Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 04.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Marihuana přišla mladíkům draho, stíhá je policie
Českokrumlovské listy | 3.2.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: JANA ŠTROBLOVÁ

Řepice - Policie zahájila stíhání sedmadvacetiletého muže ze Strakonic za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Začátkem loňského května vysel na poli u Řepice mezi kukuřici konopí a vypěstoval sedm rostlin, které v září sklidil. "Usušené vrcholové části se semeny a listy rostliny schoval do igelitových sáčků v místě trvalého bydliště," naznačila tisková mluvčí Policie ČR ve Strakonicích Jaromíra Nováková a dodala, že v listopadu je dobrovolně vydal do rukou policistů.
Pro stejný čin stíhají kriminalisté také čtyřiadvacetiletého muže ze Strakonic. "Ten v letech 1998 až 2002 na dosud nestanovených místech postupně zasel konopí a vypěstoval celkem patnáct rostlin, které sklidil, usušil a získanou marihuanu používal pro svou potřebu," poznamenala policejní mluvčí.
________________________________________________________________________

Kauza drogových obchodů pokračovala poslechem telefonních hovorů
Zpravodajství ČTK | 3.2.2004 | 17:30 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 3. února (ČTK) - Kauza rozsáhlých obchodů s drogami, ze kterých je obžalována šestice Čechů, dnes u pražského městského soudu pokračovala poslechem telefonních hovorů mezi podezřelými. Pěti mužům klade obžaloba za vinu, že v letech 2001 a 2002 organizovali mezi Nizozemskem, Švýcarskem, Německem a Českem obchod s desítkami kilogramů marihuany, kokainu a hašiše. Šestá obžalovaná podle státního zástupce trestnému činu napomáhala.

Policie gang dlouhodobě sledovala. Několik měsíců před jeho pozatýkáním navíc odposlouchávala hovory mezi jeho členy, z nichž jeden je bývalý emigrant ze Švýcarska a další je lékař. Na základě výpovědí svědků vyšetřovatelé zjistili, že někteří obžalovaní kromě pašování drog tyto látky v České republice dál distribuovali mezi své známé, mezi kterými byl podle obžaloby i zpěvák Petr Muk.

Z dnešního poslouchání telefonních odposlechů vyplynulo, že si Muk na podzim roku 2002 často volal s obžalovaným Michaelem Wicherkem. Z některých hovorů je patrné, že zpěvák je rozrušený a chce s Wicherkem něco probírat. Během jiného rozhovoru mu líčí, jak v divadle ztratil jakousi kapsli a jak se z toho musí jet vzpamatovat na chatu mimo Prahu. Wicherek souhlasil, že to je "průšvih", nicméně se snažil zpěváka uklidnit. Před soudem dnes bývalý podnikatel řekl, že v kapsli měl umělec alkohol. Vyloučil, že by to mohla být droga.

V jiném telefonním hovoru žádá slovenský režisér Viliam Dočolomanský obžalovaného lékaře Jaroslava Štolbu, aby mu obstaral marihuanu a kokain. "Ahoj miláčku, chtěl bych od tebe koupit travičku," řekl do telefonu režisér. Když mu Štolba odpověděl, že žádnou nemá, ptal se po "snížku", tedy po kokainu. Ani v tom mu však lékař nevyhověl. Když se pak Dočolomanského zeptal, kde je, umělec odpověděl, že je "v jednom podniku pro kluky a že by si dal jointa".

Podle Štolby je nepochopitelné, proč mu Dočolomanský kvůli drogám volal. Připustil, že ho Slovák mohl vidět kouřit marihuanu, ale z toho podle něj nevyplývá, že drogy i nabízel.

Údajný šéf skupiny obžalovaných David Šťastný během dnešního líčení několikrát zopakoval, že telefonní odposlechy jsou nezákonné. K obsahu hovorů se nijak nevyjadřoval.

Policisté gang pozatýkali na podzim roku 2002. Zásahu předcházela intenzivní spolupráce s jejich německými kolegy, kurýři údajných pašeráků byli totiž vesměs Němci. I ti jsou nyní ve své zemi ve vazbě. Pěti obžalovaným Čechům hrozí až 15 let vězení, žena by za napomáhání zločinu mohla jít do vězení až na tři roky.

Jakub Hornek mal hš
________________________________________________________________________

Pracovník Drop In: vtahování Muka do drogové kauzy je asi komplot
Zpravodajství ČTK | 3.2.2004 | 15:44 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 3. února (ČTK) - Vtahování zpěváka Petra Muka do rozsáhlé drogové kauzy je podle Jiřího Presla z organizace Drop In nejspíš komplot. "Absolutně tomu nevěřím, nevím, co to má znamenat," řekl dnes ČTK na otázku, jaký je jeho názor na to, že Muk podle obžaloby bral drogy.

Podle Presla Muk s organizací Drop In, která se zabývá prevencí a léčbou drogových závislostí, spolupracuje asi pět let. Podobně jako jiní umělci, mezi které patří Anna K, Ivan Hlas, Jan Kalousek a Janek Ledecký, se účastní osvětových besed o drogách, určených pro žáky základních a středních škol. Za akce podle Presla školy neplatí, zda za účast něco dostávají umělci, neví.

Muk figuruje jako svědek v rozsáhlé drogové kauze, v níž se podle obžaloby šestice Čechů podílela na pašování marihuany, hašiše a kokainu z Nizozemska a Švýcarska do Německa. Kauzou se v pondělí začal zabývat pražský městský soud. Obžalovaný Michael Wicherek je údajně Mukův dobrý přítel. Podle státního zástupce zpěvákovi v roce 2002 ve svém bytě na Praze 1 opakovaně dával kokain. Muk i Wicherek to však kategoricky odmítají.

"Kokain jsem měl pro vlastní potřebu, Mukovi jsem ho nikdy nedával," bránil umělce před soudem Wicherek. Dodal, že Muka ani nikdy neviděl kouřit marihuanu, podle něj byl jen občas opilý.

Soud dnes pokračuje čtením listinných důkazů a odposlechů obžalovaných. Svědci, včetně Muka, by před trestním senátem měli vypovídat ve středu.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Drogový monstrproces včera začal
Ústecký deník | 3.2.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 7 | autor: ( tap)

Praha - Desítky kilogramů kokainu, metrák marihuany a padesát kilo hašiše. To je množství drog, se kterým podle obžaloby operovala pětice mužů, kteří včera usedli na lavici obžalovaných pražského soudu. Mezi svědky by se zítra měl objevit i zpěvák Petr Muk.
Předseda trestního senátu Petr Novák včera odstartoval případ, který v dějinách našeho drogového zločinu nemá obdoby. Obžalovaní se budou několik následujících týdnů hájit proti tvrzení státního zástupce, že organizovali milionové obchody s drogami mezi Německem, Švýcarskem a Holandskem.
Vyšetřovatelé nasadili proti mužům podezřelým z drogových zločinů nejúčinnější zbraně včetně odposlechů. Jejich přepisy jsou součástí trestního spisu, který čítá tisíce stran. Z odposlechu jednoho z obžalovaných, Michaela Wicherka, vyplývá, že častým odběratelem kokainu byl i zpěvák Petr Muk.
Ten však z celou kauzou nechce mít nic společného. Jedním ze svědků bude i zpěvák Petr Muk. Foto vp „ Nikdy jsem drogy nebral. Naopak. Vystupuji v protidrogových pořadech pro mládež,“ uvedl. Prostor ke své výpovědi bude mít i ve středu odpoledne v soudní síni. Tam ho totiž soudce předvolal jako svědka. Ve stejné roli by měl před soudem promluvit i slovenský režisér Viliam Dočolomanský.
Po přečtení obžaloby včera soudce vyslechl obžalované. Ti buď odmítli vypovídat, anebo svou vinu popřeli. „ To vůbec nevím. Nic takového jsem nedělal,“ uvedl k obžalobě Jiří Pilný. Dokonce prý nezná švýcarské údolí Emmenthal, kde podle obžaloby v selském dvoře předával balíky marihuany dalším kurýrům. „ Ementál? To je sýr,“ mlžil obžalovaný.
Projednávání případu soudce nařídil na několik týdnů. Obžalovaným hrozí až patnáctileté vězení. Mezi svědky by měl vyslechnout i muže stíhané v Německu ve stejné kauze.
________________________________________________________________________

Policie: Drogových případů bylo loni méně
Mladá fronta DNES | 4.2.2004 | rubrika: Kraj Pardubický | strana: 3 | autor: TOMÁŠ KUČERA

Téma DNES

Hradec Králové - Drogových deliktů na východě Čech v roce 2003 ubylo. Loni východočeští policisté řešili sto čtyřicet sedm těchto případů, což je o pětapadesát méně než v roce 2002.
Vloni na území východních Čech proběhlo několik akcí namířených proti výrobcům drog a drogovým dealerům.
Policisté obvinili celkem přes sto deset lidí a při policejních akcích na území regionu objevili například patnáct varen na výrobu pervitinu a jednu na přípravu pseudoefedrinu.
Mezi nejzajímavější loňské protidrogové akce ve východních Čechách patří například razie s krycím názvem MAX, která proběhla na Trutnovsku loni v únoru. Východočeští policisté ve spolupráci s policisty z národní protidrogové centrály tehdy dopadli osmičlennou organizovanou skupinu pachatelů, která v Hradeckém a Libereckém kraji vyráběla a organizovala obchod s pervitinem, extází a marihuanou.
„Šlo o muže ve věku od šestadvaceti do šestatřiceti let. Všichni byli občany České republiky. Vydělali si tím přes dva a půl milionu korun,“ uvedla východočeská policejní mluvčí Iva Marková.
Při domovních prohlídkách u zadržených mužů policie objevila šest kompletních laboratoří na výrobu pervitinu a jednu laboratoř na výrobu pseudoefedrinu a efedrinu.
„U jednoho ze zadržených jsme zajistili ruční granát,“ upřesnila Marková.
Další významná policejní akce z loňského listopadu s krycím názvem Kendy byla namířena proti drogovým dealerům ve východních a severních Čechách.
Při této akci východočeští policisté opět ve spolupráci s kolegy z národní protidrogové centrály na Jičínsku, Trutnovsku, Jilemnicku a Jablonecku dopadli skupinu lidí ve věku mezi pětadvaceti a devětatřiceti lety.
Tato skupina od počátku roku 2003 do listopadu podle policistů vyráběla a prodávala ve velkém množství pervitin.
Odbytiště měli hlavně ve Vrchlabí, Jičíně, Nové Vsi, ve Svobodě nad Úpou, Úpici, Jilemnici, ve Dvoře Králové nad Labem a v Trutnově.
Zadržení muži jsou podezřelí z prodeje asi čtyř kilogramů pervitinu, za který mohli inkasovat až čtyři miliony korun.
Drogovou skupinu sledovali detektivové z Národní protidrogové centrály ve spolupráci s Toxi týmem východočeské policie, celníky a vězeňskou službou už od počátku minulého roku. Tři z nich už byli v minulosti za podobné delikty potrestáni.
Policisté při listopadové akci odhalili na Trutnovsku laboratoř na výrobu pervitinu, zbraně, drogy a chemikálie určené na výrobu narkotik.
________________________________________________________________________

V NBA zostří boj proti dopingu
Plzeňský deník | 3.2.2004 | rubrika: Sport | strana: 23

New York - Vedení basketbalové NBA zařadilo na seznam dopingových látek THG, anabolický steroid, jehož existence byla odhalena koncem loňského roku. Po této sezoně se v NBA začnou na THG provádět první testy, na čemž se podle agenturních zpráv dohodlo vedení soutěže s představiteli hráčské asociace.
Funkcionáři se rozhodli zahájit i tažení proti kouření marihuany, které se mezi hráči rozmáhá už delší dobu. Od příští sezony se proto budou provádět rovněž testy na marihuanu, a to i během sezony.
________________________________________________________________________

Policisté obvinili dívku ze Šumperska z distribuce drog
Zpravodajství ČTK | 3.2.2004 | 14:12 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

ŠUMPERK 3. února (ČTK) - Policisté ze Šumperku obvinili devatenáctiletou dívku z nedaleké Mohelnice z distribuce drog. Podle vyšetřovatelů prodávala pervitin a tablety extáze, a získala tím minimálně 30.000 korun.

"Dívka prodala od poloviny roku 2002 do loňského října drogy nejméně čtyřem osobám. Je možné, že v průběhu šetření policisté narazí na další transakce," řekl dnes ČTK mluvčí šumperské policie Josef Ostřanský.

Doplnil, že obviněná drogy nevyráběla. Od koho je získávala, policisté šetří. Je pravděpodobné, že v případu bude více obviněných, míní Ostřanský,

Policisté dívku stíhají za nedovolenou výrobu a držení omamných látek a jedů, za což jí hrozí až tři roky vězení.

Vladimír Onderka mol
________________________________________________________________________

K-centrum: Konec, jsme bez peněz
Mladá fronta DNES | 4.2.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 1 | autor: (mip, ava)

Českolipské protidrogové centrum je před uzavřením. V ohrožení je 400 narkomanů

Čtyři sta lidí, především závislých na pervitinu, se bude muset na Českolipsku obejít bez odborné pomoci, jestliže tamní K-centrum nedostane od státu peníze na provoz.

Česká Lípa - Jediná organizace, která se na Českolipsku stará o narkomany, K-centrum, je před uzavřením. Na svoji další činnost totiž nemá peníze. O pomoc tak může přijít zhruba čtyři sta lidí závislých povětšinou na pervitinu. Ti by si například neměli kde vyměnit injekční jehly, vyprat si věci nebo si nechat udělat testy na HIV.
Dvě zaměstnankyně K-centra už nemají finance ani na platy pro sebe a slíbená státní dotace je podle nich v nedohlednu.
"Máme přislíbené peníze od rady vlády pro koordinaci drogové problematiky, ale tuto částku očekáváme až někdy v květnu. Teď už nemáme ani na mzdy. Proto jsme požádali o půjčku město Česká Lípa, které ji projedná během února. Zda budeme úspěšní si ale netroufnu odhadnout," řekla Magda Jogheeová, vedoucí českolipského K-centra. "Víme, že přežijeme únor. Pak už je to ve vzduchoprázdnu."
Pokud by se K-centrum uzavřelo, zůstala by řada jeho klientů na ulici. Pro radu a pomoc by si mohli drogově závislí sice chodit k psychiatrovi, ale je otázkou, kolik z nich by toho využilo. "U nás se nemusí vůbec objednávat, ani čekat v čekárně." Českolipské centrum hojně nenavštěvovali jen sami drogově závislí, ale často také rodiče náctiletých dětí, které s drogou začínaly.
"Takhle je to v téhle zemi se vším. Na to, co je opravdu potřeba, prostě nejsou peníze. Ministři si mohou říkat, co chtějí, ale je jasné, že drogová politika tady nemá žádnou koncepci," myslí si žena, která do K-centra přišla kvůli experimentování s drogou svého šestnáctiletého syna. "Ještě, že budeme vstupovat do Evropské unie. Podobná zařízení by už asi vláda nejraději úplně odstavila. Teď si to ale dovolit nemůže. Každopádně je aspoň škrtí, jak se dá."
Rada vlády pro koordinaci drogové politiky o problémech K-centra v České Lípě ví. Tvrdí ale, že centru zavření nehrozí a že v podobné situaci mohou být i další zařízení v Česku. "Dotaci na letošní rok by měli dostat v průběhu března. Je to kvůli tomu, že ještě v lednu se zpracovávala vyúčtování loňského roku a bez schváleného vyúčtování nelze poskytnout dotaci pro letošní rok," říká Alena Beranová ze sekretariátu rady vlády.
Pokračování na str. C2

Pokračování ze str. C1
Podle Beranové není systém dokonalý a na začátku roku vznikne prodleva, během níž mohou některá sdružení zůstat bez finančních prostředků. "Víme o té nedokonalosti. Doposud se to ale běžně řešilo tak, že si jednotlivá zařízení brala překlenovací úvěry nebo půjčky od měst," doplnila Beranová. "Rozhodně to není tak, že bychom K-centrum v České Lípě nějak diskriminovali."
Klienti centra s podobnými argumenty nesouhlasí. "Je to jen odraz neschopnosti státu. Rok co rok se vymlouvají na jedno a to samé. Jestliže mají několik let stejný problém, tak se jej přece snažím vyřešit a nebudu pořád dokola říkat, že to celé je jen smutné a tím to pro nás hasne," rozčilovala se narkomanova matka.
Druhé K-centrum v kraji, liberecké, problémy nemá. "Tady je každopádně lepší situace," srovnal ředitel krajského centra sociálních služeb Ivo Brát. "Už proto, že liberecké K-centrum dostává peníze od kraje a nikoli od státu." Podle Bráta se tedy klienti libereckého K-centra nemusí obávat, že by se v dohledné době museli s některými službami, které tu fungují, rozloučit.
________________________________________________________________________

Policisté chytili sprejery i výrobce drog
Mladá fronta DNES | 4.2.2004 | rubrika: Východní Morava | strana: 3 | autor: (mat)

Téma

Uherské Hradiště - Hodnotit práci policistů z Uherskohradišťska podle toho, jak si poradí se sprejery nebo s výrobci drog, bylo by to lichotivé vysvědčení.
Třeba sprejeři: do pastí se loni chytily tři organizované skupiny, jedna má na svědomí sedmdesát pomalovaných objektů. „Její členové malovali své výtvory devět měsíců, v závěru roku jsme tu šňůru objasnili,“ poznamenal náměstek uherskohradišťského policejního ředitele Milan Syrovátka. Pachateli jsou podle policistů, stejně jako ve většině takových případů, hoši mladší osmnácti let.
Usvědčit někoho, že poničil sedmdesát budov, to už je slušný výkon. Chytit sprejery přímo na místě činu se totiž podaří jen výjimečně, a jiné dokazování bývá složité. Ještě při akci lapili policisté z Uherskohradišťska loni sprejery pouze jednou. Obětí byli kluci, kteří v Uherském Ostrohu přiopilí vylezli na lešení a čmárali tam po budově.
Téměř stoprocentní byli kriminalisté na Slovácku při objasňování nedovolené výroby a užívání omamných a psychotropních látek. Museli se přitom vypořádat s rostoucí oblibou "tanečních drog". „Dostávají se k nám nejčastěji z Ostravska a z Brněnska. Tady se jen distribuují,“ všiml si náměstek Syrovátka. Zřejmě největší úspěch zaznamenali uherskohradišťští kriminalisté loni v listopadu. Kvůli distribuci taneční drogy extáze zadrželi pětadvacetiletého invalidního důchodce. Při domovní prohlídce u něj objevili devadesát tabletek extáze. Vyšetřovatelé potvrdili, že zadržený muž extázi přechovával a distribuoval, sám ji ale nevyráběl. Nakupoval ji ve velkém, svůj zdroj ale neprozradil. Podle kriminalistů extázi prokazatelně prodal desítkám osob, nejmladší mělo být pouhých čtrnáct let.
„Většina pachatelů těchto trestných činů je odhalena jen díky samostatné práci policie. Málokdy nám někdo oznámí, že tam a tam se vaří třeba pervitin,“ řekl uherskohradišťský policejní ředitel Evžen Toman.
„Dnes se pervitin vaří i tak, že nějaká skupina vyjede autem do terénu, tam drogu připraví a rovnou distribuuje. Prokázat v takových případech, že se vůbec stal trestný čin a najít konkrétního viníka je problematické. Přesto máme téměř stoprocentní objasněnost,“ konstatuje náměstek Syrovátka.
________________________________________________________________________

Prodávali holky i drogy
Blesk | 4.2.2004 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (krk)

TEPLICE - Živnost s neřestmi provozovali dva muži a žena na Teplicku. Vykoledovali si tak obvinění z nedovolené výroby a držení drog, kuplířství a vydírání. "Policisté skupinu sledovali už delší dobu, při domovních prohlídkách v nočním klubu a v bytě provozovatele se podařilo zajistit důkazy. Mimo jiné i větší množství drog," informovala Helena Pikalová, mluvčí teplické policie. Cena zadrženého heroinu a pervitinu se odhaduje na 150 000 korun.
________________________________________________________________________

Na heroinu je závislých sedmnáct Vietnamců
Ústecký deník | 3.2.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 17 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Sedmnáct vietnamských občanů, kteří jsou závislí na heroinu, eviduje občanské sdružení Drug Out Club.
Jeho ředitelka Radka Kobližková uvedla, že pouze jeden z nich si drogu aplikuje injekční stříkačkou.
"Charakteristické je pro tuto skupinu užívání velmi kvalitního heroinu kouřením a inhalací přes alobal. Tito klienti nejčastěji přicházejí kromě Ústecka ještě z Teplic se žádostmi o zařazení do substitučních programů," uvedla ředitelka.
Značnou část klientely, odhadem jednu třetinu, tvoří také romská minorita. Tito lidé využívají nejčastěji výměnný program, testování na infekční choroby, poradenskou službu a psychiatrické vyšetření odborným specialistou."Jsme jedno z mála nízkoprahových zařízení v Česku, kam nemají Romové problém docházet. Domnívám se, že máme jejich důvěru stejně jako v případě ostatní klientely," uvedla Radka Kobližková.
Podle odhadů terénních pracovníků Drug Out Clubu má asi 90 procent členů romské komunity zprostředkovanou zkušenost s drogou."Romské rodiny jsou velmi početné, proto není výjimkou, kdy využívají našich služeb sourozenci, někdy i jejich rodiče," řekl terénní pracovník Ivo Mikšovský. Závislost a její dopady pak negativně postihují celé jejich rodinné systémy.
Většinová část populace toxikomanů, kteří jsou klientyK-centra, upřednostňuje injekční aplikaci. Klienti preferují pervitin, kombinaci heroinu a pervitinu a třetí je heroin. Pořadí se změnilo, protože na Ústecku vždy dominoval heroin, ale díky substitučním léčebným programům se počet závislých na opiátech snížil.
________________________________________________________________________

Jak se žije v Manile, megapoli pro 15 milionů
Mladá fronta DNES | 4.2.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 8 | autor: PETR PRAVDA

Manila (Od našeho zvláštního zpravodaje) - Když se delegace šéfa české diplomacie Cyrila Svobody, který během nynější zahraniční cesty zavítal i na Filipíny, řítila po výpadovce "President Osmena" z centra Manily směrem na jih, zdálo se, že se ocitla v nejšílenějším městě světa. Po jedné straně slušné domy, kanceláře, prodejní pavilony firmy věhlasných společností.
Jen třicet metrů odtud, na druhé straně komunikace, se však přilepeny na sebe v neuvěřitelné změti dlouhé kilometry táhnou dvě tenoučké řady slamů z papundeklů, dřevěných desek a vlnitých plechů.
Zde žijí, přežívají ti poslední z posledních.
Proč právě tady? Vede tudy železniční dráha a podle zákona pár metrů na každou stranu od kolejí není třeba platit za pozemek. A tak tito lidé vegetují na trati.
Když tudy projíždí vlak, musí stále houkat a hodně zpomalit, aby někoho nepřejel.
Takový je jeden z typických kontrastů Manily, metropole Filipín, jedné z největších megapolí světa. Podle neoficiálních odhadů tu žije až 15 milionů lidí. A každý den přicházejí hledat práci, štěstí a spásu další stovky. Navzdory zločinnosti, nezaměstnanosti, drogám, bídě, bláznivé dopravě i obavám z teroristických útoků islámských extremistů však má toto město ducha a mnohým učaruje.
Filipínské ženy jsou krásné a usměvavé, obchody barevné a plné zboží, ulice vedle běžné hromadné dopravy, kterou tvoří mimo jiné i české vagony příměstské dráhy, brázdí bizarně pomalované, prodloužené americké džípy-minibusy, "jeepney".
V parku Rizal u proslulého hotelu Manila, odkud řídil bojové operace proti Japoncům americký generál Mac Arthur, se vedle sebe v noci válejí bezdomovci, opuštěné matky s dětmi, milenci či přátelé, kteří chtějí být prostě pod širým nebem. Kousek od nich cvičí na 30 mladých aerobik.
Dohromady stovky lidí, mezi nimiž platí nepsaný zákon: nech druhé žít.
Filipínci nejsou vystresovaní. Atmosféra na ulici není napjatá. Lidé působí uvolněně a často se usmívají, ačkoli přežít v tomto megaměstě znamená potýkat se s úplně jinými problémy než v Praze, Brně či Ostravě.
Například: četné slumy sužují požáry. Naposledy zrovna před pár dny jeden ve čtvrti Baseco sežehl na popel 2500 chatrčí. O domov přišlo dohromady na 22 000 lidí. Místo přijela obhlédnout i sama prezidentka Gloria Arroyová. Ale potíže jsou i s nedostatkem vody. Vláda proto nyní vyzvala manilské páry: "Dejte si koupel se svým partnerem, a ušetřete tak městu vodu."
A kam ukládat nebožtíky? V silně katolické Manile hřbitovy praskají ve švech. Jen na severu města pochovávají týdně na 80 mrtvých. Na magistrátu však našli unikátní řešení. Těla budou ukládána v rakvích nastojato. Na místo jedné se tak vejdou hned tři.
Ne nadarmo místní říkají: Manilu můžete nenávidět či milovat. Nic mezi tím.
breeder
:rejp:spokojenost?:rejp:
hypiz
good work ,kdyz uz nic tak aspon tohle si vzdycky prectu :)
breeder
tak to jsem teda rád, že to někomu něco přinese :):) je to povzbuzení do další práce

a právě proto, že jsem se u toho nasmál i nasral, jsem to musel zprostředkovat i vám


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma