Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
V Pelhřimově obvinili prodejce drog
Mladá fronta DNES | 26.2.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 2 | autor: (lik)

Nová Cerekev - Policisté sdělili obvinění pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných, psychotropních látek a jedů čtyřiadvacetiletému muži z Pelhřimovska.
Ten v přesně nezjištěném období od září do listopadu loňského roku prodával na různých místech v obci Nová Cerekev marihuanu, a to nejméně v pěti případech vždy za částku minimálně 200 korun.
„Dále bylo sděleno obvinění dalšímu čtyřiadvacetiletému muži z Pacovska pro stejný trestný čin, kterého se dopustil tím, že si v Praze opatřil pervitin, který následně prodával od prosince 2002 do října 2003,“ uvedla další případ distribuce drog mluvčí pelhřimovské policie Hana Kotková. Pervitin mladík prodával v různých městech pelhřimovského, ale i jindřichohradeckého okresu a celkově prodal látku v 67 případech za částku 12800 korun. „V některých případech pervitin daroval, popřípadě i sám pomocí injekční stříkačky látku aplikoval do žíly,“ dodala Kotková. Oběma mladíkům za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od jednoho roku do pěti let.
________________________________________________________________________

Britové diskutují o mírných trestech za držení drog
Hospodářské noviny | 26.2.2004 | rubrika: ze zahraničí | strana: 6 | autor: Jiří Sládek

Londýn přeřadil marihuanu mezi méně nebezpečné látky. Mnozí konzumenti si nejsou jistí, zda je stále zakázána

Britský kabinet nedávno rozhodl o tom, že konzumace marihuany už nebude tak závažným přestupkem proti zákonu jako dříve. Vláda přeřadila drogu z kategorie "B" mezi méně nebezpečné látky, jako je například často užívané uklidňující valium. Nižší jsou také tresty za její držení.
Jenže vznikl jiný problém: Mnoho lidí má najednou pocit, že je povoleno téměř vše.
Není pochyb o tom, že vláda vyslala narkomanům rozporuplný vzkaz, soudí Peter Stoker, ředitel Britské lékařské společnosti. "Sledujeme zcela jednoznačně z našich rozhovorů s klienty, že mladí lidé jsou opravdu zmateni," uvedl.
V severolondýnském Camden Town je to zjevné. Není nesnadné zde narazit na konzumenty měkkých drog, kteří se ani nenamáhají schovávat před policisty. Pohotově vycítili, že pravidla se uvolnila. "Je to jedno z mnoha míst, kde lidé kouří, nikomu to tady nevadí," řekl zpravodajovi deníku Financial Times Jamie, jeden z mnoha menších prodejců.
Vláda se snaží Brity přesvědčit, že stavidla tolerance se spíše jen nepatrně pootevřela.
"Ředitelé škol dostanou nové pravomoci, aby mohli kontrolovat žáky, zda nekonzumují drogy," citoval list Independent britského premiéra Tonyho Blaira.
Deník současně připojil statistiku, která dokresluje, jaký problém představuje konzumace drog pro Británii. Podle odhadů kouří marihuanu nejméně 3,3 miliónu Britů ve věku 16 až 59 let.
Vláda nezměnila jen klasifikaci, ale také postih. Takže: nyní se musejí policistů obávat především mladí lidé do osmnácti let. Pokud je policisté přistihnou s marihuanou v ruce, hrozí jim okamžité zatčení. Dospělí mohou očekávat spíše přátelskou domluvu, pokud nebudou pokuřovat drogu poblíž nějaké školy.
Také maximální možný trest za držení drogy se výrazně snížil, z dřívějších pěti let na současné dva roky. S přísným postihem musí ovšem počítat i nadále distributoři drog, horní hranice trestu je čtrnáct let.
Kritici nové úpravy tvrdí, že veřejnost je zmatena. Mnozí si podle nich vysvětlili nová pravidla tak, že měkké drogy jsou nyní tolerovány. "Lidé, kteří přijali toto rozhodnutí, budou určitě brzy litovat," míní Stoker.
Lékaři nabízejí také mnohé další důvody, proč považují zákaz za unáhlený. Argumentují především prokázanou souvislostí mezi psychickými poruchami a konzumací měkkých drog.
"Je velmi neodpovědné uvolnit konzumaci drogy, která zcela prokazatelně poškozuje psychiku lidí," napsala v deníku Guardian neuroložka Susan Greenfieldová. Marihuana nemůže být srovnávána s alkoholem, především proto, že se v těle kumuluje mnoho dní, říká. Konzumace slabších drog podle ní vede neodvratně k orientaci na silnější návykové látky.
Nespokojeni jsou i někteří policisté. Nejsou si nyní jistí, jaké mají přesně pravomoci. Na druhou stranu oceňují, že mají nyní volnější ruce pro boj s nebezpečnějšími látkami, jako je kokain či heroin.
Britové se změnou ve velké většině souhlasí. Podle průzkumu, ze kterého citoval list Daily Telegraph, mají změny významnou podporu. Většina dotázaných se navíc vyslovila pro úplnou dekriminalizaci marihuany, stejně jako se přimlouvala za přísný postih tvrdých drog.
________________________________________________________________________

Basketbalem otřásl dopink
Sport | 26.2.2004 | rubrika: Basketbal | strana: 17 | autor: PETR SCHIMON, ANTONÍN ZABLOUDIL

Sedmatřicetiletý veterán Kočvara, opora brněnské Trigy, neprošel testem na nandrolon

PRAHA - Dopinkový skandál zatřásl domácí basketbalovou scénou. Sedmatřicetiletý pivot Aleš Kočvara z prvoligového týmu Triga Brno neprošel testem a nález nandrolonu v jeho těle zřejmě předčasně ukončí jeho kariéru.

Bývalý reprezentant Aleš Kočvara se provinil proti dopinkovým pravidlům 25. října v ligovém utkání v Ústí nad Labem. Nález anabolického steroidu nandrolonu, jenž se v těle metabolizuje jako norandrosteron, potvrdily obě zkoušky vzorku jeho moči po zmíněném utkání.
"Zdá se, že na vině jsou potravinové doplňky, které beru asi tři roky," řekl Kočvara. "Jsou to běžné věci, které si může koupit i mimino. Jenže jsem se dozvěděl, že se občas stane, že jsou tyto výrobky kontaminované."
"Hladina nálezu je poměrně nízká, místo povolených dvou nanogramů na mililitr moči jsme zjistili sedm a půl nanogramu," řekl Jaroslav Nekola, šéf Antidopingového výboru ČR.
Vedení basketbalové federace ještě nevyneslo verdikt, protože ještě čeká na oficiální potvrzení. "Ale neoficiálně už jsem informován byl, bohužel," poznamenal generální sekretář Miloš Pražák.

V Brně už mají náhradu

Nejlepší střelec klubu a šestý nejúspěšnější doskakovač ligy s brněnským týmem stále trénuje. Pokud dostane podle očekávání dvouletý trest, znamená to v jeho věku téměř jisté ukončení kariéry.
"Aleš je ale jedním z těch, kteří mají dopink nejméně zapotřebí," domnívá se brněnský kouč Jiří Jandák.
Triga Brno se ocitla ve svízelné situaci. V době, kdy těžce hájí osmé, poslední postupové místo, do play off, přišel tým o klíčového muže. Proto se zhruba před měsícem, kdy se dozvěděl o výsledku A-vzorku, začal zajímat o náhradu.
V sobotu v Pardubicích by měl poprvé nastoupit pětatřicetiletý Litevec Darius Dimavičius, který v minulosti působil například v Prievidzi či USK Praha a naposledy v řecké Larisse. I přes Kočvarův trest klub patrně nepřijde o nasbírané body, výsledky zápasů by podle Pražáka neměly být kontumovány.

Druhý případ

V nejvyšší basketbalové soutěži se jedná o druhý dopinkový prohřešek. V roce 1996 při ligovém finále v Brně neuspěl vyšehradský Jiří Misera, tehdejší Kočvarův spoluhráč. Paradoxně v zápase nehrál, ale před dopinkovou kontrolou přiznal užití coldrexu, jenž obsahuje efedrin.
"Tehdy to byly u nás naprosto nepoznané věci. Vzal si coldrex dva dny před zápasem, protože byl nastydlý," vzpomíná Jan Ulrich, tehdejší asistent vyšehradského týmu.
Misera nakonec vyvázl jen s tříměsíčním distancem, efedrin totiž nespadá do kategorie takzvaného tvrdého dopinku, ale "jen" mezi stimulancia. Tyto látky zvyšují reakci, euforii a nabuzenost.
"Dřív jsme měli ještě občas náznaky marihuany, ale to bylo spíš formou varování. Navíc ta tehdy nebyla trestná," poznamenal generální sekretář Pražák.
________________________________________________________________________

NBA dopinkové hříšníky chytá, ale i ochraňuje
Sport | 26.2.2004 | rubrika: Basketbal | strana: 17 | autor: (pes)

PRAHA - Basketbalista v Evropě dostane za dopinkový nález anabolických steroidů minimálně dvouletý trest. Hráč v NBA si nezahraje několik zápasů, přijde o část mzdy, a nikdo se nedozví, co vlastně provedl. Zámořská soutěž žije svými vlastními zákony.
Dopinková pravidla v NBA přitom fungují stejně jako v jiných basketbalových ligách. Kontroly probíhají, seznam zakázaných látek zahrnuje anabolika, amfetaminy, kokain, LSD, marihuanu nebo opiáty. Jenže pokud je někdo z hráčů přistižen, schová se jeho přestupek pod nicneříkající nálepku "Provinění proti antidopinkovému kodexu".
Jako naposledy v lednu Christian Laettner, olympijský vítěz z roku 1992. Basketbalista Washingtonu byl potrestán zákazem startu v pěti zápasech - bez dalších podrobností. Podobný trest přitom následuje až po třech předchozích proviněních!
Detaily o objevené látce i datum nálezu vedení NBA i kluby tají, tak jim velí znění kolektivní smlouvy. Laettner tak kromě zápasového vytížení přišel jen o 312 500 dolarů z platu, přes 8 milionů korun. Ročně si vydělá o 5 milionů dolarů víc.
NBA ani ostatní americké profesionální soutěže NHL, NFL a MLB nespadají pod mezinárodní antidopinkovou organizaci WADA. Tlak na zámořské basketbalové šéfy, aby se zapojili do celosvětového boje proti dopinku, se však stupňuje. I proto musí být hvězdy NBA, jež se zúčastní srpnové olympiády, kdykoli k dispozici dopinkovým komisařům už v průběhu sezony, dlouho před zahájením her.
"Rozhodně se ale přizpůsobíme termínové listině, nehodláme klepat na jejich dveře ve čtyři ráno," uklidnil hráče urychleně Rich Wanninger, mluvčí Americké antidopinkové agentury.
"Tohle mi fakt starosti nedělá," prohlásil Ray Allen ze Seattlu, jenž už má jisté místo v olympijské nominaci.
Pokud stojí za svalnatýma rukama basketbalových monster v NBA i zakázané podpůrné látky, měli by si dát favorité aténského turnaje pozor. Stačí, aby se provinili proti dopinku dva hráči, a Dream Team stejně jako kterýkoli jiný soupeř bude z her vyloučen.
________________________________________________________________________

RX ON-LINE
Reflex | 26.2.2004 | rubrika: Vy/My | strana: 3

KUŘÁCKÝ KOUTEK JIŘÍHO X. DOLEŽALA

Bude Slovensko asijskou zemí? 12. 2. 2004 Doufám, že až pomře (v dobrém) generace netolerantních pivních tátů, kteří nám diktují, co je správné a co ne, konečně vejde ve všeobecné povědomí skutečnost, že marihuana opravdu nezabíjí ani nelikviduje lidskou osobnost - na rozdíl od tvrdých drog, zejména alkoholu. Zkrátka a prostě, snad se jednou dočkáme toho, že nás nikdo nebude buzerovat za pár kytiček (venku či ve skříni).
MISHA
________________________________________________________________________

Mladí pachatelé někdy agresivně vyžadují peníze
Plzeňský deník - Plzeň-sever | 26.2.2004 | rubrika: Plzeň-sever | strana: 9 | autor: HANKA JOSEFOVÁ

Policie zpracovala statistiku trestných činů za loňský rok.
Ta říká, že se mládež podílela 6,15 % na trestné činnosti.
Severní Plzeňsko - Kriminalita mládeže v minulém roce vzrostla. Podle policejních statistik loni mladí lidé z okresu Plzeň-sever spáchali sedmdesát osm trestných činů, což je 6,15 % z celkové trestné činnosti v regionu. V roce 2002 měli mladiství na svědomí sedmdesát dva trestných činů, což představovalo 4,8 % tehdejší trestné činnosti.
"Mezi nejčastější delikty i u mladých lidí patří majetková trestná činnost," uvádí mluvčí policie Plzeň-sever Josef AUBRECHT (na snímku). "Zvýšila se také agresivita pachatelů, kteří pod pohrůžkou násilí, vyžadují finanční obnosy," pokračuje Aubrecht.
Ke specifice trestné činnosti mládeže patří například šikana, drogy i extremismus například příklon k hnutí skinheads.
"V oblasti drog jsme relativně klidný okres," míní policejní mluvčí. "Je to dáno tím, že náš region nemá velké město, které by mladým lidem nabízelo anonymitu," pokračuje. V roce 2003 policisté mezi mládeží zaznamenali především výskyt marihuany. "Mladí tuto drogu užívají především pro vlastní potřebu zejména na zábavách a diskotékách," podotýká Aubrecht a dodává, že rozšířen je v regionu i pervitin. Loni policisté zaznamenali celkem pět drogových deliktů, tři případy řešili jako trestný čin, dva jako přestupek ve správním řízení.
"Co se týče trestných činů extremistickým podtextem, nezaznamenali jsme loni ani jediný," upozorňuje Aubrecht a dodává, že policie preventivně asistovala loni v březnu při soukromé akci v Pivním baru v Třemošné. "Koncertovala zde extremistická hudební skupina Konflict 88. Koncert byl prezentován jako soukromá akce. Zúčastněné osoby při kontrole, kterou naši policisté prováděli, vykazovaly znaky příznivců hnutí skinheads. V průběhu akce však na rušení veřejného pořádku nedošlo," popisuje události.
Kriminalitou mládeže se policisté zabývají i po stránce prevence. "Ve spolupráci se základními i středními školami a učilišti pořádáme besedy. Pravidelně také kontrolujeme restaurace, zda v nich nenalévají alkohol mladistvým," uvádí mluvčí.
________________________________________________________________________

Afghánský lékař přijel do Brna studovat možnosti léčby narkomanů
Zpravodajství ČTK | 25.2.2004 | 16:31 | rubrika: Zdravotnictví - Brněnský kraj | autor: ZNO

BRNO 25. února (ČTK) - Práci brněnských zařízení pro léčbu drogových závislostí bude do začátku března v Brně studovat afghánský psychiatr Váhidulláh Nadžíb. Je prvním afghánským lékařem, který byl na odbornou stáž financovanou nadací Open Society Fund pozván. Afghánistán patří k velkovýrobcům narkotik, drogy užívají především negramotní a tamním nemocnicím chybějí specialisté na prevenci i léčbu drogových závislostí, řekl dnes novinářům Nadžíb.

Podle jednoho z organizátorů studijního pobytu Kamila Kaliny ze sdružení Sanamit je Nadžíbův pobyt v Česku logický. "Naše úroveň prevence a léčby drogových závislostí a navazující sociální práce jsou ve srovnání se zahraničím na velmi vysoké úrovni," uvedl.

Nadžíb už v Brně navštívil denní sanatorium pro závislé a seznámil se s takzvaným ambulantním metadonovým programem. Čeká ho ještě návštěva řady zařízení zabývajících se prevencí. V Afghánistánu žádná prevence není. Osvětové letáky by ani mnoho lidí neoslovily, protože jsou negramotní, uvedl lékař. Důraz proto klade na práci specialistů mezi lidmi v terénu. Organizace takové práce je tak v programu jeho brněnského pobytu. Možná je i Nadžíbova návštěva věznice v Kuřimi, kde dobrovolníci pracují s drogově závislými trestanci.

Hostitelské organizace i Nadžíb se shodují v jednom: odborné stáže lékařů v Česku jsou užitečné, efektivní by však byla i dlouhodobá mise českých expertů v Afghánistánu. "Nad podobným projektem uvažujeme," uvedl šéf brněnského sdružení Podané ruce Jindřich Vobořil.

Lékař by uvítal, kdyby v jeho zemi Češi zřídili například organizaci zabývající se prevencí, podchycením a léčbou lidí s drogovou závislostí. Řízení organizace by však podle něj nemělo přejít do rukou Afghánců; zákládající země by měla mít v chodu takové společnosti hlavní slovo. Lékař tvrdí, že jeho země by také potřebovala experty na vzdělávání v oblasti hygieny.

Nadžíb se v Česku zdrží do konce března, poté ho vystřídá další z afghánských lékařů.

Podle údajů OSN je v Afghánistánu na vzestupu především produkce opia. Vloni ho tato středoasijská země vyprodukovala na 3600 tun, což vyneslo asi 2,3 miliardy dolarů na nezákonných výdělcích, tedy zhruba polovinu afghánského hrubého domácího produktu. Podíl Afghánistánu na světové produkci opia činí 77 procent. Přesné statistiky drogově závislých podle afghánských i českých specialistů neexistují.

Zdeněk Novák kš


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma