno. "Mezi problémovými uživateli je na Příbramsku drogou číslo jedna pervitin, byť v některých lokalitách roste počet heroinistů," vysvětluje vedoucí.
Pracovníci centra se setkávají i s uživateli marihuany. Ti se potýkají se změnami nálad a nevědí si často rady s depresivním prožíváním reality. Ojediněle jsou v kontaktu také s "čichači" toluenu, což je podle zaměstnanců hodně smutná kapitola.
"Myslím si ale, že Příbram, jakožto někdejší ryze hornický region, se více než jiná města potýká s problematikou alkoholových závislostí," podotýká Petra Belková s tím, že tuto oblast v Příbrami málokdo řeší.
"Naše zařízení není přímo určené lidem, kteří mají problémy s nadměrným pitím alkoholu. Nevylučuji ovšem, že bychom v budoucnu určité typy služeb, především terapeutického či svépomocného charakteru, zavedli," dodává vedoucí projektu, která si z míst, kde lidé hledají cestu k abstinenci, nejvíce pochvaluje spolupráci s blízkými léčebnými zařízeními v Mníšku pod Brdy nebo Karlově u Čimelic.
________________________________________________________________________

Zkumavkami klinické biologie projdou stovky pacientů
Boleslavský deník | 26.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 21 | autor: MARIE BŘEŇOVÁ

Příbram - Primářka oddělení klinické biochemie Oblastní nemocnice, a.s., Příbram MUDr. Miroslava Kopecká připouští, že název pracoviště může působit až tajemně. "Naše oddělení metodami biochemické, mikroskopické a cytologické analýzy se podílí na stanovení diagnózy a sledování průběhu nemoci a léčby pacienta," vysvětlila k činnosti. "Jsme součástí komplementu vyšetřovací složky, který s biochemií tvoří ještě hematologie a mikrobiologie. Pracujeme v obou areálech příbramské nemocnice a naším dalším odběrovým místem je III. poliklinika. Pro lůžkovou i ambulantní část zpracováváme především krev a moč, další biologické tekutiny - jako například výpotek v břiše, v hrudníku nebo žaludeční šťávy dostáváme v minimálním množství," dodala.
Na oddělení používají zaměstnanci automatické biochemické analyzátory v hodnotě několika milionů korun. Všechny požadavky zadají počítači a ten je zpracuje. "Poskytujeme tak lékařům obraz o stavu ledvin, minerálního hospodářství, jater, tukového metabolismu, ale také informace o hormonálním profilu pacienta, nádorovém markru a dalších metabolitách," přiblížila práci pro příbramský typ nemocnice.
Miroslava Kopecká upozornila, že jednou ze součástí práce je sledování drog a jejich užití. "Aby nám naše výkony uhradila pojišťovna, musíme mít lékaři doložené žádanky. Samozřejmě ale mohou pacienti sami požádat o některá vyšetření v rámci jejich přímé platby," potvrdila, že mohou stanovit orientačně konzumaci drog. Rodiče však mají o takovou analýzu minimální zájem. "Marihuanu dokážeme například prokázat i po týdenním požití a pervitin po čtrnáctidenním," uvedla.
"Naše laboratoř by potřebovala nové prostory, abychom se mohli se zdabořskou částí sloučit. Jsme ve čtyřpodlažní vile, kde je výtah pouze pro materiál. Přáli bychom si také vybavení, které by odpovídalo potřebám oblastní nemocnice," upřesnila primářka, že má na mysli nový biochemický automatický analyzátor, jehož pořizovací cena je šest milionů korun.
Taker
Drogy v Česku: copak je špatně?
Ano opět další dobrej článeček od JXDého. Doporučuju přečíst!

citace:

Před čtrnácti dny se místopředseda vlády Petr Mareš vrátil z Bruselu, kde prezentoval návrh české protidrogové politiky. Pochválili mu ji (spočívá na celoevropsky akceptovaném konceptu snižování poptávky, nabídky i rizik) a on se spokojeně vrátil. Tiskovka k vládní koncepci je příští týden.

Budeme se těšit co z toho bude...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma