Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Droga, pojem známý dnes školou povinným nezletilcům
Deník Mostecka | 10.2.2004 | rubrika: Mostecko | strana: 15 | autor: EVA PAGOVÁ

Most - S drogami začala Marcela (22) před čtyřmi lety. Neměla problémy doma ani ve škole, neměla nouzi o peníze, měla přítele, který o ni stál. Přesto podlehla a do dneška pro ni není vůle ani možnosti se z drogových spárů vymanit.
Marcela po zjištění rodičů že je narkomankou, a jejich následném naléhání, prodělala odvykací kůru a rodiče jí koupili byt na panelovém sídlišti v domnění, že pokud se bude muset postarat sama o sebe a dostane tu příležitost, její vztah k drogám se změní. Opak byl pravdou. "S rodiči jsem se nepohodla, takže jsem s nimi dlouhou dobu nepromluvila. Z bytu mě vyhodili, takže jsem šla k příteli," vzpomíná dnes mladá žena, která před pár dny přišla i o práci z důvodu snižování stavů.
Že si občas dala cigaretu marihuany, se nikterak netajila. Proč taky. Který její vrstevník to nezkusil. Dala se ale do party dvou dívek, které ji zásobovaly pervitinem. Ten nejprve šňupala, později si jej aplikovala nitrožilně. Pronikla do skupiny dalších narkomanů, tudíž získala i přísun heroinu. Pokaždé tvrdí, že už je dva měsíce "čistá", naposledy se dokonce chlubila tím, že přestala i s marihuanou a udobřila se s rodiči. Marcela, tehdy studentka střední školy, měla vše, co mladí lidé v jejím věku potřebují. Teplo domova, ani láska přítele jí nebyly dostačující. Mladá slečna totiž neměla, žádné koníčky, žádný cíl před sebou. Sice studovala, ale nejednalo se o školu, kterou by si z vlastní vůle vybrala. Prostě šla tam, kde ji po ukončení základní školní docházky přijali. S prací to bylo stejné. Bylo volné místo, tak šla do fabriky.
Jak se vyjádřil ředitel Domu humanity Lubomír Šlapka, o nezletilých nebo školou povinných narkomanech pracovníci domu vědí. Potvrzuje to i studie Národního monitorovacího střediska. "Máme zkušenosti s tím, že mládne populace uživatelů marihuany," potvrdil ředitel, podle něhož řada mladých ve věku kolem dvaceti let konzumuje nekonopné drogy, zejména extázi nebo heroin, kokain pak ti, pro něž je finančně dostupný. "Ošetřujeme klienty od osmnácti let výše. Bez svolení zákonných zástupců nemůžeme narkomanům a toxikomanům poskytovat služby," připustil Šlapka.
Skutečnost, že drogy nebo jiné omamné látky se na školách vyskytují, je téměř stoprocentní, přestože se o tom jednotliví členové sborů škol veřejně nezmiňují. "V dnešní době se podceňuje slovo výchova ve smyslu spořádané rodiny," poznamenal ředitel Gymnázia v Mostě Jaroslav Neuhöfer, podle něhož úlohu výchovy nahradily seriály zahraničních produkcí a další za zamyšlení hodné akce. Podle svých slov však ve své škole neviděl žádného studenta, který by měl příznaky po konzumaci drog. "I když si nemyslím, že by o nich nevěděli, nebo že by nebyli účastníky například diskotéky, kde je takové zboží k mání," doplnil ředitel s tím, že u svých svěřenců nezaznamenal odchylky od standardního dlouhodobého chování, prudký pokles výkonnosti, propastnou melancholii, odtržení od skutečnosti či jiné zvláštnosti. Mládež, jak Jaroslav Neuhöfer uvedl, má dnes neskutečné možnosti, příležitosti, přístup ke všemu, co chce dělat, po čem touží, i dostatek peněz. "Normy jako například respekt rodiny chce omladina z principu mládí bořit." V potaz bere i sociální rozdíly vrstevníků a vliv prostředí. Když teenager vidí v televizní reklamě, jak protagonista polije mobil kávou, protože si přece může koupit nový a záhy má telefon tři čtvrtě třídy s jeho výjimkou, už se nějak vymyká. "I silní jedinci si v takových případech navykají, že odcházejí do svého světa, kde jim dveře otevírá droga," podotkl ředitel gymnázia s volbou, že si ji buď vezmou příležitostně, nebo její síle podlehnou.
________________________________________________________________________

Slivovice aneb Novák a Enge
Sport | 11.2.2004 | rubrika: Komentáře, názory, polemika | strana: 13 | autor: PAVEL PROCHÁZKA

POLEMIKA

Česko v Davis Cupu se Španěly prohrálo, takže nejlepší český tenista Jiří Novák nakonec neměl důvod otevírat láhev své domácí slivovice. Ovšem v nedávném televizním medailonu ji kromě pózování v moravském kroji s chutí ochutnával.
Je to zvláštní svět. Tomáš Enge si někde v baru zapálí jednoho jointa a zcela to zničí jeho slibnou kariéru pilota formule 1. Veřejnoprávní televize propaguje užívání vysokoprocentního "tvrdého" alkoholu z rukou předního sportovce a co se stane? Nic. Píšící žurnalisté se příště zeptají Nováka, kdy zas bude coby správný Valach vítězství oslavovat slivovicí.
Co na tom, že leckterý lékař už v médiích vysvětlil, že užívání tvrdého alkoholu bývá z hlediska škodlivosti a návykovosti větší svinstvo než nárazové kouření marihuany. Společnost je v otázce pohledu na "klasické" a nové drogy stále velmi konzervativní. Viz legendární hokejové přenosy ze Vsetína. Stačí si dát na hlavu valašský klobouk a flašky slivovice v hledišti nikomu - včetně televizních komentátorů - nevadí. To je přece folklór. A že se po vítězném play off nalévají slivovicí vrcholoví sportovci? No bóže, jsme přece Valaši, jedna rodina!
Chudák Enge. "Zahulil si" a skončil u tuzemských folklorních alkoholiků v kategorii "feťák". Kdyby se v několikadenní pauze mezi závody "vožral jako prase", byl by dneska za frajera. Zbytkový alkohol by z jeho těla dávno vyprchal...
________________________________________________________________________

Helianna pomáhá drogově závislým
Boleslavský deník | 10.2.2004 | rubrika: Mladoboleslavsko | strana: 18 | autor: EVA KUČEROVÁ

Drogová závislost a problém drog obecně se už dávno netýká pouze pár lidí z okraje společnosti. O tom, že se může týkat i vašeho dítěte a jestli se před tím můžete nějak bránit, jsme si povídali s ředitelkou občanského sdružení Helianna Helenou Bartoňovou.

* Jak dlouho vaše sdružení existuje a čím se zabývá?

Občanské sdružení Helianna vzniklo 15. března 1997 jako další nestátní organizace, která se zabývá prevencí, léčbou a resocializací drogových závislostí. Jako první zařízení jsme otevřeli terapeutickou komunitu, která se zabývá dlouhodobou léčbou lidí závislých na drogách. V roce 1999 jsme otevřeli nízkoprahové zařízení, to je kontaktní centrum (KC) v Mladé Boleslavi. To se zabývá v podstatě primární prevencí a mapuje drogovou scénu v daném regionu. Stará se o drogově závislé tím, že jim poskytuje sociální, zdravotní a právní servis, minimalizuje zdravotní rizika. Spolupracujeme s pedagogicko - psychologickou poradnou a poskytujeme výměnný program. Další zařízení, které vzniklo v roce 1999, je chráněné bydlení s doléčovacím programem. Tím byla vytvořena síť v péči o drogově závislé, která je dostupná v ČR.

* Myslíte, že je možné děti před drogami nějak ochránit?

Ať budeme dělat, co budeme dělat, lidé nepřestanou fetovat. Bylo by bláhové se domnívat, že když se budeme snažit ze všech sil, zamezíme drogově závislým užívat drogy. Zrovna tak pošetilé je myslet si, že prevence znamená to, že postavíme dětem hřiště a děti tam budou chodit, budou mít zájmové kroužky a přestanou fetovat. To je taky velmi naivní, protože děti fetují na těch hřištích.

* Berou drogy pouze problémové děti?

V terapeutické komunitě, kam se dostanou potom drogově závislé děti na léčbu, je mnoho vynikajících sportovců, kteří dělali i vrcholový sport. Zrovna tak je velmi zavádějící si myslet, že fetují děti ze sociálně slabých rodin, z rodin, kde je vychovává pouze jeden z rodičů nebo z nevzdělaných rodin a navíc ještě, že jsou to děti, které nemají žádné vzdělání. V podstatě bych řekla, že tam je celé spektrum - středoškoláci, vysokoškoláci, děti z movitých i nemovitých rodin.

* Jak konkrétně tedy vaše sdružení pomáhá lidem, kteří vás z vlastní vůle navštíví?

Naším cílem je, když to vezmu od toho nízkoprahového zařízení, jednak motivovat děti k léčbě, tzn., že my uděláme první záchyt narkomana. On přijde, uzavírá tzv. kontrakt a chce po nás nějaké služby. Obvykle zpočátku chce služby typu výměnného programu. Za to jsme mnohokrát veřejností napadáni, že podporujeme narkomany. Chtěla bych to objasnit. Nepodporujeme, ale minimalizujeme zdravotní rizika. Tzn., že vydáme čistou stříkačku, aby se neinfikovali použitým materiálem. Čistou však dostane, jen pokud přinesl použitou, tím minimalizujeme i to, že se odhazují venku. Samozřejmě nejsme všemocní a nemůžeme tomu úplně zabránit. To jsou tedy takové základní pilíře.

* Můžete čtenářům přiblížit postup při zařizování léčby?

Pokud klienta přesvědčíme, vyjednáme mu detoxifikační jednotku. Následuje pobyt a základní léčbu v psychiatrické léčebně. Pak se jde léčit do terapeutické komunity. Kontaktní centrum poskytuje ještě další služby, protože kde je nemocný narkoman, je samozřejmě nemocná celá rodina. Snažíme se tedy psychicky podpořit rodiče.

* Informujete nějakým způsobem veřejnost o nebezpečí užívání drog?

Další naší činností jsou přednášky po školách. Každý rok dáváme do škol nabídkové listy, školy si nás pak objednávají na přednášky. Obvykle s sebou bereme člověka, který je v té době v léčbě. A to z toho důvodu, aby děti měly živý příklad. Jelikož pokud už drogu užily a měly z toho třeba dobrý pocit, nebudou pak věřit "laikovi", že jsou drogy špatné. Chceme, aby si uvědomily negativní důsledky užívání drog. Mezi ně patří třeba to, že začne doma krást a pak i všude jinde, jelikož potřebuje na drogu několik tisíc denně. Takže kromě rizik sociálních a zdravotních jde ruku v ruce i kriminalita. Stává se pak, že se k nám dítě dostane po výkonu trestu.

* Co situace na Mladoboleslavsku?Je vážná?

Drtivá většina lidí, kteří navštíví naše KC, je z Mladé Boleslavi. Samozřejmě pokud v okolních městech KC není, přijdou k nám. My lidi mapujeme a čísla můžeme jen odhadovat. Mladá Boleslav patří bohužel ke špičce v počtu uživatelů drog v republice. Je to způsobeno velkým finančním potenciálem.

* Je možné říct, jaké věkové skupiny se s drogou prvně setkávají?

V dnešní době není nic neobvyklého, když děti na základních školách o přestávkách tajně kouří marihuanu, o středních školách ani nemluvím. Tak jako my jsme tajně kouřili cigarety, je naprosto samozřejmé, že děti kouří marihuanu. Problémem na středních školách jsou značně omezené pravomoce pedagogů nejsou prostředky, zákony. Na přednáškách vidíme, že "x" dětí není v pořádku, ale pedagog to nemůže řešit, proto volí raději politiku nic nevidět. Rodiče si často problém nechtějí připustit, myslí si, že jejich dítěte se něco takového nemůže týkat. Nechce se školou spolupracovat, veškerou zodpovědnost hází na školu. Ale pokud má škola nějaké podezření, většinou se chovají velice nepřístupně a své dítě brání, ten problém nechtějí vidět. Existují testy na základě odebrání moči. Již dvě školy naši nabídku testu využily a opravdu přítomnost drogy byla. Jenže to nebyla marihuana, byl to heroin.

* Jaký je váš názor na legislativu?

Domnívám se, že je velmi naivní si myslet, že bychom z tohoto světa vymítili drogy. Kde jsou drogy, tam je velký byznys. S tím se nepotýká jen Česká republika, je to celosvětový problém. U nás není na vysoké úrovni legislativa. Naše zákony jsou nešťastně koncipovány, postihují lidi drogově závislé, nikoliv dealery. Samozřejmě by pro dealery měly být mnohem vyšší tresty. Stát má pak další problémy s financováním zařízení, která se zabývají drogovou problematikou. Už několik zařízení díky tomu, že se k nám stát chová macešsky, muselo ukončit provoz. To je škoda. Taková zařízení jsou důležitá už z toho důvodu, že nikdo jiný tuto péči nemůže nahradit. Také je důležité si uvědomit, že mnohem méně stojí stát narkoman, který se léčí, než ten, který léčbu nepodstoupí.
________________________________________________________________________

OSN odsuzuje účast členů afghánského režimu na obchodu s drogami
Zpravodajství ČTK | 10.2.2004 | 13:19 | rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie | autor: RV

KÁBUL 10. února (ČTK) - Ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Antonio Maria Costa dnes odsoudil účast vysoce postavených politiků v Afghánistánu na obchodu s drogami. O den předtím žádal afghánský prezident Hamíd Karzáí mezinárodní společenství o finanční a technickou pomoc v boji proti nezákonné produkci opia.

"Určitý počet lidí v úřadech, ve vládě, v Kábulu nebo v provinciích, v podnikatelské sféře, je zapojen do výroby a prodeje drog," prohlásil dnes Costa.

"Čím více to tolerujeme, tím se stává situace nebezpečnější," dodal s tím, že s takovými praktikami se musí co nejdříve skoncovat a že afghánská vláda bude muset přijmout "choulostivá rozhodnutí".

Podle údajů OSN je produkce opia v Afghánistánu v posledních dvou letech na neustálém vzestupu. Loni ho tato středoasijská země vyprodukovala na 3600 tun, což vyneslo asi 2,3 miliardy dolarů na nezákonných výdělcích, tedy zhruba polovinu afghánského hrubého domácího produktu. Podíl Afghánistánu na světové produkci opia činí 77 procent.

"Nemůžeme ještě označovat Afghánistán za 'narko-stát', dostali jsme se ale do kritického okamžiku," sdělil dále Costa. Zároveň vyjádřil znepokojení nad tím, že afghánští zemědělci hodlají v příštím roce produkci opia ještě zvýšit.

Karzáí v pondělí připustil, že pokušení k produkci máku je pro afghánské zemědělce příliš silné. V nehostinných horských podmínkách je také zpravidla jediným dostupným zdrojem obživy.

Costa vyslovil přání, aby americká armáda a Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF) více podporovaly afghánskou vládu v boji proti výrobě drog.

rv hej
________________________________________________________________________

Zátah odhalil dealera i narkomana
Ústecký deník | 10.2.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 17 | autor: (top)

KRIMI

Krásné Březno - Policisté z oddělení hlídkové služby nachytali při bezpečnostní akci, která byla zaměřena na herny a restaurace, v jednom z krásnobřezenských zábavních podniků 43letého dealera a 27letého narkomana. Na toaletě si právě předávali peníze a heroin. Policii důvěrně známý dealer již byl obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma