Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Dotazníková anketa o drogách
ČT 1 | 23.2.2004 | 18:00 | pořad: Večerník z Čech

Josef MARŠÁL, moderátor
--------------------
Občanské sdružení Podané ruce uspořádalo mezi studenty základních a středních škol v Jindřichově Hradci dotazníkovou anketu o drogách. Výsledky výzkumu vůbec nejsou optimistické. Podle většiny dětí, které se ankety účastnily, jsou drogy velmi snadno dostupné. Počet těch, kteří je ve věku třinácti až šestnácti let vyzkoušely, se ve srovnání s rokem 1995 zdvojnásobil.

Kristina VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Drogy v životě dětí zaujímají bezmála stejný prostor, jako například sport, nebo hry. Podle výsledku dotazníkové ankety v Jindřichově Hradci by se to skutečně mohlo zdát. Přinejmenším vědí o jejich existenci a vlivu, případně znají někoho, kdo je prodává. Že je vyzkoušely, přiznalo více, než tři sta dětí z tisíce.

Milan TÝMAL, protidrogový koordinátor, MÚ Jindřichův Hradec
--------------------
Právě proto, že to kolem sebe lidi moc nevidí, tak je to mnohem horší, než si myslí a řekl bych, že to podceňujou.

Kristina VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Na rozdíl od mladých lidí, kteří s drogou experimentují, počet těch, kteří se stali závislými, se výrazně nezvyšuje. Přesto ani mezi nimi nejsou lidé mladší osmnácti let výjimkou.

Jiří KOREŠ, poradenské centrum Citadela Třeboň
--------------------
My máme tady uživatele, kterým je patnáct let a vlastně užívají nitrožilně tvrdý drogy.

Kristina VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Nejen na Jindřichohradecku je nejčastěji zkoušenou drogou marihuana, sílí ale i role alkoholu.

Marek SLABÝ, ředitel ZZS Tábor
--------------------
K opilým mladistvým vyjíždíme minimálně jednou, dvakrát, třikrát do měsíce a vidíme bohužel čím dál mladší věkové skupiny.

Kristina VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Nebýt protidrogové prevence, byla by podle Milana Týmala situace ještě horší.

Milan TÝMAL, protidrogový koordinátor, MÚ Jindřichův Hradec
--------------------
To je všeobecný trend, že spíš dneska ta děcka se už bojí jít do těch tvrdých drog.

Kristina VRKOČOVÁ, redaktorka
--------------------
Stále platí, že protidrogového metodika a každý rok nový program prevence musí mít každá škola. Protidrogová prevence stojí města desetitisíce korun ročně, například Jindřichův Hradec do ní loni investoval sto dvacet tisíc.
________________________________________________________________________

Policisté ze zásahové jednotky zadrželi loni 45 zločinců
Zpravodajství ČTK | 23.2.2004 | 16:21 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 23. února (ČTK) - Na zatčení pětačtyřiceti nebezpečných zločinců se loni podíleli policejní specialisté ze severomoravské zásahové jednotky. Ve třech případech členové maskovaného komanda zadrželi pachatele, který byl ozbrojen střelnou zbraní. "Své zbraně policisté nemuseli použít ani jednou. V téměř šesti desítkách zákroků ale použili donucovací prostředky," řekla dnes ČTK mluvčí krajské policejní správy Dagmar Bednarčíková.

Členové zásahové jednotky například loni v srpnu zadrželi drogového dealera, který s komplicem v Ostravě prodal pervitin za téměř 400.000 korun. U pětadvacetiletého muže se kriminalisté obávali, že je ozbrojen. Při zatčení se muž navíc pokusil uniknout a vyskočil z balkonu bytu, ve kterém později policisté našli i zbraň. Komando ze stejných důvodů v listopadu asistovalo i při zatčení dobře organizované skupiny z Havířova na Karvinsku. Čtveřice mužů vyráběla pervitin a pěstovala marihuanu.

Nejdramatičtější asi bylo zatčení dvou mužů podezřelých z vykrádání automobilů. Recidivisté koncem roku při zákroku nasedli do svého vozu a snažili se odjet. Nevadilo jim, že jsou z obou stran zablokováni. Chtěli zátaras prorazit, a zničili tak auto zásahové jednotky.

Ve skupině specialistů je také sedm potápěčů, osm odstřelovačů a čtyři vyjednavači. Má i pět řidičů, kteří mají speciální výcvik pro přepravu raněných, dopravu nemocných a rodiček. "Loni zasahovali celkem ve 134 případech. Kromě zatýkání nebezpečných pachatelů asistovali i u 11 pátracích akcí a ve 34 případech doprovázeli náklad zbraní, nebezpečného materiálu, peněz či jiných cenností nebo eskortovali nebezpečné zločince," doplnila Bednarčíková. Dodala, že se také podíleli na zajištění pořádku během sportovních utkání.

David Moravec snm
________________________________________________________________________

K-centrum radí i přes internet
Mladá fronta DNES | 24.2.2004 | rubrika: Benešovsko | strana: 3 | autor: JANA SYSLOVÁ

Benešovské protidrogové zařízení v loňském roce kontaktovalo více než 1900 lidí

Benešov - Více než 1900 lidí, přesně 1925, v loňském roce kontaktovalo protidrogové K-centrum v Benešově. Téměř 400 jich přišlo úplně poprvé. Vyplývá to z výroční zprávy benešovského K-centra za loňský rok. Do zařízení se vypravilo 48 školních exkurzí. Výroční zpráva bude během několika dní k nahlédnutí na internetových stránkách K-centra.
Benešovské protidrogové zařízení loni zaznamenalo zvýšený počet klientů, kteří požádali o substituční léčbu pomocí subutexu, což je náhražka za heroin, jež závislým pomáhá vrátit se do školy nebo do práce. "Klienty touto léčbou vedeme k tomu, aby začali úplně abstinovat. Musím říct, že mi dělají radost, protože na sobě hodně pracují," uvedla vedoucí K-centra Hanka Slámová.
Většina lidí, kteří přišli loni do benešovského zařízení, se potýkala s problémy s drogami. Znovu se však projevilo, že většina klientů u drog skončila kvůli jinému problému (ve škole, doma, v partnerském životě), s nímž se nevyrovnala.
"Je to vše hodně propojené," podotkla Slámová s tím, že mezi nejčastěji zneužívané drogy v regionu patří marihuana, extáze, pervitin, heroin.
K-centrum, které funguje pod benešovským městským úřadem, navíc dále rozvíjí svou službu - internetovou poradnu. Ta je určená pro klienty, kteří chtějí zůstat v anonymitě. "Jsou lidé, kteří mají problémy, ale nenajdou odvahu za námi přijít a sdělit nám svůj dotaz do očí," vysvětlila vedoucí K-centra. Takoví lidé mohou poslat svůj dotaz anonymně prostřednictvím e-mailu a pracovníci K-centra jim odpoví.
Lidé posílají různé otázky. "Jeden z dotazů se například týkal problematiky AIDS, další člověk se ptal, jak pozná, že jeho dítě bere drogy," řekla Slámová. Internet by měl usnadnit i získávání informací o činnosti K-centra. Někteří lidé nenajdou odvahu ani na to, aby se přišli zeptat, jaké služby protidrogové zařízení poskytuje. Na internetových stránkách se navíc dozví, kdy jaký odborník v K-centru slouží.

K- centrum Benešov

* www.benesov-city.cz/k-centrum/K-centrum.htm
* e-mail: slamova@abnet.cz
________________________________________________________________________

OČKO
Literární noviny | 23.2.2004 | rubrika: Občanské noviny | strana: 4

Čeští poslanci drtivou většinou hlasů (169 pro, 11 se zdrželo) schválili zákon, který v české legislativě ukotvuje ochranu velryb. Česká republika sice nikdy v minulosti velryby nelovila a o ničem podobném ani neuvažuje, schválená úprava je však nutná pro přístup k Mezinárodní úmluvě o regulaci velrybářství a následný vstup do Mezinárodní velrybářské komise (IWC). V průběhu minulého roku dostalo MŽP několik "návštěv" delegací ze zemí, které provozují lov velryb. Zejména zástupci japonských velrybářů velice tvrdě lobují proti vstupu ČR do IWC. Rovněž ministerstvo zahraničních věcí navštívilo několik "pro-velrybářských" delegací. USA a Velká Británie naopak ČR oficiální cestou vyzvaly, aby vstoupila do IWC a posílila tam tábor zastánců ochrany velryb. (TZ Greenpeace 11. 2.) Během posledních pěti let se neustále snižuje věková hranice lidí zneužívající drogy. "Průměrný věk mládeže užívající marihuanu byl dříve kolem patnácti let. Dnes nejsou výjimkou děti ve věku třinácti let," řekl vedoucí programu Protidrogové prevence na Tachovsku Stanislav Bízek. Kontakt s klienty je otázkou důvěry. "Bez souhlasu klienta nesdělujeme důvěrné informace ani rodičům. Běžnou praxí jsou besedy pro žáky vyšších ročníků základních škol přímo v centru. To je zbaví strachu. Vždy po takové besedě si do kontaktního centra najde někdo z nich cestu," vysvětlil. Na Tachovsku je nejužívanější drogou marihuana. Běžně s ní experimentují nezletilci od 13 let. Z tvrdých drog je nejvíce zneužíván pervitin a zvyšuje se podíl uživatelů závislých na heroinu. (Domažlický deník 17. 2.)
________________________________________________________________________

Olomoucký soud poslal dealera pervitinu na 18 měsíců do vězení
Zpravodajství ČTK | 23.2.2004 | 16:27 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

OLOMOUC 23. února (ČTK) - Olomoucký okresní soud dnes potrestal 18 měsíci vězení jednatřicetiletého Alexandra Olšanského, který prodával od podzimu 2002 do loňského léta po olomouckých barech, restauracích a klubech pervitin. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu k odvolání.

Soud uznal Olšanského vinným z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a šíření toxikománie. Podle výroku soudu muž prodával drogy minimálně 11 zákazníkům, převážně mladým lidem. Na těchto transakcích se obohatil o téměř 60.000 korun.

pokr. orv jpt

Olšanský u soudu svoji vinu příliš nepopíral. Prohlásil ale, že drogy neprodával se zlým úmyslem. "Nevěděl jsem, že to co dělám, je tak závažné," prohlásil v závěrečné řeči muž, který sám drogy několik let užívá.

O nezákonnosti počínání obžalovaného ale nepochyboval soudce Petr Bednář. V odůvodnění rozsudku uvedl, že Olšanský páchal trestnou činnost ve velkém rozsahu a drogy prodával v době, kdy byl v podmínce. Vzhledem k doznání ale soudce podle svého vyjádření zvolil mírnější, než mu umožňoval trestní zákon. Muži hrozilo až pět let vězení.

Vladimír Onderka jpt
________________________________________________________________________

Nikde dlouho nepobyl. Mohly za to hlavně drogy
Mladá fronta DNES | 24.2.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 3 | autor: (et)

Téma

Konstantinovy Lázně - Dvaačtyřicetiletý Pavel Raiser z Konstantinových Lázní si už ani přesně nepamatuje, kdy naposledy pořádně pracoval. Řadu let fetoval. Kvůli drogám přišel o práci a nakonec skončil i ve vězení.
Teď už ale delší dobu "seká latinu" a pracuje. "Už ani nevím, kdy a kde jsem naposledy pracoval před tímhle zaměstnáním. Kvůli drogám jsem někdy přišel do práce, jindy zase ne. Spoustu let jsem vůbec nedělal. Nakonec jsem skončil ve vězení," prohlašuje vyučený instalatér z lázeňského města.
"Nebyl jsem ale žádný distributor. Drogy jsem si vyráběl jen pro vlastní potřebu a za to jsem putoval do výkonu trestu," dodává muž na vysvětlenou.
Drogy ho natolik ovládly, že měl jedinou možnost, jak se vrátit do normálního života - podstoupit léčení. "Dva roky už je neberu," říká pyšně. Před třemi roky, po návratu z věznice, začal hledat práci.
Brzy zjistil, že to nebude jen tak. "Byl to velký problém. Když ve firmě zjistili, že jsem byl odsouzený, okamžitě řekli, že někoho takového nechtějí," přiznává Raiser.
Nakonec mu pomohla radnice. Nastoupil na veřejně prospěšné práce. Příjem má sice zajištěn jen přes sezonu, od března do listopadu, ale i to je lepší než nic. "Sekám trávu, uklízím ulice v obci a podobné věci," popisuje svou činnost. "Díky práci jsem se dostal z drog. Zvykl jsem si na pravidelný režim. Práce mi přináší uspokojení. Finančně jsem na tom lépe, než když jsem bral jen sociální podporu," pochvaluje si svobodný muž. I na radnici jsou s ním spokojeni. Po loňské zkušenosti bude letos pro obec pracovat znovu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma