Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Svědci údajné spojení šestice podnikatelů s drogami nepotvrdili
Zpravodajství ČTK | 4.2.2004 | 13:43 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

(ČTK ke zprávě vydá FOTO)

PRAHA 4. února (ČTK) - Při hlavním líčení se šestičlennou skupinou českých podnikatelů obžalovaných z pašování drog dnes vypovídali známí obviněných. Řekli, že o jejich údajném spojení s drogami nevědí, s obžalovanými je prý pojí jen přátelství či podnikatelské záměry.

Šestice obžalovaných Čechů podle státního zástupce v letech 2001 a 2002 organizovala mezi Nizozemskem, Švýcarskem, Německem a Českou republikou obchod s marihuanou, kokainem a hašišem. Někteří z nich podle obžaloby drogy v České republice dále nabízeli svým známým, mezi kterými byl údajně i zpěvák Petr Muk. Toho by měl soudce vyslechnout odpoledne.

Podle malíře Petra Faltuse je zarážející, jak se mohl před soud dostat jeho dobrý přítel, obžalovaný lékař Jaroslav Štolba. "Byli a jsme výborní přátelé, pan doktor si ke mě do atelieru chodil prohlížet obrázky, občas jsme se jen bavili o marihuaně," řekl svědek.

Další vypovídající mluvili o tom, jak s některými obžalovanými pracovali ve stejných firmách, o žádných drogách prý však nevěděli. V jednom případě svědci zmínili firmu na dovoz ojetých automobilů z Nizozemska, v jiném projekt na rekonstrukci haly, kde se podle jednoho z nich měly vyrábět dřevěné brikety.

Proti předsedovi trestního senátu Petru Novákovi dnes jeden z obžalovaných, David Šťastný, vznesl námitku z podjatosti. Soudce a státní zástupce podle něj plně nerespektovali jeho právo na obhajobu a jsou proti němu zaujatí. Senát po poradě jeho námitce nevyhověl, Šťastný si proti tomu podal stížnost.

Pěti mužům hrozí až 15 let vězení, obžalované ženě hrozí za napomáhání trestnému činu až tříletý trest.

Jakub Hornek hj
________________________________________________________________________

V kauze rozsáhlého pašování drog dnes bude vypovídat Petr Muk
Zpravodajství ČTK | 4.2.2004 | 04:24 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 4. února (ČTK) - V kauze rozsáhlého pašování drog, z něhož je obžalována šestice Čechů, dnes bude před pražským městským soudem vypovídat zpěvák Petr Muk. Pět mužů podle státního zástupce v letech 2001 a 2002 organizovalo obchod s marihuanou, kokainem a hašišem mezi Nizozemskem, Švýcarskem, Německem a Českou republikou. Šestá obžalovaná trestnému činu údajně napomáhala.

Muk je podle výpovědi svědků dobrým známým obviněného Michaela Wicherka. Ve spisu obžaloby je uvedeno, že Wicherek Mukovi ve svém bytě v Praze 1 opakovaně dával kokain. S tím však obžalovaný nesouhlasí. Podle něj se Muk občas opil, ale žádné drogy neužíval. Muk se k případu zatím nechtěl vyjadřovat.

Kontakty mezi Wicherkem a Mukem potvrdil v úterý u soudu poslech telefonních hovorů mezi členy zadržené skupiny a jejich známými. Telefonáty několik měsíců odposlouchávala policie. Muk si s Wicherkem volal několikrát, působil přitom rozrušeně a chtěl něco probírat. Během jiného rozhovoru mu líčil, jak v divadle ztratil jakousi kapsli a jak se z toho musí jet vzpamatovat na chatu mimo Prahu. Wicherek souhlasil, že to je "průšvih", nicméně se snažil zpěváka uklidnit. Před soudem řekl, že v kapsli měl umělec alkohol. Vyloučil, že by to mohla být droga.

Kromě Muka bude před soudem v průběhu února svědčit i mladý slovenský režisér Viliam Dočolomanský, který podle telefonních odposlechů několikrát volal obžalovanému Jaroslavu Štolbovi a chtěl po něm marihuanu a kokain.

jhr hš
________________________________________________________________________

Syn Gora vyvázl s podmínkou
Právo | 5.2.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 10 | autor: (CNN, roš)

Obvinění z přečinu za držení marihuany unikl s roční podmínkou syn bývalého viceprezidenta USA Albert Gore (21), jehož loni 19. prosince na předměstí Washingtonu zadržela dopravní policie a drogu u něj zjistila.
Soudce v marylandském Rockville souhlasil s dohodou, podle níž Gore, student Harvardské univerzity, se bude rok věnovat veřejně prospěšné práci, podrobovat se testům moči, navštěvovat protidrogovou poradnu a během této doby se nedopustí žádného trestného činu.
________________________________________________________________________

Vznik závislosti na jídle způsobují tuky a cukry
Hospodářské noviny | 5.2.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 2 | autor: Markéta Grosmanová

VÝŽIVA: Někteří vědci se domnívají, že určité jídlo a například i čokoláda působí podobně jako drogy

* Nejen na drogách, ale i na zdánlivě obyčejném hamburgeru či čokoládě lze podle amerických vědců vypěstovat závislost. A to dokonce tak závažnou, že ji lze přirovnat k závislosti na heroinu.

Nové poznatky týkající se biologického působení rychlého občerstvení naznačují, že přejídání není způsobeno pouze nedostatkem sebekontroly. Častá konzumace jídel z fast foodů může uvést podle lékařů do pohybu hormonální změny v těle. Ty pak mají za následek ztrátu sebekontroly při jídle. Hlavními viníky jsou především cukr a tuk, tedy přesně to, co je obsaženo v pokrmech z rychlého občerstvení.
Vědci prováděli pokusy na krysách. Poté, co snížili zvířatům obsah cukru v potravě na pouhou čtvrtinu, se jejich chování změnilo. Krysy se třásly, cvakaly zuby, byly neklidné. Chování připomínalo abstinenční příznaky při nedostatku nikotinu, morfia či heroinu. Lékař John Hoebel z Princetonské univerzity v New Jersey věří, že jídla z fast foodu s vysokým obsahem tuku a cukru podněcují v mozku opioidy, chemické látky spojované s pocity štěstí. "Chemické látky navozující štěstí a tento druh jídla spolu úzce souvisí," říká lékařka Ann Kelleyová z University of Wisconsin Medical School, která prováděla podobné výzkumy.
Jak popisuje Petr Sucharda z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pocity nasycení a sytosti se v mozku zprostředkovávají stejnými chemickými látkami jako jiné příjemné vlivy. "Chutná jídla jistě vzbuzují libé podněty, po kterých pak dotyčný znovu touží. Tuk je významnou složkou stravy i chuťově, zesiluje jiné chuti a dělá je plnější," dodává Petr Sucharda.
Doktorka Iva Málková, která vede kursy snižování nadváhy, soudí, že obliba fast foodů nesouvisí jen s jídlem, ale v úvahu je nutné vzít i sociální aspekty. "Obědy ve školní jídelně nejsou jistě tak atraktivní jako prostředí u McDonald's, kde je jídlo spojováno s reklamními předměty a s oslavami. Pro dospělé je to zase jistota, že dostanou všude to samé v čistém prostředí, rychle a za stejnou cenu."
František D. Krch z psychiatrické kliniky VFN v Praze se domnívá, že v oblibě fast foodů hraje svou roli i móda. "Kromě toho, že děti "korumpuje" různými dárečky, adolescentům - ale i některým dospělým - nahrává tím, že se při jídle nemusí tolik kontrolovat. Jí se rukama a z papíru. Přitom právě příjemné stolování, prostírání, příprava a úprava jídla jsou faktory, které omezují nadměrnou konzumaci," vysvětluje psycholog.
Nelze ale dávat vinu za vlastní nadváhu jen reklamám a řetězcům s rychlým občerstvením. "Člověka není rozumné donekonečna chránit před následky jeho chování - když se chová nevhodně, tak je dobré, když to pocítí. Jinak se nikdy nezačně chovat zodpovědně," míní František D. Krch.
Navíc je třeba dodat, že reklamy na přeslazené tyčinky, fast food nebo třeba zmrzliny jsou v podstatě průhledné. Dnes si jen málokdo myslí, že hamburger je dietní. Nebezpečné jsou podle doktora Krcha reklamy na light potraviny vzbuzující v zákaznících dojem, že jsou "bezpečné" a lze jich sníst velké množství.

Existuje čokoholismus?

Pokud se hovoří o závislosti na jídle, tak ještě častěji než tučné potraviny je zmiňována čokoláda. V roce 1996 dokonce vědci publikovali v časopise Nature informace o tom, že obsahuje substance, které mají na mozek podobné účinky jako marihuana. Jde o látku anandamid, jež se v mozku váže na stejné receptory jako omamná látka marihuany - THC. Normálně se poměrně rychle odbourává, ale vzhledem k tomu, že v čokoládě je spolu s tuky, účinkuje déle.
Podle doktorky Ivy Málkové mohou příjemné pocity, které čokoláda vyvolává, souviset také s určitým obsahem fenyletylaminu, který mírní pocity strachu, úzkosti, napětí a dokáže vzbudit silné pocity spokojenosti. Zřejmě také zvyšuje hladinu serotoninu ovlivňujícího pocit pohody. "Obecně platí, že potraviny bohaté na tuky, mezi něž čokoláda patří, stimulují tvorbu endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu nebo dokonce pocit štěstí. Lidé, kteří jsou ve stresu, ho často řeší konzumací čokolády, jež přispívá k příjemným pocitům a snižuje stres," popisuje Iva Málková. Petr Sucharda zase spojuje oblibu čokolády s látkami, které podobně jako kofein působí povzbudivě. "Osobně si ale myslím, že debaty kolem závislosti na čokoládě jsou spíše nafouknutou bublinou," uzavírá.
Pocity uspokojení z jídla lze podle Ivy Málkové nahradit jiným příjemným pocitem, například sportem či relaxací. Pokud si již někdo čokoládu nedokáže odpustit, pak by měl volit tu, jež obsahuje vysoké procento kakaa (70 procent). Použít lze také tabletky z odtučněného kakaa nebo nízkoenergetické tyčinky s kakaem. Samo kakao je totiž pro zdraví prospěšné, protože obsahuje antioxidanty - látky působící proti stárnutí.
________________________________________________________________________

Drogám propadá více lidí
Berounský deník | 4.2.2004 | rubrika: Berounsko | strana: 17 | autor: MILOŠ KLÍMA

Počet uživatelů drog se na Berounsku a Hořovicku zvyšuje. Pokušení podléhají teenageři, které láká chuť nepoznaného. Po drogách však sahají i dospělí lidé. Často se snaží uniknout před rodinnými a pracovními problémy.
Berounsko, Hořovicko Téměř každý druhý dospívající chlapec a jen o něco málo méně jeho vrstevnic má zkušenosti s drogou. Výsledky Evropské školní studie podle Zuzany Černé (na snímku) z terapeutického centra Sponte v Králově Dvoře odpovídají realitě. "Rozhodně nejsou přehnané. Naopak
mám pocit, že v našem regionu je počet teenagerů, kteří přišli do styku s drogou, ještě vyšší," uvedla odbornice.
Co vede nezletilé k drogám? Zvědavost, potřeba sounáležitosti s partou, pocit prázdnoty a hledání výjimečného prožitku. Nejužívanější drogou je marihuana. "Je snadno přístupná a není drahá. Často se také její vliv démonizuje, nebo naopak podceňuje" podotkla Zuzana Černá. Sama měla k marihuaně spíše liberální postoj. Ten se ale postupně mění. Od klientů, kteří dlouhodobě kouří marihuanu, dostává zpětnou vazbu. "Cítí se doslova zblblí a vyhulení. Pozorují na sobě negativní vliv. Pořád ale tvrdím, že je lepší svátečně si zahulit než si ničit játra soustavným pitím alkoholu," uvedla Zuzana Černá.
Mezi mladými lidmi je stále více v kurzu extáze. Taneční droga je k mání na diskotékách či v klubech. "Navozuje pozitivní naladění, přátelství, porozumění a komunikaci. Vyvolává a nahrazuje pocity, které by měly být mezi lidmi naprosto přirozené, ale bohužel to tak není," poznamenala odbornice.
Mezi nejužívanější drogy na Berounsku a Hořovicku patří houba lysohlávka, která má halucinogenní účinky. Houbu je možné upravit na různé způsoby a uživatelé jsou při zpracování nesmírně vynalézaví.
"Na Berounsku se lysohlávce daří. Jezdí pro ni i lidé z okolních regionů," podotkla Zuzana Černá.
Kvůli snadné dostupnosti i ceně se zvláště mezi dětmi a lidmi se slabším sociálním zázemím rozmáhá toluen. "Školáci a učni si naplní igelitový pytlík toluenem a přikládají ho k obličeji," uvedl včera správce lesoparku Městská hora v Berouně Jiří Hora. "Dříve jsem nacházel injekční jehly, nyní plechovky od toluenu. Skauti jich při brigádě nasbírali celý pytel," dodal správce.
Tvrdým drogám vévodí pervitin. Uživatelům hrozí silná psychická i fyzická závislost.

Rada pro rodiče: tresty nic nevyřeší
* Zajímejte se, jak děti tráví volný čas a s kým se scházejí.
* Naučte se s dětmi otevřeně hovořit o jejich problémech a pocitech. Získejte jejich důvěru.
* Domácí vězení, odebrání kapesného, výhrůžky a facky komunikaci většinou ještě ztíží.
* Neváhejte a zajděte si pro radu k odborníkům.

Sociální pracovnice Irena Jordáková registruje desítky lidí z Berounska a Hořovicka, kteří vyzkoušeli drogy. Ti, kteří najdou cestu k odborníkům, udělají první krok na cestě k záchraně.
Foto Miloš Klíma
________________________________________________________________________

Opojení z chemického sblížení
Berounský deník | 4.2.2004 | rubrika: Berounsko | strana: 17 | autor: Miloš Klíma

POZNÁMKA

Miloš Klíma o absolutní pohodě
Jaké jsou symboly dnešní doby? Je jich víc. Ale drogy mezi nimi mají pevné místo. Dětí, které okusily nějakou drogu, fetují, opíjejí se nebo kouří, rok od roku přibývá. Marihuana. Proč hraje mezi uživateli první housle? Je nejdostupnější a její účinky na lidský organismus se bagatelizují. Herce, který celý film zhuleně probrebtá, považuje za hrdinu nejen teenager v mikině se zelenou rostlinou, ale i máma u plotny. Trávou voní rozhovor se zpěvákem. Dobře ví, že mu marihuana pomůže zbavit se popového pozlátka a nastartovat image tvrťáka. Extáze? Taneční droga je k mání na diskotékách i v klubech. Způsobuje pozitivní naladění. Jste absolutně v pohodě, bortí se zábrany při seznamování. Z nesympatického kluka se vyklube fajn přítel. Kdoví, možná vám ráno půjčí kartáček na zuby. Extáze, synonymum zábavy, chemicky upevňuje lidské vztahy. Osamělí se až do vystřízlivění necítí sami. Co na tom, že delší užívání pilulek může způsobit ztrátu paměti. Proč ale spojovat drogy pouze s teenagery? Pokušení podléhají v regionu i dospělí. Nemohou unést problémy v rodinách, finanční propad firmy. Ničí je tíživý stres. I ten je přece symbolem dnešní doby.
________________________________________________________________________

Ve vězeňské cele našli marihuanu
Boleslavský deník | 4.2.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (daf)

Jiřice - Při namátkové kontrole na cele odsouzených ve věznici Jiřice na Nymbursku našli v pondělí odpoledne příslušníci vězeňské služby marihuanu. Objevili průhlednou plastovou krabičku, která obsahovala vodní dýmku a jeden až dva gramy marihuany. „K nálezu jsme přivolali policii, která případ převzala,“řekl mluvčí věznice Jan Novák. Policie nyní šetří, jakým způsobem se droga dostala do cely. Zároveň bylo zahájeno stíhání neznámého pachatele pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů .
________________________________________________________________________

Bohužel existuje příliš velká nabídka
Českolipský deník | 4.2.2004 | rubrika: Českolipsko | strana: 18 | autor: JIŘÍ MATYÁŠ

Kuřáka marihuany prozradí charakteristická vůně dýmu z jeho ubalené cigarety. Kdo má na to vycvičený nos, nestačí se divit, jak je marihuana mezi mladými lidmi populární. Nasládlá vůně se line českolipskými restauracemi, lze ji zachytit před školami nebo v parcích.
"Marjánka? Ta je dost běžná, dneska si jí doma pěstuje každej druhej," odhaduje pan Vratislav z České Lípy. Nebude daleko od pravdy, protože vycvičené oko pozná typicky dlouhé listy na dálku i v oknech paneláků. V současné době se přetřásají pojmy lehké a tvrdé drogy. Existuje názorový proud, že právě marihuana je méně škodlivá než tabák a alkohol. Opačný náhled obsahuje navíc varování, že od marihuany k tvrdým drogám je nebezpečně blízko. Módní drogou je vedle extáze a amfetaminu kokain, konzumenty přezdívaný koks, sníh a podobně.
Obliba kokainu kvůli jeho relativně nízké ceně stoupá - už dávno to není prostředek zábavy "bohatých a krásných lidí", jako v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Kokain je dnes masový jed. Proč? Kdo ho bere, je v určitých kruzích považovaný za hvězdu. Kokain se tváří, že dělá člověka lepšího: vypadá mladě a fit, štíhle, je kreativní, uvolněný, zábavný. Vliv kokainu ulehčuje navazování kontaktů, tlumí strach, stupňuje výkonnost. Roste sebevědomí a sexuální chuť. Poživatel kokainu je hodně upovídaný, nelze ho jen tak přehlédnout. Odvrácená strana kokainu je mnohem hrozivější, než by se na první pohled zdálo, protože tato droga způsobuje rychlý vznik závislosti. Závislost se stupňuje, protože narkoman nezvládá všední existenci a prahne po umělé euforii, vyvolané drogou. "Drogy jsou svinstvo, který ničí lidi, celý jejich rodiny," prohlašuje k tématu pan Vladimír. "Žádnej není proti nim imunní, není to otázka inteligence, ani postavení. Znám skvělý mladý lidi, který to mohli dotáhnout daleko, nebejt drog. Ani nevíte, jak jsem z tohodle pohledu rád, že jsem mládí prožil za bolševika. V partě jsme chlastali, kouřili a mít možnost ochutnat marihuanu nebo kokain, spousta z nás by v tom lítala už tenkrát. Příležitost dělá zloděje."
Ano, příležitost dělá narkomana. Obchod s drogami představuje obrovské zisky a právě nabídka je alfou a omegou problému.
________________________________________________________________________

Přepadení si Slovák vymyslel
Tachovský deník | 4.2.2004 | rubrika: Tachovsko | strana: 9 | autor: JAN ŠVAGR

Tachov - Tachovští policisté objasnili v minulých dnech loupežné přepadení, ke kterému mělo dojít na začátku ledna v centru Tachova poblíž křižovatky u sádek.
Tehdy měl 18letý Slovák odejít z restaurace U tří rybiček, aby ho vzápětí došla parta čtyř mladíků. Jeden z nich ho měl oslovit a vzápětí udeřit pěstí do obličeje. Poté, co napadený spadl na zem, mu měl útočník vzít ze zadní kapsy kalhot občanský průkaz a tisíc korun. Věc se ale odehrála úplně jinak.
Mladý Košičan kápl božskou a mužům zákona vysvětlil, jak ke všemu došlo. "V lednu údajně potkal čtveřici mladíků v uličce poblíž Penny marketu a požádal je, zdy by mu neprodali za sto korun marihuanu. Jednomu z nich podal tisícikorunu a následně místo vrácení peněz a marihuany od dalšího měl dostat ránu pěstí do obličeje," uvedl policista, který je obeznámen s tímto případem.
Poté se vydal do Parkhotelu, kde byl ubytován, a po cestě vyhodil vlastní občanský průkaz do kanálu a roztrhnul si zadní kapsu u kalhot. Z recepce hotelu poté nahlásil polici, že byl přepaden. Po tomto oznámení muži zákona případ loupežného přepadení odložili a věc odcizení finanční hotovosti postoupili k přešetření obvodnímu oddělení.
________________________________________________________________________

"Kriminality v loňském roce ubylo,"
Týdeník Bruntálský Region | 3.2.2004 | rubrika: Zajímavosti | strana: 3 | autor: ZUZANA PRŠALOVÁ

říká policejní mluvčí Lucie Krašteničová.
Policie vyhodnotila statistiku kriminality za uplynulý rok. Podle ní bylo na Bruntálsku spácháno nejméně trestných činů za posledních sedm let. O loňské kriminalitě jsme si povídali s policejní mluvčí Lucií Krašteničovou.

* Kriminalita na Bruntálsku poklesla. Dokážete říci proč tomu tak je?

"Stejně jako v celé republice jsme i v našem okrese zaznamenali pokles kriminality proti roku 2002 a jsme zhruba na úrovni roku 2001. Počet trestných činů se ale už pět let pohybuje kolem dvou tisíc pěti set skutků ročně a nejde o výrazné výkyvy. Vloni byl největší pokles v oblasti vloupání, naopak nárůst jsme zaznamenali třeba u drogových deliktů."

* Kolik trestných činů se vloni podařilo objasnit a které trestné činy se objasňují nejobtížněji?

"Objasňovat se nám daří vysoké procento trestných činů, od roku 2000 je tento podíl kolem šedesáti procent úspěšně vyřešených případů. Nejlepší objasněnost je u násilné a mravnostní trestné činnosti. U majetkových skutků jsme ale nepřekročili hranici čtyřiceti procent. Objasněnost závisí především na svědectvích, zajištěných stopách a celkové povaze případu."

* V roce 2003 se policie šetřila, ve srovnání s uplynulými roky, nejvíce drogových deliktů. O jaké druhy šlo a jaké tresty hrozí pachatelům za páchání drogové kriminality?

"U nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů šlo ve většině případů o pěstování a distribuci marihuany. Kriminalisté odhalili několik takových skupinek. Zajištěny byly také dvě varny pervitinu v Bruntále. Jiné drogy se jeví v našem okrese jako velmi okrajové. Výše trestů záleží na trestně právní kvalifikaci skutku, obvykle jsou to až tři léta, pokud ale pachatel získá značný prospěch, je člen organizované skupiny, nebo jedná vůči osobám mladším osmnácti let, hrozí mu trest odnětí svobody na dvě léta až deset let."

* Poklesla také hospodářská trestná činnost. Můžete přiblížit co hospodářská trestná činnost vlastně znamená a proč jí bylo vloni méně než v roce 2002?

"Hospodářská trestná činnost z velké části spadá do oblasti podnikání. Jde o různé podvody, zpronevěry, spadá sem ale například i neoprávněné držení platebních karet, které jsme v roce 2003 šetřili hned v šedesáti případech. Časté jsou také úvěrové podvody nebo daňové delikty. Pokles je zapříčiněn hlavně poklesem počtu oznámení o podezření z této trestné činnosti."
________________________________________________________________________

Kriminalita je tvrdým oříškem pro všechny
Týdeník Karvinsko | 3.2.2004 | rubrika: Události | strana: 4 | autor: LIBOR BĚČÁK

HAVÍŘOV - Policii se daří objasňovat nejzávažnější případy, resty mají u banálních krádeží a zděšení neskrývají nad hazardem mladých lidí, kteří užívají drogy.
Důvody vysoké kriminality v Havířově jsou podle policistů vysoká nezaměstnanost, hustá sídlištní zástavba a anonymita obyvatel. Policisté ze tří obvodních oddělení loni zaevidovali celkem 2 460 trestných činů, což je o 36 méně než v předchozím roce. Ze všech činů byla objasněna jen necelá polovina, přesně 1 184. U násilné trestné činnosti, která mírně poklesla, je objasněnost vyšší. Z celkových 256 skutků byl pachatel zjištěn ve 202 případech, tedy téměř 80 procentech. Naopak u majetkové trestné činnosti došlo k nárůstu. V roce 2002 to bylo 1 480 případů, loni 1 555. Objasněno je 457 z nich, což je pouhých 30 procent.
"Během roku byly zaznamenány změny forem páchání. Jako nejzávažnější problém vnímáme nárůst nápadu krádeží vloupáním do motorových vozidel. Ke konci roku došlo ke zvýšenému nápadu krádeží součástek z vozidel, nejčastěji značek Škoda Felicie. Kritická městská část je Šumbark, kde jsme zaznamenali zvýšený nápad této kriminality. Kriminální policie provedla opatření, které by měly vést ke zjištění pachatelů těchto krádeží. Jedním z preventivních opatření je značení pneumatik, které se provádí ve spolupráci s pneuservisy. Značení se provádí speciálním fixem a tato služba je bezplatná," řekla okresní policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
Mezi násilnými trestnými činy vede úmyslné ublížení na zdraví. "U této trestné činnosti můžeme konstatovat, že neustále narůstá brutalita pachatelů. S tímto trendem bude nutno počítat i v budoucnosti. V podmínkách Karvinska je to zapříčiněno skladbou obyvatelstva a dále pak sociálně ekonomickou situací v regionu i celkovou situací v celé naší společnosti," dodala Viačková.
Zatímco předloni musela policie vyjíždět k osmi vraždám nebo pokusům o ně, loni to bylo pouze jednou. V bytě na Kollárově ulici v Podlesí usmrtila třicetiletá žena třemi bodnými ranami nožem svého o třicet let staršího druha.
Vůbec nejvíce případů je u krádeží, kterých bylo 1 051 a objasněno bylo jen 329. "Mezi kritická místa páchání krádeží patří bezesporu OD Elan, konkrétně supermarket Billa a dále pak velkoprodejny Tesco a Kaufland. Svůj podíl na této kriminalitě mají i samotní poškození. Nepozorní nakupující občané jsou pro pachatele velmi často snadnou kořistí. Policie různými formami upozorňuje občany k obezřetnosti. K preventivním návrhům policie jsou ochotni přistupovat i manažeři supermarketů," doplnila Viačková.
Statistický pokles byl zaznamenán u hospodářské trestné činnosti. Z 261 skutků bylo , objasněno 176, což představuje 67,43 procenta. "Struktura zjištění hospodářské kriminality zůstává dlouhodobě stejná. Především jsou to leasingové podvody, úvěrové podvody a zpronevěry pronajatého zboží. Mezi nové formy patří využívání úvěrů od stavebních spořitelen pro jiné účely," vysvětlila Viačková.
U drogové problematiky je alarmující snižování věkové hranice uživatelů a dětí experimentujícími s návykovými látkami. Tato trestná činnost je spojena s jinou trestnou činností. Pro opatření peněz na drogy narkomani často kradou nebo loupí. Nejvíce zneužívanou drogou je metamfetamin - pervitin. Dále to je Cannabis sativa - konopí seté, ze kterého lze vyrobit marihuanu. Rozmáhá se i obchodování s taneční drogou Extáze. Tato droga je zneužívána zejména mladými lidmi ve věku od šestnácti do osmadvaceti let. "Policistům na území města Havířov se poměrně daří odhalovat a zajišťovat předměty a chemikálie potřebné k výrobě drog, takzvané varny. Jedna z nejúspěšnějších akcí byla realizována na začátku měsíce listopadu uplynulého roku, kdy byla zadržena skupina čtyř pachatelů, kteří vyráběli pervitin. U jednoho pachatele z této skupiny byly zajištěny i náboje různých ráží a slzotvorné granáty," konstatovala závěrem mluvčí Viačková.
________________________________________________________________________

"Počet trestných činů byl loninižší než předloni,"
Týdeník Krnovské noviny | 3.2.2004 | rubrika: Zajímavosti | strana: 3 | autor: ZUZANA PRŠALOVÁ

říká policejní mluvčí Lucie Krašteničová.

Policie vyhodnotila statistiku kriminality za uplynulý rok. Podle ní bylo na Bruntálsku spácháno nejméně trestných činů za posledních sedm let. O loňské kriminalitě jsme si povídali s policejní mluvčí Lucií Krašteničovou.

* Kriminalita na Bruntálsku poklesla. Dokážete říci proč tomu tak je?

"Stejně jako v celé republice jsme i v našem okrese zaznamenali pokles kriminality proti roku 2002 a jsme zhruba na úrovni roku 2001. Počet trestných činů se ale už pět let pohybuje kolem dvou tisíc pěti set skutků ročně a nejde o výrazné výkyvy. Vloni byl největší pokles v oblasti vloupání, naopak nárůst jsme zaznamenali třeba u drogových deliktů."

* Kolik trestných činů se vloni podařilo objasnit a které trestné činy se objasňují nejobtížněji?

"Objasňovat se nám daří vysoké procento trestných činů, od roku 2000 je tento podíl kolem šedesáti procent úspěšně vyřešených případů. Nejlepší objasněnost je u násilné a mravnostní trestné činnosti. U majetkových skutků jsme ale nepřekročili hranici čtyřiceti procent. Objasněnost závisí především na svědectvích, zajištěných stopách a celkové povaze případu."

* V roce 2003 policie šetřila, ve srovnání s uplynulými roky, nejvíce drogových deliktů. O jakou kriminalitu se jednalo a jaké tresty hrozí pachatelům?

"U nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů šlo ve většině případů o pěstování a distribuci marihuany. Kriminalisté odhalili několik takových skupinek. Zajištěny byly také dvě varny pervitinu v Bruntále. Jiné drogy se jeví v našem okrese jako velmi okrajové. Výše trestů záleží na trestně právní kvalifikaci skutku, obvykle jsou to až tři léta, pokud ale pachatel získá značný prospěch, je člen organizované skupiny, nebo jedná vůči osobám mladším osmnácti let, hrozí mu trest odnětí svobody na dvě léta až deset let."
________________________________________________________________________

JXD je novinář, fotograf i cestovatel
Týdeník Krnovské noviny | 3.2.2004 | rubrika: Kultura | strana: 7 | autor: (sam, vaz)

RÝMAŘOV - Pražský publicista, cestovatel, fotograf a kuřák konopí Jiří X. Doležal (JXD) v Rýmařově představil kolekci svých fotografií. Se studenty i ostatními zájemci JXD diskutoval na téma omamných a psychotropních látek a především se věnoval specifikům marihuany.
"Vím snad všechno, co může člověk o drogách vědět," pochlubil se v úterý 27. ledna hned v úvodu besedy se svými znalostmi výstřední reportér časopisu Reflex. Problematikou drog se jako novinář zabývá velmi dlouhou dobu a otevřeně přiznává, že sám je uživatelem marihuany téměř pětadvacet let. Na drogové téma vydal sedm knih a napsal stovky článků a reportáží.
Studenty zajímalo jak vznikaly fotografie zachycující prostředí drog a život narkomanů, které JXD v Rýmařově představil. Vystavované fotografie jsou součástí projektu, který byl ukončen před dvěma lety. Všechny snímky vznikly v pražském prostředí, kde Doležal drogově závislým lidem vyměňoval injekční stříkačky a tímto způsobem se k nim dostal natolik blízko, aby mohl ve fotografiích zachytit skutečný obraz jejich života. "S těmito lidmi jsem neměl žádný vztah, protože se závislým člověkem to prostě není možné. Většina lidí z těch fotek je zřejmě už po smrti," skepticky odpověděl JXD na dotaz, zda si s narkomany vytvořil nějaké pouto.
Doležal také zrekapituloval jak se vyvíjel přístup policie k držení omamných látek od doby, kdy je sám začal užívat. Podle JXD za totality tato problematika téměř nikoho nezajímala a zájem vzbuzovala pouze v případě, že uživatel vadil tehdejšímu politickému systému. Dnešní přístup policie k drogám a jejich konzumentům je podle něj racionálnější než přístup současných politiků. Ocenil také naši protidrogovou prevenci, díky které klesá zájem mládeže o tvrdé drogy. Podle statistik patří Česká republika v rámci Evropy k zemím s nejnižším procentem konzumentů tvrdých drog.
Jiří X. Doležal nezapomněl zdůraznit, že zákon, který trestá držení "většího než malého množství" drog i pro vlastní potřebu, považuje za nesmyslný. Ujistil studenty, že kdokoliv bude mít problém týkající se postihů za držení a pěstování marihuany pro vlastní potřebu, se na něj může obrátit o radu a pomoc.

Foto: Publicista Jiří X. Doležal (zcela vlevo) zaujal rýmařovské studenty nejen svými fotografiemi, ale i názory na problematiku drog.
Taker
Jo je dobře že se JXD zase ukázal, škoda jen že se djX taky neukáže tady na Groweru, občas by nám sem moch přispět nějakou připomínkou či námětem, když už je ten čestej člen :)

Ale rozhodně chválim to že se nabíd že klidně pomůže fšem držitelům a pěstitelům MJ při konfliktu se zákonem.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma