Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder

Soud s pašeráky drog

ČT 1 | 16.2.2004 | 07:00 | pořad: Zprávy

Eva SOUHRADOVÁ, redaktorka
--------------------
U pražského městského soudu dnes pokračuje hlavní líčení v kauze rozsáhlého pašování drog. Šestice českých podnikatelů, mezi nimi i jedna žena, podle žalobce pašovala v letech 2001 a 2002 marihuanu, kokain a hašiš mezi Nizozemskem, Švýcarskem, Německem a Českou republiku. Drogy pak měli nabízet svým známým, například i zpěvákovi Petru Mukovi nebo slovenskému režiséru Viliamu Dočolomanskému. Obžalovaným hrozí až patnáct let vězení.
________________________________________________________________________

MfD: V J. Hradci loni zkusila některou z drog třetina žáků

Zpravodajství ČTK | 16.2.2004 | 09:13 | rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj | autor: JEF

ČESKÉ BUDĚJOVICE 16. února (ČTK) - Na základních a středních školách v Jindřichově Hradci se od roku 1995 zdvojnásobil počet žáků, kteří mají zkušenost s drogami. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který provedl městský protidrogový koordinátor Milan Týmal. Podle dnešní jihočeské přílohy deníku Mladá fronta Dnes (MfD) jindřichohradecké radní zjištěné skutečnosti překvapily.

"V roce 1995 o droze ve svém okolí vědělo 38 procent školáků, loni už 69 procent. V roce 1995 drogy zkusilo 15 procent školáků, loni 33 procent. Ukazuje se, že i u nás, kde se možná cítíme trochu jako na venkově, hrají drogy neblahou roli," cituje MfD jindřichohradeckého místostarostu Alfreda Němce.

Strměji stoupá počet dětí a teenagerů, kteří o drogách vědí a znají, kde se dají získat. Čísla jsou pro radní alarmující, jedno pozitivum ale v sobě přece jen zahrnují - nárůst těch, kteří se k droze vracejí, je mírnější.

Před skutečností, že i školáci se s drogami setkali či je někde užili, nezavírá většina rozumných ředitelů škol oči. Na přípravě besed a přednášek o drogové problematice školy spolupracují s policií, běžné jsou i neformální rozhovory o drogách přímo ve vyučovacích hodinách.

I přes aktuální čísla Jindřichův Hradec v rámci Jihočeského kraje či celé republiky s drogami mezi školáky nevybočuje do nadprůměru. MfD to potvrdil i krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarz. "Obecně se dá říct, že nejen v Jindřichově Hradci mezi školáky vzrůstá užívání cannabinoidů neboli hašiše a marihuany, dále halucinogenů, jakými jsou LSD a houby lysohlávky, a také tanečních drog. Naštěstí nezaznamenáváme nárůst konzumace tvrdých drog a případů závislosti," uvedl Schwarz.

V Jindřichově Hradci hodlá radnice nadále finančně podporovat osvětu a prevenci ze svého rozpočtu. Loni město poskytlo na tuto oblast částku 30.000 korun a další 2000 na pořízení přístroje, který dokáže v těle drogu zjistit.

jef jpt
________________________________________________________________________

U obžalovaného lékaře jsem drogy hledal marně, tvrdí Dočolomanský

Zpravodajství ČTK | 16.2.2004 | 13:40 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 16. února (ČTK) - V kauze rozsáhlého pašování drog dnes před pražským městským soudem vypovídal režisér Viliam Dočolomanský. Podle obžaloby totiž mohl vědět o jejich distribuci v Česku. "Mylně jsem nabyl dojem, že se u mého známého dají sehnat," řekl dnes k telefonnímu hovoru, v němž předloni žádal obžalovaného doktora Jaroslava Štolbu o drogy.

Z jejich pašování je podezřelá šestice Čechů, která podle žalobce převezla v roce 2001 a 2002 mezi Nizozemskem, Německem, Švýcarskem a Českou republikou desítky kilogramů marihuany, kokainu a hašiše.

Rozhovor mezi Štolbou a Dočolomanským natočili policisté při tajném odposlechu předloni na podzim. Slovenský umělec v něm lékaře žádá, zda by mu nesehnal "trávu" nebo "snížek", tedy marihuanu nebo kokain. Štolba mu však nevyhověl.

Soudce dnes zajímalo, proč mu slovenský umělec kvůli drogám volal. "Byl jediný, u koho mě napadlo, že může mít zkušenosti s drogami, mé tušení ale nebylo správné," vypověděl Dočolomanský.

Obžalovaný Štolba si údajně dvakrát přijel do Německa celkem pro čtyři kilogramy marihuany a 45 gramů kokainu. Lékař to odmítá. Před soudem několikrát zopakoval, že s drogami neměl v životě nic společného, nanejvýš si prý zakouřil marihuanu.

Policie podezřelou skupinu dlouhodobě sledovala. Několik měsíců před zadržením odposlouchávala hovory mezi jejími členy, z nichž většina jsou podnikatelé. Na základě výpovědí svědků vyšetřovatelé zjistili, že někteří obžalovaní drogy údajně poskytovali svým známým, mezi kterými byl podle obžaloby i zpěvák Petr Muk. Zpěvák to však před soudem před čtrnácti dny kategoricky odmítl.

Čtyři zadržení jsou nyní ve vazbě, jeden muž a žena jsou stíháni na svobodě. Kurýři údajných pašeráků byli vesměs Němci, nyní jsou ve vazbě ve své zemi. Pěti obžalovaným Čechům hrozí až 15 let vězení, žena by za napomáhání zločinu mohla jít do vězení až na tři roky. Soudní líčení je naplánováno do poloviny března.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Pochybení kriminalistů přibývá

Mladá fronta DNES | 17.2.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 3

Kryjí opilé řidiče, kradou v supermarketech a dávají ručně "za vyučenou" recidivistům

Téma

Průšvihářů v uniformě v Karlovarském kraji přibývá. V poslední době jsou mezi nimi čím dál častěji vysoko postavení důstojníci kriminální policie.

Karlovarský kraj - Zatím posledním na tapetě detektivů z inspekce ministra vnitra je pětapadesátiletý šéf Obvodního oddělení v Nejdku na Karlovarsku Miroslav Kazda. Inspekce prošetřuje, proč ženatý major Kazda, který má trvalé bydliště v nedalekých Děpoltovicích na Karlovarsku, nastěhoval do svého služebního bytu v Nejdku o dvacet let mladší Ukrajinku Tatjanu Chala.
V případě dalšího policisty, který měl loni na podzim v Karlových Varech surově zkopat studenta místního gymnázia Viléma Kočandrleho, nečekal prozatímní policejní šéf Jan Brázda na výrok soudu. Tři dny před koncem roku musel obviněný policista na příkaz Brázdy svléknout uniformu.
Další případy již skončily u soudu. Podmíněné tresty za zneužití pravomocí veřejného činitele dostali loni v červnu u prvoinstančního soudu tři policisté: Tomáš Mrňák, Pavel Holoubek a Eduard Kalla. Odvlekli do lesa Roma Karla Billého.
Nejvíce však oslabila okresní ředitelství "kauza Budík". Soudce Tomáš Mahr sice osvobodil pro nedostatek důkazů kriminalistu Jana Budíka, který podle obžaloby přepadl karlovarskou poštu. Jenže kvůli krytí kolegy jsou mimo službu čtyři lidé z nejvyššího vedení karlovarské policie postaveni mimo.
Dalším z prohřešků karlovarských policistů je případ recidivisty Martina Seidla, který se snažil ukrást naftu z kamionu a přitom zastřelil policejní pistolí jeho řidiče.
U chebského obvodního oddělení policie slouží dva policisté, kteří jsou zároveň stíhaní za trestné činy. Oba se jich měli dopustit jako příslušníci dopravní policie. František Čadek je obžalován z hanobení rasy za to, že při řízení dopravy v Dolních Dvorech měl hrubě slovně urážet Romy projíždějící kolem. Tomáš Hartl je zase obviněn ze zneužití pravomoci veřeného činitele. Podle vyšetřujícího státního zástupce kryl Hartl viníka autonehody ve Studánce u Aše, když do vyšetřovacích spisů vůbec neuvedl, že viník autonehody nemá řidičské oprávnění.
Zástupce chebského policejního ředitele Josef Brož loni v červnu půjčil vůz svému dvaadvacetiletému synovi, který je závislý na heroinu a marihuaně. Mladík pak pod vlivem drogy srazil a usmrtil otcovým vozem ženu jdoucí po chodníku.
Sokolovská policie zažila skandál i v prosinci 2002. Velitel kriminálky Jaroslav Zámek byl přistižen policejní hlídkou v Kraslicích, že opilý řídil poškozené auto. Hned druhý den ho sokolovský policejní ředitel odvolal z funkce a případ řešil dopravní inspektorát.
K půlročnímu podmíněnému trestu byl letos v lednu odsouzen kraslický policista Petr Morávek. Vloni v březnu zmanipuloval vyšetřování nehody a dechové zkoušky opilého starosty Kraslic Lubomíra Zacha. Ten za nesprávné odbočování dostal jen tisícikorunovou pokutu, i když nejdříve od nehody ujel.

Kauzy, které otřásají důvěryhodností policistů v Karlovarském kraji
Dali Billému" za vyučenou"

Podmíněné tresty za zneužití pravomocí veřejného činitele dostali tři policisté: Tomáš Mrňák, Pavel Holoubek a Eduard Kalla. Před dvěma roky odvezli Karla Billého služebním vozem do lázeňského lesa v Karlových Varech-Doubí, kde ho mlátili pěstmi a kopali do něho. Jako nevinné označil soud další dva muže zákona, obžalované ze zneužití pravomocí a vydírání. Těmi byli policista Pavel David, který k Billému přivolal své kolegy z pultu centralizované ochrany, když Billého přistihl ve voze bez státních poznávacích značek, a Petr Nachtigal, který měl v civilu přisednout do auta a jet s Romem Billým do lesa. Soud neprokázal, že by šlo o rasově motivovaný čin, ale přiklonil se k verzi, že policisté chtěli recidivistovi Billému dát "za vyučenou", protože se k nim opakovaně choval arogantně.

Petr Morávek

K půlročnímu podmíněnému trestu byl letos v lednu odsouzen kraslický policista Petr Morávek. Vloni v březnu zmanipuloval vyšetřování nehody a dechové zkoušky opilého starosty Kraslic Lubomíra Zacha. Ten za nesprávné odbočování dostal jen tisícikorunovou pokutu, i když nejdříve od nehody ujel.

Jan Budík

Nejvíce však oslabila okresní ředitelství "kauza Budík". Soudce Tomáš Mahr sice osvobodil pro nedostatek důkazů kriminalistu Jana Budíka, který podle obžaloby přepadl karlovarskou poštu. Jenže kvůli krytí kolegy jsou mimo službu čtyři lidé z nejvyššího vedení karlovarské policie postaveni mimo.
________________________________________________________________________

Kvůli cigaretě málem připravili člověka o život

Deník Chomutovska | 16.2.2004 | rubrika: Chomutovsko | strana: 19 | autor: JAROSLAV ŠÍCHO

Příběh, který skončil u soudu

Ublížení na zdraví, loupež a porušování domovní svobody - za to vše žaloval státní zástupce dvojici čerstvě osmnáctiletých mladíků, kteří se jako oukropečkové krčili na lavici obžalovaných. Zbytky sebevědomí ztratili pod přísným pohledem předsedkyně trestního senátu Magdaleny Ouřezkové, který nevěstil žádnou shovívavost.
Diskotéka V Doupěti pomalu končila. Mezi posledními se vypotáceli alkoholem a marihuanou opojení Milan Střeček s kamarádem Petrem Sršněm. Za poslední peníze si před odchodem dali po skleničce ohnivé vody a byli úplně švorc. Ušli několik desítek metrů a Milan se zastavil obraceje kapsy naruby: "Ty vole, nemáš cígo?" Petr odsekl: "Vyhulils mi i tu poslední."
Za oknem rodinného domku, krčícího se ve stráni na okraji Chomutova, blikalo modravé světlo obrazovky televizoru. Mladíci přelezli plot a nahlédli do okna. Na pohovce seděl starý muž, pokuřoval a sledoval filmovou zabijačku. "Ten starej nám dá zakouřit nebo si ho podáme," rozhodl Milan a nečekaje na kamarádův názor zaklepal na dveře. Ty se po chvilce otevřely na šířkuzajišťovacího řetízku: "Co se děje?" - "Dej nám každýmu cígo a my pudeme dál!" - "Táhněte domu, ožralové!" chtěl starý pán zabouchnout, ale Milan strčil nohu mezi futro a dveře. Potom se spolu s Petrem opřeli, přetrhli řetízek a vtrhli dovnitř.
"Obžalovaní násilím vnikli do domku, majitele pana Postrka povalili na zem, kopali jej do hlavy i po celém těle a když nejevil známky života, prohledali místnosti, přičemž odcizili dva tisíce korun v hotovosti, mobilní telefon a z ledničky odcizili potraviny v hodnotě přibližně tří set korun," uzavřel státní zástupce přednášení obžaloby.
Starý pán přišel k vědomí za svítání, po čtyřech se doplazil k sousedovi, odkud jej sanitka odvezla do nemocnice. Lékař konstatoval, že se mu dostalo ošetření v poslední chvíli.
"...a odsuzují se k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání pěti let, k úhradě způsobené škody a nákladů na léčení poškozeného," zněl rozsudek, na němž se shodlsenát.
________________________________________________________________________

Knihomolna

Mladý svět | 17.2.2004 | rubrika: Knihy | strana: 37 | autor: Stranu připravil Ondřej Bezr

Timothy Leary: VELEKNĚZ
Maťa

První české vydání jedné ze zásadních knih "proroka LSD" je i dnes aktuální, byť od událostí, které popisuje, uběhlo více než čtyřicet let. Záznamy tripů s halucinogenními drogami, kterých se v rolích "průvodců" zúčastnily i takové osobnosti jako A. Ginsberg, A. Huxley či W. Burroughs, totiž nejen dokumentují dobu, kdy LSD bylo legálním předmětem vědeckého výzkumu, ale také zařazují halucinogenní prožitky do obecně kulturních souvislostí. Zlatá doba, kdy "kyselina" byla klíčem k "branám vnímání", ne jen banálním povyražením...
hYp3r
mno v tomhle state je vic veci postavenejch na hlavu :c(
UdL
Fakt síla...
greedy23
hrucoon: a nebo.....za par car sprejem rok podminka a za napadeni romskejch manzelu v jejich vlastnim dome dlazebnima kostkama to samy......(prvni pripad znam cloveka, druhej ste mohli videt v TV)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma