Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 13.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Žáci přiotrávili 10 učitelů koláčky z marihuany

Deset učitelů a učitelek ze severoněmeckého města Lüneburg skončilo v nemocnici poté, co snědli čokoládové koláčky, které jim darovali žáci. Pečivo s věnováním bylo totiž vyrobeno z marihuany. O netradičním případu ve čtvrtek informovala tamní policie.

12.02. 15:54
LÜNEBURG - "Vypadalo to opravdu hrozně. Nikdo nevěděl, co se děje," uvedl ředitel školy Peter Homburg.

Postižení pedagogové podle něj záhy po konzumaci ztratili smysl pro rovnováhu a někteří zvraceli. Jeden z konzumentů volal o pomoc dokonce z nádraží - jel již domů.

Vyšetřovatelé tvrdí, že celá událost se zatím jeví jako nepovedený studentský žert.

Koláčky žáci ponechali ve středu ve sborovně se vzkazem: "Děkujeme vám za všechno - dobrou chuť".

Škola si zakládá na vstřícnosti mezi učiteli a žáky. Je zcela běžné, že na pedagogy čeká po ránu jako příjemné překvapení nejrůznější pečivo, jež připravili studenti se svými rodiči.

V nemocnici nakonec skončilo deset z pětašedesáti kantorů. Policie nyní pátrá po organizátorech akce.
breeder
Marihuaně se na statku dařilo, čtyři pěstitelé jsou obviněni
Ústecký deník | 12.2.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 13 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Éra pěstování marihuany na zahrádkách či v lesích podle kriminalistů skončila. Svědčí o tom i případ skleníku s 71 vzrostlými rostlinami marihuany, který policie uzavřela na přelomu roku.
Čtyřiadvacetiletého muže a jeho tři známé policisté nyní obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle kriminalisty okresního policejního ředitelství pěstovala skupina ve starém statku na Ústecku marihuanu ve speciálně zatepleném foliovníku. "Vybavení stálo minimálně 20 000 korun, další tři tisíce stojí měsíčně elektřina na speciální lampy na světlo, teplo a větrání. Potřebné jsou také speciální substráty, zálivky, hnojiva," řekl kriminalista.
Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová doplnila, že místo rizikového pěstování marihuany venku si dnes lidé raději zajdou do obchodu, kde si řeknou o "komplet na pěstování pokojových rostlin" a rostlinky se snaží pěstovat doma. Zadrženou marihuanu policisté usušili a poslali na chemický rozbor.
"Omlouvání a zdůvodňování pozice marihuany na trhu jako lehké a neškodné drogy je nebezpečné. Mladí lidé nerozlišují riziko a když jim marihuana nestačí, přejdou na hašiš či pervitin," tvrdí kriminalista. Marihuana je podle jeho mínění odrazový můstek.
Další z policistů, který se specializuje na drogovou problematiku, řekl, že příkladem je jeden z posledních odhalených případů ve Všebořicích, kde parta mladých lidí začala s marihuanou a skončila na pervitinu. "Dealerovi došla marihuana a tak jim nabídl pervitin. Oni si ho bez rozmýšlení vzali a už na něm zůstali," dodal.
V roce 2003 ústečtí kriminalisté odhalili 47 případů nedovolené výroby a držení omamných látek. Policisté v loňském roce obvinili v této souvislosti 34 lidí.

________________________________________________________________________

Koláčky s marihuanou
Frekvence 1 | 12.2.2004 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Školáci přiotrávili svoje učitele koláčky z marihuany. Deset pedagogů z německého města Lineburg skončilo v nemocnici. Snědli čokoládové koláčky, které jim darovali žáci. Pečivo s věnováním ale bylo z marihuany.

Studenti otrávili učitele hašišem
Mladá fronta DNES | 13.2.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 10 | autor: (zis)

Berlín - Deset učitelů střední školy v severoněmeckém Lüneburgu bylo hospitalizováno poté, co se najedli koláče "dochuceného" hašišem.
Ten jim podle všeho podstrčili jejich žáci.
"Díky za všechno a dobou chuť," stálo na lístku u nevinně vyhlížející misky s koláčem, z něhož pojedla řada profesorů.
Koláč vypadal jako čokoládový, obsahoval však hašiš, jak potvrdily laboratorní výsledky.
Učitelé, kteří našli koláč před sborovnou, si záhy stěžovali na nevolnost, třes a halucinace. Vedení školy okamžitě varovalo všechny ostatní členy profesorského sboru a zalarmovalo místní policii.
Testy prokázaly ve směsi typické produkty cannabisu. Učitelé naštěstí nejsou v ohrožení života. První dva z nich již opustili nemocnici, dalších osm zůstalo včera ještě na pozorování. Vysvětlení, proč se nic netušící pedagogové nasytili neznámého koláče, je prosté. Na gymnáziu je totiž zcela běžné, že učitelé kupují od žáků koláče a peníze pak putují na charitativní účely, např. na konto obětí černobylské tragédie.
Koláč před sborovnou proto nikoho nepřekvapil a nikomu nepřipadal podezřelý.
________________________________________________________________________

Starostové mikroregionu zvažují testy na drogy
Kladenský deník | 12.2.2004 | rubrika: Střední čechy | strana: 19 | autor: (ket)

Kolínsko - O možnosti bezplatného testování dětí na přítomnost drogy se zajímala tajemnice pečeckého mikroregionu. "Jedná se převážně o iniciativu ředitelů škol, kteří mě oslovili, zda bychom nemohli s tímto problémem nějak pomoci. Často chodí do škol rodiče, kteří mají podezření, že jejich děti užívají drogy a škola má zájem jim v tom být nápomocna," sdělila tajemnice mikroregionu Markéta Pošíková.
Jeden test vyjde na padesát korun a byl by distribuován prostřednictvím K-centra bezplatně. Testy by hradil Svazek obcí.
"Mrzí mě, že se starostové k tomuto návrhu vyjádřili vesměs záporně. Je to v současné době velmi aktuální problematika. Odsunuli jsme jednání na příští setkání starostů, ve kterém se budeme snažit najít řešení," dodala Pošíková.
________________________________________________________________________

9 NEJČASTĚŠÍCH PŘÍČIN DĚTSKÝCH TRÁPENÍ
Maminka | 2.2.2004 | rubrika: Maminka varuje | strana: 86

o kterých rodiče většinou ani netuší ani je nevnímají

Je po vysvědčení. Každoročně přibývá dětí, které se poté bojí domů, dokonce zajdou tak daleko, že se chtějí zabít. Proč a čím nejvíc rodiče své děti trápí?

Nejfrekventovanější témata, s nimiž se děti obracejí na Linku bezpečí:

1 RODINNÉ VZTAHY (20 % hovorů)
Přehnaná přísnost rodičů nebo celkové nepochopení, stejně jako hádky mezi rodiči nebo rozvod vyvolávají u dětí úzkost, obavy a strach. Nejistotu ve vztazích v rodině dítě vycítí podvědomě, ačkoli si rodiče myslí, že před dětmi se chovají nekonfliktně.

2 PROBLÉMY S LÁSKOU, PARTNERSTVÍM (21 %)
Seznamování, rozchody nebo konfliktní vztahy vůbec způsobují u dětí nejrůznější traumata a deprese, které mohou řešit adekvátně svému věku, někdy možná až extrémně. Mluvte se svými dětmi, ptejte se jich, komunikujte. Projevení zájmu a konkrétní návrhy pomohou nejvíc.

3 VRSTEVNICKÉ VZTAHY (10 %)
Posmívání, vztahy s kamarády, dětská šikana... Dítě se může doma tvářit jakoby nic a vás ani ve snu nenapadne, jak trpí. I malé signály mohou prozrazovat velká traumata. Základem je vaše všímavost a zájem. Neodsuzujte, neodbývejte ho, věnujte se mu.

4 PROBLÉMY SEXUÁLNÍHO ZRÁNÍ A SOUŽITÍ (9 %)
Těhotenství, dotazy na sexuální témata, menstruace, pohlavní styk... Problém je opět v komunikaci. Mnoho rodičů se právě téhle problematice vyhýbá. Chyba. Následky nechtěného těhotenství nebo nakažení pohlavní nemocí pak budete muset chtě nechtě řešit a pravda je, že už to bude daleko horší, než si o těchto záležitostech promluvit dřív.

5 ŠKOLNÍ PROBLÉMY (9 %)
Strach a obavy z reakce rodičů... Slova: "Ty to dokážeš, ty na to máš, ty to zvládneš..." mohou být pro dítě povzbuzující, ovšem stejně tak i ubíjející a děsivé. Pokud na něj valíte odpovědnosti příliš, zkolabuje a neunese přemíru odpovědnosti. Je dobré si přiznat, že na některé věci nemá, ale že zkusilo to nejlepší. Musí mít jistotu, že od něj neočekáváte, že bude ve všem dokonalé. Vždyť to ani nejde...

6 OSOBNOSTNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY (7 %)
Občas se děti bojí, když nevědí, co je trápí po zdravotní stránce. Když je například čeká nějaký zákrok nebo vyšetření a oni netuší, co bude. Vracíme se tak znovu na počátek všech problémů... komunikujte, mluvte, věnujte mu pozornost!

7 TÝRANÉ, ZNEUŽÍVANÉ A ZANEDBÁVANÉ DĚTI (5 %)
Takovéto děti mají velmi těžkou pozici. Doma nemají žádnou oporu, právě naopak. O svém trápení se bojí mluvit, vlastně se za něj stydí. Tady může pomoci všímavá učitelka, rodiče kamaráda nebo prarodiče. Nutno zdůraznit, že po odkrytí problému bývá dítě ještě dlouho ve špatném psychickém stavu.

8 ŠIKANA, ETNICKÉ A RASOVÉ PROBLÉMY (3 %)
I v tomto případě drobné detaily prozradí víc než si myslíte. Modřiny, poškrábané ruce, věci v nepořádku... většinou dítě začne odmítat zavedené rituály, některé věci schovává, o jiných mlčí... Je třeba dostatek trpělivosti, laskavosti a lásky. A komunikace!

9 ZÁVISLOSTI (3 %)
Dítě může být najednou velmi aktivní. Chodí do školy, ven a dlouho do noci svítí nebo něco dělá ve svém pokoji? Má plno energie... Nebo se začnou ztrácet věci z vaší domácnosti? Občas máte pocit, že k němu hovoříte a ono je jakoby mimo, nevnímá vás. Dožaduje se stále většího kapesného? Zaveďte ho k odborníkovi na drogové závislosti. Odhalí jeho případné úlety.

Linka bezpečí je hlavním projektem Nadace Naše dítě. Od září 1994 funguje jako nonstop telefonická krizová pomoc pro děti a mládež. V průměru na ni volá denně kolem dvou tisíc dětí ve věku od 10 do 16 let. Z celé ČR se dovoláte bezplatně!
800 155 555

Text: Klára Lipská, Kate ř ina Hamrová, foto: profimedia. cz/ CORBIS
________________________________________________________________________

Odvolací soud potvrdil dvěma pašerákům extáze pětiletý trest
Zpravodajství ČTK | 12.2.2004 | 12:27 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 12. února (ČTK) - Pražský vrchní soud dnes definitivně uložil pět let vězení dvěma pašerákům extáze ze západních Čech. Potvrdil tak říjnový rozsudek plzeňského krajského soudu, proti kterému se oba muži odvolali. Jeden z obžalovaných, Chorvat, bude po odpykání trestu na pět let z Česka vyhoštěn.

Podle žalobce čtyřiačtyřicetiletý chorvatský občan Zvonimir Bunoza a jeho český komplic Jaroslav Sladký pověřili v roce 2002 kurýra, aby převezl do Německa téměř 8300 tablet extáze a předal je dalšímu muži. Soud přiznal, že se nepodařilo zjistit, z jakého zdroje drogy pocházely. Německá policie kurýra s balíčky extáze zadržela na dálničním odpočívadle v automobilu, který patřil Sladkému. Nyní si v Německu odpykává téměř čtyřletý trest.

Jako hlavní důkaz posloužily v kauze odposlechy telefonů mezi Bunozou, Sladkým a jejich kurýrem. Soud navíc zajistil i podezřelé textové zprávy a vyslechl řadu svědků.

Podle obhájců jde pouze o nepřímé důkazy, z nichž vyplývá nanejvýš to, že si známý obou obžalovaných půjčil vůz jednoho z nich a v něm propašoval do Německa drogu. Jakékoli souvislosti však podle nich chybějí, muži prý byli běžní obchodníci s elektronikou.

Svou závěrečnou řeč pojal velice emotivně obžalovaný Bunoza, který byl na rozdíl od Sladkého stíhán vazebně. "Žiji tu od roku 1978 a mám tu dítě. Během mého pobytu ve vazbě mě opustila manželka a zemřela mi maminka, jestli mě teď odsoudíte, tak mi zničíte život," řekl s pláčem.

Odvolací senát však jakékoli pochybnosti o vině obžalovaných odmítl, podle něj je provedené dokazování dostatečné. Obchodování s drogami je vysoce nebezpečné, každá společnost se musí před ním chránit, upozornil po vynesení rozsudku soudce Karel Vrzáň.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Soud řeší, jak dealer zásoboval mládež pervitinem
Mladá fronta DNES | 13.2.2004 | rubrika: Střední Morava | strana: 2 | autor: JAKUB ŠTOS

Olomouc - Návštěvníkům olomouckých diskoték a nočních podniků podle policistů dodal "stovky" psaníček s pervitinem za desítky tisíc korun. Během vyšetřování to potvrzovali svědci, kteří si od jednatřicetiletého dealera Alexandra Olšanského drogy kupovali. U olomouckého soudu však většina z nich včera mluvila jinak.
Olšanský podle obžaloby některým z desítky svých zákazníků, na které policie přišla, prodal postupně až padesát dávek drogy. Třeba dvě mladé dívky z Olomouce policistům řekly, že si od dealera koupily během přibližně jednoho roku každá pervitin za 25 až 30 tisíc korun. Včera před soudem však tvrdily, že drog kupovaly mnohem méně.
"Když jsem říkala padesát psaníček, myslela jsem tím množství, které jsem nakoupila za celou dobu, co jsem užívala drogy. Ne že jsem to všechno koupila od Saši," přesvědčovala soud jedna z dívek, přestože policejní protokol s původní výpovědí podepsala.
Olšanský u soudu řekl, že drogy sám nikomu nenabízel. "Měl jsem je pro sebe a to, co mi zbylo, jsem poskytl známým. Když mi volali, proč bych jim to neposkytl," hájil se.
Jeden z jeho zákazníků však vypověděl, že když se měl s dealerem setkat před jedním olomouckým barem, čekalo tam na něj ještě několik zákazníků. "Přinesl mi psaníčko a taky ostatním pervitin sehnal," potvrdil mladík, který si za Olšanským pro drogy přijel z Hanušovic. Také další mladí lidé řekli, že dealera neznali, dokud na něj kvůli pervitinu od někoho nedostali telefonní číslo.
Soudu zbývá vyslechnout jednoho svědka a znalce z oboru psychiatrie. Rozsudek zřejmě padne ještě do konce února.
________________________________________________________________________

Drogy si vybírají velmi krutou daň
Českolipský deník | 12.2.2004 | rubrika: Českolipsko | strana: 17 | autor: (dol)

Česká Lípa - Další případ dealerství drog na Českolipsku otevřel před nedávnem Krajský soud v Liberci. Obžalovaní jsou manželé ze Skalice u České Lípy, kterým hrozí až dvanáct let odnětí svobody za to, že dávali či prodávali pervitin mladým lidem. Některým z nich nebylo ještě ani osmnáct let a jedna z odběratelek dokonce chodila do deváté třídy základní školy.
"Drogová problematika patří mezi tu složitější a závažnější. Například v loňském roce řešila policie v okrese Česká Lípa celkem 21 případů držení a výroby drog a také 5 případů tzv. šíření toxikomanie. V této oblasti máme ovšem vysoké procento objasněnosti, protože v prvním případě bylo objasněno 20 případů, v tom druhém všech pět," uvedl včera pro Českolipský deník zástupce ředitele Policie ČR v České Lípě plk. Vladimír Hysek.
Dodejme, že Krajský soud v Liberci poslal před časem na tři roky do vězení s dozorem i dvacetiletou Lenku S. Je vina tím, že nabízela mladší kamarádce a žačce zvláštní školy z Nového Boru tvrdé drogy. Podle spisu Lenka S. nabídla, a dokonce i píchla do žil, pervitin své čtrnáctileté kamarádce, ačkoliv věděla, že jí ještě není ani patnáct let. Drogu jí během jednoho měsíce píchla dohromady asi pětatřicetkrát. Kromě pervitinu si obě dívky vyzkoušely dokonce i heroin.
Kriminalisté řešící případy šíření toxikomanie se chtějí i v budoucnu zaměřit na tzv. velké ryby a rozbít jejich síť, protože distributoři tvrdých drog se zaměřují nejen na stálou narkomanskou klientelu, ale i na studenty středních škol a učilišť.
________________________________________________________________________

Distributor heroinu byl dopaden
Ústecký deník | 12.2.2004 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 2 | autor: (awa)

KRÁTCE Z KRAJE

Teplice - Policisté z Prosetic spolu s teplickými kriminalisty řešili případ šíření drog v této teplické městské čtvrti. Nyní byl zadržen muž ve věku třiceti let, kterého lze bez nadsázky označit jako dealera "bílé smrti". Shromážděné důkazy jej usvědčují ze šíření heroinu. Muž byl obviněn z nedovoleného držení drog. Soud jej může poslat až na pět let do vězení.
________________________________________________________________________

Tradice kontra heroin
Pátek Lidových novin | 13.2.2004 | rubrika: Reportáž | strana: 21 | autor: Vladimir ŠEVELA

Co sužuje olašské Romy a co jim dává naději

Dopadli jako indiáni V druhé polovině 90. let propadlo mnoho mladých olašských Romů v Ostravě i jiných městech tvrdým drogám heroinu a pervitinu (méně majetní Rumungři se soustředili na "čichací" drogy) a situace se ani přes výzvy jejich krále nelepší. "Téměř všechny olašské děti, které jsem před asi deseti lety učila na zvláštní škole, jsou dnes závislé na drogách," tvrdí bývalá učitelka Helena Balabánová, která dnes pracuje na Krajském úřadě v Ostravě jako "koordinátorka pro národnostní menšiny". Pozoruhodné je, že téměř všichni dealeři drog z řad olašských Romů se - podle primářky Jitky Potribné mající na starosti ostravské metadonové středisko - sami brzy stali narkomany. Olaši dnes prý už drogy neprodávají. "Přirovnala bych to k problému amerických indiánů, pro něž se stal podobnou metlou alkohol kvůli nedostatku informací o jeho působení," říká ředitelka brněnského Muzea romské kultury Jana Horváthová. "Válka proti drogám", kterou vyhlásil Jan Lipa, je tedy zatím úspěšná jen zčásti. I v tradiční olašské komunitě se na počátku 21. století začínají původní hodnoty a jistoty klížit. Zpochybněna byla například i Lipova funkce: brněnští Olaši si už dva týdny po ostravské volbě zvolili vlastního krále, šedesátníka na penzi Jana Horvátka, a monarchu z Vítkovic přestali uznávat.
________________________________________________________________________

Husajn užíval drogy
Frekvence 1 | 12.2.2004 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

Pavel NAVRÁTIL, moderátor
--------------------
Saddám Husajn bral drogy. Užíval marihuanu a heroin, dnes to prozradil šéf jeho kanceláře. Bývalý irácký prezident byl podle jeho prohlášení pod vlivem drog i v době, kdy řídil obsazování Kuvajtu a operace iráckých vojáků před čtrnácti lety. Tehdy se Irák poprvé dostal do války se Spojenými státy. Drogy také mohou vysvětlit Saddámovo neobvyklé chování i při jiných příležitostech.

Saddám prý o obsazení Kuvajtu rozhodoval pod vlivem drog
Zpravodajství ČTK | 12.2.2004 | 14:45 | rubrika: Politika - Blízký východ | autor: SVA

PAŘÍŽ 12. února (ČTK) - Bývalý irácký prezident Saddám Husajn byl v době, kdy se rozhodl obsadit Kuvajt, pod vlivem drog. V rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 to dnes řekl bývalý šéf Saddámova protokolu Isam Rašíd Valíd.

"Saddám byl naprosto zdrogován. V roce 1959 začal s marihuanou a když se ujal moci (v roce 1979), bral někdy heroin. Jestliže se rozhodl obsadit Kuvajt, bylo to proto, že nebyl v normálním stavu. Byl pod vlivem drog a v takových chvílích pak ztrácel hlavu," řekl Valíd.

Irácká armáda vstoupila do Kuvajtu v srpnu 1990, tedy dva roky po skončení irácko-íránské války. Na Irák byly uvaleny mezinárodní sankce a v roce 1991 Iráčany porazila mezinárodní koalice.

Valíd Saddámovy výstřední činy dokumentoval také příhodou, při níž údajně bývalý prezident nechal jednoho ze svých oponentů roztrhat dobrmanem. Valíd ale oběť neidentifikoval.

Prezident prý měl v letech 1973 až 1990 podniky po celém světě a investoval zejména do automobilového průmyslu v Brazílii. V roce 1990 obnášelo Saddámovo bohatství "téměř 35 miliard dolarů", prohlásil Valíd.

Bývalý šéf Saddámova protokolu žije v Londýně a hodlá zveřejnit knihu svědectví o Saddámově vládě s názvem V Saddámově stínu. Saddám je od prosince v americkém zajetí.

sva mik

Saddám byl zfetovaný, když zaútočil na Kuvajt
Mladá fronta DNES | 13.2.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (ČTK)

Paříž - Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn byl v době, kdy se rozhodl obsadit Kuvajt, pod vlivem drog. Francouzské rozhlasové stanici Europe 1 to včera řekl bývalý šéf Saddámova protokolu Isam Rašíd Valíd.
"Saddám byl naprosto zdrogovaný. V roce 1959 začal s marihuanou, a když se ujal moci - v roce 1979 - bral někdy heroin," řekl Valíd. "Jestliže se rozhodl obsadit Kuvajt, bylo to proto, že nebyl v normálním stavu. Byl pod vlivem drog a v takových chvílích pak ztrácel hlavu," řekl Valíd. Irácká armáda vstoupila do Kuvajtu v srpnu 1990, tedy dva roky po skončení irácko-íránské války. Na Irák byly uvaleny mezinárodní sankce a v roce 1991 Iráčany porazila mezinárodní koalice.
Valíd Saddámovy výstřední činy dokumentoval také příhodou, při níž údajně bývalý prezident nechal jednoho ze svých oponentů roztrhat dobrmanem. Valíd však neřekl, kdo to byl.
Saddám je od prosince v americkém zajetí.
________________________________________________________________________

Art Garfunkel se přiznal k držení marihuany
Zpravodajství ČTK | 12.2.2004 | 11:37 | rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN | autor: ML

NEW YORK 12. února (ČTK) - Americký zpěvák Art Garfunkel se přiznal k držení marihuany, kterou u něho nalezla policie na severu státu New York a zaplatil soudu v newyorském Hurley 200 dolarů. Oznámil to ve středu místní list Daily Freeman.

Zpěvákův advokát se měl objevit ve středu u soudu, ale namísto toho již před tím 4. února Garfunkel přiznal svou vinu a k soudu nedošlo, napsal list. Garfunkel zaplatil 100 dolarů pokuty a 100 dolarů za soudní výlohy.

Drogu u něj objevil policista, který 17. ledna v Hurley na severu státu New York zastavil jeho limuzínu kvůli překročení povolené rychlosti. Policista drogu ucítil, jakmile se přiblížil k autu, v němž hudebník cestoval sám. Dvaašedesátiletý Garfunkel měl šest gramů marihuany v kapse saka.

Art Garfunkel se proslavil v 60. letech v duu s Paulem Simonem řadou hitů jako The Sounds of Silence, Mrs. Robinson, Old Friends či Bridge Over Troubled Water. Loni na podzim se sešli k prvnímu společnému turné po 20 letech.

ml hej
________________________________________________________________________

Test odhalí každou skleničku
Právo | 13.2.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 8 | autor: (aa, BBC)

Několik hodin zdržování před odběrem krve po autonehodě už nikoho nezachrání před průkazem, že před jízdou pil. Trojice nových testů usvědčí provinilce naprosto přesně v tom, kdy a kolik toho vypil - třeba i týdny dozadu.
"Odhalíme celé časové spektrum konzumace alkoholu," uvedl Friedrich Wurst z univerzity ve švýcarské Basileji k článku v časopise New Scientist.
Test EtG i po pěti dnech podle obsahu látky etyl glukuronidu v moči vypoví o konzumaci alkoholu. Zkouška na PEth (fosfatid etanol) prokáže např. tři piva dokonce po několika týdnech. Třetí z testů je založen na analýze složení vlasů, kde "záznam" alkoholu zůstává uložen prakticky natrvalo. "Jediná cesta k zametení stop tedy znamená ostříhat se dohola, jinak vás test FAEEs prozradí," poznamenal biochemik. Wurstův tým provedl zkoušky FAEEs na 40 dobrovolnících a ani jednou nezklamal.
"Bohužel takové testy nemáme k dispozici," povzdychl si Charles Leber z lékařského střediska pro válečné veterány v newyorském Bronxu. "Je to velká věc," přidala se Christine Moorová ze soukromé Laboratoře průkazu drog v Chicagu.
Nové testy s dlouhodobou průkazností uvítají nejen policejní vyšetřovatelé, ale i odpovědná místa v leteckých společnostech a na všech dalších pracovištích, kde skryté sklony k přílišnému pití alkoholu mohou znamenat tragédii.
________________________________________________________________________

Ruská federace zažívá heroinový boom
Hospodářské noviny | 13.2.2004 | rubrika: ze zahraničí | strana: 8 | autor: Dimitrij Běloševský

V Rusku umírá každým rokem v důsledku předávkování drogami sedmdesát tisíc lidí

Jen za leden letošního roku zemřelo na předávkování drogami na sedm desítek Moskvanů, uvedlo na svém serveru ruské ministerstvo zdravotnictví. Ruský týdeník Argumenty i fakty si klade otázku, zda jejich smrt způsobilo skutečně jen "předávkování".

Čečenská stopa?

Nejmenovaný zdroj z ruských zvláštních služeb totiž autorovi článku Heroinový terorismus Jevgeniji Ivanovovi sdělil, že čečenští teroristé a bandité údajně připravují nový typ teroristického úderu.
"Do heroinu, který v 95 procentech proniká do Ruska z Afghánistánu, je přidáváno určité množství cyankáli. Produkt je pak prodáván v ruských městech, především ovšem v Moskvě. Smrt po injekci této vražedné směsi se navlas podobá exitu po předávkování a lékaři otravu mohou při rutinní prohlídce zjistit jen stěží."
Experti z moskevského toxikologického ústavu přitom tvrdí, že ročně opustí svět po nadměrném požití drogy nejméně sedmdesát tisíc obyvatel Ruské federace. V devadesáti procentech jsou oběťmi konzumenti heroinu.
"Ještě v roce 1995 bylo odbytištěm zboží pro překupníky drog 14 z 89 ruských regionů. Byli jsme spíše tranzitní zemí. Nyní jsme cílem smrtonosného byznysu. Nedokáži uvést ani jediný kraj, kde by se drogy neobjevovaly," uvedl náměstek předsedy Úřadu pro kontrolu drog Alexandr Michajlov. "Největší nebezpečí představuje heroin afghánské provenience. Na ruském trhu je ho více než 95 procent.

Z Afghánistánu s láskou

Podle údajů OSN bylo na jaře roku 2003 v Afghánistánu opiovým mákem oseto na 80 tisíc hektarů. Sklizeň činila 3600 tun surového opia, z něhož lze vyrobit v ilegálních, leč moderně vybavených laboratořích 360 tun čistého "vysoce kvalitního" heroinu, uvádí ruský týdeník.
"Američanům se v boji proti výrobcům a distributorům drogy smrtící drogy příliš nedaří. Afghánská bílá smrt se ostatně do USA ani nedostane. Končí v Rusku a odtud míří do západní Evropy," říká Alexandr Michajlov.

Ošidnost etnické karty

Je nepochybné, že obchod s drogami je jako jedna z nejvýnosnějších kriminálních aktivit rozšířen v řadě zemí. Vedle Afghánistánu a Pákistánu je to i postsovětský Tádžikistán, označený před časem ruskými médii pro aktivity místních narkobaronů za "druhou Kolumbii".
"Rozehrávání etnické karty je však ošidné," uvádí analytický server polit.ru. Ruská akademie věd uvedla přesvědčivé důkazy mylnosti tvrzení, že "hlavními dodavateli narkotik jsou představitelé etnických zločineckých uskupení, především tádžických, ázerbájdžánských či afghánských".
Prestižní ruský sociolog Emil Pain ve své studii napsal: "Ruský Státní výbor pro celní dohled uvádí zcela jasná čísla. Jestliže v roce 1999 tvořily 35 procent překupníků drogami výlučně ruské gangy, v roce 2000 jich bylo již 53 procent." Předběžné odhady pro rok 2003 jsou ještě o sedm procent vyšší, uvádí server flb.ru.
"Spojování zločinu, včetně nanejvýš výnosného obchodu s drogami, výhradně s jedním konkrétním etnikem je nebezpečný mýtus," říká Emil Pain. "Neodpovídá realitě a vyvolává xenofobii."
Za prokazatelnou realitu však lze podle něj pokládat "internacionalizaci" obchodu s drogami. Multietnická je však i kriminalita jako celek.
________________________________________________________________________

Boj o zisk zůstává neúprosný
Olomoucký den | 12.2.2004 | rubrika: Styl | strana: 15 | autor: (čtk)

Kábul * Problém dramaticky narůstá, je dlouho znám, ale nikdo nezná řešení. Více než dva roky po pádu režimu Talibanu je Afghánistán znovu největším světovým producentem surového opia, píše agentura DPA.
Od neděle jedná v Kábulu mezinárodní protidrogová konference, která se tímto problémem zabývá. Že by však jejím výsledkem mohlo být zastavení růstu výroby drog v zemi, tomu sotva kdo věří.Naopak, brzy bude zřejmě pod střechou nová rekordní sklizeň.
O tom, jak krvavý je boj o zisky ze smrtících drogových obchodů, svědčí uplynulý víkend na severu země, kde je nasazen kontingent německé armády. V provincii Badachšán již několik dní pokračují boje mezi místními veliteli, kteří se nemohou dohodnout na vybírání daní z prodeje opia. Dosud v nich zahynulo nejméně 20 lidí, 40 bylo zraněno a stovky civilistů před boji prchly z domovů.
Varování prezidenta Hamída Karzáího a afghánské vlády jsou stále pochmurnější. Ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh upozorňoval již loni v létě na nebezpečí, že drogová mafie zemi úplně ovládne. V prosinci pak označil výrobu drog za "největší faktor destabilizace země po terorismu". A bez zvýšení mezinárodní pomoci se tento boj nedá vyhrát, varuje prosebně kábulská vláda.
Ale dokonce ani kdyby bylo k dispozici víc peněz - účinnou koncepci, jak tuto hrozbu zvládnout, nikdo nezná. Britové, kteří protidrogový boj v Afghánistánu řídí, nedosáhli zatím prakticky ničeho. Jejich koncepce, která spočívá v tom, že se bude majitelům pozemků platit za to, že na nich přestanou pěstovat drogy, nepřinesla očekávané výsledky: v následující sezoně rolníci plochy naopak zvýšili v naději, že příště dostanou ještě větší platby "odškodného".
Ani plán kábulské vlády podporovat pěstování legálních produktů nevyšel, protože narazil na přirozené bariéry. Zatímco například pěstování pšenice může podle údajů Světové organizace pro výživu (FAO) vynášet v průměru asi 700 dolarů z hektaru, u opia (tedy máku pěstovaného pro výrobu opia) je to až 10 tisíc dolarů. I když z této sumy zůstává rolníkům jen malá část.
Ústřední afghánská vláda je bezmocná. Její moc sahá sotva za hranice hlavního města Kábulu a pěstování máku se odehrává pod dohledem místních mocných, kteří často z ilegálních obchodů bohatnou. Bez sankcí, bez policie a armády není možné problém zvládnout. Než ale budou afghánské bezpečnostní síly dostatečně účinné, uplynou zřejmě ještě roky.
Velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), německý generál ve službách NATO Götz Gliemeroth se v prosinci vyslovil pro rozsáhlou akci, při níž by byly nasazeny civilní i vojenské prostředky. Spolková vláda ale nasazení německých vojáků v protidrogovém boji odmítá.
Je si totiž vědoma hrozících rizik. O tom, že by se při těchto akcích mohli dostat pod palbu i němečtí vojáci, svědčí právě události uplynulého víkendu. V oblasti Kunduzu, kde jsou rozmístěny německé jednotky, bylo zabito mimo jiných i nejméně sedm místních policistů.
Kábulská vláda varuje, že nejde jen o budoucnost Afghánistánu. Abdulláh měl už loni v létě na mysli země jako Německo, kde končí smrtící heroin vyrobený z afghánského opia v žilách narkomanů, když říkal: "Když nám dnes nepomůžete adekvátními opatřeními v boji proti tomuto nebezpečí, budete za totéž muset za tři nebo čtyři roky zaplatit mnohonásobně více."
Od té doby se ale vcelku nic nestalo, a tak je tehdejší ministrovo varování stále stejně naléhavé: "Svět musí jednat dříve než bude pozdě."
Dude
citace:
Omlouvání a zdůvodňování pozice marihuany na trhu jako lehké a neškodné drogy je nebezpečné. Mladí lidé nerozlišují riziko a když jim marihuana nestačí, přejdou na hašiš či pervitin," tvrdí kriminalista. Marihuana je podle jeho mínění odrazový můstek.


ježiš, to je debil - TO NENI MARIHUANOU, ALE TOU ZASRANOU PROTIDROGOVOU POLITIKOU, TY HOVADO!!!!:grrr:
blockhead
po tech par letech cteni takovejch debilnich clanku kde tvrdej ze "marihuana je odrazovy mustek" apod. sem zjistil ze je lepsi se fakt nerozciloval, nema to cenu a ten dotycnej kterej to napsal na tvuj nazor stejne sere....tak budme v klidu a doufejme ze bude liip
Taker
Hmm de to zase fšechno pěkně dohajzlu s tou dekriminalizací, a to to v létě vypadalo tak nadějně. Teď už se vo tom ve vládě nikdo ani nezmíní. Navíc nás teď ještě kurefsky bude tlačit unie.....


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma