Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 23.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Z redakční pošty
Právo | 23.2.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 7

Dekriminalizace lehkých drog není populismus

Ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous v rozhovoru v deníku Právo opět zaútočil na současnou protidrogovou politiku. Je neobvyklé, že vysoko postavený policejní důstojník veřejně komentuje politická rozhodnutí.
Těžko navíc očekávat od Jiřího Komorouse jako představitele represivní složky, že bude obhajovat prevenci či cestu postupné dekriminalizace nebo dokonce legalizace tzv. lehkých drog. To by vskutku nebylo logické. Represe je ale jen jednou z částí komplexního řešení drogové problematiky. Řešení celospolečenského problému zvaného drogy se věnuje celý řetězec různorodých aktivit mnoha institucí, který začíná mnohem dříve, než nastupuje úřad pana Komorouse, a končí mnohem později.
Úsměvný je argument pana plukovníka, že politici své liberální názory v oblasti protidrogové politiky hlásají proto, aby oslovili "vyhraněnou a poměrně rozsáhlou část voličské základny". Jde jim jen o hlasy, chce se dodat. V tomto případě je to přesný opak. Mladí lidé, kteří liberální přístup v oblasti marihuany jistě ocení, povětšinou k volbám nechodí. Starší občany, kteří se naopak voleb účastní v hojném počtu, návrh nekriminalizovat uživatele trávy spíše naštve. Nejde ani o populismus, ani o hlasy, ale o skutečně poctivé hledání řešení problematiky zvané drogy.
PATRIK NACHER, tiskový tajemník vicepremiéra Petra Mareše

________________________________________________________________________

Informace policie kraje Vysočična
Zpravodajství ČTK | 20.2.2004 | 16:10 | rubrika: Právo a krimi - Jihlavský kraj | autor: BJR

Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných psychotropních látek a jedů obvinili kriminalisté čtyřiadvacetiletého muže z Pelhřimovska. Loni na podzim podle nich nejméně v pěti případech prodával v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku marihuanu. Ze stejného trestného činu byl obviněn také čtyřiadvacetiletý muž z Pacovska, který podle policie v různých městech na Vysočině a v Jihočeském kraji prodával pervitin.

bjr khj
________________________________________________________________________

Drogy z ulic jen tak nezmizí
Mladá fronta DNES | 21.2.2004 | rubrika: Praha | strana: 3 | autor: PETR LINK

Heroinu sice v posledních letech ubylo, ale mladí lidé stále shánějí marihuanu a extázi

Téma
PRAHA DNES

PRAHA na vlastní kůži
Drogy v ulicích Prahy

V policejních celách neustále přibývá lidí, kteří kšeftovali s drogami. Ale na jejich prodej to však nemá vůbec vliv. Koupit v Praze drogy není žádný problém.

Praha - Boj s větrnými mlýny stále připomíná pronásledování výrobců a dealerů drog v pražských ulicích. Policisté sice proti nim provádějí vcelku úspěšné akce, ale v metropoli se s drogami vesele obchoduje dál. Na známých místech ve městě či v některých klubech lze sehnat všechno, na co si člověk vzpomene.
Na lavičce u křoví na Karlově náměstí dopoledne sedí dvojice mladých lidí. Dívka má hlavu položenou na mladíkově rameni a on k ní sklání hlavu. Pranic jim nevadí, že je jen pár stupňů nad nulou.
Naproti nim, na druhé straně parku, sedí starší žena a kolem ní skotačí bígl. "Před chvilkou tam byli tři. Ten kluk jim ale něco podal a zmizel. Pak tam něco kutili a od té doby tam takhle sedí," říká asi šedesátiletá žena.
Podobně to probíhá i na dalších místech Prahy, jako třeba za budovou Národního muzea, u holešovického nádraží, na Národní třídě, u hlavního nádraží, ale i u Václavského náměstí a v přilehlých ulicích. Tady všude člověk narazí na dealery a zákazníky.
Mezi dealery jsou podle drogových specialistů jak narkomani, kteří si sami takhle přivydělávají na fetování, tak i prodejci, kteří nic neberou. Pro ně je to zkrátka jen obchod, při němž se už i chrání. Schůzky se zákazníkem se většinou smlouvají přes mobil.

Výsledky jsou, ale drogy se berou dál

Jenom v loňském roce pražská policie zaznamenala 1149 drogových deliktů, což je téměř jedna třetina všech trestných činů spojených s drogami, jež byly zaznamenány v celé České republice. Přes devadesát procent případů kriminalisté objasnili. Jenže marihuana, extáze a česká specialita pervitin nemizí.
Například tento týden zakončili policisté akci Adax. V jejich rukou skončil i muž, který měl zboží odvézt k dealerce, jež drogy předávala jak pražským odběratelům, tak i dalším prodejcům. Policisté zatkli i ji. Úspěch.
Jenže kolik podobných laboratoří ještě vyrábí drogy pro nenasytný pražský trh a kolik prodejců se pohybuje v ulicích. Marihuana, extáze. Názvy dvojice drog, které jsou nyní nejrozšířenější hlavně mezi mladými.
Nejoblíbenější je v současnosti marihuana," řekl vedoucí lékař střediska Drop In Jiří Presl. "Velmi užívaná je také extáze, která je považována za méně rizikovou," podotkl.
Podle posledních průzkumů začínají být "tvrdé" drogy na ústupu. Své vykonala prevence, při níž se poukazovalo na jejich nebezpečnost. "V posledních letech je zaznamenán odklon od heroinu. Lidé jsou vůči němu totiž opatrnější a zároveň stárne populace, která ho brala," vysvětlil Presl. "Pervitin je pro drogovou scénu stabilní záležitost," dodal Jiří Presl.

Nejsou peníze, jde se loupit a krást

Lidé, kteří drogám propadnou, si často peníze na jejich nákup shánějí, kde se dá. V pražských ulicích pak přepadají osamělé chodce a jejich kořistí se stávají peníze a všechno, co se dá úspěšně prodat. Snad nejspolehlivější kořistí z pouličních loupeží jsou mobilní telefony.
Jiní zase kradou věci v obchodních domech nebo se vloupávají do bytů. Na kontech narkomanů je mnoho vykradených aut. Loni například chytli policisté ve Washingtonově ulici v Praze 1 muže a ženu, kteří jich měli na svědomí několik. Za ukradené věci získali asi 300 tisíc korun a utratili je všechny - jak jinak než za drogy.
________________________________________________________________________

Student se kaje za hašiš v dortu
Právo | 23.2.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 10 | autor: (bh)

Student, který předminulý pátek upekl čokoládový dort s hašišem, po jehož konzumaci se přiotrávilo deset pedagogů gymnázia v německém Lüneburku, se teď veřejně kaje. "Před pár dny jsem udělal pěknou blbost," prohlásil před zaplněnou aulou školy devatenáctiletý Ole.
Policie v jeho výrobku, který postavil před dveře sborovny, nalezla 9 gramů hašiše a další zbytky pak v dortové formě. Ole nebude trestně stíhán, ale dobrovolně se rozhodl, že odpracuje jako sanitář deset dnů v místní nemocnici.
________________________________________________________________________

Policie obvinila dva distributory drog
Právo | 21.2.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 15 | autor: (jjí)

PELHŘIMOV - Čtyřiadvacetiletý distributor marihuany působil od září do listopadu především v Nové Cerekvi. "Na různých místech v obci Nová Cerekev prodal marihuanu vždy nejméně za dvě stě korun," sdělila Právu policejní mluvčí Hana Kotková. Muž prodal drogu nejméně pěti kupcům, a obvinili ho z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek a psychotropních látek a jedů. Se stejným paragrafem se bude muset vyrovnat stejně starý muž z Pacovska. Za pervitin mu ale hrozí až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Droga zvaná politika
Haló noviny | 23.2.2004 | rubrika: Komentáře, názory | strana: 5 | autor: Josef POLÁČEK

Naprosto se nehodlám zabývat problematikou odporných drog a la marihuana, hašiš, pervitin atd., jejichž masové rozšíření v Československu zabezpečil ofčácko-disidentský klan Václava Havla and Company otevřením hranic kapitalistické »svobodě a demokracii« pro všemožný amorální zločinecký odpad z »demokratických« kapitalistických zemí. Problematiku těch skutečných drog ponechávám v péči předpokládaného Špidlova nástupce Stanislava Grosse a jeho specialistů. Jde o jiný způsob drogy (ani v podobě alkoholové či nikotinové závislosti). V roce 1994 vyšla skvělá knížka neméně skvělého autora. Jmenovala se »Droga zvaná špionáž aneb O čem Frolík ani Bittman nepíší«. Její autor JUDr. Václav Kvasnička, byl (bohužel již není řadu let mezi námi) vynikajícím nenahraditelným zahraničněpolitickým komentátorem německé problematiky v Haló novinách. Kvasničkovo vyprávění bylo zasvěceně strhující. Jsem přesvědčen, že kdyby novinářský kolega Kvasnička žil, tak by při bedlivém pozorování současné politické scény české i světové určitě napsal knihu »Droga zvaná politika«. Politika ve své mocenské a finanční podobě se stává v současném maločeském lumpenkapitalismu (a nejen tam, ale i v dalších kapitalisticky orientovaných zemích) všemocnou drogou v podobě »zlatého telete«, ničící jakoukoliv osobní a sociální morálku, právě tak jakož i charakter, pokud se tento u dotyčného politika, omámeného touto drogou, kdy předtím vyskytoval třebas v embryonální podobě. Drogou zvanou politika byl nevyléčitelně zasažen jistý politik-nepolitik, původním povoláním dramatik, který dramaticky vyhlašoval, že se politikou chce zabývat jen do prvních »demokratických voleb«, ale s restitucí Lucerny (neplést se známou divadelní hrou českého národního klasika Aloise Jiráska) se mu v politice-nepolitice tak zalíbilo, že to v ní vydržel plných třináct let se všemi těmi doktoráty honoris causa. Politika jako droga je velice nebezpečná věc. Například jeden skoro 53letý pražský rodák, maratonec, se do politické drogy tak zamiloval, že si ji bere hned současně ve dvou předsednických dávkách. Perspektivně mu to škodí v jeho běžeckých výkonech, které bude velmi potřebovat právě tak, jako jeho zahraniční rival Mikuláš Hubová Polievka (na Kysuciach sa to volá Dzurinda), až bude prchat ze Strakovy akademie. I když asi nejprve se uskuteční běh z Hybernské ulice, kam už se připravuje naskočit Standa z vršovického nádraží. Popravdě řečeno jsou i jiní borci, pohlcení drogou zvanou politika, kteří ve své obětavé nenahraditelnosti jsou schopni a ochotni vykonávat vrcholné funkce současně v Bruselu či Štrasburku a v matičce Praze. V padesátce si mnohý adept drogové politiky připadá jako nezničitelný Jura, ikdyž právě mezi 50-60 lety je mezi muži nejčastějším návštěvníkem zákeřný infarkt. Takže, političtí drogomani, bacha! Nelze být proti provozování politiky, ale vždy s rozumem. Všeho moc škodí, zvláště s drogou zvanou politika!
________________________________________________________________________

Třetina školáků již zkusila chuť nějaké drogy
Listy Jindřichohradecka | 20.2.2004 | rubrika: Jindřichohradecko | strana: 18 | autor: (vk)

Jindřichův Hradec - Počet žáků základních a středních škol z Jindřichohradecka, kteří již okusili nějakou drogu, stoupl za posledních osm let na dvojnásobek. Vyplývá to ze zprávy protidrogového koordinátora Milana Týmala, se kterou se ve středu odpoledne seznámili také radní Jindřichova Hradce.
Z výsledků dotazníkových průzkumů je patrné, že v loňském roce se s drogou ve svém okolí setkalo téměř 69 školáků ze sta. A celá 33 procenta dětí již drogu okusila. Nejvíce z nich má zkušenosti s marihuanou. Přitom v roce 1995 přišlo do styku s omamnými látkami pouhých 38,1 procenta žáků základních a středních škol, osobní zkušenost s nimi mělo jen 15,8 procenta. "Vzhledem k tomu, že průzkumy nebyly prováděny podle stejné metodiky a také se lišil počet respondentů v jednotlivých letech, musíme brát daná čísla jenom jako orientační," doplnil k tomu Milan Týmal. Připouští zároveň, že ne všichni, kteří mají s drogou zkušenost, to přiznali.
Zhruba 42 procenta školáků dále do dotazníků přiznala, že kouří a 21 dítě ze sta pije častěji alkohol.
________________________________________________________________________

Zkumavkami klinické biologie projdou stovky pacientů
Příbramský deník | 23.2.2004 | rubrika: Příbramsko | strana: 17 | autor: MARIE BŘEŇOVÁ

Příbram - Primářka oddělení klinické biochemie Oblastní nemocnice, a.s., Příbram MUDr. Miroslava Kopecká (50) (na snímku) připouští, že název pracoviště může působit až tajemně. "Naše oddělení metodami biochemické, mikroskopické a cytologické analýzy se podílí na stanovení diagnózy a sledování průběhu nemoci a léčby pacienta," vysvětlila k činnosti. "Jsme součástí komplementu vyšetřovací složky, který s biochemií tvoří ještě hematologie a mikrobiologie. Pracujeme v obou areálech příbramské nemocnice a naším dalším odběrovým místem je III. poliklinika. Pro lůžkovou i ambulantní část zpracováváme především krev a moč, další biologické tekutiny - jako například výpotek v břiše, v hrudníku nebo žaludeční šďávy dostáváme v minimálním množství," dodala.
Na oddělení používají zaměstnanci automatické biochemické analyzátory v hodnotě několika milionů korun. Všechny požadavky zadají počítači a ten je zpracuje. "Poskytujeme tak lékařům obraz o stavu ledvin, minerálního hospodářství, jater, tukového metabolismu, ale také informace o hormonálním profilu pacienta, nádorovém markru a dalších metabolitách," přiblížila práci pro příbramský typ nemocnice.
Miroslava Kopecká upozornila, že jednou ze součástí práce je sledování drog a jejich užití. "Aby nám naše výkony uhradila pojišďovna, musíme mít lékaři doložené žádanky. Samozřejmě ale mohou pacienti sami požádat o některá vyšetření v rámci jejich přímé platby," potvrdila, že mohou stanovit orientačně konzumaci drog. Rodiče však mají o takovou analýzu minimální zájem. "Marihuanu dokážeme například prokázat i po týdenním požití a pervitin po čtrnáctidenním," uvedla.
"Naše laboratoř by potřebovala nové prostory, abychom se mohli se zdabořskou částí sloučit. Jsme ve čtyřpodlažní vile, kde je výtah pouze pro materiál. Přáli bychom si také vybavení, které by odpovídalo potřebám oblastní nemocnice," upřesnila primářka, že má na mysli nový biochemický automatický analyzátor, jehož pořizovací cena je šest milionů korun.

Sedmdesát procent práce oddělení klinické biologie Oblastní nemocnice, a.s., Příbram se točí kolem tohoto analyzátoru. Primářka uvedla, že by již potřeboval nahradit novým. Za den totiž zpracuje 220 vzorků (zdabořské pracoviště vyhodnotí dalších 150 vzorků). Na snímku je laborantka Dita Dostálová.
Foto Marie Břeňová
________________________________________________________________________

Kramerová versus Kramer
Nedělní Blesk | 22.2.2004 | rubrika: TV Program | strana: 5 | autor: Japonský animovaný seriál (2001)Walt Disney a jeho kouzelný

Úterý 20.00 ČT 1
Bílá vdova
Slavné filmové drama se hned po svém uvedení v kinech zařadilo mezi komerčně nejúspěšnější tituly sedmdesátých let. Příběh ambiciózního reklamního pracovníka Teda Kramera, který po nečekaném odchodu manželky zůstane sám se svým sedmiletým synem, vznikl podle stejnojmenného románu Averyho Cormana. Působivý film je postaven na hereckých výkonech Dustina Hoffmana a tehdy začínající Meryl Streepové.

Středa 20.35 Nova
Srdečné pozdravy z Ruska
Agent 007 Sean Connery se ocitá v síti intrik nebezpečné Není tráva jako tráva aneb Kdo umí, ten umí. Britská komedie vypráví o tom, že dáma zůstane dámou, i když zrovna pěstuje marihuanu. Film z roku 1999 natočil režisér N. Cole. zločinecké organizace. Dokonale připravený plán na jeho zničení však nepočítal s jednou drobností - že se do něj tajná agentka Daniela Bianchi zamiluje... Britský akční film je z roku 1963.

Pátek 20.35 ČT 1
Připoutejte se, prosím!
Bláznivá americká parodie na katastrofické příběhy se odehrává na letecké lince mezi Los Angeles a Chicagem. V hlavních rolích filmu z roku 1980 se představí R. Hays, L. Bridges, L. Nielsen a další herci.
________________________________________________________________________

Tvrdé drogy už nejsou "in"
Zdravotnické noviny | 20.2.2004 | rubrika: Z domova | strana: 17 | autor: (kom)

Dívky se ale činí, pokud jde o alkohol

Téměř každý desátý šestnáctiletý chlapec je silným kuřákem, to znamená, že denně vykouří víc než deset cigaret. Oproti minulým letům začíná přibývat dívek konzumujících v nadměrných dávkách alkohol. Od roku 1995 vzrůstá počet studentů, kteří mají zkušenost s konopnými látkami. "Boom" zažívá taneční droga extáze. Tak lze shrnout nejnovější poznatky ESPAD Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách. Studie ESPAD byla v loňském roce realizována ve 30 evropských zemích. U nás se tento průzkum konal už potřetí (1995, 1999, 2003) a loni byla pozornost zaměřena především na ročník narození 1987, tedy šestnáctileté studenty. Josef Radimecký, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, která studii zadávala, pokládá za nejpodstatnější trend to, že tvrdé drogy přestávají být pro mladé lidi přitažlivé. U legálních drog, jako jsou cigarety a alkohol, je ovšem evidentní stále vzrůstající trend. Výzkum prokázal, že denně kouří téměř 30 procent šestnáctiletých chlapců a téměř každý desátý z nich je silným kuřákem. Mezi děvčaty jsou kuřačky zastoupeny 25 procenty. "Zatímco u dospělých od 90. let spotřeba cigaret klesá, u adolescentů se kouření rozmáhá," upozorňuje Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha, které studii zpracovávalo. Dívky začínají chlapce dohánět i v konzumaci alkoholu. V roce 1995 se jich k častému pití nadměrných dávek alkoholu přiznalo necelých sedm procent, loni už to bylo téměř 13 procent. Mezi nelegálními drogami si od roku 1995 upevňují postavení konopné látky. K užití marihuany či hašiše se přihlásilo skoro 44 procent šestnáctiletých. Vzrostl také počet uživatelů extáze - v roce 1995 to bylo pouhých 0,2 procenta, loni jejich podíl přesáhl osm procent. U ostatních drog došlo ke stagnaci či dokonce k poklesu jejich užívání. "Podstatné je to především u heroinu a pervitinu," dodává L. Csémy. Více než trojnásobně se oproti prvnímu šetření zvýšilo opakované užívání ilegálních drog - ze 7,2 na 25,3 procenta. Zajímavé je, že zatímco mezi chlapci je užívání marihuany rozšířenější než mezi dívkami, u pervitinu a heroinu je vyšší procento dívčích uživatelů. Celkově mělo loni jednorázovou zkušenost s jakoukoli ilegální drogou 325 tisíc mladých lidí ve věku 15 až 19 let.

Na protidrogovou politiku bude letos vyčleněno 105 miliónů korun. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky přidělila přes 90 miliónů Kč na realizaci protidrogové politiky na místní úrovni, celkem se jedná o podporu 144 programů. Peníze by měl poprvé v historii uvolňovat přímo úřad vlády, čímž by se zkrátilo převádění dotací. Na odbornou činnost sekretariátu rady bylo přiděleno přes šest miliónů korun. Z nich bude hrazeno plnění úkolů Národní strategie protidrogové politiky, činnost Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti a zavedení systému certifikací odborné způsobilosti služeb pro uživatele drog. Během roku bude přerozděleno zbývajících osm miliónů korun. V současnosti začíná rada pracovat na Národní strategii protidrogové politiky na roky 2005 až 2009. Vládě by měla být předložena v červenci.
________________________________________________________________________

Na Valašsku přibývá loupežných přepadení, počet vloupání podle statistik naopak klesá
Naše Valašsko | 21.2.2004 | rubrika: Valašsko - Zpravodajství | strana: 2 | autor: LENKA PLAČKOVÁ

VALAŠSKO – Podstatně úspěšnější byli valašští policisté při objasňování nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Podařilo se jim odhalit trojici mladých lidí, kteří v Dolní Bečvě pěstovali větší množství konopí setého za účelem výroby marihuany. "Na prvním případu se formou spolupachatelství podíleli sedmadvacetiletý muž z Valašského Meziříčí a šestadvacetiletá žena z Velké Lhoty, kteří v budově bývalého objektu Spotřebního družstva Jednota za využití speciálního zařízení pěstovali ve větším množství zvláštní druhy konopí setého. Druhý trestný čin nedovolené výroby spáchal třiatřicetiletý muž z Rožnova pod Radhoštěm, který ve speciálně upravené a ukryté podzemní místnosti pod hospodářským stavením pěstoval ve větším rozsahu různé odrůdy konopí. Při domovní prohlídce bylo ve zmíněné pěstírně zajištěno 207 kusů rostlin, z části již sklizených," dodal Hauk.
________________________________________________________________________

z deníku strážníků
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 20.2.2004 | rubrika: Brno a okolí | strana: 11 | autor: (ček)

Mladý muž nabídl v parku marihuanu mladistvému

Brno * Kuřácký dýchánek odehrávající se v parku pod Petrovem zaznamenal v úterý po jedné hodině odpoledne brněnský strážník sledující monitor kamerového systému. Hlídka zjistila, že teprve šestnáctiletému hochovi nabídl marihuanovou cigaretu podle všeho devatenáctiletý muž. Záležitostí se bude zabývat správní orgán, jenž může dotyčnému udělit pokutu až 5000 korun.
________________________________________________________________________

Drogy se stále prodávají
Vysočina - listy Pelhřimovska | 21.2.2004 | rubrika: Pelhřimovsko | strana: 4 | autor: (po)

Pelhřimovsko * Dva muži ve věku 24 let byli obviněni z nedovoleného držení omamných látek i z jejich prodeje. První z nich prodával nejméně pětkrát marihuanu, druhý pervitin v různých městech okresů Pelhřimov a Jindřichův Hradec, čímž vydělal nejméně 12800 korun. Tomuto muži hrozí odnětí svobody na dobu jednoho roku až pěti let.
________________________________________________________________________

Rozšíření seznamu světových teroristických organizací
BBC - česká redakce | 20.2.2004 | 17:00 | pořad: Svět o páté

Seznam světových teroristických organizací se rozšířil o další dvě. Levicové Revoluční ozbrojené síly Kolumbie FARC a jejich pravicoví soupeři Sjednocená sebeobrana Kolumbie AUC už podle Spojených států nejsou pouze mezinárodními překupníky drog. Vůdce obou organizací teď Američané zároveň viní z terorismu. Povstalecké skupiny FARC a AUC nahradili před několika lety velké /nesrozumitelné/ drogové kartely, jako hlavní dodavatele kokainu. Obě skupiny využívají zisků z prodeje drog k financování svých bojových akcí.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma