Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.02.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Dealeři drog před soudem
ČT 1 | 2.2.2004 | 12:00 | pořad: Zprávy

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobré poledne, na řadě jsou zprávy.
Pražský městský soud projednává případ pětice Čechů podezřelých z obchodu s drogami. Po celé Evropě měli organizovat obchod s marihuanou, kokainem a hašišem. Čtyři obžalovaní jsou už ve vazbě. Čeští policisté ve spolupráci s německými dealery je pozatýkali v Praze loni na podzim.

Karel ROŽÁNEK, redaktor
--------------------
Skupina Čechů organizovala převoz drog mezi zeměmi Evropské unie. Nejčastěji to bylo z Nizozemska do Německa nebo ze Švýcarska do Německa. Drogy převáželi placení kurýři ve speciálně upravených autech, kde byla zabudována tajná schránka. Při jedné cestě obvykle převáželi jeden kilogram kokainu, až deset kilogramů marihuany nebo až dvacet kilogramů hašiše. Obžalovaní Češi většinou tyto drogy zajišťovali a starali se o jejich převoz. Policie nejdříve pochytala německé kurýry. Na podzim roku 2002 pak byla zatčena pětice z Čechů. Žádný z obžalovaných se zatím nepřiznal. Soud s drogovými dealery potrvá několik týdnů. Podle předsedy senátu městského soudu bude rozsudek vynesen v polovině března. Kvůli mezinárodní spolupráci hrozí obžalovaným Čechům až patnáctileté vězení.
_______________________________________________________________________

Basketbalová NBA zařadila THG na seznam dopingu
Zpravodajství ČTK | 2.2.2004 | 04:50 | rubrika ČTK: spz spo | autor: CR

NEW YORK 2. února (ČTK) - Vedení basketbalové NBA zařadilo na seznam dopingových látek THG, anabolický steroid, jehož existence byla odhalena koncem loňského roku. Po této sezoně se v NBA začnou na THG provádět první testy, na čemž se podle agenturních zpráv dohodlo vedení soutěže s představiteli hráčské asociace.

Ligoví funkcionáři se rozhodli zahájit i tažení proti kouření marihuany, které se mezi hráči rozmáhá už delší dobu. Od příští sezony se proto budou provádět rovněž testy na marihuanu. A nejen před sezonou, jako tomu bylo dosud, ale i během sezony.

cr gi
_______________________________________________________________________

Soud začne řešit kauzu rozsáhlého pašování drog, svědčit má i Muk
Zpravodajství ČTK | 2.2.2004 | 04:13 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 2. února (ČTK) - Před trestní senát pražského městského soudu se dnes dostává případ rozsáhlého pašování drog z celé Evropy. Pět mužů a jedna žena jsou podezřelí z toho, že pašovali kokain, marihuanu a hašiš z Nizozemska, Švýcarska a Německa, v těchto zemích měli podle obžaloby zároveň své komplice. Do Čech údajně pašovali drogy v tajných schránkách osobních aut. Mezi obžalovanými je jeden lékař a dva bývalí emigranti ze Švýcarska. Skupina podle obžaloby organizovala v letech 2001 a 2002 přepravu marihuany ze Švýcarska do Německa a kokainu a hašiše z Nizozemska do Německa. Operace řídila z České republiky. Policisté podezřelé pozatýkali loni na podzim v Praze díky spolupráci s německými kolegy.

Během líčení má být vyslechnuta řada svědků, mezi nimi i zpěvák Petr Muk. Zpěvák musí jít k soudu kvůli tvrzení jednoho z šesti obžalovaných, že Muk byl jedním z jeho kontaktů.

Podle soudce Petra Nováka by před soudem měli vypovídat i dva němečtí občané, kteří jsou za obchod s drogami již ve vazbě ve své zemi. Záleží podle něj pouze na nich, zda se rozhodnou před českým soudem vypovídat.

Hlavní líčení je naplánované na únor a březen. Obžalovaným hrozí deset až 15 let vězení, šéf gangu je navíc stíhán za krácení daně.

jhr kš
_______________________________________________________________________

Začal soud se šesticí Čechů obžalovaných z pašování drog
Zpravodajství ČTK | 2.2.2004 | 13:15 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

(ČTK vydává k této zprávě foto)

PRAHA 2. února (ČTK) - Na lavici obžalovaných pražského městského soudu usedla dnes šestice Čechů obžalovaných z rozsáhlého pašování drog po celé Evropě. Pět mužů a jedna žena se podle obžaloby podíleli na pašování marihuany, hašiše a kokainu z Nizozemska a Švýcarska do Německa. Policie jejich činnost sledovala delší dobu, několik měsíců před zatčením na podzim roku 2002 jim odposlouchávala některé hovory.

Obžalovaní organizovali obchody s drogami z České republiky, v Německu měli své místní komplice a kurýry, kteří jednotlivé zásilky pašovali přes hranice. I oni byli zadrženi, nyní jsou v Německu ve vyšetřovací vazbě.

Pěti obviněným mužům, z nichž čtyři jsou ve vazbě, hrozí deset až 15 let vězení, ženě za napomáhání zločinu hrozí až tříletý trest.

pokr. jhr kš

Dnešní líčení začalo vyslýcháním obžalovaných, z nichž čtyři jsou podnikatelé a jeden je lékař. V úterý bude jednání pokračovat čtením listinných důkazů a ve středu začnou výslechy svědků. Měl by se mezi nimi objevit i známý zpěvák Petr Muk, s nímž se přátelí dva z obžalovaných, a také slovenský režisér Viliam Dočolomanský.

Soudce se nejprve obrátil na hlavního organizátora nelegálních obchodů Davida Šťastného, který žil v emigraci ve Švýcarsku, ten ale odmítl před soudem vypovídat. Již v přípravném řízení ale jakékoli nařčení z páchání trestných činů popřel. Pouze přiznal, že v minulosti kouřil hašiš. Obžaloba mu přitom klade za vinu, že stojí za množstvím transakcí s desítkami kilogramů drog mezi Nizozemskem, Německem, Švýcarskem a Českem.

U dalšího obžalovaného Jiřího Pilného se předseda trestního senátu Petr Novák zajímal, co si pamatuje ze Švýcarska. V této zemi, v údolí Emmentalu, totiž Pilný podle obžaloby v letech 2001 a 2002 kurýrům předával marihuanu. "Říkají vám něco přezdívky Onkel, Hausmeister, Urlauber, Belgičan?" ptal se ho soudce. Pilný tvrdil, že ta slova nikdy neslyšel. "Co slovo Emmental," pokračoval soudce. "Nic mi to slovo neříká, snad sýr," odpověděl obžalovaný. Odmítl též, že by znal nějaké kurýry.

Ani další obžalovaní si nevzpomínali, že by měli něco společného s drogovými obchody. Podnikatel Michael Wicherek pouze připustil, že měl doma kokain pro vlastní potřebu. Navštěvovali ho podle něj sice různí přátelé včetně Petra Muka, ti si však prý drogy od něj nebrali. Opačný názor měla Wicherkova přítelkyně, která vyšetřovatelům řekla, že Wicherek svým známým drogy dával.

Lékař Jaroslav Štolba, kterého německý kurýr Kurt Lehle označil za převozníka čtyř kilogramů marihuany z Německa do České republiky, dnes prohlásil, že v inkriminovanou dobu v zahraničí vůbec nebyl. Odmítl též, že by kdy řídil vůz Chrysler, který podle obžaloby k pašování drogy používal. "Nikoho z obžalovaných kromě pana Wicherka neznám, s ním jsem se ale o drogách nikdy nebavil, toto téma pro mě bylo vždy tabu," vypověděl Štolba před soudem. Připustil sice, že se na něj kvůli drogám obrátil Slovák Dočolomanský, nedokázal si však vysvětlit, jak na něj režisér přišel.

Jakub Hornek kš
_______________________________________________________________________

Británie snížila tresty za kouření marihuany
Hospodářské noviny | 3.2.2004 | rubrika: ze zahraničí | strana: 7 | autor: Jiří Sládek

Nový zákon uspoří policistům čas a uvolní jim ruce, aby se mohli zabývat více nebezpečnými drogami

Velká Británie uvolnila na konci uplynulého týdne pravidla, který postihuje konzumaci marihuany. Úřady současně předpokládaných 3,5 miliónu jejích konzumentů varovaly, že držení jakéhokoli množství této omamné látky bude i nadále trestné.
Nový zákon mění i dosavadní klasifikaci drog. V systému třístupňového hodnocení byla marihuana vyňata z kategorie "B" a přeřazena do kategorie "C", tedy mezi o něco méně celospolečensky nebezpečné drogy, jako jsou uklidňující látky či anabolické steroidy, zneužívané ve sportu.
Opatření kritizují lékaři, naopak kladně se vyjádřila nezávislá poradní společnost DrugScope.
Ministr vnitra David Blunkett reklasifkaci drog, schválenou již v roce 2002, obhajoval. Změna pravidel podle něj umožní vyšetřovatelům, aby se ve větší míře zabývali skutečně nebezpečnými drogami, jako jsou kokain, heroin či extáze. "Neznamená to ovšem, že měkké drogy zcela pustíme ze zřetele," řekl agentuře Reuters.
Co nové opatření Britům přinese? Ani do budoucna například nemohou mladí do sedmnácti let čekat, že se budou moci procházet s cigaretou marihuany úplně bezstarostně. Přesto mohou očekávat méně zájmu ze strany policistů, kteří se zaměří více na nejtěžší drogy a jejich dealery.
Změnila se i výše trestů za držení marihuany: snížila se z maximálních pěti na dva roky. Naopak, zvýšily se sazby za obchodování a produkci drog až na čtrnáct let.
Reakce jsou rozporuplné. Mnozí konzumenti krok uvítali, vyjádřili se, že jim dává více svobody.
Nová úprava znepokojila především lékaře. "Lidé nyní nabudou dojmu, že marihuana je neškodná, ve skutečnosti je mnohem nebezpečnější než tabákové výrobky," míní Peter Maguire z Britské lékařské asociace.
Mandy Stevensová, expertka na drogovou problematiku z Maidenheadu, se domnívá, že nový zákon množství drogově závislých jen zvýší. Většina silně drogově závislých, které v poradně poznala, začínalo s konzumací měkkých drog. "Podle mojí zkušenosti tito lidé přejdou na tvrdé drogy," řekla stanici BBC. Podobně argumentovala i Susan Greenfieldová v komentáři pro deník Guardian. "Uvolnění pravidel pro měkké drogy je neodpovědné," napsala. Mnozí Britové navíc zákon nesprávně pochopili: domnívají se, mylně, že zcela uvolňuje držení měkkých drog.
Tomu chce vláda zabránit: spustila proto informační kampaň, která zahrnuje rádiové spoty a tiskovou inzerci, která přesvědčuje, že "marihuana je stále nelegální".
Britové patří v Evropě mezi vůbec nejtěžší kuřáky marihuany. Podle průzkumů přibližně 20 až 25 procent dospělé populace občas zkusí tuto drogu.
breeder
Bič na policisty
Boleslavský deník | 31.1.2004 | rubrika: Panorama | strana: 6 | autor: (zč)

Brusel - Ani doušek piva, ba ani šluka marihuany si nebude moci ve službě dopřát belgický policista. Ne že by se něco takového dosud doporučovalo, ale podobné a další zákazy a příkazy dostane zanedlouho 42 000 policistů „černé na bílém“, jakmile král Albert podepíše nový kodex chování strážců zákona. Ten stanoví, že chování policistů se má prostě vyznačovat „taktem a zdvořilostí“. Mají se také zdržet „veškerého nepřátelství, agresivity, ponižování či provokací“. Občanům budou muset policisté v uniformě, samozřejmě pečlivě vyčištěné podle pokynu o upraveném zevnějšku, na požádání sdělit své jméno a jednotku. Ale výslovně budou mít zakázáno plést se jim do soukromého života, respektive musejí omezit otravování občanů na nezbytnou míru.
____________________________________________________________________

Pád ze žebříku skončil pro muže zlomeninou
Listy Prachaticka | 31.1.2004 | rubrika: Prachaticko | strana: 15 | autor: MUDr. JULJO HASÍK

ZÁCHRANKA HLÁSÍ

Prachatice - Záchranný tým z prachatické základny ošetřil ve čtvrtek po půlnoci ženu s bušením srdce. Poté se vyjelo do baru k muži zfetovanému marihuanou. Následně byl ošetřen dušný pacient.
Dopoledne byl v lomu na Kobylí hoře ošetřen dělník s otevřenou zlomeninou bérce. Z Husince na internu byl převezen muž se záchvatem bušení srdce. Do Vlachova Březí posádka vyjela k ošetření důchodce, který si po pádu ze žebříku zlomil nohu.
Po dohodě s rodinou byl doma ošetřen muž v terminálním stadiu nádorovového onemocnění. Do Městské Lhoty se vyjelo k muži s rupturou Achillovy šlachy. Z domova seniorů na chirurgii byla převezena žena se zlomeným kotníkem.
Na jednotce intenzivní péče skončila pacientka se srdeční slabostí. Posledním ošetřeným byl opilý muž, který se povaloval před restaurací.
Vimperk - Posádka záchranářů z vimperské základny ošetřila ve čtvrtek časně ráno muže s poraněním hlavy. Ze Zadova do Strakonic byl převezen chlapec s poraněným okem.
Večer si ošetření vyžádal muž se zástavou močení. Do Lčovic se neindikovaně vyjelo k mladíkovi s virozou.
Volary - Záchranný tým z volarské základny ve čtvrtek ráno na jednotku intenzivní péče do prachatické nemocnice odvezl intoxikovaného a podchlazeného muže. Ze Strážného do Vimperka byla převezena gravidní žena s bolestmi beder. Večer byl v Lenoře ošetřen muž postižený migrénou.
____________________________________________________________________

Marihuana přišla mladíkům draho
Listy Strakonicka | 2.2.2004 | rubrika: Strakonicko | strana: 15 | autor: JANA ŠTROBLOVÁ

Řepice - Policie zahájila stíhání sedmadvacetiletého muže ze Strakonic za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Začátkem loňského května vysel na poli u Řepice mezi kukuřici konopí a vypěstoval sedm rostlin, které v září sklidil. "Usušené vrcholové části se semeny a listy rostliny schoval do igelitových sáčků v místě trvalého pobytu," naznačila včera tisková mluvčí Policie ČR ve Strakonicích Jaromíra Nováková a dodala, že v listopadu je dobrovolně vydal do rukou policistů.
Pro stejný čin stíhají kriminalisté také čtyřiadvacetiletého muže ze Strakonic. "Ten v letech 1998 až 2002 na dosud nestanovených místech postupně zasel konopí a vypěstoval celkem patnáct rostlin, které sklidil, usušil a získanou marihuanu používal pro svou potřebu," poznamenala policejní mluvčí.
____________________________________________________________________

PAR ZBYTEČNÝCH INFORMACÍ...
Esquire | 27.1.2004 | rubrika: Esquire Mix | strana: 16

O DROGÁCH

* Kolem roku 1850 předepsal lékař Jejího Veličenstva královny Viktorie své pacientce čaj z marihuany jako lék proti menstruačním potížím.

* Během druhé světové války si Adolf Hitler nechal píchat silné dávky metamfetaminu. Užíval též speciální tablety, které jej udržovaly bdělého, když účinek injekci vyprchal.

* Pití kávy bylo zakázáno v Mekce v roce 1512. Když vás v té době přistihli při pití kafe, byl jste lynčován.

* Sherlock Holmes byl významný toxikoman. Během vyšetřování svých případů se dostal do opiových doupat, kde se nebál zakouřit si vodní dýmku s touto drogou. Autor této postavy Arthur Conan Doyle z něj navíc udělal muže, který si aplikuje nitrožilně kokain, aby se mu lépe přemýšlelo.

* Koncem 19. století bylo aplikování morfia mezi smetánkou ve Velké Británii a Francii natolik rozšířené, že většina dam z vyšších kruhů měla vlastni, na zakázku dělané injekčni stříkačky.

* George Washington pěstoval na zahradě marihuanu coby koření.
____________________________________________________________________

Jiřím Komorousem
Parlamentní listy | 30.1.2004 | rubrika: Tentokrát s... | strana: 37 | autor: PhDr. Eva FIŠEROVÁ

...ředitelem Národní protidrogové centrály

* Neustále se u nás zvyšuje poptávka po drogách, stoupá počet jejich mladých uživatelů. V čem je příčina takového stavu?

Tento obraz pouze odráží to, na co upozorňujeme, a před čím varujeme celých dvanáct let existence našeho specializovaného útvaru. Jsme ale neustále okřikováni s tím, že je situace srovnatelná s tou v jiných státech a naopak jsme na tom lépe např. v nízkém počtu nemocných AIDS. Nikdo nechce slyšet, že zhoršující se trend souvisí především s neexistencí strategického cíle "Společnost bez drog", který ke škodě věci nepřijala za svůj žádná politická reprezentace. Opakovaně jsme navrhovali, aby se od něj odvíjela protidrogová politika státu - prevence i represe. Bylo nám řečeno, že takový cíl není možné stanovit, že tady drogy byly, jsou a budou.

* Za takového stavu nemůže být ale policie schopná situaci řešit.

Pokud tady bude neustále stoupající poptávka, tak nemůže chtít nikdo od policie, aby situaci vyřešila. Dokonce se domnívám, že jednou z mála složek státní správy, která jde systémovými kroky neustále dopředu, je bohužel právě jenom policie a ještě pár státních i nevládních složek. Nikdo jiný příliš mnoho nedělá. Naopak lidé vystupující k problematice drog v médiích většinou zastávají liberální prolegalizační tendence.

* Podmínky vaší práce se za dvanáct let hodně zkvalitnily a tomu odpovídají i její výsledky. Na zvládnutí stavu to ale nestačí.

Naše začátky v roce 1991 a současný stav jsou neporovnatelné. V rámci policie patříme ke specializovaným útvarům s celorepublikovou působností a jsme garantem mezinárodní spolupráce na tomto poli. Podle ohlasu našich aktivit je zejména v zahraničí Národní protidrogová centrála hodnocena velmi dobře. Jenomže v léčbě, primární prevenci a všem, co by mělo předcházet vlastnímu problému, se u nás spíše točíme v bludném kruhu. Samozřejmě od lidí, kteří jsou nějakým způsobem na drogové problematice finančně závislí, těžko můžeme chtít, aby měli na poklesu zájem. To je jeden ze zásadních problémů. Byl bych velmi rád, kdyby drogy z naší společnosti vymizely. Náš specializovaný útvar by ze dne na den přešel na vyšetřování jiné závažné trestné činnosti. Podtrhuji, že pokud se nesníží poptávka a nestanoví zmíněný cíl, neuspějeme ani s dvojnásobným počtem lidí.

* Nemohu se ubránit názoru, že prevence selhává v důsledku celospolečenské situace.

Problém drog mezi mládeží se často zužuje jen na otázky dealerů a narkomanů. Drogy jsou ale obrovským sociálním celospolečenským problémem. Na jedné straně jsou zájemci a distributoři, na druhé zločinci, kteří je vyrábějí a obchodují s nimi s ohromným profitem. Je důležité zeptat se zejména po příčině takové poptávky ze strany mladých lidí. Podle mne je to o konzumní společnosti, o vzduchoprázdnu, ve kterém mládež žije, o tom, že na ně rodiče nemají čas. Chybí tady duchovno, morální kodex společnosti a výchova k zodpovědnosti. Když se dívají, jak špičkoví manažeři, politici, ostatně i poslanci, dovedou lhát, jak jim všechno projde, a vicepremiér vlády říká, že když většina mladých porušuje zákon, tak ho přizpůsobíme skutečnosti, tak jaký to je morální apel? Mladá generace nemá ani vzor, za kterým by mohla jít. Navíc v dlouhodobé celostátní mediální protidrogové kampani lidé s nálepkou "protidrogoví odborníci" neustále hovoří o tom, že drogy nejsou problém, že si s nimi může každý zaexperimentovat, tak co potom chceme? Chuť vyzkoušet si to tak dostávají stále mladší děti. Hodně se na stávajícím stavu podepsaly albánské gangy počátkem 90. let, které se zaměřily na velmi mladou generaci, která byla v nevyhovující společenské atmosféře velmi zranitelná a ovlivnitelná. Ale každý feťák si většinou jen sám může za svoji závislost. Informovanost je tak vysoká, že každý, kdo drogu bere, už od dětí, ví, do čeho jde.

* O drogách se v rámci prevence především diskutuje. Někdy téměř způsobem motivačním. Jak ji hodnotíte jako odborník?

Naprosto chybí komplexní systém prevence od základních škol, nebo spíše prakticky už od školek. Všechny cílové skupiny lze vhodným způsobem oslovit, to je parketa pro dětské psychology a pediatry. Pořád se povídá o spoustě aktivit, které se ale za prevenci jenom vydávají a řada z nich je skutečně kontraproduktivní. Chybí cílený program preventivního působení jaký mají v USA, zaměřený na média, na školy, na rodiny, na církve, na podnikatele, na celospolečenské úsilí.

* Můžeme užívání drog považovat také za určitou revoltu?

Před časem jsem četl zajímavý článek, ve kterém autor uváděl, že každá generace revoltovala politicky. Ta současná ne, tady se vzdor točí pořád kolem drog. Pro změnu stavu je třeba zvolit ten nevhodnější postup. Jsem jednoznačně zastáncem americké cesty. Zdaleka nešli jen cestou represe, jak se tady rádo lže. Podařilo se jim přetvořit model OUT a IN. Můžeme se učit z jejich zkušeností a neztrácet čas hledáním vlastní cesty.

* Máme dostatečnou legislativu, nebo je na tomto úseku rezerva?

To je dost zajímavý moment. Legislativní nástroje i jejich škála tady jsou pro kontrolovatelnou zásilku, používání agenta, přeshraniční sledování, ale druhou věcí je justiční praxe. Tedy využívání veškerých aspektů, které nám trestní zákon dává - tam jsou rezervy. V řadě případů orgány činné v trestním řízení podceňují nebezpečnost drog. V justiční a právní praxi by se mělo na obchodníky s drogami nahlížet jako na vrahy, kteří promyšleně a pomalu zabíjejí lidi. Přikláněl bych se k zavedení mimořádného trestu u těžkých drogových deliktů s následkem smrti.

* Narkomanům se rozdávají zdarma stříkačky, jehly, metadon, takže místo aby se v zárodku narkomanie přidusila, vytvářejí se pro ni de facto lepší podmínky. Není to společensky spíš nebezpečné než prospěšné?

Přesně to je jeden z argumentů, který uvádím, když tady např. pan Douda říká, že je každého záležitostí, zda fetuje nebo nefetuje. Ano, je to každého věc, pokud tím neohrožuje bezprostřední okolí, rodinu, lidi, kteří s jeho problémem nemají vůbec nic do činění a nebude vyžadovat svoji léčbu a záchranu života z peněz daňových poplatníků, zatímco on v životě nepřispěl jako feťták ani korunou, spíše řadu hodnot zničil. Dva roky jsme usilovně bojovali také za to, aby se na Praze 1 nevytvořila tak zvaná šlehárna, kam by si přicházeli narkomani v suchu, teple a beztrestně nelegální drogu aplikovat. To byla síla. Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik před něčím podobným Českou republiku varuje. Spíš chybí zařízení, kam vyčlenit fetujícího nezletilce, aby sebou na scestí nestáhl další vrstevníky. Když dítě kolem deseti, dvanácti let podobnou informaci získá, vyslechne politiky prosazující legalizaci drog, nemohou mít lepší motiv. A to je problém, tudy by cesta vést neměla, tady jsme ve velkém rozporu.

* Neměli by se rodiče zodpovědní za výchovu svých dětí podílet finančně na úhradě odstraňování škod, na léčbě apod.?

Stovky případů, které za sebou máme, se dají rozdělit na dvě kategorie. Jednu skupinu tvoří ti, a týká se to u nás určitého etnika, kteří své nezletilce úmyslně posílají páchat trestnou činnost distributora drog, protože jsou právně nepostižitelní. Tady bych nekompromisně rodiče trestně postihoval. Potom je kategorie, kdy víme z praxe, že zoufalí rodiče poskytnou naprosté maximum pomoci, ale síla morálky a ovzduší party jsou natolik zlomové, že prostě nástup drogy u dětí nezvládnou. Dokud se nepodaří změnit model v prostředí komunity mládeže, kdy bude "out" ten, kdo drogu nevezme, tak se nepohneme z místa. Rozhodně bych se přiklonil k postihu v konkrétních situacích, kde je prokázáno zanedbání povinné výchovy.

* Nechybí dětem kromě správných hrdinů třeba i demotivační literatura, např. Johnovo Memento nebo My, děti ze stanice ZOO?

Chybí hrdinové i zmíněné knihy, které bych zařadil do povinné četby. Pro zajímavost, když jsme navrhovali v polovině devadesátých let, aby se právě toto zpropagovalo a dostalo do povědomí dětí a mládeže včetně ukázek jak narkomani dopadají, byli jsme razantně plácnuti přes ruce, že tu nejsme pro zastrašování mladé generace. Stejnou partou lidí, kteří jsou u toho dodnes, jsme byli okřikováni, že situace není tak špatná a drogy se u nás nechaly příliš rozjet. Děti mají nesprávné "hrdiny", které sem chrlí vyspělý konzumní svět, kde se s drogami potýkají mnohem déle než my a v boji proti nim jsou mnohem dál.

* Dělají dobře svoji práci vládní a nevládní organizace?

To nelze říci obecně, ale každopádně vyčítám vládním organizacím, které dneska reprezentuje rada pro koordinaci protidrogové politiky, že není schopná stanovit zmíněný cíl "společnost bez drog" a neustále inklinuje k liberalizačním tendencím a k prosazování terciální a sekundární prevence, vlastně až řešení důsledku. Řada z lidí, kteří v tomto orgánu byli a jsou, jsou původně z nevládních organizací. Mezi nimi známe některé s racionálními názory na řešení drogové situace, ale samozřejmě i ty, kteří se výrazně přikloní k liberalizačním tendencím.

* Vysloužil jste si označení represionista. Oprávněně?

Každopádně jsem přesvědčeným zastáncem vyvážené situace, v žádném případě nepreferuji represi. Řekl bych, že prevence by měla být dvoutřetinová. Jsem zařazen do škatulky, kam nepatřím.

* Dnes nás EU řadí do rizikových zemí a máme se z tranzitní změnit v cílovou zemi dodavatelů drog. Nejsme už v této pozici?

Už od roku 1993 jsme jednou z cílových oblastí. Stejně dlouho na to upozorňujeme, všude to píšeme, hlasitě o tom mluvíme. Jsme ale nejen cílovou stanicí mezinárodního obchodu s drogami, jsme také tranzitní, a bohužel, už i zemí exportní. Zejména do německy mluvících států se od nás vyváží pervitin.

* Je to opravdu český vynález?

Není, ale patříme dnes k jeho velkým výrobcům. Poprvé byl syntetizován v Roce 1888 v Japonsku, na našem území byl průmyslově vyráběn od roku 1943 v severočeských chemických továrnách Hermanna Göringa na základě říšskoněmeckého patentu. Když jsem to řekl na jedné tiskové besedě v Mnichově, vyděsil jsem německé kolegy. Předložil jsem jim kopii patentu schvalujícího výrobu a produkci této drogy jako stimulantu pro potřeby tehdejších spojeneckých vojsk - pro japonské letce kamikadze a pro členy jednotek wehrmachtu a SS. Po válce byla výroba zastavena. Až do počátku 80. let, kdy u nás skupinka tehdejších narkomanů objevila v archivech recepturu a snažila se nelegální výrobou vyplnit vakuum na drogovém trhu tehdy hermeticky uzavřené země. Po 90. roce se stal jednoznačně předmětem byznysu. Zhruba před dvěma roky do toho vstoupily organizované ruskojazyčné skupiny a droga se začala exportovat do Německa.

* Vaším soupeřem jsou zejména výrobci drog a obchodníci?

V žádném případě jsme nikdy nebrali jako protivníka toxikomany, ale obchodníky, výrobce a organizátory. Podtrhuji, že drogový byznys podporuje terorismus. Narazili jsme na konkrétní případy na našem území. Vzdor těmto faktům jsou tady ale stále politicky i nepoliticky angažovaní lidé, kteří problém neustále odsouvají a staví jej jen do roviny pomoci feťákům. Ano, jednou bych dal každému šanci, ale pokud ji nevyužije, postupoval bych proti němu velmi tvrdě.

* Jaké množství drogy ročně se na našem trhu objeví?

Česká republika se nemá čím chlubit. Jde o metráky drog v oblasti spotřeby i nabídky a těch, kteří je zneužívají, jsou desetitisíce. Alarmující je také skutečnost, že se snižuje věk lidí vstupujících do drogové subkultury, i to, že užívání drog se např. u špičkových manažerů stává součástí životního stylu v důsledku současného tempa.

* Nabízí se otázka, zda plní ministerstvo vnitra na poli drog svoji roli?

Pokud jde o policii a resort ministerstva vnitra, tak je to opravdu jediný orgán státní správy, který postupuje nějakým způsobem kupředu. Národní protidrogová centrála byla po nástupu Stanislava Grosse vyčleněna z útvaru pro vyšetřování organizovaného zločinu, postavena do úrovně samostatné specializované služby kriminální policie a vyšetřování a výrazně posílena lidmi, technikou, vznikla regionální pracoviště zaměřená na metodický výcvik a prevenci. Jsme také vrcholovým garantem za mezinárodní oblast, preventivně informační skupiny se účastní všech programů, takže já si myslím, že MV ČR v této oblasti svoji úlohu plní. Situace se nelepší, jak bychom si představovali, zejména proto, že nefunguje druhá strana mince a tou je snižování poptávky po drogách. Jednostranně se drogový boom u nás nevyřeší.

* Jistě se na tom odráží negativně prosazovaná legalizace tzv. měkkých drog.

Vicepremiér Mareš navrhoval uzákonit 250 jointů marihuany pro vlastní potřebu s tím, že mládež zákon nedodržuje, drogu si stejně opatří a je nemorální, když ji učíme masově zákon porušovat. Nevím, jak na tuto šílenost přišel a také odmítám dělení na měkké a tvrdé drogy. Současná marihuana vyšlechtěná v Holandsku má tak vysoký obsah THC, že je srovnatelný s některými razantnějšími typy drog. Tisíckrát také mohu říci, že holandský model dávaný u nás za příklad naprosto ztroskotal a že jsou dnes Holanďané v důsledku liberalizace a legalizace drog v pasti a nevědí kudy kam. Když jakýkoliv politik něco takového veřejně vysloví, rozhodně se nejedná o morální apel do společnosti, zejména směrem k mladé generaci. Politici obecně, ať už poslanci, ministři, vládní úředníci a další zaměstnanci státní správy jsou placeni z peněz daňových poplatníků zejména za to, aby vytvořili co nejbezpečnější a nejpřijatelnější prostředí pro život občanů tohoto státu. A jestli někdo z nich navrhne postup, který by situaci zhoršil, tak v politice není jeho místo. Málokterá trestná činnost ovlivňuje celou společnost, a celou generaci tak negativně jako právě drogy. Likvidují lidskou osobnost ve všech aspektech a dělají z ní nástroj zla. Takové bytosti jsou manipulovatelné, neschopné samostatně pracovat, schopné plnit jakákoliv zadání až po teroristické úkoly.

* Do ČR se vrátili naši delikventi z asijských vězení. Ještě dlouho předtím z nich některé pořady popisující jejich úděl a besedy s jejich rodiči v podstatě dělaly hrdiny. Dokonce se hovoří o snížení jejich trestů, padla i slova amnestie a žádost o milost. Nebylo by pak něco špatně, když si představíme důsledky pašování několika kilogramů drogy?

Pokládám za ostudné, aby se tady propagovali drogoví pašeráci jako dva chudáci. To je neuvěřitelné. Jednalo se o velmi špatný mediální obraz. Naprosto dobře věděli co a s jakým rizikem dělají, a kolik za to dostanou peněz. Tvrdý trest si zaslouží. Jejich rozsudek nadále platí, ostatně byli převezeni za předem stanovených podmínek. Nezaslouží si ani soucit, ani zmírnění trestu.

* Z čeho máte největší radost a naopak?

Mám dvě radosti. Z toho, že se týmu mých spolupracovníků s pomocí některých politiků podařilo dovést útvar do současné podoby celorepublikové a velmi respektované policejní jednotky s autoritou u zločineckých struktur doma i na mezinárodním poli. A ze skutečnosti, že za celou dobu existence protidrogové centrály nebyl zaznamenán ani jediný případ korupce nebo úniku informací. Dost lidí muselo odejít kvůli prohřeškům, které by se jinde neřešily, ale u nás platí tvrdá nekompromisní pravidla. Neradostný pocit pramení ze špatné státní koncepce, kvůli které se nepodařilo zásadním způsobem zbrzdit drogový boom na území ČR. To mě trápí.

Děkuji za rozhovor.

Statistické údaje drogové trestné činnosti v České republice

v roce zadrženo osob

1998 1124
1999 1576
2000 1629
2001 1771
2002 2044
I. pol. 2003 1220

Zadrženo laboratoří na výrobu metamfetaminu:

rok
2001 28
2002 103
I.pol.2003 100

Množství zadržených OPL

rok Hašiš (g) Heroin Kokain Marihuana (g) Metamfetamin XTC (tbl)
(g) (g) (g)

2001 6084 88592 5169 190045 17175 136992
2002 11391 34034 6043 100728 4304 88391
I.pol.2003 7906 8311 1773 23582 7086 47501
breeder
Pašeráky z Thajska čekají v březnu transformační rozsudky
Právo | 3.2.2004 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: (vac)

PRAHA - Pašeráci heroinu Radek Hanykovics a Emil Novotný, kteří se letos 13. ledna po mnoha letech v thajských věznicích vrátili do Česka, stanou začátkem března před Obvodním soudem pro Prahu 6. Ten v takzvaných transformačních rozsudcích potvrdí výjimečné tresty, které nad nimi vynesly soudy v Thajsku. Uloží jim také povinnost zaplatit státu náklady na cestu do vlasti ve výši 100 tisíc korun.
„Termíny obou veřejných soudních jednání byly stanoveny na 2. března dopoledne,“ řekl včera Právu předseda soudu Dimitrije Dohčevič.
Oba muži byli v polovině devadesátých let v Thajsku odsouzeni za pašování několika kilogramů drog na padesát let vězení. Hanykovicsovi později trest o pětadvacet let snížila královská milost, Novotnému ubrala z trestu sedm let a dva měsíce královská amnestie. Hanykovics by si tak měl v Česku odsedět ještě 17 let, Novotný dokonce 34 let. V ČR je přitom možné pašerákům drog uložit maximálně patnáctiletý trest.
O tom, že obvodní soud na české poměry neobvykle vysoké tresty potvrdí, ale není pochyb. Jak český trestní řád, tak i mezinárodní česko-thajská smlouva, na jejímž základě byli vydáni k výkonu trestu do ČR, jakékoliv jiné rozhodnutí vylučují. Oba muži a jejich obhájci ale u soudu svedou boj o to, v jakém typu věznice si trest budou v Česku odpykávat. Zatímco Novotného bude při jednání zastupovat známý pražský advokát Tomáš Sokol, Hanykovics si podle informací Práva obhájce dosud nezvolil. Pokud tak ale v brzké době neučiní, stanoví mu jej soud, protože podle zákona obhájce mít musí.
Na soudní jednání oba nyní čekají ve vazební věznici v PrazeRuzyni. Tam byli převezeni v pátek z vězeňské nemocnice v BrněBohunicích, ve které strávili po příletu domů více než dva týdny v karanténě na tamním infekčním oddělení. Hrozilo totiž, že si z Asie přivezli některá nebezpečná onemocnění. Testy na řadu chorob, včetně testů na SARS, to ale nepotvrdily a podle vězeňských lékařů jsou oba v pořádku.
____________________________________________________________________

Odhalili dealery
Právo | 3.2.2004 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 12 | autor: (mod)

Teplickým kriminalistům se podařilo odhalit dealery drog na Teplicku. Na základě dokumentace jejich činnosti v souvislosti s distribucí drog a mravnostními trestnými činy kriminalisté provedli domovní prohlídky v jednom nočním klubu na Teplicku a v bydlišti provozovatele tohoto podniku.
„Při prohlídkách se podařilo zajistit větší množství drog, zřejmě se jedná o pervitin a heroin v hodnotě víc než 150 000 korun. Policejní komisař sdělil dvěma mužům a jedné ženě obvinění z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, kuplířství a vydírání,“ informovala Právo teplická policejní mluvčí Helena Pikalová. Oba muži jsou stíháni vazebně.
____________________________________________________________________

Narkomani se stáhli na periferii
Ústecký deník | 2.2.2004 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 2 | autor: (top)

KRÁTCE Z KRAJE

Ústí nad Labem - Narkomani se z centra Ústí začínají stahovat na periferii města a do přilehlých obcí. Vyplynulo to ze zjištění terénních pracovníků občanského sdružení Drug Out Club. Na poplach kvůli drogám bijí i představitelé Trmic na Ústecku. Starosta Oto Neubauer byl podle svých slov zděšen, kolik injekčních stříkaček městská policie denně sesbírá.
____________________________________________________________________

Odborníci varují před syndromem rizikového chování
Lidové noviny | 3.2.2004 | rubrika: Rodina | strana: 24 | autor: oma

Zneužívání návykových látek, poruchy chování, nezájem o školu... i podobné projevy provázejí období puberty. Jak by se s tím měli vyrovnat rodiče?

Zvláště v rozvinutých západních zemích vzrostl v posledních letech počet adolescentů s tzv. syndromem rizikového chování (Risk behaviour syndrome). Jak informuje odborný internetový server Medicína.cz, například ve Spojených státech lékaři konstatují, že zdraví mládeže je víc ohroženo jejím chováním než nemocemi. Nejen v Americe, ale i v ostatních rozvinutých zemích, tedy i v České republice. Následky tohoto syndromu rizikového chování jsou přitom nejčastější příčinou úmrtnosti patnácti- až devatenáctiletých mladých lidí.
Co patří k syndromu rizikového chování: Především je to zneužívání návykových látek - nikotinu, alkoholu, drog. Do této oblasti lze zahrnout i předčasné zahájení sexuálního života, časté střídání partnerů, pohlavní nemoci či nechtěná časná těhotenství.
V neposlední řadě se pak projevují také negativní jevy v psychosociální oblasti. Mezi takové lze zařadit například poruchy chování, agresivitu, deprese až sebevražedné chování nebo výrazné zhoršení školního prospěchu.

Příčinu najdeme v dětství

Dospívajícím, kteří byli jako děti zanedbáváni, týráni nebo zneužíváni, se tato traumata vrací v podobě rizikového chování. Rizikově se také často chovají děti, které vyrůstají pouze s jedním z rodičů nebo s rodičem dlouhodobě nemocným. V dospívání jsou rizikovými faktory také chronická nemoc nebo jiný handicap, stejně jako nízká sebedůvěra či nejistá perspektiva pro budoucnost. Rizikově se často rovněž chovají příslušníci rasových, náboženských nebo také etnických menšin.
Základem zdravého vývoje dítěte v sebevědomého a perspektivního jedince jsou dobré vztahy v rodině, otevřená komunikace mezi dítětem a rodiči, ale také pozitivní vzor v dospělých, které dítě okolo sebe má.
Velmi důležitý je také vztah k nerizikové skupině stejně starých dětí, zájmy a sportovní vyžití.
"Omezení rizikového chování bude obecně nejen těžké, ale i nepravděpodobné. A tak tomu bude v tom případě, pokud se nepodaří přeorientovat tyto rizikové skupiny více prosociálním a zdraví posilujícím směrem," uvádí se v průvodní zprávě, kterou na téma Syndrom rizikového chování dospívajících vydala Světová zdravotnická organizace.
____________________________________________________________________

Zadržený muž toho má na svědomí víc
Liberecký den | 2.2.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (hro)

Liberec - Jeden z trojice mužů, u kterých v Liberci detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) našli 9000 tablet extáze, má na svědomí převoz 50 kilogramů heroinu z České republiky do Velké Británie v roce 1995, řekl pracovník NPC, který si nepřál být jmenován.
Nyní devětatřicetiletému muži z Liberce bylo v souvislosti s pašováním heroinu před lety sděleno obvinění, pravomocně odsouzen však dosud nebyl. Drogy do Londýna převážel český řidič autobusu Tomáš Honz, který si za to nyní ve Velké Británii odpykává 26 let vězení. "Honz byl obyčejný kurýr, pašování drog organizovala skupina pachatelů přímo z ČR, zadržený muž se přitom pohyboval v jejích vyšších kruzích," upřesnil zaměstnanec NPC. Zadržený muž podle něj figuruje v dalších drogových kauzách, nyní je jako jediný ze zadržené liberecké skupiny ve vazbě.
Heroin se podle Národní protidrogové centrály pašuje z Asie do západní Evropy většinou takzvanou balkánskou cestou, Česká republika je pouze tranzitní zemí. "Pašeráci u nás pouze mají své tranzitní sklady," dodal pracovník centrály.
____________________________________________________________________

Policisté rozprášili gang dealerů drog
Liberecký den | 31.1.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: MARKÉTA HOLATOVÁ

Národní protidrogové centrále se podařilo rozprášit jeden z nejnebezpečnějších drogových gangů, který působil v Libereckém kraji.
Liberec - Detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) dopadli v Liberci tři hlavní organizátory obchodu s extází. Při zatýkání před libereckou Hypernovou u nich našli jak narkotika, tak i peníze. "Jednalo se o více jak devět tisíc kusů tablet extáze a hotovost v různých měnách převyšující částku půl milionu korun. Celková hodnota zadržených drog, vypočtená z hodnoty drog na černém trhu, je nejméně 1 350 000 korun," potvrdil člen Národní protidrogové centrály, který pracuje v utajení.
Přestože samotné zatýkání trvalo jen několik minut, sledování hlavních organizátorů bylo dlouhodobé. Členové NPC pracovali na odhalení klíčových a podezřelých osob téměř půl roku. Vzhledem k tomu, že se jednalo o složitý případ, na celém vyšetřování navíc spolupracovali s dalšími specializovanými útvary Policie ČR a s libereckými kriminalisty.
Právě v Liberci, kde byli nakonec vypátráni, se pachatelé skrývali nejčastěji. Třem zatčeným mužům je mezi pětadvaceti a sedmatřiceti lety. Jeden z nich se navíc trestné činnosti, obchodování s omamnými a psychotropními látkami, věnoval již v roce 1998. Byl dokonce členem takzvané kosovsko-albánské skupiny, která obchodovala s heroinem.
Za to byl také obviněn, ale zatím není pravomocně odsouzen. "Jsme rádi, že akce dopadla úspěšně. Dopadení organizátorů je pro nás důležité," míní člen NPC. Pachatelé jsou obviněni z organizování dovozu a distribuce extáze. Za tuto trestnou činnost jim hrozí odnětí svobody od 2 do 10 let. Vzhledem k tomu, že jeden z organizátorů byl již v minulosti pro obdobnou trestnou činnost vyšetřován, byla na něho uvalena vyšetřovací vazba."Myslím, že všichni tři si zaslouží tresty nejvyšší. Už proto, že se jednalo o organizátory, a navíc trestná činnost jednoho z nich byla opakovaná," řekl Jiří Komorous, ředitel Národní protidrogové centrály.
plexis
Hrucone naprosto s tebou souhlasím ;) a ještě mě sere ten přístup těchto lidí, kteří o mary ví fakt prd viz. článek o něco výš ,,Poté se vyjelo do baru k muži zfetovanému marihuanou."


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma